餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2024-12-05 2384 瀏覽
喺歐洲幾個大國嘅菜系中,相信法國菜算喺比較少食,睇返自己啲食評,原來對上一次食法國菜已經喺成年前嘅事,今晚嚟到隱身於商廈裡面嘅「Cuisine Culture」,再細嚐法式滋味。雖然店舖裝修樸實,卻有種小鎮嘅法式小酒館氣氛,加上燈光柔和,感覺蠻舒適服。而廚房採開放式,睇到廚師們晌裡面做茶嘅情景。順帶一提,招呼幾唔錯,侍應不時主動添水,更換餐具,又會視乎你進食進度而上下一道菜,令整晚進食嘅流程好暢順。講講餐牌,呢度就無做套餐,全部都喺散點。大類分為前菜、湯品、沙律、主菜、意大利麵及甜品。而飲品方面,除一般嘅咖啡、茶、果汁之外,有另一本餐牌列出多款紅白餐酒。侍應更話做緊推廣,紅白餐酒買一送一,無論喺嗌一杯或是一整支,都有呢個優惠,啤酒同汽水都喺,買一送一。龍蝦湯 $92講到湯品,法式洋蔥湯同法式龍蝦湯相信都可以喺代表之一。龍蝦湯上到枱,色澤已經好對辦,橙紅得嚟好亮麗,入口更喺鮮蝦味濃郁,啖啖精華湧入口腔,附上嘅蒜蓉法包亦烘得脆口,蒜香滿滿。法式焗蝸牛 $108焗蝸牛亦喺法國菜頭盤嘅經典,一客共有6隻,墊有少少薯蓉,咪輕看啲薯蓉,除咗搓得軟滑,仲有陣陣香草香;而啲蝸牛肉口感嫩滑,甚具蒜蓉及牛
龍蝦湯 $92

龍蝦湯
法式焗蝸牛 $108

焗蝸牛亦喺法國菜頭盤嘅經典,一客共有6隻,墊有少少薯蓉,咪輕看啲薯蓉,除咗搓得軟滑,仲有陣陣香草香;而啲蝸牛肉口感嫩滑,甚具蒜蓉及牛油香味。
慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288

主菜就推薦呢一道牛面肉,因為唔喺經常遇到呢一款菜式,加上以慢煮方式,更能發揮到牛面肉嗰份超鬆化。雖然賣相平實,但牛面肉入口確喺勁軟腍,質感好有一咬即化嘅感覺,而且,肉味濃,陣陣紅酒香氣。汁底亦咪錯過,以法包沾上少少紅酒汁,食味一流。
海鮮墨汁意粉 $208

另一道主菜就揀咗海鮮意大利麵,單睇啲海鮮,就已經覺得好有料到,包括有大虎蝦、帶子及青口,虎蝦非常之彈牙鮮甜,帶子軟滑而帶有陣陣海水鹹鮮味,而啲青口唔喺普通嘅平價貨,食得出嗰份甜味,質感柔軟;意粉亦煮得啱啱好,咬落有柔韌感,做得水準甚高嘅菜式。
酥皮蘋果批配雪糕 $88

最後,點少得一份甜品作結吖,師傅更刻意以碟他畫布,晌上面畫有花朶、彩霞,自然更賞心悅目。酥皮蘋果批烘得金黃,酥皮非常香脆富牛油香,蘋果清甜,更有微微玉桂香,伴以果仁雪糕,一凍一熱,口感對比鮮明,再者,雪糕軟滑富奶香,亦記一功。
酥皮蘋果批配雪糕
 因為小弟晌附近做嘢,就問問有無午市餐牌,一張小單張印製晒所有午市套餐,足足有成16款之多,豐儉由人,已包沙律或餐湯,以及基本餐飲,有機會再嚟試試午餐先
簡單試過數款菜式,食得出製作用心,用料高質,加上環境都幾舒服,無論三幾位知己嚟聚一聚,抑或特別日子嚟慶祝吓,都喺個好唔錯嘅選擇!
龍蝦湯
2024-09-20 3634 瀏覽
豐業大廈我嚟過好多次,但通常都係食中菜多,之前發現呢間Cuisine Culture,今次就過嚟探店!店舖裝修簡潔,舒適;有別於高級法國菜,呢度感覺更casual。今日嗌咗5道菜,而且晚市house wine、啤酒、汽水做緊買一送一優惠⋯為配合法國菜,就嗌咗2杯白酒⋯焗法式地道古也芝士洋蔥湯味道濃郁,洋蔥蕉糖化使洋蔥原來嘅味道更濃郁,更香甜!配上古也芝士同芝士法包,軟腍、咸香加上拉絲嘅芝士,令整個口感、味道更有層次⋯焦糖鵝肝醬配法包本身我好鍾意鵝肝醬配法包,焦糖鵝肝醬真係第一次試!脆脆焦糖下嘅鵝肝醬口感細膩、醇厚,配上果jam,中和咗鵝肝醬油膩嘅感覺,食落更清新,推介!慢火煮紅酒和牛面肉配法包牛面肉煮到軟腍,牛味香濃,肉質嫩滑,骨膠原非常豐富!食落軟腍,而且有口感,唔錯!法包蘸上紅酒汁嚟食,味道亦唔錯。日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉呢道菜比較清新,帶子鮮甜,口感細嫩⋯意粉口感煙韌彈牙,配上香草汁,味道都已經好好⋯但由於係檸檬汁意粉嘅關係,就略嫌缺少檸檬清新舒爽嘅感覺,但整體都係好味的!朱古力心太軟雪糕朱古力味道濃郁,熱熱嘅朱古力漿再配上冰凍嘅雪糕,感覺一流!House Wine白酒味道

焗法式地道古也芝士洋蔥湯

焦糖鵝肝醬配法包

日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉

朱古力心太軟雪糕
朱古力味道濃郁,熱熱嘅朱古力漿再配上冰凍嘅雪糕,感覺一流!

House Wine
白酒味道較為fruity,果香濃郁,清新易入口。

整體體驗唔錯,下次再過嚟試吓其他菜式先⋯最後,要讚一下餐廳嘅服務,侍應一切以客人為先,主動斟水、收碟,令整個用餐感覺非常滿意!
2024-09-17
  • 焗法式地道古也芝士洋葱湯
  • 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉
  • 慢火煮紅酒和牛面肉配法包
  • 焦糖鴨肝醬配法包
2024-09-07 3882 瀏覽
星期六的中環,依然是热闹非凡,人流如鲫,打風的日子吃了兩日快餐, Honey話要補番下,食番餐正嘅。出了中環地铁口D,向右行,过了马路,走到德己立街,跟開飯網按圖索驥來到一家樓上法國餐廳,小小的餐廳門口 ,有點懷舊又有點書卷味,餐廳柔和的燈光給人舒服的感覺,店员招呼我们坐下,让我们看菜单,并向我们介绍餐酒喝啤酒是买一送一,还是先填饱肚子再说。第一道菜法式洋葱汤,濃濃的湯熱得喝不下嘴,一片厚厚的法包在湯裡,為的就是讓你慢慢喝,不要燙到嘴,🤪細細品嘗洋蔥的甜美,芝士的濃香。第二道菜焗火腿牛骨髓配法包,一根大大的牛骨,中间满满的骨髓,表面铺了烤香的鹹火腿。配上四片法包,彩色的小番茄和沙律菜。把骨髓涂在面包上,軟糯香脆混合,全新體驗。🥳🥳第三道菜法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔,🥔🥔🦆🦆一隻大鴨腿,煎得香脆,配上鴨油煎的薯仔,鴨的香味撲鼻,是法式菜鴨子的上品。😘😘第四道菜日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉,🍋🦪用鮮蒜片羅勒檸檬汁煮得依韌的意粉,四粒巨型帶子發出海鮮的誘惑香味,吃在嘴裡是巨大的滿足感。😋😋第五道菜酥皮萍果批配雪糕,法國🇫🇷菜不可少的甜品來了,這絕對是甜品中的極品,酥皮萍果鬆脆香甜,果仁雪糕奶

并向我们介绍餐酒喝啤酒是买一送一,还是先填饱肚子再说。

第一道菜
法式洋葱汤,濃濃的湯熱得喝不下嘴,一片厚厚的法包在湯裡,

第二道菜

第三道菜

第四道菜

第五道菜
酥皮萍果批配雪糕,法國🇫🇷菜不可少的甜品來了,這絕對是甜品中的極品,酥皮萍果鬆脆香甜,果仁雪糕奶香濃郁,

碟子上用糖漿畫了花樹和飛鳥🐦,美得不可一世,這享受可是很多次方🥰🥰。

• 酥皮蘋果批配雪糕
  • 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉
  • 焗咸巴約納火腿牛骨髓配法包
  • 焗古也芝士洋蔥湯
蘭桂坊附近其實好多樓上餐廳嘅選擇,個人覺得一般嘅法國餐廳定價都偏高,今次就嚟食呢間Celebration vibe少少但價錢唔會令人卻步嘅法國餐廳🍴餐廳唔算好大間,所以服務質素都幾好,加上食物質素真心唔錯,整體性價比好高!好難expect中環呢個價錢會有咁好質素🤙🏻thats why 我會覺得係中環嘅hidden gems!! 另外酒水依家做緊優惠,如果大家想揾有少少情調又有人情味,而且食物同服務都好嘅餐廳,不妨試吓呢間🥂✨龍蝦湯 $92食法國菜必備嘅足料龍蝦湯,唔算係最濃澀嗰種,飲落恰到好處,而且龍蝦味非常香濃!個人覺得好值得一試!✨無花果合桃沙律 $138Dressing嘅味道有啲似黑醋蜜糖,配搭得好健康嘅開胃沙律✨香草燒黑毛豬鞍格配焗薯 $236😋真心覺得好高質嘅黑毛豬!煎到外皮有少少香脆,但完全鎖住肉汁,咬落非常Juicy,足見大廚嘅功架👍🏻焗薯粒應該有煎過,好香而且焗得好腍✨日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉 $198四粒大大粒嘅日本鮮帶子😋橄欖油同檸檬汁嘅配搭適中,個人比較少食多汁嘅意粉,但今次呢個濕口得嚟唔會膩,而且檸檬汁嘅酸有蕃茄仔嘅甜去平衡😋👍🏻無論係食材同埋味道都係一流

龍蝦湯 $92

無花果合桃沙律 $138

香草燒黑毛豬鞍格配焗薯 $236

日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉 $198
四粒大大粒嘅日本鮮帶子😋橄欖油同檸檬汁嘅配搭適中,個人比較少食多汁嘅意粉,但今次呢個濕口得嚟唔會膩,而且檸檬汁嘅酸有蕃茄仔嘅甜去平衡😋👍🏻無論係食材同埋味道都係一流!

是日甜品—水果拿破崙 $88
👀有驚喜嘅自家製拿破崙💯好酥脆,而且好重牛油嘅香味!另外一個好加分嘅位係吉士嘅份量啱啱好,而且唔會好膩😋係一個食完都覺得冇負擔嘅飯後甜品
今次發現一家很值得體驗的法國餐廳!首次喺香港食法國菜,餐廳都係歐式風格,氛圍感很適合約會/生日聚餐。法餐初體驗唔好錯過嘅餐廳。仲可以提前預訂特別菜式。食法餐梗係要試下法式焗蝸牛 108hkd。一份八隻蝸牛,服務員都會好細心俾食蝸牛專用工具你,法餐體驗感max,初次嘗試真係好鐘意呢種用心對待食材嘅感覺。蝸牛肉質柔嫩,有d似田螺,用蒜香同牛油調味增香。每隻蝸牛下面仲有一小塊薯仔泥。焦糖鴨肝醬配法包 178hkd前菜值得嘗試,鴨肝醬鹹度剛剛好,有一層焦糖外皮,同法包切片一起食口感都幾特別。仲配咗一小塊果醬。但法包切片偏硬。海鮮墨魚意粉 208 hkd用料很足嘅海鮮意粉,有帶子,蝦同貝類,仲有聖女果點綴,一睇意粉上面都係海鮮料。但其實意粉量好少,雖然足料但係睇到嗰價錢,性價比低過其他餐廳嘅海鮮意粉。鴨腿配鴨油煎薯仔 228hkd呢餐最鐘意嘅就係鴨腿!很入味而且鴨肉質感剛剛好!薯仔塊都好香。建議第一次來一定要試下,法式鴨腿很成功。氛圍感好有歐洲嘅典雅,好似電影嘅廠家。同埋食客都好安靜進餐!推薦呢間餐廳約會或者生日聚餐都幾溫馨。Happy hour有d酒買一送一。餐牌喺最尾,有些菜式要記得提前預訂

焦糖鴨肝醬配法包 178hkd
焦糖鴨肝醬配法包

海鮮墨魚意粉 208 hkd

鴨腿配鴨油煎薯仔 228hkd
法式地道鴨腿配鴨油煎熟仔

餐牌喺最尾,有些菜式要記得提前預訂~

法式地道鴨腿配鴨油煎熟仔
2024-12-29 0 瀏覽
在中環樓上西餐廳的用餐體驗讓我感受到法式料理的精髓,這裡的菜單不僅多樣化,還充滿了創意與傳統的結合。以下是我對幾道招牌菜的詳細評價。法式焗蝸牛作為法國料理的經典之作,法式焗蝸牛在這裡的呈現令人驚艷。蝸牛肉質鮮嫩,搭配香蒜奶油醬,味道濃郁而不膩。焗烤的過程中,香蒜的香氣與蝸牛的鮮味完美融合,讓人一口接一口,欲罷不能。這道菜的擺盤也相當精緻,讓人不禁想要拍照留念。焗法式地道古也芝士洋葱湯接下來是焗法式地道古也芝士洋葱湯,這道湯品的特色在於其濃郁的洋蔥香氣和豐富的芝士層。湯底的洋蔥經過長時間的慢煮,甜味充分釋放,與融化的芝士相結合,形成了絕妙的口感。每一口都能感受到洋蔥的甜美與芝士的濃郁,讓人感到溫暖和滿足。香草燒黑毛豬鞍架配焗薯這道香草燒黑毛豬鞍架是我此次用餐的亮點之一。豬肉的質地非常嫩滑,香草的香氣恰到好處,增添了肉質的風味。搭配的焗薯外脆內軟,完美吸收了肉汁的精華,讓整道菜的口感更加豐富。這道菜的份量也相當足,適合喜愛肉類的食客。海鮮墨魚意粉海鮮墨魚意粉是另一道不容錯過的美味。意粉的煮制恰到好處,口感彈牙,搭配新鮮的海鮮和墨魚醬,味道鮮美。海鮮的鮮甜與墨魚的濃郁相互交融,讓人感受到海洋

焗法式地道古也芝士洋葱湯

香草燒黑毛豬鞍架配焗薯

海鮮墨魚意粉

海鮮墨魚意粉是另一道不容錯過的美味。意粉的煮制恰到好處,口感彈牙,搭配新鮮的海鮮和墨魚醬,味道鮮美。海鮮的鮮甜與墨魚的濃郁相互交融,讓人感受到海洋的氣息。這道菜的色澤也非常誘人,讓人一見就想品嚐。

酥皮蘋果批配雪糕

最後,甜品部分的酥皮蘋果批配雪糕為這頓美餐畫上了完美的句號。酥皮外脆內軟,蘋果餡料甜而不膩,搭配一球香草雪糕,口感相得益彰。這道甜品不僅味道出色,還能帶來一種懷舊的感覺,讓人回味無窮。

中環樓上西餐廳的用餐體驗讓我深刻體會到法式料理的魅力。每一道菜都展現了廚師的用心與創意,無論是前菜、主菜還是甜品,都讓人感受到美食的樂趣。如果你在中環附近,可以一試,而且價錢在中環來說不太貴,而且食物質素不錯

2024-12-18 245 瀏覽
今日同朋友去咗中環呢一間西餐廳,餐牌望落吸引,入到去都見到幾多客人,懷住期待嘅心情,果然非常高質。👍🏻龍蝦湯是法式經典湯品,使用龍蝦殼熬煮出濃郁的湯底,口感濃郁絲滑,極具奢華感。🦞焗咸巴約納火腿牛骨髓配法包都相當不錯,咸巴約納火腿是來自法國的特產,風味濃郁鹹香。將其與牛骨髓焗烤,骨髓的奶油般口感與火腿鹹味完美融合,搭配香脆的法包,入口豐富層次感極強。😁法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔經過長時間的低溫鴨油煮製,外皮酥脆、內裡鮮嫩多汁。鴨油煎薯仔更添香氣,整體口味濃郁,是法國南部經典佳餚。🥰黑松露醬野菌意粉使用黑松露醬提升整體香氣,搭配野生菌菇如牛肝菌或松茸,與意大利麵條一起拌炒,香氣濃烈,層次豐富。🥹

2024-12-17 226 瀏覽
以親民價就食到既法式大餐。就到聖誕,當然要獎勵一下自己啦!黎呢間法式餐廳食左5道菜。頭盤係洋蔥湯,湯裡有個煎過既麵包,吸滿左湯汁既精華,又有濃厚既芝士,洋蔥湯甜甜地,好味道。烤黑松露虎蝦黑松露都好唔錯!虎蝦肉質鮮甜,爽口彈牙,配以由黑松露菌配製醬汁,香濃惹味。油封鴨外酥內嫩,煎烤後鹹香味濃,肉質軟嫩。 野菌松露油忌廉意粉都好正,菇類食物有獨特既香氣,再加埋惹味既調味,真係食唔停呀!甜品係朱古力cream brulee,原味就食得多,朱古力就第一次食,都好好味,同埋面頭既焦糖做得好好。
2024-11-30
2024-12-17 207 瀏覽
🍴今日喺中環蘭桂坊搵到間好有驚喜既樓上西餐廳,主打食法國菜。🍴焗法式地道古也芝士洋蔥湯$88🧅我同朋友都叫咗呢個洋蔥湯,呢洋蔥湯湯係我食過最好味嘅一次,每一羹都有拉絲嘅效果,湯入面有塊脆邊多士,浸向湯入面吸收晒湯嘅精華👍🏼🍴法式焗蝸牛$108 🐌焗田螺就食得多,焗蝸牛都係第一次食,蝸牛肉比田螺肉質更腍,用香草同牛油嚟焗真係好香,蝸牛下面仲有少少薯蓉,一齊食簡直配搭一流。🍴法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔$228🍗一上碟就聞到好香嘅鴨油味,鴨腿表皮煎得香脆,肉質好園林,感覺係似慢煮出來既質感,每一啖都掛滿鴨油嘅香味;用鴨油煎嘅薯仔亦都好出色,金黃色的,配埋啲沙律菜同蕃茄仔平衡返唔會油膩。🍴香蒜牛肝菌意粉$158🍝好簡單嘅意粉菜式,但係味道一流。意粉麵條軟硬適中,牛肝菌幾有咬口,食得出有濃郁嘅蒜香味同用咗高質嘅橄欖油,令人回味無窮。🍴酥皮蘋果批配雪糕🍨酥皮焗得鬆脆,食落有少少肉桂嘅香味,蘋果片焗得清甜,配一球果仁雪糕,冷熱交融,口感豐富👍🏼✨另外值得一讚嘅係餐廳環境入邊好浪漫舒服;侍應服務亦一流,會按住客人進食嘅進度上菜;用完餐廚師亦會問返客人對食物嘅意見👍🏼

🍴焗法式地道古也芝士洋蔥湯$88🧅

午餐
  • 酥皮蘋果批配雪糕
  • 洋蔥湯
2024-12-15 212 瀏覽
晚餐時間有七五折,7:30到達,裝修普通環境偏細,等咗四個字先上第一道菜,鵝肝醬配包,係幾好食,之後上意粉🍝都好食,重有牛肋骨,因為等得太耐太肚餓,所以嗌多咗個洋蔥湯飲,飲完個湯都未有得食,問侍應,10分混亂又喺度同廚房確實訂單有冇,跟住廚房又話出咗,之後搞咗一輪先攞個餐出嚟俾我,好食的,但係安排太混亂,沒有下次。
2024-12-14 251 瀏覽
✔️龍蝦湯+ 黑松露油包,龍蝦湯嘅味道非常濃郁,而且飲得出唔係罐頭湯嘅味道,所以我同朋友非常有驚喜,喺餐廳自家製嘅龍蝦湯,再加埋佢黑松露油包,成個口感同埋味道配搭上都非常高級,成個口感同埋味道都非常出色,match得都幾好!✔️煙三文魚牛油果沙律,本身我非常鍾意食三文魚,所以就揀咗呢一個沙律嘅頭盤,佢嘅dressing, 都做得唔錯,而且令人非常開胃,煙三文魚嘅味道味道,我覺得都係合格以上,而且成個沙律嘅份量都幾多,性價比幾高!✔️慢火煮紅酒和牛面肉配法包, 呢一個牛肉做得非常好食,因為佢係慢煮嘅形式,所以佢炆得好林,所以佢成個牛肉嘅味道都非常入味,再加埋法包去食,成個口感同埋味道上都唔錯!我男朋友都非常鍾意呢一個main dish! 紅酒嘅味道好香,成個味道完全入晒去!呢個真係非常值得推介大家!真係正!✔️黑松露醬野菌意粉,另外就決定叫個意粉,意粉嚟講都做得唔錯,佢攞咗幾隻唔同嘅蘑菇,令到成個口感上更加多元化,而且味道上都做得唔錯,我同朋友都非常推介!再加埋黑松露將成個口感亦都更加昇華同埋高級!✔️朱古力心太軟配雪糕,朱古力心太軟再加埋凍冰冰嘅雪糕其實係一個幾好嘅配搭!整體來講一間餐廳都會非常

✔️朱古力心太軟配雪糕,朱古力心太軟再加埋凍冰冰嘅雪糕其實係一個幾好嘅配搭!整體來講一間餐廳都會非常值得回頭,佢嘅味道同埋性價比非常高!位置嚟講亦都一流,食完仲可以喺附近飲嘢!
  • 龍蝦湯
2024-12-13 207 瀏覽
我哋今日喺中環做完嘢之後想搵間有feel嘅餐廳,所以就嚟咗呢間法國西餐廳,而家仲有做訂座優惠~ 酒水都有買一送一,一大班人嚟食都ok! ❤️我哋嗌咗一人一碗洋蔥湯,熱辣辣飲好暖笠笠🥳洋蔥好甜好濃郁!上面有加咗芝士嘅法包,脆脆哋同埋點湯食好好味🤤 吸哂湯咁食🐥之後就上咗前菜係牛骨髓法包,上面有啲Parma Ham,配埋法包一齊食就可以中和返個咸,而且好香,會帶番牛骨髓個油香出嚟🐒跟住就嚟咗煎鴨腿,廚師用咗鴨油再煎薯仔,薯仔超好食,好香甜,鴨腿都唔錯,幾大隻😀😀我哋仲嗌咗一個檸檬汁煎帶子意粉,帶子有四大粒,鮮甜可口!意粉炒得幾好,仲夠彈牙!最尾唔少得一定要食甜品,嗌咗蘋果酥配雪糕,雪糕每一次食都覺得驚艷,佢係香甜雲呢拿入面有nuts~ 配上蘋果酥一齊食啱啱好!

我哋嗌咗一人一碗洋蔥湯,熱辣辣飲好暖笠笠🥳洋蔥好甜好濃郁!

我哋仲嗌咗一個檸檬汁煎帶子意粉,
帶子有四大粒,鮮甜可口!意粉炒得幾好,仲夠彈牙!

2024-12-11 347 瀏覽
收工約朋友試下新菜式我地6點幾係第一批客人之後過左陣愈黎愈多人滿座估唔到佢唔係商場都有咁多人捧場證明佢一定有吸引之處我地兩個女仔細食所以點左幾款野食法式焗蝸牛餐廳好貼心,提供專食焗蝸牛的餐具侍應見我朋友唔係好識食佢仲試範比我地睇😂😂so nice 蝸牛好腍,佢仲有蒜蓉牛油的香味仲有薯蓉配埋,好好好好味!濃濃的龍蝦湯,配個蒜蓉多士好夾!多士真係好好味!未飲湯之前都已經聞到好龍蝦湯味,估唔到好濃!法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔鴨腿d肉好嫩!烹調啱啱好!鴨腿外層煎到香脆,薯仔比鴨油煎香過,所以好香海鮮墨魚意粉個青口係鮮甜形容,其他地方係食唔到依個熟成度比我感覺係,好似食生蠔feel 😆帶子都係煮得岩岩好!嫩👍最surprise 我係個墨魚意粉平時係會食到成個嘴都黑但依個不會且有墨魚汁味讚!朱古力心太軟配雪糕依個都係另一個好欣賞的菜式佢係真做到外脆內軟唔溜朱古力的甜度唔係好高所以岩我依d~小甜的朋友仔食!最後真係讚下侍應佢勁熱情款待又會同我地講下點樣食先最好主動幫手清理碟同枱上主動斟水,好好!一個人做都咁好service, 抵佢有咁多回頭客
收工約朋友試下新菜式
證明佢一定有吸引之處

我地兩個女仔細食
所以點左幾款野食

法式焗蝸牛
餐廳好貼心,提供專食焗蝸牛的餐具
侍應見我朋友唔係好識食
佢仲試範比我地睇😂😂so nice
蝸牛好腍,佢仲有蒜蓉牛油的香味
仲有薯蓉配埋,好好好好味!

濃濃的龍蝦湯,配個蒜蓉多士

法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
鴨腿d肉好嫩!烹調啱啱好!
鴨腿外層煎到香脆,薯仔比鴨油煎香過,所以好香

個青口係鮮甜形容,
其他地方係食唔到依個熟成度
比我感覺係,好似食生蠔feel 😆
帶子都係煮得岩岩好!嫩👍

依個都係另一個好欣賞的菜式
佢係真做到外脆內軟
唔溜
朱古力的甜度唔係好高
所以岩我依d~小甜的朋友仔食!

最後真係讚下侍應
佢勁熱情款待
又會同我地講下點樣食先最好
主動幫手清理碟同枱上
主動斟水,好好!
一個人做都咁好service, 抵佢有咁多回頭客
2024-11-27
  • 海鮮墨魚意粉
  • 朱古力心太軟配雪糕
朋友介紹中環有間隱世法國菜來到大廈門口完全想像唔到以為去錯地方估唔到樓上竟然有間高質法國菜重點係價位合理餐廳以小店經營黃色梳化椅配深啡色木枱裝修簡潔得黎帶點優雅氣氛Appetizers//法式焗蝸牛 $108//店員介紹又見每枱都有叫 我都唔執輸一客六隻 餐廳會提供焗蝸牛專用的餐具好容易就拎到粒肉出黎蝸牛肉非常之軟淋而且勁香蒜蓉牛油同香草味面頭再加上橄欖油 絕對是法式風味Soup//焗法式地道古也芝士洋蔥湯 $88//最近數天天氣轉冷飲呢個湯最好之不過面層舖滿了多士同古也芝士放進焗爐烘烤麵包吸收湯頭精華芝士融化後 香氣四溢再加上大量洋葱幾乎每一口也能食到半溶化的洋蔥洋蔥的清甜味混合在香濃的芝士好夾古也芝士可以拉絲多士浸至軟淋淋的口感每一口都吸晒湯的精華 滿足Main//香草海鹽燒美國原條牛肋骨配薯條 $298//烤至外層焦香 肉質保持嫩滑一切落去好容易就切到配搭埋特製醬汁更添味美伴碟有薯條薯條新鮮炸起 外脆內軟Pastas//香蒜牛肝菌意粉 $158//一上枱已經聞到香噴噴牛肝菌菇菌味出 口感爽滑呢度的意粉真係有一手 炒得乾爽而且勁掛汁配合蒜蓉味同牛肝菌鮮甜味 好味Desserts//
朋友介紹中環有間隱世法國菜

排得相當工整 大小一樣的蘋果片
將熱辣辣既蘋果批伴凍冰冰既雪糕一齊食
一冷一熱的口感超正 但又唔會過於甜膩

2024-12-03 478 瀏覽
聽朋友介紹中環有間隱世平民法國菜餐廳,餐廳環境舒適,侍應招呼有禮,而且午市套餐性價比高,於是便帶着媽媽一起試試。我哋因為好多樣嘢都想試,所以隨心點了幾款食物,樣樣都好好味。值得推介的食物有:1.Gratinee French Onion Soup Toast & Gruyere Cheese焗法式地道古也芝士洋葱湯呢個湯係濃湯,有重重嘅洋蔥同芝士味,仲有件法包喺當中,口感層次好豐富,值得推介。2.Baked Escargot with Garlic & Herbs法式焗蝸牛一碟六隻,用專業的工具輔助輕鬆取出。焗蝸牛有很香的蒜蓉和香草味配上黑松露薯蓉,十分美味。3.Traditional French Duck Confit & Duck Fat Potato法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔慢煮鴨腿,鴨腿外皮香脆,肉非常軟冧,而薯仔亦烤焗過帶有焦香。4.Seafood with Black Ink Spaghetti海鮮墨魚意粉海鮮有青口、帶子、大蝦,最欣賞個墨魚意粉嘅質地,煙煙韌韌彈牙又掛汁。5.Chocolate Fondant with Ice-cream朱古力心太軟配雪糕心太軟焗得剛好,

值得推介的食物有:

心太軟焗得剛好,外脆內軟,切開有滿滿既流心朱古力,加埋榛子雪糕,為整個午餐加分。
2024-11-16
午餐