2024-11-04 751 瀏覽
今日晏晝又係放假嘅日子,同朋友去咗大圍覓食。本身諗住去貓貓店度買嘢,兜咗個圈見到呢一間Cafe,佢個門面令人感覺好舒服,而且見到佢而家有下午茶餐。店員安排咗我哋坐樓上榻榻米嘅位置,空間好簡潔,而又令人感覺好舒服。🪟羽衣甘藍三文魚子三文魚沙律配意大利黑醋 $78佢嘅沙律有好多種唔同嘅沙律菜,面頭灑上咗芝士粉同意大利黑醋,酸酸地咁樣非常之開胃。而且加上三文魚同三文魚子,令到成個沙律更加有層次。🐟三重熔岩芝士煙肉吐司 $88見到呢一個吐司新出,感覺好似好吸引,而想到碟個樣同我哋想像中一樣,本身都擔心個吐司會唔會好遠好冇口感,但吐司有少少酥皮嘅感覺,配埋煙肉同炒蛋,味道好濃厚之餘,口感亦都好豐富。🥪冬蟹三重奏茶漬丼 $168就嚟冬天係盛產蟹肉嘅季節,而佢呢一個茶漬飯有齊蟹膏、蟹籽、同埋長腳蟹肉,本身呢個配搭已經好吸引,加埋佢好香嘅玄米茶,成個飯好暖胃之餘完全令人食到停唔到。🦀黑松露薯條 $58薯條方面味道就不過不失,加上黑松露醬嘅薯條都頗為香口,作為一個餐前小食,呢個選擇相當唔錯。🍟開心果特調(ice) $56本身已經好鍾意食開心果嘅產品,見到佢呢個開心果特調梗係要試吓。佢呢個特條唔係平時普通

羽衣甘藍三文魚子三文魚沙律配意大利黑醋 $78

三重熔岩芝士煙肉吐司 $88

冬蟹三重奏茶漬丼 $168

黑松露薯條 $58

開心果特調(ice) $56
本身已經好鍾意食開心果嘅產品,見到佢呢個開心果特調梗係要試吓。佢呢個特條唔係平時普通咁樣淨係開心果加奶,佢加咗啲好似豆腐咁樣嘅東西喺入邊,而且仲每一啖都飲到佢嘅開心果碎,仲要杯邊都有,用料非常豐富啊。🍵

泡沫咖啡 (hot) $38
咖啡方面佢嘅拉花都好出色,令到成個飲品變到好打卡able!💙☕️

冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕 $58
最後梗係要食一個蛋糕做結尾,佢呢個巴斯克蛋糕好香冧酒味,加埋濃郁嘅芝士,簡直係完美嘅句號。🩵

• 開心果特調
2024-09-29 2305 瀏覽
位於大圍的人氣咖啡店E FOR EGG早在我心目中收藏已久,不但食物賣相打卡一流,店內更設有塌塌米座位。食物與環境面面俱到,怪不得開業以來捧場客源源不絕,據知最近更再下一坊在西營盤開設分店。香脆魷魚鬚 ($68)魷魚鬚炸漿厚薄適中,蘸上蛋黃醬鬆脆惹味。E For Egg大拼盤 ($98) 拼盤包括炸雞粒、薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等,驚喜不大但勝在豐富香口。香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 ($65)招牌盒子吐司不負所望外酥內軟並充滿牛油香,黑松露炒蛋水漾嫩滑,當中更混有雜菌增加口感,伴碟更有炸芝士年糕煙韌軟心。黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($98)作為其中一款期間限定口味當然不容錯過,吉列大蝦雖然炸衣稍厚但肉質彈牙,加上千島醬、沙律醬及芝士醇厚濃郁,配以香甜多汁的鳳梨更加清爽。黑魚子煙鴨胸定食 ($82)煙鴨胸味道屬預期之內但油香與煙燻香俱全,加上黑魚子更添一份鹹香和口感,珍珠米飯粒粒分明,另加$15配上溏心蛋軟滑入味。蒲燒星鰻定食 ($98)蒲燒鰻魚於坊間較為常見,難得一見體形相對短小的蒲燒星鰻,肉身雖薄但不帶細骨,油脂較少而肉質更加細嫩緊緻,配菜則有日式蛋絲「錦系玉子」及韓式泡

香脆魷魚鬚 ($68)
香脆魷魚鬚
魷魚鬚炸漿厚薄適中,蘸上蛋黃醬鬆脆惹味。

E For Egg大拼盤 ($98)
E For Egg大拼盤

香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 ($65)
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司

黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($98)
黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

黑魚子煙鴨胸定食 ($82)
黑魚子煙鴨胸定食

蒲燒星鰻定食 ($98)
蒲燒星鰻定食
蒲燒鰻魚於坊間較為常見,難得一見體形相對短小的蒲燒星鰻,肉身雖薄但不帶細骨,油脂較少而肉質更加細嫩緊緻,配菜則有日式蛋絲「錦系玉子」及韓式泡菜。

E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)
E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
招牌窩夫上放有一隻以鮮忌廉製成的「太陽蛋」令人愛不釋手,兩件窩夫略帶餘溫而質感偏向乾脆,但加上如瀑布般的芝士奶蓋則恰到好處,細滑稠密而鹹香醇厚,中間更有雪糕糯米糍煙韌軟糯。

竹炭黑芝麻鮮奶 ($42)
竹炭黑芝麻鮮奶
黑芝麻醬融合鮮奶味道溫香平衡。

西柚百香果氣泡水 ($42)
西柚百香果氣泡水
西柚與百香果酸甜清爽,加上百香果肉真材實料。
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司
黑魚子煙鴨胸定食
蒲燒星鰻定食
西柚百香果氣泡水
2024-09-11 3164 瀏覽
大圍滑蛋吐司專門店E FOR EGG以爆餡韓式吐司打響名堂後,一直是區內人氣cafe。樓高兩層,下層裝潢走白色木系簡約風,設有少量戶外座位,這裡亦是Pet-Friendly餐廳。沿著樓梯拾級而上來到閣樓,榻榻米可以席地而坐,木系茶室風格體現侘寂美學。餐牌除了主打招牌盒子吐司之外,還有多款主食、飲品及甜品供應。黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98盒子吐司即叫即製,附上炸年糕和沙律菜作配菜,以兩大隻巨型炸蝦舖面,超足料爆餡份量,光看賣相已經覺得非常澎湃。外層麵衣炸得金黃酥脆,內裡包裹著新鮮爽彈的蝦肉,佐以酸甜果香的菠蘿亦可中和炸物的油膩感。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108原隻軟殼蟹真材實料,一上枱就已是霸氣盡現,連殼都不用剝就可一口咬下,夾雜蜜糖芥末醬和鹹蛋黃的鹹香味。麵包烘至外脆內軟,三文魚籽的粒粒脆感瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味,炒蛋入口滑溜有蛋香,吃得飽足之餘,構建多重層次的味蕾體驗。黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $82每客定食附上蛋絲、泡菜和沙律菜,熱騰騰的米飯拌以醬汁和飯素,相當好下飯。薄切牛肉肉量驚人,肉質細嫩不過韌,吸滿甘甜和風醬汁。炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼 $68炭烤雞粒散發

黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $82

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋

炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼 $68

炭烤雞粒散發焦香,半熟溏心蛋軟嫩蛋白包裹著晶瑩的流心蛋黃。緩緩倒下綠茶就變成傳統茶漬飯,頓時感到暖胃又充實。
炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼

E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88

疊成小屋形狀的窩夫以一隻太陽蛋作點綴,造型可愛趣緻,單看已令人賞心悅目。剛出爐的窩夫淋滿綿密順滑的芝士奶蓋,結合成甜中帶鹹的微妙配搭,中心位混合了軟糯麻糬粒,層次感豐富。

栗子蒙布朗窩夫 $88

一絲絲香醇綿密的栗子蓉疊得高高的,並撒上白雪般的糖粉,瀰漫著濃厚甘甜栗香。

栗子蒙布朗

裡面藏有栗子、忌廉、窩夫和煙韌冰涼的雪米糍,迸發多重口感。
栗子蒙布朗窩夫

招牌奶蓋咖啡 (凍$48)

表面放上一隻用奶蓋製成的迷你雞蛋,讓本來濃醇的咖啡多了一份奶香。
開心果特調(開心果+鮮奶+豆腐)(凍$56)
近期大熱的開心果,入口綿柔,加入嫩滑豆腐,散發濃郁堅果香氣。

招牌奶蓋咖啡
2024-09-08
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
栗子蒙布朗
今日朋友帶左我去大圍一間人氣cafe, 晚上七點去到全場爆滿,好彩仲有二樓,係tatami 和式設計,超有氣氛!🥗羽衣甘籃三文魚子煙三文魚沙律賣相好靚,沙律菜新鮮,仲有蕃茄仔,玉米,三文魚子,煙三文魚,淋上意大利黑醋,酸甜開胃🤤🧆E for egg 大拚盤一次滿足五個願望😍有薯條,台式黑椒腸,酥炸雞軟骨,炸雞,炸蠔,超大份!炸蠔好鮮味,好juicy😋特別鐘意黑椒腸,黑椒味濃,脆卜卜👍🏻🐟蒲燒星鰻定食重本之作😍有三大條原條星鰻,魚肉肉質細緻,軟嫩可口,仲配左泡菜,蛋絲,沙律菜同白飯,十分豐富。另外加左隻糖心蛋,蛋味香濃,配飯一流。🦐黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司鎮店之寶!🤤盒子吐司用牛油煎到香脆,再加入滿滿的嫩滑炒蛋,上面有一片鮮菠蘿,再係上面放上兩隻吉列大蝦,最上層放左一片香濃芝士,視覺效果好震撼🤩吐司真係好香好脆👍🏻吉列大蝦好似手掌咁大隻✋🏻超香口!🍩赤之E for egg 窩夫都係招牌菜之一的可愛窩夫☺️草莓係期間限定口味,窩夫好鬆脆,cream香滑不會膩,中間仲收埋左兩粒雪米糍😍冰冰涼涼,整體好夾👍🏻☕️Espresso Tonic最愛的咖啡飲品👍🏻咖啡幾香,加上tonic 好fres

🥗羽衣甘籃三文魚子煙三文魚沙律

🧆E for egg 大拚盤

🐟蒲燒星鰻定食

🦐黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

🍩赤之E for egg 窩夫

☕️Espresso Tonic
最愛的咖啡飲品👍🏻咖啡幾香,加上tonic 好fresh。

🍵抹茶鮮奶
顏色好靚好有層次,抹茶味吾算好濃,整體幾香滑。

🥛開心果特調
有驚喜,係開心果加鮮奶加豆腐!開心果味幾濃,仲飲到粒粒豆腐,幾獨特😋

🌟超級舒服寫意的一間和風cafe,所有食物都整得好有誠意,攞盤靚,賣相精美,味道一流,店員仲超級親切有熱誠👍🏻

2024-09-04
  • 蒲燒星鰻定食
  • 開心果特調
  • 赤之E for egg 窩夫
  • 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司
2天前 0 瀏覽
餐廳位於大圍城河道地舖, 是大圍人氣小店ᴄᴀғᴇ, 環境帶日系簡約風, 安排坐上傳統榻榻米位置, 需要注意的是必須脱掉鞋子上座, 清幽雅致小清新風格, 打卡一流✨我們點了冬蟹三重奏茶漬丼🦀 期間限定, 茶漬是日本常見的家庭菜式, 蟹肉蟹膏非常鮮美, 滿滿蟹籽混入飯內口感豐富, 配上長腳蟹, 米飯吸收湯汁的精華, 非常清爽, 必點推介👍🏻和風烤雞扒定食🐔 炭燒和風烤雞, 雞肉份量都多, 雞肉夠嫩夠滑, 配菜有蛋絲, 泡菜及沙律, 飯帶芝麻柴魚, 很香口又開胃日式章魚小丸子 脆漿厚薄適中, 內裡有彈牙的章魚粒, 再配上特製的醬汁及香口木魚, 非常滋味三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司🍞 期間限定鹹點吐司, 外層酥脆, 滿瀉的芝士加上芝士煙肉滑蛋更添香氣, 味道很平衡, 有驚喜😍甜品ᴇғᴏʀ ᴇɢɢ 芝士奶蓋招牌窩夫🧇 即叫即製作, 是店內人氣招牌菜甜品, 賣相非常可愛, 窩夫外脆內軟, 內有雲尼拿雪米糍, 奶蓋味特別濃香幼滑飲品開心果特調 建議飲用前先拌勻, 開心果味道十分濃郁, 杯邊加了開心果碎, 鮮奶豆腐令口感更有層次竹炭黑芝麻鮮奶黑白色非常吸精, 陣陣黑芝麻香味, 冰涼口感, 味道不錯這問

我們點了

甜品
ᴇғᴏʀ ᴇɢɢ 芝士奶蓋招牌窩夫🧇

飲品

竹炭黑芝麻鮮奶
黑白色非常吸精, 陣陣黑芝麻香味, 冰涼口感, 味道不錯

這問餐廳是寵物友善餐廳, 特設室外位置, 可以帶毛小孩一同用膳, 食物賣相很吸引、高質素性價比高, 店員由帶位至用餐完都招呼周到, 值得再回顧💕

• E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
  • 冬蟹三重奏茶漬丼
  • 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司
1K
👧🏻😋👅🍽✨Tatami日式cafe 必食盒子吐司 🤩-🛋️ 餐廳好自豪地將 #有tatami坐嘅cafe 放入IG bio🤭 樓上得兩張大tatami枱好舒適, 仲有兩隻貓貓公仔陪食勁cute, 地下戶外亦有座位方便帶單車客人🛋️ 無論環境, 服務同餐點都非常日式, 主打盒子吐司同定食, 仲不時推出期間限定款式-🫕 期間限定 - 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司 $88💯吐司上鋪滿芝士, 煙肉鹹香融入左一切開就湧出黎既滑蛋入面, 芝士蛋份量好多但唔會膩-🦀 冬蟹三重奏茶漬丼 $168✨蟹膏, 蟹肉, 蟹籽三重仲要加埋原隻蟹鉗, 熱茶清香突出到蟹鮮甜, 凍食蟹肉點豉油Wasabi又好夾-🍱 黑魚籽煙鴨胸定食 $82💯鴨胸厚身又腍, 煙燻唔會太重味, 配蔥絲黑魚籽幾 fresh; 另可加配糖心蛋+$15 -🍤E For Egg大拼盤 $98✨薯條, 台式黑椒, 酥炸雞軟骨, 另加是日款式共五款; 最愛炸魷魚鬚炸皮酥脆而肉夠爽彈-🍹開心果特調 $56💯開心果醬同鮮奶漸層呈綠白色, 有開心果碎沿邊好有儀式感, 豆腐清清地好突出到開心果香又夠滑-🥛竹炭黑芝麻鮮奶 $42✨有奶蓋好驚喜, 鹹甜軟滑, 黑
👧🏻😋👅🍽✨

🍹
開心果特調 $56

🥛
竹炭黑芝麻鮮奶 $42
✨有奶蓋好驚喜, 鹹甜軟滑, 黑芝麻好濃香
🍰
聖誕節限定 - 雪の巴斯克芝士蛋糕(豆腐) $62
💯打卡一流, 加左豆腐比一般cheesecake挺身, 冇咁綿密但就更滑, 唔會太甜好香豆腐味

5天前 0 瀏覽
大圍必食餐廳 - E for egg 🍳🥚雞蛋為主題既吐司專門店,到店必食最受歡迎既盒子吐司!餐廳最近更推出了冬日期間限定餐目,非常高質同igable,今季必食三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒震撼眼球,爆餡!煙肉炒滑蛋已相當惹味,再加上三重芝士,非常邪惡但芝味Level up!餐廳將吐司加上牛油煎香,再放上滿滿餡料,所以酥軟盒子洋溢着滋味的牛油香,令人一試難忘冬蟹三重奏茶漬丼奢華”蟹”逅,將蟹肉蟹膏蟹籽拌勻後,口感層次更豐富,啖啖蟹肉加上蟹膏既甘香,每口都充滿著蟹之鮮味,加上鰹魚湯底,感覺清新淡雅,必食精選蒲燒星鰻定食加配糖心蛋星鰻肉質細緻滑嫩,配上蒲燒鰻魚汁,魚肉香甜惹味,配上珍珠米飯和糖心蛋,入口順滑,味道更鮮,口感更豐富巴斯克芝士蛋糕驚艷之作!外層帶有烘焙過的焦香,中層芝士軟滑濕潤,口感綿密且香氣十足,芝士味細滑濃郁,低糖配方,令人吃岀幸福感赤のE FOR EGG窩夫(草莓)餐廳每款甜品也非常出色!窩夫烘至外脆內軟綿,散岀淡淡蛋香,配上芝士奶蓋及士多啤梨粉,絕不油膩。配料豐富,窩夫中間夾着雪糕糯米糍、幼滑忌廉及紅豆蓉,別出心裁之作玫瑰紅茶入秋養生之選,能細嚐岀優雅的玫瑰芳香開心果特調開心果
大圍必食餐廳 - E for egg 🍳🥚

三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒

蒲燒星鰻定食加配糖心蛋

巴斯克芝士蛋糕

赤のE FOR EGG窩夫(草莓)

玫瑰紅茶
入秋養生之選,能細嚐岀優雅的玫瑰芳香

開心果特調
開心果控必試,香濃開心果加上牛乳和豆腐,甜到剛好,開心果的果仁香伴隨著豆香奶香,這個組合毫無違和感,大滿足

E for Egg (大圍)
📍大圍城河道19-25號城河樓地舖

最近來到大圍這間很有人氣的Café - E for Egg🥚光是門面已經很喜歡,簡約乾淨的風格.ᐟ分兩層,樓下是座椅的,樓上是塌塌米♡店內還播著很柔和的音樂,環境好舒服~⧐ 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司 HK$88 ⧏E for Egg的盒子吐司可說是這裡的名物~當親身吃過以後便知道為何這麼有名♡即使上面有餡料,但吐司仍然是酥脆的.ᐟ.ᐟ芝士、煙肉、滑蛋三者更是無敵的配搭,好吃到是令人留下深刻印象的那種ദ്ദി ·͜·⧐ 冬蟹三重奏茶漬丼 HK$168 ⧏沒想到一間Café小店竟然有提供蟹料理.ᐟ這款冬蟹三重奏茶漬丼是期間限定的~又再一次對期間限定這4個字失去抵抗力 (笑)蟹腳能拆出很多蟹肉,蟹肉亦非常鮮味🦀配以清香的茶漬飯,整個很日式♡⧐ E for Egg大拼盤 HK$98 ⧏很豐富和吸引的一款拼盤,份量也很多~有薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等5款炸物.ᐟ這個拼盤很適合和朋友開心Share~⧐ 香脆魷魚鬚 HK$68 ⧏說到最喜歡的小食莫過於炸魷魚鬚♡沒想到拼盤也有,但整碟也被我們吃光光~真的太好吃,小食也有很高質的表現.ᐟ⧐ 開心果特調 HK$56 ⧏飲品選擇了近期大熱的開心果💚底部有
光是門面已經很喜歡,簡約乾淨的風格.ᐟ
分兩層,樓下是座椅的,樓上是塌塌米♡
店內還播著很柔和的音樂,環境好舒服~
⧐ 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司 HK$88 ⧏

E for Egg的盒子吐司可說是這裡的名物~
當親身吃過以後便知道為何這麼有名♡
即使上面有餡料,但吐司仍然是酥脆的.ᐟ.ᐟ
芝士、煙肉、滑蛋三者更是無敵的配搭,
好吃到是令人留下深刻印象的那種ദ്ദി ·͜·
⧐ 冬蟹三重奏茶漬丼 HK$168 ⧏

沒想到一間Café小店竟然有提供蟹料理.ᐟ
這款冬蟹三重奏茶漬丼是期間限定的~
又再一次對期間限定這4個字失去抵抗力 (笑)
蟹腳能拆出很多蟹肉,蟹肉亦非常鮮味🦀
配以清香的茶漬飯,整個很日式♡
E for Egg大拼盤
⧐ E for Egg大拼盤 HK$98 ⧏

很豐富和吸引的一款拼盤,份量也很多~
有薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等5款炸物.ᐟ
這個拼盤很適合和朋友開心Share~
⧐ 香脆魷魚鬚 HK$68 ⧏

說到最喜歡的小食莫過於炸魷魚鬚♡
沒想到拼盤也有,但整碟也被我們吃光光~
真的太好吃,小食也有很高質的表現.ᐟ
⧐ 開心果特調 HK$56 ⧏

飲品選擇了近期大熱的開心果💚
底部有豆腐,兩者的結合很夾~
濃郁的開心果香沒有蓋過豆腐的幽香,
很值得一試的一杯特飲ദ്ദി ·͜·
⧐ 竹炭黑芝麻鮮奶 HK$38 ⧏

黑芝麻鮮奶真是my favourite🩶
天氣轉涼所以點了熱飲,轉了Oat Milk.ᐟ
可以轉Oat Milk這個真的很有驚喜~
滿滿的黑芝麻香氣,非常有營♡
開心果巴斯克芝士蛋糕
⧐ 開心果巴斯克芝士蛋糕 HK$62 ⧏

本來想要點聖誕限定的豆腐口味巴斯克蛋糕🍰
想著還有數件,待吃完才下單也未遲…
現實告訴大家不要太老定,我就是活生生的例子~
到吃完主食打算點的時候發現已Sold out.ᐟ.ᐟ
簡直晴天霹靂,唯有點了開心果巴斯克~
不過開心果巴斯克也很好吃啦,香濃的開心果氣味💚
開心果控絕對不容錯過的一個甜品

其實甜品還想吃窩夫,可是我的肚子已裝不下了…
只好下次再來的時候才試吧o̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤
2024-11-10
E for Egg大拼盤
開心果巴斯克芝士蛋糕
大圍呢間咖啡店,店面走白色簡約風,好清新。樓高兩層,下層走白色木系簡約風,有少量戶外座位,內裡沿著樓梯拾級而上到閣樓,有榻榻米可以席地而坐,好舒服~今次最推介主食冬蟹三重奏茶漬丼同埋甜品✨

主食 -
🫧冬蟹三重奏茶漬丼 (推介必食✨)
期間限定一定要叫啦!丼飯鋪滿蟹膏、蟹肉、蟹籽仲有長腳蟹肉,配搭吸引!加埋暖暖嘅茶更加突顯食材與米飯的甜味!
🫧E For Egg大拼盤
咩都想食,呢個拼盤有薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨、炸蠔、炸魷魚,一次過滿足曬!🫧金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
相機食先📸,好睇又好食,吐司煎到外脆內軟,加埋三文魚籽海鮮沙律,
甜品 -
🫧栗子蒙布朗窩夫(推介必食✨)
成座山咁大嘅Mont blanc,外層嘅栗子蓉條條分明,好甜口感軟綿,中間竟然仲收埋粒雪米糍!底下就係酥脆又煙韌嘅窩夫
上面有一粒可愛造型小雞蛋,一定要打卡呀!🫧巴斯克芝士蛋糕(推介必食✨) 唔係誇張,有三重口感,蛋糕面夠燶!內部濕潤柔軟,味道非常驚喜,外面堅硬挺身,好香芝士味!推介推介!飲品 - 🫧桂花香梨茶
好甜,有幽香同茶嘅甘醇,兩個人飲啱啱好!

主食 -
🫧冬蟹三重奏茶漬丼 (推介必食✨)
🫧E For Egg大拼盤
🫧金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
甜品 -
🫧栗子蒙布朗窩夫(推介必食✨)
上面有一粒可愛造型小雞蛋,一定要打卡呀!
🫧巴斯克芝士蛋糕(推介必食✨)
飲品 -
🫧桂花香梨茶
好甜,有幽香同茶嘅甘醇,兩個人飲啱啱好!
2024-11-07
栗子蒙布朗窩夫
🎐大圍日式禪味文青餐廳「 E For Egg Cafe」,樓高兩層的Cafe不單pet friendly,樓上更有特色榻榻米座位可以打卡🎍 主打以西日料理,以雞蛋為主題的吐司專門店🍳🍞三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司(Hk$88): 吐司黃金色外脆內軟,夾有咸香煙肉、嫩滑雞蛋,超Cheesy芝味🦀冬蟹三重奏茶漬丼(Hk$168): 期間限定的茶漬丼,不單擺盤精緻充滿日式風味,有蟹膏、蟹籽、長腳蟹肉,新鮮爽甜🌰栗子蒙布朗窩夫(Hk$88): 瀑布般的 栗子蓉細滑稠密配鬆厚窩夫🍰冧酒提子巴斯克芝士蛋糕(Hk$58):蛋糕潤滑輕盈,粒粒冧酒提子口感分明🍹西柚百香果氣泡水(Hk$42): 酸香十足 ,粒粒果籽很清新🍸Iced開心果特調(Hk$56): 自家調製特飲以粒粒開心果碎混合鮮奶、豆腐花,口感豐富(平日18:00前無需服務費)📍E For Egg Cafe大圍城河道19-25號城河樓地舖(港鐵大圍站 A 出口, 步行約4分鐘)

(平日18:00前無需服務費)

📍E For Egg Cafe
大圍城河道19-25號城河樓地舖
(港鐵大圍站 A 出口, 步行約4分鐘)
2024-11-06 283 瀏覽
E for egg係位於大圍嘅人氣cafe, 以雞蛋作主題🥚主打滑蛋盒子吐司🍳🍞三年前到訪要排隊,估唔到最近再訪假日下午茶時間依舊人氣不減,都要排一陣先有位😮Double芝士豬柳盒子吐司 $55賣相睇落吸引,配菜同之前有少少分別,之前係蕃薯條,宜家有芝士年糕同沙律菜麵包烘到脆身帶牛油香,餡料同醬汁都夠,滑蛋炒得夠滑,配埋豬柳,味道當然好夾,蜜糖芥末醬可以減少油膩感,但係唔太feel到芝士🤔整體ok算好味,但唔會話超及驚喜金莎軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$108呢個吐司係餐廳招牌之一,原隻軟殼蟹令到視覺效果夠晒吸引,賣相好靚,睇落都覺得好澎湃,啱晒打卡👀🦀軟殼蟹炸到脆身,加埋滑蛋及三文魚籽,口感豐富,入面仲有海鮮沙律,加埋金莎鹹蛋黃醬及蜜糖芥末醬滋味十足,整體口味平衡得不錯👍🏼竹炭黑芝麻鮮奶 $45🖤面頭奶蓋味道偏甜,黑芝麻味不算太突出招牌奶蓋咖啡 $48☕️賣相幾可愛,面頭有用呢個整成嘅小雞蛋,中層係酒啡,最底係鮮奶,味道帶酒味,整體唔算甜總結個人覺得cafe性價比都ok,比好多cafe定價合理,食物質素都唔差的,不過服務同排隊入位安排可再改善,最近週末到訪明明已經有空位,但服務員搞左

Double芝士豬柳盒子吐司 $55

金莎軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$108
軟殼蟹炸到脆身,加埋滑蛋及三文魚籽,口感豐富,

竹炭黑芝麻鮮奶 $45🖤
面頭奶蓋味道偏甜,黑芝麻味不算太突出

招牌奶蓋咖啡 $48☕️

總結個人覺得cafe性價比都ok,比好多cafe定價合理,食物質素都唔差的,不過服務同排隊入位安排可再改善,最近週末到訪明明已經有空位,但服務員搞左好耐先安排我地入坐🧐當日得一個服務員,收錢送餐又要走上走落,個人覺得人手不太夠,因此服務都唔算好好

2024-11-03 228 瀏覽
大圍一間超抵食之選仲攞過timeout award好鍾意佢唔同款式嘅特色飲品今次叫咗個芝士奶蓋有酒精嘅咖啡果然口感層次好豐富酒精同咖啡都好夾加埋奶蓋簡直係三重享受另外一個開心果凍飲都好特別濃濃嘅開心果味飲品比較thick係好有存在感嘅一杯嘢飲呢個秋冬仲加上 冬蟹三重奏 茶漬丼一款丼飯有齊兩種滋味上面鋪滿蟹膏蟹肉仲有超多蟹籽撈埋一齊係好爽口清新嘅感覺如果鍾意暖下個胃加埋茶就可以變成茶漬飯啦四重熔岩芝士盒子吐司另外仲有一款新推出嘅盒子吐司好鍾意佢啲餡料好豐富吐司鬆軟香脆食完真係超級飽,超滿足
大圍一間超抵食之選

四重熔岩芝士盒子吐司
另外仲有一款新推出嘅盒子吐司
好鍾意佢啲餡料好豐富
吐司鬆軟香脆
食完真係超級飽,超滿足
一直未有機會到訪大圍站最新開幕的商場圍方,今天難得到大圍逛逛,想起這邊附近有很多有名的咖啡廳,於是便往A出口舊區方向出發。星期六中午來到E for Egg,門前已有數位食客自行取號等候。等了大概15分鐘就到我們了,幸運地被安排到樓上的榻榻米座位空間,別有一番風味,使用QR code落單,不用走上走落。同層一共有三桌榻榻米,都是在輕鬆聊天的食客,不算太安靜,但也能夠接受。點餐時很糾結要不要選擇期間限定的鳳梨炸蝦吐司麵包,但是基於軟殼蟹吸引力無窮還是屈服了,選擇了炸軟殼蟹海鮮吐司麵包假期沒有跟餐飲品,花了大約$50加購一杯近來大熱的開心果拿鐵咖啡,朋友選了海鰻茶漬飯和蘋果汁。餐點等候時間不算久,招牌炒蛋吐司麵包名不虛傳,非常香脆,底部較難切開,但非常有咬口。配上沙律菜和炸芝士年糕,飽得吃不下甜品。開心果咖啡也不錯喝。本身不愛吃鰻魚的,我覺得海鰻味道比較重,茶漬飯的茶較淡,適合口味清淡的食客。反而蘋果汁就非常甜,朋友加了兩次水稀釋,成功變咗自製買一送一。整體來說,值得一試,推薦招牌炒蛋吐司麵包。
一直未有機會到訪大圍站最新開幕的商場圍方,
今天難得到大圍逛逛,
想起這邊附近有很多有名的咖啡廳,
於是便往A出口舊區方向出發。

星期六中午來到E for Egg,
門前已有數位食客自行取號等候。
等了大概15分鐘就到我們了,
幸運地被安排到樓上的榻榻米座位空間,
別有一番風味,
使用QR code落單,不用走上走落。

同層一共有三桌榻榻米,
都是在輕鬆聊天的食客,
不算太安靜,但也能夠接受。

點餐時很糾結要不要選擇期間限定的鳳梨炸蝦吐司麵包,
但是基於軟殼蟹吸引力無窮還是屈服了,
選擇了炸軟殼蟹海鮮吐司麵包
假期沒有跟餐飲品,
花了大約$50加購一杯近來大熱的開心果拿鐵咖啡,
朋友選了海鰻茶漬飯和蘋果汁。

餐點等候時間不算久,
招牌炒蛋吐司麵包名不虛傳,
非常香脆,底部較難切開,但非常有咬口。
配上沙律菜和炸芝士年糕,飽得吃不下甜品
開心果咖啡也不錯喝。

本身不愛吃鰻魚的,我覺得海鰻味道比較重,
茶漬飯的茶較淡,
適合口味清淡的食客。
反而蘋果汁就非常甜,
朋友加了兩次水稀釋,
成功變咗自製買一送一。

整體來說,值得一試,
推薦招牌炒蛋吐司麵包。

炸軟殼蟹海鮮麵包吐司
軟殼蟹吐司
開心果拿鐵咖啡
炸軟殼蟹海鮮麵包吐司
軟殼蟹吐司
開心果拿鐵咖啡
2024-10-06 716 瀏覽
之前都見到好多人好評呢間餐廳,終於有機會過嚟食lunch,個三文魚蛋芝士麵包盒子,非常好食,食一個麵包盒子當午餐,女仔嚟講都夠飽。另外都要大贊杯黑芝麻嘢飲,又香又夠滑,唔算甜。至於個牛肉便當,就不過不失。
2024-10-04 893 瀏覽
位於大圍的日系咖啡店「E FOR EGG」向來人氣極高,其招牌盒子吐司及窩夫更是到店必點打卡美食;日式木系簡約裝潢,樓上設有塌塌米座位,安坐其中盡感滿滿和風-🔹羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律 配意大利黑醋 $78沙律菜份量充足,新鮮爽甜;煙三文魚油脂豐腴,口感緊緻,燻香與鹹香平衡;配合鹹鮮飽滿的三文魚籽及甜酸有致的健康黑醋,開胃之選-🔹期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98到店必點的盒子吐司賣相誘人,吐司裡盛載著兩大片菠蘿及滑蛋,再鋪上兩隻吉列蝦及原片芝士;佐以芝士年糕及沙律菜吉列蝦炸漿厚薄適中,金黃酥脆,蝦肉鮮爽,配搭邪惡芝士更添美味;菠蘿新鮮多汁,酸甜平衡有解膩作用;滑蛋嫩滑細緻,蛋香濃郁;經烘烤的吐司外脆內綿,充滿啖啖麵包香,加上甜中帶酸的千島醬更添食慾;芝士年糕輕糯軟綿,鹹香適中-🔹期間限定 - 厚切燒牛舌定食 配黑松露魚子醬 $148溏心蛋 +$154 大片牛舌放到沙律菜上,配上泡菜、蛋絲、沙律及珍珠米飯牛舌接近 1 吋厚,外層輕脆內裡緊緻肉嫩,每一口皆吃到牛舌獨特的味道,配上黑松露魚子醬更添層次感;珍珠米飯加入海苔飯素增添風味溏心蛋嫩滑細緻富蛋香,醬油香完全滲到雞
🔹羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律 配意大利黑醋 $78
🔹期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98
🔹期間限定 - 厚切燒牛舌定食 配黑松露魚子醬 $148
溏心蛋 +$15
4 大片牛舌放到沙律菜上,配上泡菜、蛋絲、沙律及珍珠米飯
溏心蛋嫩滑細緻富蛋香,醬油香完全滲到雞蛋裡,出色!
🔹Tea Set: E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88
配飲品,桂花香梨茶 +$20
同樣為到店必點食物,將兩件窩夫垂直擺放,中間放入兩顆雪米糍;加上芝士奶蓋再鋪上招牌「雞蛋」,整體造型像一座小屋,佐以朱古力布朗尼,誠意十足
芝士奶蓋細滑微鹹,加入濃郁輕澀的可可粉配搭得宜;雪米糍外皮軟糯,雪糕冰涼順滑;窩夫外脆內軟,充滿蛋香卻毫不甜膩;佐以輕甜軟黏的朱古力布朗尼,滿足了甜品控的幾大願望
桂花香梨茶啖啖桂花及雪梨清香,低甜滋潤之選
🔹冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕 $58
每日限量供應
焗至燶面帶微微焦香,冧酒香跟芝士味道互不搶對方風頭,質感緊緻順滑,軟心部分入口即溶,底層放滿甜滋滋的提子乾,整體甜度適中
🔹竹炭黑芝麻咖啡 $45
轉燕麥奶 +$5
簡單精美的拉花,奶泡細滑帶香濃的芝麻香,與醇厚的咖啡香取得平衡
2024-10-04
下午茶