2018-05-27 454 瀏覽
今日荃灣呢頭做野,終於有機會黎試下路德圍既呢間cafe bar。 八點黎到,見到招牌寫住手工啤,舖仔細細,已經見到有幾台客飲緊。呢度餐牌有好多送酒小食,每款都好有特色,菜名都好特別。先試左個酩酊大醉,原來係鴨舌黎,一個碗仔有12條,每條都好淋滑酒味濃。原來一介草民係牛舌,每一片都切到好似牛餐肉咁,煎得好香有牛未,加埋少少芥末,黎到一定要試下。另一道菜叫左,踏薯尋梅,係加左酸梅粉既薯條。原來梅粉既酸甜滋味,對比加茄汁係有過之而無不及。食住呢啲小食,又邊可以唔飲返兩杯招牌手工啤酒,分別叫左「麥之戀人」同「冰山雪蓮」。口味特別,入口順滑。由於未食晚飯嘅關係仲叫咗個雙重松露熱狗同軟殻蟹泰式炒意大利粉。呢一餐真係好滿足。

2018-05-23 96 瀏覽
今天是公眾假期,特意相約朋友們聊天吃飯逛街!由於朋友尚未吃午餐,所以決定先找個地方吃個下午茶後再逛街作戰。來到這間{Doodie Taproom},燈光稍暗,播放的音樂多是本地Band Sound,氣氛和環境上是個能讓客人們安心摸著酒杯底與朋友閒聊的好地方。這裡的餐牌,不少菜色都有特別的名字,例如其中一道叫「鍾無豔」的,就是「松露薯條」。另外我們也點了「黑椒肉腸意粉」、「蒜片蜜糖雞翼」和「城釀桂花手工啤」。首先來到的是朋友的飲品「城釀桂花手工啤」。看到這個杯子的外形和圖案,覺得很可愛!聞了一聞,發現它散發著非常清香的桂花味。朋友說味道清新容易入口,但對她來說如果再甜一點點會更好。接著是下酒菜之一的「松露薯條」。厚身薯條,熱辣辣的新鮮送上。配上蕃茄醬和松露醬,又香又惹味,送啤酒實在是一流!口感上如果能再炸脆一些會更好!主菜「黑椒肉腸意粉」送到。本來我們還點了「軟殼蟹泰式炒意粉」的,其實兩者之中我們更期待後者。可惜後來店員對我們說廚房的鍋子裂了,只能製作到「黑椒肉腸意粉」,所以最後只能抱有遺憾。話說回來,這道「黑椒肉腸意粉」,其實意粉和肉腸的口感和味道都不錯,可是它們比較像是兩道分開的菜,
今天是公眾假期,特意相約朋友們聊天吃飯逛街!

首先來到的是朋友的飲品「城釀桂花手工啤」。
城釀桂花手工啤
看到這個杯子的外形和圖案,覺得很可愛!

聞了一聞,發現它散發著非常清香的桂花味。
朋友說味道清新容易入口,但對她來說如果再甜一點點會更好。

接著是下酒菜之一的「松露薯條」。
鍾無豔(松露薯條)
厚身薯條,熱辣辣的新鮮送上。
配上蕃茄醬和松露醬,又香又惹味,送啤酒實在是一流!

口感上如果能再炸脆一些會更好!

主菜「黑椒肉腸意粉」送到。

所以最後只能抱有遺憾。

可是它們比較像是兩道分開的菜,味道上實在沒能融合相配,而且油份也多了一點。

最後來個「蒜片蜜糖雞翼」。
蒜片蜜糖雞翼
朋友們都期待著蒜香和蜜糖間的配搭到底會如何,
吃後發現兩種味道都不突出,反而構成了另一種淡淡的鹽酥味。
不過味道尚算不錯,肉質嫰滑而且不油膩,如果外表炸得更香脆一點就好。

總括來說,{Doodie Taproom}的環境和食物,
對於想找個地方與朋友聊天喝酒吃小食的人來說,不妨一試!
以後有機會,還希望晚上來品嘗一下它其他食物呢!
2018-05-23
鍾無豔(松露薯條)
2018-05-04 98 瀏覽
同朋友想搵個地方chill下嚟到荃灣見到呢間餐廳主打本土手工啤就一於入去食入到啲座位幾闊落 坐得都幾舒服我哋叫咗兩杯手工啤一杯叫天山雪蓮 另一杯叫獅子山下兩杯都好特別 真係同佢本menu形容嘅味道差唔多之後就叫左兩個小食送酒一個叫一介草民 其實即係鹹牛脷 煮得好林 啖啖肉配合埋芥茉醬 正另一個就係鐵沙掌其實即係孜然單骨雞翼侍應拎緊過來已經聞到一陣陣嘅香味之後就叫左軟殼蟹泰式炒意粉同埋白汁三文魚份量都幾多 兩個人差啲食唔晒
同朋友想搵個地方chill下

其實即係孜然單骨雞翼
侍應拎緊過來已經聞到一陣陣嘅香味

之後就叫左軟殼蟹泰式炒意粉同埋白汁三文魚
份量都幾多 兩個人差啲食唔晒
今日和朋友往doodie taproom 食dinner聚舊, 我們點了「踏薯尋梅」, 「牛上南山」、「菇全部都係菇」、軟殼蟹泰式炒意粉、城釀桂花手工啤和芝麻芝麻手工啤。「踏薯尋梅」薯條炸得香脆金黃, 梅粉味道酸酸甜甜好醒胃, 佐酒一流;「牛上南山」牛柳粒肉質鮮嫩惹味, 牛柳粒燒得剛剛好, 配上香滑牛油果能中和牛柳粒的油膩, 南瓜蓉入口即熔, 味道香滑, 甜度適中, 口感清新;「菇全部都係菇」是酥炸珍寶磨菇配松露醬, 酥炸珍寶磨菇炸得乾身, 炸皮食落香脆, 珍寶磨菇味道不濃不淡, 味道剛剛好, 口感鬆軟, 有少許彈牙的感覺;軟殼蟹泰式炒意粉軟殼蟹炸得乾身金黃, 肉質鮮甜味美, 沙律菜食落新鮮爽口, 意粉食落爽口, 醬汁酸酸甜甜, 辣度適中好醒胃, 口感十足的軟殼蟹泰式炒意粉;城釀桂花手工啤入口有清香的桂花味, 入口有柑桔徵鮮甜, 味道適中有層次, 飲落口感清新。餐廳座位舒適, 食物美味, 而且菜式新穎, 好似「牛上南山」和「菇全部都係菇」很有特色, 佐酒一流, 而且手工啤好飲又有本土特色,朋友很滿意今晚的安排, 而且價錢合理, 適合朋友相聚, 三五知己聚舊傾談好地方。
城釀桂花手工啤和芝麻芝麻手工啤
軟殼蟹泰式炒意粉
「牛上南山」
「踏薯尋梅」
「菇全部都係菇」
2018-04-24
2018-05-02 74 瀏覽
<Doodie Taproom>是荃灣少有的手工啤酒吧,襯著勞動節假期,同朋友們啤一啤! 餐廳有高身吧枱,入內有沙發卡位,滿足不同客人的需要。店主積極介紹手工啤的特色,我們都按推介,選擇了自己心宜的口味。紅唇烈焰/ 冰山雪蓮 $78杯手工啤只用百分百的大麥、小麥製作,入口有豐厚麥香。紅唇烈焰以血橙汁配酒花釀製,3.4%的酒精濃度入口帶淡淡果香,最重要是啤酒泡沫層綿密,入口質感滑溜。 冰山雪蓮混入橘子、熱情果及荔枝香,濃郁果香味甚佳,5.4%的酒精濃度較強烈,甜而帶甘苦餘韻。一介草民 $88牛舌香煎至邊沿焦脆,油光亮澤,肉質爽彈,咀嚼時散發肉味郁香,沾上蜜甜的蜜糖芥末醬,十分滋味,更是美味的佐酒小食。如果的事 $108煙三文魚新鮮、滑溜,配上香草牛油果醬麵包,感覺更加清新軟嫰,只是麵包不夠香脆,否則口感更佳。鐵沙掌 $48孜然粉氣味芳香而濃烈,跟炸物是最夾配的組合。單骨雞翼酥炸至脆卜卜,配上孜然粉的調味,令肉質更鮮嫰,愈吃愈想吃。白汁三文魚意粉 $128意粉煙韌,掛上白汁及三文魚碎,是簡單而滋味的配搭,只是白汁略少,吃到最後,意粉比較乾身。四式韻律泳 $88四式韻律泳是酥
紅唇烈焰/ 冰山雪蓮 $78杯
一介草民 $88
如果的事 $108
鐵沙掌 $48
白汁三文魚意粉 $128
四式韻律泳 $88
四式韻律泳是酥脆軟殼蟹,口感炸至十分鬆脆,夾合沙律菜享用,有助消膩,沾上蕃茄或沙律醬,超級邪惡!
2018-04-30
1K
2018-04-29 51 瀏覽
在荃灣放工後想喝一杯,選擇還真多,不一定要去標場劈場,力生旁邊這家Doodie Taproom,專賣本地手工啤酒,氣氛不俗,口味選擇眾多,要試畢也起碼要一兩星期,而且還會定期換口味。口嚷著要支持本土工業,不身體力行是沒有用的,所以今天我們4個廢中選擇過來吹吹水支持一下。有感Doodie亦是很有心支持本土文化,在餐牌中看到大玩食字,挺具玩味。店內大播本地bandsound,字字鏗鏘,句句都識唱,原來我年輕的歲月有這些歌聲伴著我,在重重的韓風日系台灣樂團包圍下,加上年月日無窮無盡無前途的工作,我險些忘了我熱血的年華。手工啤來說,個人一直覺得本地製作絕不輸給外國。有些加入「本土元素」,例如鹹檸味,四川麻辣味,桂花味,荔枝味等等,香中帶甜,回甘帶苦,夏日炎炎,一啖真是涼透心。酒精濃度4~8%也有,微醉的感覺真是很不錯的(讓我逃避一下多如山的工作吧...)「菇全部都係菇」是炸大啡菇,炸物香口,佐酒當然是最棒的,內裡是依然juicy的大啡菇粒,配黑松露醬,誠意十足。雙重黑松露炒蛋熱狗,黑松露fans必食,麵包烘底,大量黑松露醬,和炒蛋是絕配!朋友放工未食飯,做到痴線,不想空肚喝酒,除了小食外,主食

朋友放工未食飯,做到痴線,不想空肚喝酒,除了小食外,主食也很不錯,意想不到這個軟殼蟹意粉,意粉超香香茅味,還伴以清新沙律菜,雖然吃了一堆炸物,感覺不罪惡,值得一讚。消費比其他酒吧便宜,絕對有下次!
2018-04-28 31 瀏覽
同朋友黎左呢間手工啤酒吧,除左有多款手工啤,仲有好多搞笑的食物名,玩味十足。叫左香茅啤酒同玉桂冬季啤酒,好特別呀,出面無見過。香茅呢,聞落去同飲落去都真係好有香茅味,甜甜苦苦又有啲水果味,留在口內久久不散。另一杯玉桂冬季呢,因為話做埋最後今晚就會轉另一隻,期間限定喎,梗係要試啦,有著蘋果批個種玉桂香味,好滑好香,堅好飲!!呢個叫菇全部都係菇,就顧名思義全部係菇啦,滿滿一盤炸菇,用上大啡菇切塊再炸,香味十足,仲附上黑松露醬,更添香氣。叫鍾無豔的炸薯條,應該係因為鴛鴦醬,厚薯,炸得香,無乜好挑剔啦。仲叫左飽肚野白汁三文魚意粉,好豐厚的醬汁,加上大量三文魚碎,鹹鹹地好好味。最後係麻辣牛魔王熱狗,四川辣口味,辣得好過引呀,上層辣肉醬,下面係牛舌黎,雙重口感,好好食!!

2018-04-22
2018-04-25 35 瀏覽
其實香港有好幾間手工啤廠,周不時會喺網上見到有廣告介紹,又有各款特式口味,一直想試。荃灣呢間舖頭仔就有機會試到好幾款。小小舖頭,坐到十個人左右架咋,好適合人少少入去食嘢傾偈。有各款本地手工啤口味,即叫即斟。兩款啤:左邊係大圍啤肆號,以黑加侖子、洛神花茶葉同新鮮黑莓釀造,果香濃、口感滑。右邊係城釀桂花,桂花味好香,after taste湧返上嚟好正。伴酒一定要有各款小食。以為酒吧嘅嘢食通常求求其其,但呢度有驚喜呀!呢個名叫酩酊大醉嘅鴨舌好好食,浸住啲酒好入味。「一介草民」,牛舌,香口到一個點。「如來神掌」,檸檬雞翼,調味一流。「牛上南山」,個南瓜蓉好香滑,串燒都幾好。雙重松露熱狗,各種材料配搭得宜,一次過滿足多個願望~最後主菜泰式軟殻蟹意粉,又幾有冬陰功味,好正嘅fusion。呢餐食到我朋友周圍同人推介,真係幾好~

小小舖頭,坐到十個人左右架咋,好適合人少少入去食嘢傾偈。

有各款本地手工啤口味,即叫即斟。

「一介草民」,牛舌,香口到一個點。

「如來神掌」,檸檬雞翼,調味一流。

「牛上南山」,個南瓜蓉好香滑,串燒都幾好。

雙重松露熱狗,各種材料配搭得宜,一次過滿足多個願望~

呢餐食到我朋友周圍同人推介,真係幾好~
2018-04-24 33 瀏覽
今日放工收早去咗荃灣接個朋友收工順便搵嘢食🤤🤤行過見到呢間鋪頭裝修好靚好搶眼仲有手工啤😍同朋友商量左一陣就入咗去啦餐廳入邊有吧枱亦都有普通卡位我哋就揀咗吧枱chill啲😂坐低冇耐侍應就拎咗Menu俾我哋同我哋大概講左啲手工啤款式!我哋就揀咗一杯紅唇烈焰同埋一杯香茅啤酒🍻餐廳入邊有面黑板,牆上面寫咗好多種唔同手工啤嘅成份仲有苦味%好容易就揀到適合自己嘅啤酒🍻嘢食方面我哋揀咗鐵沙掌🤣即係單骨雞翼 即叫即炸 仲濃厚孜然味 非常惹味🤤跟住黎左一介草民 即係豬脷 👅好林 無蘇味👍🏻👍🏻再加埋芥末醬 正!再黎雙重松露熱狗🌭 一上枱成陣松露味衝過黎😍忍唔住即刻食!加埋上面滑旦又滑又香 係好難得咁襯咁好食既熱狗😇最後就係泰式軟殼蟹炒意粉軟殼蟹大大隻有肉有膏 炸多外脆內軟個意粉係我地食過最正既fusion菜! 醬汁一絕 麵既un度啱啱好 同朋友搶住食😂😂好開心既一晚,下次去荃灣一定要encore!!
今日放工收早去咗荃灣接個朋友收工
順便搵嘢食🤤🤤
行過見到呢間鋪頭裝修好靚好搶眼
仲有手工啤😍同朋友商量左一陣就入咗去啦
餐廳入邊有吧枱亦都有普通卡位
我哋就揀咗吧枱chill啲😂

坐低冇耐侍應就拎咗Menu俾我哋
同我哋大概講左啲手工啤款式!
我哋就揀咗一杯紅唇烈焰同埋一杯香茅啤酒🍻

雙重松露熱狗

最後就係泰式軟殼蟹炒意粉
軟殼蟹大大隻有肉有膏 炸多外脆內軟
泰式炒軟殼蟹意粉$

好開心既一晚,下次去荃灣一定要encore!!
2018-04-18
前:香芧啤酒 後:紅醉烈焰
雙重松露熱狗
泰式炒軟殼蟹意粉$
2018-04-23 49 瀏覽
朋友話太耐冇見,想邊食邊飲野傾下計。最後搵左呢間有特色手工啤餐廳試下....位置幾方便,由荃灣地鐵行過去都係五分鐘左右。 不過鋪頭唔算太大,裝潢有d酒吧既感覺。無論手工啤 或者野食都吸引,不過張台唔算大,店員主動提意慢慢上驚無位擺,好細心👍🏼👍🏼。如果的事 $108頭盤一定係簡 Salmon tartare bruschetta,呢款雖然係西式,而且多數朋友都鍾意食三文魚。牛上南山 $88燒牛,即叫即燒...黎到係熱辣辣,多肉汁唔會好乾身。南瓜溶同個名一樣,成個山咁,味道都唔錯。 軟殻蟹泰式炒意粉 $128軟殻蟹估唔到都幾大隻,又冇加好多炸粉去整,味道唔錯。泰式意粉有少少酸同辣,感覺幾特別。雙重松露熱狗 $88望到個樣都知足料有份量同埋好香既黑松露味,加上有滑蛋..完全唔可以一口咬曬😂。包面有少少脆,食落幾好味。前程錦繡 & 麥之戀人左邊淡色係麥之戀人,小弟鍾意麥味重d,覺得幾好飲。而前程錦繡苦澀味比較重,女仔可能未必鍾意。
朋友話太耐冇見,想邊食邊飲野傾下計。

如果的事 $108

牛上南山 $88

燒牛,即叫即燒...黎到係熱辣辣,多肉汁唔會好乾身。
南瓜溶同個名一樣,成個山咁,味道都唔錯。

軟殻蟹泰式炒意粉 $128

雙重松露熱狗 $88

包面有少少脆,食落幾好味。

前程錦繡 & 麥之戀人

2018-04-23 30 瀏覽
個人推介指數分7(10分為滿分 - 手工啤酒聽聞得多, 品嚐也是第一趟. 每款啤酒也有自己的得色, 詳細列明其成份,  味道, 酒精濃度和IBU (苦味指數), 客人可根據自己的喜好或店員的推介, 選擇適合自己的手工啤. 除了啤酒, 當然少不了香口的特色小食, 每款也有其名其姓.  這裡的小食着實不錯, 以香脆現炸和拼配為主打, 口味新奇, 味道也偏濃, 不知不過又來多一ROUND.店子坐落繁忙街道的內街, 旺中有靜. 地方不是太大, 以簡約加點工業風作裝飾, 感覺也整理舒適. 店內有吧枱和木枱以供不同類型的客人. 是日我能抽空獨自出來(不用理會太太囡囡), 和一位很久沒見面的老朋友外出用膳, 當然要盡情地像昔日般啤一啤, 談談心. 友人對飲啤酒也頗有心得, 今天就讓他好好品嚐過夠.小食未來, 當然是啤酒先行. 我們一坐下就根據店員的推介點了二款手工啤分別是龍王柚子啤和麥子鹽田.前者輕輕一聞以傳來柚子的清香, 飲下去有些咸味, 回甘的菓香味重. 後者, 咸度如其名比較高, 香味沒有太多, 但飲下去回甘的麥味很重, 是我喜歡的類型.在此先作一小結, 手工啤味道多樣化, 比一般啤酒更易入口

分別是龍王柚子啤和麥子鹽田.

在此先作一小結, 手工啤味道多樣化, 比一般啤酒更易入口, 即使平日少嚐啤酒的女仕也應該會喜歡.
口感方面, 沒有平常啤酒那樣多氣泡, 感覺更純粹, 在細味底味的啤酒之餘, 客人也不難咀嚼到潻加的味道.
價錢較平日現成的啤酒相約, 沒理由不試一試.
以下三款是非常惹味的佐酒小吃, 每一款小食也有其細緻位, 及一個美名.

踏薯尋梅 - 是以梅子粉酒在熱呼呼的薯條上, 酸酸甜甜, 感覺很清新特別, 也讓我開開口胃, 不竟還有很多香口小物.
不過吃到近尾聲, 最好以茄汁作伴, 清一清味蕾.

一介書生 - 不知名字由來, 其實是炸魷魚圈. 因為是現炸關係, 上枱是還是有點油份在外, 吱吱渣渣的. 心想未必會很香脆吧, 但咬下去非常香脆, 沒有半點油膩, 這實在有點意料之外. 再點那個特製的日本芥末他他醬, 又脆又香又刺激.

如來神掌 - 檸檬單骨雞翼是也, 外層當然是現炸得脆脆的, 不用加檸汁, 雞翼在調味時要吸收了檸檬的味道, 又酸又開胃, 中間有些咸味在調和, 配合得相當好. 單骨方便進食, 一口一條骨, 餸酒一流.
吃到這裡我們又再來一ROUND 手工啤.

不知是否和知己再來啤一啤, 胃口特別好, 吃了以上小食, 還是感肚子空洞, 以上是兩款主食

麻辣牛魔王熱狗 - 牛魔王其實是牛舌是也. 筆者平日不太愛牛舌, 感覺好像總會有點酥味. 這個牛舌烹調得非常綿軟, 口感有些像咸牛肉, 可能是有麻辣作伴, 一點酥味也沒有, 如果不是細心去睇, 也不知是牛舌來. 還是以為是上好的咸牛肉. 麻辣沒有想像中利害, 剛剛好, 本人最怕就是全口包括舌頭也麻痺的麻辣.

軟殼蟹泰式炒意粉 - 友人很愛吃軟殼蟹, 這款主食的軟殼蟹份量也不少, 友人看見非常高興. 可是名幅其實是泰式炒法, 調味頗濃, 也有點辛辣, 筆者只試了少許, 愛辛辣的友人吃到不亦樂呼, 連聲說過癮. 我想愛辛辣的朋友應喜歡.
此夜有美酒, 有知己, 有時間, 有佳餚, 人生還求什麼呢.
偶爾自己平時愛飲酒🍻 今法去冷門地荃灣地方上網搜尋🔍睇下又可以食飯加飲酒地方 有一間做到我想要的DOODIE TAPROOM🤩▶️▶️在牆上寫滿店裏手工啤名字 酒精嘅濃度 真細心👍🏻▶️簡單餐牌 精緻又推介店裏的食物👍🏻▶️ 獅子山下 飲口味清新柑橘加熱情果感覺 有點另一種層次感受🍺👍🏻▶️城讓桂花啖麥啤酒 清香嘅小麥味 有點甘甜嘅味道 同出邊飲手工嘅啤酒不同的🍺👍🏻▶️軟殼蟹泰式炒意粉 這非常正到不得了!個意粉非常軟熟加上軟殼蟹十分脆身 帶出濃縮冬陰功味道 十分正 必點啊!👍🏻▶️麻辣牛魔王熱狗 🌭️..重味相似五味肉丁味道加低下牛肉感覺 食落去有點麻香辣 送啤酒一流啊👍🏻▶️酩酊大醉 個名很特別 😂其實是鴨舌有點麻辣加點花雕酒感覺 另有令一番風味 正啊👍🏻
偶爾自己平時愛飲酒🍻 今法去冷門地荃灣地方
▶️在牆上寫滿店裏手工啤名字 酒精嘅濃度 真細心👍🏻
▶️簡單餐牌 精緻又推介店裏的食物👍🏻
▶️軟殼蟹泰式炒意粉 這非常正到不得了!
▶️酩酊大醉 個名很特別 😂
其實是鴨舌有點麻辣加點花雕酒感覺 另有令一番風味 正啊👍🏻
2018-04-21
5 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹泰式炒意粉
  • 獅子山下
  • 城讓桂花啖麥啤酒
2018-04-19 412 瀏覽
香港人工作繁忙,壓力又大,放咗工就梗係要搵個地方放鬆下啦今日同事就帶咗我黎一間別具特色嘅酒吧所有嘅啤酒都係手工啤,而且環境放鬆,係忙裏偷閑嘅一個好去處紅唇烈焰血橙 (手工啤)第一次飲本地製造的手工啤酒,感覺好新鮮大麥味好香濃,入口一d都無苦味,而且夠冰凍,同埋酒精含量幾低,只有3.8%啱哂我一陣要開車又唔會超標,下次無開車要試下其它味先得一介草民(牛舌)由於我好少食牛,亦都好少見有牛舌食,今次擔粗粗試下,又真係唔錯牛味好夠,唔似雪左好耐,外面煎得好香,唔會太乾身,而咬落去里面好軟,口感佳,味道足,而且配上芥末醬汁,另有一番風味,下次要再試多次酩酊大醉(鴨舌)賣相精致,唔好睇佢細細份,原來兩個人食都好夠,食落有淡淡既酒香,口感好清新,冰冰涼涼,仲有少少薄荷葉嘅味道,軟硬度都恰到好處,用黎送酒一流!熱狗講到明熱狗,當然係要熱,但熱得黎唔會因為蒸氣而令面包皮軟化才是重點,呢個熱狗可以話係我呢生人里面食過最好食既一個,表面鬆脆之外帶點蜜糖既香甜,內里十分軟熟,熱狗腸比一般食到既大條,味道滿分!如果的事 Tartare Bruschetta燻三文魚配蒜蓉韃靼,包底好香脆,夠干身,配搭蒜蓉醬味道好
香港人工作繁忙,壓力又大,放咗工就梗係要搵個地方放鬆下啦
紅唇烈焰血橙

紅唇烈焰血橙 (手工啤)
第一次飲本地製造的手工啤酒,感覺好新鮮
啱哂我一陣要開車又唔會超標,下次無開車要試下其它味先得

一介草民

一介草民(牛舌)

酩酊大醉

酩酊大醉(鴨舌)

熱狗

如果的事 Tartare Bruschetta
燻三文魚配蒜蓉韃靼,包底好香脆,夠干身,配搭蒜蓉醬味道好夾,再加上帶點咸香既煙三文魚,層次好出,好好味!

軟殼蟹意粉

意粉軟硬適中,因為方型意粉既關系,所以口感好好,軟殼蟹即叫即炸,里面仲有唔少羔,夠熱好味道,最後個意粉配上冬陰功風味,有少少辣,十分之開胃,值得再試!

收咗工,同朋友係咁舒服嘅環境,你一言,我一句,天南地北,過咗一個好愉快嘅晚上,多謝朋友好介紹,相信好快又會再嚟
2018-04-16
紅唇烈焰血橙
酩酊大醉
2018-04-17 487 瀏覽
如果HIGH TEA係女士們嘅專利,咁嘆啤酒一定係男人的版權了。因為夜晚約左舊事食飯,趁未夠鐘又有時間就叫左朋友出黎飲下酒傾下偈。因為早前係手機碌過DOODIE見佢嘅食物名改得幾搞笑,又有本土手工啤酒牌子--獅子山嘅加持,所以特意過黎荃灣會一會佢。黑牆上寫滿左呢度嘅招牌手工啤酒,每款都清楚楚標示酒精濃度及苦味,顧客可依照自己喜好選擇。坐抵揀好食物同啤酒,即刻就見師傅係酒機泵出冰凍啤酒。一上枱即刻趁凍飲返啖,綿密泡沫加上麥香豐厚,第一啖嘅感覺令人印象深刻。前面係黑加倫子味,味道微甜香中帶甘苦。而後面嘅係鹹檸啤,酸味重少少但入口都滑溜不澀,回甘味都幾長。兩款都算輕盈啱晒邊傾邊飲。一介草民係香煎牛舌,食落好腍同入味。因為都夠厚切以口感依然係度,配上芥末令味道更惹味。熱情如火係煙鴨胸芒果蒜蓉包,係烤得香脆嘅法包上鋪上鴨胸及芒果片,入口時芒果汁爆出黎酸甜中又隱約食到鴨肉嘅油脂香味,層次堆疊出各種滋味。幾啱同兩款果味啤酒一齊食。食完兩個小食仲有啲意猶未盡,就獨自點多個熱狗黎配啤酒。麻辣牛魔王熱狗有啲似五香肉丁嘅辣但香料味再重些少,肉量十分豐富同多汁令到個包食落唔會好乾。因為偏香辣嘅關係所以用黎佐酒
大圍啤黑加倫子/少爺鹹檸啤
熱情如火
麻辣牛魔王熱狗
食完兩個小食仲有啲意猶未盡,就獨自點多個熱狗黎配啤酒。
麻辣牛魔王熱狗有啲似五香肉丁嘅辣但香料味再重些少,肉量十分豐富同多汁令到個包食落唔會好乾。因為偏香辣嘅關係所以用黎佐酒就真係更合適,啤酒嘅甘中和了當中嘅油同辣,更令啤酒更順口。
估唔到鋪仔細細的,食物質素同手工啤酒味道都有返咁上下,完全俾到藉口我地下次過黎飲埋剩低嘅幾款味道。
2018-04-07
大圍啤黑加倫子/少爺鹹檸啤
熱情如火
麻辣牛魔王熱狗
2018-04-15 50 瀏覽
Hppay Friday!當然要chill out一下啦近近地荃灣doodie taproom完全滿足到我餐廳主打多款手工啤 易入口到重口味都有今晚我地㨂左兩款比較岩女仔飲嘅左邊深色啲嘅係大圍啤肆號 有淡淡黑加侖子味道右邊個杯係龍王柚子啤 入口唔算苦帶有少少酸甜柚子味道飲得啤酒 當然要叫返啲小食啦 單骨檸檬雞翼即叫即炸 好香香草味 入口唔會太乾身麻辣牛肉熱狗 唔算太辣不過好惹味 好好食入口啖啖牛肉碎+牛舌 麵包查左牛油再焗 勁香重有泰式軟殻蟹意粉 味道最濃 配啤酒一流意粉上嘅醬汁味道一流 軟殻蟹脆卜卜 好食
Hppay Friday!當然要chill out一下啦

即叫即炸 好香香草味 入口唔會太乾身
如來神掌

麻辣牛肉熱狗 唔算太辣不過好惹味 好好食
入口啖啖牛肉碎+牛舌 麵包查左牛油再焗 勁香
Sichuan  Spicy  Ox  tongue  hot  dog

重有泰式軟殻蟹意粉 味道最濃 配啤酒一流
意粉上嘅醬汁味道一流 軟殻蟹脆卜卜 好食
thai  fusion  soft  shell  crab  spaghetti
如來神掌