2024-10-11 391 瀏覽
今日去左太子金魚街買完龜糧同魚仔. 跟手搵下有咩好野食. 行左陣見到有間新開嘅越南小店.  又可以試下又順便支持下小店. 裝修簡潔, chill chill 地又幾有越南風. 佢地餐牌入面都幾多選擇, 午餐可以加小食. 小食都好多款, 仲要幾相宜. 泰式船粉 $62個湯底勁香甜,  ,牛丸彈牙, 牛肉軟淋, 炸豬皮香脆. 個粉都好滑份量仲要好多. 抵食. 香茅豬扒撈檬 $63 塊豬扒大到佔左隻碟一半面積都幾誇張. 炸得好香脆. 又厚身多汁. D檬粉都好多. 絲網春卷 (3條) -跟午餐加 $203條細細條嘅春卷, 即炸勁香脆 , 十分乾身,  配料都多, 扎肉碎粒, 都不錯的, 仲配著生菜及先家酸辣汁一齊食, 既惹味又有咁油膩。札肉米紙卷 (2件)   - 跟午餐加 $18 好清爽解膩,好似食緊salad 咁.  越南滴漏咖啡  — 咖啡豆好香,鍾意飲咖啡嘅值得一試。 龍眼冰  — 甜度適中 幾解膩 . 唔會死甜. 整體好食, 環境乾淨整潔, 大份抵食 !COSY 地址: 太子西洋菜南街196號地舖
今日去左太子金魚街買完龜糧同魚仔. 跟手搵下有咩好野食.
裝修簡潔, chill chill 地又幾有越南風.
泰式船粉 $62
香茅豬扒撈檬 $63
絲網春卷 (3條) -跟午餐加 $20
札肉米紙卷 (2件)   - 跟午餐加 $18
好清爽解膩,好似食緊salad 咁.
越南滴漏咖啡  — 咖啡豆好香,鍾意飲咖啡嘅值得一試。
龍眼冰  — 甜度適中 幾解膩 . 唔會死甜.
整體好食, 環境乾淨整潔, 大份抵食 !
COSY
地址: 太子西洋菜南街196號地舖
2024-10-07
呢間餐廳環境好好,又chill 又有格調,坐得好舒適闊落。再加上有一啲輕音樂,好正。呢度服務態度都好好。上菜速度亦都好理想。👍🏻二人套餐1)越式牙車快沙律蔬菜新鮮爽脆,酸酸甜甜好開胃。2)蒜香牛油雞翼大愛❤上枱時堅係香噴噴😀雞中翼大大隻好新鮮彈牙🤗。啖啖肉。真係好好食👍🏻3)牛油蒜香焗青口食材好高質。青口大隻鮮味。再配埋牛油香蒜☺好惹味😋,整體配合得好好😌係食到停唔到口嗰種👍🏻4)蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉香噴噴熱辣辣。用新鮮蕃茄既湯底味濃,飲落亦都好舒服,再配兩隻大青口及海鮮。配料充足。好抵食🤗5)蔥油豬扒煎蛋飯呢個超驚喜👍🏻。份量十足,CP 高。熱辣辣香噴噴再加埋蔥油豬扒好正。齒頰留香。絕對一試難忘😋👍🏻👍🏻👍🏻。豬扒散件上。食得方便,超細心。6)越南滴漏咖啡咖啡豆好香。做得好好好專業👍🏻7)蜂蜜柚子梳打甜度適中。飲左一啖已經透心涼🤗以上嘅組合好精彩好豐富🤗食物質素高。食材好優質👍🏻 💁🏻‍♀唔單止賣相令人眼前一亮☘,而且仲好好味😋。好難得香港可以搵到一個咁舒服嘅聚腳地方,Menu仲有好多唔同嘅main course 選擇。好有特色。用心製作。所以我都極力推介❤

二人套餐
1)越式牙車快沙律
蔬菜新鮮爽脆,酸酸甜甜好開胃。

2)蒜香牛油雞翼

3)牛油蒜香焗青口

4)蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉

5)蔥油豬扒煎蛋飯

6)越南滴漏咖啡
咖啡豆好香。做得好好好專業👍🏻

7)蜂蜜柚子梳打
甜度適中。飲左一啖已經透心涼🤗

2024-09-16
  • 蒜香牛油雞翼
  • 牛油蒜香焗青口
  • 蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉
  • 蔥油豬扒煎蛋飯
  • 蜂蜜柚子梳打
  • 越南滴漏咖啡
2024-09-07 704 瀏覽
呢間位於太子西洋菜南街嘅越南餐廳, 門口以及內裡的裝潢都以為係西餐廳, 但餐牌係食越/泰菜的, 入面有好多菜式選擇, 無論主菜定小食都有好多款。而且我見同類餐廳之中價錢相對實惠。番茄蝦頭膏海鮮湯粉 - $60湯底由番茄同蝦頭熬成, 加埋蝦膏嘅咸香帶出成碗湯嘅鮮味, 但唔腥, 非常清甜。頭一啖會覺得唔太夠濃郁, 但慢慢食落去就會覺得啱啱好, 可以成碗飲曬! 檬粉爽滑, 條條分明。海鮮都唔差, 份量味道都唔錯, 有靑口、魷魚、蝦,所以都幾抵食。絲網春卷 (4條) - $42同坊間的餐廳比較, 呢度嘅絲網春卷較為細小的! 4條春卷, 剛剛炸起熱騰騰的, 十分脆口且乾身, 配料有些扎肉碎粒, 都不錯的, 仲配著生菜及先家酸辣汁一齊食, 既惹味又有咁油膩。惹味胡椒蝦 - $60係其他餐廳食嘅胡椒蝦一向都係辣的, 但呢度嘅胡椒蝦係好香口又好惹味的; 一碟有6隻炸到好香口而且好脆的中蝦, 脆到係由蝦頭到尾都可以全隻食哂。用咗大量原粒胡椒, 金蒜, 香蔥爆香炸好嘅蝦, 真係好惹味又香。咖哩脆皮牛腩配飯 - $98牛腩食得多, 但係脆皮牛腩就真係第一次見, 好新穎呀! 外脆內軟既牛腩, 加上越式咖哩汁,

番茄蝦頭膏海鮮湯粉 - $60

絲網春卷 (4條) - $42

惹味胡椒蝦 - $60

咖哩脆皮牛腩配飯 - $98
牛腩食得多, 但係脆皮牛腩就真係第一次見, 好新穎呀! 外脆內軟既牛腩, 加上越式咖哩汁, 咖哩汁好正, 好有椰香斑蘭嘅味道, 而咖哩唔會好辣。牛腩口感都唔錯, 炸牛腩用左薄薄既一浸炸粉, 牛腩半肥瘦, 食落去好香口, 咖哩配飯, 真係一流呀!

斑蘭椰汁冰(凍) - $20
少許斑蘭味, 椰汁味較重, 入口有層次又豐富。

檸檬薏米水(凍) - $15
祛濕必備嘅檸檬薏米水, 肯定係消暑解渴良品, 檸檬更可以美白!味道不會太甜。
2024-06-05 1281 瀏覽
昨天下午經過看到敝店新開張, 用上白配淡啡的顏色, 舒適裝潢, 乍看之下還以為是西式咖啡廳之類, 今天正式用饍才得知是越南菜 🙂 附近都有好幾間越南菜, 同一條街已有另一間蠻有名的Pho, 競爭真不少 🫣午餐大約有七至八款選擇, 每款都可以選擇河粉, 撈檬, 湯撈檬或飯, 但QR code下單中暫時未有飯的選項, 所以要轉飯的朋友就要先跟店員溝通好 😁 每個餐都配一杯飲品, 部份飲品需要額外收費, 我們全都要了熱香滑奶茶, 可以自選多奶少奶, 多甜少甜等。香茅豬扒撈檬 $65撈檬份量不少, 配料有生菜, 蘿蔔絲, 花生碎等, 可因應自己口味加入自製酸甜汁, 感覺甜味比酸味重一點, 縱然如此仍然是清爽開胃的 😊 撈檬比較碎, 這一點朋友比較介意, 的確粉麵太碎進食也有困難 😝 豬扒煎得十分香口, 外觀金黃, 口感軟腍, 相當惹味! 👍🏻香茅雞翼拼豬頸肉撈檬/飯 $67我跟朋友選擇了同一款午餐, 由於我轉了飯, 廚師在雞翼跟豬頸肉上加了青蔥, 香茅雞翼炸得超脆口, 外脆內嫩多汁 😚 豬頸肉有陣陣炭燒味, 正符合我的口味, 與普通豬頸肉相比別有一番滋味 🤗 要挑剔的是它偏油膩, 份量雖然未算

香茅豬扒撈檬 $65

香茅雞翼拼豬頸肉撈檬/飯 $67
我跟朋友選擇了同一款午餐, 由於我轉了飯, 廚師在雞翼跟豬頸肉上加了青蔥, 香茅雞翼炸得超脆口, 外脆內嫩多汁 😚 豬頸肉有陣陣炭燒味, 正符合我的口味, 與普通豬頸肉相比別有一番滋味 🤗 要挑剔的是它偏油膩, 份量雖然未算很多, 但我吃完感覺頂住了肚子 🥴

香茅雞翼拼豬頸肉飯

香茅雞翼拼豬頸肉撈檬

香茅雞翼拼豬頸肉

絲網春卷 追加 $20
比較細小的三條春卷, 剛剛炸起熱騰騰的, 十分脆口且乾身, 配料有些扎肉碎粒, 也蠻不錯的。

絲網春卷

整體上食物跟環境都很不錯, 煎炸的食物處理得很惹味, 味道上是暫時在太子區吃過比較出色的 😬 下次有機會可以試試河粉, 如果餐廳可以加多點選擇就更理想, 侍應態度有禮, 希望可以繼續保持! 💪🏻
2024-06-03
香茅雞翼拼豬頸肉飯
香茅雞翼拼豬頸肉撈檬
香茅雞翼拼豬頸肉
2024-11-15 0 瀏覽
Cosy.太子驚喜越南小店隱藏喺太子西洋菜南街嘅一間小店「Cosy」,細細間但絕對有驚喜,係一對夫妻開嘅料理店環境雖然簡單,但一坐低已經感覺到溫馨佢哋嘅招牌菜品都係泰國經典菜式,份量大味道足,性價比超高,成為唔少街坊心中嘅「隱世」泰國菜小店泰式冬陰功海鮮粉冬陰功湯係唔少人心目中嘅「comfort food」,呢度嘅泰式冬陰功海鮮粉完全冇令我失望!湯底包括了酸辣香,香茅味道夠濃唔會過辣又唔會太酸,飲落去係嗰種暖心暖胃嘅感覺入面啲海鮮彈牙爽口保留咗鮮甜,粉又夠彈牙,啖啖都係鮮味泰式豬頸肉泰式豬頸肉係我一早瞄準嘅,豬頸肉火喉掌握得啱啱好,帶焦香入口有微微嘅煙燻味,有嚼勁。配上醬汁嚟食,酸酸甜甜,有啲似酸辣汁,平衡到豬頸肉嘅油脂香,好食馬拉椰香雞撈檸一上枱就被呢個「馬拉椰香雞撈檸」嘅獨特香氣吸引馬拉雞好濃味香口,撈檸帶酸酸辣辣甜甜係一個幾新穎嘅組合雞肉勻椰香汁之後好惹味,啖啖食得出濃郁嘅椰香再加上越式醬汁嘅清新,感覺唔會太膩,反而啱啱好個雞肉份量超多,好抵食呀牛油炸雞翼雞翼炸得香脆,外層有輕輕嘅牛油香味道唔會太重,但好有層次外皮係薄薄脆脆嘅,咬落去有油香但唔覺膩雞肉入味又多汁,一口接一口完全停
Cosy.太子驚喜越南小店

隱藏喺太子西洋菜南街嘅一間小店「Cosy」,
細細間但絕對有驚喜,係一對夫妻開嘅料理店
環境雖然簡單,但一坐低已經感覺到溫馨
佢哋嘅招牌菜品都係泰國經典菜式,份量大味道足,
性價比超高,成為唔少街坊心中嘅「隱世」泰國菜小店

泰式冬陰功海鮮粉
冬陰功湯係唔少人心目中嘅「comfort food」,
呢度嘅泰式冬陰功海鮮粉完全冇令我失望!
湯底包括了酸辣香,香茅味道夠濃
唔會過辣又唔會太酸,飲落去係嗰種暖心暖胃嘅感覺
入面啲海鮮彈牙爽口保留咗鮮甜,粉又夠彈牙,啖啖都係鮮味

泰式豬頸肉
泰式豬頸肉係我一早瞄準嘅,
豬頸肉火喉掌握得啱啱好,帶焦香
入口有微微嘅煙燻味,有嚼勁。配上醬汁嚟食,
酸酸甜甜,有啲似酸辣汁,平衡到豬頸肉嘅油脂香,好食

馬拉椰香雞撈檸
一上枱就被呢個「馬拉椰香雞撈檸」嘅獨特香氣吸引
馬拉雞好濃味香口,撈檸帶酸酸辣辣甜甜
係一個幾新穎嘅組合
雞肉勻椰香汁之後好惹味,啖啖食得出濃郁嘅椰香
再加上越式醬汁嘅清新,感覺唔會太膩,反而啱啱好
個雞肉份量超多,好抵食呀

牛油炸雞
雞翼炸得香脆,外層有輕輕嘅牛油香
味道唔會太重,但好有層次
外皮係薄薄脆脆嘅,咬落去有油香但唔覺膩
雞肉入味又多汁,一口接一口完全停唔到口

泰式龍眼冰
呢款泰式龍眼冰清新甜美,係一款好適合餐後嘅消暑甜品

斑蘭椰汁冰
一杯香濃的特飲,椰汁味香濃,唔會太甜,
飲落去有少少椰漿嘅稠滑口感,再加上斑蘭嘅清香,完全帶出熱帶風情

餐廳:Cosy
地址:太子西洋菜南街196號地舖
2024-11-14 0 瀏覽
泰式冬陰功海鮮燴飯呢碟燴飯做法用擺盤有啲似risotto,海鮮鮮甜足料,除左青口同蝦,飯中亦混入海鮮粒,味道酸辣夠味,每啖都食到冬蔭公嘅風味馬拉椰香雞湯粉河粉湯底香濃,椰香味十足,雞肉嫩滑唔柴,份量都唔少,配料仲有啲豆卜同芽菜,增加口感炭燒豬頸肉豬頸肉肉質咬落鮮嫩彈牙,加上濃濃的炭燒味,令人好開胃,調味得宜,唔會太鹹,非常惹味檸檬薏米水(凍)呢杯薏米水清涼爽口,薏米清香配上酸酸甜甜嘅檸檬,好適合炎夏消暑解渴越南滴漏咖啡(熱)越南滴漏咖啡香濃醇厚,配上少許煉奶,去除甘苦味,入口更為柔和📌COSY (太子)地址:太子西洋菜南街196號地舖🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #太子 #文青 #冬陰功 #海鮮燴飯 #椰香雞湯粉 #豬頸肉 #薏米水 #滴漏咖啡 #
泰式冬陰功海鮮燴飯

馬拉椰香雞湯粉

炭燒豬頸肉

檸檬薏米水(凍)

越南滴漏咖啡(熱)

📌COSY (太子)
地址:太子西洋菜南街196號地舖

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#太子 #文青 #冬陰功 #海鮮燴飯 #椰香雞湯粉 #豬頸肉 #薏米水 #滴漏咖啡 #COSY
2024-11-13 0 瀏覽
經過呢度見有間#COSY ,原來是食越南菜的餐廳,好耐冇食越南菜,剛好又有位,便進入開餐啦😙。COSY晚飯套餐包飲品,價錢都唔貴,最緊要食物有質素。COSY 酸辣牛肉湯粉,牛肉嘅肉質夠滑嫩,配料尚有爽彈牛丸同埋扎肉,湯底香濃酸酸地有點辣,令人十分之開胃,河粉亦都夠滑,連湯一併入口好正。泰式冬蔭功海鮮燴飯,有4隻青口加2隻大蝦,泰式又酸又辣的冬蔭公燴飯,飯充滿冬蔭公湯汁,香口美味,層次感豐富。鮮蝦米紙卷,外層煙韌好有咬口,包住了大蝦🍤,還有新鮮健康的蔬菜,紅蘿蔔🥕、青瓜🥒,點上酸酸的魚露就更正。

COSY晚飯套餐包飲品,價錢都唔貴,最緊要食物有質素。

2024-11-11
🔍之前喺長沙灣有留意呢間文青風越南餐廳🇻🇳依家於太子開咗新分店🆕, 地點方便📍鄰近旺角東站和始創中心🌟主打越南🇻🇳泰國🇹🇭菜式, 簡約文青風裝修🌱Weekend也有午市及茶市, 選擇種類多🥳🔸泰式燒牛柳沙律🥗 $78 6/10🐮燒牛柳約有7-8塊, 中間略帶粉嫩☑️青瓜, 紅蘿蔔絲, 車厘茄, 洋蔥, 清新開胃🔸越式綜合牛肉湯粉(午餐) $80 6/10🥢湯粉可選:河粉|檬粉|金邊粉☑️牛丸, 牛腩, 生熟牛肉片, 白蘿蔔▫️蘿蔔入味無渣🐮牛肉片上枱時仲係粉色的, 用熱湯浸熟😙🥣湯底清甜, 另可加青檸汁🍋, 增添風味🔸越南烤雞法式三文治(下午茶) $56 7/10🥖法包烘得好脆😍, 🐔烤雞扒(帶皮)嫩滑夾住蘿蔔絲🥕, 洋蔥, 青瓜, 生菜配微辣醬汁🌶️, 不錯😋~🔸蒜香油菜🥬 +$18 6/10🔸熱檸水(跟餐)🔸招牌泰式奶茶🥤 +$18
🔍之前喺長沙灣有留意呢間文青風越南餐廳🇻🇳
依家於太子開咗新分店🆕, 地點方便
📍鄰近旺角東站和始創中心
🌟主打越南🇻🇳泰國🇹🇭菜式, 簡約文青風裝修🌱

Weekend也有午市及茶市, 選擇種類多🥳

🔸泰式燒牛柳沙律🥗 $78 6/10
🐮燒牛柳約有7-8塊, 中間略帶粉嫩
☑️青瓜, 紅蘿蔔絲, 車厘茄, 洋蔥, 清新開胃

🔸越式綜合牛肉湯粉(午餐) $80 6/10
🥢湯粉可選:河粉|檬粉|金邊粉
☑️牛丸, 牛腩, 生熟牛肉片, 白蘿蔔
▫️蘿蔔入味無渣
🐮牛肉片上枱時仲係粉色的, 用熱湯浸熟😙
🥣湯底清甜, 另可加青檸汁🍋, 增添風味

🔸越南烤雞法式三文治(下午茶) $56 7/10
🥖法包烘得好脆😍, 🐔烤雞扒(帶皮)嫩滑
夾住蘿蔔絲🥕, 洋蔥, 青瓜, 生菜
配微辣醬汁🌶️, 不錯😋~

🔸蒜香油菜🥬 +$18 6/10

🔸熱檸水(跟餐)
🔸招牌泰式奶茶🥤 +$18
2024-11-03 70 瀏覽
今日同屋企人帶咗姨甥仔去玩,就喺太子個邊順便醫埋肚先出發,附近都係茶餐廳多見到有間裝修文青嘅泰菜,同屋企人一齊入咗試下越南烤雞肉法式三文治$60法式三文治法包好脆,裏面夾咗蘿蔔、洋蔥、青瓜、生菜,再加一舊炭燒嘅烤雞肉,配上微辣嘅醬汁,幾好食香茅豬扒湯金邊粉$63豬扒炸過好香口,唔想食撈檬可以轉湯粉個湯底好清甜,小朋友都啱食泰式船粉$62泰式粉有牛丸牛肉等配料,河粉配濃郁嘅牛血湯吸汁力一流絲網春捲$20春捲用咗少少豬肉碎,炸完唔會太油膩燒豬頸肉$20燒豬豬頸肉略嫌乾身咗少少
見到有間裝修文青嘅泰菜,同屋企人一齊入咗試下

越南烤雞肉法式三文治$60

香茅豬扒湯金邊粉$63
豬扒炸過好香口,唔想食撈檬可以轉湯粉
個湯底好清甜,小朋友都啱食

泰式船粉$62
泰式粉有牛丸牛肉等配料,河粉配濃郁嘅牛血湯吸汁力一流

絲網春捲$20
春捲用咗少少豬肉碎,炸完唔會太油膩

燒豬頸肉$20
燒豬豬頸肉略嫌乾身咗少少

2024-11-02 85 瀏覽
-COSY🍽️-牛油雞翼雞翼勁大隻😂雖然牛油雞翼但食落唔會好油-越南春卷最愛越南炸春卷😍春卷好足料爆哂涵包埋生菜食好fresh😋-Cosy酸辣牛肉湯粉呢個酸辣湯勁好飲🥹除左牛肉仲有扎肉貢丸😋成碗湯清哂🤣-香辣娘惹雞撈濛呢個娘惹炸雞個味勁特別!有少少辣但未至於好辣既仲要佢雞係炸過卜卜脆😌辣既話食凍撈濛就可以中和反🤣-薄荷青檸梳打/斑斕椰汁冰斑斕椰汁🥥大推勁香斑斕味😍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 太子西洋菜南街196號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_太子#foodieluveat_越南菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #越南菜 #太子 #pho #火車頭越南湯河 #旺角
COSY🍽️

#foodisluveat_hk
#foodieluveat_太子
#foodieluveat_越南菜
2024-10-28 59 瀏覽
越南菜1️⃣Cosy套餐上等手切牛柳湯粉,牛肉好嫩,重味,湯底清甜.蔥油豬扒煎蛋飯,豬扒好淋,有小小肥膏,配上蔥油餸飯一流.煎蛋係流心的.💰HKD$1522️⃣炭燒豬頸肉唔會燒到燶,豬頸肉唔係好肥,配上泰式酸甜醬.💰HKD$743️⃣蒜香牛油雞翼,外脆,多肉汁,好重蒜蓉味💰HKD$254️⃣蜂蜜柚子梳打,好多柚子醬,夠濃味💰HKD$185️⃣水蜜桃伯爵茶紅茶,清新,唔會好甜,幾解渴💰HKD$21
越南菜
1️⃣Cosy套餐
上等手切牛柳湯粉,牛肉好嫩,重味,湯底清甜.
💰HKD$152

2️⃣炭燒豬頸肉
唔會燒到燶,豬頸肉唔係好肥,配上泰式酸甜醬.
💰HKD$74

3️⃣蒜香牛油雞翼,外脆,多肉汁,好重蒜蓉味
💰HKD$25

4️⃣蜂蜜柚子梳打,好多柚子醬,夠濃味
💰HKD$18

5️⃣水蜜桃伯爵茶紅茶,清新,唔會好甜,幾解渴
💰HKD$21
2024-10-26 51 瀏覽
今日在旺角行街,經過一間裝潢文青餐廳,餐廳就近旺角地鐵站,主打文青既越南菜式。蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉湯底配以蕃茄和蝦頭,整體感覺和諧而味道濃厚,海鮮有青口、八爪魚粒、魷魚和蝦肉等,層次感豐富,湯底酸甜香口將海鮮既鮮味更為特出。香茅豬扒撈檬豬扒帶有濃郁的香茅味,兩面都煎得少許焦香,整體肥瘦均勻,肉質鮮嫩,切成一塊塊,十分容易咀嚼。撈檬可以加魚露食用,魚露酸辣味恰到好處,材料豐富,有辣椒及蒜頭等,整體口感清新,推薦夏日炎炎食用。蒜香牛油雞翼牛油雞翼做得好好食。雞翼外層金黃香脆,又唔會燶。雞翼好入味,簡直想一試再試。Cosy春卷春卷旁放置了蘿蔔絲及生菜。可以以生菜包春卷方法食用,再加上魚露調味。又可以分開食用,春卷炸過更香口,餡料好多,有冬菇及豬肉等。越南滴漏咖啡咖啡滴漏裝置,放置在玻璃杯上,杯中已經備有奶及糖。望住一滴滴咖啡落下,過程非常療癒。龍眼冰淡淡既龍眼香味,清甜爽口。

蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉

蒜香牛油雞翼

Cosy春卷

龍眼冰
淡淡既龍眼香味,清甜爽口。

太子新開越泰菜🇹🇭🇻🇳平民性價比之選👍🏻放工經過太子西洋菜南街,發現新開左一間小餐館「COSY」,白配淡啡色的簡約裝潢,舒適的就餐空間,餐廳入面更掛上大大張Jeremy_Mirror的海報,老闆應該是Mirror的fans😳望一望餐牌,原來是主打越泰菜,我的最愛之一😋🍴上等手切牛柳湯粉手切牛柳肉質鮮嫩,端上枱面時仍是粉嫩粉嫩的,靠熱湯灼熟🥩湯底清甜,帶有少許牛骨的香氣,記得加入九層塔、洋蔥、芽菜和指天椒,擠些少青檸汁,食時特別清爽🌟🍴泰式冬陰功海鮮燴飯平時冬蔭功湯是我的最愛,酸辣開胃,而呢道料理有點西泰式Fusion嘅感覺,幾特別!燴飯賣相非常好,色彩艷麗,帶有濃郁的泰式香料香味,加上有好多海鮮,食完好滿足😋🍴 絲網春卷用越南米紙做的春卷,炸得香脆可口,可以用生菜包著一齊食,又或配上酸辣汁或魚露☕️越南滴漏咖啡咖啡一滴一滴在客人面前慢慢過濾,都幾治癒💆🏻‍♀️咖啡醇厚濃郁,剛入口就感受到咖啡豆的濃郁,杯子底部加了甜甜的煉乳,入口順滑🍹斑蘭椰汁冰夏日解暑良品,椰子味重,帶些許斑蘭味🥥
太子新開越泰菜🇹🇭🇻🇳平民性價比之選👍🏻

🍴上等手切牛柳湯粉

🍴泰式冬陰功海鮮燴飯

🍴 絲網春卷

☕️越南滴漏咖啡

🍹斑蘭椰汁冰
夏日解暑良品,椰子味重,帶些許斑蘭味🥥
2024-10-07 163 瀏覽
在香港吃越南菜,想吃點不一樣的嗎?這間與傳統的不同。COSY是一間走Fushion路線的越南菜餐廳,從裝潢看更像打卡Cafe。門面看起來很有文青風,店內裝修走的是簡約路線,營造一個舒適的用餐環境。相對於經常吃到的連鎖店,這種小店或許會有驚喜喔。COSY 套餐會包一杯特飲,亦可以加錢轉特飲的喔。越南滴漏咖啡 (+HKD 21/凍) 入口是香濃的炭燒味,咖啡和煉奶的比例剛好。青檸檬薄荷葉梳打 (+HKD 18) 這杯是透心涼之選。COSY 酸辣牛肉湯粉 (HKD 69) 微酸帶辣的濃郁湯底很惹味。吸了湯汁的粉吃落更滑溜,牛肉片的肉質亦幾嫩滑。另外還有扎肉。整碗感覺就是十分足料。招牌咖喱脆皮牛腩配飯 (HKD 98)炸到香脆的半肥瘦牛腩,口感軟稔且肉味濃郁並富有油香,而且炸粉很薄身。惹味的咖喱辣度不算太高,所以配飯吃很容易入口。香辣娘惹雞撈檬 (HKD 75) & 泰式冬蔭功海鮮燴飯 (HKD 88)香辣入味的雞肉外酥內嫩,吸引的味道配檬粉吃剛好調味。但說味道層次更豐富的是冬蔭公燴飯,又酸又辣是泰式與西式結合的Fushion菜。除了有豐富的海鮮,米飯吸飽了冬蔭公湯汁,但又不會呈糊狀。小食拼盤
在香港吃越南菜,想吃點不一樣的嗎?這間與傳統的不同。
相對於經常吃到的連鎖店,這種小店或許會有驚喜喔。
COSY 套餐會包一杯特飲,亦可以加錢轉特飲的喔。
青檸檬薄荷葉梳打 (+HKD 18) 這杯是透心涼之選。
青檸檬薄荷葉梳打
吸了湯汁的粉吃落更滑溜,牛肉片的肉質亦幾嫩滑。
另外還有扎肉。整碗感覺就是十分足料。
COSY 酸辣牛肉湯粉
招牌咖喱脆皮牛腩配飯 (HKD 98)
惹味的咖喱辣度不算太高,所以配飯吃很容易入口。
招牌咖喱脆皮牛腩配飯
香辣入味的雞肉外酥內嫩,吸引的味道配檬粉吃剛好調味。
除了有豐富的海鮮,米飯吸飽了冬蔭公湯汁,但又不會呈糊狀。
香辣娘惹雞撈檬
泰式冬蔭功海鮮燴飯
小食拼盤 (HKD 139) 五款小食各有兩件。剛炸起的春卷非常酥脆。
墨魚餅、蝦餅和魚餅都富有彈性,夠熱真的有差喔。
牛油雞翼也很香,雞肉很滑嫩,還可以配酸甜醬吃。
小食拼盤
牛油果軟殼蟹米紙卷 (HKD 80)
帶煙韌感的米紙包著咸香酥脆的軟殼蟹,再配上牛油果確實不錯。
但個人喜歡米紙卷沾魚露來吃多過沙律醬。
牛油果軟殼蟹米紙卷
最後還吃了 惹味胡椒蝦 (HKD 60)
香口的胡椒蝦連蝦殼都可以吃掉﹐刺激的胡椒味加上蒜香確實惹味。
還可以加點青檸汁來增加清爽感。
惹味胡椒蝦
2024-09-30
COSY 酸辣牛肉湯粉
招牌咖喱脆皮牛腩配飯
香辣娘惹雞撈檬
泰式冬蔭功海鮮燴飯
惹味胡椒蝦
2024-10-07 82 瀏覽
平日想悠閑咁食餐晏,見Cosy門面有啲文青feel,餐牌價格又相宜,就走入嚟試一試蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉 - 湯底鮮甜,海鮮份量足,啖啖都食到唔同嘅海鮮,檬粉口感亦好好河內生牛肉湯粉 - 湯底濃郁,香料充足,牛肉香濃份量足,河粉夠滑唔會黐埋一齊絲網春卷 - 炸到熱辣辣脆卜卜,同泰式辣醬好夾蜂蜜柚子梳打夠濃,又有柚子嘅咬口,清甜解渴;薄荷鴛鴦檸檬茶分別有檸檬同青檸,幾有創意,味道鮮明,本身茶底又夠濃,好驚喜Cosy提供嘅選擇都幾多,望落好吸引,令人好想試Cosy裝修走簡約風,白色主調加木嘅元素,俾人一種文青嘅感覺,整體光猛、乾淨、闊落好坐,服務亦唔錯,性價比高,食得好寫意

絲網春卷 - 炸到熱辣辣脆卜卜,同泰式辣醬好夾

Cosy提供嘅選擇都幾多,望落好吸引,令人好想試