2024-11-17 275 瀏覽
大圍居住環境最特別嘅係,呢度集齊咗好多屋邨、屋苑同村屋,令呢個地方可以比到大家市區入面轉個角就搵到寧靜舒適嘅村落仔。亦都因為咁,座落咗好多村屋小店,嚟到搵嘢食總會有尋寶嘅感覺。今日尋到嘅係上徑口村嘅Dr. Cow🥳🥳聽個名就知係專食牛扒🥩 每日有幾款牛扒推薦,餐牌亦好多其他選擇今日揀咗澳洲Rib Eye一份配薯菜,另外叫了一份大蝦意粉🍝先講大蝦意,蝦肉有彈性且肉味頗濃,意粉用鮮茄蓉做,清新唔重調味,整體配搭不錯,未到驚艷但絕對係個舒服嘅選擇👍🏻👍🏻牛扒嚟到大概六七熟,切開保持到嫩滑同少許肉汁,調味同樣輕手向,可以食到牛扒原來嘅味道👅價錢親民,坐得舒服員工Friendly,會再嚟試!

價錢親民,坐得舒服員工Friendly,會再嚟試!
2024-01-22 2220 瀏覽
大圍食嘢,宜家好多人都去商場,最近圍方開左,更多人去。所以我試下除左火車站附近幾條街,仲有咩食。搵到村屋都有一間西餐食,仲有各種牛扒賣。 今次老闆比較得閒,所以我就無睇餐牌,直接問佢推薦食物,自己再揀飲品啦! 舖頭環境 芝士泡菜豚肉定食 (包沙律、餐湯、白飯)$98沙律各種沙律菜都有,唔係好肥嘅沙律醬,係類似凱撒沙律嘅醋,感覺開胃。粟米薯仔湯薯仔通常配番茄,佢呢個配粟米,有少少Cream。薯仔唔係大塊切,都唔係完全薯蓉,有少少沙沙口感,不過已經感覺好Creamy。芝士泡菜豚肉本身我唔太食泡菜,因為唔鍾意佢濃烈嘅味道。不過呢度泡菜用左韓國空運嘅新鮮泡菜,無防腐劑,再用芝士煮過,雖然一樣有蒜味,但即刻易入口左好多,酸酸甜甜好開胃。豬肉片都唔肥,好好送飯,好快食曬碗飯。 藍莓沙冰 $42(跟餐半價=$21)開頭見到個價錢,覺得有啲貴,會想睇下佢係咩情況。跟住見到原來成座山咁高,飲慢少少,真係會瀉架,所以其實下面個盤唔係裝飾。好啦!睇完樣,飲落去,好綿滑,完全無碎冰,仲要真係有幾粒藍莓點綴下,突然就覺得幾抵

舖頭環境

芝士泡菜豚肉定食 (包沙律、餐湯、白飯)$98
沙律

粟米薯仔湯
芝士泡菜豚肉
藍莓沙冰 $42(跟餐半價=$21)
開頭見到個價錢,覺得有啲貴,會想睇下佢係咩情況。跟住見到原來成座山咁高,飲慢少少,真係會瀉架,所以其實下面個盤唔係裝飾。好啦!睇完樣,飲落去,好綿滑,完全無碎冰,仲要真係有幾粒藍莓點綴下,突然就覺得幾抵。
總數$119
2024-01-19
1 分鐘 (堂食)
  • 藍莓沙冰
2024-01-18 1638 瀏覽
顯徑個邊村入面既小店環境唔算大,但系都坐到四五枱,做街坊生意咁樣都幾溫馨主食:意粉/飯/沙律/扒 都有得簡今日叫左個日式定食_ 生薑燒雞扒定食雞扒+海草 +滑蛋 - 配雜錦海鮮湯滑蛋系日式定食必備! 夠滑!雞扒大大塊,薑燒汁夠惹味,撈飯一流原本以為咖喱汁,原來系今日既時令湯- 雜錦海鮮湯員工都話好多湯/前菜都系會因應當季當造材料已定所以可能每次黎都有唔同既suprise蜆肉系一D都唔吝嗇,超足料!!!!花生Latte ~ 唔系好多舖有呢款咖啡,所以叫黎試試面層舖左一D花生碎,咖啡苦味同花生既香甜味結合一齊。層奶泡令杯咖啡更加濃厚和柔滑不過個人偏向飲D奶味無咁重既咖啡,呢杯就奶重左少少。員工整體態度幾nice, 中間都有d街坊會入黎打下招呼傾下計,感覺好warm~大家不仿支持下小店
顯徑個邊村入面既小店
環境唔算大,但系都坐到四五枱,做街坊生意咁樣都幾溫馨

主食:意粉/飯/沙律/扒 都有得簡

今日叫左個日式定食_ 生薑燒雞扒定食
雞扒+海草 +滑蛋 - 配雜錦海鮮湯

滑蛋系日式定食必備! 夠滑!

雞扒大大塊,薑燒汁夠惹味,撈飯一流

原本以為咖喱汁,原來系今日既時令湯- 雜錦海鮮湯
員工都話好多湯/前菜都系會因應當季當造材料已定
所以可能每次黎都有唔同既suprise

蜆肉系一D都唔吝嗇,超足料!!!!

花生Latte ~ 唔系好多舖有呢款咖啡,所以叫黎試試
面層舖左一D花生碎,咖啡苦味同花生既香甜味結合一齊。
層奶泡令杯咖啡更加濃厚和柔滑

不過個人偏向飲D奶味無咁重既咖啡,呢杯就奶重左少少。
大家不仿支持下小店
2023-12-11 1311 瀏覽
以為大圍區都有間見得人既餐廳,同家人食好少少,用熊貓平台叫外送,一個$198既牛扒飯燶成咁,真係笑死人,重要係底同面都一樣咁燶,同食炭無分別,咁唔用心製作食物,不如唔好做啦,又糟蹋左塊扒。
安格斯牛扒配溫泉蛋飯
安格斯肉眼扒溫泉蛋飯
外賣送餐
2023-11-15 1211 瀏覽
原件安格斯西冷定食配溫泉蛋 +$10轉湯烏冬先飲手工餐湯~飲落純口似磨菇湯又唔似全肉湯~Anyway幾好飲🤤安格斯西冷肉質較實~但肉味好香~牛香味濃😋諗起都想再食~湯烏冬個湯底唔Hea煮~較岩哂味配烏冬超夾👍👍盛惠$1xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講地方需小但感覺好舒服~老闆亦健談👍有機會黎到依頭可以黎試下~下次再試下其他野先😋
原件安格斯西冷定食配溫泉蛋 +$10轉湯烏冬

盛惠$1xx
💰💰💰💰💰

好味指數🫵 5️⃣最佳
🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
2023-11-11 947 瀏覽
有街坊朋友通知,在顯徑和隆亨邨附近,有一間可以說是隱世餐廳,主打牛肉,所以趁有空檔就去試試看。原件黑安格斯肉眼定食配溫泉蛋牛肉煎得恰到好處,肉質鮮嫩可口,香氣四溢。溫泉蛋味道一流,伴在白飯之中,提升食慾。配合沙律菜,平衡營養。荷蘭腩片生菜包肥瘦均勻的腩片用生菜包裹,口感爽脆,也減輕油膩感;放入一些蒜片,味道更加醒神。「毒」門雞中翼一客共有五隻,外層非常香脆,但仍保留到鮮嫩口感的肉質,值得一讚。秘汁木魚紫菜炸豆腐炸豆腐上邊配合秘製醬汁,味道非常吸引;加上木魚和紫菜,令炸豆腐口感更加豐富。烏龍奶茶,烏龍茶香及奶香配合得很好;芒果梳打甜度剛剛好, 十分解渴。

原件黑安格斯肉眼定食配溫泉蛋

荷蘭腩片生菜包

「毒」門雞中翼

秘汁木魚紫菜炸豆腐

2023-11-06 580 瀏覽
今日係平日,專登同太后行下圍方,但果到食嘢太貴,于是行過屋邨果邊搵食,我地見到喱間小店,專賣牛扒,見價錢合理,就入去。我地叫左一份溫泉蛋牛小排定食,附帶洋蔥薯仔牛腩碎湯。而我太后則點左一份芝味牛肉碎多士,另外加左一份帶子煙肉卷小食。飲品方面,叫左一杯熱泡沫咖啡同一杯特色花生烏龍茶奶茶。先講下份溫泉蛋牛小排定食。牛小排經過適中烹調,保持了嫩滑多汁口感,而溫泉蛋濃郁口味為整道菜品增添左豐富層次。同時,搭配既洋蔥薯仔牛腩碎湯都好美味,牛腩軟嫩!芝味牛肉碎多士係職員介紹,牛肉碎保持左肉質鮮嫩,多士酥脆同芝士醬混合得岩岩好。帶子煙肉卷小食正正常常。帶子鮮甜,可以一試。飲品方面,熱泡沫咖啡同特色花生烏龍茶奶茶都非常出色!熱泡沫咖啡擁有濃郁咖啡香氣同柔滑泡沫,帶來一種濃厚咖啡風味。特色花生烏龍茶奶茶則融合了花生香甜和烏龍茶清新,為口渴既我帶來一份獨特味覺享受!

帶子煙肉卷小食正正常常。帶子鮮甜,可以一試。

2023-11-06 345 瀏覽
安格斯牛扒餐係餐廳嘅招牌菜之一,包括一塊安格斯牛扒、薯條、沙律同湯。餐廳嘅安格斯牛扒非常鮮嫩,入口即化。牛扒嘅肉質非常軟,油花分佈均勻,非常入味。薯條非常香脆,沙律非常清新,湯非常濃郁。三重芝士澳洲和牛漢堡扒非常鮮嫩,入口即化。牛肉嘅肉質非常軟,油花分佈均勻,非常入味。三種芝士非常濃郁,可以令漢堡嘅味道更加豐富。生菜、番茄、洋蔥同酸黃瓜可以令漢堡更加清新爽口。
薯條非常香脆,沙律非常清新,湯非常濃郁。

2023-11-02
午餐
2023-11-03 324 瀏覽
Dr. Cow (3/11/2023)今天剛巧到大圍區做嘢,朋友在附近顯徑居住,佢話最近有間隱世小店,名 Dr. Cow,由夫妻檔經營主理。 於是約我一同去吃午餐! 它在大圍下徑口村31號A地下。 大家可以選擇到大圍站後乘小巴,或由顯徑站落車行十分鐘就到!門口張貼手繪的圖畫餐單,很吸睛! 鋪頭裏面唔大,約有六七張枱,裝潢簡潔,擺設和佈局很有時代感,打咭就啱啦!餐牌內的食物很多,我們先要了一個(毒)門雞翼(5隻),煎得好香脆又能保持內裏的肉汁,醃料應該是獨門秘方,很惹味好吃!再來個美國極黑和牛碎彼得包配薯條,配料係自選的!和牛碎和汁料調較得很好味,仲有一大塊新鮮蕃茄和烤得鬆脆的彼得包,每一口都超美味! 薯條炸得酥脆,配茄汁就最啱!主食要了酸奶油帆立貝虎蝦扁意粉 set :前菜、沙律和是日自家製手作餐湯。沙律菜很新鮮,汁料係酸中微辣的,很開胃!餐湯是牛肉洋蔥忌廉湯,洋蔥味超香濃,牛肉味濃郁。 這個手作餐湯真係超讚! 虎蝦和帆立貝大大隻,很鮮甜!還有蟹籽加在扁意粉上,汁料好正,很搭配!飲品要了凍椰子烏龍奶茶。 椰子味濃,烏龍茶調配的奶茶,超夾又好飲! 熱榛子咖啡的拉花好靚,榛子味不會太搶,
Dr. Cow (3/11/2023)

飲品要了凍椰子烏龍奶茶。 椰子味濃,烏龍茶調配的奶茶,超夾又好飲! 熱榛子咖啡的拉花好靚,榛子味不會太搶,和咖啡很搭,不錯!

這間小店的食材的很優質,店主很用心處理食物,全是即煮熱辣辣上枱。價錢唔貴,值得向大家推薦去支持一下!
環境:乾淨企理,又夠光猛。d裝修、擺設、用具都ok新淨,應該唔係開左好耐芒果奶昔芒果味香濃,甜度適中,入面有小量沙冰,不俗👍雙檸烏龍茶烏龍茶配上檸檬+青檸粒平時唔少餐廳d茶沖左好耐成陣苦味,而檸檬亦雪得耐偏乾又無味。呢間小店就無呢2個問題👏而佢將青檸整成粒,攪一攪成杯茶已經好有檸檬同青檸既味道,推介😁🙌香辣麻醬撈烏冬肥牛味道/份量都正常。平時出面食開麻醬撈烏冬,今次呢到加埋辣味原來都幾夾幾好食,值得一試🙋‍♂️雞翼雞翼煎得好香脆,入面亦有保留充分肉汁。雞肉有醃得入味,入面骨位亦有全熟。出奇地好食😋👍👍黑安格斯肉眼定食配溫泉蛋(連自家製手工湯+沙津+前菜)間鋪頭叫DR Cow而我本身又鍾意食肉,所以當然要試下佢d扒。1. 個周打海鮮湯都幾足料,飲得出係自家製的2. 大大塊肉眼,呢個size自己去買都差唔多價錢了😮😮😮 切出黎肉色ok, 無overcook。聞落去+食落口都有濃郁油脂香味,亦都幾有口感同牛味😋食完十分滿足😎😎服務:態度不錯,而且上菜唔洗等好耐。見到店主夫婦(應該係)同其他熟客都有講有笑,用餐整體氣氛幾好總結:呢間餐廳既食品製作睇得出幾有心思,味道水準不錯,份量足又抵食,真心推

芒果奶昔
芒果味香濃,甜度適中,入面有小量沙冰,不俗👍

雙檸烏龍茶
烏龍茶配上檸檬+青檸粒

香辣麻醬撈烏冬

雞翼

黑安格斯肉眼定食配溫泉蛋(連自家製手工湯+沙津+前菜)
1. 個周打海鮮湯都幾足料,飲得出係自家製的

總結:呢間餐廳既食品製作睇得出幾有心思,味道水準不錯,份量足又抵食,真心推薦🙌🙌🙌❣️
2023-10-17 338 瀏覽
餐廳位置好隱蔽,要開住google map先搵到…舖頭地方唔大,但佈置好舒服,有家庭式餐廳嘅溫暖feel☺️食物方面,今晚食安格斯牛扒餐同三重芝士澳洲和牛漢堡。安格斯牛扒煎得啱啱好,紅肉但唔帶血,脂肪好香;配沙律、溫泉蛋、湯同飯;湯係忌廉雜錦海鮮湯,啲料多到可以做一個餸,飲湯都可以飽。漢堡好厚,好新鮮,一路食一路有香濃肉汁流出😋牛整體高質,而且選擇好多,牛丼、牛肉烏冬、卡巴都有。牛好食之餘,飲品都唔錯。我哋叫咗花生醬奶茶、花生醬latte, 花生醬味啱啱好,唔會搶咗奶茶同latte本身嘅味;而且飲品好大杯,杯latte大碗過碗湯同飯😂老細話佢哋調咖啡個份量一定要沖咁大杯,好抵飲呀!今次仲有好多野試唔到,下次一定再幫襯👍🏼
餐廳位置好隱蔽,要開住google map先搵到…
舖頭地方唔大,但佈置好舒服,有家庭式餐廳嘅溫暖feel☺️
漢堡好厚,好新鮮,一路食一路有香濃肉汁流出😋
牛整體高質,而且選擇好多,牛丼、牛肉烏冬、卡巴都有。
今次仲有好多野試唔到,下次一定再幫襯👍🏼
  安格斯牛扒餐
  安格斯牛扒餐
2023-10-07 363 瀏覽
一早超身去左沙田,真心食嫌左商場食肆,google下附近有無細餐廳,支持下小本經營我哋叫左:1. 沙嗲濃湯牛頸脊湯麵 配蒜蓉牛油多士、火腿煎蛋2. 牛扒全餐1. 沙嗲濃湯牛頸脊湯麵 配蒜蓉牛油多士、火腿煎蛋蒜蓉牛油多士toasted到外脆內軟,而且牛油覆蓋整塊多士,鹹鹹香香嘅牛油、蒜蓉味令我更加開胃🤤至於個麵,一上菜就閒到沙嗲香味,啖湯真係好濃郁!牛頸脊份量非常大方,有六至八大片,而且生熟岩岩好(我最怕食太老嘅牛肉)餐飲:花生烏龍珍珠奶茶烏龍茶味香濃,非常清新,雖然冇嗌少甜,但一啲都唔係甜,完全飲到茶嘅清香,同花生香味,估唔到呢個combination會甘夾呢杯珍珠奶茶好飲過出面啲珍珠奶茶舖好羨慕住喺附近啲居民,可以成日去呢間店買珍珠奶茶🧋個老細同我哋講:啲珍珠係佢哋舖頭自己煮嘅,唔會擺過夜,唔怪得知甘煙煙韌韌啦!2. 牛扒全餐🐂牛扒:煎到岩岩好,好淋,好香牛味,仲好大塊😆 調味足夠到位🥚牛乳滑蛋:滑捋捋,唔會係死實實嘅雞蛋🍅雙色芝士焗蕃茄:真係食得出係由生焗到熟嘅,有煮開飯就知道,焗嘅餸菜係有陣好獨特嘅「焗」香味,絕對同煎蕃茄唔同味,而且用焗亦較健康🥞蜂蜜牛油pancake:新鮮煎出

我哋叫左:
1. 沙嗲濃湯牛頸脊湯麵 配蒜蓉牛油多士、火腿煎蛋

2. 牛扒全餐

1. 沙嗲濃湯牛頸脊湯麵 配蒜蓉牛油多士、火腿煎蛋

餐飲:花生烏龍珍珠奶茶
呢杯珍珠奶茶好飲過出面啲珍珠奶茶舖
好羨慕住喺附近啲居民,可以成日去呢間店買珍珠奶茶🧋

2. 牛扒全餐
🐂牛扒:
煎到岩岩好,好淋,好香牛味,仲好大塊😆 調味足夠到位

🥚牛乳滑蛋:
滑捋捋,唔會係死實實嘅雞蛋
🍅雙色芝士焗蕃茄:
🥞蜂蜜牛油pancake:
新鮮煎出嚟,熱辣辣好軟熟,maple syrup仲好清甜,唔會太膩
🌽蜂蜜牛油粟米:
估唔到每粒粟米都好爽脆,而且一啲都唔黐牙,最surprised係香牛油味之餘,仲好香蒜蓉味(我個人好中意呀!!!)
🌭直布羅陀豬肉腸:
好香煙熏味,亦好Juicy,煎得啱啱好,唔會過火,亦冇煎燶!
🥗雜菜沙律
蔬菜好新鮮,配咗秘製嘅醬汁,酸味味都幾開胃

餐飲:latte
杯latte拉花好靚,而且咖啡味好濃郁,一早見到咁靚嘅拉花,心情都好好😆❣️
  • 花生烏龍珍珠奶茶
  • 牛扒早晨全餐
  • Latte
  • 沙嗲牛頸脊早餐
2023-09-14 354 瀏覽
今次相約同在大圍收工既姊妹黎食呢間「牛扒專家」,自稱專家唔知有幾專呢。門店小小但內裡五臟俱全呢。內裡環境舒適 認住呢個嘜頭見到食牛既地方有蠔食呢,咀刁既我地就點左兩粒太平洋生蠔,鮮味出,有淡淡海水味,不過較細粒,口感不是好豐滿。我地一人一杯,分別係朱古力棉花糖同埋芒果奶昔。杯朱古力整到好靚呀,打完卡都唔捨得飲!朱古力好夠凍,棉花糖細細粒同飲品好夾到呀。芒果奶昔就一般,唔算好突出。跟住黎左兩個小沙律🥗,refresh一下!鮮茄蓉龍蝦🦞帆立貝炒意粉🍝呢個menu未有架!老闆話優先煮比我地呢!意粉份量十足(定係我地兩個小鳥胃食唔到咁多野😂?),醬汁豐富,用上篇意粉掛汁效果算ok, 不過飽肚感十足。龍蝦同帆立貝都有,當然都要將貨就價,但誠意是有的。海鮮亦頗鮮甜。手切牛小排定食配溫泉蛋牛小排易於切開,少筋少渣,易咬,肉汁有鎖在肉內,不過配飯有點乾,好在窩心諗到配粒溫泉蛋補返數呢!老闆好好客健談,大家有時間去搵佢傾下計啦!小店唔易做,要生存各盡其法,一齊支持小店呢!

內裡環境舒適

認住呢個嘜頭

跟住黎左兩個小沙律🥗,refresh一下!

鮮茄蓉龍蝦🦞帆立貝炒意粉🍝

手切牛小排定食配溫泉蛋
2023-08-12 441 瀏覽
本人麻麻哋牛扒所以冇叫到牛扒專家最professional嘅牛扒,但諗住叫得牛嘅都冇死,話哂人哋叫dr.cow呀嘛所以叫咗個牛扒烏冬🙂但冇諗過吉野家都好食過佢,啲牛肉勁韌,烏冬又淋bat bat,溫泉蛋凍冰冰,撈埋嚟食有啲怪,難以入口,最奇怪係唔知點解會有個媽咪帶住個小朋友嚟serve我哋,我冇諗過食餐嘢都會比人用嚟教仔呀,好彩小朋友冇倒瀉嘢咋🤣我嗰餐就相比起牛扒偏平,所以太cheap唔值得食好嘅牛肉,總之唔會再去,位置偏僻,不值得🙅🏻
2023-08-12 385 瀏覽
一入到去見到個環境的色都有啲期待,不過食落先知咩事。服務差都唔使講啦,叫個小朋友嚟serve唔知咩事😅😅😅仲以為玩緊小侍應workshop。嗌咗一個焗鮮茄芝士免治和牛飯配溫泉蛋($60),價錢都正正常常,咁咪試下……我諗轉彎去顯徑商場嗰間大家樂都仲好食過佢,啲嘢食唔係特別靚,所以就冇影相,成個體驗真係麻麻地,更莫講話佢偏僻到兜咗幾個圈,點知原來咁難食……順便講埋,我食咗朋友一啖鮮茄蓉煙肉拼天掃羅蝦扁意粉($98),從來都未食過啲咁難食嘅嘢,又乾又奇怪…我諗喺百佳買啲意粉醬求其撈啲意粉都仲好食😅😅佢哋賣個餐之前可唔可以自己試吓浸味?
一入到去見到個環境的色都有啲期待,不過食落先知咩事。