2005-08-07 48 瀏覽
記得上一次去銅鑼灣利園1期地面Cova吃tea buffet食物品種多D,好似pizza尖沙咀店便沒有。銅鑼灣利園1期Cova裝修得好多,百零蚊,去見識都好!

銅鑼灣利園1期Cova裝修得好多,百零蚊,去見識都好!
下午茶本著享受人生的宗旨到了Cova, 行行下商場來到已經差不多5點,諗住飲下野就無叫Tea Buffet. 咖啡係招牌,一定要試,飲完就知同Starbucks 的距離喇。Cappuccino 上面係綿綿的,用鮮cream打成的泡沫,弄成心形。凍朱古力就半島好味d,皆因半島個杯入面有鮮朱古力碎。芒果蛋糕用料好鮮,Triple Chocolate蛋糕亦用了jam 及鮮朱古力蛋糕在中間,整體感覺好味得黎唔漏。Club Sandwich 真係好鮮味,巴馬火腿,鮮番茄等。連埋d餐具,感覺好上等的一餐。大滿足! 可能叫buffet會低食d。要有心理準備:位窄,職員有d面色。真係針無兩頭利。
2005-07-09 11 瀏覽
四人行. 本抱試high class好食目的而去. 但係失望而回. "咸"點如三文魚醬加麵包好味. 但係主打甜品就好失望. 選擇少, 部份過甜. 尤其橙色長方小蛋糕.另有果汁但份量小無添飲, 這不重要. 當我們喝完果汁後, 我們每人需要自己叫侍應要水. 如一早放定一杯水就更好.以128/person, 就不扺食了~

以128/person, 就不扺食了~
2005-06-25 13 瀏覽
友人請客.行到門口經理冇乜禮貌(比酒店餐廳門口果d差,可能我似窮人掛!)查問tea set同tea buffet差幾遠.淡淡然回應(exact wording):「tea set 4咸4甜」tea buffet就係buffet.雖然我明4咸4甜係乜.我朋友再追問係乜.佢就答番tart同mini sandwich.我其實冇興趣. 不過友人想試,我都ok.食物:4件咸類面包,碎三文魚sandwich好食.其他cheese,酸瓜火腿(唔肯定係唔係)都幾好.4件甜fruit tarts.朱古力漿士多啤利/藍莓,cream,仲有一年黃色既唔記得左.我本身唔"好"甜品.所以都ok其實tea黎講好飽.但個奶茶完全冇茶味.唯有怪自己落多左奶啦.(其實倒左少少only!)$88再要加一.有興趣可一試.另座位幾迫.一定聽到格離檯講乜野. 點解俾service 2分咁差? (如果係普通餐廳我唔會要求,問題係遠處ucc都好過佢就唔得嘛!ucc門口已唔係成日有人,armarm今日有都介紹下有咩野食加幾nice)食食下有個waiter自已行行下跌左隻鐵盤,轉呀轉.d聲勁噪.可能今日佢地唔好彩.但我撞正晒依d野唯有
友人請客.
查問tea set同tea buffet差幾遠.
我其實冇興趣. 不過友人想試,我都ok.
我本身唔"好"甜品.所以都ok
$88再要加一.有興趣可一試.
另座位幾迫.一定聽到格離檯講乜野.

食食下有個waiter自已行行下跌左隻鐵盤,轉呀轉.d聲勁噪.可能今日佢地唔好彩.但我撞正晒依d野唯有根據今日所見俾分!

2005-06-13 15 瀏覽
連放2日假,趁機走去tea一tea,今次揀左cova,原來tea buffet係要walk-in, 無得訂座,好大鄉里=p佈置的確優雅,好鐘意檯面個支小花,只係座位真係幾迫,尤其是食buffet要行黎行去更加唔方便。首先有杯鮮榨果汁開開胃,可以選擇橙汁、菠蘿汁、西柚汁同蕃茄汁。鹹點款式唔多,但款款精緻,記得有吞拿魚三文治、巴馬火腿小漢堡(超可愛!!)、三文魚酥盒(有魚子醬係面)、火腿卷,個人最鐘意心型蕃茄蛋三文治!!甜點更加多!!tiramisu、黑朱古力蛋糕、栗子tart、芒果蛋糕....樣樣都好正,唔駛點講!! 生果只有哈蜜瓜、蜜瓜同菠蘿。出乎意料之外,菠蘿係最甜最好吃!!最後以一杯超靚cappuccino完成呢個tea buffet,正正!

佈置的確優雅,好鐘意檯面個支小花,只係座位真係幾迫,
尤其是食buffet要行黎行去更加唔方便。

2005-04-29 53 瀏覽
男友個老豆生日, 都唔只買咩野好, 就自己提議話我買蛋糕, cova d cake 都出名好食, 而且款式都唔錯.今次售餅小姐就推介呢隻Mango Mixed Fruits Cream Dome , 其實可揀Strawberry or Raspberry , 我當然揀我favour 芒果啦... 訂2磅440.00 ...當晚食完大壽飯, 起初個個都話飽唔駛食蛋糕, 搞到我幾無癮@.@~~ , 好彩男友老豆都算識趣話生日點可以無蛋糕切.... 一人就分左d啦.... 點知食食下... 成隻食鬼晒重話早知訂大個d cake.... 真撞鬼....一____一, 原呢隻cake 本身係比較少cream , 多mango , 而且個cream dome 係sugar free ... 所以一d都唔漏.... 蛋糕亦極軟熟... 果然阿賣餅小姐無介紹錯...

2005-03-31 10 瀏覽
行經Cova,心思思想食dessert,忍唔住手買左件Cappuccino Tart~ 件tart top係cappuccino mousse & chocolate chips;tart底係朱古力批,中間filled with一chocolate slices & 少少酒,一食落凍凍地,口感超豐富,好好味~ Take away又唔係好貴,唔係為左keep fit,一定會再買多件食~ 總之,今次experience真係好impress,下次一定要試埋其他dessert呀~
2005-03-13 37 瀏覽
同事買左一盒cova o既迷你撻請大家食, 我揀左一件迷你榛子朱古力撻. 外型就好似塞左粒金莎落牛油撻裡面, 上面再加一粒榛子. 榛子朱古力軟餡唔太甜, 牛油撻幾鬆, 幾香, 細細件, 一口size, 唔錯! 不過聽聞要$9一件, 都幾貴!
2005-01-04 8 瀏覽
尋日放假晏起身,同媽媽去食個tea buffet。weekday關係冇咩人,只refill了tarts同sandwich。最失望就係冇出cheese cake,只出了三款蛋榚,其中一隻chocolate banana mousse比較好,除了蛋榚面有好多香蕉外,內裡亦有香蕉所以冇一般chocolate mousse咁溜又香香蕉味,仲有一款coconut mousses勁重椰子味,個人不太好椰子味,感覺道過甜,而媽媽就鍾意佢夠香夠滑;而出名tiramisu就一定有,但唔係我鐘意食個款,雖然食了少少,都食唔出有酒味同咖啡味。mini tarts都有幾款,我食了兩款,tarts底鬆化但略甜,不過媽媽好鐘意食粟子個隻。甜品沒有驚喜,反而酥皮咸點同三文治較出色,所以今次食咸點多過甜品。最後咖啡係cappacino,都係招牌之一,唔知係佢退步了關係,抑或坊間多了有水準的coffee shop有比較之下,覺得佢的cappacino都係不外如是,雖然cappacino係奶味多過咖啡味,不過今次呢杯好淡,只飲到好重奶味蓋過晒d咖啡。
2004-10-11 11 瀏覽
Cova的Cappacino可說是最浪漫的咖啡,因為它是一種極神奇的咖啡。咖啡泡沫中央有個心形圖案,只要不加糖﹐不攪拌,喝的時候由心形的尖端開始喝,那顆心形泡沫是不會變的。要享受這份浪漫,就得受得起咖啡不加糖那種苦澀。平時要乾喝一杯沒加糖的咖啡,我想我未必會受得了。但那天因為吃Tea Buffet的關係,味蕾已被甜品們刺激得沒啥反應,我反而受得起那苦澀,還拍下那浪漫的咖啡呢﹗說回那Tea Buffet,甜品為主,款式選擇比我預期中多,尤其是蛋糕,原以為只有四款,但原來會不停轉換,前後也有七至八款,還不錯呢?﹗而且有一杯鮮果汁、也有Coffee or Tea,轉special coffee也不用加錢,所以我也試了那杯浪漫的cappacino呢﹗因有VIP咭,每人只要$128便可享受這個tea buffet及cappacino,絕對值得﹗

2004-10-11 12 瀏覽
上星期公司有同事昇大職﹐宴請全部門午膳於公司附近之COVA。雖說是俾面派對﹐但為免同事失血過多﹐大家都係只點了Set Lunch﹐但都要大約$150 一位﹐並不便宜。這個價位﹐有很多非Set Lunch的選擇。頭盤可選自助凍肉沙律吧或龍蝦湯﹐如果是其它湯我已選了沙律吧﹐但因為我對龍蝦湯情有獨鐘﹐所以選了餐湯。餐前所配的麵包很好吃﹐所以吃了很多﹐同事都笑我“小心食唔落主菜”。但後來證明他們的擔心是絕對多余。餐湯溫度味道還可﹐但不夠濃厚﹐龍蝦湯不夠濃就已經口感上輸了分數。這個龍蝦湯﹐只可算合格。主菜選了一個芝士白菌汁Risotto﹐味道一般﹐白汁足夠但飯粒太硬﹐吃到後來還因為飯粒開始涼而變得糊口﹐越食越覺得不好吃﹐還幸份量小得可憐﹐總算吃完。對OL 來說﹐COVA 的主菜份量可能會剛剛好﹐但對於食量大的人來說﹐我覺得應該點多半份主菜的另一個SET。餐飲要了熱咖啡﹐水準是可以的﹐但以價錢加環境﹐我寧願食完午餐再跟朋友去Starbucks飲一杯Latte好好坐一會﹐起碼會較舒適。有人說COVA 的環境好﹐夠高級﹐只“食裝修”都值回票價. 但Sorry..我真係唔識欣賞。若再給$150 我去食一
上星期公司有同事昇大職﹐宴請全部門
午膳於公司附近之COVA。

雖說是俾面派對﹐但為免同事失血過多﹐
大家都係只點了Set Lunch﹐但都要
大約$150 一位﹐並不便宜。這個價位﹐
有很多非Set Lunch的選擇。

頭盤可選自助凍肉沙律吧或龍蝦湯﹐
如果是其它湯我已選了沙律吧﹐但因為
我對龍蝦湯情有獨鐘﹐所以選了餐湯。

餐前所配的麵包很好吃﹐所以吃了很多﹐
同事都笑我“小心食唔落主菜”。但後來
證明他們的擔心是絕對多余。

餐湯溫度味道還可﹐但不夠濃厚﹐龍蝦
湯不夠濃就已經口感上輸了分數。這個
龍蝦湯﹐只可算合格。主菜選了一個
芝士白菌汁Risotto﹐味道一般﹐白汁足夠
但飯粒太硬﹐吃到後來還因為飯粒開始涼而
變得糊口﹐越食越覺得不好吃﹐還幸份量
小得可憐﹐總算吃完。對OL 來說﹐COVA 的
主菜份量可能會剛剛好﹐但對於食量大的人
來說﹐我覺得應該點多半份主菜的另一個SET。

餐飲要了熱咖啡﹐水準是可以的﹐但以價錢
加環境﹐我寧願食完午餐再跟朋友去Starbucks
飲一杯Latte好好坐一會﹐起碼會較舒適。

有人說COVA 的環境好﹐夠高級﹐只“食裝修”
都值回票價. 但Sorry..我真係唔識欣賞。

若再給$150 我去食一個午餐的話﹐相信我寧願
去找間像樣一點的日本菜館食一個吞拿魚腩飯吧。
2004-09-28 25 瀏覽
I ordered a tiramisu + cappucino while my friend took bleuberry cheesecake + latte.Tiramisu was very smooth & creamy. Even though it lacked the taste of Kahula, I think it's still good -- ranks #3 after JW Marriott & Tiffin's tiramisu's.Cappucino was great too!While my friend's blueberry cheesecake was not bad either, I prefer my order much much better and strongly recommend this combination!
Cappucino was great too!

(非會員)
2004-09-06 13 瀏覽
quite pooras cakes and pastry take-away priced up with $2, try fewer now.
quite poor
有冇人試過尖沙咀海港城Cova Ristorante 的Brunch? 評價如何? 那一間Cova比較好?
(非會員)
2004-05-24 46 瀏覽
今日買咗件moka delight,若干似tiramisu,幾好食,個人嚟講,都係較為喜歡cova既cakes之前已半被迫儲完印花,對咖啡則興趣不大了
之前已半被迫儲完印花,對咖啡則興趣不大了