2022-11-20 20 瀏覽
今日去到大圍顯徑附近搵野食,哩間係民居入面,位置比較偏僻,真係要識飲識食先識入黎,不過果日去到都見到好多人流💪佢哩度既野飲最令人驚喜😊好飲又吾甜!岩哂我!最推介花生烏龍奶茶,用左花生底既奶茶,好滑好香,飲落好舒服!花生味吾會好漏,吾會死甜,反而好順滑!另外我地仲叫左個j餐,安格斯西冷蓋隻配溫泉蛋同蒲燒鰻魚飯,秒製豬頸肉!西冷大概有7塊,偏長身,吾會過厚/ 過薄!配埋溫泉蛋食真係好入味!係番左家鄉既感覺😍😍飯上面會有飯素,小小辣!哩間價錢好親民,而且選擇都好多!推介比住係附近既朋友仔試試!

2022-11-19
2022-11-15 36 瀏覽
今日嚟到大圍發掘到一間用心製作嘅小店☺️ 食物質素好好👍🏻 特別係牛扒 店名真係冇改錯架😙 另外老闆好好傾✌🏻 有同我地簡單介紹吓啲食物 難怪會有咁多街坊客啦😉時令生蠔今日嘅生蠔係西班牙嘅生蠔🦪 生蠔非常肥美 食落口好重海水味 同埋都幾Creamy🥰 仲配埋檸檬同茄汁俾我哋點 但係我就覺得原汁原味更能帶出佢嘅新鮮💓辣茄汁煙肉扁意粉呢個係一碟新研發既菜式 啱啱新出喺Menu上面㗎咋🍝 扁意粉份量好多 醬汁可以揀辣或者唔辣 我就幾鍾意食辣嘅 所以就加咗辣😝 味道甜甜辣辣 絕對唔會辣到食唔到㗎 配埋面頭嘅煙肉🥓 脆卜卜咁想一啖接住一啖咁食呀澳洲300日穀飼純黑安格斯1吋厚切西冷唔係講笑 呢件西冷真係好厚身🥩 切開肉質仲係粉嫩 好多牛肉汁流出嚟😋 好Juicy呀 牛扒係充滿油花 好重牛味 每一啖都好滿足🐮 側邊既配料仲有沙律同埋薯蓉伴碟🥗 自家薯蓉好香牛油味薑蜜咖啡秋風起 飲翻杯薑蜜咖啡就暖翻哂☕️ 薑同咖啡味都balance得幾好花生奶茶呢杯個名好特別 所以嗌嚟試吓🥤結果冇令我失望嘅😮 花生味好香 有淡淡嘅茶味 原來今日嘅茶底係烏龍茶 難怪冇咗紅茶嘅苦澀味啦🍵 店員好細心提醒我地碟辣手呀嗰啲

時令生蠔

辣茄汁煙肉扁意粉

澳洲300日穀飼純黑安格斯1吋厚切西冷

薑蜜咖啡

花生奶茶

店員好細心提醒我地碟辣手呀嗰啲 真係好窩心呀 咁有人情味嘅小店 真係好想再嚟鋸扒💛
發現之前係賣凍肉的舖頭轉型,做左餐廳,有意粉飯食,即管試下先!🔸鮮茄蓉炸蝦煙肉意粉呢個係新推出嘅意粉,醬汁用咗新鮮茄蓉同tabasco調製🌶️ 少少辣再加上煙肉嘅煙燻味🥓 味道幾多層次👍🏻 炸蝦都幾脆,而且唔油膩,意粉軟硬適中,值得一試🍝🦐🍤🔸原件安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋蓋飯用咗日本珍珠米🍚 餐廳有賣凍肉,可能因為咁,安格斯牛嘅質素比較好,肉味好濃郁,淋上日式醬汁同溫泉蛋,送飯一流🥰🔸炸花枝丸跟蓋飯餐加嘅花枝丸外皮脆脆地,仲搽咗蜜糖,香甜得嚟無咁熱氣👍🏻🔸咖啡沙冰咖啡沙冰係用即磨咖啡整,真材實料👍🏼 賣相好好,非常ig-able😂 而且唔係太甜太漏,唔怕食到飽飽滯滯😂🔸椰子烏龍奶茶呢杯係我嘅最愛,老闆話係用新鮮椰子粉,配精選嘅烏龍茶調製而成,飲落好香椰子味🥥 好似泰國嘅綠色三角椰子糖,香甜唔苦澀🥰

🔸鮮茄蓉炸蝦煙肉意粉

• 椰子烏龍奶茶
  • 咖啡沙冰
  • 原件安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋
2022-11-12 24 瀏覽
朋友介紹,佢住呢間小店條村,我去到發現如果唔係朋友介紹都幾難會留意到呢間餐廳。因為近馬路既村屋地下都做中菜,呢間小店位置係比較隱蔽,不過勝在隔離有個公眾停車場,咁就方便好多。餐廳唔算大,大概8-9張兩人檯,裝修少少歐陸風,感覺好warm. 一入門口就好香,open kitchen 一煮牛就成間店都充斥牛扒味。我其實唔鍾意好西式一人一塊牛扒就一餐,所以今次點食我物我都係叫齊牛豬雞,乜都試下,仲叫左杯蜜桃薑茶同芒果乳酸。蘑菇雞批即叫即焗,熱辣辣香噴噴。老公話某連鎖pie & xxxx 都有啦,但我不嬲覺得係非常咸,食唔到其他味,呢度個雞批唔會太咸,價錢其實同連鎖pie 唔爭得遠,仲要即叫即焗個皮又鬆化又大個,我一個人食既話可以做lunch原件黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋老公一定要食牛,個醬汁好特別甜甜地,餐廳話係自家制,食落好開胃,牛扒都幾多,好香有牛味荷蘭黑毛豬腩片生菜包好鬼好食,特別推介呢一味,餐廳放佢係menu 小食,$68食到咁有誠意同份量既小食抵到爛,佢個黑毛豬肉質好爽,連住少少肥膏,燒到好香,生菜夠新鮮,再夾埋蒜片,點佢個醬汁有d 似泰式酸辣甜味,好食到爆,有驚喜黑糖肉桂卷其實唔好

原件黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋

荷蘭黑毛豬腩片生菜包

黑糖肉桂卷
其實唔好肉桂味,可能唔鍾意mcd個蘋果批既味,但好想食雪榚,肉桂卷係配雪榚... 又講到自家制又限量,最重要唔係貴,試一試,點知好鍾意。佢個肉桂卷唔係有一堆肉桂蓉係入面,似係麵粉撈左肉桂去搓,淡淡肉桂味再配黑糖同朱古力味雪榚,好好味

臨走買左pack $180澳洲M6牛小排聽日煎黎做晚餐
總括黎講價錢親民又好食,可以支持下做街坊生意既小店,唔想周圍都係大集團快餐
原件黑安格斯蓋飯配溫泉蛋
芒果乳酸
熱蜜桃薑茶
澳洲M6牛小排
2022-11-11 25 瀏覽
名不經傳Dr Cow牛扒專家( 大圍),店舖裝潢好warm,簡單溫馨家的感覺,我稱呼店主Dr Cow 先生,他健談好客,攀談間Dr Cow 先生對牛烹調是有要求和熱誠,也散發出一顆赤子之心💪💪💪 一頓簡單晚餐有回家開餐feel🔯黑糖薑茶~驅寒暖胃,入口和順感🔯椰汁沙冰~淡淡清香椰汁味,沒有沙粒狀沙冰軟綿綿,入口溶化,獨特烹調甜度不是一般“死甜”😋😋🔯牛小排温泉蛋飯~温泉蛋晶瑩通透,配上嫰滑入口軟綿帶有juicy 牛小排,一個簡單配搭也很滿足🥰🥰🔯 彼得包麻醬手絲雞配薯條~麻醬香、青瓜爽脆、雞肉嫩滑好juicy呀🥰可以自選材料👇🐮美國極黑和牛肉碎🐷泡菜䐁肉片🐔麻醬手絲雞牛扒專家,不甘平凡用精湛廚藝烹調精美食品👍👍
名不經傳Dr Cow牛扒專家( 大圍),

店舖裝潢好warm,簡單溫馨家的感覺,

一頓簡單晚餐有回家開餐feel

🔯黑糖薑茶~驅寒暖胃,入口和順感

可以自選材料👇
🐮美國極黑和牛肉碎
🐷泡菜䐁肉片
🐔麻醬手絲雞
牛扒專家,不甘平凡用精湛廚藝烹調精美食品👍👍
2022-11-11 39 瀏覽
又到Happy Friday 但太累就係附近搵好西食,由於我同老公都係牛魔王,open rice search 大圍有間Dr Cow, 幾得意就一於試下。由於係小店大家要小心d 唔係就會miss 左門口。一開門已經聞到陣陣牛香味。安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋 $118呢個我唔鍾意安格斯牛肉有牛肉味,加埋溫泉蛋同飯素撈勻啲飯好香蛋味酸奶油帶子白蝦扁意粉$98呢個睇相就知有幾足了蝦同大字都好大隻忍唔住一嚟到就食晒啲餸加$22就有一款小食我哋揀咗木魚紫菜豆腐呢個要是因為好特別而且又夠熱辣辣豆腐做到外脆內院加埋啲木魚調味,好惹味薄荷朱古力沙冰 加$20呢個沙冰嘅特別之處係飲到尾都仲好好味,唔會得番冰。下次可以再試吓佢嘅芒果沙冰,性價比唔錯。

安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋 $118

酸奶油帶子白蝦扁意粉$98
呢個睇相就知有幾足了蝦同大字都好大隻忍唔住一嚟到就食晒啲餸

加$22就有一款小食我哋揀咗木魚紫菜豆腐

薄荷朱古力沙冰 加$20
呢個沙冰嘅特別之處係飲到尾都仲好好味,唔會得番冰。

下次可以再試吓佢嘅芒果沙冰,性價比唔錯。
2022-11-11 24 瀏覽
朋友最近搬入沙田我地住都有一點距離住沙田有個好處隨時可以踩單車😬🚴所以我地相約一齊食飯朋友仔話佢附近見到有間小店係顯徑消防局隔離村屋入面入到村行前少少就見到好易搵到裝修似文青感覺好屋企feel廚房係開放式廚師跟客人直接接觸所以好有親切感我見有好多熟客嚟買外賣佢地會大家問一番店舖門外及menu 有些用手寫同畫的👍🏻👉🏻澳洲和牛漢堡配薯條🐂🍔自家條配醬汁👍🏻和牛好Juicy 比佢menu 給引咗😅👉🏻彼得包配薯條好少地方有呢個包食所以試下泡菜配豬腩片👉🏻蒜片一口牛粒👉🏻花生奶茶👍🏻好特別好濃郁花生味👉🏻朱古力奶茶有茶味唔會比朱古力蓋住
朋友最近搬入沙田

2022-11-08
  • 澳洲和牛漢堡配薯條
  • 花生奶茶
2022-11-10 15 瀏覽
沙嗲濃湯牛肉麵($65)有驚喜😋唔係低質茶記沙嗲牛肉麵,湯底係店家特別調製,非常濃郁👍公仔麵掛汁能力都好高,吸埋湯底就夠好味😋牛肉份量唔算少,有咬口又有牛味 麻辣手撕雞烏冬($65)椒麻味好香!辣得黎有後勁,好香口,湯底由牛骨花椒熬製而成,好有心機!食到辣辣地都唔怕,另外仲有蜜糖梨茶同黑糖薑茶,甜而解辣,濃郁香甜。帶子腸有冇食過?係原粒帶子整架,一粒其他物料都冇加過,原汁原味,爽口彈牙,加啲香草更加吸引😍但係留意返地址比較隱蔽,顯徑地鐵站出,過左商場行10分鐘,穿過村屋區域會見到招牌,睇Google map行最穩陣👍整體來講都唔貴,做街坊生意,人情小店值得支持💪

整體來講都唔貴,做街坊生意,人情小店值得支持💪
2022-11-08 29 瀏覽
餐廳位於下徑口村入面,村屋地下層唔係朋友帶路,我自己未必搵到,好隱世餐廳環境唔大,感覺係家庭式經營除左堂食更有食材可以購買店員話餐牌會不定期更新澳洲M9+ 純血和牛燒肉飯配溫泉蛋份量十足,和牛原汁原味,再加上燒肉蒜香汁,幾惹味,流心溫泉蛋拌飯一流炸花枝丸炸得香口彈牙,配上香甜蜜糖汁 炸天婦羅蝦茄汁扁意粉天婦羅蝦配上店家自家製酸奶油,估唔到又幾夾扁意粉較硬度適中,唔錯天氣涼飲返杯熱飲雪梨茶同金橘檸檬,夠哂滋潤

餐廳位於下徑口村入面,村屋地下層
唔係朋友帶路,我自己未必搵到,好隱世

餐廳環境唔大,感覺係家庭式經營
除左堂食更有食材可以購買

店員話餐牌會不定期更新

澳洲M9+ 純血和牛燒肉飯配溫泉蛋

炸花枝丸
炸得香口彈牙,配上香甜蜜糖汁

炸天婦羅蝦茄汁扁意粉
天婦羅蝦配上店家自家製酸奶油,估唔到又幾夾
扁意粉較硬度適中,唔錯

天氣涼飲返杯熱飲
雪梨茶同金橘檸檬,夠哂滋潤
2022-10-30 48 瀏覽
DR. COW 牛扒專家 (大圍)同朋友去大圍食晚餐😚😚 牛扒專家好岩同朋友食飯、打卡、傾計😉😉海膽牛扒飯$298🥩期間限定⭐️⭐️牛扒好大塊,400g,肉質嫩又多汁❤️❤️牛肉味濃郁🥩🥩仲有新鮮日本海膽,好鮮甜,配埋牛扒同埋飯食好夾,推介😋😋大碟又抵食👍👍新鮮山葵配豉油,將海膽味道再昇華🤩🤩牛三寶飯$78🍛牛肚、牛𦟌、牛筋😋😋全部都炆到好淋,牛𦟌啖啖肉,牛筋口感一流,濃濃骨膠原😘😘牛肚彈口😁😁好正❤️❤️飲品熱橙密🥤入面有橙肉,好吸引,味道好好👍好岩秋冬天飲🥰🥰芒果梳打🍹好靚😍😍打卡一流😚😚可以同朋友影相📸️餐廳環境:座位舒服,職員友善😁😁可以同朋友一邊食飯一邊傾計⭐️⭐️推介👍地址:大圍下徑口村31號地下A號舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
DR. COW 牛扒專家 (大圍)

海膽牛扒飯$298🥩

牛三寶飯$78🍛
牛肚、牛𦟌、牛筋😋😋

飲品熱橙密🥤
入面有橙肉,好吸引,味道好好👍好岩秋冬天飲🥰🥰

芒果梳打🍹
好靚😍😍打卡一流😚😚可以同朋友影相📸️

地址:大圍下徑口村31號地下A號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
2022-10-27 30 瀏覽
👉 DR. COW 牛扒專家 (大圍)大圍下徑口村31號地下A號舖大圍隱世人情味心機小店位置相當隱蔽,要入到去後面村屋入邊,要問一問街坊先搵到。但坐得都好舒服😆😆但有種和諧溫馨既感覺,店舖係由兩夫妻經營,佢哋超級nice,會主動介紹餐廳啲食物俾客人,又會同客人傾下計,好有愛🫶🏾係小店風情💕同埋店舖每一份野食都係即叫即整!唔係整定架!但等餐時間都唔耐。小店設計簡約而舒適,播住廣東話歌,個playlist好正,首首歌都識呀喂🤭👉麻香扁意粉💰68😋😋😋😋.65/5員工話好多客人叫呢款,能夠做到麻而不辣嘅意粉真系有番咁上下技術😳麻香味好正!聽講呢到既花椒油係老闆親自炒架!好香好香真係食唔停!🤭👉A5宮崎和牛蓋飯配溫泉蛋烏冬😋😋😋😋.8/5有三大塊牛扒係面,份量十足!烏冬煙煙unun撈埋溫泉蛋食,帶點濕潤,非常有口感!☺️ 烏冬個底有加入花椒油,入口帶點麻的感覺,一道很有魅力的fusion 菜式👉蕃茄煙肉薯條😋😋😋😋.8/5係隱藏menu,遲下會正式推岀😍😍有煙肉🥓同新鮮打既蕃茄醬🥫係面,薯條夠粗又夠熱辣辣,好食好食!👉熱香芋奶綠😋😋😋😋/5非常重的芋香,喜歡芋頭味既一定唔可以錯過,配綠茶底又唔會
👉 DR. COW 牛扒專家 (大圍)
大圍下徑口村31號地下A號舖

👉蕃茄煙肉薯條
😋😋😋😋.8/5

👉熱香芋奶綠
😋😋😋😋/5
非常重的芋香,喜歡芋頭味既一定唔可以錯過,配綠茶底又唔會好滯,冬天飲番杯熱飲,暖笠笠呀☺️

👉凍烏龍奶茶🥤
😋😋😋😋/5
呢度既奶茶唔係紅茶底,而係烏龍茶底,又幾特別喎,奶茶會唔太甜,茶味濃郁,入口好滑。

👉凍士多啤梨奶昔
😋😋😋😋/5
山長水遠一坐低,飲返一口士多啤梨奶昔,好爽,入面有士多啤梨果肉粒🍓鍾意飲甜野叫呢杯就岩啦!

回頭:
Yesyesyes,小店經營,但老闆非常之有誠意,每一道料理至飲品都係心機之作,一食就知道一啲都唔hea,睇得出老闆係有要求之人!🤭☺️而且店舖有人情味既感覺真係好正呀!聽員工講呢度既menu係成日唔同,按當造食材去設計,下次嚟睇下有嘜新野食先!❣
2022-10-27 36 瀏覽
店舖叫「Dr Cow」,顧名思義都係食牛嘅店舖,位於一個較為隱蔽嘅村,入到去見到裝修都係以小清新路線為主,仲有一個凍櫃裝牛類,可以即場買食材添!好方便😊餐牌方面,有部份係手寫嘅!原來每隔一段時間,店主就會採購時令食材去更改,咁就會多元化啲,而且帶比客人新鮮感🫶🏻除咗食物,飲品都非常特別‼️奶茶都以烏龍茶做基底,所以必點🧋澳洲M9+純血和牛燒肉飯配溫泉蛋~溫泉蛋嘅蛋漿滲入米飯當中,視覺上已經令人胃口大開,燒肉配上惹味既汁料更加令人回味無窮😍澳洲M5高級和牛肉眼芯~肉眼芯係指正常的肉眼扒起走外圍既部份,只係留返中間精緻既部份,可以講係精品中嘅精品!💕加上廚師只係將佢香煎兩邊,中心位置仍然係粉嫩嘅粉紅色,入口仍然非常嫰滑😋花生烏龍奶茶~花生嘅香味非常突出,但恰到好處!冇搶到烏龍茶底既特點!整杯飲品香香滑滑,絕對推薦💯黑糖薑母烏龍奶茶~聽店員講呢個係今年新增嘅item,薑味非常濃郁,喺冬天飲,個身會暖笠笠,幸福感即時提升!🫶🏻

顯徑位於大圍隔離,開通左屯馬綫之後好方便就可以直接到達啦。真係第一次黎顯徑,冇咩高樓大廈,反而有好多充滿人情味的小店,夜晚嚟呢度散吓步都幾舒服而喺顯徑站對出一直行轉入少少,有一間小店睇落一啲都唔顯眼,但裏面坐滿左街坊客人,而且價錢非常實惠,仲叫做牛扒專家🤣一於試試佢哋嘅牛扒有幾專家原件黑安格斯西冷對蓋飯配溫泉蛋($108)呢塊西冷相當有份量,咬落非常軟熟,講真味道可以媲美平時$300一塊以上牛扒質素,我仲同老闆娘講,其實可以加價喎呢個質素,但佢話做街坊生意,唔係要賺大錢嘅😝👍🏻👍🏻呢度亦都冇特定嘅牛扒餐牌,因為老闆視乎當時嘅來貨同質素而定,以保證牛扒嘅質素酸奶油帶子白蝦扁意粉 ($98)另外叫左個意粉🍝酸奶油嘅味道幾特別,帶子好大粒雪山炸豆腐配秘製辣汁 ($48/9粒)佢哋都有幾多唔同類型嘅小食,而呢個雪山炸豆腐就係佢哋老闆娘推介既,一定要點佢哋嘅秘製辣汁,夠曬惹味飲品方便,呢間小店度有幾多選擇,所以都幾適合下晝時間來飲吓嘢食下小食黑糖薑母茶極度夠薑,冬天飲嘅話一定好暖胃,而且女仔一定識飲啦薄荷奶綠冬天至有嘅特別味道,味道唔會太甜,薄荷味令到成杯野嘅感覺幾清新,都幾欣賞呢間小店嘅創新

原件黑安格斯西冷對蓋飯配溫泉蛋($108)

酸奶油帶子白蝦扁意粉 ($98)
另外叫左個意粉🍝酸奶油嘅味道幾特別,帶子好大粒

雪山炸豆腐配秘製辣汁 ($48/9粒)

黑糖薑母茶
極度夠薑,冬天飲嘅話一定好暖胃,而且女仔一定識飲啦

薄荷奶綠

2022-10-09 63 瀏覽
今日老公生日,出街食好少少!個名雖然叫牛扒專家,但唔係淨食牛扒,仲有勁多牛肉製作既菜式!小店舖頭細細座位唔多!但好乾淨,氣氛好好!手打牛筋丸湯雖然個樣望落三尖八角但食落勁爽口彈牙,食到好濃牛肉味,仲有啲牛筋!個湯底都好濃郁!帶子海鮮沙律帶子熟得剛剛好,好鮮甜,沙律菜好新鮮加上自家製醬汁,酸得恰到好處、好開胃,係咁熱既天氣做為前菜就啱啦!A5宮崎和牛蓋飯配溫泉蛋淨溫泉蛋都好餸飯啦!仲要加上調味甜甜地既和牛更餸飯,白飯又超多🤣好難唔飽囉!薄荷朱古力沙冰10月啦仲係咁熱,當然要來一杯冰冷既沙冰爽下!薄荷味沙冰加上朱古力醬,清新得來又唔會太甜👍🏻雙檸烏龍茶意大利製青檸粒醬加新鮮檸檬🍋片,雙重檸味,而且自青檸醬仲令烏龍茶多左重口感!
今日老公生日,出街食好少少!

小店舖頭細細座位唔多!但好乾淨,氣氛好好!

手打牛筋丸湯

帶子海鮮沙律

A5宮崎和牛蓋飯配溫泉蛋

薄荷朱古力沙冰

雙檸烏龍茶
2022-10-04 1404 瀏覽
搬來大圍都一段時間,一直都未有時間在家附近食飯,難得今晚早回家,一於就來這間隱世的牛扒小店試試!餐廳位於下徑口村入面,位置都幾隱世!餐廳環境不大,所以座位唔多!餐牌上有餐廳推介的牛扒,亦有多款其他菜式!澳洲300日穀飼純黑安格斯1寸厚切西冷,這款牛是澳洲純種得獎牛肉,西冷好厚身而且大塊,牛肉肉質鬆軟,牛肉味濃而且juicy!這裡的牛肉沒有醬汁,可以令你更加能夠食到牛的味道,點上鹽食味道更鮮味!而配有的薯蓉是他們每日自製的,味道惹味!蒜辣芫茜炒扁意粉,意粉份量都幾多,可以選擇配煙肉、牛肉或手撕雞,而我就揀選了手撕雞!意粉軟硬度適中,而且都幾辣,有淡淡的芫茜味,而手撕雞已拌入意粉中,味道能夠刺激味蕾!荷蘭黑毛豬腩片生菜包,豬肉口感鬆軟,不會好韌,肉質juicy,不會好肥,配上酸辣醬汁和生蒜一齊食,味道惹味!抹茶紅豆奶,這杯飲品的抹茶味都幾出,有淡淡的甘香,紅豆粒綿綿,解辣一流!雙檸梳打,用上意大利青檸果肉和新鮮檸檬,飲落酸酸甜甜,而且仲有青檸肉,解渴又解膩!
2022-10-03