2020-10-05 222 瀏覽
Weekday 來到Dear Neighbor 就可以見到店主發揮一人打理嘅潛能,由推介、落單、咖啡、食物... 都冇因為 one-man-band 而馬夫,細心了解客人口味,到沖調出客人的味道更係一絲不苟。一心為了Espresso Tonic 而來,驚喜地得知原來係用Nutty香味嘅咖啡沖調,係有可可香嘅Tonic,令青檸嘅酸味更突出,更清新,成杯咖啡更有層次。另一樣意外收穫,就係學到好多咖啡知識。店主好建談,想要咖啡豆推介、咖啡機推介、咖啡店推介,黎呢度一定冇錯。

Espresso  Tonic
Espresso  Tonic
2020-09-26 280 瀏覽
近HKU B2出口,步行幾分鐘就到👍🏻☺️Cafe有兩層,有獨立廁所👍🏻都幾乾淨😂老闆好熱心介紹菜色,開放式廚房煮緊已經聞到好香🥰味道都唔錯!尤其個炒蛋加左芝士又香又滑!如果All Day份量再多少少就更好😝
近HKU B2出口,步行幾分鐘就到👍🏻☺️
Cafe有兩層,有獨立廁所👍🏻都幾乾淨😂
  • All  Day  Breakfast
2020-09-25 239 瀏覽
又是飲咖啡的下午。第一次,我選去這條小街道,還要行上斜,不.繁榮的內街,奇怪是竟然也有三,四間cafe. 我們行過,看看,目的也是入這一間小店。我們點了一杯espresso, 一杯Americano, 和一份peanut butter cinnamon toast. 咖啡nutty, espresso 夠濃,非常好。好平,也只是$80. 坐下來,有緣,我們開始傾談一吓.。。。咖啡師,侍應,主廚,老板竟是同一人,也只是得一個人。同時也只是一個24歲的青年。原來店舖也開了三年,這年輕的小子什麼人都無請,自己一手一定去做。只有一個原因,是他熱愛冲咖啡,熱愛這份工,熱愛自己的店,非常有動力,有堅持.。如客人欣賞他冲的咖啡,帶給他的滿足感和喜悅已很滿足。現在的年輕的羣,我也比較少見到有這樣的毅力,又勤奮,又有熱誠的一顆心去追求自己的夢想,實在值得去尊敬也要支持小店。艱求,艱得。非常好。努力,支持下去,一定得。
咖啡
咖啡
2020-08-30 435 瀏覽
由cafe新開張無耐開始,每隔幾個星期都會去一次Dear Neighbour,因為咖啡好飲之餘,亦都感受到老闆滿滿嘅誠意。餐廳每日可以選擇嘅菜式其實唔多,但由於有選擇困難症,所以反而減輕左負擔(?)。淨係需要選擇All day breakfast 定係 pasta,由於pasta 差唔多次次去都唔同,而且通常有特色,所以好多時都會揀後者。剩低嘅心思就可以用嚟揀咖啡,除咗一般嘅style,cafe 會有期間限定嘅咖啡,例如夏天會有tonic coffee,亦有Tiramisu味咖啡。而本人至愛就係佢哋嘅Dirty,相比起其他cafe,佢哋奶嘅味道比較突出,有可能係因為serve嘅時候冇撈勻到,亦有可能係奶嘅比例比較多,總之每一啖飲落去都有唔同嘅層次。甜品方面,亦不是有新款嘅蛋糕,上次試咗Charcoal Tofu Cake,味道幾清新,雖然Charcoal味冇想像中咁重,但係亦值得推薦 要留意,因為限眾令嘅關係,餐廳入邊唔可以再太多人,星期六日去嘅時候都需要預頗長嘅時間等位。

Dirty

竹炭豆腐蛋糕

2020-08-08
午餐
Dirty
竹炭豆腐蛋糕
2020-08-27 2551 瀏覽
Dear Neighbor 💛西環💛-係一個好有文青feel ge cafe💕 去到都可以見到好多大學生喺度做功課, project 嗰啲👩🏻‍💻🧑🏻‍💻. 係一個好舒適嘅環境,由於我哋上咗去上一層坐,嗰度少啲人,空間感亦都足夠💕 -店員嗰啲都好好, 好nice, 咁我哋就試咗佢推介嘅是日意粉同埋all day breakfast, 仲有就係推介嘅兩杯咖啡☕️ 意粉係蒜香雞肉炒意粉,雞肉好嫩滑,意粉亦都好香,煮得啱啱好唔會太乾🤤 All day breakfast 好出色👍🏻 最鍾意就係佢個滑蛋,仲有就係all day breakfast 好多餐廳多數配嘅牛角包都好硬,但佢係好新鮮嗰種🤩 伴滑蛋食簡直一流😍 兩杯咖啡更加係要大力推介😍 個人最鍾意係檸檬個杯😍 可能自己唔飲開太濃嘅咖啡,佢哋杯咖啡好特別,加咗檸檬嘅感覺好fresh🤩 但又唔會失去本來咖啡嘅味道,而且出面好少見,覺得好特別😍 跟住就係tiramisu 咖啡,店員好貼心咁提我地,飲嘅時候首先飲咗啖先,然後再攪勻佢,首先飲第一啖就會覺得有好濃烈嘅tiramisu 味,有少少甜,同埋好厚、好濃郁嘅味道😋 攪勻佢之後就好似將tir
Dear Neighbor 💛西環💛
店員嗰啲都好好, 好nice, 咁我哋就試咗佢推介嘅是日意粉同埋all day breakfast, 仲有就係推介嘅兩杯咖啡☕️ 意粉係蒜香雞肉炒意粉,雞肉好嫩滑,意粉亦都好香,煮得啱啱好唔會太乾🤤 All day breakfast 好出色👍🏻 最鍾意就係佢個滑蛋,仲有就係all day breakfast 好多餐廳多數配嘅牛角包都好硬,但佢係好新鮮嗰種🤩 伴滑蛋食簡直一流😍 兩杯咖啡更加係要大力推介😍 個人最鍾意係檸檬個杯😍 可能自己唔飲開太濃嘅咖啡,佢哋杯咖啡好特別,加咗檸檬嘅感覺好fresh🤩 但又唔會失去本來咖啡嘅味道,而且出面好少見,覺得好特別😍 跟住就係tiramisu 咖啡,店員好貼心咁提我地,飲嘅時候首先飲咗啖先,然後再攪勻佢,首先飲第一啖就會覺得有好濃烈嘅tiramisu 味,有少少甜,同埋好厚、好濃郁嘅味道😋 攪勻佢之後就好似將tiramisu 味融入左入去,杯野飲落冇咁甜,但就會多咗好多層次感嘅感覺😋.
總括而言,絕對係值得推介的一間cafe😍 食物高質,環境又好,亦可以喺度渡過一個休閒下午💕
Dear Neighbor (西環)
西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖
  • All  Day  Breakfast
2020-08-18 276 瀏覽
❣️Hot Irish Latte ($38):Irish Latte,一款係香港比較少見有得賣嘅coffee, 老闆極力推介下,就試咗,結果的確冇令我失望,一再回味。Irish latte 入面加咗Irish whiskey 、syrup (有時會用brown sugar)加espreeso, 上面再加奶、奶泡同cream。值得一提,Irish coffee會用Irish whiskey ,唔係用American whiskey。 前者酒味濃度低d,易入口d, lighter,冇咁甜,味道單一d,因為主要ingredient 係大麥(Barley)和麥芽 (malt)。上網再搵資料先發現Irish 會用older barrel釀酒,釀最少三年,而控制whiskey質素。 後者酒精濃度比較高,酒味重d,味道相對較甜、多樣化d,因為佢地用唔幾種材料釀酒,例如小麥(wheat)、玉米(corn)。佢地通常會用new barrel釀2年, 令whiskey 睇落新d乾淨d。因此, Irish coffee 入面即時加咗whiskey ,但都冇搶咗espresso 嘅味道,你仍然飲得出係加咗咖啡
❣️Hot Irish Latte ($38):

Irish Latte,一款係香港比較少見有得賣嘅coffee, 老闆極力推介下,就試咗,結果的確冇令我失望,一再回味。Irish latte 入面加咗Irish whiskey 、syrup (有時會用brown sugar)加espreeso, 上面再加奶、奶泡同cream。值得一提,Irish coffee會用Irish whiskey ,唔係用American whiskey。 前者酒味濃度低d,易入口d, lighter,冇咁甜,味道單一d,因為主要ingredient 係大麥(Barley)和麥芽 (malt)。上網再搵資料先發現Irish 會用older barrel釀酒,釀最少三年,而控制whiskey質素。 後者酒精濃度比較高,酒味重d,味道相對較甜、多樣化d,因為佢地用唔幾種材料釀酒,例如小麥(wheat)、玉米(corn)。佢地通常會用new barrel釀2年, 令whiskey 睇落新d乾淨d。因此, Irish coffee 入面即時加咗whiskey ,但都冇搶咗espresso 嘅味道,你仍然飲得出係加咗咖啡。可能係Irish whiskey 酒味輕d,口感香醇d, 與味道偏fruity味的espresso 混合,不同味道,但仍然各自各發揮到自己味道,卻不兀突,增加味道層次感。Espresso 帶點果酸味,味道濃郁,不會淡似水。最後係上面的一層cream,淡淡的奶香味,不甜,增加視覺效果,又令整杯咖啡口感更順滑。
整體來講,依杯係杯一定要再飲嘅咖啡,質素高。老闆果然冇介紹錯。個人好鐘意老闆用依款杯裝飲品,心思設計,望住佢好似望緊一件藝術品,好chill,好靚,唔捨得飲。等疫情穩定一定會再去,依加冇得去就睇返舊相回味先。Btw ,餐廳內有賣蛋糕,但好快會俾人買晒,我次次去親都冇😭 建議想食埋蛋糕嘅朋友,去前打去問下有冇先,以免白行😂
2020-08-07 463 瀏覽
山道有數間小型咖啡店,大部分都是走型格路線,疫情關係只提供一半座位,所以即使平日二點過後所有餐廳也「滿座」。正在餐廳入口細閱餐牌時,店員走上來友善的介紹一番,因為他的熱情我們便跟他入内試試。餐廳佈置隨意簡單,下層已滿座,我們便走上一層,寬大的空間放了三張枱,如果不是疫情的話用來做派對房也不錯。店員推介All day breakfast 和 Curry Pasta (daily pasta); All day breakfast 和普通餐廳的沒有多大分別,據店員所講炒蛋放了黑松露、蒜蓉牛角包是親手做的⋯黑松露的味道不算特出,而牛角包的蒜蓉味也很低調,蔬菜也算新鮮,整體普普通通不過不失。而朋友的咖喱意粉是有創意的,有豐富的咖喱味但不會辣,意粉質素和口感也算不錯,但也沒有驚喜感覺。值得一提的是店員推介的Irish coffee ,特點是沒有酒精,而咖啡味獨特濃郁,帶點甘苦,賣相也很好。Flat White沒有濃烈的咖啡味但容易入口, 拉花的賣相很美。感覺到店主在食物和飲品上也花了心思,如果在食物質素和味道上再提升一點點,應該會更上一層樓。

All  day  breakfast
2020-08-04
Flat  white
Irish  Coffee
Falt  white  &  Irish  Coffee
——————————————————————[#cpig💛黃店] - 11-13/11罷市,山下黃舍合作計劃店舖,黃家聯盟合作商戶——————————————————————.不得不提嘅係老闆真係好nice😍去嗰時係平日lunch time縱使得佢一個忙到踢晒腳🦵🏼都好照顧到顧客需要,主動同我地介紹menu☺️👏🏼所以就算候餐時間較耐都絕對值得❣️2樓座位較少,但氣氛真係勁chill☕️✨可以除鞋坐喺個台到嘆咖啡😚 (但好似冇叉電位🔌).——————————————————————▽/ 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 / ❻❺♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎(vegan choice💚雜菌意粉🍝😋特別之處係有少少咖喱味,但後來老闆解釋唔係咖喱,係一種日本調味料,創新嘗試擺落西式意粉到🤩)./ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 / ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎(好似品嚐人生咁,先苦後甜☺️啱晒唔鍾意咖啡苦嘅人士)△——————————————————————

/ 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 / ❻❺
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

/ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 /
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
(好似品嚐人生咁,先苦後甜☺️啱晒唔鍾意咖啡苦嘅人士)

——————————————————————
港大附近兩層高的咖啡店💛對咖啡和香港有份執著的老闆====================雖然大熱天時行條斜路上去有啲甘,但放心😹咖啡店冷氣好強,何況係撐小店,行到腳斷都要支持💛。《Dirty $55☕️》一直被評語中描寫既年輕老闆對咖啡嗰份執著所吸引(二十出頭就開cafe,what am I doing here🌚?)果不其然,一入到去老闆就精精神神講句welcome,就算係one man band一杯又杯咁沖住客人既咖啡,都不忘問我想食野定飲野☺️我當然係做足功課先嚟,所以就嗌咗杯喺hidden menu既dirty啦!.首先個杯真係好靚好吸精😳飲Dirty既精粹對我嚟講除咗係味覺上面可以享受濃郁細膩既espresso同凍牛奶之外,視覺上既效果同轉變亦好重要。一路飲,一路可以觀察上層espresso慢慢同雪白既牛乳融合,啡白交錯得很美🤎係一個完整既咖啡體驗。.店舖座位寬敞,光線充足,上層有少量塔塔米座位供應,下層有大量靚靚文宣同印花卡仼攞🤤open kitchen仲可以一睹老闆沖咖啡既英姿,對面又有另一間黃cafe,有藉口唔支持嗎?
港大附近兩層高的咖啡店💛對咖啡和香港有份執著的老闆
====================

《Dirty $55☕️》
  • Dirty
2020-06-26 329 瀏覽
咖啡店樓高兩層 裝潢以黑、灰、水泥為主調 樓上仲有一大張長枱同日式榻榻米 比起樓下更具空間感 除左咖啡 店內仲有供應意粉 輕食 蛋糕 重點係老闆好nice好好傾 氛圍舒適今次飲既兩杯咖啡 都係secret menu架▪️Tonic $55好難得一杯tonic影左好耐都未mix埋加左檸檬既tonic 入口好清新 酸味比起平時既更加容易接受 甜度比起之前飲過既低 亦無咖啡既苦澀味 有別於平時既tonic 比較清新輕盈▪️Irish $60嗌既時候以為係凍既 黎左先知原來係熱既雖然無加酒精 但好神奇地入口有淡淡酒香咖啡香醇濃郁無澀味 不過味道偏濃苦 朋友就有啲接受唔到

今次飲既兩杯咖啡 都係secret menu架

雖然無加酒精 但好神奇地入口有淡淡酒香
咖啡香醇濃郁無澀味 不過味道偏濃苦 朋友就有啲接受唔到
1K
2020-06-22 305 瀏覽
Dear Neighbor #西環 #黃店💛❗️鄰舍的恬靜 鄰居的和善❗️就好似其名’Dear Neighbour’,年年嘅店主非常和藹可親,友善對待每位嚟到嘅客人,去過嘅人都對店主態度讚嘆不絕☺️佢會主動向客人介紹食品,亦會詢問客人意見。Cafe採取灰灰黑黑嘅色調,有上下兩層,給人一種舒適恬靜嘅感覺🥰。星期六下午兩點左右嚟到,兩層Cafe都坐滿晒人,的確幾多捧場客👍🏻Cafe售賣嘅食物種類唔多,主要係全日早餐同埋意粉,另外每日亦有唔同嘅甜品,最特別嘅係佢哋有特色咖啡Irish coffee, tonic espresso等等。Irish coffee☕️$60曾經係維也納飲過,當時咖啡含有酒精濃度高嘅irish whiskey,唔鍾意酒精嘅我有啲卻步🙈但呢杯居然帶有酒香卻無酒精,而且咖啡味道濃苦香醇、餘韻十足。厚厚的泡沫亦非常細密輕盈,非常有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻問老闆點做到,老闆笑言話係商業秘密呢🤭。味道: 4.5/5性價比: 4.3/5Tonic espresso🥃$55Espresso加上Tonic water,給人一向清新嘅感覺。這杯加上檸檬,感覺更為清涼,味道酸酸甜甜,咖啡味道不太重,唔
Dear Neighbor #西環 #黃店💛
❗️鄰舍的恬靜 鄰居的和善❗️

Irish coffee☕️$60
味道: 4.5/5
性價比: 4.3/5

Tonic espresso🥃$55
Espresso加上Tonic water,給人一向清新嘅感覺。這杯加上檸檬,感覺更為清涼,味道酸酸甜甜,咖啡味道不太重,唔苦澀。只是較愛香濃咖啡嘅我略嫌咖啡味道不太夠🙈,甜度較我以往飲嘅高咗啲。
味道: 3.8/5
性價比: 3.8/5

整體來講,cafe比我嘅感覺舒適,而且working friendly,有唔少人嚟睇書做嘢🥰特別impressed by佢嘅Irish coffee,鍾意飲咖啡嘅一定要黎試吓!

Opened by a young passionate man, the cafe is cozy, providing special coffee, all day breakfast and pasta at reasonable price.

The founder is enthusiastic about coffee and is very welcoming! He will chat with all the customers to ask for their opinions.

Went on a Saturday afternoon, even though the cafe is 2-storey high, it was so packed. Yet, the environment was still comfy and cozy. I enjoyed 2 cups of their special coffee: Irish $60, Tonic $55 that day.

IRISH $60
Surprisingly, this Irish was non alcoholic yet with the aroma of Irish whiskey!! It had a strong aftertaste as well!! Equally amazed me was the thick layered foam. It was just perfect!
Rate: 4.5/5
Cp value: 4.3/5

TONIC $55
Tonic is just generally perfect for summer time. Added with some lemon juice, the freshness of the coffee was enhanced to max! But this tasted a bit sweeter than the usual one I had.
Rate: 3.8/5
Cp value: 3.8/5

Overall, I had a really nice time here. The drinks were good and the service was excellent. It is a working friendly cafe too!
Tonic  espresso
『二訪黑色有格調Cafe・超級豐富All Day Breakfast』@ 𝙳𝚎𝚊𝚛 𝙽𝚎𝚒𝚐𝚑𝚋𝚘𝚛, 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗⠀⠀最近認識了 @arrocoffee 這個app,意外發現很好用,也很適合喜歡 Coffee Hunt的各位使用啊!大家可以透過這個平台,認識到更多香港本地的咖啡店。他們最近在舉行 #ArroCoffeeHunt 活動,大家只要在指定時間內Check-in指定的5間Cafe,就可以參加抽獎,隨時贏得豐富獎品!所以大家趕快下載,一起參加活動吧!⠀這次再次來到了 @dearneighbor 跟朋友相聚,點了與上次不同的食物和飲品,都有驚喜喔!⠀⠀・𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 $90⠀這裡的All Day Breakfast會因應老闆每天買到不同的材料而作出調整喔!這天我們的有很嫩的炒滑蛋、有點蒜香味的香腸、吞拿魚沙律、蒜蓉包和沙律菜,超級豐富的喔!⠀⠀至於咖啡,因為太高質了,明天再單獨介紹給大家。⠀⠀・𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $55⠀這款是Specialty Coffee 所以不在Menu上面喔!不過每次老闆會介紹每杯咖啡的特色喔!這款Tonic Expresso的咖啡帶點碳

・𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 $90⠀

至於咖啡,因為太高質了,明天再單獨介紹給大家。⠀

・𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $55⠀
這款是Specialty Coffee 所以不在Menu上面喔!不過每次老闆會介紹每杯咖啡的特色喔!這款Tonic Expresso的咖啡帶點碳烤、烘焙的味道!加上檸檬,非常fresh!⠀

・𝐈𝐫𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 $60⠀
這款朋友點的,也是Specialty Coffee!面頭的泡沫好細滑,沒有添加酒精卻有著酒香,不會過甜,朋友很喜歡。⠀

好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀
#168hk_yum⠀⠀⠀
Dear Neighbor⠀
西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖
2020-06-18 142 瀏覽
係西環行街,想飲咖啡,見到都幾靚,所以搵左呢間🥰老闆介紹咗menu 冇既special drink! 有3杯,我地第一次去,所以試左特別野先🤩Irish coffee, dirty and tonic!我地飲左Irish coffee and dirty!!吾係好識,都係自己中吾中意飲架咋!兩杯都中意既😘😘兩杯都有特色,咖啡味都重既!!!Irish coffee 相對比較香,有陣酒味,但老闆話冇酒既成份~~~~~
係西環行街,想飲咖啡,見到都幾靚,所以搵左呢間🥰

我地飲左Irish coffee and dirty!!

吾係好識,都係自己中吾中意飲架咋!
兩杯都中意既😘😘
兩杯都有特色,咖啡味都重既!!!

2020-06-16 123 瀏覽
===============📍老闆超好人嘅cafe -- Dear Neighbor ☕️💛小編雖然喺附近返學,但之前真係無試過行上斜路去呢條街,估唔到保德街呢到咁多咁chill嘅cafe,遲啲一定要嚟多多支持💛一入舖頭,老闆就好熱情招待同介紹招牌嘅咖啡,我哋就一於點咗佢推介嘅兩款咖啡🤤------------------⭐️Espresso Tonic ($55)賣相好靚,咖啡同tonic water嘅層次分明,打卡一流🤤杯邊嘅檸檬令成杯飲品充滿夏日嘅感覺😝飲落咖啡香濃,加埋底下凍冰冰嘅tonic water好refreshing🥰夏天飲真係好啱👍----------------⭐️Irish Coffee ($60)咖啡杯賣相精美👍飲落味道香醇咖啡餘韻久久不散😆不過飲到底小編就覺得苦咗少少🙈---------------整體嚟講咖啡質素非常可以,老闆亦好nice好有心機解答咖啡嘅問題💛中意飲咖啡嘅朋友仔值得去下🤤遲啲再去試下佢嘅main先😝---------------賣相:8.1/10味道:7.9/10性價比:7.5/10回頭率:7.6/10-----------------店舖資料
===============
------------------
⭐️Espresso Tonic ($55)
----------------
⭐️Irish Coffee ($60)
---------------
地址:西環石塘咀保德街9-15號仁愛苑地舖
前往方法:香港大學站B2出口
———————
2020-06-12 147 瀏覽
嘢食點我就冇機會知因為八點十分去到都仲未開門做生意最基本嘅事都做唔到明明前一日已經check晒冇話唔開門(我星期五去)搞到我同我女朋友專程去但撲場空唔會再幫襯 黃店都係咁話
嘢食點我就冇機會知
因為八點十分去到都仲未開門做生意
最基本嘅事都做唔到
明明前一日已經check晒冇話唔開門(我星期五去)
搞到我同我女朋友專程去但撲場空
唔會再幫襯 黃店都係咁話