2022-03-31 2875 瀏覽
星期四舊同事請我食生日飯,佢有$400減$100既coupon,於是去Cova食午餐。首先送上餐包,有四款,圓形個個最好食,香甜鬆軟,refill左一次。是日餐湯係蘑菇湯,舊同事話好濃郁。我就要意式精選頭盤,好豐富,有好多唔同既頭盤,可以試晒,好滿足。慢煮三文魚扒,牛油菠菜,配荷蘭醬三文魚揀左七成熟,口感嫩滑,有菠菜同薯蓉,荷蘭醬都唔錯。美國優質安格斯肉眼伴火箭菜番茄沙律本身係西冷,但無供應,得肉眼,叫左七成熟,我試左少少,都幾嫩,唔鞋口。Mango Cream Dome好鬆軟綿滑,芒果唔會酸,甜度適中,一啲都唔膩,好味。飲品我要Marocchino,要skimmed milk,好細杯,苦苦地。舊同事就要Regular Coffee。

餐包

是日餐湯係蘑菇湯,舊同事話好濃郁。

意式精選頭盤

慢煮三文魚扒,牛油菠菜,配荷蘭醬
三文魚揀左七成熟,口感嫩滑,有菠菜同薯蓉,荷蘭醬都唔錯。

Mango Cream Dome
好鬆軟綿滑,芒果唔會酸,甜度適中,一啲都唔膩,好味。
Mango  Cream  Dome

Marocchino
2022-03-31
午餐
餐包
意式精選頭盤
Mango  Cream  Dome
2021-11-15 4398 瀏覽
A friend gave us a coupon for the afternoon tea set. It was a nice area, quiet place and service was good. Definitely a more posh place.
2019-11-03
下午茶
用餐優惠
現金券
2021-11-02 3033 瀏覽
想試咗Cova嘅早餐好耐,覺得利園分店環境最好,今日終於同閨蜜去咗試。坦白講有啲失望,本來以為咁樣嘅價錢,份量會大少少,點知個lobster sandwich得一半,即係一件,所有餐廳公司三文治都有四件,餐牌寫明一半份量,我expect都有兩件,而且龍蝦真係相當少,咁嘅價錢真係一啲都唔值。另外仲叫咗一份American,賣相OK,但用料味道都超級普通,塊煙肉仲要喊到不得了。咖啡係好飲,但真係太細杯。整體來講,係一間只會去一次打卡嘅餐廳。🙁

2021-09-03 4021 瀏覽
我們五人的習慣是午膳後逛街再嘆下午茶。今日去了銅鑼灣利園 cova點了下午茶二人套餐連二杯美式咖啡再加三杯咖啡;分別:一杯莫卡咖啡和二杯cappuccino,而我選了香滑的卡布奇諾。我先吃 scone 塗上 cream很滑很香口,再取了一件小龍蝦三文治薄餅,很脆口龍蝦亦鮮甜。邊吃邊聊天也是享受,坐至五時許便各自回家。
2021-08-25
2021-07-24 4665 瀏覽
疫情下的生活很難過但還是要過😷生日飯還是要食🎂較早前在Cova Cake Shop買蛋糕🍰送了5張一百元coupon ,每消費3百元就可使用一張,至愛好友將食飯地點的選擇權交給我,但也難到了我(我有輕度選擇困難症😅)最後因為coupon我選擇了利園的Cova🥰疫情下的星期三晚,加上整天下雨☔️整晚只有3枱客人,所以環境很寧靜😌侍應服務態度好👍但有些😅生日飯嘛😍先來紅酒🍷舉杯慶祝 雖然是單點兩杯紅酒,但女侍應還是一整瓶拿來給客人試飲,可愛的女侍應給朋友倒了不足一口的極少份量,看朋友在猶豫如何品嘗時,女侍應自己也笑出來😂連忙加多一點🤏 送來沙律時只是一個素食凱撒沙律🥗漏放了海蝦🦐牛油果🥑要我們告知才知出錯了😅沙律菜新鮮,醬汁調味好,配海蝦和牛油果,無得輸,穩陣的配搭😋龍蝦湯一向不是我的至愛,很多餐廳都做得腥味重,味道過於濃郁😵這個做得恰到好處,口感比一般的清爽😋本身是Risotto 愛好者,自己在家也會煮一下,最在意飯粒是否軟硬適中,醬汁是否吸入飯粒中。看看我給的星星就大概知道這兩點都做不好👎,這個飯粒中心仍是硬的🤦🏻‍♀️沒給一粒星或更低的分數要多謝黑松露仍能發揮其最大功用 - 香氣撲鼻😝朋

疫情下的星期三晚,加上整天下雨☔️整晚只有3枱客人,所以環境很寧靜😌侍應服務態度好👍但有些[甩漏]😅

House  Wine🍷
生日飯嘛😍先來紅酒🍷舉杯慶祝
[甩漏位一] 雖然是單點兩杯紅酒,但女侍應還是一整瓶拿來給客人試飲,可愛的女侍應給朋友倒了不足一口的極少份量,看朋友在猶豫如何品嘗時,女侍應自己也笑出來😂連忙加多一點🤏

凱撒沙律+海蝦🦐牛油果🥑

[甩漏位二] 送來沙律時只是一個素食凱撒沙律🥗漏放了海蝦🦐牛油果🥑要我們告知才知出錯了😅

龍蝦濃湯🦞

黑松露雜菌燴意大利飯🇮🇹

傳統卡邦尼鮮製意大利寛麵

朋友本想點牛排🥩被我勸止這裡不是吃牛排的好地方,最後決定點傳統意粉🍝算了😉

Mango  Dome  🍰

兩個糟糕的Main Course 🥴之後,朋友說生日不能不吃蛋糕,便點了一件signature cake 🍰這個mango cake 是鎮店之寶💎應該不用多說了🥰

差點忘記[甩漏三] 埋單前我們計算好應該可用3張coupon ,但拿來一張8百多元的帳單,只好用上2張coupon吧,朋友用信用卡付款後,餐廳發覺計漏了兩杯紅酒,最後可用3張coupon,重新付款💳😅

如無意外,不會再來,再來的原因除了為coupon 而來之外,就是服務水準了🤵‍♀️🤵主菜水準有待改善💁🏻‍♀️
2021-06-23
Mango  Dome  🍰
  • 凱撒沙律+香煎海蝦🦐牛油果🥑
  • 龍蝦湯🦞
2021-07-11 3304 瀏覽
1/7假期,提早左一個星期Book呢間restaurant 食lunch.呢間分店位於Lee Garden.個地方好舒服,因為個shopping mall冇咩人行,所以好靜。我Book左13:00。12:40到左restaurant,等左幾秒就安排入座。入到去d位好full。如果要黎呢度食野最好提前Book位。Walk in的話真係冇咩可能拎到位。係呢度食野,你預成個過程要大約用2hours (由入座計起到埋單離開。)今次我用左1.5 hours食完個lunch.我叫左set lunch. Earl Grey Tea食物質素okay。個Carbonara 雖然吾係我食過最好食的,但佢個guanciale speck整到好脆Bob Bob ,好好味。服務質素so far so good la。好過普通一般既餐廳,但做吾到屬於LVMH Group應有既服務水準。(feel 吾到佢地係professional)佢哋好似唔係好夠人手,要等好耐先等到有一個waiter行過來提供服務。

我叫左set lunch.

Creamy vegetable soup.

Fettuccine Fresca Alla Carbonara

Earl Grey Tea

2021-07-01
  • Appetizer order: Signature Italian antipasti platter.
2021-07-08 2530 瀏覽
一看這間的名字,大家會想起好味的朱古力mousse cake/mango signature cake? 但很可惜,它的tea set都不包括。一開始決定book這餐廳,是因它的名氣和訂過某些cakes。所以沒看過menu便來。一個high tea set多數人是先吃咸點,我和表姐也不例外。吃它的鵝肝撻,龍蝦薄脆,青瓜卷,紅菜頭三文魚,也覺得味道可口,清新和香濃幼滑。吃到和牛三文治,更是感覺很香和入口即溶之感。有了好味的咸點,少不免期待甜點。先吃muffin 感覺普普通通,然後生果tart和牛油蛋糕,有種讓人覺得甜點全是選擇了讓人喉嚨乾乾的食物,再吃tiramisu 和朱古力,這感覺仍在。我吃完這間餐廳的hightea set , 感覺咸點ok,服務ok,咖啡好喝。但high tea set的甜點的選擇若然可將牛油蛋糕改成其他creamy 的cake。或鮮果tart變了鮮果pudding 便好了。因咸點有薄脆,烘了的三文治和鵝肝tart,同是讓人吃時感覺較乾的食物。

但很可惜,它的tea set都不包括。

2021-06-12
下午茶
2021-06-06 4055 瀏覽
之前買蛋糕送咗幾張$100 Cova卷,可以滿$300減$100,就去咗試吓佢嘅afternoon Tea ($528)。銅鑼灣呢間舖啲位好迫,兩張枱基本上係黐埋得塊透明版隔開。叫咗嘢食大約5分鐘到就送咗兩個scone黎。Scone就普通冇咩牛油香味。望落唔係好多嘢,兩個女仔都食到飽。鹹點有鵝肝撻、煙三文魚、龍蝦薄脆同埋和牛三文治。味道正常,冇話邊樣特別出色。甜品就Tiramisu最好食。啲cream好滑再加埋expresso,算係成個tea set最好味。飲品我哋叫咗cappuccino同埋Earl grey tea,最後再加左affogato($90),估唔到佢咁大杯雪糕。

銅鑼灣呢間舖啲位好迫,兩張枱基本上係黐埋得塊透明版隔開。

2021-04-08 5148 瀏覽
今日悶悶地去咗銅鑼灣,約了絲打去Cova high tea,餐廳光猛高雅,一踏入就覺得淑女上身點了2人Tea Set $528+10%飲品先到。Covaccino - 咖啡底係Americano,加朱古力...,香滑濃厚😋朱古力 - 因試過一次覺得淡,所以今次要求濃啲,結果濃到糊口,好正,好似我在意大利🇮🇹飲那杯一樣👍🏻鬆餅Scone - 鬆餅暖暖的,配果醬& cream一流Afternoon Tea Set - 特應奉著一個靚靚盒過來,一打開就見到各樣嘅點心,點心有16件,鹹甜各半,我自己就偏愛鹹點多一點點,特別是「迷你和牛三文治🥪」,剛剛好一口厚切和牛,一淡咬落滿口牛脂,得👍🏻最後要讚一讚待應服務一流,相信好多都是菲律賓人,多數用英文溝通,感覺自己偽旅行咗😅

點了2人Tea Set $528+10%

鬆餅Scone - 鬆餅暖暖的,配果醬& cream一流

2020-12-28 5470 瀏覽
今年因為疫情只能食聖誕午餐,避開酒店不是我們選擇之列,我哋好簡又方便咁book咗Cova食Xmas Lunch. 其實呢間Cova已經嚟過無數咁多次,未裝修之前食物質素一直下降,但出奇地裝修後今次嘅服務及食物質素回復水平。因為我地係昨日去食(12月27日)我book位嘅時候問佢有冇a la carte 供應俾小朋友選擇(因為我唔知係咪剩係得Xmas set 嘅選擇)當時佢話唔清楚之後Check完會打返俾我,我等咗冇幾耐佢真係打返俾我仲講得好詳細。所以我同老公兩個叫咗two Xmas Lunch Sets, 和另外叫咗個 carbonara 俾我仔仔 。由麵包->頭盤(鵝肝)->龍蝦湯->(龍蝦同牛扒)->甜品(心太軟)都係恰到好處好好味。而且我仔仔問我仲有冇芝士條嘅時候(麵包藍裏有芝士條的,不過佢好快就食晒三條)服務員聽到即刻問我係咪想要多啲芝士條即刻俾多啲俾我仔仔(我仔仔好開心、即刻多謝哥哥)。所以整個lunch都覺得好滿意、好滿足!又有返再去呢間餐廳食嘅意欲啦!
所以整個lunch都覺得好滿意、好滿足!
又有返再去呢間餐廳食嘅意欲啦!
2020-12-27
慶祝紀念
聖誕節
2020-11-29 8940 瀏覽
之前去cova多數係 Tea Time, 今次就去到剛裝修完嘅cova食晚餐。呢度環境唔錯,高級裝修價格表好有氣氛,不過張枱好似細咗啲,食 Tea 就ok, 晚餐嚟講就真係幾勉強。Set Dinner 祇有一個 menu, 不過入面有多款選擇,最basic 係$388, 如果改龍蝦湯就加$38, Dessert 由雪糕改cake 都係要加$38。至於main course,  隨頭3款外, 其他都分別要加$108-$428 等。意大利精選頭盤 Signature Italian Antipasti Platter 值得推介,可以添加,入面有三文魚,唔同款式嘅火腿,包括有 Parma Ham, 有鴨胸同其他菜。龍蝦湯都算做得幾好,蝦味濃厚,上面再加些cream 係湯上面。當然配有麵包由於我地食左頭盤同飲左龍蝦湯都幾飽,main course 就沒有額外加錢轉其他款,祇係選basic 個幾款蘆筍番紅花意大利飯 - 有點失望, 雖然risotto 都已經比係意大利的飯軟綿綿的,但其實覺得似一個菜飯似的,祇有2條蘆筍係上面海蝦燈戅籠椒醬意粉都係一般慢煮三文魚配檸檬牛油酸豆汁,外觀都已經唔多想食

當然配有麵包

蘆筍番紅花意大利飯 - 有點失望
海蝦燈戅籠椒醬意粉都係一般

慢煮三文魚配檸檬牛油酸豆汁,外觀都已經唔多想食

最後 dessert 我地叫左一個 mango cake 同 vanilla ice-cream,飲品就叫左 cappuccino ,當然甜品同咖啡係超水準

整體來說,如果沒有湯同頭盤,以及最後dessert & coffee,淨係個 main course 就令人超失望
2020-11-21
1K
2020-10-18 5275 瀏覽
睇時裝雜誌,見到呢個包裝得咁靚嘅Afternoon Tea Set,立刻打電話去訂。後來得知,原來客人都可以喺餐廳食埋呢個粉紅色下午茶的,雖然外賣有八折,但我們最終都選擇了堂食,可以同親愛的朋友見見面。穿齊整黑色西裝的服務員專業地將Afternoon Tea Set拿過來,為我們優雅地打開粉紅下午茶序幕。大家都興高采烈,用充滿期待的心神去迎接這個粉紅色炸彈,點知......先講粉紅色包裝盒,設計確有心思,紙質比其他外賣盒厚淨很多,粉紅色忌廉蛋糕設計屬Moschino秋冬推介款式;下午茶客戶亦可憑消費單據,到Moschino商店做簡單網上登記手續,換領20ml Moschino熊仔香水,品牌粉絲一定喜歡。但係究竟一個Tea set係送一支定係兩支香水呢?我只收到一支,但係我見到有人收到兩支...很可惜,漂亮包裝裏面是令人失望的食物,鹹點同甜點均完全不到水準。新鮮攞出來的下午茶,差唔多所有撻皮都係腍的.....甜品甜到喊.....顏色娘到爆....係餐廳求其攞件蛋糕及生果撻出嚟都好味過佢。鹹點賣相OK,但好鹹;最騎呢係用酸蘿蔔砌造型,配龍蝦撻,味道十級古怪,配搭亦令人摸不着頭腦。🤦🏻‍♀️🤦

鹹點賣相OK,但好鹹;最騎呢係用酸蘿蔔砌造型,配龍蝦撻,味道十級古怪,配搭亦令人摸不着頭腦。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 伏評係比呢個crossover tea set,Cova利園店今次真係好無辜....😣
見個包裝咁靚,最終都拎咗返屋企,影多兩幅呃like嘅相,平復一下心情先。
2020-08-14 6290 瀏覽
星期一至五都要返工,放假就會好想比自己頭腦放鬆吓放空咩都唔諗💭我今日就去咗呢間Cova食件蛋糕飲杯咖啡,令自己心靈放鬆下♥️🔺Blueberry Cheesecake 佢個餅底一咬好重牛油味,而且佢個餅底好紮實同好厚👍🏻因為本人好中意食厚嘅餅底♥️個芝士蛋糕入口好creamy,但唔太甜👍🏻個芝士蛋糕夾埋藍莓醬一齊食,藍莓醬嘅酸酸甜甜中和左芝士蛋糕嘅膩👍🏻個藍莓醬有好多粒藍莓肉好足料👍🏻而且個蛋糕賣相打卡一流📷啱哂相機食先嘅朋友

🔺Blueberry Cheesecake

而且個蛋糕賣相打卡一流📷啱哂相機食先嘅朋友
2019-12-14
抗疫都要食得招積架!有質素的Set dinner,呢樹都算唔錯!頭盤,湯,意大利麵或煎魚,再加埋柸 Italian coffee都係收你$300-400 per head. 剛開始便送上bread basket。當然有佢哋signature 的bread stick and 脆餅。我真係可以non stop 食成包架!以前就自助形式嘅頭盤,依家就砌好成碟上枱俾你!嘜都有啲,仲可以refill! 質素有眼睇啦,我都唔駛多講!蘑菇湯,唔會太多cream,又有咬口!最重要係....熱到飛起!叫咗幾個意粉,各有特色!和牛醬係冇得輸。無論長通粉定lasagna ,我哋都食到😋!呢份煎銀鱈魚,真係煎的好靚!又有薯蓉The太飽,食唔落甜品了!但coffee梗係唔可以miss la! Cappuccino is the best to wrap up

蘑菇湯,唔會太多cream,又有咬口!
最重要係....熱到飛起!

蟹肉牛油果青檸汁意粉

慢煮羊肉闊條麵

和牛醬汁長通粉

Lasagna

呢份煎銀鱈魚,真係煎的好靚!又有薯蓉

The

Lasagna
香煎銀鱈魚
Cappuccino
2020-01-31 4560 瀏覽
有免費Coupon所以就去食 一早打過去book位佢話walkin就可以 點知去到佢話要booking又話呢個system一早就有 我頂咩大佬又唔係唔知afternoon tea要等幾耐 宜家先同我講要booking 咩事 係咪hup我有coupon...話完佢之後好彩都識做 30分鐘內就入坐嘢食方面係大失望 鹹點味道普通 鹹點3個tart甜點又3個tart 種類單咩都係tart 仲要一樣只係生果唔同😑重點嘅朱古力甜點係好食嘅但好溶 平時食tea set一定又scone 呢到竟然冇。。。第一次食afternoon tea係食得晒唔係好飽。。。大失望我每次食tea set就係期待個scone。。。杯朱古力唔濃 都係Ritz Carlton嘅Cafe 103好飲好多超濃超rich 仲有澳洲coco black杯朱古力都好正!呢杯好一般。。。不過最後有個staff好好話冇scone驚我哋唔夠請我哋食朱古力🍫影相又好好服務不過佢哋之前呃我冇booking真係嬲💩嘢又唔好食 afternoon tea都係去酒店好啲 又差唔多價錢〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Cova Ristorante & Caffe (
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Cova Ristorante & Caffe (銅鑼灣)
📍銅鑼灣希慎道33號利園1期1樓101-103號舖