餐廳: Cupping Room
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-10-13 609 瀏覽
CUPPING ROOM的這家分店剛開業的時候來過, 及後數次路過都告客滿,這次慶幸終於找到了位置, 來到久違了的CUPPING ROOM。不是店員的告知, 也不知道原來這家分了堂食, 和Public Area 兩個區域, 公共空間那邊是自行選擇位置的, 不用帶位。也難怪這邊就像Starbucks一樣, 有不少大學生做功課, 甚至是補習了。但文迪還是喜歡這個公共空間, 雖然空調稍有不足但當有日光灑落時, 感覺十分舒適愜意, 這才是咖啡店該有的氛圍。今次試試CUPPING ROOM的名物Smorrebrod歐式三文治($128), 可以任意配搭兩種口味,配搭方面有很大的自由度。而當中最推介牛油果Pan-seared Saallop & Avocado, 香煎帶子鮮甜, 配微微鹹香的三文魚子, 那是海洋的味道。另一款選了無花果榛子乳酪醬Fig & Hazelnut Toast, 一鹹一甜就當是飯後甜點吧。 這無花果味道十分清新, 但面層的花生碎不夠新鮮, 味道怪怪的。兩片酸種麵包外脆內軟, 是相當飽肚的主食, 不過價格不便宜。Latte($42)的拉花都幾抽象,但難得啡香奶味夠平衡,商場咖
Smorrebrod

1939 瀏覽

Pan-seared Saallop & Avocado

Fig & Hazelnut Toast

Latte($42)的拉花都幾抽象,但難得啡香奶味夠平衡,商場咖啡店來說表現相當不錯。
Latte

Cupping Room
屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖)

Smorrebrod
Pan-seared Saallop & Avocado
Latte
  • Pan-searedSaallop&Avocado
途經屯門,又想近近地係鐵路站附近簡單食個lunch,openrice咗一番,最後決定黎cupping room食。當日12點準時到達,但餐廳已經坐滿人,對面嘅位置屬於公共空間,唔屬於餐廳自己本身,不過如果顧客想坐,都可以選擇坐喺呢個位置食飯。由於去嗰日係公眾假期,所以所有野都要單叫。🍄全日早餐,$128,份量好澎拜,好似都幾抵食🍄凍黑咖啡🍄班尼迪克蛋配手撕豬,孜然味重,太搶太突出🍄北歐式三文治(香煎帶子配牛油果、紅蝦)呢兩款都好好食,個帶子配上牛油果好清新,紅蝦跟嘅醬亦都好好味😋有少少出乎我意料之外。🍄金沙鹹蛋黃薯條,香口但熱氣😂呢餐整體都算滿意,上菜速度都好快,下次有機會再試吓佢啲意粉。

由於去嗰日係公眾假期,所以所有野都要單叫。
全日早餐
🍄全日早餐,$128,份量好澎拜,好似都幾抵食
🍄凍黑咖啡
班尼迪克蛋配手撕豬

🍄班尼迪克蛋配手撕豬,孜然味重,太搶太突出

🍄北歐式三文治(香煎帶子配牛油果、紅蝦)
🍄金沙鹹蛋黃薯條,香口但熱氣😂

北歐式三文治
2024-10-11
全日早餐
北歐式三文治
2024-08-26 943 瀏覽
🎉Cupping room 駐進V City啦~ 咖啡迷又多一個嘆coffee的地方☕️店以北歐風格裝修,和暖色調,營造出悠閑舒適感😌分2區:1️⃣落地大玻璃,一邊欣賞屯門市景,一邊嘆咖啡 2️⃣ 簡單木系設計,以柔和燈光點綴,適合閱讀或一大班人聊天☕️ 飲品方面叫左椰香抹茶鮮奶咖啡同Flat white無論打卡或味道都好出式,保持一貫的水準🍵 椰香抹茶鮮奶咖啡3層色調由上而下- 咖啡、椰奶、抹茶,色彩繽紛☕️🥥🍵濃厚咖啡味,配上椰奶的香滑和抹茶的濃厚茶味,口感豐富,多重享受,飲出夏天的味道☀️☕️ Flat white 呢度的flat white是我飲過最好味的濃郁咖啡配上幼滑牛奶,香滑口感直衝喉嚨,特別細滑更有特別的咖啡香味😚香濃嘅咖啡,當然要配上美食❣️🍝 香煎大蝦龍蝦汁意粉大蝦爽脆彈牙🦐 意粉掛滿濃郁龍蝦汁,仍保持Q彈,令人食指大動😋🥑法式鹹可麗餅- 牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞見到配料的組合好特別,於是叫來嘗試一下😱😱無敵好食丫~🤤估唔到完全唔夾的材料,放埋一齊,竟變驚人美食😂可麗餅上放上麻辣手撕雞,中西合璧,突出食材的優點,牛油果則中和手撕雞的濃味👏🏻👏🏻味道剛剛好,為食推介之選⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🎉Cupping room 駐進V City啦~
咖啡迷又多一個嘆coffee的地方☕️

店以北歐風格裝修,和暖色調,營造出悠閑舒適感😌

☕️ 飲品方面叫左椰香抹茶鮮奶咖啡同Flat white
無論打卡或味道都好出式,保持一貫的水準

🍵 椰香抹茶鮮奶咖啡
3層色調由上而下- 咖啡、椰奶、抹茶,色彩繽紛☕️🥥🍵

椰香抹茶鮮奶咖啡

☕️ Flat white
呢度的flat white是我飲過最好味的
濃郁咖啡配上幼滑牛奶,香滑口感直衝喉嚨,特別細滑
更有特別的咖啡香味😚

Flat  white

香濃嘅咖啡,當然要配上美食❣️

🍝 香煎大蝦龍蝦汁意粉
大蝦爽脆彈牙🦐
意粉掛滿濃郁龍蝦汁,仍保持Q彈,令人食指大動😋

香煎大蝦龍蝦汁意粉

🥑法式鹹可麗餅- 牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞
見到配料的組合好特別,於是叫來嘗試一下
😱😱無敵好食丫~🤤
估唔到完全唔夾的材料,放埋一齊,竟變驚人美食😂
味道剛剛好,為食推介之選⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

法式鹹可麗餅- 牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞

2024-08-24
午餐
椰香抹茶鮮奶咖啡
Flat  white
香煎大蝦龍蝦汁意粉
法式鹹可麗餅- 牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞
2024-08-11 1070 瀏覽
Full brekky + Dirty $128😍睇名唔知咩嚟,但其實係All Day Breakfast,所有野都有煎過炒過,啲野都好食,個大啡菇好香,太陽蛋煎到燶邊,香口又脆口。Dirty 只係一杯凍Latte,無特別。法式紅酒繪牛面扁意粉 + 熱Latte $158🤩蘑菇有炒過,牛面、蘑菇連埋扁意粉一齊炒,意粉有燉牛面香味。全部野一齊食好夾好香好好食。熱Latte味道唔錯。睇落價錢好貴,但食得出心機嘢,食完值回票價。🥰
Full brekky + Dirty $128😍
Dirty 只係一杯凍Latte,無特別。

法式紅酒繪牛面扁意粉 + 熱Latte $158🤩

睇落價錢好貴,但食得出心機嘢,食完值回票價。🥰
2024-07-31
  • 法式紅酒燴牛面扁意粉
  • 全日早餐
2024-08-08 774 瀏覽
搬咗嚟屯門都要一段時間,終於都搵到一間咖啡又好飲,食物又高質嘅咖啡店!試過堂食亦試過外賣,估唔到外賣都咁高質味道同堂食冇分別,已經成為我每個星期必食嘅咖啡店啦!我最鍾意食雞肉意粉同埋北歐式三文治(我加錢要咗隻水波蛋,烹調時間係啱啱好,好滿意)雞肉意粉上邊嘅辣粉,可以減低返忌廉嗰種飽滯嘅感覺。三文治我推介呢個半熟煎帶子拼三文魚子配牛油果醬,食材好新鮮價錢方面,雖然係貴少少,但食物質素真係好好👍🏻

雞肉意粉上邊嘅辣粉,可以減低返忌廉嗰種飽滯嘅感覺。

三文治我推介呢個半熟煎帶子拼三文魚子配牛油果醬,食材好新鮮

價錢方面,雖然係貴少少,但食物質素真係好好👍🏻

2024-07-14 699 瀏覽
Starbucks舊位見新開就去試下坐底都還好,自己攞餐牌坐底睇然後可麗餅又話未提供新奧爾良鮮奶咖啡又話冇哂(下午1-2點咋)手工茶又全部sold out咁開咩門做乜鬼生意,想要既特色野乜都冇唔通叫杯齋啡齋坐咩,即刻走左冇幫襯
Starbucks舊位見新開就去試下
坐底都還好,自己攞餐牌坐底睇
然後可麗餅又話未提供
新奧爾良鮮奶咖啡又話冇哂(下午1-2點咋)
手工茶又全部sold out
咁開咩門做乜鬼生意,想要既特色野乜都冇
唔通叫杯齋啡齋坐咩,即刻走左冇幫襯
2024-07-14
午餐
2024-06-28 763 瀏覽
屯門的Cupping Room咖啡店位於V City地下,之前食過它們的早餐牛角窩夫。今次就點了北歐式三文治, 這款三文治由兩片自家製的酸種麵包組成,提供六款不同口味,我選擇了紅蝦和無花果。酸種麵包外脆內鬆軟, 十分好食。無花果:無花果相對較普通,芝士的味道也不突出,整片麵包的味道相對淡薄。紅蝦:紅蝦非常鮮甜,搭配櫻花蝦和炸蒜粒,十分好食。但份量較少,紅蝦偏細隻,一隻再分成兩塊,蝦肉變得薄身,影響了口感。小總結❤️❤️❤️📌酸種麵包外脆內鬆軟📌咖啡好飲

酸種麵包外脆內鬆軟, 十分好食。

無花果:

紅蝦:

小總結❤️❤️❤️
📌酸種麵包外脆內鬆軟
📌咖啡好飲
2024-03-13
近排下雨天最好留在商場享用午餐之前去過Cupping Room感覺唔錯除咗環境舒適,餐廳更以全木色系設計光線充足柔和,最適合三五知己聚會或獨自享受放鬆時間也是不錯嘅選擇👍今次再回訪⋯再次品嘗他們嘅全日早餐🤭呢個Egg Benedict 全日早餐真心喜歡除咗賣相吸引及打卡一流📸味道及口感亦都非常豐富及滿足❣️個人比較鍾意煙三文魚所以揀咗呢款😋配搭埋蛋汁加麪包一齊食,多重味覺享受👍另外再點咗個甜炸薯條感覺很特別味道似甜蕃薯一樣!表面炸得橙黃色內裡熱辣辣又脆口,甜甜地幾好食!如果想放假或者有空嘅時間去Chill吓慢慢享受吓。。。。Cupping Room也是一個很好的選擇~推介❣️
近排下雨天最好留在商場享用午餐
之前去過Cupping Room感覺唔錯
除咗環境舒適,餐廳更以全木色系設計
光線充足柔和,最適合三五知己聚會或
獨自享受放鬆時間也是不錯嘅選擇👍
今次再回訪⋯再次品嘗他們嘅全日早餐🤭

呢個Egg Benedict 全日早餐真心喜歡
除咗賣相吸引及打卡一流📸
味道及口感亦都非常豐富及滿足❣️
個人比較鍾意煙三文魚所以揀咗呢款😋
配搭埋蛋汁加麪包一齊食,多重味覺享受👍

另外再點咗個甜炸薯條感覺很特別
味道似甜蕃薯一樣!表面炸得橙黃色
內裡熱辣辣又脆口,甜甜地幾好食!

如果想放假或者有空嘅時間
去Chill吓慢慢享受吓。。。。
Cupping Room也是一個很好的選擇~推介❣️

椰香抹茶鮮奶咖啡🍵依款飲品打卡一流,啡、白、綠三層顏色分明,然後漸漸地滲透開去,唔單只望落去好靚,味道都融合得非常好,的確飲陣陣椰香,抺茶同咖啡嘅味都出,唔會話得一隻味蓋過晒其他味道😋朱古力咖啡☕️Mocha嘅朱古力同埋咖啡同樣blend得好好,唔會太甜,咖啡果然有一定水準~法式紅酒燴牛面扁意粉🍝牛面肉煮得非常軟腍,唔多脂肪但係完全唔覺得嚡,而且仲有連埋少少充滿骨膠原又入口即化嘅筋,有5塊份量都唔少,另外紅酒味都幾突出,意粉夠彈牙,成個意粉都幾好食👍香煎大蝦龍蝦汁意粉🍝依款意粉加咗啲黑椒去調味,食落幾惹味,4隻蝦都算幾爽口👌另外有一個會員program,買$500 credit就有超過$300嘅贈品~
vcity地下開咗呢間cafe都有一段日子,但係一直未試過,次次經過都見好多人喺度飲咖啡☕️,開放式嘅店舖設計,採光充足,木系設計睇落好舒服👉🏼北歐式三文治🥪 $128有得揀兩款唔同既topping都幾開心,酸種麵包烘脆多士做底。👉🏼自家煙燻三文魚,平時我好怕啲勁咸既煙三文魚,呢間用既岩岩好👉🏼香煎帶子配牛油果,帶子幾厚肉爽身,煎香咗兩邊兩款都加咗勁多三文魚籽,我自己個人本身馬馬地三文魚籽,怕腥,如果你鍾意嘅見到咁多粒應該都開心😆👉🏼Tiramisu法式西多熱香餅 $148叫埋個甜品試下。賣相吸引🤩,將tiramisu另一個方法呈現,我鍾意厚嘅熱香餅,係旁邊嘅咖啡啫喱粒粒幾有趣,加埋個雲呢拿雪糕喺面👉🏼Coconut Matcha Latte $55上枱時好靚,見到唔同顏色嘅層次,椰香味同埋抹茶味都幾出,比例幾好

👉🏼北歐式三文治🥪 $128

👉🏼香煎帶子配牛油果,帶子幾厚肉爽身,煎香咗兩邊

👉🏼Tiramisu法式西多熱香餅 $148

👉🏼Coconut Matcha Latte $55

2024-06-04 451 瀏覽
cafe嘅裝修設計相當有藝術感🎨空間闊落 感覺雅致舒服 係放鬆嘅好地方🌴明太子意粉🍝 $118除左一般甜甜地嘅忌廉明太子醬 仲有以紫蘇葉墊住嘅香辣嘅明太子🌶️滿滿嘅醬汁撈埋非常過癮 甜甜辣辣 令人胃口大開😋法式紅酒燴牛面扁意粉🍝 $158牛面頰軟淋入味 牛味出色 慢慢喺口裡面散開🤤仲有芝士同磨菇 醬汁同香草令味道整體昇華兩款麵質都爽口 非常滿足😌Iced Mocha☕️ $55椰香抺茶鮮奶咖啡(冰)🍵 $55採用椰奶製作 口味新鮮 完美配搭 可以一試整體甜度剛好 十分透心涼😙
cafe嘅裝修設計相當有藝術感🎨

椰香抺茶鮮奶咖啡(冰)🍵 $55
採用椰奶製作 口味新鮮 完美配搭 可以一試
整體甜度剛好 十分透心涼😙

2024-06-03 345 瀏覽
14/5/2024📍Cupping Room屯門好多靚cafe都係啲隔攝位 呢間就好方便啦 係V City地下呢間都好出名 有幾間分店 海港城分店仲有個無敵海景打卡位添⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨北歐式三文治($128)每個set可以揀兩款topping 另外包$48或以下嘅野飲 我哋試咗4款 全部都好好食🫶🏻各有各嘅特色同埋風味 全部都值得試無論係擺盤定味道都係有心思嘅 而且份量好足夠 唔會食到最多冇晒配料👍🏻麵包外面少少脆 中間有咬口🥑香煎帶子配牛油果:牛油果醬好creamy 帶子雖然比較薄身 但同上面嘅三文魚籽好夾 帶少少酸味 似係on top落咗檸檬汁 仲加咗少少堅果碎 令口感更加豐富🍤紅蝦:最底有個酸酸哋嘅醬同埋番茄乾 紅蝦都算新鮮 估唔到上面仲有啲蝦乾 令蝦嘅香氣更加濃🧀無花果配ricotta & maple:無花果甜度好低 加咗maple syrup 就啱啱好 令ricotta 嘅creamy多咗份fresh嘅感覺🍣煙燻三文魚:底層係酸忌廉 同三文魚幾夾 三文魚同魚籽都幾新鮮 面頭嘅紅薑同中華沙律 味道同啲海鮮都好夾✨Coconut Matcha Latte
14/5/2024
📍Cupping Room
呢間都好出名 有幾間分店 海港城分店仲有個無敵海景打卡位添
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨北歐式三文治($128)
各有各嘅特色同埋風味 全部都值得試
麵包外面少少脆 中間有咬口

✨Coconut Matcha Latte (iced)
做左個打卡able 嘅分層係抵讚❤️
飲落椰子味🥥抹茶🍵咖啡☕️好夾
唔會俾其中一樣搶左 不過份量就真係唔夠喉

✨Match Latte
茶味好出 茶粉融得幾好 好順滑 甜度啱啱好❤️仲有靚靚拉花

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋食咗$289 (連加一)
呢個cafe嘅環境都好靚好舒服
見到有唔少人帶埋laptop做野

推薦指數🌟:4/5
📍屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖
2024-05-14
3 分鐘 (堂食)
2024-06-03 318 瀏覽
凍椰香抹茶鮮奶咖啡 ($55)椰奶香濃郁,抹茶及椰子的味道交織,相當順口清爽。無論是休閒聊天還是搭配輕食,都是一個不錯的選擇。大杯裝熱朱古力咖啡($55)濃郁的朱古力,入口即化的細緻奶泡與咖啡的苦香相得益彰。溫度適中,滋味醇厚。法式紅酒燴牛面扁意粉($158)驚人的牛肉份量令人驚艷,每條意粉都吸飽了濃郁牛香。牛肉質地柔軟,味道香濃,與紅酒醬汁搭配層次豐富。絕對是牛魔王的首選。香煎大蝦龍蝦汁意粉($128)大隻的爽口蝦肉,與吸飽龍蝦汁的意粉,意炒很Q彈,能充分吸附住龍蝦鮮甜的醬汁,令人難忘的海鮮意粉。
凍椰香抹茶鮮奶咖啡 ($55)

大杯裝熱朱古力咖啡($55)

法式紅酒燴牛面扁意粉($158)

香煎大蝦龍蝦汁意粉($128)
  • 椰香抹茶鮮奶咖啡
2024-06-02 314 瀏覽
最近同朋友係屯門發現左一間幾舒服既咖啡店 原來係好高人氣既 Cupping Room ! 入面既環境好簡約 座位寬闊 非常適合同朋友 約埋hea下飲下啡明太子意粉 $118一向都鍾情明太子既我 呢個意粉就岩曬我!除左每一啖意粉都有明太子醬之外 面頭重有生明太子 少少辛口 好惹味 意粉質感彈牙提拉米蘇 $148以Cupping Room 既咖啡做底 配上咖啡凍 手指餅 重點推介係法式西多熱香餅 外脆內軟 有淡淡肉桂甜味 加埋雲呢拿雪糕 一齊食 口感再昇華不少Chocolate(ICE) $55呢杯朱古力 味道幾濃厚 入面有啲朱古力醬 可以根據自己喜好攪拌濃淡度Matcha Latte(HOT) $55好靚既拉花 綠茶味同奶既份量適中 飲落好順口
最近同朋友係屯門發現左一間幾舒服既咖啡店
原來係好高人氣既 Cupping Room !

明太子意粉 $118
一向都鍾情明太子既我 呢個意粉就岩曬我!
除左每一啖意粉都有明太子醬之外 面頭重有生明太子

Matcha Latte(HOT) $55
好靚既拉花 綠茶味同奶既份量適中 飲落好順口
  • Tiramisu
2024-06-02 301 瀏覽
Cupping Room寬敞明亮的環境,有一種讓人瞬間釐清思緒、清空雜念的魔力,超高的落地玻璃窗打造了完美的自然光氛圍,米灰色地磚和木質檯燈增添了溫馨感❤️🍽 🔹招牌忌廉雞肉意粉非常香濃的一款忌廉雞肉意粉,表面有微微炙燒過的芝士🧀充足的忌廉汁,軟硬適中嘅意粉掛滿充滿芝士香味的忌廉汁👍還有少少嘅辣調和味覺,鮮嫩的雞肉粒都非常加分😌🔹Tiramisu pancake (+$18 ice cream)外表香脆內裡鬆軟的pancake,我仲額外加咗一個雲呢拿味嘅雪糕球,最喜愛呢種冰火兩重天的感覺,充滿咖啡香味嘅手指餅,再點少少綿密而香滑的忌廉➰🔹 Hojicha latte 烘培過的焙茶茶葉味道相對清淡,但伴隨少少的焦香,加上香滑的牛奶,就有一種深邃而有平和的口感冇嘢做🔹椰香抹茶鮮奶咖啡微苦的抹茶又帶有點點香甜的椰味,絲滑的牛奶讓飲品達到了一個完美的平衡點,CP值超高的一杯飲品

🍽

🔹招牌忌廉雞肉意粉