4天前
朋友介紹中環近蘭桂坊有間樓上既西餐廳,於是 趁新年前就上去試一試餐廳面積唔大,牆上掛滿畫,配合柔和既燈光,予人輕鬆既氣氛先黎無花果合桃沙律。蔬菜新鮮,加上無花果既甜、黑醋既微酸、合桃既香脆,口感多重得黎又達到醒胃效果再黎係芝士洋蔥湯。微脆既芝士加上洋蔥湯既濃郁帶厚既質感配合烤得香脆既小麵包,滿足得很感覺好似將一整個洋蔥吃進肚子跟住既係鴨腿配鴨油煎薯仔未上枱已經聞到陣陣既鴨香鴨腿皮微脆,肉則嫩滑而作為配菜既薯仔亦意外地煎得好食, 外皮焦脆鬆香,可能就係用左鴨油黎煎緊接既係帶子檸檬汁橄欖油意粉日本帶子新鮮,配合檸檬汁同橄欖油,非常開胃意粉做到al dente 既口感亦合我心水帶子去到刺身嘅級數,又夠大隻又夠鮮味甜品係蘋果批配雪糕與其話係蘋果批,佢會比較似係一個酥上邊有蘋果片,配合埋雲呢拿雪糕一齊食,為為哩餐畫上圓滿嘅句號餐廳應該另外有做曲奇餅義賣,支持其他社福機構,喺一間絕對值得支持嘅餐廳值得一提嘅係,服務殷勤,會成日加水同埋換餐具, 用心的服務
餐廳面積唔大,牆上掛滿畫,配合柔和既燈光,予人輕鬆既氣氛
感覺好似將一整個洋蔥吃進肚子
跟住既係鴨腿配鴨油煎薯仔
未上枱已經聞到陣陣既鴨香
鴨腿皮微脆,肉則嫩滑
緊接既係帶子檸檬汁橄欖油意粉
日本帶子新鮮,配合檸檬汁同橄欖油,非常開胃
意粉做到al dente 既口感亦合我心水
帶子去到刺身嘅級數,又夠大隻又夠鮮味
甜品係蘋果批配雪糕
值得一提嘅係,服務殷勤,會成日加水同埋換餐具, 用心的服務