2022-08-20 887 瀏覽
興趣都可以變成專家,近年很多人都在疫情期間發揮個人「小宇宙」來為自己打氣,及發掘不同新的路向發展,是件令人振奮的事。不被外來因素影響,專心專業為自己幹一番事業或將興趣變專業 喜歡廚藝的在廚房鑽研新菜式及勇於不斷嘗試,喜歡玩樂的在尋找新樂趣。在香港生活的,真的很幸福,世界各地的美食,食材都可以在店舖或餐廳內方便選購。 有要求的人是「不甘平凡」來形容店主,很貼切,從一個大雪櫃內內外外的乾淨整潔,有次序地放好牛類的不同部位,包裝及冷藏的工夫一點也不馬虎。想食滋味又健康,不只單一去食店,也可以在店內購買,相信Dr. COW 一定會分享煮牛的美食小秘訣。 不喜歡入廚樂的,坐定定在店內品嚐美食,兩者皆宜。更在此店遇見廚藝精湛,對食材(牛扒,及牛肉)的專業,起初以為是一間食牛肉的專門店。 。。😅🤣 。。。但是入到店內,令我目不轉精地細讀每張poster 及牛扒專家 Dr. Cow 。。。用心的經營。。。佩服Dr. Cow的堅持。。。用上頂級優質牛扒及牛肉最令我意想不到的,此店是採用Certified Angus Beef Brand的牛肉及牛扒#日本和牛與美國黑安格斯牛混種#帶安格斯牛紮實肉質及

#日本和牛與美國黑安格斯牛混種
#帶安格斯牛紮實肉質及香氣
#承繼日本和牛豐富油花
#供應量少,非常矜貴

Premium Argentine Steak
Certified Angus
No added Hormones
Antibiotics Free
Animal Welfare Cerified
2019 World Steak Challenge Silver Award
2021World Steak Challenge Gold Award
#美國頂級黑安格斯原件西冷(500g) 配飯溫泉蛋:Dr. Cow 🐮 西冷兩面煎的5成熟,鎖住牛質的嫩滑及肉汁。不易煎太耐,不易煎太熟,會浪費了。

西冷煎好後灑上黑胡椒,已經好足夠。完全不加任何調味料,西冷是牛隻🐂上的腰脊位,肉質有彈性,肉味濃郁。

驚喜1 :今晚可以食到美國頂級黑安格原件西冷是我們的幸運,店主說供應量有限。

驚喜2 :彼得包配薯條+極黑和牛: 食西冷牛扒時,店主已經用心的烹調,屬非一般食店。 西冷牛扒完全原汁原味,不加任何調味料,心神領會店主對食的要求,也引領吃牛的飲食文化。

彼得包第一次吃,薄薄的包住豐富的極黑和牛口感好味道,牛肉碎有咬口,是真牛肉。

#花生奶茶 :花生味濃郁,是花生打溶而沖的奶茶,好飲。
#菠蘿梳打 :適合小朋友,及喜歡fruity的人飲。

除了以上飲品,也有不同口味的咖啡選擇,令我們有回頭指數達90%,……想吃個用心又食材正的早餐或下午茶,是相當不錯及好的選擇。

隱世的食店,店內不是外表的簡約,原來很有內涵,今次吃了頂級西冷牛扒及極黑牛肉,又長知識。

2022-08-17
2 分鐘 (堂食)
  • 美國頂級黑安格斯原件西冷(500g) 配飯溫泉蛋
  • 彼得包配薯條+極黑和牛碎
2022-08-19 130 瀏覽
放暑假最鍾意周圍捐窿捐罅搵美食,知道大圍有間隱世 cafe Dr. Cow 牛扒專家, 專程去試一試。😊跟住google map 揾順利到達,店主介紹咗原件黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋、木魚紫菜豆腐、煎海鮮餅、朱古力奶昔同埋烏龍奶茶俾我哋,非常親切友善。😍原件黑安格斯西冷蓋飯配溫泉蛋份量十足,西冷牛味濃而且煎得好香口,配特製醬汁加飯食一流,溫泉蛋煮得剛剛好,蛋醬濃郁且有蛋香。😋木魚紫菜豆腐外脆內滑,每一啖都食到木魚紫菜味道,有吾同層次。😋海鮮餅極鮮甜,兼好彈牙,係廚師用心之作。😋朱古力奶昔同埋烏龍奶茶係打卡之選,奶昔夠creamy,而奶茶好有烏龍茶的茶香。😋店內亦有多款高質的急凍肉類可供選購回家烹飪,方便附近的居民。👍

海鮮餅極鮮甜,兼好彈牙,係廚師用心之作。😋

手切牛小排蓋飯配溫泉蛋份量超足,溫泉蛋整得好靚。手切嘅牛小排順住紋理去切,夠厚肉感又不失嫰滑。長長的一塊食入口非常滿足,醬汁香而不搶味,昇華到整體味道。流心溫泉蛋同醬汁係會令人忍唔住食曬成個大大份嘅珍珠米蓋飯。 澳洲和牛漢堡配薯條嗱,呢塊和牛心絕對高質。口感做得非常好,夠汁夠軟而不失肉質感,而且完全無想散開嘅痕跡。漢堡無流心效果但芝士味又好香,原來底面都係溝咗兩款芝士。配番新鮮青瓜蕃茄已經好完美,靠材料取勝,絕不需要花巧。另外厚切薯條好脆又唔油。 木魚紫菜豆腐老闆炸嘢嘅技巧真心唔錯,外面夠乾身又非常脆口,入面保留到原汁同軟身喎。秘制汁有d台式蛋餅醬油膏嘅感覺,減咸再配番d日式感,芝麻紫菜碎,幾出色。 紅豆沙冰嘩,呢杯真心不得了,真係100%還原好味版嘅紅豆冰味道,仲要配番大大粒紅豆係入面。可唔可以以後嘅紅豆冰都咁整?沙冰打得超滑,一d冰碎都無。甜度同奶份量掌握得好好,重點係好夠凍!食到尾都唔會變曬水咖。 雙檸烏龍茶(青檸果肉+鮮檸檬)誠意之作,烏龍茶底香而不澀,突出到雙檸鮮味。粒粒青檸果肉夠鮮又有口感,甜甜酸酸地好好咬,店家自己整咖。 芒果沙冰沙冰打得太出色,朋友忍唔住又叫多杯。沙冰係

雙檸烏龍茶

雙檸烏龍茶(青檸果肉+鮮檸檬)

芒果沙冰
沙冰打得太出色,朋友忍唔住又叫多杯。沙冰係店家太太打嘅,會打足時間做出棉棉感。呢杯就反而用飲嘅方式會好味d,同紅豆沙冰食法唔同。

小店自己興趣志在有個地方,可以亦客亦友咁吹下水,講下飲食樂趣。老細仲好謙虛話自己煮嘢食唔叻,係純粹鐘意食嘢所以有d心得,但佢真係整得幾好,調味得宜喎!其實價錢都好抵食坐得都OK,可以再嚟!

(路線教學)
巴士站旁,行過一排餐廳後,見到綠白色建築物轉左,見馬路再轉左入到尾段就係,鋪頭係右手面的。
雙檸烏龍茶
2022-07-21 210 瀏覽
行入一間巷仔內嘅隱世Chill牛排店💜💜💜💜青檸沙冰🍧簡單一杯嘅人睇出心思,用檸檬+意大利青檸整成濃縮一杯沙冰,酸甜酸甜嘅感覺。鳥龍奶茶🥤烏龍茶底嘅奶茶,烏龍茶味較重,奶味香濃。香脆薯仔片配酸忌廉醬🍟外脆內軟,冇得頂嘅醬汁,酸忌廉唔似一般稠身,yoghurt水狀,真心一定要叫呢個!奶油帶子白蝦扁意粉 🍝($98)帶子成粒長洲大魚蛋咁大,鮮甜肉嫩滑,調配既特製醬汁,配扁意粉啱啱好,唔會太油膩,又keep 到蝦味。頂級燒牛肉配沙律菜🥗($128)廚師用咗封門牛嘅部位整沙律菜,無意間同廚師嘅溝通先知道呢間餐廳每次入來的牛既部位不一,時令的,新鮮的。牛肉質素咬落去煙韌,熟度平均,經過成熟既處理。
行入一間巷仔內嘅隱世Chill牛排店💜💜💜💜
青檸沙冰🍧

鳥龍奶茶🥤
烏龍茶底嘅奶茶,烏龍茶味較重,奶味香濃。

香脆薯仔片配酸忌廉醬🍟

奶油帶子白蝦扁意粉 🍝($98)

頂級燒牛肉配沙律菜🥗($128)