夜晚想揾個靚啲cafe食野,唔打唔撞上咗去依間有貓貓嘅Cafe ~ 一開門原來係女僕Cafe ! 內裏環境都幾逼夾,不過都坐得舒服,依間cafe 最大優點係貓貓任抱任摸,不過多客人嘅時候就要等下了~ 比起好多貓貓Cafe更加玩到貓~不過花花牆就有少少失望,因為得門口個面可以打卡~ 整體來講晏晝去光線會更加靚🌝,睇返啲相如果早少少上嚟就好了(´ε` )打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸 /5Environment : 📸📸 /5 Price 💵蒜香波菜奶油蝦仁長通粉 ——— $115 汁creamy 得來唔會太heavy, 長通粉個大小好剛好,沾到汁嘅比例幾好,相信都係好食嘅原因~ 土司盒 ——— $68影相都幾靚,女僕強烈推薦打卡able 架~ 雖然材料,但好有日本風格嘅甜點🍮Vanilla Apple Fruit Tea ——— $ 68茶係我意外地最推薦,蘋果同Vanilla 都幾岀~ 好夠甜,而且重點係茶具好靚好靚~ 最喜歡影相friendly 嘅飲品~ 推薦值: ⚜️⚜️⚜️/5 幾新奇嘅體驗,可以話比人知去過女僕cafe 😹

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸 /5
Environment : 📸📸 /5

Price 💵

蒜香波菜奶油蝦仁長通粉 ——— $115

土司盒 ——— $68

推薦值: ⚜️⚜️⚜️/5
幾新奇嘅體驗,可以話比人知去過女僕cafe 😹
2021-07-22 51 瀏覽
Comma Cafe (旺角)旺角登打士街36號恆威工業中心14樓❤️女僕X貓咪CAFE😍仲有boardgame✔️一入嚟有好靚嘅花花佈置✔️有三隻貓貓😍✔️女僕好nice,好似去咗日本咁!佢會問大家想聽咩歌❤️播左我鍾意嘅yaosobi 有個好大嘅螢幕播MV!呢度嘅客人feel到都係鍾意日本文化(同我一樣!🤣✔️有得玩boardgame✔️女僕會主動同客人傾偈,同客人有交流, 好鍾意女僕cafe 呢種文化✔️呢度個氣氛好輕鬆,可以坐好耐,有啲唔識嘅客人都會互相傾偈🥳實在係一個有人情味嘅地方✔️好適合打卡,好多花花佈置🍝食物方面:叫咗雞翼同蕃茄香腸意粉,質素還好,雞翼香口但可以入味啲,意粉都好重蕃茄味。Overall:雖然佢食物質素未必比得上其他貴價cafe而且選擇冇咁多,但呢度嘅女僕文化係好值得大家嚟體驗🌟去咗轉日本咁👘回憶返晒黎😇Igable: 8/10Taste:7/10Worth revisiting:7/10
Comma Cafe (旺角)
旺角登打士街36號恆威工業中心14樓
❤️女僕X貓咪CAFE
😍仲有boardgame

✔️一入嚟有好靚嘅花花佈置
✔️有三隻貓貓😍
✔️有得玩boardgame
✔️好適合打卡,好多花花佈置

🍝食物方面:

Igable: 8/10
Taste:7/10
Worth revisiting:7/10
2021-07-13 1164 瀏覽
第一次去女僕café,我心情都有點怕羞😳,不過上到去見到門口有靚靚嘅花花打卡牆和被卡娃依的女僕接待,真係好親切呢😊進入店內前女僕會介紹店內有兩隻可愛貓咪🐱,所以要套上鞋套才可進店。要同貓咪玩就一定要用梘液洗手。呢度以白色為主調,電視播映着日系少女音樂MV。店內場地不大,只有4張4人枱,不一會就坐滿了,都幾多人上嚟食嘢喎!所以建議嚟之前打電上嚟訂枱穩陣啲~週末原來只有2款特定套餐 — 甜品餐 (HK$128)和主食餐 (HK$199),各包一杯飲品和一張直筆。平日就有單點嘅美食餐牌。煙肉蘑菇奶醬意粉.主食都幾大碟,賣相不錯.意粉煮得剛剛好,口感不錯👌🏻.醬汁好creamy.煙肉蘑菇都幾多下喎!蜜糖梳打.飲品係女僕細心了解我的喜好之後幫我沖的.甜度適中,沖得幾好飲㗎!直筆.就是一張黑卡,可以同埸內一位女僕一齊影一張寶麗來.沒有這張黑卡就唔可以對住女僕影相㗎!食完飯可以同女僕們一齊傾偈、玩board game或者同貓咪玩,都幾好㗎。整體來說,都係一個好特別的體驗😄

煙肉蘑菇奶醬意粉
.主食都幾大碟,賣相不錯
.意粉煮得剛剛好,口感不錯👌🏻
.醬汁好creamy
.煙肉蘑菇都幾多下喎!

煙肉蘑菇奶醬意粉  &  蜜糖梳打

.飲品係女僕細心了解我的喜好之後幫我沖的
.甜度適中,沖得幾好飲㗎!

直筆
.就是一張黑卡,可以同埸內一位女僕一齊影一張寶麗來
.沒有這張黑卡就唔可以對住女僕影相㗎!

2021-07-11
煙肉蘑菇奶醬意粉  &  蜜糖梳打
  • 煙肉蘑菇奶醬意粉
係咪好耐冇去過日本嘅女僕cafe呢!!!唔緊要😂😂而家香港都可以畀大家試下女僕cafe!!!旺角登打士街附近一間cafe都幾靚~~上菜方法有啲特別?要用個啷啷叫佢過嚟😨😲😲我都係比較習慣傳統方法叫侍應😝😂😂咁有啲尷尬.🍛●「 野菌忌廉意大利燉飯」($118)●講番食物先!意大利燉飯同傳統嘅做法有啲唔同~ 用多咗洋蔥汁 都睇到顏色比較啡 味道較鹹 冇我想像中咁重忌廉奶味~ 我自己比較接受呢種味道因為我其實唔係咁係幾鍾意忌廉😂😂.🥄●「奄列」($38)● 相較之下我比較鍾意呢款😍用咗青椒 番茄 菠菜 奄列 口味清新 仍然保留到入面蛋漿有少少半熟效果~ 💭💭💭好味(5.5/⑩)抵食 (5/⑩)💭💭💭
🍛●「 野菌忌廉意大利燉飯」($118)●

🥄●「奄列」($38)●
💭💭💭
好味(5.5/⑩)
抵食 (5/⑩)
💭💭💭
2021-07-12 39 瀏覽
第一次嚟到女僕餐廳感覺都真係好神奇得意有趣呀佢仲係一間貓貓cafe嚟嘅裏面有兩隻好可愛好黐人嘅貓好可愛嘗試餵佢佢都去都排喺我身上好可愛呀可以任玩貓 在場嘅蛋糕下車多女僕同啲顧客打成一片呀服務 收到招呼一流呀仲可以餵貓添晚餐我就點咗個甜品加一杯乳酸嘅嘢飲好快就有得食上菜速度一樓另外仲有好多game玩啦 可以同啲女僕影下相咁玩下遊戲都真係幾放鬆嘅 貓仔好得意又唔攞唔嬲仲可以抱住佢哋影相添覺得呢間餐廳又好玩啲嘢又好食 到真係可以 消磨一個下晝呀
  • 黑松露香煎帶子燴飯
2021-07-11 36 瀏覽
呢間餐廳真心隱世😂我地用google map跟住行都迷失左係油麻地~最後打電話問返先搵到大廈入口😂重點係!呢間原來係女僕cafe黎架👯‍♀️👯‍♀️!第一次去女僕cafe😂去之前諗緊會唔會好尷尬🤓 不過去到感覺都幾家庭feel 好似探訪人地屋企咁🏠 一出lift係見到好靚既花花打卡牆🌸同胡桃夾子擺設💂‍♀️有三四個女僕同兩隻貓貓🐱分別就叫Comma同cafe!呢度有府邸守則 記得唔好掂女僕同問佢地個人訊息啊🤓 同埋冇購買使用相卷既話 唔可以對住女僕影相架📸 ~1️⃣北海道帶子奶油菠菜燉飯 $128賣相好靚🤪一睇就感覺到好creamy!應該係焗出黎 所以成碟飯粒都好均勻掛汁risotto口感分明 真心幾好食喎😛2️⃣芝士奶醬培根蘑菇意粉 $112呢個意粉口感好好 煮得軟硬適中 唔會痴埋一份最正既係真係好creamy😋睇黎呢度d risotto同意粉都好掂👍3️⃣凍白桃紅茶$48呢度d紅茶同綠茶🍵類飲品都係女僕特別推介!因為係用茶葉即點即煲既🤪我地飲呢杯白桃🍑 味溝埋紅茶好清新~呢度係隱世d🤣但我地當日黎都幾旺場! 因為得十幾個座位 有興趣黎就book定位穩陣d啦😜 係一個幾特別既體驗😂~

最後打電話問返先搵到大廈入口😂
重點係!呢間原來係女僕cafe黎架👯‍♀️👯‍♀️!

第一次去女僕cafe😂去之前諗緊會唔會好尷尬🤓
不過去到感覺都幾家庭feel 好似探訪人地屋企咁🏠
一出lift係見到好靚既花花打卡牆🌸同胡桃夾子擺設💂‍♀️
有三四個女僕同兩隻貓貓🐱分別就叫Comma同cafe!

1️⃣北海道帶子奶油菠菜燉飯 $128
賣相好靚🤪一睇就感覺到好creamy!
應該係焗出黎 所以成碟飯粒都好均勻掛汁
risotto口感分明 真心幾好食喎😛

2️⃣芝士奶醬培根蘑菇意粉 $112
呢個意粉口感好好 煮得軟硬適中 唔會痴埋一份

3️⃣凍白桃紅茶$48
我地飲呢杯白桃🍑 味溝埋紅茶好清新~

2021-07-08 45 瀏覽
一出lift 口已經被花花牆和半個人高的小士兵吸引,開門的是穿着女僕衣服的甜美少女,少女店員耐心的說明這裏的規矩,然後介紹食物,有需要可搖響枱上的響鈴,又幾有趣!黑松露薯條,手指般的厚度,炸得熱辣辣的薯條,咬落內軟外脆的,點上黑松露醬,非常惹味,份量不少,三個女仔吃剛剛好主菜點了芝士大啡菇黑松露燉飯,啡菇灑上煙肉,洋蔥,芝士,煮得恰到好處,切開很Juice,入口感覺到香濃的菇味, 燉飯煮得比較淋,但吸收上湯的精華,再加入切粒蘑菇和香料,非常美味可口粉紅色玫瑰花茶,茶具很雅緻入口一股香濃的玫瑰花味充滿口腔,清新又舒服,玫瑰花可疏肝,活血化瘀,女生多喝可有美容作用拿鐵咖啡,清香的咖啡味加上香滑的奶香最後來過甜品,法式熔岩黑力架蛋糕,流心朱古力,甜度適中,不會過甜,加埋雲呢拿雪糕,又香又滑

拿鐵咖啡,清香的咖啡味加上香滑的奶香

2021-07-07
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2021-07-08 29 瀏覽
喺旺角登打士街鉄火堂隔離嘅後行,隱藏住一座大廈入口。喺依座商業中心嘅14樓,隱藏咗一間好特別嘅Cafe。依度,係有𡃁𡃁花花牆、可愛貓貓、萌萌女僕、有Board Game,仲有美味食物嘅Comma Cafe。三五知己一齊嚟食飯傾偈,自己一個嚟陪下貓貓,同女僕傾吓偈亦得。今日難得放假,我就上咗去食個飯,飲杯嘢relax一下。𡃁𡃁花花牆同可愛貓貓係歡迎大家影吓相打卡嘅,不過萌萌女僕就唔可以偷影同亂摸喇。大家記得遵守宅邸守則呀,唔係嘅話被萌萌女僕趕出門口就好肉酸嫁喇。黑松露忌廉鴨胸意大利粉相當之惹味。忌廉味香濃得嚟,完全掛到上意大利粉。而黑松露令忌廉汁味道提升不少。意粉仲有唔少嘅蘑菇片同埋蜆肉。鴨胸片全部都有煎香,滲透出陣陣油香。香燈綠茶喺我好中意飲嘅飲品,看似簡單,但比例都要調得合適,味道先會balance。

香燈綠茶
香燈綠茶
2021-07-03 46 瀏覽
上網見到呢一間有齊女僕同布偶貓cafe ,幾得意,仲有花牆適合打卡。呢度地方雖小,但有board game玩,適合朋友聚會。Cafe嘅2 隻貓貓Comma 同Cafe 都幾親人可愛。女僕俾咗啲貓糧我哋,可以餵貓貓。 等候食物期間可以同貓咪玩。仲有,我哋搖下枱面上嘅小鈴鐺,女僕就好快會過嚟。 店舖只有2款主食同2款甜品可以選擇。🤣🤣我哋叫咗甜品套餐:雲呢拿雪糕吐司盒, 同埋主餐套餐: 蟹肉奶油烏冬。兩者都包咗一杯飲料同一張拍照卷。拍照卷係俾我哋同當值任何一位女僕影相。 🍨雲呢拿雪糕吐司盒,略帶蜜糖味,吐司好韌。而蟹肉奶油烏冬,內有少量蟹柳肉同洋蔥片。🍹當日飲品有梳打同乳酸選擇,士多啤梨梳打同蜜桃乳酸都幾淡味。餐廳嘅賣點係女僕同貓咪,環境同食物就麻麻。

店舖只有2款主食同2款甜品可以選擇。🤣🤣

餐廳嘅賣點係女僕同貓咪,環境同食物就麻麻。

係登打士街一幢不起眼嘅大廈,原來有一間女僕cafe, 十分驚喜。黎到cafe門口有一幅非常少女嘅花牆,好適合打卡~女僕餐廳,出名服務好,而今晚有兩個餐可選,分別係白汁蜆肉長通粉同以及甜品套餐~白汁蜆肉長通粉 ~ 個人十分喜愛,質感較硬身配合傳統意大利口感,醬汁濃郁,蜆肉份量十分充足,加上蘑菇片增加味道,整體十分不錯~甜品 ~厚多士~金黃香脆,加上朱古力味雪糕十分相襯,甜意滿滿!白桃紅茶 ~超香桃味配搭紅茶十分經典~蘋果紅茶 ~果味香濃,甜度適中,消新解膩~

黎到cafe門口有一幅非常少女嘅花牆,好適合打卡~

白桃紅茶 ~超香桃味配搭紅茶十分經典~

蘋果紅茶 ~果味香濃,甜度適中,消新解膩~

應該很少女生會去女僕咖啡廳吧≖‿≖今次就陪老公體驗一下!我印象中的女僕咖啡廳都是走日系風格的,但Comma Cafe則走英倫風,感覺少了一份可愛感,多了一份英倫淑女氛圍!這裡還有兩隻超可愛超乖的布偶貓!單是來摸貓都已經讓人心花怒發了~̋(๑˃́ꇴ˂̀๑)主菜是北海道帶子奶油菠菜燉飯,這個燉飯真的超超超好吃!奶油味不算重,帶子煎香後肉質依舊軟嫩٩(ˊᗜˋ )و檸檬黑椒烤雞翼沾上蜜糖好好吃呀~來咖啡廳點甜點是常識吧~~所以就來一杯女僕特製芭菲!一上桌讓我超震憾!!好多朱古力呀(๑✧∀✧๑)我最喜歡OREO了~甜甜的朱古力百力滋+朱古力棒配上雲妮拿雪糕,下層更有脆脆的米果呢!飲品方面則點了白桃乳酸,甜甜酸酸的口味讓舌頭重新變得清新,無論用來配燉飯還是雞翼都超夾!
應該很少女生會去女僕咖啡廳吧≖‿≖
今次就陪老公體驗一下!

我印象中的女僕咖啡廳都是走日系風格的,
但Comma Cafe則走英倫風,
感覺少了一份可愛感,
多了一份英倫淑女氛圍!

這裡還有兩隻超可愛超乖的布偶貓!
單是來摸貓都已經讓人心花怒發了~̋(๑˃́ꇴ˂̀๑)

主菜是北海道帶子奶油菠菜燉飯,
這個燉飯真的超超超好吃!
奶油味不算重,
帶子煎香後肉質依舊軟嫩٩(ˊᗜˋ )و

檸檬黑椒烤雞翼沾上蜜糖好好吃呀~

來咖啡廳點甜點是常識吧~~
所以就來一杯女僕特製芭菲!
一上桌讓我超震憾!!
好多朱古力呀(๑✧∀✧๑)
我最喜歡OREO了~
甜甜的朱古力百力滋+朱古力棒配上雲妮拿雪糕,
下層更有脆脆的米果呢!

飲品方面則點了白桃乳酸,
甜甜酸酸的口味讓舌頭重新變得清新,
無論用來配燉飯還是雞翼都超夾!
2021-06-15
2021-06-16 37 瀏覽
一入門口就有滿佈花嘅裝飾,仲有好大隻胡桃夾子先生入面的兩隻貓貓,左面的叫 comma,右面的叫 cafe,傳說呢間 cafe 就係佢地穿梭過去再回到現在開的,佢哋兩隻都好溫順 🙊呢度都有 board game 玩,不過黎得女僕 cafe,通常都會同女僕交流多過玩 board game,枱上嘅噹噹就係用嚟呼喚女僕北海道帶子奶油菠菜燉飯,飯嘅軟硬程度啱啱好,剛熟的帶子配上白汁菠菜蘑菇,非常好味!檸檬黑椒烤雞翼,烤得剛好,雞皮脆雞肉嫩,不錯~女僕特製芭菲,非常精緻,雪糕加脆脆再加上各式餅類,加埋女僕嘅笑容簡直甜入心白桃乳酸,白桃嘅香味加上乳酸融合得非常好,yummy!

一入門口就有滿佈花嘅裝飾,仲有好大隻胡桃夾子先生

檸檬黑椒烤雞翼,烤得剛好,雞皮脆雞肉嫩,不錯~

白桃乳酸,白桃嘅香味加上乳酸融合得非常好,yummy!
旺角/油麻地一向都有不同類型的樓上cafe,而今次我和女生朋友是衝著可愛貓貓而去Comma Cafe!🐾 -這裡的位置有點難找,大廈入口十分隱秘,位於一條後巷的旁邊,而且升降機看起來有點殘舊,不過上到去就完全好像變了一個充滿粉紅色的童話世界。一出升降機,右面的牆身就是一大片粉紅色花花牆🌸🌸🌸 還有一個英國衛兵💂‍♀️公仔,十分適合打卡~-一打開門,幾個穿著女僕服裝的女生店員盛情接待我們,空氣中一度瀰漫著一股尷尬的氣氛。背景音效應該是「🐦⋯⋯」。🤣🤣🤣 其實女僕cafe在日本文化中應該很流行,但在香港應該有很多人都對去女僕cafe感到難為情,畢竟印象中的女僕都是打扮非常性感誘惑😈😂 不過這裡的女僕都打扮密實,沒有讓人想歪了,而且她們態度親切有禮貌,反倒讓我覺得自己一開始害怕進去cafe有點不好意思。由於大家都是女生嘛,所以我們很快就進去入座了。🤣 大家記得要遵守《府邸守則》,第一條是「不可觸摸女僕」,第二條是「不可以詢問女僕私人訊息與侵犯女僕個人私隱」,記得要好好尊重她們哦!🥺🙏🏻-一進去發現地方不太闊落,比想象中小,不過樓底挺高,裝潢簡單雅致,尤其是掛上了水晶燈,佈置優雅。坐下之後,最低

坐下之後,最低消費是一杯飲品,入座時間是限坐一個小時。如果下單主食和飲品,入座時限則是兩個小時。我們急不及待就要逗兩隻貓貓玩~ 原來一隻貓貓叫「Comma」,一隻叫「Cafe」呢!🥰🥰🥰
我們點了:
🤍芝士大啡菇黑松露雜菌燴飯 $118
芝士大啡菇黑松露雜菌燴飯

其實我們選了好久,不知道該選這個好,還是特調番茄汁蜆肉海蝦燉飯、北海道帶子奶油菠菜燉飯、三文魚和風奶油蘑菇燉飯好!想著想著,女僕小姐姐就熱情地走過來幫忙推介。她說芝士大啡菇黑松露雜菌燴飯比較受歡迎,結果味道如她所說真的很不錯,大啡菇釀著煙肉塊和濃濃的芝士,risotto口感粒粒分明,不是太腍身,朋友吃得比較多,她說很喜歡這樣的質感!💗
🤍芝士奶油白汁焗菠菜 $58
芝士奶油白汁焗菠菜

這個小食也很好吃,表面的芝士凝固成厚厚的一層,中間的菠菜份量蠻多,底層的白汁是稀啦稀啦的液體質感~
飲品方面,我們點了:
🍹荔枝乳酸 $48
🍹白桃紅茶 $48
荔枝乳酸

這兩款飲品都很清新,夏日炎炎下非常refreshing~ 朋友點的紅茶是用茶葉即點即煲的,所以需要等久一點時間。我自己卻喜歡有汽的荔枝乳酸多點!
這次的體驗都挺新奇,不過剛好當天有很多食客,人太多,位子坐得不太舒服,而且當天不幸地空調壞了,坐的位置電風扇不太吹到,所以坐太久會很熱。大家預約的時候記得先問清楚當天預約的人數,確保不會太擠擁,這樣才能和朋友坐好幾個小時,邊吃邊喝聊天聚舊!
芝士奶油白汁焗菠菜
2021-06-14 45 瀏覽
放假陪朋友去咗女僕x 布偶貓cafe , 好少去探女僕, 最上一次係初中去台灣女僕cafe 。 🤣🤣🐱Comma Cafe 個名係因為有貓貓Comma 同Cafe做鎮店之寶。 Comma臉上毛色比較深色,好主動搵客人玩,超可愛。 而Cafe就相對文靜,鍾意坐喺度嘆冷氣。 除咗女僕同喵星人,適合朋友聚會,傾下偈玩下board game。Cafe嘅門口外有花牆打卡。Cafe地方較細,只有幾張台,但環境尙算乾淨。而餐枱上有小鈴鐺 ,方便點餐或有需要呼喚女僕。店舖餐牌有唔少食物,可惜去到只有2款主食同2款甜品可以選擇。 🥲🥲🤣🤣甜品套餐($128)同主餐套餐($198)都包括飲料同拍照卷。👀食物等候時間比較長,不過可以同喵喵玩住先/ 用拍照卷同心儀嘅女僕影相。 雲呢拿雪糕吐司盒帶少少蜜糖味,超級韌 ,用刀都較難切斷。雪糕溶化後較濕潤。 蟹肉奶油烏冬有少量蟹柳肉鋪喺烏冬之上,加入少許洋蔥片。奶油比較creamy , 但唔會太膩口。製作簡單,好難煮得難食,不過用料偏少。當日飲品只有梳打/乳酸可以選擇。🍓士多啤梨梳打$48、🍑蜜桃乳酸$48 兩者入口都較淡味。🐱食物質素一般,選擇非常少,主要係同女僕

🐱食物質素一般,選擇非常少,主要係同女僕同喵喵相處放鬆下。

Comma Cafe
🇭🇰旺角登打士街36號恆威工業中心14樓
星期三至日14:00 - 22:00
2021-06-13 43 瀏覽
其實去之前都未知係女僕cafe , 朋友話我知係有貓既cafe🤪,搵左一段時間先到達,係家樂坊直行過大馬路往砵蘭街方向,轉入巷仔先見到。入面地方唔大,有四五張枱,真係有貓,仲要係兩隻😽好可愛而且佢會周圍跳上跳落,抱左一下佢就鼠走🤖成間店都播住日文歌😬因為去果日係特別節目,所以得兩個主食選擇。🛎🛎可愛既女僕就會黎落單揀左卡邦尼意粉,雖然意粉比較易碎,但入口有鹹香和芝士香,好creamy. 食完後仲可以同女僕影一張即影即有留念。

因為去果日係特別節目,所以得兩個主食選擇。

🛎🛎可愛既女僕就會黎落單