2012-02-01 22 瀏覽
泰式雞肉炒意粉非常乾身, 貫徹始終既係以健康為主, 新鮮蕃茄配完全唔肥既雞胸肉, 再加上香草,油份唔多, 味道偏向清淡, 不過香味依然... 對鐘意食濃味既朋友可能有點不足, 不過以注重身材體重, 要keep fit 既女性來講, crema 係唔錯既選擇 另一可以令我短期之內舊地重遊既原因, 完全係為左crema 既可愛咖啡拉花今次試左佢既 vanilla latte, 要求店員整熊仔拉花比我 奶泡豐厚而細滑, 雖然雲尼拿味不足, 不過咖啡仍然香濃, 最重要既係動物拉花依舊可愛朋友見到都不停同佢影相... 哈哈, 其實真係好易氹女人開心!!
泰式雞肉炒意粉非常乾身, 貫徹始終既係以健康為主,
新鮮蕃茄配完全唔肥既雞胸肉, 再加上香草,
油份唔多, 味道偏向清淡, 不過香味依然...
對鐘意食濃味既朋友可能有點不足,
不過以注重身材體重, 要keep fit 既女性來講,
crema 係唔錯既選擇
另一可以令我短期之內舊地重遊既原因,
完全係為左crema 既可愛咖啡拉花

奶泡豐厚而細滑, 雖然雲尼拿味不足,
不過咖啡仍然香濃, 最重要既係動物拉花依舊可愛

2012-01-03
2011-12-17 21 瀏覽
香港經營小店不易,因為租金成本佔去收入的六成,面對壓力而用心把食物做好的小店我是大力推介的,如Cream這間堅持自家烘焙#咖啡豆的Cafe,咖啡香四溢,入口也滑,而她的#Latte#每天有多不公仔圖案,有著窩心喜悅。
2011-12-13 27 瀏覽
今日行開尖咀,諗住試下呢度d野食,我兩點去到都仲好多人一入到去有個男仔幫我帶位,點知突然間企係收銀位有個短頭髮疑似老闆娘好大聲喝住我(定個侍應)坐另一邊哇…洗唔洗咁兇呀Lunch Set得5樣選擇,得兩個係意粉但一個係牛肉意粉,我敏感唔食得牛,另一個係吞拿魚,我又唔想食罐頭野,唯有散叫啦叫左個泰式辣雞炒意粉 + Latte個意粉都好細碟下,我一個女仔都覺得有少少唔夠個意粉都OK,好香香料味, 而且唔油有4-5片雞胸肉, 有少少雪味, 而且幾咸,仲有d味精既感覺,食完好想飲水Latte有隻熊仔,幾得意咖啡奶泡打得幼滑,但咖啡的味道唔夠突出,感覺唔夠香醇。到最後埋單, 老闆娘收錢時一眼都無望過我,更加笑容欠奉,淨係話「找你廿蚊』,多謝都無反而d侍應都好好笑容咁同我講「多謝哂拜拜』真係怕怕個老闆娘
今日行開尖咀,諗住試下呢度d野食,我兩點去到都仲好多人
一入到去有個男仔幫我帶位,
哇…洗唔洗咁兇呀

Lunch Set得5樣選擇,得兩個係意粉

但一個係牛肉意粉,我敏感唔食得牛,
另一個係吞拿魚,我又唔想食罐頭野,唯有散叫啦

叫左個泰式辣雞炒意粉 + Latte
個意粉都好細碟下,我一個女仔都覺得有少少唔夠
個意粉都OK,好香香料味, 而且唔油
有4-5片雞胸肉, 有少少雪味,
而且幾咸,仲有d味精既感覺,食完好想飲水
意粉
Latte有隻熊仔,幾得意

咖啡奶泡打得幼滑,但咖啡的味道唔夠突出,感覺唔夠香醇。
到最後埋單, 老闆娘收錢時一眼都無望過我,更加笑容欠奉,
淨係話「找你廿蚊』,多謝都無

反而d侍應都好好笑容咁同我講「多謝哂拜拜』

真係怕怕個老闆娘
2011-11-22 9 瀏覽
這日下午和友人去尖東的Crema下午茶聚。我要了杯latte。今天這杯的圖案是一隻有點走樣對小兔。喝下去,便發覺除了圖案走樣,連咖啡的味道也有點走樣,很淡很淡的。特意走去尖東為了聚聚久,卻換來了一點失望。友人點的是下午茶餐,一隻藍莓muffin加杯普通咖啡好像約$3x。她則對這個下午茶餐沒甚麼讚賞或投訴。

2011-11-04 3 瀏覽
如果以尖東食lunch 來講, crema 真係唔駛等位, 一點去到, 都有幾張吉枱.... crema 有5款 set lunch, 多數都係健康食品為主.... 多士, 沙律, 烘包, 意大利粉 等等....平均一個 set lunch $40左右.... 包即磨咖啡/茶加多8蚊可以將餐茶轉cappuccino / latte我要左個 e餐, 將飲品轉左 "薑餅人latte" 試下, 不過就變左要加 $10蚊嚕....當時我問店員拉花可唔可以自己選款, 答案係無問題, 所以我就自選要左兔仔圖案!!沙律係蘋果, 青瓜, 粟米 同 罐頭菠蘿烘脆凱撒雞肉意式飽比較淡味.... 如果同mc cafe 既烘意式包來講, crema 無做得咁脆身!! 不過尚算可以, 好岩keep fit 女仕們, 不過以男仕來講, 應該絕對唔夠飽!!最後講番個 "薑餅人latte", 同 mc cafe compare 不相伯仲....都係無咩薑味.... 可能係我飲開薑茶, 覺得應該要再多d 薑味啦!!咖啡尚算香滑, 只係味道不足!! 下次我會再試下其他款式 coffee, 再作詳細評估!!
如果以尖東食lunch 來講, crema 真係唔駛等位,
一點去到, 都有幾張吉枱....
多士, 沙律, 烘包, 意大利粉 等等....
加多8蚊可以將餐茶轉cappuccino / latte
我要左個 e餐, 將飲品轉左 "薑餅人latte" 試下,
不過就變左要加 $10蚊嚕....
當時我問店員拉花可唔可以自己選款,
答案係無問題, 所以我就自選要左兔仔圖案!!
沙律係蘋果, 青瓜, 粟米 同 罐頭菠蘿
不過以男仕來講, 應該絕對唔夠飽!!
咖啡尚算香滑, 只係味道不足!!
下次我會再試下其他款式 coffee, 再作詳細評估!!
2011-09-29 19 瀏覽
一直很想來這間咖啡拉花很美的CAFE~特意下午跑來試一下~~店不是很好到,有點難找呢原以為是自助的~原來是有人服務,最後才付款的點了LATTE +朱古力蛋糕~LATTE的拉花很可愛,也很精緻~~是一個有表情的心形~~一般從食評看到的都是熊仔,白兔呢很香的咖啡味~~本身不是特愛咖啡的我也覺得很好喝~~香濃,很滑很好喝~可以整杯喝光~~朱古力蛋糕也很好吃~~有5層的朱古力蛋糕~很香濃的朱古力~~不會過甜~最底層的餅乾底的確應記一功~建議應5層一塊吃才可吃出特色~稍嫌最後的朱古力邊略甜了一點

店不是很好到,有點難找呢

原以為是自助的~原來是有人服務,最後才付款的
點了LATTE +朱古力蛋糕~

很香的咖啡味~~
本身不是特愛咖啡的我也覺得很好喝~~香濃,很滑
很好喝~可以整杯喝光~~

建議應5層一塊吃才可吃出特色~
稍嫌最後的朱古力邊略甜了一點
2011-09-28
2011-08-04 15 瀏覽
在喧鬧的尖沙咀,想找間咖啡店跟朋友談天說地,讀過openrice的食評,覺得crema好像蠻不錯,便選擇了這裡。莆進店舖,人不算多,但想靜靜的聊天,於是找了張離開人群,靠窗的桌子,點了一杯cappuccino及一件blueberry cheese cake。cappuccino上的拉花挺可愛,呷一口,咖啡味不俗,奶打得亦算滑,總算令人滿意。至於blueberry cheese cake,芝士味不濃,而且太甜,口感也只是一般。不過跟朋友共聚,這裡寧靜的環境,還算值得推薦的咖啡店。

帶有可愛拉花cappuccino 及blueberry cheese cake
2011-08-03
  • Cappuccino
2011-07-29 23 瀏覽
這天約了人在Crema傾野,入到店內,已感到氣氛很平民很自在,隨意坐在桌上,以為是自助形式,原來有人server,還不錯。雖然店子在不當眼,但只要熟悉尖東一帶,都應該不難找,就在半島中心對面希爾頓中心的地庫。叫了一杯肉桂latte,奶打得不錯(不過有進步空間) 咖啡應該是靚的咖啡豆,因喝下去感覺口腔挺舒服,肉桂放了很多,我喜歡!咖啡無即時飲,冷了一點才喝,味道也不錯呢!不知有無得選擇拉花圖案,若果可以我比較喜歡樹葉形的。另叫了一份蛋和芝士三明治,也新鮮好吃!煙三文魚意粉,雖然我無吃,但眼見2位小朋友吃得很開心,也見意粉的醬看上去也不好似幾好食。我的2個小朋友吃東西很直接,好吃的一直吃,不好吃的就不吃呢!重點來,朱古力蛋糕,好好好吃!朱古力很厚身很實在很好吃!這裡價錢不算貴,早餐 $35 include house Coffee (要latte好像+7元),食物也挺好吃,是個值得來hea的地方,午餐時間人比較多,其餘時間應該都ok。順便說一句,同日也再光顧了家樂坊的18grams,雖然18grams的咖啡也好喝(coffee shop咖啡不好喝其實要打的!),但重點就是環境氣氛和價錢,給

門外
叫了一杯肉桂latte,奶打得不錯(不過有進步空間
肉桂latte,但我不喜歡貓拉花
另叫了一份蛋和芝士三明治,也新鮮好吃!
雖然是普通的三明治,但吃下去感覺材料都是新鮮的!
2位小朋友叫了煙三文魚意粉,吃得很開心!
重點來,朱古力蛋糕,好好好吃!朱古力很厚身很實在很好吃!
照片影得不好,但真是超好吃!

順便說一句,同日也再光顧了家樂坊的18grams,雖然18grams的咖啡也好喝(coffee shop咖啡不好喝其實要打的!),但重點就是環境氣氛和價錢,給我2 choose 1,我會毫不猶疑地選擇Crema.

2011-07-28
門外
肉桂latte,但我不喜歡貓拉花
雖然是普通的三明治,但吃下去感覺材料都是新鮮的!
2位小朋友叫了煙三文魚意粉,吃得很開心!
照片影得不好,但真是超好吃!
2011-07-25 18 瀏覽
今天提早做完了summer job,不想這麼早就回家去,感覺好像浪費了美好的下午。平時番工放工趕頭趕命咁,就趁著這悠悠閒的下午好好享受一下自己一人的時間。從打工的金馬倫道往尖東方向走去,醒起平時經過的咖啡店在op見過很多好評,心想試試她們的咖啡也不錯,故在經過半島中心對面的百佳下,crema coffee的入口時想也不想便直接走了下去。推開玻璃門,正正對着的是水吧和收銀枱,也是店員的集中地,我也不好意思向裡面八掛太久,只是急著找一個隱蔽的角落坐下,甫進門口,店員在greeting之後便拿起menu 跟著我走,準備放在我所選的枱子上,coffee shop分三個角落,給我的感覺像一個F型的分佈,我走遍整個店面也找不到僻靜的位置,因為她有約五份一的位置都是直接讓商場走廊的人透過落地玻璃看到的,感覺太開陽了/.\不得已地找一個最少人的角落坐下,便開始掀起店員放下的menuOrder jor a tea set: newyork cheese cake and caramel latte原本茶餐唔跟該店「香味咖啡」的,故那杯caramel latte要另加$10不久後蛋糕與咖啡相繼送到。New

不久後蛋糕與咖啡相繼送到。
Newyork cheese cake係我食過嘅中下級,初初第一口會覺得檸檬味好像下得太重了,面頭的酸忌廉不突出也帶不起它應有的作用,可能因為它太甜了;(中間餅身雖綿,但我有幾口隱隱吃到有酸餿味,不強烈,也應該不是不新鮮,我猜也許只是調味過程中與坊間其他餐廳的方法有異且並不正統所致;餅底麥香濃郁亦沒有過硬,是整件餅最好的部份:0
Caramel latte則很令我滿意,我自認不太喝咖啡,今天會點咖啡也只是因為我總是在打工的餐廳中的咖啡機打不出綿密的奶泡,也調不出今人滿意cappuccino / latte 故才會基本地想知道怎樣才算今人認為是一杯好喝的咖啡,簡單而言,就是偷師喇
咖啡甫下枱,便聞到一陣濃濃的焦糖香氣,也看到可愛的兔子拉花,提起杯子輕啜一口,沒有感覺到太濃烈的咖啡味(不知會否與我選擇了低因咖啡有關),也嚐不出很重的焦糖甜味,但喝後液體在口中感覺很滑很舒服,溫度與甜度也剛好,只是若果一杯熱飲甫放下便啱飲,這點我則有點覺得出奇。但這杯咖啡總算令人滿意的。
Overall來說,令人滿意的是她們的咖啡,但若果某天我想吃好吃的蛋糕或是想在舒適的環境消磨時間,也許我會走去starbuck ;P
Btw,,;( I just can't upload photo through iphone-_____-"
2011-07-25
  • Caramel Latte
2011-07-17 16 瀏覽
近來少了來Crema,可能與近月多了好多正的咖啡店出現有關。這日是自搬了新店後第3次光顧。要了杯大latte。咖啡好喝,喝得好舒服; latte art 依舊很美。如咖啡的層次能再豐富點定會更好。邊慢慢喝邊等夠鐘食飯。
這日是自搬了新店後第3次光顧。
邊慢慢喝邊等夠鐘食飯。
2011-07-14 9 瀏覽
之前都幫襯過crema , 已發現 Latte 很好飲. 而最近因本人嘅公司由香港區搬咗去九龍區, 於是幫襯多咗. 平時我飲星巴克只會叫細杯, 但crema嘅Latte 味道很岩我, 所以我居然飲得落大杯! 作為一個經常拉肚子嘅人, 相信此店應該係用靚豆、靚奶, 否則我的肚子必定會告訴我. 加上我見到有顧客買咖啡豆, 並且有很多老外幫襯, 相信我嘅肚子應該冇錯. 價錢方面我覺得set 得算平, 看來此店老闆對經濟不太敏感, 否則通漲咁勁黎講算好抵食. 希望此食評佢地唔好睇...否則加價就唔好啦!食物味道ok, 黎得都好快. 如果多d款色就會好d, 因可幫襯密d當飯堂.

門口個牌有陳豪個樣, 因TVB訪問過crema
環境都唔錯, 加上我又影得靚
哩杯係我嘅, 好味!
2011-07-13
門口個牌有陳豪個樣, 因TVB訪問過crema
環境都唔錯, 加上我又影得靚
哩杯係我嘅, 好味!
2011-06-19 20 瀏覽
咁樣呢我就係因為睇到朋友影反黎既貓仔咖啡吸引我既,咁樣我就認為應該會係D幾高級既地方喇,點知係好多大陸人既希爾頓大廈!咁我算喇,一埸黎到,好喇,一入到去就見到D伙計係到傾計,張桌未清,我心諗咩態度!?跟住呢我就嗌野食喇,D野食質數一般,只係拉花較為突出,但又吾算好好飲,所以有D吾係咁開心,跟住喇,食左個Pizza焦晒,其實佢地有冇用心做過野架,當D客冇到,傾計傾得咁鬼耐,我吾覺得呢間係好既cafe只係麻麻既cafe!我吾係太過鐘意!
2011-06-16
2011-06-12 15 瀏覽
搵左一陣先搵到,真係超級隱閉!係門口睇左一陣,發現店來冇其他客人,同朋友都嚇一嚇,因為星期六夜晚竟然冇人!猶豫左幾秒最後都係入左去,坐低左之後就叫左個雞肉意粉同Carbonara意粉,再+$12要左杯ice mocha同ice hazelnut coffee。食物既味道其實真係唔差,值得一試,而咖啡既味道亦都好濃,岩哂我心意!最尾仲叫左個chocolate cake,真係正到暈!整體黎講下次會再去!
搵左一陣先搵到,真係超級隱閉!

食物既味道其實真係唔差,值得一試,
而咖啡既味道亦都好濃,岩哂我心意!

最尾仲叫左個chocolate cake,真係正到暈!

整體黎講下次會再去!

2011-06-11
2011-06-08 29 瀏覽
The food is so bad, 今次食左肉醬意粉及白汁chicken 意粉,好一笪笪, 等我仲特登去找,it's really not worth it to try !! And I saw the 食評said the coffee is great but I try ice coffee just normal
2011-06-08
15 分鐘 (堂食)
2011-05-26 17 瀏覽
我是一個啡迷,喝咖啡基本上是沒有什麼特別要求,只要我覺得好飲便可以了。港式的,西式的,我都愛喝 最近愛上看拉花,因為看到漂亮的東東,心情也好。來Crema 前沒有看以往的食評,想憑自己的感覺去感受這間店。來到時已是晚上9時,店中只剩下兩枱閒聊中的食客。坐好後看看餐牌,有意粉,pizza,三文治。。咦,看到有一款意式烘底三文治,還配上我喜歡的磨菇和芝士,是要點這個啦外表還可以,但放進口裡真的一般,先說麵包,包底脆是脆,但烘得過火了,吃到了焦味。然而磨菇用上了罐頭貨,芝士又不太夠熱,兩者加起來也不能為這個panini加分Latte 未喝眼睛已經發光了,好可愛的兔子。有點不捨得喝呢!看準了兔耳朵,便喝下去,泡沫夠滑,咖啡香有奶味,好喝朋友點的cappuccino 是貓仔圖案,一樣可愛總括而言,想喝咖啡談天時,這裡是一個不錯的地方。但食物質數麻麻啊,有待改善
港式的,西式的,我都愛喝
最近愛上看拉花,因為看到漂亮的東東,心情也好。
來到時已是晚上9時,店中只剩下兩枱閒聊中的食客。
坐好後看看餐牌,有意粉,pizza,三文治。。
Toasted panini mushroom & cheese
正 latte with rabbit
朋友點的cappuccino 是貓仔圖案,一樣可愛

2011-05-23
正 latte with rabbit