2007-03-26 58 瀏覽
睇食評就多,的起心肝寫勒今次!平時好少去d算係高級d既餐廳其實我既英文水平都不低呀但係每個dish都有d main word係唔知點解好似shrimp,但睇唔明點cookroast,但roast d乜?我諗唔係食慣意大利菜既朋友唔知係咩都好正常jei但個waitress超冇耐性,勁快講左2句就行開左勁冇禮貌個manager亦超串!d員工既態度不及普通餐廳lor!d野食值唔值個價錢一回事你地收得咁既價錢俾d茶餐廳都不如既service我!真係搞錯!btw,d餐前既飽真係好好吃,salad bar身為一個頭盤亦覺抵左!(超多野食ar!仲有果個哈密瓜+parma ham!)甜品的fruit tart又是不用說地好吃不過我食的那個primo同secondo都係一般....真係好普通的pasta同roast牛柳...daddy叫的不是set dinner他要了鵝肝+牛(sorry,唔記得係咩牛)(個manager超串地介紹呢個dish,又話咩你食幾成熟?(我地未答佢就話)如果係7成既我勸你地唔好食勒簡直係"side"左佢呀<---repeat左3次....blahblahblah....
睇食評就多,的起心肝寫勒今次!

平時好少去d算係高級d既餐廳

其實我既英文水平都不低呀
但係每個dish都有d main word係唔知點解
好似shrimp,但睇唔明點cook
roast,但roast d乜?
我諗唔係食慣意大利菜既朋友唔知係咩都好正常jei
但個waitress超冇耐性,勁快講左2句就行開左
勁冇禮貌

個manager亦超串!d員工既態度不及普通餐廳lor!
d野食值唔值個價錢一回事
你地收得咁既價錢俾d茶餐廳都不如既service我!
真係搞錯!

btw,
甜品的fruit tart又是不用說地好吃
不過我食的那個primo同secondo都係一般....
真係好普通的pasta同roast牛柳...

daddy叫的不是set dinner
他要了鵝肝+牛(sorry,唔記得係咩牛)
簡直係"side"左佢呀<---repeat左3次....blahblahblah............心諗:我都冇話要咁熟....)
之後出到黎....咪又係7成熟................啤一聲

不過牛又真係比普通餐廳的好食~好有牛味!

總括而言,d野食都ok!特別係salad bar同bread!!!
不過d service真係差到嘔!!!
(有冇方法可以complain ga?haha...)
下次會去lee garden食啦,service應該會好得多吧!
2007-02-26 41 瀏覽
是日人日,同best fd行完街後,食餐豪D當慶祝。尖咀呢間食過lunch同tea,dinner就第一次食。原來與cwb價錢差好遠,就算set dinner都係$238起,比起cwb差三份一價錢。不過我o地無叫set,因為唔多o岩食,索性散叫。先上餐前麵包,是十年如一日的芝士條及芝士餅乾,不過味道仍然吸引。頭盤Buffet 當中以煙三文魚、及炒秀珍菇最好食,而蕃茄仔亦大大粒好鮮甜,反而Parma Ham較為遜色,缺了少一種甘香味道。食了兩、三輪已經7成飽了。主菜叫了兩款,第一道是南瓜蝦肉意大利飯,我食過在同級數的餐廳之中,這碟意大利飯是最差的一碟。主角的risotto煮得有點似中式湯飯,飯是極腍的,汁又好浠,沒有一種creamy感覺。我同best fd食了一啖,已不想食下去了。雜菌闊條麵-味道好濃好creamy,陣陣忌廉香。闊條麵軟硬道適中,份量又不少。雖然已經十成飽,但甜品是不可缺少的一環。叫我同best fd的至愛,Tuxedo及芒果芝士蛋糕。Tuxedo是上層白朱古力、中間是朱古力mousse、最底是一片薄薄的朱古力蛋榚。白朱古力唔太甜,而朱古力mousse幼滑,我就嫌朱古力唔夠
是日人日,同best fd行完街後,食餐豪D當慶祝。
尖咀呢間食過lunch同tea,dinner就第一次食。
不過我o地無叫set,因為唔多o岩食,索性散叫。
雖然已經十成飽,但甜品是不可缺少的一環。
叫我同best fd的至愛,Tuxedo及芒果芝士蛋糕。
Tuxedo是上層白朱古力、中間是朱古力mousse、最底是一片薄薄的朱古力蛋榚。白朱古力唔太甜,而朱古力mousse幼滑,我就嫌朱古力唔夠濃,但best fd話濃道剛好。
Cova的芒果cheesecake,真是不可錯過,濃濃的芒果清香,加上細滑的cream cheese,兩者配合,真是一流味覺享受。
今次又是食到飽飽一餐。
2007-01-21 29 瀏覽
放工後第一時間走到海港城cova訂蛋糕,由於時間尚早,五款半磅裝蛋糕($125)全數齊全,經過一輪選擇同店員介紹之後,最後拍板mango creme dome 同sacher。mango cream dome係cova著名蛋糕之一,年前tea buffet食過都覺得味道唔錯;今次味道都同樣保持到水準,芒果味道好重而且好甜,蛋糕質感鬆軟,只係忌廉份量比蛋糕多,所以食落似食cream多d。如果係朱古力迷,sacher絕對係不二之選!因為真係好濃朱古力味,而且呢個蛋糕質感較實淨,似叉緊一件朱古力磚,口感相當實在,同dome係兩個極端。朱古力牌另加$5,以cova朱古力價錢黎計係超值,只係個人覺得牌上名字部份如果可以寫得靚少少,整體會更加美觀,效果會更加好。服務方面,無論在電話中或店舖中店員都有禮地為客人詳細介紹蛋糕,令到客人清楚知道每款蛋糕特點/味道,呢樣的確要一讚。

2007-01-02 32 瀏覽
呢度D服務真係好差, 去咁多次COVA, 係第一次黎HC呢間.估唔到D服務態度有咁大分別, 以後都唔會再黎!
估唔到D服務態度有咁大分別,
以後都唔會再黎!
2006-12-26 25 瀏覽
仲好食過帝苑FINE FOOG既TIRAMISU!
仲好食過帝苑FINE FOOG既TIRAMISU!
2006-12-17 32 瀏覽
又一個拍拖紀念,預早一個星期已經訂了尖沙咀Cova。 七點多到達人還不多,餐廳靜靜的,感覺上比pacific place更浪漫舒適。可惜是晚兩人都半病,不適合沾酒,只可以開有氣礦泉水。不要緊,照樣cheers! 先來任選麵包籃。十分喜歡當中的脆條,百吃不厭,總想問可以叫侍應再拿多一次嗎?情願不要拿送的麵包碟了~ 想盡慶一點,頭盤選了Antipasto buffet。Cova的意式頭盤水準不低,當中以巴馬火腿伴蜜瓜、大蝦生果沙律及釀黃瓜最美味,忍不住吃了兩轉。 主菜點了海鱸魚伴意大利飯,以及大蝦煮扁意粉。海鱸魚煎得香脆可口,當中魚的脂肪保留得極好,令口感滑膩豐腴;意大利飯軟硬度合宜,亦是水準之作。大蝦煮扁意粉上檯香氣撲鼻,原來用了上好的虎蝦來煮,不但蝦肉爽口彈牙,還有大量蝦膏令香味與滋味昇華。 兩款主菜都相當美味,可惜頭盤太填肚,加上胃口有限,吃剩了一半不只,真的幾浪費呢。當然甜品也吃不下了,成為是晚一個遺憾。 吃過PP店、利園店,覺得今次食物是最好食的。決定了,我們下年再食過!
又一個拍拖紀念,預早一個星期已經訂了尖沙咀Cova。

2006-12-05 8 瀏覽
“閒日”平時是指週末以外的日子﹐但那個星期四對我來說卻並止於此﹐乃是真正悠閑的一天﹗原因是完成了忙碌的工作﹐我請了一天假和朋友去逛街﹐午餐我們則選擇了這裡﹐因為這裡環境幽靜寬敞﹐好讓我們放置早上的豐收﹐而且我們很喜歡Cova 的antipasti buffet。先說服務﹐不能說很貼心﹐因為有些服務員好像在遊雲﹐根本就不知道自己在做什麼﹐但有時又很窩心﹐好像他們會自動提出幫我們把購物袋拿出去放好﹐不阻住我們用膳﹐這點就很多5 星級酒店都做不到。我們其實不是太餓﹐只想吃那個antipasti buffet﹐不過我們被告知只吃這個的收費是$178﹐但如果吃兩道菜的午餐(可以選這個antipasti buffet 作頭盤)﹐包咖啡/茶/甜品﹐都只是$168。那精明的我們當然點了午餐啦﹗一系列的冷盤有不同的沙律﹑煙三文魚﹑sundried tomato﹑pasta salad 等等都是一貫水準﹐新鮮的蔬菜﹐尤其是那些又大又紅的車里茄﹐真的又甜又好味﹐不用加任何沙律醬汁都已經可以吃了。熱盤有番茄雜菜和蒜茸焗青口﹐這些都比較普通﹐青口亦比較韌﹐不吃也不可惜。主菜我們要了意大利腸gnocchi 和雜菜

主菜我們要了意大利腸gnocchi 和雜菜linguine。兩個pasta 都做得不錯﹐gnocchi 柔韌亦很入味﹐linguine 亦彈牙可口。而且份量也挺足﹐差點都吃不完。所以雖然這裡的甜品很馳名﹐但我們最後只有一個人要了甜品﹐其他三個都要咖啡算了。

Last but not least﹐最後來的芒果mousse cake 也沒有令人失望。雖然就個人而言﹐我比較喜歡他們的芒果cheese cake﹐但這個mousse cake 不會太實﹐口感不錯﹐上面的芒果酸酸的﹐和mousse 的甜也很配合。

吃過這個滿足的一餐﹐也是時候回家睡個午覺了﹐多麼寫意悠閑的一個“閒日”﹗
2006-11-12 6 瀏覽
上星期日去食晚餐, 大概8:30pm, 客人不多, 都有幾多吉枱, 我們安排坐在最接近洗手間外面的一張枱,心中滿是疑問, 其實當時真的很多位置比較好的枱. 便要求換隔離比較遠離洗手間門口的一張!食物尚算好吃,老實說,以食物質素來說,他們的收費尚算合理,不貴,套餐還可以說是超值,約$210-$240! 最喜愛他們的自助式頭盤,有煙三文魚,Parma Ham 配哈蜜瓜等,很合口胃!食到半路中途,我認為他們最失敗的事情又發生了,他們帶了一家大細坐到我們先頭的厠所位,正緊貼著我們的枱旁邊,要說的是,全場仍然有很多吉位,用不著坐得那麼密,使客人沒有私人談話空間,我個人應為這是很簡單的道理!如果當時很旺場的話,我當然不會有這樣的不滿啦!女侍應的態度良好,可是男的卻完全沒有笑容,態度冷漠,問一句答一句,不會作額外回應,他還好像是Supervisor......不是高級餐廳嗎???!! 奇怪!

2006-10-26 10 瀏覽
昨天我們一行七人, 到此食下午茶, 共叫了三個下午茶餐, 三個蛋糕餐, 二客意粉, 下午茶的點心和蛋糕也可以, 但不是出色, 一客番茄意粉尚算不俗, 但另一客蜆肉意粉則不合格, 因為蜆是連殼上的, 而且蜆中有沙, 及沒有味道, 意粉並未入味, 侍應生尚算有禮貌,但杯中清水喝光並無主動加水, 根本是失職, 而其中一名女的更態度不好, 收碟時發出強烈燥音, 像在荼餐廳中, 茶餐廳的服務, 大酒店的價錢, 無下次!!!
2006-09-18 34 瀏覽
今年母親大人生日, 訂了一磅Birthday Cake:STRAWBERRY CREAM DOME- 賣相唔錯! 蛋糕好鬆軟, 中間夾有士多啤梨, 雖然甜左少少, 但真係好好味!
今年母親大人生日, 訂了一磅Birthday Cake:

2006-08-26 11 瀏覽
今日同Honey 黎依間Cova 食Dinner..好開心!! 食物都唔錯!! 侍應既服務態度唔差啦!! 只係送餐既禮儀方面要多注意!其實本人覺得係高級餐廳也好,普通餐廳也好, 都可以拍照留念! 我唔認為開閃光燈會影響人!! 真不明白!總括而言...有70分啦!!

總括而言...有70分啦!!
2006-08-13 8 瀏覽
週二晚上,六點鐘,我和女友都好肚餓。我想去阿里朗,但女友想去石在燒,於是大家賭氣說兩間都唔好去。結果去了Cova。晚餐六點半才開始,早到十五分鐘的我們,飲住水享受強勁冷氣,等開餐。點了兩份晚餐,一份跟第一熱盤(粉飯類),另一份第二熱盤(肉類)。各包頭盤、甜品或啡茶。連水一玻璃樽,埋單$582,就環境服務食物水準而言,唔算好貴。先來枝「Acqua Pann」($68),這兒細碼賣$68,Ruth's Chris 的大碼才賣$75,還是同牌子呢!麵包藍係招牌貨:芝士千層扭條、芝士餅乾、意大利香草包。前兩者有幾好唔駛多講,倒是那Focaccia 皮脆肉軟,超讚!頭盤方面,我們都選了「自助頭盤吧」,巴瑪火腿配哈蜜瓜、釀蕃茄、蕃茄水牛芝士、奶油魚柳、美乃滋大蝦、燴八爪魚仔係好掂。巴瑪火腿不妨吃多兩片。老實講,吃完碟頭盤,巳經七成飽!再來就是第一熱盤「焗海鮮意大利千層麵」和第二熱盤「煎銀鱈魚配釀青瓜層層疊(香橙汁)」。「焗海鮮意大利千層麵」係好足料!芝士白汁香濃稠,海鮮大大件,材料下得落落大方,絕不手軟,表層烤得香脆惹味,好!「煎銀鱈魚配釀青瓜層層疊(香橙汁)」亦是超班之作!銀鱈魚煎得超香脆,件頭
「煎銀鱈魚配釀青瓜層層疊(香橙汁)」亦是超班之作!銀鱈魚煎得超香脆,件頭不算少,絕不腥味,肉質軟滑,很新鮮。釀青瓜層層疊好清新,有心思的配菜。配香橙汁,正!
早日甜品是「芒果藍苺果撻」!雖然比上次的芒果忌廉蛋糕有點遜色,但都是水準之作。芒果藍苺好香甜,吉時奶黃部份好幼滑,撻底牛油味濃,相當香脆。
因為足料,味道係中上!服務係「Pro」,這兒的侍應係帶點酷。Yugamama (西餐室那邊)的服務都「Pro」,但帶點主動和warm 的感覺!各有各好。兩者都係好好的談情地方。
2006-08-04 5 瀏覽
前兩日同個朋友去食dinner,我地兩個都係第一次去,一入到去感覺已經麻麻地,我地被安排坐近玻璃。坦白講,我同朋友都冇乜點去呢d所謂高級餐廳食飯,所以好多野都唔係好識。開頭有個男waiter serve我地,佢一D笑容都冇,扮晒野咁落單/傳菜。由於餐牌冇中文,D英文好多都唔明白,到落order o個陣我解錯英文意思,佢唔單只冇友善話我知,佢o既態度仲俾我覺得'咁都唔識'o既意思,之後只係直接話o個樣係乜,一D介紹或講多句都o徙氣咁。雖然有幾個waiter/waitress D態度都好好,但都補唔返,真係估唔到o係度食飯會有面色睇。環境方面,嘩... 估唔到高級餐廰係咁嘈架!尤其係隔離枱o個兩位小姐...我差d聽唔到我個friend講野!至於食物方面,尚算唔錯,特別鍾意前菜o既磨菇同之後個Chocolate Cake。但main course麻麻...

2006-07-13 11 瀏覽
好開心早放工約家人來此享用下午茶buffet,由於是平日,人不多,環境又十分高雅,感覺十分優閒。食物方面,有咸甜點供應,全是精緻的骰的fingers food,賣相吸引極了。個人認為咸點比甜點出色,有鵝肝多士、魚子意大利包、煙三文魚牛角包、莎樂美腸mini burger、心型三文治、酥盒、芝士卷、pizza等,全部都很美味。甜點方面,款式不算多,只有幾個蛋糕,分別有芒果蛋糕、朱古力蛋糕、、士多啤利拿破崙、tiramisu等,沒有任何cheese cake,當中以朱古力甜品款式較好。另外,值得欣賞的是果撻仔,每件十分美麗又好食。不好甜品者,亦有生果提供。除此之外,每位包一杯鮮果汁及咖啡、茶,我就要了西柚汁及cappacino,咖啡有心形的圖案,又香又滑,真的十分完美。

因為打算去Italian Tomato 食dinner,見去開TST,就打算黎買cake,咁我又怕去到賣晒,所以打電話問下有無得hold,佢話有,好開心!尤其是我只係買3 件佢都肯hold,覺得佢service 好好,我揀左blueberry cheesecake,mango cream cake 同chocolate cake。咁我問佢幾點關門,原來.. 佢係收8:00,不過佢都好好,佢話cafe 果邊關10:00,話最遲可以幫我hold 到9:30,叫我去cafe 度拎,再一次讚佢既service。而且本身我係order 左2 件blueberry 同1 件mango cream,但之後話想將其中一件blueberry 改chocolate cake,佢都好樂意幫我改,個staff 真係好好呀。我家姐同佢個小朋友黎左我屋企,所以佢地同我3 個一齊食。我因為頭先都食得好飽,所以每件都係食左一兩啖,佢地都係啦,食左dinner ,所以大家share 食。味道方面:三件cake 最好食果件係blueberry cheesecake,cheese 滑,blueberry 好rich,餅底都

味道方面:
三件cake 最好食果件係blueberry cheesecake,cheese 滑,blueberry 好rich,餅底都ok。呢件係我之前都食過的,而其餘兩件係第一次食。我同我家姐都鍾意呢件。
mango cream cake - 好soft,幾清香。個小朋友最鍾意呢件。
chocolate cake - 幾rich,但出面都可以搵到差唔多既quality。早知唔轉啦,要2 件blueberry 仲好。

暫時覺得呢度最出色既都係blueberry cheesecake。