2006-06-25 36 瀏覽
成日聽到食運..又好似好多人話好....所以就同同事黎呢度high-tea啦....3點幾..一開始d人就搶食... 我記得之前食評話blueberry cheese cake and mango cake... 所以我好早就食... 真係幾好食呀...不過剩係得1次囉...我朋友食唔到blueberry cheese cake... 真係對佢\\\\\\\唔住...總之留d俾佢\\\\\\\try啦~~^^ 其他咸點都ok..細細件...唔算飽囉~~因為最主要係甜得濟~so 好似好飽甘~~~~每人都差唔多160幾元一位呀~~唔算好抵囉~~因為好多地方都...食到好野~~仲唔好多款式~加上好嘈~~~下次未必黎lu
2006-06-20 37 瀏覽
岩岩既星期五去左cova-tst食飯, 唉, 除左d野食係叫做ok之外, service呀環境都唔得囉, 講service先丫, 有咩理由成間餐廳都冇一個中文menu架, 個個客都要搵個waiter翻譯, 但d waiter又好superise你地d客唔識睇喎, 講真丫, 就算識睇果d係咩食物呀, 都唔會個個識睇佢碟野點整同咩味架, 唔係只係我地問, 連d熟客都係, 不過因為係熟客囉, d waiter咪好聲氣d, 講得詳細d囉, 仲有, 既然係一間都算高級既餐廳, 點解會咁嘈架, 又有d人開晒閃光燈影相喎, 好騷擾其他人姐, 總之再去cova都唔會去tst果間啦!!
2006-05-31 13 瀏覽
吃了早茶....連下午也吃可下...便跟老公到這裡試下tea buffet....來到時剛三時...門口已有十個八個人在等位....我們十分鐘後進場...! 首先有一杯果汁, e.g. grape, orange, tomato....and then...個tea buffet 主要係甜品...鹹點有一些精美三文治, 牛角包仔....酥盒等等...甜品有...tiramisu..mango cake...coffee cake....chestnut cake...puff...chocolate cake...lemon tart...black forest cake...etc! 仲有生果...jelly....個位置好細...但其實我見refill 都好快...有時剩番一兩舊, 都即刻換新既....不過...如果有少少熱啲既野會好啲....! 如果愛好cova 甜品既朋友....$298 / 2 位, 其實都好抵....只有你有能力...長食長有....不過...我覺得試一次就夠....! 因為實在太肥啦.....
2006-05-09 12 瀏覽
果日同家姐走到Cova 食lunch,o的服務唔得,o的野食都唔得。我叫了個墨魚汁意粉,以為呢度o的一定有水準啦,但食落就非常失望。家姐叫了個海鮮'火局' 飯,上台时用石紙包住,賣相唔錯,但食落都系好似普通港式餐厅 o的水準,失望。我們談話其間,個服務員收起餐刀,倒水,派新餐具等等動作,都在我倆之間,只手不停地在我們眼前穿插,完全打斷了我們的說話。之外,她好似在油雲o甘,我地叫了個飯後飲品,她雖然有嘗試擺放過茶杯,茶壺,糖等等的位置,但放來放去都系將o的花呀,杯呀,壺呀,移一移,左移由,右移左,完全唔知道她o的動作有何作為, 莫名其妙。而且埋單時,等了又等,都唔見有人,有人時, 又留意唔到我們。平時在同類型餐廳食飯,通常客人既一舉一動,服務員都會'目及' 到實架啦,果日既experience 簡直好似響間茶餐廳度食o甘。物非所值。
2006-05-08 9 瀏覽
老闆請食lunch, 當然要選間好的。選了3-course business lunch set。法包外脆內軟, 唔錯。另外還每人有一份包點, 是酥及餅乾類, 我沒要, 因為吃不下那麼多。同事們說餅類的幾鬆脆可口。頭盤可選湯或自助沙律吧。湯是南瓜湯, 我選了沙律吧。吃了巴馬火腿, 煙三文魚, 嫩綠菠菜, 蕃茄等。各款食物都有水準, 很新鮮。主菜要了牛柳, 五成熟。牛柳上鋪了蘑菇, 伴以青黃椒; 配菜夠味, 唔錯。牛柳佷特別, 去似雞扒般, 色偏白, 忘記了是什麼名堂了。嫩滑, 但牛味稍為不足, 亦不夠熱, 差了點點。最後是甜品或飲品。要了cappuccino, 奶泡呈心形狀。奶泡夠滑, 咖啡香醇。試了一口同事的椰子慕士蛋糕, 做得有水準。慕士部份很滑, 又不太甜。當天環境嘈吵了些; 9 成滿, 加上lunch time 又繁忙, 不能慢慢享受。要搵次High Tea 嘆一下。
老闆請食lunch, 當然要選間好的。

2006-05-01 50 瀏覽
女友升職,晚餐慶祝。本想到對面「石燒」。但因為不忍女友身穿的絲質白襯衣,被油煙糟塌,於是便選這兒舒舒服服食fine dining。既然預算有限(一仟蚊樓下),就點了每位$298 的晚餐。埋單$660,服務有禮專業,味道不賴,用料新鮮似樣,幾抵!甫坐底,侍應便提便提來「麵包籃」,給我們三件包餅:芝士鹹餅乾、芝士千層紐紋條、芝士酥盒。前者係此號的招牌零嘴,各Cova 餅店都有呢款餅乾販賣,好似五、六十蚊一袋,約廿片右左。我最欣賞呢個item,捧左成五年場!頭盤有三款:「龍蝦沙拉」or 「自助沙拉吧」or 「???」(忘了!)。 女生都是貴精不貴多,吃了「龍蝦沙拉」,呆等十五分鐘才上桌,沙拉菜上舖上一湯匙份量的龍蝦拑肉,肉質一般新鮮,估計係雪藏貨…。 我等男生選了「自助沙拉吧」,約廿款選擇,試了燴八爪魚仔、巴馬火腿配蜜瓜、紅菜頭、烤紅椒、凍切肉、沙拉菜、烤焗青口、沙拉菜…。味道和賣相都係五星級酒店貨色。八爪魚仔好柔軟好入味。(個人認為食這個精美自助沙拉吧更值回票價。)主菜是二選一:「蜆肉燴意大利飯」or「蕃茄豬肉碎燴意大利麵」。兩款都是份量細小,僅四口份量。 燴意大利飯的蜆肉超新鮮,蜆
燴意大利飯的蜆肉超新鮮,蜆肉數量勁多,至少十粒以上。但米粒好硬,唐人通常形容這種質感為「半生熟」的米飯。當侍應收碟時,我們告之,他堅決地表示:「正宗risotto 係咁樣質地。」(*註)
意大利麵的材料和賣相普通,但質素較均勻。豬肉粒幼滑量多,意大利麵彈牙爽口,蕃茄醬料恰到好處,相當新鮮,是鮮茄的芳香味道和意大利香草的惹味!!讚!
主菜是二選一:「烤羊架配茄子片」or「奶油魚柳」。
煎烤羊架有三大件,唔算油膩,肉質嫩滑,羶味適中,火喉得剛好medium rare。配菜的stuffed 茄子,表面的麵包糠相當酥脆,不俗。
奶油白酒魚柳有兩大件,估計係龍脷柳,香滑柔軟唔腥。奶油白酒汁料,相當惹味。配菜是鮮露筍和煙肉薯蓉,都好好味!
甜品是二選一:「雪糕泡夫」or「杧果忌廉夾心蛋糕」。
雪糕泡夫係好普通的甜點。可能d 雪糕係好堅,但食唔出。因為配上泡芙食用,冰淇淋的質感再點滑溜,或多或少都會打折(或被擾亂視聽…)。但整體都好好味。
杧果蛋糕係其餅店的熱賣貨品,有幾好,唔駛我多講。今次係原件上桌,好滿足!
環境服務食物整體中上,直迫五星級大酒店。
=============================================
*註:我未去過意大利,故未食當地廚子所泡製的意大利燴飯!然而,女友曾經在意大利旅行,吃過三頓當地人辦的餐館,所吃過的意大利燴飯的質感並不是「半生熟」!Well!唔同你爭論,公道自在人心,自拆招牌,自掘墓穴,我唔阻你。
2006-04-19 16 瀏覽
今個月內斷斷續續食咗四款tart!( 內疚添! )cappuccino tart:嗰層泡沫真係一絕!好輕身,陣陣咖啡香。當中混有幾粒脆脆的咖啡豆,加埋墊底的朱古力圈+ 朱古力撻底!正~ tiramisu tart:d cream 真係好輕好滑!食到落底小小濕潤的口感,似真係食緊tiramisu 咁!個撻底係曲奇feel 架!raspberry crumble tart:呢個勁juicy!真係食到有野苺,仲要係新鮮嗰隻!加埋好似麥記士多啤梨新地個sauce 的質感( 當然撻個source 係真材實料得多啦!) 好清新好開胃,有想再食的衝動!blueberry crumble tart:唔夠raspberry 好食,個藍苺茸唔夠juicy!不過個撻好香牛油曲奇味!職員態度幾好,冇話問多兩句就嫌煩。
今個月內斷斷續續食咗四款tart!( 內疚添!

職員態度幾好,冇話問多兩句就嫌煩。
2006-03-28 10 瀏覽
一直都想試Cova的tea buffet,同事就一直阻止。星期日早上行過山,覺得自己有好多quota,想book grand hyatt 的tea buffet但沒有位,再book royal garden但3:30才開始。Cova 是3點開始,最後選了Cova。3:00,我們三人只能有一張小小的枱,而在門外已看到一眾美女在小小的食物枱前「搶」cake,發生了什麼事?﹗3點半後大家開始平靜,我們就開始試試不同的cake,最喜歡的是mango cheese cake,chocolate cake及blueberry cheese cake,其他就麻麻地,一樣味和較甜。咸點都很精緻,有不同的三文治、pizza及cheese and tomato。最後還有一杯最滑最香的cuppachino。地方太小、客人有點不禮貌、服務員有點不耐煩,就算食物再好也是個不太好的經驗。所以最後決定下星期日一定要book到grand hyatt。我明白同事為什麼阻止我了~~~提提大家,一個人的price是$158,$298 for two﹗
一直都想試Cova的tea buffet,同事就一直阻止。
最後還有一杯最滑最香的cuppachino。

我明白同事為什麼阻止我了~~~

2006-03-06 11 瀏覽
食過很多唔同地方製做的蛋糕,但最喜歡的,還是這裏的芒果蛋糕。辣椒女生日,當然要買返個蛋糕,一起慶祝一啦!首選就是這裏。這裏有一磅和半磅的選擇,得兩個人食,當然買個細的半磅啦!而芒果味又是我們的至愛,當然二話不說就買了。芒果蛋糕- 保持一樣美味,芒果味很足,蛋糕鬆軟,甜度適中,真係未試過失手;現在還在回味中。因為她不知道我會買生日蛋糕,所以當看見時,真係好高興。真奇怪,生日唔食生日蛋糕,總是像缺少了什麼似的。
辣椒女生日,當然要買返個蛋糕,一起慶祝一啦!首選就是這裏。

因為她不知道我會買生日蛋糕,所以當看見時,真係好高興。
真奇怪,生日唔食生日蛋糕,總是像缺少了什麼似的。

2006-02-02 21 瀏覽
五個朋友仔, 三個叫o左set dinner,兩個a la carte.Set dinner跟一個antipasto buffet. 有param ham配哈蜜瓜,普通cold cut一算,煙三文魚,Mozzarella cheese配番茄凍盤,好酸o既green olive, duck liver pate之類. 雖然質素唔係好好,但以頭盤選擇o黎講,確實可以. 食完之後都已經飽o左七成.主菜叫o左墨汁海鮮Risotto, 賣相當然唔係靚, 但係海鮮粒係新鮮, 個汁稀杰適中, 唔多地方做得好味. 正.煎鵝肝配鴨胸, 鵝肝煎得香口, 不過可惜有根. 鴨胸一般水準. 有d波菜同洋蔥做底. 唔錯.大蝦天使麵同蟹肉長通粉, 賣相唔係太差, 只不過係冇咩驚喜.跟餐甜品係橙酒蛋糕,質地鬆軟,但唔夠平時o既tiramisu好.其實佢o既晚餐唔夠佢o既甜品同咖啡好. 下次都係食番d cake.
2006-01-28 3 瀏覽
今人在COVA買了兩個半磅Cake(芒果&朱古力)非常美味!朱古力甜而不溜...........Good!!!!!!!!
2006-01-09 16 瀏覽
今日4:30去到, 非吸煙區好多人, 但吸煙區就無人, 咁諗諗下都係吸煙區好d.要左個high tea set, 四咸四甜+凍mocha咸點好正, 甜點就件件一樣味, 仲好甜,mocha不過不失~海港城cova出名service唔好, 點知今日反常地好,後尾有個男人走左之後聽到個waiter個句「老細終於走左」先恍然大悟~總結就係唔抵~

要左個high tea set, 四咸四甜+凍mocha

咸點好正, 甜點就件件一樣味, 仲好甜,
mocha不過不失~

海港城cova出名service唔好, 點知今日反常地好,

總結就係唔抵~
2005-12-09 15 瀏覽
i went there (TST COVA) with my university classmates for gathering..the food there only have very limited choice..the quality is lousy... the service is bad...
2005-10-03 6 瀏覽
行開海港城,一班姐妹想搵個地方抖下,就揀左呢間野試下high tea。門口個經理- 冇乜service 可言,令人失望。不過本住食野o既心態就冇乜所謂。食物- 見到佢d cake幾好,就諗住佢o既甜品唔會差得去邊。點知連tiramsui都冇,原先o岩o岩入去o既時候都仲見到一杯杯賣相幾好o既moose,轉個頭已經冇晒。之後再冇再出過。整體上,我覺得食物種類好少,食黎食去都係個d野,冇乜新意。

整體上,我覺得食物種類好少,食黎食去都係個d野,冇乜新意。

2005-10-02 13 瀏覽
與親愛的妹妹來吃high tea, 慶祝她的生日. 原本到中環那邊, 但臨時唔使過海, 所以去左尖沙咀呢間.環境, 沒有裝修可言, 桌與桌之間近得伸手可及, 好在那天不太多人, 否則難以傾計. MANGO CAKE仍然清新好吃, cappuccino仍是很香滑, 不捨得把那個白色心心喝掉. 服務嘛...OK喇, 因為都唔使佢SERVE. 百幾蚊又唔係好貴, 冇話抵唔抵o既~最緊要妹妹開心

最緊要妹妹開心