2023-07-28 1238 瀏覽
份量足夠,味道okay !$100 晚市 包一個大大的壽喜燒、前菜及飯,壽喜燒裏面有唔同材料,正!以西寶城此地段而言,係不錯的,因為呢間商場真係冇乜食肆可以選擇!餐廳都坐得幾舒服,服務態度正常
份量足夠,味道okay !
餐廳都坐得幾舒服,服務態度正常
2023-07-25 850 瀏覽
入到去兩人坐卡位,未嗌嘢食,已經見到枱面同牆上面都有曱甴雖然係細隻,但都嚇親,企咗喺度要求轉枱,但侍應完全冇乜反應,過咗一陣先過嚟,完全見慣不怪,點知轉去門口側邊啲位置,都係一樣見到地下有幾隻曱甴,我以後見到呢間嘢都會叫佢做「曱甴屋」,實在太過分,點解可以繼續生存。我明白都好難避免有曱甴,但食一餐飯見到咁多隻真係第一次。至於食物我已經冇心機認真食,只求食飽少少就盡快走人。真係好失望,衛生問題我唔敢都去!
入到去兩人坐卡位,未嗌嘢食,已經見到枱面同牆上面都有曱甴
雖然係細隻,

點知轉去門口側邊啲位置,
都係一樣見到地下有幾隻曱甴,

我以後見到呢間嘢都會叫佢做「曱甴屋」,
實在太過分,點解可以繼續生存。

我明白都好難避免有曱甴,但食一餐飯見到咁多隻真係第一次。

至於食物我已經冇心機認真食,只求食飽少少就盡快走人。

真係好失望,衛生問題我唔敢都去!
2023-05-22 791 瀏覽
這間居酒屋在商場裡面,有一個大型達摩在門口駐守著。入面裝修走木系風格,樓底很高。餐牌有各式其式的日本料理,不過當天沒有供應卷物。燒雞泡魚乾雞泡魚乾燒得乾乾及硬身,跟魷魚乾差不多。日本花魚一夜干北海道的燒一夜干,燒得很香口,充滿魚油脂香,而且細骨不多,有些骨頭焦脆鹹香;魚肉多,肉質絲絲分明。極上牛拖羅拉麵牛肉是半生熟,每片都薄薄的,肉質鮮嫩,肥瘦恰好。牛肉先輕輕燒過,再灑上調味,味道更加提升。另外湯底還有辣肉碎,配上辛味噌湯底,辣度可以接受,很惹味。
這間居酒屋在商場裡面,有一個大型達摩在門口駐守著。
入面裝修走木系風格,樓底很高。
餐牌有各式其式的日本料理,不過當天沒有供應卷物。
燒雞泡魚乾
雞泡魚乾燒得乾乾及硬身,跟魷魚乾差不多。
日本花魚一夜干
極上牛拖羅拉麵
牛肉是半生熟,每片都薄薄的,肉質鮮嫩,肥瘦恰好。
2023-05-02 587 瀏覽
成日放工經過呢間居酒屋都冇機會試吓,今日同啲同事去試咗都覺得唔錯😃特別想推介呢度嘅小食,唔貴而且質素好好👍鐵板蒜片牛柳粒( $68)份量超級大,而且牛柳粒煎到啱啱好。牛柳粒香脆好味道,而且調味唔會過重,仍然保留到牛嘅美味。連埋洋蔥蒜片一齊食好香口🥰札幌餃子( $38 )有四粒餃子,餃子肉係豬肉嚟嘅,個皮厚薄適中。咬落去啲肉汁即刻出晒嚟,鍾意食餃子嘅朋友可以試吓。炸北海道魷魚鬚( $45 ),雖然全部都好熱氣。但係識落又唔係好油膩,魷魚鬚炸得唔錯。但係如果炸粉可以冇咁厚嘅會更加好食😃但係總體來講都唔錯土門青龍卷( $88 )我覺得呢個炸蝦卷非常好食,卷入邊有牛油果,同埋炸蝦,出邊仲有加左海苔粉嘅壽司飯👍呢個卷整體配合得好唔錯❤️廣島吉列蠔定食( $78)都幾抵下喎,如果一個人嚟食晚餐都可以夠飽肚。$78包咗五個生蠔同埋麵豉湯白飯。而且生蠔都叫幾大粒,而且咬落去啲蠔汁唔會炸到乾晒👍加埋沙律醬好好送飯。總括嚟講呢一間居酒屋CP值非常高,應該會翻兜嘅。😘

好唔錯❤️

總括嚟講呢一間居酒屋CP值非常高,應該會翻兜嘅。😘

2023-04-26 384 瀏覽
夜晚黎到位於西寶城嘅居酒屋食飯。地方幾寬落,啱哂一大班人黎食。牛油果野菜沙律牛油果配烚蛋,滿滿嘅蛋白質。再配上鹹香蟹子同埋黑醋蔬菜,食落幾開胃。黑松露牛拖羅卷一客六件,牛肉薄嫰透粉紅,配上雞蛋,酸瓜,仿蟹柳,黑松露醬,非常好食。札幌餃子餃子一碟有四隻皮薄煙韌, 餡料以肉為主, 伴有少許蔬菜 ,食落冇乜湯汁。 勝在熱辣辣煎得夠香口。雞軟骨油膩得濟,冇嗰種脆脆嘅嚼勁。魷魚鬚份量幾足幾香口,美中不足嘅係炸粉太厚。Sappore生啤330ml入口香醇清爽。食完一啖重口味嘅小食,再飲一啖生啤,嗰種甘醇麥芽味同埋爽快後勁令人回味無窮。

牛油果野菜沙律

黑松露牛拖羅卷

札幌餃子

雞軟骨

油膩得濟,冇嗰種脆脆嘅嚼勁。

魷魚鬚

份量幾足幾香口,美中不足嘅係炸粉太厚。

Sappore生啤330ml

2023-04-25 261 瀏覽
位於西寶城的日式居酒屋,主打北海道菜式,地方寧靜,座位舒適。除了主餐牌外,還有晚餐定食,燒魚、豚肉、炒飯、壽喜燒都有,選擇也很多元化。前菜:醬油川海老海蝦細細粒,蝦味濃郁,炸過很香脆可口,很適合作為佐酒小食。野菜料理:牛油果野菜沙律牛油果及雞蛋佈滿沙律上,還有粒粒蟹籽,底下的則是新鮮蔬菜,十分健康。一口料理:札幌餃子 一客共四隻,外皮煎至焦脆金黃,表皮脆口,裡面餡料是菜肉,肉汁很多。拉麵:豚軟骨拉麵 味噌豬軟骨兩大塊,肉質非常軟嫩,肉輕易就撕開。湯底是濃郁的味噌湯,麵條彈牙,掛湯,配料還有溏心蛋、木耳、粟米、蔥花。
前菜:醬油川海老

海蝦細細粒,
蝦味濃郁,炸過很香脆可口,很適合作為佐酒小食。
野菜料理:牛油果野菜沙律

牛油果及雞蛋佈滿沙律上,還有粒粒蟹籽,
底下的則是新鮮蔬菜,十分健康。
一口料理:札幌餃子

一客共四隻,
外皮煎至焦脆金黃,表皮脆口,裡面餡料是菜肉,肉汁很多。
拉麵:豚軟骨拉麵 味噌

豬軟骨兩大塊,肉質非常軟嫩,肉輕易就撕開。
湯底是濃郁的味噌湯,麵條彈牙,掛湯,
配料還有溏心蛋、木耳、粟米、蔥花。
2023-04-23 144 瀏覽
作為日料fans北海道料理不可錯過~呢間居酒屋位於西寶城,店面好寬敞,樓頂高,裝修都幾有日式風情。餐單內容都好豐富包括前菜、野菜料理、卷物、鍋料理、揚物、燒物、拉麵、定食等等。因為我地唔係好肚餓,所以無乜點嗌主食,以小食為主~沙律佢間兩款沙律我地都有嘗試,牛油果蟹子沙律用既凱撒醬,秋葵豆腐沙律用麻醬撈拌,整體感覺都非常清爽,個人中意牛油果沙律多D,食到蟹子一粒粒既口感,同埋更加鮮甜~炸物我地嗌左魷魚須,雞軟骨,吉列蠔三款炸物,總體感覺中規中矩,用料新鮮,味道OK餃子煎餃煎到表皮焦黃岩岩好,肉餡不會太油或太鞋,好味。壽司黑松露牛拖羅卷好精緻,牛肉薄嫩,微微粉色,入口滑嫩,topping係黑松露醬,同牛肉好夾

沙律

炸物

餃子
煎餃煎到表皮焦黃岩岩好,肉餡不會太油或太鞋,好味。

壽司
2023-04-17
餐廳係香港大學站C2出口隔離的大商場西寶城,上一層扶手電梯就見到!平日晚上七時左右已經有70%滿座,打開餐牌,鋪頭主打北海道日式美食,款式都幾多,形形色色,包括前菜、野菜料理、卷物、一品料理、鍋料理、揚物、水產、燒物、札幌拉麵、米飯及飲物 (酒精飲品及無酒精飲品) 等等,實有款岩,價錢都幾相宜添 (而家出街食飯真係好貴☠️)牛油日本粟米牛油已經完美溶咗係日本粟米到,粟米size適中,焗到香香地,飯前小食✅燒雞泡魚乾唔係太多餐廳有,師傅燒烤功架十足,入口微燶,不硬不軟,剛剛好原條燒鰻魚 真係成條上,長過我手掌,正正常常,用來送飯一流拖羅牛sushi脂肪及肉的比例為3070,入口即溶牛小排壽喜燒份量比得好足,菜、菇、肉及豆腐等,放滿整個小鍋,加上生雞蛋及牛小排,主食之選芒果汁唔會酸,仲有微甜!

牛油日本粟米

原條燒鰻魚

真係成條上,長過我手掌,正正常常,用來送飯一流

拖羅牛sushi

脂肪及肉的比例為3070,入口即溶

牛小排壽喜燒

芒果汁

唔會酸,仲有微甜!
2023-03-23
2023-03-28 140 瀏覽
週末和家人一起到西寶城買東西後,就順道在這裏吃晚餐。這間日式料理看着很多家庭客光顧,我們也跟著打算一試究竟。.🦑炸魷魚鬚:魷魚鬚經過炸製後,口感非常酥脆,外層調味料鹹香鹹香的。內裡鮮嫩,口感很好,是一道下酒菜的好選擇。.🎃脆炸紫芋南瓜:外層酥脆口感讓人愛不釋手,而裡面的南瓜和紫芋甜味則甜得非常自然。 .🥟札幌餃子:餃子餡料鮮美,包裹在外層輕薄的餃子皮裡,口感甚佳。餃子肉蟹湯汁也非常鮮美。.🌽牛油焗日本粟米:味道十分香濃,加上玉米的自帶香甜,經典味道。.🍜豚軟骨拉麵:拉麵湯頭非常濃郁,豚軟骨肉質鮮嫩,搭配上彈牙拉麵,不錯.Domon 居酒屋 西環卑路乍街8號西寶城地庫15號舖

Domon 居酒屋
西環卑路乍街8號西寶城地庫15號舖
次次喺西寶城上完堂,都會順便喺呢個商場覓食,呢間拉麵店佢哋就好鍾意,地點方便,而且坐得舒服!黑豚肉泡菜鍋~似fusion菜,濃郁嘅湯底,似mix日本和韓式風味,以薄切黑豚肉為主,搭配泡菜、豆腐等食材,湯汁酸辣開胃。燒油甘魚鮫定食定食搭配米飯和粟米海苔做配菜,魚肉即叫即燒,外面脆脆地,肉質鮮嫩有汁,唔錯!燒雞泡魚乾口感酥脆,佐酒一流!極上火炙鰻魚卷鰻魚經過火炙,更添香氣,令整體味道更加香濃。黑豚肉炒秋葵黑豚肉炒至偏金黃色,口感比較爽口,入口甜甜地,配搭秋葵,解膩又清新!

黑豚肉泡菜鍋

燒油甘魚鮫定食

燒雞泡魚乾
口感酥脆,佐酒一流!

極上火炙鰻魚卷
鰻魚經過火炙,更添香氣,令整體味道更加香濃。

黑豚肉炒秋葵
2023-03-15 910 瀏覽
收工去咗西寶城「Domon居酒屋」食晚餐🍴店內樓底高,毫無壓迫感,空間感十足✨餐牌上嘅選擇好多元化,有沙律、前菜、卷物、炸物、串燒、丼飯及拉麵等等牛油果野菜沙律七彩繽紛嘅雜錦沙律菜,新鮮爽脆;配上軟滑牛油果及雞蛋,清新開胃土門青龍卷卷物表面撒滿海苔粉,中間卷著牛油果及炸蝦,味道同口感都好豐富札幌餃子一客有四隻餃子,每隻都煎到金黃色的,外脆內軟,餡料充滿菜肉鮮香及肉汁,皮薄餡靚土門串燒盛雜錦串燒拼盤合共有五款:冬菇、秋葵、雞翼、牛柳粒及牛舌。雞翼燒到皮脆肉嫩,鮮雞味濃。冬菇及秋葵都好新鮮👍🏻牛舌同牛柳粒都頗肥美,牛味香濃滋味極上牛拖羅拉麵半生熟嘅牛拖羅肥瘦適中,肉味濃郁,好好食哦!辛味噌湯底香辛微辣,仲有辣肉碎及溏心蛋,配上彈牙又掛湯的拉麵,好正哦燒菠蘿菠蘿清甜多汁勁juicy,不得了呀蘋果汁冰涼清甜蘋果汁,好解渴

牛油果野菜沙律

土門青龍卷

札幌餃子

土門串燒盛

極上牛拖羅拉麵

燒菠蘿

菠蘿清甜多汁勁juicy,不得了呀

蘋果汁

冰涼清甜蘋果汁,好解渴
2023-03-15 96 瀏覽
Convenient the restaurant is on the ground floor of the Westwood , which is near my apartment. I can quickly get my dinner
Convenient
外賣自取
2023-03-02 137 瀏覽
西環街坊平時唔知食咩行去西寶城就會諗起佢,野食夠大份價錢又親民所以都幾推薦! 燒雞泡魚乾:雞泡魚乾燒得剛剛好,唔會太乾身,味道香甜,令人一食上癮。黑松露燻蛋:燻蛋嘅口感嫩滑,黑松露嘅味道突出,但唔會搶走燻蛋嘅蛋味。黑松露牛拖羅卷:呢個拖羅卷本身口感都好豐富,而表面鋪咗經過火炙嘅牛肉,牛肉嘅口感好嫩,仲帶有炙燒嘅香味,同黑松露嘅味道好夾。鐵板蒜片牛柳粒:牛柳粒用鐵板上,有鐵板獨有嘅香味,仲配埋好多蒜片,可以夾埋蒜片一齊食,令牛柳多添一份蒜香味。極上牛小排壽喜鍋:呢度嘅牛小排係用上美國嘅安格斯級,肉味會較濃,食落無和牛咁油膩,配埋香甜嘅壽喜燒汁,可以更能突出牛肉嘅肉味,而入面仲有多款嘅配菜,吸收哂湯汁就更好味。吉列廣島蠔(3隻):廣島嘅蠔好大隻,隻隻都好肥美,用嚟做吉列蠔好啱,咬落去嗰下食到酥脆嘅口感,仲食到蠔本身嘅鮮甜味。蘸埋沙律醬可以中和一下吉列嘅油膩感。

2022-10-19 589 瀏覽
The sign outside and the menu said students had 20% off, but the staff said it was 15% off without explanation. If it is 15% off, why didn’t they change the menus and the sign outside? It is not that hard to cross it out with a marker. We felt deceived because we were attracted by the 20% off.The staff were very nice and remembered each person’s order. The set lunches had large portions. The food was average.Overall, the food is okay, but not particularly delicious.

Black  Pork  Ramen   in  Miso    Soup  Base
BBQ  Pork  Ramen  in  Miso  Soup  Base
Cutlet  Pork  with  Japanese  Curry  Set
Roast  Chicken  Steak  with  Black  Truffle

2022-10-19
2021-08-27 1342 瀏覽
星期一至五明明餐牌寫住有學生8折,只要有著校服或有學生證,我小朋友著哂校服(小一),但收錢的男職員比面口我睇又比說話我聽:咁我做平個餐折扣你啦,你要有著齊校服同學生證架。我:咁你餐牌就唔好寫係是但一樣啦,再加上咁唔想做折扣比客人,可以唔做架,我不稀罕架。
2021-08-27