2021-12-30
Coffee o/r tea 係觀塘岩岩新開丶新派主打茶餐廳文化fusion 西餐料理既非傳統茶餐廳,個人同囡囡一直好欣賞佢嘅麻婆豆腐飯同花膠雞絲通粉!而近排見到Coffee o/r tea 既主廚Ken 新推出咗四款好特別既煲仔飯,嚫天氣凍冰冰,緊係捉埋老婆大人去試呀!去到見到四款新煲仔飯(分別有臘腸潤腸烏魚子煲仔飯、西班牙莎樂美腸 及台式香腸煲仔飯、窩蛋牛肉煲仔飯和法式梅⼦油封鴨脾煲仔飯),選擇果難既我,最終揀咗同冬天最配既臘腸潤腸烏魚子煲仔飯!等太約10分鐘!就見到好香臘味氣味,沙沙聲既煲仔飯!最出色係烏魚子既咸香味,搞到我流晒口水! 嗱嗱臨筆一匙發現飯焦係金黃色!而且唔需要加豉油 臘腸潤腸同魚子既味已十分夠入味!食到唔停!當然我都要加下豉油試一試!可能特制豉油加左玫瑰露,配埋臘腸,味道仲更加出!所以十分建議試左原味再試加豉油!有唔同味道效果另外值得一提是餐廳特別用上生鐵煲!飯焦好靚,而且唔洗食得太急怕飯焦太燶!實在唔錯👍!食得好享受同舒服!好快就食晒了個人叫左橙伯爵茶!十分香伯爵茶味,值得一試!而紅豆冰 餐廳好有心地已打碎紅豆!飲落紅豆味好出仲有沙感,好出色👍老婆大人叫左法式
好快就食晒了
個人叫左橙伯爵茶!十分香伯爵茶味,值得一試!
老婆大人叫左法式梅子油封鴨脾煲仔飯!
油封鴨煲仔飯原來都好夾!油封鴨皮原來先係精華!啖啖鴨皮油香同金黃既飯焦一齊,再加上梅子醬同梅菜,不油膩仲好滋味!
因為太好味,忍唔住叫多個食咁多間煲仔飯一定要叫既窩蛋⽜肉煲仔飯!
個人認為窩蛋⽜肉煲仔飯絕不簡單!因為未熟既蛋汁同牛肉既配搭,絕對好考功力,呢度既牛肉十分嫩滑,唔會有筋,有別於其他似牛肉球的口感,牛味好出,配埋滿滿既莧莤同蛋汁, 十分開胃!最後都係要加些特製有花香的豉油(感覺加了玫瑰露)好快又清晒一煲
之後再叫一個甜品椰⼦味奶油忌廉賓同要多杯青檸冰茶做結!
椰⼦味奶油忌廉賓,法包外脆内軟,奶cream 加入左濃濃既椰奶,好creamy 同勁滑溜!仲有一粒粒健康嘅藜麥,有咬感又可減輕我食甜品既罪惡感!