餐廳: Cupping Room
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
🌟港鐵屯門站C3出口 3分鐘路程🌟#vcity #cuppingroom #cafehopping #cafeholic #coffeeholic 平日嘅下晝適合同朋友去Cafe嘆嘆咖啡 傾吓偈今日去咗Vcity ge cupping room呢度幾特別 有Open area 可以喺陽光之下嘆咖啡但係我就略嫌有少少冷氣唔夠 所以揀咗Cafe入面嘅座位同朋友揀咗一個主食 一個甜品 當然唔少得咖啡啦🧡#法式紅酒燴牛面肉扁意粉- 牛面肉煮得好稔 入味- 扁意粉軟硬度岩岩好🧡#Tiramisu法式西多熱香餅- 用左cupping room ge咖啡 有咖啡凍 手指餅- 最重要係法式西多熱香餅 外脆內軟 - 夾埋雲呢拿雪糕 咖啡凍 手指餅 忌廉 一齊食 係完美嘅Tiramisu組合😀😀🧡#dirty🧡#flatwhite - 呢次飲咗fruity咖啡豆- Dirty做到最重要ge層次 Expresso 同凍奶層次分明👍🏻👍🏻❣️唔黎呢度食過 都唔知 呢度原來有會員制鍾意飲咖啡嘅真係可以考慮吓🤗
🌟港鐵屯門站C3出口 3分鐘路程

• 法式紅酒燴牛面扁意粉
  • Tiramisu法式西多熱香餅
  • Dirty
  • FlatWhite
本身是被此餐廳甜品法式可麗餅所吸引,不過未知是否太早?要tea time後才有售。吃不到甜的,改吃鹹的。牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞 $118這款鹹味可麗餅說不上非常特別,可能還是比較喜歡甜的多一點。不過可麗餅皮頗有口感,麻辣味的蛋黃醬不算太辣,但令到雞肉變得好香口。香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128大蝦有四大隻,煎得幾香口,龍蝦汁更是惹味,提升了意粉的味道,意粉口感亦軟硬適中。White鮮奶咖啡 $42、Dirty髒髒咖啡 $45果然是標榜自家烘焙精品咖啡的店,這兩杯咖啡都做得幾出色,值得一讚。藍莓芝士蛋糕 $54芝士蛋糕口感不夠挺身結實,不過切開內裡見中間有一層藍莓醬夾心,都算是有心機之作。

牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞 $118

香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128

White鮮奶咖啡 $42、Dirty髒髒咖啡 $45

藍莓芝士蛋糕 $54
2024-04-21
2024-03-21 71 瀏覽
一間喺電梯底下嘅Cafe令我諗起哈利波特嗰間房,咁當然呢度係大好多啦呢間餐廳喺V city地下,唔難搵到,空間幾寬敞,係一個開放式嘅餐廳。餐廳嘅色調好和諧,咁啱出面落雨,透過玻璃望住出面落雨嘅街景,聽住雨聲嚟食嘢,都幾Chill。我叫咗個All Day Breakfast試下All day breakfast來來去去都係果幾樣嘢,主打就係營養均衡,乜都有。呢間餐廳嘅All Day Breakfast我食完只有5分飽,可能因為我分咗一半俾朋友😂塊薯餅都幾好食😋優點:環境寬敞舒適、服務態度良好個人建議:我覺得可以多啲肉

我叫咗個All Day Breakfast試下

優點:環境寬敞舒適、服務態度良好

個人建議:我覺得可以多啲肉

2024-03-11
這家Café在全港多區均有分店,這次我光顧的是位於屯門的分店,餐廳距離港鐵「屯門站」只是3分鐘步程,位置方便。也許是因為餐廳的樓底比較高,環境寬闊舒適,而且並沒有限時和加一服務費,很適合喜歡慢慢聊天的情侶或朋友聚會!不過這家餐廳只收現金,這點要注意!這家Café以西式料理為主,其中以「慢煮手撕豬腩肉配水波蛋 法式鹹可麗餅」以及「法式紅酒燴牛面扁意粉」為最受歡迎的菜色。這次我選擇了「全日早餐」($128)以及「熱朱古力」(套餐包括$48以下的飲料)。「全日早餐」的食物很豐富,薯餅很香脆,小蕃茄很甜,香腸和煙肉都不會太鹹,除了多士的口感比較硬之外,其他食物都很好吃。「熱朱古力」的拉花很可愛,味道不會太甜。朋友則點了「香煎大蝦龍蝦汁意粉」($128),看起來同樣美味!我們當天在晚餐時間到訪,人流不算很多,很適合情侶安靜地度過二人世界或者是朋友的小型聚會!
香煎大蝦龍蝦汁意粉
2023-12-24
10 分鐘 (堂食)
2024-03-09 63 瀏覽
ෆ 𝙘𝙪𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙧𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙧𝙨 ෆ 成日去呢間買咖啡叉電🔋今日試下呢到嘅晚餐先🩷原來唔淨只咖啡好飲 嘢食都好出色( ˶ˆ꒳ˆ˵ )我個人最中意新奧爾良牛奶咖啡☕️甜甜地又好絲滑~經過都要買返杯😋主食方面 明太子意粉超級推介!!啖啖都係明太子😋意粉口感軟硬適中 ~雜莓多士🍓🍒呢個出奇地好好味!!平時食開窩夫嘅配搭 估唔到咁樣整都咁好味🩷@cuppingroom.hk #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先

成日去呢間買咖啡叉電🔋
今日試下呢到嘅晚餐先🩷
原來唔淨只咖啡好飲 嘢食都好出色( ˶ˆ꒳ˆ˵ )

我個人最中意新奧爾良牛奶咖啡☕️
甜甜地又好絲滑~
經過都要買返杯😋

主食方面 明太子意粉超級推介!!
啖啖都係明太子😋意粉口感軟硬適中 ~

雜莓多士🍓🍒呢個出奇地好好味!!
平時食開窩夫嘅配搭 估唔到咁樣整都咁好味🩷

@cuppingroom.hk
雖然咖啡店位於商場角落,開放式設計空間感十足,設有鋪外商場座位,巨大玻璃想像到日光時採光度十足,與商業外車水馬龍的馬路對比,這裡是城市中的一點寧靜每次到咖啡店特別喜歡點選全日早餐,看到碟上滿滿食物心情特別愉快,除了做到豐富的效果外,食物也有水準,有脆口燶邊煎雙蛋、脆皮腸、多汁啡菇番茄、香脆薯餅、牛油果沙律菜翠綠及煙韌度剛好的麵包,整體不算太油膩明太子醬包裹著每一條意粉,與忌廉煮製後減去原有鹹度更易入口,每口意粉加上少許明太子提回鹹香,令鹹度變得可自行調教,但略嫌整體乾身,未能做到creamy效果完滿晚餐點少得甜品,軟熟pancake 煎後有焦脆外殼,忌廉及雲呢拿雪糕平均濕潤度,浸有少許咖啡的手指餅及咖啡啫喱,負責帶出咖啡味

明太子意粉

Tiramisu  Pancake

2024-02-28
Tiramisu  Pancake
2024-03-06 92 瀏覽
cupping room相信大家都唔陌生之前都有去過好幾次佢喺港島嘅分店但係估唔到原來佢開分店開到入屯門😯由於十年都唔會入一次屯門 本身對於有咩好嘅cafe完全一竅不通超好彩咁都比我喺V city入面揾到間食開有保證嘅cafe😆相比起市面上嘅cafecupping room嘅food selection真係相對上比較多👍🏻由pastries、意粉、三文治、甜品 就連平時少見嘅crepe都有🥹連三文治都係有6️⃣種唔同嘅配料比你mix-and-match真係會揀到有選擇困難😶‍🌫️北歐式三文治(任選2️⃣款topping) $128•自家煙燻三文魚 x 紅蝦•香煎帶子配牛油果 x 無花果榛果吐司配里考塔芝士及楓糖因為我同朋友都心思思想試晒佢唔同嘅toppings所以今次我哋都決定兩個嗌晒北歐三文治 咁就可以一次過試到四種唔同嘅配料😋雖然四款都各有特色 但係如果要推介嘅話大家一定要試香煎帶子牛油果 同埋佢個無花果考塔芝士楓糖!滿滿creamy嘅牛油果 加4隻煎到超香嘅大帶子仲有小小三文魚子做點綴 食落口感層次真係好豐富帶子同埋三文魚子嘅鮮味都好出 呢個真係好有驚喜🥹另外無花果楓糖芝士呢個甜吐司都好出
cupping room相信大家都唔陌生

•香煎帶子配牛油果 x 無花果榛果吐司配里考塔芝士及楓糖
北歐式三文治

因為我同朋友都心思思想試晒佢唔同嘅toppings
雖然四款都各有特色 但係如果要推介嘅話
大家一定要試香煎帶子牛油果 同埋佢個無花果考塔芝士楓糖!
滿滿creamy嘅牛油果 加4隻煎到超香嘅大帶子
仲有小小三文魚子做點綴 食落口感層次真係好豐富
帶子同埋三文魚子嘅鮮味都好出 呢個真係好有驚喜🥹
另外無花果楓糖芝士呢個甜吐司都好出色!
首先賣相已經100分😍
無花果嘅份量一啲都唔吝嗇 鋪勻晒成塊吐司
因為無花果本身都好鮮甜 配搭埋楓糖 有種食緊甜品嘅感覺🍯
啱晒我呢啲螞蟻人🐜

法式西多熱香餅——雜莓 $128
•加配雪糕 +$18
法式西多熱香餅(雜莓)

一上枱我同朋友都嘩咗出聲 佢嘅擺設靚到成個藝術品咁🤩
包體外層係脆脆的 有種caramelised嘅感覺
切開入面係超級fluffy軟糯 完全睇得出係浸咗好耐蛋漿先做到呢種效果 超有誠意🥚
強烈建議大家一定試下加埋球雪糕一齊食🍨
冰火交融嗰種口感真係好正🧊

焙茶鮮奶 $55

黑咖啡 $45

北歐式三文治
法式西多熱香餅(雜莓)
2024-03-05 34 瀏覽
係屯門開左一排既咖啡店cupping room~~三條友都肚餓所以簡左menu中最飽肚既野😂😂叫左忌廉雞肉意粉同all day breakfast意粉比預期既大碟😍同埋個汁唔會太稀 濃稠度剛剛好 好creamy 又夠味😚雞肉份量都夠多同大粒,食完真係夠飽😂同埋叫左杯soda 夠曬refreshing☺️朋友叫既all day breakfast~~平時all day都係炒蛋,呢度就煎雙蛋 各有捧場客啦😂朋友就話塊酸種麵包好好食😋仲有杯macha latte勁好飲!大推~🫶🏻
係屯門開左一排既咖啡店cupping room~~

約左朋友去V city Starbucks到傾D野貪個到樓底闊空間感大好好坐可以慢慢傾但原來無去一排Cupping Room已經進駐淺色系裝修風格更顯明亮.《法式紅酒和牛面扁意粉》牛面肉經過燉煮的烹調方式處理 口感更加軟嫩多汁咬下去盡是滿滿的膠原BB 好好好好食配合質地柔軟的扁意粉完美捕捉到牛肉的鮮嫩和汁液.《香煎大蝦龍蝦汁意粉》煎過的大蝦香脆外皮與大蝦自身鮮甜的味道香氣相互融合帶來了豐富的味覺享受龍蝦汁更是這道菜的靈魂濃郁的龍蝦汁提升整碟意粉的鮮味.《培茶鮮奶》培茶獨有的清香和微苦的口感 配上滑順的鮮奶在冬日呷一口是一種滿足和享受.《朱古力》朱古力加熱至溶化注入鮮奶需攪拌直至朱古力漿完全融化可根據個人喜好調整濃淡 過程相當治癒.《法式西多熱香餅—香蕉配榛果醬》外層酥脆內部柔軟的熱香餅口感介於麵包和蛋糕之間 鬆軟綿密加上香蕉的香甜和榛果醬的堅果味 係幸福的滋味

約左朋友去V city Starbucks到傾D野

外層酥脆內部柔軟的熱香餅
口感介於麵包和蛋糕之間 鬆軟綿密
加上香蕉的香甜和榛果醬的堅果味 係幸福的滋味
2024-03-03 35 瀏覽
之前已經好鍾意cupping room呢間咖啡店,勁鍾意佢哋蒜蓉忌廉芝士包☺️每次去尖沙咀都會諗起,原來佢哋而家多咗好多分店法式紅酒燴牛面扁意粉 值得一讚係佢哋啲牛面肉,冇諗過佢哋整得好淋好軟熟,咬落去啖啖牛香🙇🏻‍♀️好好味!至於意粉方面都幾彈牙咬落去有口感。牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞法式可麗餅本身都比較鍾意食鹹味可麗餅,可麗餅皮有口感😁而且好香蛋味。蛋黃醬味都好香,雞肉係軟身,唔會太乾,感覺啱啱好!Tiramisu 佢地嗰件法式西多好特別,外層係少少脆切開入邊非常之軟滑,食落唔會太甜。lady finger吸收咗佢哋自家品牌咖啡味道香濃,執鞭仲有啲咖啡啫喱粒粒✨Coconut Matcha Latte嘢飲嘅分層做得好靚,三種顏色都處理得好好,飲嘅時候有椰子香,飲到最底同時又有抹茶香。New Orleans style第一次飲新奧爾良咖啡,佢嘅咖啡因比較少,所以唔使擔心瞓唔着,帶少少堅果的味道。

法式紅酒燴牛面扁意粉

牛油果配麻辣蛋黃醬手撕雞法式可麗餅

Tiramisu

Coconut Matcha Latte

New Orleans style

• Tiramisu
屯門出名多高質素嘅咖啡店,不過多數幫襯小店,比較少入商場搵cafe,今日行開V City見到之前有試過嘅Cupping Room,一間以發展自家烘焙精品咖啡,加上木系裝修開放式設計,而且menu食物選擇相當多!香煎大蝦龍蝦汁意粉意粉好掛汁,龍蝦汁香濃惹味,但整體唔會太鹹,有四隻大蝦肉質夠彈牙Full Brekky份量超大,有吐司、大啡菇、車厘茄、煙肉、薯餅、牛油果、香腸、煎雙蛋,正常發揮,牛油果口感較細緻,新鮮無草青味法式西多熱香餅 - Nutella Banana 上枱已經聞到滿滿的肉桂香味,French toast口感蓬鬆,蛋奶味香濃,配合雲呢拿雪糕冰火交融💯- Hojicha latte焙茶味偏重相對奶味較弱,正正係我理想中嘅味道- Espresso Tonic味道偏fruity,正常發揮Total $495

香煎大蝦龍蝦汁意粉

Full Brekky

法式西多熱香餅 - Nutella Banana

- Hojicha latte
焙茶味偏重相對奶味較弱,正正係我理想中嘅味道

- Espresso Tonic
味道偏fruity,正常發揮

Total $495
2024-02-19
2024-02-25 32 瀏覽
屯門高質咖啡店香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128香濃嘅龍蝦汁好入味濃厚,係意大利粉掛住湯汁真係好配搭,加上新鮮彈牙嘅大蝦又煎得香又惹味,整體都好濃郁但係又唔會太滯!北歐式三文治 自家煙燻三文魚、雜菌 $118歐式三文治真心有驚喜,香脆煙韌嘅麵包底,上面舖滿咗勁多嘅餡料,雜菌好濃郁又香濃,自家嘅煙燻三文魚又夠入味,加上沙律菜配料整體層次入口好豐富,可以揀兩款唔同口味享受晒各樣風味!法式西多熱香餅 $148今次揀咗提拉米蘇口味(採用 Cupping Room咖啡),上面仲有香甜嘅雲尼嗱雪糕,加埋鬆軟嘅蛋糕配上忌廉,所有搭配都係完美,熱香餅有香脆煎焦嘅外皮,仲有內軟淋淋香濃嘅提拉米蘇,外脆內軟嘅組合真係甜品嘅精華!朱古力咖啡 $48冷泡茶是日精選 $48綠茶Cupping Room (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖
屯門高質咖啡店

香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128

北歐式三文治 自家煙燻三文魚、雜菌 $118

法式西多熱香餅 $148

朱古力咖啡 $48
冷泡茶是日精選 $48
綠茶

Cupping Room (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖
之前係尖沙咀見到Cupping Room就好想試下,點知係V City嘅誠品睇完書📓出嚟無幾耐就俾我見到屯門既分店,咁就梗係要試下啦😍寬敞嘅cafe分左室內同自然採光2️⃣部分,木系設計簡約得嚟又會令人覺得舒服寫意;採光十足同舒適嘅座位真係坐足全日都得🤭✨香煎大蝦龍蝦汁意粉✨ $1284隻厚實彈牙大大隻嘅大蝦🍤超吸睛,又鮮又甜好吸引;爽滑既意粉🍝掛滿哂又香又濃嘅龍蝦汁🦞真係令人食指大動🤣✨招牌忌廉雞肉意粉✨ $118雞肉切成細粒狀方便入口👍🏻濃而不膩既忌廉汁本身已經好creamy 同好香;意粉🍝上面仲要灑上d燒過嘅芝士粉,令香味更加濃郁,感覺好層次!✨提拉米蘇法式西多熱香餅✨ $148 雪糕+ $18厚厚嘅法式西多熱香餅口感軟滑得梨,好有彈性,入口蛋香滿滿之餘仲帶有陣濃濃既肉桂香❤️!旁邊更放有好有咬口既咖啡☕️味啫喱同索滿曬咖啡味嘅,質地有d淋身既手指餅,伴住d綿密香滑嘅忌廉!!😍本身呢個配搭已經好正👍🏻加埋個涷冰冰又甜甜哋嘅雲呢拿雪糕🍦令到個甜品更加出色🤩大推!!✨抹茶鮮奶✨ $48抹茶🍵味同鮮奶嘅味道好夾,亦都配合得好好,又滑又香;抹茶味本身都好突出👍🏻,如果叫熱飲既話,茶味應該

✨香煎大蝦龍蝦汁意粉✨ $128

4隻厚實彈牙大大隻嘅大蝦🍤超吸睛,又鮮又甜好吸引;

爽滑既意粉🍝掛滿哂又香又濃嘅龍蝦汁🦞真係令人食指大動🤣

✨招牌忌廉雞肉意粉✨ $118

✨提拉米蘇法式西多熱香餅✨ $148

雪糕+ $18

✨抹茶鮮奶✨ $48

抹茶🍵味同鮮奶嘅味道好夾,亦都配合得好好,又滑又香;抹茶味本身都好突出👍🏻,如果叫熱飲既話,茶味應該會更重更濃👍🏻

✨朱古力✨ $48

朱古力味🍫好濃,上面放左厚厚一層朱古力粉,甜度啱啱好,唔會太甜同好漏!😍

無論係食物、飲品🥤定係環境都超高質既cafe,識食又識嘆嘅大家又點可以錯過啊🤔

⚪️Cupping Room

📍屯門屯門鄉事會路83號V City地下13 & 15號舖

港鐵屯門站C3出口,步行約3分鐘
之前去過海港城分店主要係輕食為主~今次黎屯門分店食物選擇更加豐富,種類更多!仲有我最愛既可麗餅😍法式紅酒燴牛面扁意粉牛既肉質軟嫩,味道非常濃郁,再加埋芝士粉係面更加惹味,扁意粉索晒啲汁,啖啖充斥着紅酒既香氣,意粉份量都大碟👍🏻日式手撕豬腩肉配水波蛋法式可麗餅可麗餅鹹甜都食過,但個人鍾情於以鹹點為主既可麗餅,呢道菜見到即叫!弄破水波蛋後既蛋汁令豬腩肉更加絲滑~亦加入了芝士粉,可麗餅非常香脆,豬腩肉已預先手撕唔會大大舊咁,咁樣會咁更加入味~整道菜口感都好豐富😝雜莓法式西多熱香餅擺盤非常吸精,有別於一般薄身既熱香餅,好似西多士般既厚度,皮脆內軟熟😍睇得出製作既用心🫰🏻餅上放上雲尼拿雪糕,凍熱交溶既口感好好味!伴碟既雜莓都唔酸,我地都食晒😂😂抹茶鮮奶|焙茶鮮奶非常絲滑好好飲!無瑕疵既拉花,非常之唔捨得飲🥹佢地既飲料絕不令我失望🫰🏻
之前去過海港城分店主要係輕食為主~

法式紅酒燴牛面扁意粉

日式手撕豬腩肉配水波蛋法式可麗餅

雜莓法式西多熱香餅

抹茶鮮奶|焙茶鮮奶
2024-02-24 13 瀏覽
前幾日收工 約咗朋友去屯門食飯,大家都知道我係好鍾意食咖啡店,好鍾意飲咖啡,同埋好鍾意咖啡店嘅環境 今日嚟到Cupping Room 佢哋嘅裝修係用咗北歐風 簡約舒適座位寬敞 燈光明亮👍🏻-嘢食方面,我哋叫咗 法式紅酒燴牛面扁意粉,牛面較淋而且入味,面頭仲有帶有焦香嘅芝士,味道好有層次。意粉亦都煮得岩岩,口感彈牙。-另外叫咗北歐式三文治 佢可以自選兩款口味,我揀咗牛油果帶子,同埋紅蝦,牛油果加咗檸檬 酸酸地好開胃 而且佢配帶子好夾,上面仲有三文魚子,擺碟好精緻💯,另外紅蝦都配咗沙律醬 同埋日本蘿蔔仔 越食越開胃啊😛 兩款都好好食呀。-甜品方面,我哋叫咗雜莓pancake,擺碟精緻,襯咗啲好靚嘅食用花👍🏻非常打卡able呀、甜品上有士多啤梨藍莓同埋紅莓,我哋仲加咗雪糕 冰火交融🫶🏻 pancake口感外層脆內裡鬆軟😍 -嘢飲方面,我哋叫咗焙茶latte 味道尚算濃厚,焙茶味好香 仲有個靚靚拉花 令我今日既心情都大好呀😛,另一杯叫咗椰香抹茶鮮奶咖啡嘅咖啡味濃郁,抹茶同椰香嘅比例岩岩好,飲落幾有風味👍🏻-

2024-02-23
  • 北歐式三文治