身為香港人呢輪心情麻麻係常識。。難得今日出去target主力一定食甜品!!Doux係正旺角彌敦道,上次兩個人食唔到好多款甜品,今次四個人好好多開心share🤪頭盤先order煙三文魚沙律😆正常野!開下胃🐟🥬House burger🍔🍟有驚喜喎😍個包鬆軟,入邊嘅牛肉勁Juice,醬汁食到有紅酒嘅香味,加上我最鍾意嘅芝士,好正👍🏻🐮重頭戲嚟啦!呢個係紐西蘭嘅肉眼我哋order五成熟,牛味香濃,唔會覺得肥膩,唯一美中不足嘅係冇蒜頭🧄😆可能呢個係我個人習慣所有嘅牛扒我都鍾意加蒜頭,可以令味道再昇華。🍩甜品我揀咗Lava,佢喺Menu上面最唔起眼,但係十級好食超級推薦嘅甜品☕️泰式奶茶分子雪糕濃郁香滑🤤朱古力brownies &入面香濃嘅朱古力醬,配合咖啡味嘅龍鬚糖係must try之選👏🏻而另一款Ruby peach🍑就比較適合一啲鍾意食酸野嘅人😝不過賣相真係超級靚,唔怪得一直都係佢哋嘅振店之作。唔洗講咁多支持有人性公司!

身為香港人呢輪心情麻麻係常識。。
難得今日出去target主力一定食甜品!!
頭盤先order煙三文魚沙律😆正常野!開下胃🐟🥬

唔洗講咁多支持有人性公司!
  • Doux水果茶(熱)
  • Deluxe House burger
  • 紐西蘭肉眼
2020-02-04 96 瀏覽
之前食過一次,朋友行經呢頭附近又提出不如再食,咁我都唔反對嘅,打開𨋢門就係餐廳有散叫有晚市套餐,有意粉/肉類選擇包是日餐湯:南瓜忌廉湯,質感頗濃,帶有有南瓜香甜味道仲有巴馬火腿蘋果粟米牛油果合桃沙律,作為頭盤清新開胃之用飲完湯食埋沙律,主菜之一⋯輕煎北海道帶子溫泉蛋野菌黑松露長通粉就上枱啦原粒厚切北海道帶子略煎香底面,入面仍然保持嫩滑,唔係刺身級就唔可以咁處理,加少少黑松露上面,更有貴氣(哈哈)長通粉被香滑醬汁包圍住,隻溫泉蛋蛋汁亦係提高香滑度出一分力,長通粉有口感,份量唔少,食得相當滿足!另一主菜為香蒜海鮮忌廉汁長通粉海鮮包括青口、蜆及帶子,帶子同樣以輕煎煮法,外脆內軟;而青口及蜆食到香蒜味,長通粉亦被香滑忌廉汁圍住,煙韌有咬口!要挑剔嘅係唔包飲品,硬係欠缺什麼似的,唔介意計埋入套餐,好似感覺比較圓滿!

有散叫有晚市套餐,有意粉/肉類選擇

包是日餐湯:南瓜忌廉湯,質感頗濃,帶有有南瓜香甜味道

仲有巴馬火腿蘋果粟米牛油果合桃沙律,作為頭盤清新開胃之用

另一主菜為香蒜海鮮忌廉汁長通粉

2020-02-04 96 瀏覽
今晚約左朋友喺旺角食飯,佢話想食西餐,就去左哩間餐廳在地鐵站附近十分就腳,上到餐廳時尚的裝修和陰暗的燈光好有氣氛,餐廳裡面的落地玻璃,仲可以望到香港美麗的夜景,見到餐牌都好多嘢食set dinner, 有散叫,仲有好吸引的甜品,有地就叫左個小食黑松露薯條,佢地用美國薯仔做所以口感喺唔同,主菜叫左帶子泡菜蜆肉意大利飯同黑松露蝴蝶粉,個意大利飯帶子配泡菜好明顯係fusion 菜,帶子略煎好香口,蜆肉厚身多肉, 過意大利小小辣好野味,甜品叫左個Ruby peach係一個外表係桃,裹面係慕絲,酸酸甜甜好清新。

2020-01-26 1459 瀏覽
今晚食西餐, DOUX 位於旺角地鐵站出口附近, 方便就腳, 呢度有女士們趨之若鶩嘅靚靚甜品打卡, set dinner 2百多起, 散叫食物都好多選擇, 有齊漢堡包扒、雞牛羊及意粉等等, 任君選擇。多款手工啤先來一杯冷飲;奶蓋凍朱古力 ($58)其實都想試坊間較為少有供應的奶蓋泰式奶茶, 不過咁夜飲又驚瞓唔著, 結果都係叫左奶蓋凍朱古力, 飲前先攪勻奶蓋及朱古力,  濃濃的朱古力加上幼滑口感的奶cream, 冰涼甜滑House burger ($168)好耐冇食UPGRADE版嘅漢堡包,  今晚來吃DOUX 的招牌house burger。食漢堡包最享受就係呢個視覺效果, 漢堡包中間的餡料堆得成座山似的, Doux 的漢堡扒係用牛排肉打成, 肉汁非常豐富, 其他配料有脆口紫生菜、 香口洋蔥及鹹香芝士, 還有佢哋嘅自家紅酒汁, 有啲似落咗葡萄酒嘅燒汁, 夠晒惹味。個包脆到呢!!!Juicy!北海道輕粘帶子蜆肉泡菜意大利飯 ($188)好明顯呢個係fusion 菜, King size 帶子略煎, 鮮甜多汁夠爽口, 蜆肉鮮美, 配香香辣辣嘅泡菜汁煮意大利飯, 竟然有另一番風味, 意大利飯

多款手工啤

先來一杯冷飲;
奶蓋凍朱古力 ($58)

奶蓋凍朱古力 ($58)

House burger ($168)
House burger ($168)

個包脆到呢!!!

Juicy!

北海道輕粘帶子蜆肉泡菜意大利飯 ($188)
北海道輕粘帶子蜆肉泡菜意大利飯 ($188)

好明顯呢個係fusion 菜, King size 帶子略煎, 鮮甜多汁夠爽口, 蜆肉鮮美, 配香香辣辣嘅泡菜汁煮意大利飯, 竟然有另一番風味, 意大利飯已經港式咗, 米飯偏軟身, 口感冇正宗意大利飯咁硬, 啱軟飯公子/公主食呢。

Ruby peach ($98)
打咭時間到, 今晚打卡點……..Ruby peach 也。
Ruby peach ($98)

其實係乜東東呢?桃皮是桃味脆皮, 桃肚是桃味慕絲, 桃芯是桃果醬, 慕絲打得好幼滑, 桃果醬微甜, 滲著青青的桃香, 甜品最緊要唔好太甜膩, 不錯, 仲要靚吖嘛。
  • House burger
2020-01-13 82 瀏覽
一年前已經留意Doux 這間店、因為它的華麗甜品。後來發現原來它也有正餐提供、可以吃完晚飯再試甜品~ 一向喜歡726那棟大廈、近乎每間餐廳都可看到旺角鬧市夜景。先點了煙三文魚沙律、賣相吸引、三文魚卷成花花狀、沙律菜新鮮、加入天桃和好像桔仔的東西、清甜爽口好清新。喜歡它還有合桃、提子乾、口感豐富!燒伊比利黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁 $358 份量十足看似厚實、肉質卻軟熟有彈性、燒汁味道不錯、配菜亦有紫薯、南瓜、蕃茄仔等。圓碌碌的經典漢堡 麵包鬆軟、裡面有牛肉伴上紅酒洋蔥汁幾juicy、還夾著番茄、沙律汁配芝士。薯條新鮮炸起熱辣香脆、不過略嫌偏鹹。甜品時間 ~ Ruby peach 可愛的桃子造型、裡面是蜜桃mousse、中間是流心、跟旁邊的crumble脆脆、䈮篛一起食又幾夾。

薯條新鮮炸起熱辣香脆、不過略嫌偏鹹。

甜品時間 ~ Ruby peach

2020-01-10 80 瀏覽
侍應態度差, 食物慢,沙律好食但個湯是凍的。自己諗食唔食。呢個價錢唔貴唔平,但質素好似唔到。同埋環境比較嘈,傾唔到計的,如有咩慶祝,真心唔推介,第一次嬲嬲地寫左呢篇野。
侍應態度差, 食物慢,沙律好食但個湯是凍的。
自己諗食唔食。呢個價錢唔貴唔平,但質素好似唔到。
2020-01-09 1249 瀏覽
朋友book咗這間餐廳慶祝生日, 因為好近佢公司, 唔夠六點就可以開餐~餐廳位於彌敦道726食厦18 樓, 算係居高臨下高樓層,飽覽一下 旺角嘅夜景~餐廳情調 十分足夠, 燈光柔和偏暗。晚餐價位百多至二百多, 已包括餐湯和沙律。是日餐湯唔記得這款湯嘅材料,不過有好香嘅薯仔同豆蓉, 冬日之下飲個暖湯很舒服!煙三文魚沙律唔錯,蔬菜新鮮伴以橄欖油烤虎蝦鹹蛋黃,櫻花蝦乾意大利飯平時很少吃意大利飯, 因為好怕忌廉或個汁會好膩。 但今晚选了意大利飯因為見佢嘅配料,做法 相當特別。 意大利飯真係非常美味,汁唔太稠, 融入了鹹蛋黃嘅香, 但卻不見鹹蛋黃嘅蹤影和油分, 配合大量嘅櫻花蝦,帶點蝦乾嘅香, 非常回味!! 飯的份量啱啱好,唔會太多。蝦虎蝦也煎得 恰到好處,蝦殼夠脆, 蝦肉則剛剛熟, 鮮味絕倫!!西西里開邊牛油龍蝦意粉在我回味之際,朋友也同時間大讚佢嘅龍蝦意粉。 忍唔住分享了一點, 果然單看外表已聞到 香氣撲鼻, 意粉軟硬度適中, 個醬汁充滿龍蝦嘅精華, 再配合茄香,蒜香。 熱辣辣即叫即做, 好吃得令人融化~~芒果香橙茶 味道很清新,唔太甜。Ruby Peach點解招牌嘅甜品, 好特別外表仙一個

餐廳情調 十分足夠, 燈光柔和偏暗。

晚餐價位百多至二百多, 已包括餐湯和沙律。

是日餐湯

煙三文魚沙律
唔錯,蔬菜新鮮伴以橄欖油

芒果香橙茶
味道很清新,唔太甜。

Ruby Peach
點解招牌嘅甜品, 好特別外表仙一個粉紅色嘅柑, 裏面係moouse 同薄薄嘅蛋糕組合, 配合切開後裏面嘅果醬, 味道酸中帶甜,
是不錯的飯後甜品

吃得很滿足, 室內裝修 唔算豪華精緻, 但佢嘅食物令人留有深刻印象而且做得很出色非常美味, 難得兩款嘅套餐 都超讚!!

2019-12-30 145 瀏覽
假期前夕,遇上要外出上堂,嗰心都去咗放假,原本一個人食飯比較隨意,但既然lunch time比較長,而且係放假心情,加上旺角區餐廳林立,一於食好D,最後選了樓上食店「Doux」。餐廳位處商廈的中層,加上落地玻璃窗,室內光猛且開揚。選了窗邊的位置,雖然只是樓景,但都為這頓飯加了不少分。食物以西式為主,有意粉、漢堡及扒類,午市套餐由70元起,已包括餐湯、沙律、主菜及餐飲,價錢算相宜。是日餐湯是南瓜湯,南瓜打蓉後煮湯,濃稠適中,湯面灑上香草,令湯味更出,如果有一小塊麵包配湯就更好。沙律是煙鴨胸沙律,鴨胸幾肥美,但沙律菜冇乜醬汁,比較乾。主菜選了南瓜·蟹肉意大利飯,落單時侍應指南瓜轉了粟米,因為想食飯就沒所謂。意大利飯很creamy ,而且不是很硬。餐飲點了不用加錢的白桃冰茶,雖然是開糖水的那款,但甜度適中。

沙律是煙鴨胸沙律,鴨胸幾肥美,但沙律菜冇乜醬汁,比較乾。

午餐
2019-12-26 75 瀏覽
🔸蒲燒原條鰻魚厚燒玉子飯🔸 $118鰻魚算肥美厚身 🐋午餐包前菜餐湯及飲品☕星期六中午客人吾多 可以靜靜地坐下 聽到音樂🎈見到食評啲甜品好靚 有機會一定要黎試下😊
🔸蒲燒原條鰻魚厚燒玉子飯🔸

鰻魚算肥美厚身 🐋午餐包前菜餐湯及飲品☕
星期六中午客人吾多 可以靜靜地坐下 聽到音樂🎈
見到食評啲甜品好靚 有機會一定要黎試下😊
2019-12-26 121 瀏覽
同朋友食飯想搵一間無限時既餐廳,可以慢慢食慢慢傾下計,同想支持下黃店就選擇左係Doux食飯。早係一個星期前打左3次電話男同女店員都話可以唔限時,第一次話12月23號可以安排無限時,第二次問經OpenRice訂座用優惠可唔可以無限時都答可以,第三次話要6點30打後先可以做到無限時我都改成6點30。但實際去到餐廳就話今晚唔可以無限時,搵左個疑似女經理既店員問點解前後打左黎3次問黎到又變成唔可以無限時,個女店員好不情願先話可以用返優惠同無限時。其實做唔到就由一開始講定咁一定唔會book黎食飯,前前後後問左3次都話可以做到既時候,點解黎到又講到做唔到?仲要發悔氣話照比返無限時同優惠但唔好同老闆講?都算,照點餐食完就算,點左2個小食4杯飲品3個主食同2個甜品。先黎小食黑松露薯條,炸過龍硬到pk。4杯飲品,朋友杯cocktail變左無酒精,叫佢換就話加返酒,一句唔好意思都無!加返酒都無酒味都唔知加左咩,仲要揼杯野落黎!廢事被加料算照飲。等左陣黎個洋蔥汁鵝肝意大利燴飯。鵝肝正常,個飯少到薩莉亞都多過佢,仲要無口感太多汁。芝士小食正常無特別豬鞍近骨既位仲有血水未熟哂,同時個個位無咩肉就算,但都叫唔差好

先黎小食黑松露薯條,炸過龍硬到pk。

等左陣黎個洋蔥汁鵝肝意大利燴飯。

鵝肝正常,個飯少到薩莉亞都多過佢,仲要無口感太多汁。

芝士小食正常無特別

豬鞍近骨既位仲有血水未熟哂,同時個個位無咩肉就算,但都叫唔差好食肉質好淋。

朋友叫左牛肉但本人唔食牛所以無咩評價,但等左差不多一個鐘先黎到,聽朋友講又唔係特別好食。

Ruby peach 好酸唔似桃味,得個樣靚但唔好味唔值成舊水。
蜜蜂個個好過桃,但食完係無食左甜品既感覺。

本來都無諗住寫食評但成餐飯人均400仲要受氣,食物同質素同價錢唔成正比,仲要比餐廳話我取消左訂座?我都想知我取消左以上既係咩黎?

有其他黃店仲好過Doux,對我黎講絕對無下次!
就算係黃店但食物質素同服務態度都有需要提高!如果唔係比完機會都唔會再食。
2019-12-23
環境清淨舒適,適合約會。燈光就比較暗,所以如果要拍食物,都要開夜間模式先清楚。野食方面都係叫set dinner,因為我對意大利飯同煙斗粉唔太感興趣,所以主菜就試試燒春雞餐湯味道濃郁,沙律竟然唔係酸,而係鹹香😂最後舊三文魚撈埋個鹹香嘅沙律汁,好爽燒春雞我都幾喜歡,因為肉質算結實彈牙,而且唔乾身,唔似之前食過嘅燒春雞咁鬆散,香草味道恰當,沒有搶味。下面個薯條好熱好重薯味,所以整體食落好香口個甜品在openrice上見到嗰陣已經決定要揀呢款,的確幾靚,我見隔離枱3個女仔淨係圍住呢個甜品都影咗幾分鐘😂味道酸酸甜甜,解膩一流,原本以為入面係蛋糕,原來是慕斯,但酸甜嘅餡令到成個甜品唔膩餐飲方面就叫咗招牌水果茶,水果超多,滿杯都係,入面有西瓜冰,冰爽清甜。BTW雖然我冇食意大利飯,但我朋友order嗰個,賣相的確唔錯,我偷食咗佢一隻蝦,口感都係彈牙結實唔“梅”,我諗呢個主菜都係一個唔錯嘅選擇

2019-12-22 76 瀏覽
臨近聖誕梗係要食下西餐慶祝一下,咁就同個朋友嚟咗呢一間餐廳食返個西餐先。我哋揀咗北海道帶子黑松露意大利飯同埋皇家楓糖燒春雞。每個套餐都會有個湯同沙律, 三文魚沙律好好食。我叫咗一杯梅子西瓜梳打,呢個配搭好似好奇怪,但係就味道好夾,有西瓜嘅清新同甜味,再加上梅子嘅味道我朋友就揀咗呢個滴漏嘅橙茶,未試過飲,原來咁整橙嘅鮮甜味就會出晒嚟,同埋冇橙皮嘅苦澀味黑松露帶子意大利飯,帶子好新鮮,個意大利飯整得好好食,充滿着牛油同埋忌廉嘅香味,配埋大塊嘅巴馬臣芝士,上個意大利飯都好creamy,唔會話好鹹,同埋唔會覺得好漏皇家楓糖燒春雞, 原來楓糖同燒春雞係咁夾, 我覺得比一般蜜糖更加之好食,同埋隻雞燒到剛剛好,裏面仲好多汁,係屋企都可以整下甜品就揀咗呢一個桃味嘅甜品,裏面係土嘅mousse,好香嘅桃酒味,淨係個賣相已經滿分。成餐飯都好滿意無論有頭盆去到甜品色香味俱全,而且價錢唔係好貴,性價比真係好高,好少遇到啲咁有質素已有價錢唔貴嘅餐廳

我哋揀咗北海道帶子黑松露意大利飯同埋皇家楓糖燒春雞。

每個套餐都會有個湯同沙律, 三文魚沙律好好食。

• 皇家楓糖燒春雞
2019-12-20 71 瀏覽
之前已經同朋友食過晚餐,覺得唔錯,今次就帶男朋友黎食。是日餐湯同沙律竹炭朱古力奶蓋及Doux水果茶西西里開邊牛油龍蝦意粉 - 龍蝦雖然不算大隻但勝在肉質爽脆彈牙,而意粉口感十足,配合西西里汁惹味非常。烤虎蝦咸蛋黃櫻花蝦乾意大利飯 - 虎蝦大大隻,好香蝦味,意大利飯煮得煙韌彈牙、食落仲好香咸蛋黃味,大大粒的櫻花蝦撈埋意大利飯一齊食,真係好好味,櫻花蝦份量頗多。甜品選左LAVA,其實就係心太軟,賣相已經好吸引,心太軟下面鋪着棉花糖,香滑朱古力漿甜度適中,加上一球雪糕,無論春夏秋冬都係甜品首選之一。
之前已經同朋友食過晚餐,覺得唔錯,今次就帶男朋友黎食。

是日餐湯同沙律

竹炭朱古力奶蓋及Doux水果茶

2019-12-15 67 瀏覽
旺角已有一段時間沒有去了,很想找一處有靚景看的地方,大家很難想像在旺角的鬧市裏有一個這樣開揚的地方。沙律,蔬菜清新可口。 湯是南瓜甘筍湯,南瓜味濃甜可口。先來的星空特飲,上枱時成杯給仙氣包圍住,味道是藍色的波子汽水,特飲裏面有乳酸爆珠。 另外的是茉莉百香果水果茶,最特別的是用了虹吸杯來做,果香特別濃。主菜是西西里開邊牛油龍蝦意粉,鮮茄意粉混合了龍蝦的香味,簡直一流,龍蝦肉彈牙爽口。皇家楓糖燒春雞,這個不得了,真的不能不吃,首先雞是燒得非常軟滑,就連雞胸都是肉汁豐富可口的,另外外皮有陣陣焦糖香味。甜品是Ruby peach,上枱甜品跟真的桃非常相似,打開後更加像桃一樣。味道: 不能不試環境: 舒適開揚衛生: 整潔乾淨服務: 殷勤抵食: 超值
沙律,蔬菜清新可口。 湯是南瓜甘筍湯,南瓜味濃甜可口。
龍蝦肉彈牙爽口。

味道: 不能不試
環境: 舒適開揚

衛生: 整潔乾淨
服務: 殷勤

抵食: 超值
2019-12-09 105 瀏覽
約了在附近做facial ,出發前先和Eva醫醫肚。我們還是首次去doux吃午餐,原來不止甜品驚喜,主食也毫不馬虎。是日餐湯薯仔湯口感帶咀嚼,很綿滑,喝完身體很和暖。沙律🥗鴨胸小巧卻精緻,菜有甜味,加上黑醋汁更顯醒胃。白桃冰茶解渴清涼,茶味不澀,桃味香甜。熱泰式奶茶橙色🌝比一般的茶味來得突出,有茶記的香滑,味道香醇,甜甜的,有驚喜!蒲燒原條鰻魚厚燒玉子飯滿意的一大條肥美又厚身的鰻魚, 用上我最鍾意的蒲燒方式煮理,塗上恰好的鰻魚醬汁,咸咸甜甜,和熱氣四溢的嫩甜旦米飯同吃十分開胃。烤西班牙黑毛豬運用烤的方式把黑毛豬的香味和甜味全部引出來,加上黑胡椒調味,肉質香鬆,入口還帶咬口,跟的飯也軟硬適中,份量剛剛好。食後感:很化算,沒有加一服務費的!居高臨下的看著現今的彌敦道,又是別有一番滋味。

約了在附近做facial ,出發前先和Eva醫醫肚。

是日餐湯
薯仔湯口感帶咀嚼,很綿滑,喝完身體很和暖。

沙律🥗
鴨胸小巧卻精緻,菜有甜味,加上黑醋汁更顯醒胃。

白桃冰茶
解渴清涼,茶味不澀,桃味香甜。

熱泰式奶茶

蒲燒原條鰻魚厚燒玉子飯