2020-02-23 644 瀏覽
整間鋪充斥住濃烈咖啡香報置都好靚 出面仲有幅打卡牆可以悠閒嘆個All day breakfast 餐廳主打waffle pancake所以選擇一咸一甜🧇Crispy Bistro Breakfast同一般既All day breakfast無異有滑滑既炒蛋 薯餅 沙律冇乜特別🧇Homemade Waffle-Mixed Berries & Cassis ice-cream賣相吸引 水果新鮮但味道唔太突出 配搭普通穩陣都算好味嘅甜品.縱觀食物普通 冇特別但如果想舒服同朋友chill下 傾下偈 打下卡就可以一試無妨
整間鋪充斥住濃烈咖啡香

都算好味嘅甜品
縱觀食物普通 冇特別
但如果想舒服同朋友chill下 傾下偈 打下卡
就可以一試無妨
今天我同女友想食All day breakfast. 於是上openrice搜尋發現這間西環的咖啡店. 從電車路走過去約4分鐘 到這間餐廳坐低後 你會發現 這餐廳雖然地方不大 但突然有種感覺置身於外國般Lifestyle生活. 😎Menu上可點Two set combo. 1咸1點食物. 亦可以散叫兩個不同的all day breakfast. 我們分別點了Crepes, Scrambled egg, Hash brown and Sausage; 和Waffles, Scrambled egg, Hash brown and Smoked salmon. 先說這個Crepes 裡面夾坐芝士和火腿 暖暖地很好吃; 炒蛋是半生熟 流心的;薯餅很大塊 新鮮炸起的 不錯! 而我的Waffles配上蜜糖漿 雖然Waffles是微溫 (我想煮這兩分的是同一個人 有先後次序的工夫) 但味道比出面街外的雞蛋仔蛋漿是與別不同. 👍👍它是脆的 味道當然有蛋香配上甜甜的糖漿 感覺很好 令人覺得這兩份早餐物有所值. 😋總括而言, 有心機的廚藝 和咖啡拉花 你會發現 小店在香港是值得更多人去支持💪 因為面對社

總括而言, 有心機的廚藝 和咖啡拉花 你會發現 小店在香港是值得更多人去支持💪 因為面對社會艱難的局面 希望下一次再到時候不是易了手 和變成一吉舖.
2020-02-15
  • Crispy Crepe Breakfast
  • Salmon and Waffle breakfast
2020-02-14 270 瀏覽
諗住去食吓甜品咁啱happy hour食完甜品再飲吓啤酒一樂也🍺甜品比想像中好味 presentation好靚 而且店內環境好有特式 有時間過來飲杯野chill下都係一個好好嘅選擇
2020-02-14 238 瀏覽
又去左幫襯黃店,「Crispy Bistro」嘅歐陸風格裝修、自帶嘅文藝氣息,都非常吸引我。店內擺放住好多懷舊裝飾品,因為依間餐廳係以森林為主題,所以其實依度內藏左一個後花園,喺石屎森林下都可以見到綠色嘅自然環境。Ciabatta Bread and Smoked Salmon with Cream Cheese,Ciabatta Bread帶有脆皮,內裏係鬆軟嘅白麵包;煙三文魚,經煙燻後咸香味道就更加濃厚;表面仲有D酸青豆、酸洋蔥,所以食落好開胃;旁邊仲有個小沙律,沙律菜好新鮮,帶脆感,配埋黑醋、橄欖油,食落酸酸地,味道更清爽。Mixed Berries and Cassis ice-cream Waffle,自家製窩夫口感厚身、鬆軟,表面鋪滿曬士多啤梨同藍莓,食落好飽肚;草莓雪糕,草莓味道好天然,有淡淡奶香味、口感幼滑,雪糕內有些少果肉,旁邊仲有D忌廉,加上草莓醬嘅配合,整體甜度適中;暖粒粒窩夫配凍冰冰雪糕,冰火交融超Jeng。Signature Floral Tea,採用左德國品牌Hälssen & Lyon茶葉沖製,莓果花茶花味芳香,花茶內有香橙、蘋果,令花茶內嘅鮮果味道更豐富

Signature Floral Tea,採用左德國品牌Hälssen & Lyon茶葉沖製,莓果花茶花味芳香,花茶內有香橙、蘋果,令花茶內嘅鮮果味道更豐富;味道好天然,仲可以用天然蜂蜜調控甜度,飲落酸酸甜甜、好清新,份量都幾多,一壺花茶都夠2個人Share。

Mocha,採用左意大利Lavazza Coffee沖調,心形拉花都幾靚;依款咖啡味道好香濃,口感好醇滑,奶泡口感好綿密,朱古力味道好濃郁,但都無搶走咖啡嘅味道。
  • Salmon and Waffle breakfast
2020-02-12 137 瀏覽
之前喺西營盤行下行下發現左間隱世文青 cafe Crispy Bistro☕️cafe 出面有幅充滿文青氣色嘅牆,好啱打卡📸而入面。最後,不要忘記到西營盤後花園之稱嘅小花園,凝望美麗綠葉🌿 店裡店外都放有很多精緻小擺設,別具心思和風格,好有外國風。Mixed Berries and Cassis ice-cream Crepe🥞薄薄嘅 Crepe 上面鋪滿士多啤梨同藍莓🍓雪糕嗰日得翻雲呢拿味雪糕🍦整體幾清新又唔會飽滯🤤Banana,Chocolate Waffle🧇Waffle 外面脆,入面厚身鬆軟😋面頭有忌廉、朱古力醬、香蕉片🍌朱古力碎🍫幼滑嘅雪糕🍨每啖都係好幸福嘅甜味🥰Signature Floral Tea🌸🍵呢壺莓果花茶係用左德國出品嘅 Hälssen & Lyon 沖泡調配而成🇩🇪當中仲有蘋果🍎香橙🍊聞落嘅味道好香甜☺️飲落花果味非常突出,酸酸甜甜😊可以自行加埋天然蜜糖🍯就會多左種蜜香味🌼溫暖滋潤,解膩👍🏻Iced Chocolate🍫香滑濃郁,甜度適中
  • Crispy Crepe Breakfast
今日去西環探朋友,早到了在西營盤港鐵站附近閒逛,被一間小店牆上壁畫吸引,上面畫滿樹木寫著香港森林, 路過行人都會駐足觀看和打卡!朋友仲未到,我就去試下午茶拉!這店裝修歐陸風格,店內放滿懷舊擺設,以森林和樹木為主題。店後裝飾為一個小小的後花園,種植常綠植物,被四周的高樓大廈、石屎森林包圍著。跟門外森林壁畫互相呼應!令人放鬆心情,可以盡情活偷閑!Ciabatta Bread & Smoked Salmon with Cream Cheese意大利的拖鞋麵包Ciabatta, 因形狀像拖鞋而有這個名字,是帶脆皮嘅意大利白麵包,通常用作三文治。放上煙三文魚,煙燻咸香,份量十足!麵包鬆軟,塗上一層cream cheese,增加潤滑口感,散發淡淡柔和芝士香味,非常搭配。Homemade Waffle / CrepeMixed Nuts, Honey Nougat ice-cream (Vanilla )鳥結糖雪糕 口感蓬鬆非常有趣,好似有幼砂糖狀嘅細粒粒,入口即溶。 雲呢拿味道天然真實,甜度和奶味均勻!Waffle 密度夠,實在和有飽腹感,甜度適中,加上五顏六色嘅果仁,賣相十吸引!Signatur

Homemade Waffle / Crepe
吸引!
Homemade Waffle / Crepe Mixed Nuts, Honey Nougat ice-cream (Vanilla )

Signature Floral Tea
招牌花茶 溫暖滋潤,花味飄香,解膩解滯。附上一杯天然蜜糖,可自行調教甜度。漫活休閒,柔和陽光,呷一口芳香嘅花茶,令人有清新自癒嘅感覺!
Signature Floral Tea

臨走時發現,這裏還有 蜂鳥Glacio比利時雪糕供應,一隻曾令著名歌手麥當娜也瘋狂的雪糕,在香港不是很多地方能吃到!給我下次再來的藉口!

Signature Floral Tea
  • HoneyNougatice-cream(Vanilla)
  • HomemadeWaffle/CrepeMixedNuts
  • SignatureFloralTea
  • CiabattaBread&SmokedSalmonwithCreamCheese
好耐無去過港島區了,星期日投完票出去走走。打算去中山公園之際,係西營盤行下行下見到呢條充滿文青氣色嘅小巷。Hello doggy👋🏻 你在high tea嗎?再走近一點,是間頗有特色嘅餐廳,叫Crispy Bistro。我今天決定停下來享受下漫活生活😌當然不少得嚐一杯熱燙燙的朱古力🍫等了一會兒,home made 香蕉朱古力窩夫焗好了。看到這賣相十足的美食,煩惱都已經拋諸腦後。Toast、吐司、多士 ,你的叫法又是什麼?火腿、芝士、番茄這個組完美嗎?反正就是好吃啦😋餐廳還有很多小佈置,用15分鐘去細心欣賞,你會找到它更美的地方🥀最後,不要忘記到西營盤後花園之稱嘅小花園,凝望美麗綠葉🌿

Hello doggy👋🏻 你在high tea嗎?

Chocolate

當然不少得嚐一杯熱燙燙的朱古力🍫

Home  made  waffle/  crepe

Premium  toast

最後,不要忘記到西營盤後花園之稱嘅小花園,凝望美麗綠葉🌿
2019-11-24
Chocolate
Home  made  waffle/  crepe
Premium  toast
喺上環文娛中心附近發現咗一間隱世文青cafe。囡囡最愛食甜品,媽咪又想搵個地方Hea下。呢度真係岩晒。未到店舖,就已經見到旁邊斜巷的文青牆。店舖地方不大。但一入內係周圍已經見到充滿特色又懷舊既藝術作品。非常喜愛😍門口有一部古典點唱機,周圍滿佈懷舊文青裝飾和掛畫,連坐着的椅子都係有著可愛的圖畫。在柔和的燈光下,坐著聊天都感覺好舒服,會令人不自覺融入那悠閒氣氛中。如果中意慢活的生活享受,呢度岩晒你。最吸引係crispy bistro 入面藏着一個小小的秘密㊙️空中花園。不過當日已經有客人,所以我地冇機會喺後花園度坐。而聽說晚上呢度會變成清吧,非常配合店舖入面的Neon Night,寫住”詩朋酒友”同”風花說月。三五知己棒著酒杯談天說地。Toast🍞Smoke salmond n cream cheese with salad🥗好食👍🏻煙三文魚份量好多,大大塊。多士唔會太硬,中間塗左好多cream cheese,但又唔會搶去煙三文魚嘅味道,兩者好夾。Sweet waffle🍰Mixed berries🍇🍓with ice-cream scoop🍨囡囡勁中意。窩夫內裏鬆軟,外面少少脆。而上面鋪滿

未到店舖,就已經見到旁邊斜巷的文青牆。

囡囡勁中意。窩夫內裏鬆軟,外面少少脆。而上面鋪滿士多啤梨同藍莓,岩晒小朋友。值得一提嘅係個雪糕,入邊真係有莓肉粒。

Lavazza Coffee☕️Latte。
濃郁的熱咖啡香配上拉花。而喝到最底拉花都不變形,真係好考功夫。

Pineapple🍍juice 🍹

走個時去搭地鐵,原來離地鐵站好近,幾步路就到。
  • Latte
  • mixed  berries  waffle
  • Salmon  and  cream  cheese  toast
2019-10-21 797 瀏覽
一直對crepe同窩夫都冇乜抵抗力 食過幾間吾錯 今次呢間就實在麻麻餐廳吾算好大 不過近街市好易搵 以民族風格為主 見到有吾少boardgame提供 餐廳仲有一個小小室外後花園 不過就感覺有啲雜亂 叫左個2人餐 包一份咸Crepe早餐 甜既窩夫同2杯$30以内飲品 一次過試曬😏咸crepe餐有薯餅 炒蛋 茄汁豆 豬肉腸同沙律菜 Crepe大塊 裏面包住火腿芝士 餅皮乾身吾煙韌 餡料亦只係處於中間位置😢其他配料就不過不失~窩夫叫左香蕉🍌朱古力🍫 賣相吾錯 香蕉🍌份量多 味道都係一般🤨
2019-09-01 1452 瀏覽
星期日同朋友一齊去間cafe傾計好近地鐵站 一出行兩分鐘就到環境都幾好 唔算好多人🤨今次食左個premium toast ($68)可以揀sourdough 或者ciabatta bread 我就揀左sourdough☺️然後filling都有三款揀有:avocado & scrambled egg , ham & cheese & tomato, smoked salmon with cream cheese 我就要左 avocado & scrambled egg🤩所以最後姐係要左avocado & scrambled egg sourdough😎佢最特別之處係有埋牛油果醬搽左係麵包到開頭以為會太濃牛油果味不過個醬反而襯托到牛油果嘅creaminess🥳

星期日同朋友一齊去間cafe傾計
好近地鐵站 一出行兩分鐘就到
環境都幾好 唔算好多人🤨

今次食左個premium toast ($68)
可以揀sourdough 或者ciabatta bread
開頭以為會太濃牛油果味
不過個醬反而襯托到牛油果嘅creaminess🥳

2019-09-01
2019-07-09 1580 瀏覽
早排朋友放假,所以打算去西環果邊行下影下相。行到攰攰地,比我地發現呢間隱世文青cafe,所以我地決定入去坐下hea下。餐廳細細間,係沖野飲嘅bar枱隔離會有一兩張高枱。佢都有幾張比較矮小嘅枱,但相信walkin嘅朋友會比較難安排到。加上cafe有啲霓虹燈裝飾,相信夜晚黎嘅時候會更加靚,岩曬影相打下卡!我同朋友2個叫左個salmon and waffle breakfast黎share。唔好睇佢細細碟,其實食落都好夠飽。煙燻三文魚共有3小塊,食落淡淡煙燻味好正。waffle佢比左4塊,糖漿用小杯仔裝起。薯餅炸到香脆,炒蛋軟滑加少少黑松露碎調味,waffle脆卜卜,食完咸野再食啲甜野就岩曬!另外朋友同我一人叫左杯ice chocolate同apple juice。2杯飲品同waffle breakfast perfect match!咁就比我地hea左一個下午!

2019-05-22 1787 瀏覽
呢間cafe距離地鐵站只係5分鐘路程,算係非常容易搵,即使係夏天去都唔驚要行到出晒汗先到。cafe入面裝修都幾特別,有霓虹燈、乾花,仲有啲即影即有做裝飾😍😍我同朋友叫咗個set for two,有salmon and waffle breakfast同sweet homemade crepe,個set包兩杯嘢飲。啲三文魚有少少煙燻味,炒蛋好滑同好厚,waffle係有蜜糖淋落去食,唔會好甜。而個crepe係有三款雪糕揀——有mixed nuts, mixed berries, chocolate and banana。因為有雪糕,所以店員係上waffle嘅時候都會問要唔要後上。我地就揀左mixed berries,個雪糕係有啲莓係入面同埋唔好好甜,而啲士多啤梨同藍莓都唔好酸,整體好清新好好食🤤嘢飲我地就揀左蘋果汁同earl grey tea☕呢間cafe整體都好唔錯,店員都好nice 推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

嘢飲我地就揀左蘋果汁同earl grey tea☕

2019-05-19 1178 瀏覽
西營盤呢個小區其實有很多隱世小食店 今次揀Crispy Bistro嘅原因係貪佢地點方便 距離地鐵站只係數分鐘嘅路程⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀店內裝修好有心思 有霓虹燈有精緻嘅擺設 weekend去呢度嘆番個下午茶趁機放鬆一下 店員非常有禮貌 好耐心咁介紹餐牌上嘅食品⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️Crab Avocado Sandwich (HKD88 包一杯熱飲) 呢個限定新產品 餐牌上冇㗎 係店員介紹先試吓😝個toast 比我想像中鬆脆 等埋J先生先一齊食都冇淋到呀 啲蟹肉冇因為放耐咗而出水👍🏼⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️另外一份係香蕉🍌朱古力雪糕窩夫(Banana, chocolate & chocolate ice-cream waffle: HKD66) 味道同賣相都係💯呢
下午茶
小編都好耐冇去Cafe chill chill佢👉👈所以就走咗去西營盤睇下有啲咩Cafe值得一試😁點知行行吓就比店舖門口果一幅壁畫吸引着,所以就索性行咗入去試吓🤭Crispy Bistro係一間富有文藝氣息嘅咖啡店😚除店外有一幅以香港森林生物多樣性為題嘅壁畫之外,店內亦都有兩個一紫一白寫住“風花雪月”同“詩朋酒友”四個字嘅燈箱,非常有特色😆-🍴蜜糖堅果雪糕窩夫 Homemade Waffle with Mixed Nuts, Honey and Nougat ice-cream店舖嘅窩夫都係自家製,絕對新鮮😌而且係窩夫表面都放上左一球鳥結糖Glacio雪糕🍨,亦都放左大量嘅Nuts☺️再略為加咗少少蜜糖作調味,真係非常吸引😘窩夫入口質感厚身鬆軟,並唔係外脆內軟個種😜反而感覺上就冇咁熱氣😏而且窩夫配上左Nuts同蜜糖,所以入口味道亦唔會過於單掛😎而且窩夫入口食落亦有好香嘅果仁味,香脆嘅果仁亦都令成個窩夫整體嘅感覺變得更加豐富😜另外,窩夫表面亦都放上左一球非常特別嘅鳥結糖雪糕,雪糕入口有淡淡的奶香味☺️而且中間亦都有啲Nuts喺度,所以入口口感同樣係非常豐富。而且雪糕嘅質感非常幼滑😆熱辣辣嘅窩

蜜糖堅果雪糕窩夫

窩夫入口質感厚身鬆軟,並唔係外脆內軟個種😜反而感覺上就冇咁熱氣😏而且窩夫配上左Nuts同蜜糖,所以入口味道亦唔會過於單掛😎而且窩夫入口食落亦有好香嘅果仁味,香脆嘅果仁亦都令成個窩夫整體嘅感覺變得更加豐富😜另外,窩夫表面亦都放上左一球非常特別嘅鳥結糖雪糕,雪糕入口有淡淡的奶香味☺️而且中間亦都有啲Nuts喺度,所以入口口感同樣係非常豐富。而且雪糕嘅質感非常幼滑😆熱辣辣嘅窩夫配上冰凍嘅雪糕,成個配搭真係無得輸😝
拿鐵咖啡

🍴拿鐵咖啡 Latte
咖啡☕️是用咗意大利有名嘅Lavazza Coffee冲調。咖啡嘅拉花都算係幾靚🤫入口味道亦相對比較有驚喜。Latte入口有香濃嘅咖啡味,而且隻咖啡味亦相對比較易入口😋隱約亦都飲到有少少奶香味。Latte入口口感順滑,咖啡味香醇而不俗😚而且表面嘅拉花即使飲到落底都冇走樣,奶泡本身確實打得非常細密🤗而且入口亦都唔會飲都有粗泡。整體來講,小編確實係幾鍾意呢一杯Latte,咖啡味香,但又唔會冇奶香味,而且個拉花都算係拉得幾靚😆
招牌莓果花茶

🍴招牌莓果花茶 Signature Floral Tea
花果茶☕️用咗德國出品嘅Hälssen & Lyon沖泡調配而成,當中亦都加入左新鮮蘋果🍎同香橙🍊去豐富花茶嘅香味。
花茶聞落嘅味道非常香甜😳而入口有好香嘅花香同莓果果香味,帶有酸酸甜甜嘅感覺☺️味道清新天然,消滯一流🥰而且花茶旁邊亦都配上左蜜糖,加埋入花茶一齊飲會多咗一種蜜香味😉花茶嘅味道亦都會更加突出,而且飲落亦都會較有層次🤫整體來講,花茶嘅味道相當唔錯,花果味非常突出🤗而且花茶嘅甜度可以用蜜糖自行調整,再者一壼花茶其實可以同朋友兩個人share飲🤭都幾抵飲吓架!

蜜糖堅果雪糕窩夫
拿鐵咖啡
招牌莓果花茶
2019-04-09 926 瀏覽
趁連假嚟到西環,諗住發掘下靚靚coffee shop😛 比我搵到一間復古裝修嘅 crispy bistro,仲有主餐選擇!(好多cafe只有dessert同coffee,唔夠飽) Salmon and waffle breakfast,普通水平。scrambled egg幾滑但可惜冇蛋味。waffle係裹面最好味。 Crispy crepe breakfast,crepe係鹹味嘅,裹面有芝士火腿。overall都ok~ Latte,配埋張檯影相好靚😛 我覺得係餐廳環境好好,有種放假抖下同叉電嘅感覺,主食還好。有時間可以再嚟hea下。