2020-12-29 2915 瀏覽
睇吓個staff幾鬼馬🤣✌🏻𝔻𝕣. 𝔽𝕖𝕣𝕟'𝕤 𝔾𝕚𝕟 ℙ𝕒𝕣𝕝𝕠𝕦𝕣📍中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖(中環🚇G出口行1分鐘就到)💫評分: 8.5/10💬位於置地嘅隱世Gin Bar, 搵左好耐都搵唔到入口, 最後要問隔離舖個staff點入去🤣🤣🤣一入去就覺得環境好有feel, 店員著哂Lab coat, 好pro🤣, 呢度有300幾款gin可以揀, 服務態度好好, 好傾得好willing to介紹唔同嘅gin🥰🥰🥰, 有個pie chart揀prefer咩味之後, 個bartender再幫我哋mix😌, 企係到+成個experience好unforgettable🥳
睇吓個staff幾鬼馬🤣✌🏻

𝔻𝕣. 𝔽𝕖𝕣𝕟'𝕤 𝔾𝕚𝕟 ℙ𝕒𝕣𝕝𝕠𝕦𝕣
📍中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖
(中環🚇G出口行1分鐘就到)

💫評分: 8.5/10
2020-09-14 2986 瀏覽
Have variety of gin in the bar, great hospitality, lovely ambience, great place to take fds and chill place to have a chat.The hidden entrance is 😂😂. Last time I went I thought I have to pull the door as there is a door handle whereas it is to push for open

2020-06-01 3962 瀏覽
呢一個係我個friend帶我去架 超適合傾偈 而且個裝修好正 播啲歌都好舒服 仲要坐得好闊落 係真係可以係度飲下酒 傾吓計咁 我自己超鍾意😍😍而且佢呢度嘅小食都勁有誠意 係好似焗/風乾既薯片咁 感覺上冇咁熱氣得黎 勁襯啲gin而且佢哋都refill得幾密 係真係一間好適合吹水既bar 推薦大家去試下🥳·whitley neill quince $150嗰陣同個Staff講話想要啲入口啲嘅gin 佢就推介左呢兩款比我地 其實都仲有啲sloe gin係度數低啲嘅 不過因為嗰啲冇溝Syrup我地唔係咁鍾意 所以都係揀咗呢啲調酒😌呢個係帶有少少果味既 唔會話好keng 入面仲有啲plum jelly同埋蘋果片 都幾好味 不過始終佢係gin bar 大家要睇住自己個酒量😏😏·nordes gin $170呢個我就覺得冇咁好飲啦 佢係有青提同埋plum 係再易入口過頭先嗰個既 因為佢真係多啲syrup😈😂但係亦都因為佢多syrup 佢有少少藥水 如果大家OK提子汁嘅話應該OK呢個既🙊睇吓大家鍾意好味定係鍾意易入口多啲·#rbyeat#rby飲品#rby中環·📍中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31
whitley neill quince $150

#rby中環
📍中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖
whitley  neill  quince
2020-03-12 2647 瀏覽
喺酒鬼同事們介紹下 一齊黎左呢間係置地入面既隱世小店搵左好耐都搵唔到入口🤣一入去就覺得環境好有格調 店員都著哂Lab袍 好專業既形象💁🏽‍♀️呢度有300幾款gin可以揀同事曰:「望住menu,隻隻字都睇得明 就係連埋一齊睇唔明。」唔識飲酒又無試過飲過gin既我 望住menu真係無從入手🙈 所以就搵店員求救🆘我想飲有果香同甜既gin 所以店員就推介左好多女仔都鍾意既Whitley Neill Quince🍹($150) *右邊個杯成份有:gin味啫喱、布冧、蘋果🍎同事聞落去頂唔順陣甜味🤣我覺得聞落雖然好甜 但飲落無想像中咁甜 超易入口 唔覺自己飲緊酒 推介入門級既女仔試☺️手眼協調好的話就會食到杯底d啫喱😛 店員服務態度好好 都好傾得 對gin有咩疑問都可以問 又好樂意介紹唔同既gin俾我地識~~又提我地要欣賞每杯入面個舊冰🧊因為自己雪係做唔到咁晶凝剔透 同埋會溶得快 所以呢度既冰係買番黎再切~~而薯片🥔都相對健康d 因為唔係油炸 而係用風乾既方法整好香脆 少少既調味粉令到好惹味 食唔停口😆 店員refill得都幾密👍🏽下次再黎試下第二杯先🤭
喺酒鬼同事們介紹下
一齊黎左呢間係置地入面既隱世小店
搵左好耐都搵唔到入口🤣

一入去就覺得環境好有格調
店員都著哂Lab袍 好專業既形象💁🏽‍♀️

呢度有300幾款gin可以揀

成份有:gin味啫喱、布冧、蘋果🍎

同事聞落去頂唔順陣甜味🤣
手眼協調好的話就會食到杯底d啫喱😛

店員服務態度好好 都好傾得
又提我地要欣賞每杯入面個舊冰🧊

而薯片🥔都相對健康d 因為唔係油炸 而係用風乾既方法整

下次再黎試下第二杯先🤭
2020-03-04
10 分鐘 (堂食)
2020-01-25 1940 瀏覽
To Gin or not to Gin?Hidden Gin Bar in CentralDr. Fern’s 位於置地隱世Gin Bar入面提供過百款Gin比你選擇而且佢個復古實驗室裝修 真係好特別岩哂一班好Gin又想打卡既朋友仔我點左一杯 Gin Tonic 佢係Long Try Gin Basic飲落甜甜地幾特別Dr. Fern’sLocation: Landmark, CentralPrice (5 is max): 4/5Yummy (5 is max): 3.5/5
To Gin or not to Gin?
Hidden Gin Bar in Central

Dr. Fern’s 位於置地隱世Gin Bar
入面提供過百款Gin比你選擇
而且佢個復古實驗室裝修 真係好特別
岩哂一班好Gin又想打卡既朋友仔

飲落甜甜地幾特別

Dr. Fern’s
Location: Landmark, Central
Price (5 is max): 4/5
Yummy (5 is max): 3.5/5
2020-01-23 1725 瀏覽
Dr. Fern’s主打Gin酒,但門口非常低調似診所門口,所以經過置地廣場都唔會留意到,不過入到去好多花花草草裝飾配上比較柔和昏暗嘅光線成個秘密花園咁,調酒吧後面擺滿各款唔同類型嘅gin,包括來自世界各地唔同嘅酒,總共有250種Gin酒及各種材料🍹望落甚至有啲似醫館一格格藥材箱。嗰度service一流,我第一次去幫襯見到menu有啲迷惘然後啲staff自動波過嚟推薦適合我哋口味嘅Gin and tonic,佢哋仲着住醫生袍成個醫師咁襯晒周遭環境👩🏻‍⚕️😋點好酒後會送上小食,米餅質感嘅脆片但有少少辣粉,小小辣味非常惹味好食,送酒一流!👓Whitley Neill Quince & Fever Tree Tonic $150Garnish:gin jelly,plum & apple酒味明顯重少少如果同果酒嗰杯相比。有Gin酒做嘅啫喱係底係用返佢個base製成,玩味十足,有一串紅色嘅蘋果片作裝飾。酒少少酸酸地但蘋果味唔係真係好出,始終都係酒味出啲。🌟比較鍾意歎酒果種感覺嘅人可以嘗試叫依杯~評分:7/10👓Nordes Gin & Goldberg Hibicus Tonic $170Ga

🌟比較鍾意歎酒果種感覺嘅人可以嘗試叫依杯~
評分:7/10
Garnish:green grapes,tea bag,Chinese plum
呢杯來自西班牙嘅gin以葡萄作為base。冇乜酒精味似果酒甜甜地非常容易入口,第一啖飲有啲似梳打嘅感覺。竹籤有粒梅不過應該純粹裝飾所以冇乜梅味,底部有幾粒青提子而酒都明顯帶陣提子味,有Gin茶包吊住喺杯邊變相飲酒嘅同時會聞到一陣陣Gin茶包嘅茶葉香味,感覺幾特別。
🌟唔鍾意酒精味比較鍾意易入口飲果酒嘅人可以嘗試叫依杯~
評分:7/10

雖然價錢少貴,但飲品賣相好精緻,Gin酒加了Tonic所以酒精濃度亦沒有很高。
環境氣氛亦一流,不過人流算多但坐位唔太多,如果冇位可以係調酒吧旁嘅企枱邊飲邊等位,甚至直接喺企台把酒談心別具另一番風味。
2019-12-21 1110 瀏覽
假日最好就係出外走走,今日行完置地商場就嚟到這後花園happy hour嘆杯酒,門面在商場内隱蔽位入到裡面感覺走進木系裝潢的花園般,仲有陣陣復古風,大裝飾櫃擺滿一瓶瓶玻璃樽仲有一個大酒櫃另一空間就放滿一些中藥材用來調酒,這位置仲用來沖咖啡我一行4人叫咗不同口味gin酒,杯酒仲好靚添啊,本身會有花冰放埋入去,效果會仲靚,可惜當日用完了我呢杯gin酒味濃烈比較強,但都充滿清新青瓜及香橙味,我喜歡這杯另外仲叫了Parma ham及辣肉腸,食一件鹹香嘅巴馬火腿,再配一啖果香gin酒非常夾

仲有一個大酒櫃

另一空間就放滿一些中藥材用來調酒,這位置仲用來沖咖啡

2019-12-01
2019-12-17 545 瀏覽
😋 No.382 香港 | Dr. Fern's Gin Parlou📍: 中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖🔹在置地广场里面的hidden bar,其实就在地铁口一出来,但是非常隐秘,大家慢慢寻找🔹高峰期是要等位的,里面是一片让人惊喜的天地,氛围情调都可以给满分,不吵不闹,宽宽敞敞,🔹室内光线柔和,一片花花草草,让人彷佛置身于袐密花园,适合约会,哈哈🔹有bar table 也有沙发座位,主打Gin酒,搭配的小食非常好吃,可以续,酒不算便宜🔸菜单可以随便选,基本没有雷区,有想喝的酒也可以直接跟服务生说,可以按照你喜欢的风格调制,Gin的味道不会过于浓烈,口感清爽💰:HKD 150-250,环境10/10,口味9/10,服务8/10
📍: 中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖
2019-12-15 428 瀏覽
I decided to go to grab a drink after having dinner with friends. We went to this bar as we love gin cocktails a lot. I like this bar as the bartenders explained to customers detailedly about the cocktails’ concepts and ingredients. Besides,they are able to recommend you some cocktails based on your preference. This time, we also tried the cocktail that is made by their own gin. It’s nice! I would definitely go there again.

Cold drip  negroni
Cold drip  negroni
2019-12-03 887 瀏覽
置地廣場地庫有一間小診所,係睇都市病嘅😂真身係一間好有趣嘅毯酒(Gin)小酒吧,好適合勞碌一日之後同朋友一齊去放鬆下🤤一入有好多花嘅裝飾品,好似一個花園仔咁仿古典嘅空內設計,好靚😆我自己係飲開最普通嘅G&T, menu一打開呢8種推薦組合就好啱初心者我最鐘意老套嘢🤣 最傳統嘅Gin Tonic入口有少少豆蔻嘅香料味,少少辛辣嘅刺激感,好微苦澀味,配橙同檸檬皮已經好夾穿著醫生袍嘅酒保好樂意教客人一啲關於Gin嘅小知識Gin Mare係一隻地中海風味嘅Gin,有大量香草如Basil, Rosemary, Thyme等作為基礎味道,睇到啲garnish 都大概估計到飲落真係幾特別,好清新,尤其鍾意當我飲緊酒嘅時候可以呼吸住啲garnish嘅香氣,係一個好完整嘅體驗❤️另一隻想特別講下嘅係本地研發嘅白蘭樹下加上個名咁靚咁有詩意,包裝方面仲搵咗寫書法都頗具名氣嘅「賣字」去參與設計,已經令人好想一試味道上幾特別,可能因為用咗好多好「香港」嘅原料:白蘭花、陳皮、當歸、龍井等等佢原則上都係帶少少辛辣,但係aftertaste就比較幽香溫馴,唔錯唔錯🤤menu上有啲小食同platter 可以自己試吓pai
置地廣場地庫有一間小診所,係睇都市病嘅😂

一入有好多花嘅裝飾品,好似一個花園仔咁

仿古典嘅空內設計,好靚😆

Bimber  London  Classic  Dry  Gin

我最鐘意老套嘢🤣 最傳統嘅Gin Tonic

穿著醫生袍嘅酒保好樂意教客人一啲關於Gin嘅小知識

Gin  Mare

另一隻想特別講下嘅係本地研發嘅白蘭樹下

Charcuterie  Board

menu上有啲小食同platter 可以自己試吓pairing, 睇吓唔同組合又會帶出啲乜嘢唔同嘅味道同感覺
下午茶
Gin  Mare
Charcuterie  Board
2019-12-02 490 瀏覽
最近有好多野值得慶祝,個人都開懷左啲~朋友就建議放工一齊去輕鬆飲返杯勝嘅,仲話有個好地方推介~講到咁就只有跟住大佬去好地方。放工時間人來人往嘅置地廣場,跟住佢穿插係人群中,迷迷糊糊已經到了酒吧門口。門口好似睇症嘅診所門,原來係側邊嘅小門進入便是今晚嘅目的地。好彩有朋友帶路~呢度就係專飲gin嘅酒吧,好多gin tonic嘅選擇,只要揀左想要咩口味嘅方向,menu就會有全頁入面唔同款嘅gin比你任君選擇,分別唔同國家唔同品牌嘅gin。而今次我想飲juicy啲嘅味道,點左呢杯睇落好似無乜野,但其實佢酒精都有一定份量,岩晒放工小酌慢慢同朋友吹水傾下計咁飲!側邊仲有啲水果襯托,味道幾易入口!放工未食晚飯,但其實佢地都有啲拼盤可以嗌,好方便!呢度啲環境係舒服到令人會想留係度耐啲,仲可以打下卡影相!飲完杯之外返到屋企仲要處理少少公事所以嗌多左杯coffee嚟平衡返,原來佢地嘅咖啡都唔錯!

放工未食晚飯,但其實佢地都有啲拼盤可以嗌,好方便!

呢度啲環境係舒服到令人會想留係度耐啲,仲可以打下卡影相!

2019-12-02 419 瀏覽
門口整到好似外國 clinic 咁有啲 tricky 位唔係就咁就開到門我需要求救先搵到入口,哈哈 🤣不過入到去覺得呢度更加似一個華麗嘅花園仲帶點古典嘅英倫味道,非常 unique一邊食住脆口惹味嘅 crisps一邊細閲成本 medical booklet 咁樣嘅 menu揀最啱我嘅 prescription —— Gin Cocktails Menu 嘅設計好貼心,將唔同口味嘅 cocktails 分類仲精選咗幾款 signatures幫咗選擇困難症嘅朋友一個大忙呀~【Cotswolds Dry Gin】望落白濛濛有啲 cloudiness因為係 non chill-filtered gin帶點 citrus 嘅回甘同清新【Ham & Cheese Board】Savoury 有冷盤拼盤同埋 cupcakes我哋呢個拼盤嘅嘢好齊全芝士有唔同 textures,味道由淡到濃Parma ham 好鹹香,水果超鮮甜!【Blind Tiger Gin】比較簡約,入口順滑有少少橙皮嘅甘味適合唔鍾意咁甜嘅朋友【Ki No Bi Gin】來自日本,用咗東方嘅草本植物例如有紫蘇、柚子同薑,真係充滿和
門口整到好似外國 clinic 咁
有啲 tricky 位唔係就咁就開到門
我需要求救先搵到入口,哈哈 🤣
不過入到去覺得呢度更加似一個華麗嘅花園
仲帶點古典嘅英倫味道,非常 unique

一邊食住脆口惹味嘅 crisps
仲精選咗幾款 signatures
幫咗選擇困難症嘅朋友一個大忙呀~

【Cotswolds Dry Gin】
望落白濛濛有啲 cloudiness
因為係 non chill-filtered gin
帶點 citrus 嘅回甘同清新

【Ham & Cheese Board】
Savoury 有冷盤拼盤同埋 cupcakes
我哋呢個拼盤嘅嘢好齊全
芝士有唔同 textures,味道由淡到濃
Parma ham 好鹹香,水果超鮮甜!

【Blind Tiger Gin】
比較簡約,入口順滑
有少少橙皮嘅甘味
適合唔鍾意咁甜嘅朋友

【Ki No Bi Gin】
來自日本,用咗東方嘅草本植物
例如有紫蘇、柚子同薑,真係充滿和風 🇯🇵
味道複雜但 balance 到,飲落好 refreshing

【Whitley Neill Quince】
底下七彩繽紛嘅係 Gin Jelly
好配合呢款果香味重嘅 gin
整體比較甜啲易入口

【Nordés Gin】
原料有用嚟整白酒嘅葡萄 🍇
唔止清甜,而且花香突出
泡咗個 Dr. Fern 茶包,增添咗茶香

【白蘭樹下 Perfume Trees Gin】
店員見我哋對呢支 display 嘅 gin 好有興趣咁
就同我哋講解咗幾隻香港製造嘅 gin
呢款顧名思義有白蘭花
另外仲有檀香、陳皮、龍井同當歸
有獨特嘅中草藥餘韻,下次試下先!
希望以後有更有本土 gin 誕生啦 ❤️
2019-12-02 2194 瀏覽
每次經過門口都覺得好神秘又得意,終於搵倒朋友一齊去試下。入面裝修好靚,環境一流,同朋友一枱可以坐成個晏晝!調酒吧後面擺滿哂各色各樣嘅gin,當然唔只牆上嘅款色,非常厲害!我地唔係好識飲gin,叫左staff介紹下。佢地好好咁介紹左佢地嘅signature比我地,仲拎左出黎比我地欣賞D酒樽好靚,全部都係黎自世界各地嘅酒,勁呀我最後揀左杯黎自西班牙嘅gin,佢嘅base係葡萄。因為我好少飲gin,想揀D甜甜地易入口D嘅~果然好好飲  師傅調得好好飲,D味好夾,提子味好出,甜甜地但唔會太過。佢地夾左青提、茶包同梅。下面仲浸住真嘅青提,好新鮮同大粒。佢地D冰都切得好靚,杯野勁凍飲口,好正同朋友一齊傾得開心,叫多左杯黎飲。今次叫職員介紹玫塊味嘅gin,佢介紹左呢隻蘇格蘭黎嘅 Rock Rose,話係好受歡迎,而且玫瑰味算重。Tonic water 我都唔識配,都係交比專業職員全權負責🤣黎到覺得都幾好飲,不過無想像中咁重玫瑰味,可能平時飲得玫瑰糖水太多😂但杯野好清甜,都會推介嘅以下兩隻就係香港牌子嘅gin,handover仲要係喺香港釀嘅。朋友叫左黎飲,gin味都幾濃,可能唔啱新手飲🤣呢隻就係另一
每次經過門口都覺得好神秘又得意,終於搵倒朋友一齊去試下。

入面裝修好靚,環境一流,同朋友一枱可以坐成個晏晝!

我地唔係好識飲gin,叫左staff介紹下。

D酒樽好靚,全部都係黎自世界各地嘅酒,勁呀

我最後揀左杯黎自西班牙嘅gin,佢嘅base係葡萄。
因為我好少飲gin,想揀D甜甜地易入口D嘅~
果然好好飲
 師傅調得好好飲,D味好夾,提子味好出,甜甜地但唔會太過。
佢地夾左青提、茶包同梅。
下面仲浸住真嘅青提,好新鮮同大粒。
佢地D冰都切得好靚,杯野勁凍飲口,好正

Nordés  Gin  &  Goldberg  Hibiscus  Tonic

同朋友一齊傾得開心,叫多左杯黎飲。
但杯野好清甜,都會推介嘅

朋友叫左黎飲,gin味都幾濃,可能唔啱新手飲🤣

呢隻就係另一隻香港牌子,搵左賣字黎設計個封面

呢度D小食都幾好食,所有嘢都好新鮮,尤其係D芝士同火腿,好好食

2019-11-19 263 瀏覽
星期六約左一班朋友聚會就去左landmark既dr.fern,地方很隱密鬧市中的綠洲👍🏻 這間店除左Gin,coffee都同樣出色,細心調配,有朋友不飲酒都可以嘆杯咖啡架☕️白蘭樹下以白蘭花香味,淡淡陳皮味同茶香味易入口,相當refreshing 能夠白蘭花既味道很清香撲鼻。Cappuccino咖啡細滑香濃☕️仲拉埋花火腿拼盤飲酒當然唔少得小食配搭啦,叫左個拼盤有不同火腿,還有多士和酸瓜,送酒一流,可以在這環境享受美滿的下午💕

Cappuccino
咖啡細滑香濃☕️仲拉埋花

火腿拼盤
2019-09-20
2019-11-19 247 瀏覽
星期六放假日,最好的就是與三五知己輕鬆一下🥰🥰🥰朋友介紹去這間位於中環置地廣場內的Bar十分隱閉,如果不是朋友介紹都唔知道會有間專門飲gin的酒吧,Blind Tiger & Fever Tree Mediterranean Tonic 這款相比上較濃味而且不會這麼甜,有橙皮的味道比較重,而且會比較苦澀清新,有種回甘的味道😋朋友唔飲酒就點了美式咖啡☕同樣出色👍🏻咖啡味道夠香濃細滑,慢慢品嚐👍🏻點左小食拼盤Parma ham或西班牙辣肉腸配酒更加寫意😌

點左小食拼盤Parma ham或西班牙辣肉腸配酒更加寫意😌