Coffee o/r tea 係觀塘岩岩新開丶新派主打茶餐廳文化fusion 西餐料理既非傳統茶餐廳,個人同囡囡一直好欣賞佢嘅麻婆豆腐飯同花膠雞絲通粉!而近排見到Coffee o/r tea 既主廚Ken 新推出咗四款好特別既煲仔飯,嚫天氣凍冰冰,緊係捉埋老婆大人去試呀!去到見到四款新煲仔飯(分別有臘腸潤腸烏魚子煲仔飯、西班牙莎樂美腸 及台式香腸煲仔飯、窩蛋牛肉煲仔飯和法式梅⼦油封鴨脾煲仔飯),選擇果難既我,最終揀咗同冬天最配既臘腸潤腸烏魚子煲仔飯!等太約10分鐘!就見到好香臘味氣味,沙沙聲既煲仔飯!最出色係烏魚子既咸香味,搞到我流晒口水! 嗱嗱臨筆一匙發現飯焦係金黃色!而且唔需要加豉油 臘腸潤腸同魚子既味已十分夠入味!食到唔停!當然我都要加下豉油試一試!可能特制豉油加左玫瑰露,配埋臘腸,味道仲更加出!所以十分建議試左原味再試加豉油!有唔同味道效果另外值得一提是餐廳特別用上生鐵煲!飯焦好靚,而且唔洗食得太急怕飯焦太燶!實在唔錯👍!食得好享受同舒服!好快就食晒了個人叫左橙伯爵茶!十分香伯爵茶味,值得一試!而紅豆冰 餐廳好有心地已打碎紅豆!飲落紅豆味好出仲有沙感,好出色👍老婆大人叫左法式

臘腸潤腸烏⿂子煲仔飯

等太約10分鐘!就見到好香臘味氣味,沙沙聲既煲仔飯!

好快就食晒了

個人叫左橙伯爵茶!十分香伯爵茶味,值得一試!

老婆大人叫左法式梅子油封鴨脾煲仔飯!
法式梅子油封鴨脾煲仔飯

油封鴨煲仔飯原來都好夾!油封鴨皮原來先係精華!啖啖鴨皮油香同金黃既飯焦一齊,再加上梅子醬同梅菜,不油膩仲好滋味!

因為太好味,忍唔住叫多個食咁多間煲仔飯一定要叫既窩蛋⽜肉煲仔飯!

窩蛋⽜肉煲仔飯

個人認為窩蛋⽜肉煲仔飯絕不簡單!因為未熟既蛋汁同牛肉既配搭,絕對好考功力,呢度既牛肉十分嫩滑,唔會有筋,有別於其他似牛肉球的口感,牛味好出,配埋滿滿既莧莤同蛋汁, 十分開胃!最後都係要加些特製有花香的豉油(感覺加了玫瑰露)好快又清晒一煲

之後再叫一個甜品椰⼦味奶油忌廉賓同要多杯青檸冰茶做結!

椰⼦味奶油忌廉賓,法包外脆内軟,奶cream 加入左濃濃既椰奶,好creamy 同勁滑溜!仲有一粒粒健康嘅藜麥,有咬感又可減輕我食甜品既罪惡感!

椰⼦味奶油忌廉賓
冬天最啱食煲仔飯,估唔到時尚Cafe 都食到🤩上次去已經食過特色嘅菜式飲品,估唔到隔咗個幾月,又推出四款中⻄合璧破格創新嘅「生鐵」煲仔飯🤩臘腸潤腸烏⿂子煲仔飯 用本地製作臘腸和潤腸加入了法國烏⿂子,混和飯一齊食,食出陣陣鮮味,鹹香濃郁😌西班牙莎樂美腸及台式香腸煲仔飯 不一嘅腸,食落除咗有莎樂美肉腸嘅鹹香外,仲多咗台灣腸獨特嘅甜,再加上秘製嘅豉油,滋味無窮😋窩蛋⽜肉煲仔飯 牛肉非常嫩滑,與別不同,有啲似牛肉他他咁,再加上滑溜生蛋,冬菜、蔥粒,同芫荽,令煲仔飯更軟滑,而且香氣撲鼻法式梅子油封鴨脾煲仔飯原來名貴嘅法式油封鴨髀做煲仔飯都咁好食😍 咸香的鴨髀⾁,一絲絲的,鬆軟又嫩滑,配合甜梅菜,完美演繹中西fusion的極致美味。 椰⼦味奶油忌廉賓呢個忌廉賓以法包代替軟包,Mascarpone意大利軟芝⼠代替鮮奶油,忌廉仲加入椰奶;法包外脆內軟,忌廉軟滑,有香濃芝士味,滋味又獨特。
冬天最啱食煲仔飯,估唔到時尚Cafe 都食到🤩

西班牙莎樂美腸及台式香腸煲仔飯

• 開心好多
  • 烏龍鴛鴦
  • 椰⼦味奶油忌廉賓
2021-12-18 152 瀏覽
運動之前需要吃少少食物,這間cafe剛好有輕食,趁沒有太多人就來試一試😎🔹雲朵餐肉多士 $48這款多士精緻小巧,午餐肉賣相特別,綿密之餘充滿咸香,就好像花生醬般塗抹在拖鞋包上,中間的雲朵蛋白有滿滿的空氣感,微微煎焦的雲朵邊又少少咸,之餘非常圓潤的蛋黃依然保持少許流心效果😍拖鞋包烘到超級脆,直接吃會有點乾,但一口咬蛋黃和午餐肉後就不會刮喉嚨,不錯😊🔹檸檬烏龍冰茶 值得讚賞是用上環保飲管,雖然只是檸檬茶,但換成烏龍茶後茶香濃郁,檸檬片都沒有澀的感覺,凍飲入口更加清新🍋

🔹雲朵餐肉多士 $48

🔹檸檬烏龍冰茶

2021-12-10 222 瀏覽
𓍯 ⸝⸝⸝ 𖥧高檔港式Cafe以米、白與灰色為主色調, 設計簡約, 配以籐椅🪑、舊觀塘明信片及港式舊拉閘, 感覺好文青, 又帶一點港式味道~ 佢哋將茶餐廳美食進化, 享受到非一般嘅茶餐廳美食🍴 𓌉◯𓇋 葱花蛋三文治標榜使用日本產🇯🇵雞蛋🥚, 葱花蛋炒得嫩滑, 葱花有提香作用, 再配上烘底麵包, 口感薄脆, 係輕食好選擇! 𓌉◯𓇋 魚柳包塊炸魚仲大過個包🤩! 魚柳炸得鬆脆, 加上沙律醬, 簡單而風味十足!𓌉◯𓇋 焗豬扒飯吉列豬扒炸得金黃香脆, 番茄醬汁好濃稠, 微酸甜, 仲有芝士🧀、番茄🍅、水蜜桃, 我另外再加咗餐肉煎蛋, 更加美味😋𓌉◯𓇋 梅子封油鴨髀煲仔飯油鴨脾有肉汁, 油香四溢, 煲仔飯粒分明, 唔會乾硬, 汁料好啱送飯~
𓍯 ⸝⸝⸝ 𖥧高檔港式Cafe

𓌉◯𓇋 葱花蛋三文治

𓌉◯𓇋 魚柳包

𓌉◯𓇋 焗豬扒飯

𓌉◯𓇋 梅子封油鴨髀煲仔飯
2021-12-10
2021-12-08 183 瀏覽
早排見到經過裕民坊👣見到這間舖裝修緊🔨舖頭係白色為主🎨簡簡單單 環境好似都唔錯🌼👯‍♀️今日同朋友過來觀塘 見到已經開業 就過來試下 臨近聖誕🎅🏻餐廳門口已經有聖誕裝飾🎄鍾意可以坐係出面飲杯咖啡☕️打下卡 都幾靚💖餐廳裡面白色為主 白色檯加藤椅 整個環境 簡簡單單 好清新今日沒有什麼人 不用等位 直接入我們兩個人叫左:👉🏻沙爹牛肉面👉🏻臘腸煲仔飯👉🏻雲朵餐肉蛋多士{非常推介}👉🏻兩杯泡沫咖啡☕️一凍一熱整體都好滿意🌟🌟🌟服務員好nice我們兩個人本來係坐兩個位 一張檯佢見我們點🉐️多 幫我們換4人位 兩張檯 好貼心
早排見到經過裕民坊👣見到這間舖裝修緊🔨

佢見我們點🉐️多
幫我們換4人位 兩張檯
好貼心

2021-12-07 213 瀏覽
間野叫coffee or tea,coffee 一定唔錯啦,急需精神食糧時落樓下買杯咖啡,點知,杯咖啡價值專業caffe 價錢不過茶餐廳質素+茶餐廳份量,真係mc cafe 好過佢,711 cafe 都好過佢。都算啦,外賣竟然收2蚊,乜餐廳咁唔welcome 外賣?一杯咖啡外賣要2蚊!!!完全唔想再幫襯!
外賣自取
我會稱它為觀塘新開的靚靚茶餐廳𝚌𝚊𝚏𝚎,𝚖𝚎𝚗𝚞上的食物都很有茶餐廳𝚏𝚎𝚎𝚕,款式不算多,但不同的三文治或多士,碟頭飯 和 麵等。 而且有很多蛋製品,蛋方面是用到日本產雞蛋,所以用料非常之新鮮,雖然價錢不是茶餐廳價,但買到的是用心。 當天嘗到的啡也很不錯,看下篇。 •玉子黑松露油三文治 $𝟺𝟸 每一口都會發出 “ 唔~ “的聲音。 黑松露愛好者一定要試!每一口都滿滿的黑松露 和 蛋,超香,超正,超滿足! 從簡單嘅食物,已經看到𝚌𝚊𝚏𝚎 的用心! •椰子污糟 +$𝟸𝟺 因為配合了椰奶,比較重油脂感,入口非常之香醇,濃厚。 頭一半,並沒有搞勻,飲到會是較濃椰奶味,啡味較少,但甜甜的椰奶過後,更突出啡味的苦。 後一半,把沉低的啡搞勻後 啡味較出,再滲出椰奶味。 但比較愛啡味濃的我,如果咖啡比例更多,會更好,更可以相對降低甜度,但整體相對不錯,飲膩了普通牛奶的𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢,可轉轉口味。

當天嘗到的啡也很不錯,看下篇。

•玉子黑松露油三文治 $𝟺𝟸
從簡單嘅食物,已經看到𝚌𝚊𝚏𝚎 的用心!

•椰子污糟 +$𝟸𝟺

因為配合了椰奶,比較重油脂感,入口非常之香醇,濃厚。
後一半,把沉低的啡搞勻後 啡味較出,再滲出椰奶味。

2021-12-06 170 瀏覽
以前日日都會經過嘅裕民坊而家已經變得同以前不一樣~仲進駐咗好多唔同嘅餐廳今日就嚟咗呢間Coffee or Tea價錢親民又好吃除咗有coffee or Tea之外,仲有好多茶餐廳食物全部都係香港人至愛❤️店內咖啡使用日曬巴西SOE (Single Origin Espresso) 中度烘焙香而不苦!停低飲番杯好relax #蔥花蛋三文治 $38好厚嘅蔥花蛋,見到都流口水入口充滿蛋香🥰#花膠雞絲通粉 $58我最鍾意就係呢碗通粉以米漿做嘅米通粉,配上自家熬的鮮雞湯加入薑絲杞子同埋花膠好養顏呢!雞湯清甜可口食完都唔會口渴#雲朵鹹牛肉蛋多士 $48賣相造型好可愛好似一朵雲咁#焗豬扒飯 $78好大份足料嘅豬扒飯豬扒炸得好香脆令人好回味#西多 $42最後食埋呢個西多入口好有空氣感配上甜甜嘅忌廉好滿足

以前日日都會經過嘅裕民坊
而家已經變得同以前不一樣~
仲進駐咗好多唔同嘅餐廳
今日就嚟咗呢間Coffee or Tea
價錢親民又好吃

除咗有coffee or Tea之外,仲有好多茶餐廳食物
全部都係香港人至愛❤️

店內咖啡使用日曬巴西SOE
(Single Origin Espresso) 中度烘焙
香而不苦!停低飲番杯好relax

#蔥花蛋三文治 $38
好厚嘅蔥花蛋,見到都流口水
入口充滿蛋香🥰

#花膠雞絲通粉 $58
我最鍾意就係呢碗通粉
以米漿做嘅米通粉,配上自家熬的鮮雞湯
加入薑絲杞子同埋花膠

#西多 $42
最後食埋呢個西多
入口好有空氣感
配上甜甜嘅忌廉好滿足
最近觀塘又開左新野喇~感覺上似咖啡店和茶餐廳的混合店✨門口位置蠻好拍的!閒日𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚑𝚘𝚞𝚛到訪 全店爆滿🤙🏻主要都是街坊和附近的上班族~雲朵餐肉蛋多士 $𝟺𝟾賣相很不錯的餐蛋多士!包身夠脆!不過呢個價錢黎講 份量真係好少🥺咖啡雪碧 (+$𝟹𝟼)蔥花蛋三文治 $𝟹𝟼蛋炒得很滑!加埋蔥很香~份量比雲朵餐肉蛋多士多少小🤣竹炭拿鐵 (+$𝟸𝟺)整體覺得食物有點定價過高~
最近觀塘又開左新野喇~
感覺上似咖啡店和茶餐廳的混合店✨
門口位置蠻好拍的!

閒日𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚑𝚘𝚞𝚛到訪 全店爆滿🤙🏻
主要都是街坊和附近的上班族~

雲朵餐肉蛋多士 $𝟺𝟾
賣相很不錯的餐蛋多士!
包身夠脆!
不過呢個價錢黎講 份量真係好少🥺

雲朵餐肉多士

咖啡雪碧 (+$𝟹𝟼)
咖啡雪碧

蔥花蛋三文治 $𝟹𝟼
蛋炒得很滑!
加埋蔥很香~
份量比雲朵餐肉蛋多士多少小🤣
蔥花蛋三文治

竹炭拿鐵 (+$𝟸𝟺)
竹炭拿鐵

整體覺得食物有點定價過高~
咖啡雪碧
竹炭拿鐵
2021-12-04 182 瀏覽
看到新开的咖啡店趁周六早上去买个外卖,没有专门的早餐餐牌,特色的东西也不外给外卖,想吃的又说卖完了,服务态度很一般问多两句就不耐烦,最后点了西多士和葱花炒蛋三明治两个早餐花了130➕,等了将近半小时,拿回去一吃食物非常一般份量还小,甚至没有普通茶餐厅好吃,喝的东西更加一言难尽,我喝的是coco dirty,标识是有咖啡成分但喝上去完全没有感觉到,椰子应该也不是新鲜的,喝起来一股液体椰子糖的味道,朋友的竹炭拿铁说就像拿铁加糖。总之很失望,又难找又贵又等的久又不好吃服务态度也不好,不会再去。
25 分鐘 (外賣自取)
$70 (早餐)
2021-12-03 170 瀏覽
經同事介紹黎咗呢開位於裕民坊既cafe舖頭裝修得非常靚唔似其他cafe咁主要係食意粉 pizza 反而比較似茶餐廳款式焗豬扒飯比起大x樂或大x活都好食過好多倍因為個焗豬扒飯 我覺得呢間值得啦平時去茶記,都一定會嗌沙嗲牛麵,呢個沙嗲就無特別,但係麵非常好食,比較幼身,浸左一陣,等埋個焗豬扒飯大約十分鐘左右都完全冇發脹(食麵最怕發脹),有少少想問職員啲麵餅有冇得賣。另外,雲朵鹹牛肉多士味道就一般,但打卡一流整體環境加嘢食既價錢都算合理
經同事介紹黎咗呢開位於裕民坊既cafe

舖頭裝修得非常靚

唔似其他cafe咁主要係食意粉 pizza

反而比較似茶餐廳款式

焗豬扒飯比起大x樂或大x活都好食過好多倍

因為個焗豬扒飯 我覺得呢間值得啦

另外,雲朵鹹牛肉多士味道就一般,但打卡一流

整體環境加嘢食既價錢都算合理
沙嗲牛肉麵
2021-11-19
沙嗲牛肉麵
20211125 🌤️🔥Thursday 🌹今日五小時內要走兩場🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️下一站🚆相約朋友在觀塘一個新商場食午飯🍴行了一個圈,餐廳位置在商場外圍近物華街🏪餐廳外觀有點像惠比壽與代官山 Café, 外牆採用了灰白色大花磚 襯託了銀色鋼料寫上 Coffee or tea,非常耀眼🤩🤩🤩步入餐廳👀見到少年食神Michael 😋當然唔可以放過這個機會🤞立刻請教他🙏餐牌上有什麼較特別美食🤭📍餐牌上著名使用日本產雞蛋🥚雞蛋控的我必吃🍳(1) 烏龍鴛鴦= 炭焙烏龍茶,咖啡使用巴西Single Origin Espresso,手調方法加上汽泡代替花奶,坏型很吸睛📷(2)雲朵餐肉蛋多士(餐肉蛋治) =用低溫慢煮68度的溏心蛋黃,蛋黃細沙感覺有點像鹹蛋黃,餐肉剁碎再融合🔪 所以口感大大改變 ,蛋白梳乎厘型態像一朵白雲☁️採用意大利麵包Ciabatta, 葛民輝食過大讚👍👍👍 (3)玉子黑松露油三文治=Waiter 放低餐卓上已經傳來黑松露味及蛋香味道, 溏心蛋配上蛋沙律,口感非常豐富,滿足我的超級雞蛋控🍳(4)開心好多= 顧名思義用開心果,用一大片法國牛油及意大利產的開心果醬,亦都採用意大利麵包Cia
20211125 🌤️🔥Thursday 🌹
今日五小時內要走兩場🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️
📍餐牌上著名使用日本產雞蛋🥚
雞蛋控的我必吃🍳
(4)開心好多= 顧名思義用開心果,用一大片法國牛油及意大利產的開心果醬,亦都採用意大利麵包Ciabatta ,烘得非常香脆,超級好味😋😋😋
(5) 麻婆豆腐飯=米, 採用了泰國絲苗米,豆腐香滑, 孜然香料, 有少許麻辣,頗有水準麻婆豆腐花 🍛🍛🍛
(6) 焗豬扒飯=吉列豬扒炸得金黃香脆, 肉質爽滑,不會膩囗,採用新鮮蕃茄做茄汁,再配用水蜜桃,非一般焗豬扒飯。👍👍👍
(7)西多 =晚煮Pancake, 香蕉煎得香脆,香滑忌廉加上蜜糖汁,最後一度美食上檯, 畫上完美的句號🈵🈵🈵
📍Nice Food 👍👍👍👍
  • 麻煩豆腐飯
  • 雲朵餐肉蛋多士
  • 玉子黑松露醬油三文治
2021-11-25 231 瀏覽
見觀塘YM square 開左間靚靚cafe就同同事去試下有我地都鐘意食的蔥花雞蛋三文治我地12:15 去到唔洗排隊見到都7成full望落都幾chill 下我地叫左蔥花雞蛋三文治,牛油果蛋白三文治,沙嗲牛肉麵,加左cheese 奄列 side dishes,同Mocha Latte 用QR code 落單,但店員比錯單d食物黎時,女店員d 態度麻麻地講返野食,牛油果蛋白三文治~好一段蔥花雞蛋三文治~係最好食,多士烘底,蔥加雞蛋剛剛好, 熱辣辣沙爹牛肉麵~難食,$48 用左cheap 麵,點解唔用叮麵cheese 奄列~不過不失,但好漏Mocha Latte ~ 好難飲追過份係明明呢間係cafe, 收呢個價錢係比人坐下,relax 下,見我食到7788 竟然叫我地交枱,唔講唔知以為食緊茶記食到一肚氣,唔會有下次
見觀塘YM square 開左間靚靚cafe
就同同事去試下
有我地都鐘意食的蔥花雞蛋三文治

我地12:15 去到唔洗排隊
見到都7成full
望落都幾chill 下

用QR code 落單,但店員比錯單

d食物黎時,女店員d 態度麻麻地

講返野食,
牛油果蛋白三文治~好一段
沙爹牛肉麵~難食,$48 用左cheap 麵,點解唔用叮麵

cheese 奄列~不過不失,但好漏
Mocha Latte ~ 好難飲

食到一肚氣,唔會有下次

牛油果蛋白三文治
蔥花雞蛋三文治
沙爹牛肉麵
芝士奄列配多士
Mocha Latte
蔥花雞蛋三文治
⋆⁺₊⋆.Cᴏғғᴇᴇ ᴏ/ʀ Tᴇᴀ.店內裝修帶點茶餐廳嘅feel~朝早去食早餐已經坐滿左一半位置ㅋㅋ.雲朵鹹牛肉多士/ $48 / 🥨🥨🥨🥨底層係意式拖鞋包,非常之脆口~再加上鹹牛肉同埋疏芙哩口感嘅蛋( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )成個口感好豐富!.花膠雞絲米通粉/ $55 / 🥨🥨🥨成碗通粉唔會話好重口味~係比較清嘅味道!好適合做早餐啊୧( "̮ )୨✧ᐦ̤加埋好滑嘅雞同花膠食,確實不錯!不過美中不足嘅係碗通粉唔係好熱咁(•́₃•̀).竹炭拿鐵(跟餐)/ $24 / 🥨🥨🥨🥨唔會話好甜~以跟餐嘅價錢黎講,性價比都算高(•̀ω•́)✧....[滿分5個🥨]...⌫ Coffee or Tea (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖.#觀塘咔嚓#早餐咔嚓
⋆⁺₊⋆
Cᴏғғᴇᴇ ᴏ/ʀ Tᴇᴀ
/ $48 / 🥨🥨🥨🥨
花膠雞絲米通粉
/ $55 / 🥨🥨🥨
竹炭拿鐵(跟餐)
/ $24 / 🥨🥨🥨🥨
唔會話好甜~以跟餐嘅價錢黎講,性價比都算高(•̀ω•́)✧
[滿分5個🥨]
...
⌫ Coffee or Tea (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖
#觀塘咔嚓
#早餐咔嚓
常常出沒觀塘一帶的我最近又搵到間新Cafe值得推介俾大家😍⁡位於裕民坊YM2嘅新商場就正正對住物華街,開揚露天位勁岩影IG靚相而咖啡、食物都走一個高級版茶餐廳路線就算啲男仔陪女仔打卡都有岩大家口味嘅菜式⁡💚必試「開心好多」- 黃色個d睇落似芝士,但實情係來自法國的優質牛油,配意大利開心果牆的脆多士!呢個配搭新穎,牛油又香又滑,加上甜甜地的開心果醬,邪惡但好好食🤣⁡另外麻婆豆腐飯、沙爹牛肉麵都係誠意之作,絕對比一般茶餐廳的質素高幾班。麻婆豆腐醬充滿孜然麻香,而沙嗲牛肉湯仲用上三款沙嗲混成,牛肉更係牛冧肉,非常軟腍!⁡特別一提,如果鐘意飲Dirty既朋友,呢到更加有Coconut Dirty🤎🤍多左份椰香,配上Expresso,好夾耶!🧡🧡
常常出沒觀塘一帶的我
最近又搵到間新Cafe值得推介俾大家😍

位於裕民坊YM2嘅新商場
就正正對住物華街,開揚露天位勁岩影IG靚相
而咖啡、食物都走一個高級版茶餐廳路線
就算啲男仔陪女仔打卡都有岩大家口味嘅菜式

💚必試「開心好多」