招聘中
月薪 (面議)
月薪
月薪
月薪 (面議)
更多筍工 (5)
餐廳: Délifrance (希爾頓中心)
資訊:

2016-12-02 468 瀏覽
因為一田大減價開始,以為首日應該可以逛逛,誰知根本擠不進人群,所以轉移到較小人的希爾頓中心,又見很久沒吃過Delifrance(因為現在已經很貴了),在門口看看餐牌,咦,二人餐$128好抵啊!於是就走進店內找位坐了😛二人餐,有湯、有意粉、有飲品(重點是凍飲不用加錢🤑)和甜味,經濟又飽肚,我選了雜菜湯丶雞肉意粉+凍咖啡Nosir選了肉醬千層麵丶蕃茄湯+凍檸水味道沒有特別和驚喜也是預料之內但甜品真是很失望,原本對蝴蝶酥雲尼拿雪糕的蝴蝶酥有點期望,結果好失望,蝴蝶酥完全沒有味道一咬就散碎掉,毫無口感,還好有球雲尼拿雪糕作結尾🤔,如果對食要求不高又想以經濟為本,這2人餐還是值得再光顧的~

Nosir選了肉醬千層麵丶蕃茄湯+凍檸水
2016-11-24
2016-05-15 874 瀏覽
日前到沙田市中心購物,又到晚飯時間,有點傷腦筋,驟見DelifrancCafe,勾起回憶於是入內用餐。點了份烤大磨菇松露燴飯大磨菇爽滑肉厚帶點獨特松露香氣,用以佐飯無肉也不覺單調,反而多士烘得未夠脆身,跟餐配的沙律菜加十二元份量略少不過菜很新鮮汁醬夠牛肉千層麵層層疊疊最考廚師耐性,焗得得焦香可口,麵片熟而不硬如果汁醬多一點更好餐湯濃稠度適中,口感綿滑,加四元還可選配凍飲一杯。
點了份烤大磨菇松露燴飯
牛肉千層麵
餐湯濃稠度適中,口感綿滑,加四元還可選配凍飲一杯。
2015-10-27 680 瀏覽
一個人晚餐,不想吃快餐,想吃得decent一點,就來了這裡。看到餐牌有新菜式,好像很吸引,就試試吧!巴拿馬火腿松露雜菌長通粉原片parma ham,並非碎濕濕的hea你,抵讚可惜長通粉沒味道,味道都全在汁裡,幸好有足夠的醬汁,總算不過不失。芒果熱情果梳打跟餐飲品,普普通通,甜度適中,沒太大驚喜。

巴拿馬火腿松露雜菌長通粉
原片parma ham,並非碎濕濕的hea你,抵讚

巴拿馬火腿松露雜菌長通粉
芒果熱情果梳打
跟餐飲品,普普通通,甜度適中,沒太大驚喜。
芒果熱情果梳打
2015-10-03
2015-09-29 555 瀏覽
一個人午餐去親Delifrance, 我都必選白汁碎蛋重點係"軟包", 超讚👍🏿加埋杯走甜凍OT, 就PERFECT 池。餐湯- 龍蝦湯沒特別,偏咸甜品- 送的Waitress 乜都無講就直接擺喺食物盤上但眼見枱枱都有味道 勁甜,表面是焦糖咬一口 入面注滿焦糖一口就夠了
一個人午餐

去親Delifrance, 我都必選白汁碎蛋
重點係"軟包", 超讚👍🏿
加埋杯走甜凍OT, 就PERFECT 池。

餐湯- 龍蝦湯
沒特別,偏咸

甜品- 送的
Waitress 乜都無講
就直接擺喺食物盤上
但眼見枱枱都有
味道 勁甜,表面是焦糖
咬一口 入面注滿焦糖
一口就夠了
2015-06-30 447 瀏覽
天氣熱…難免要飲多d水…經過呢個舊商場…諗住可以快靚正…反正只係諗住飲杯野姐…通常呢d外國feel既cafe…賣既都只係朱古力、咖啡之類…但估唔到連荔枝冰都有…朱古力賣相唔錯…朱古力味唔夠…似飲奶多d…但好夠凍…荔枝冰有兩粒荔枝…好好肉…味道尚可…不過冰好多…唔快d飲就無哂味…唔知點解買野飲…無啦啦有cookie送…係朱古力味…不過唔夠鬆化…
天氣熱…難免要飲多d水…經過呢個舊商場…諗住可以快靚正…
反正只係諗住飲杯野姐…
朱古力賣相唔錯…朱古力味唔夠…似飲奶多d…但好夠凍…
下午茶
2015-02-16 295 瀏覽
好耐無食過喇,就黎試下啦~~之前都有試過食意粉之類,感覺食得入口的普通水準吧,但今日食的菠蘿腸長通粉就真係難食到想lur返出黎!!樣係ok的,雖然我無影到。但一食入口真係呢~~~~汁與長通粉分開整的嗎?長通粉無味,腸仔的肉唔彈口,仲有種爛的感覺,汁太濃太酸~~~最好係菠蘿,有3粒仔!!!!然後即磨咖啡,嗯,咖啡同水,奇怪的感覺~~麥記的即磨好飲好多~~好似全部野都溝唔埋咁樣,長通粉與汁,咖啡也能感受到水水的~~~~36蚊,應該可以食更好的,唔會再黎咯!

樣係ok的,雖然我無影到。但一食入口真係呢~~~~

36蚊,應該可以食更好的,唔會再黎咯!
2014-10-29 428 瀏覽
沒想到早餐咁正!真不愧是做麵包出身的餐廳,和我在國外吃的麵包一個味道,而且有多種選擇!軟硬適中,並且可以挑選自己喜歡的麵包,他家的法棍真的很好吃,外面很有咬緊,裡面卻是酥軟的。而且三文魚很新鮮喔!最讚的是撒在上面的硬乳酪碎!奶香濃郁,回味無窮!只是希望下次老闆給多一點呀!不知道他們家的醬汁是怎麼調味了,看上去是普普通通,但是口感和味道都是一流。搭配蔬菜和小番茄,又好看又好吃,滿分好評~~一開始還擔心一個三明治會太多一個人吃不下,吃完了却覺得還不夠!下次要試其他的搭配!多款食材,多元選擇,好喜歡~~
沒想到早餐咁正!
搭配蔬菜和小番茄,又好看又好吃,滿分好評~~
多款食材,多元選擇,好喜歡~~
2014-02-26 1152 瀏覽
朋友生日, 到了delifrance , 見人少少, 便入去就座了, 座位闊敞雅致 這間分店免加一是因為自助形式一行4人點了兩個2人餐 : 蒜蓉包x4 : (3/10) 小得是手掌的一半, 而且味道普通羅宋湯x1 : (6/10) 足料, 有紅豆紅蘿蔔菜等, 微辣南瓜湯x2: (9/10) 十分之驚喜!!!  香忌廉味亦有南瓜的田園風味!! 比main course 出眾!! 黑醋汁沙律x1 : (5/10) 沙律有蛋, 青瓜, 菜等等, 本身冇味但配上黑醋汁就有pass蒜香香腸炒意粉配黑醋汁X1 : (3/10) 失望!! 炒得十分乾, 但吃到底卻見到多得像湯似的油, 黑醋汁比沙律還要少, 整個感覺是在吃熱的''蒜蓉撈冷麪''白汁煙三文魚意粉x2 : (5/10)合格!! 汁夠, 不過不失, 沒得別好味煙三文魚碎蛋沙律法包x1 : (5/10) 較乾身, 比預期失色! 雪糕新地x4 : (7.5/10)是全場唯一可取的, 配上chocolate sauce and cream, 口感香滑平價法國餐, 仲想點? 將貨就價都尚算合格!!
雪糕新地
南瓜湯
 這間分店免加一是因為自助形式

一行4人點了兩個2人餐 :

南瓜湯x2: (9/10) 十分之驚喜!!!

蒜香香腸炒意粉配黑醋汁X1 : (3/10) 失望!!

平價法國餐, 仲想點? 將貨就價都尚算合格!!

2014-02-25
慶祝紀念
生日
雪糕新地
南瓜湯
我好少食delifrance今次同bb一齊食野想坐得好d先去delifrance但後悔得很可能我問過佢地menu點睇的問題比佢地知我係生客覺得佢睇唔起我咁好似delifrance變左超高檔食肆咁不提服務只談食品龍蝦白湯 唔夠熱雜菜湯ok煙三文魚意粉一分鐘做起似乎好多野一早整定咁甚至我覺得會否只是叮番熱就上給客人菇味好重的汁 唔夾煙三文魚的味道食左兩款包名字記不起包是凍的 但肉是微暖我實在不懂欣賞一啖包又凍又微暖的感覺沙律ok飲品正常Menu說跟一蒜容包 結果超細塊價錢不平 食肆對食品出品冇要求好難下次再幫襯寧願去大家樂食公司三文治起碼感受更有誠意對Delifrance 很失望
我好少食delifrance
起碼感受更有誠意
對Delifrance 很失望
2013-01-16
2012-11-20 229 瀏覽
我地點了二人餐~包括有:1)白汁三文魚意粉: 三文魚好少, 而且好爛, 一夾就散…意粉勁稔…仲要個底唔係汁, 係有灘水….明顯地淥完粉上碟, 倒汁~咁就完成了~2)葡汁焗雞皇飯: 呢個要等10mins左右~個飯焗到好乾~但係同意粉個汁係一樣味~唔係太好味~3)磨菇湯: 唔知點解…同意粉、飯個味都係一樣..4)沙律: 個醋較「杰」同埋酸….但好在d菜都新鮮~5)甜品: 係一啖雪糕+一個蛋糕~~最好味係呢個~!!!可能佢地都賣得平~所以就將價就貨…但之前食過其他delifrance 就知道有d 係做得高水準d~如果間間店的水平差太遠…容易影響食客對品牌的信心~希望佢地可以改善食物質素…即使加返個價~都起碼令人食得有信心~
我地點了二人餐~
包括有:
白汁三文魚意粉
~唔係太好味~
3)磨菇湯: 唔知點解…同意粉、飯個味都係一樣..
4)沙律: 個醋較「杰」同埋酸….但好在d菜都新鮮~
5)甜品: 係一啖雪糕+一個蛋糕~~最好味係呢個~!!!
可能佢地都賣得平~所以就將價就貨…
如果間間店的水平差太遠…容易影響食客對品牌的信心~
~

2012-09-01
2012-09-11 152 瀏覽
朋友知道我鐘意食甜品,講我知Delifrance 既心太軟做買一送一 ($56)搵左日同朋友同行一齊來吃,買飛後等了10 mins才有~心太軟熱辣辣,內裡的朱古力也很流心,不過朱古力甜了少少,配苦味應該無咁濟~個雪糕球都幾大個,夾埋心太軟,一冷一熱很過癮~除開都只係$ 28一客,好平喎

搵左日同朋友同行一齊來吃,買飛後等了10 mins才有~

個雪糕球都幾大個,夾埋心太軟,一冷一熱很過癮~

除開都只係$ 28一客,好平喎
$28 (其他)
  • 心太軟
2012-08-28 188 瀏覽
買了 Delifrance 的團購半價 coupon, 今天便到沙田正街的Delifrance cafe 喫下午茶。選了$34的迷你法式拼盤,當中有迷你鮮蝦三文治、迷你白汁三文魚三文治、法式小蛋糕及迷你蜜桃撻, 還有香濃的咖啡一杯。當中最喜歡的當然是蜜桃撻,吃了十多年,味道仍未有太多改變。 其他的沙津三文治全是冰箱裡的現貨,屬流水式作業,看不到精心的製作, 冰冰冷冷,即使是最近吃過的意粉或天使麵亦是冷麵淋上熱湯或白汁,沒有了即叫即做熱誠。 我理解團購造成的壓力,亦慨嘆 Delifrance 已今非昔比。無論如何,用$19便可吃到四款美食和即磨咖啡是可觀的優惠,但優惠結束後還留得住多少顧客? 我便寧可嘗試新晉的食肆了!

2012-06-08
用餐優惠
團購
2012-06-07 164 瀏覽
那個星期六,於沙田文化博物館睇完畢加索畫展,我們一行4人到沙田希爾頓中心的 <Délifrance> 食 tea!這間分店四四正正,下午茶時段很少食客,所以,要找 4 個位並不難!不知是否店員手腳慢還是安排失當?!我要求的焗芝士碎蛋多士竟花上超過15 分鐘? 眼見朋友們的下午茶餐食得七七八八!在我摧促之後,才隨即送上。希望有關方面可作出改善!朋友的選擇:心太軟 $30烘至暖暖地的朱古力蛋糕,包住朱古力軟心!朱古力軟心很軟滑! 蛋糕一般甜,軟心好甜!至於,伴碟用的脆餅乾棒,是好看不好食!朋友的選擇:迷你白汁蘑菇意粉 $25意粉是扁意粉,軟硬適中!蘑菇份量不多,味道頗為濃郁!蝦算彈牙兼入味!略嫌不太夠汁! 以這價錢來說,已經令人滿意!朋友的選擇:珍寶腸百吉包配沙律 $25配搭簡單!味道不錯!好像食熱狗似的!咖啡質素不過不失!可以收貨!我的選擇:焗芝士碎蛋多士 $24即叫即做!起碼等上 15 分鐘!芝士焗至溶化! 口感一流! 碎蛋混合芝士同食,簡單而美味!是務實的配搭! 多士金黃脆身!況且約1吋厚,甚有咬感! 整體令我滋味無窮!熱雲呢拿 +$8入口順喉又舒服!一瞬間暖到肚裡!
<Délifrance>

朋友的選擇:心太軟 $30
烘至暖暖地的朱古力蛋糕,包住朱古力軟心!朱古力軟心很軟滑!
心太軟
朱古力軟心很軟滑!
朋友的選擇:迷你白汁蘑菇意粉 $25
以這價錢來說,已經令人滿意!
迷你白汁蘑菇意粉
朋友的選擇:珍寶腸百吉包配沙律 $25
配搭簡單!味道不錯!好像食熱狗似的!

咖啡
質素不過不失!可以收貨!
珍寶腸百吉包配沙律
我的選擇:焗芝士碎蛋多士 $24
即叫即做!起碼等上 15 分鐘!

芝士焗至溶化!
口感一流!
碎蛋混合芝士同食,簡單而美味!是務實的配搭!
多士金黃脆身!況且約1吋厚,甚有咬感!
整體令我滋味無窮!

熱雲呢拿 +$8
入口順喉又舒服!一瞬間暖到肚裡!甜味剛好!始終是我喜歡的飲品之一!
不知道哪一些餐廳會供應熱雲呢拿?
焗芝士碎蛋多士

2012-05-19
心太軟
朱古力軟心很軟滑!
珍寶腸百吉包配沙律
<Délifrance>
焗芝士碎蛋多士
迷你白汁蘑菇意粉
今天行完一田,很累只想搵個餐廳坐坐和吃少少東西,選擇了來新城市一橋之隔的希爾頓中心的Délifrance,order了一個餐,選了火腿蘑菇意粉,問職員邵款凍飲加cream係面,她逆沒有但可以幫我另加,真好!意粉水準都keep 到,蘑菇味很香!凍朱古力味不夠濃,甜味搭夠!

2012-05-26
2011-10-18 89 瀏覽
早前團購買了一些Coupon﹐今晚晚飯只一人所以就來了。去到門口先看一下餐牌才進去Counter order﹐點了夏威夷海鮮偏意﹐跟餐有餐湯﹐要了南瓜忌廉湯。先是南瓜忌廉湯﹐很稀、很水...等了一會﹐夏威夷海鮮偏意來了....就是那種水煮熟再加汁的那種意粉吧...汁料跟所謂海鮮格格不入哩....反正都點了... 唯有照吃可也吧....期望越大失望越大呀...係門口看到的照片是這個樣子的啊...我在這分店還有三張Coupon 喔﹐典算好....
早前團購買了一些Coupon﹐今晚晚飯只一人所以就來了。

先是南瓜忌廉湯﹐很稀、很水...
等了一會﹐夏威夷海鮮偏意來了....
就是那種水煮熟再加汁的那種意粉吧...
汁料跟所謂海鮮格格不入哩....
反正都點了... 唯有照吃可也吧....

期望越大失望越大呀...
係門口看到的照片是這個樣子的啊...
我在這分店還有三張Coupon 喔﹐典算好....

2011-10-18