2024-09-07 319 瀏覽
呢間位於太子西洋菜南街嘅越南餐廳, 門口以及內裡的裝潢都以為係西餐廳, 但餐牌係食越/泰菜的, 入面有好多菜式選擇, 無論主菜定小食都有好多款。而且我見同類餐廳之中價錢相對實惠。番茄蝦頭膏海鮮湯粉 - $60湯底由番茄同蝦頭熬成, 加埋蝦膏嘅咸香帶出成碗湯嘅鮮味, 但唔腥, 非常清甜。頭一啖會覺得唔太夠濃郁, 但慢慢食落去就會覺得啱啱好, 可以成碗飲曬! 檬粉爽滑, 條條分明。海鮮都唔差, 份量味道都唔錯, 有靑口、魷魚、蝦,所以都幾抵食。絲網春卷 (4條) - $42同坊間的餐廳比較, 呢度嘅絲網春卷較為細小的! 4條春卷, 剛剛炸起熱騰騰的, 十分脆口且乾身, 配料有些扎肉碎粒, 都不錯的, 仲配著生菜及先家酸辣汁一齊食, 既惹味又有咁油膩。惹味胡椒蝦 - $60係其他餐廳食嘅胡椒蝦一向都係辣的, 但呢度嘅胡椒蝦係好香口又好惹味的; 一碟有6隻炸到好香口而且好脆的中蝦, 脆到係由蝦頭到尾都可以全隻食哂。用咗大量原粒胡椒, 金蒜, 香蔥爆香炸好嘅蝦, 真係好惹味又香。咖哩脆皮牛腩配飯 - $98牛腩食得多, 但係脆皮牛腩就真係第一次見, 好新穎呀! 外脆內軟既牛腩, 加上越式咖哩汁,

番茄蝦頭膏海鮮湯粉 - $60

絲網春卷 (4條) - $42

惹味胡椒蝦 - $60

咖哩脆皮牛腩配飯 - $98
牛腩食得多, 但係脆皮牛腩就真係第一次見, 好新穎呀! 外脆內軟既牛腩, 加上越式咖哩汁, 咖哩汁好正, 好有椰香斑蘭嘅味道, 而咖哩唔會好辣。牛腩口感都唔錯, 炸牛腩用左薄薄既一浸炸粉, 牛腩半肥瘦, 食落去好香口, 咖哩配飯, 真係一流呀!

斑蘭椰汁冰(凍) - $20
少許斑蘭味, 椰汁味較重, 入口有層次又豐富。

檸檬薏米水(凍) - $15
祛濕必備嘅檸檬薏米水, 肯定係消暑解渴良品, 檸檬更可以美白!味道不會太甜。