2019-08-26 72 瀏覽
今日同朋友去深水埗,開咗個新商場V Walk。其實地點就係南昌站隔離,因為新商場關係,所以都好乾淨,跟住我哋就揀咗一間西餐試。牛油果水波蛋芝士烤包估唔到呢一個牛油果水波蛋嘅賣相都唔錯,而且喺麵包上面做鋪左大量嘅牛油果,蔬菜都幾新鮮,最吸引當然係我最喜愛嘅蛋黃醬啦。。法式牛奶千層蛋糕蛋糕方面,雖然唔算煎得好薄,我但係啲cream都幾平均,差唔多都有十層,絕對係心機之選。由於商場都係比較新,人流都唔算好多,所以都算幾舒服。

牛油果水波蛋芝士烤包

法式牛奶千層蛋糕

由於商場都係比較新,人流都唔算好多,所以都算幾舒服。
2019-08-25 141 瀏覽
同朋友慶祝生日,為左就我呢個大肚婆方便,大家就選擇左南昌站上蓋的v walk食飯。咁岩商場做緊優惠,睇完戲去食飯有7折,十分抵食。我地叫左一個2人獨餐,一個一人套餐再加一份心太軟。卡邦尼意粉個汁夠傑身,好味。Pizza ok唔難食,一般水準。芝士排骨d肉唔會鞋,薯角炸得好脆又唔會過火。套餐送的甜品蛋糕好難食,超級甜,又似超市買的蛋糕仔。白桃梳打白桃味好淡,又唔夠甜。最驚喜係朱古力心太軟,外皮脆,中間蛋糕軟熟,流心熱辣辣,甜度剛剛,好好味。

卡邦尼意粉個汁夠傑身,好味。
Pizza ok唔難食,一般水準。
芝士排骨d肉唔會鞋,薯角炸得好脆又唔會過火。
套餐送的甜品蛋糕好難食,超級甜,又似超市買的蛋糕仔。
白桃梳打白桃味好淡,又唔夠甜。

• 朱古力心太軟
2019-08-25 75 瀏覽
要去文青咖啡廳不一定要走得很遠,在假日裡是嘗試遠離煩囂,Eaaat. 算是很划算和方便大家的一個選擇。更重要是,新張期間在7折優惠,教人怎麼不心動要進去嚐嚐呢?我很欣賞這裡的設計,尤其杯碟和餐牌,能夠吸引我來了是美觀的東西吧。哈哈哈。言歸正傳,食物才是重點。第一道要點的是薯條配黑松露芝士醬,外面吃到的多是新鮮炸起的薯條 再在旁邊配醬。所以這樣的配搭把薯條混了醬進去是很與別不同的。牛油果波芝士配包也是超好吃的,重點是不會太飽肚,完全不需要擔心不能再點其他的食物。牛油果很新鮮可口。朱古力心太軟和千層雞蛋糕就味道偏味,建議大家可以跟朋友share來吃。整體來說,食物質素不差,環境很討喜,帶家人來吃也不錯。
要去文青咖啡廳不一定要走得很遠,

更重要是,新張期間在7折優惠,教人怎麼不心動要進去嚐嚐呢?

言歸正傳,食物才是重點。

第一道要點的是薯條配黑松露芝士醬,
外面吃到的多是新鮮炸起的薯條 再在旁邊配醬。
所以這樣的配搭把薯條混了醬進去是很與別不同的。

朱古力心太軟和千層雞蛋糕就味道偏味,
建議大家可以跟朋友share來吃。

整體來說,食物質素不差,環境很討喜,
帶家人來吃也不錯。

2019-08-23
12 分鐘 (堂食)
2019-08-25 80 瀏覽
環境裝修採用金屬木色水泥灰,感覺舒服,ig打卡首選。假日有午市套餐可以選擇,由於去個陣係下午茶時間,以輕食甜品飲野為主。店鋪新店開張關係,做緊主餐牌7折,變左好抵食👍🏻正呀凱薩沙律蒜蓉包 有跟個南瓜湯 $58 加左$12 轉左做蒸餾咖啡,咖啡香氣濃郁。之後食左個Benedict egg 牛油果法包,蛋汁香濃,值得一試👍🏻黑松露薯條,醬汁相當香,配薯條還不錯,唯獨是薯條不是用手切或者粗薯條,放耐左會有淋左既感覺甜品叫左心太軟同千層蛋糕,朱古力香加上個心夠熱,合格!千層夠creamy,唔會太實。整體感覺,抵食又可以影相。
環境裝修採用金屬木色水泥灰,感覺舒服,ig打卡首選。

整體感覺,抵食又可以影相。
2019-08-24
15 分鐘 (堂食)
2019-08-24 63 瀏覽
放工嚟南昌最近嘅新商場Vwalk行下街,商場都有唔少嘅食肆,不過連鎖店居多,見到呢間西餐裝修幾靚,枱面同埋餐具都非常之少女心,黎打卡一流!原來係fusion菜!-晚市有套餐,價錢都算OK, $78到$138不等。咁我哋就揀咗法式豬鞍同肉眼扒。-頭盤都好特別,係豆豉鯪魚沙律,同埋胡麻醬海蜇沙律。又估唔到豆豉鯪魚同沙律都可以幾夾。-見到一嚟嘅紫色湯都嚇咗一跳,原來係紫薯湯,我個人就麻麻哋啦。紫薯都係做返甜品好啲。-主菜嘅肉眼扒非常一般,質素同隔離嘅大家樂冇乜分別。豬鞍會比較好食,不過都係麻麻地。-最後仲有甜品,甜品係朱古力蛋糕,感覺似蛋糕店嘅清蛋糕加朱古力醬。-鋪頭嘅門面,裝修都睇得出有花心機,不過最重要嘅食物雖然叫做fusion菜,但係睇得出係眼高手低,雖然價錢唔貴,但係大家樂質素嘅嘢真係唔値呢個價錢。

最後仲有甜品甜品係朱古力蛋糕,感覺似蛋糕店嘅清蛋糕加朱古力醬。

2019-08-24 76 瀏覽
仔仔欣賞牛扒肉質鮮嫩兼份量十足平時唔多食嘢的囡囡,竟然對卡邦尼意粉情有獨鍾,成碟掃曬。 卡邦尼意粉賣相吸引, 再加上豐富的食材, 有煎蛋、 碎火腿、碎蘑菇和三色椒,大人細路都鐘意。🍝另外蜜糖雞翼也好好味,一條骨容易食。 連唔食肉的妹妹都食得津津有味, 哥哥就猛嗌encore飲後的雪糕也看得出是用心的製作,士多啤梨雪糕有士多啤梨、朱古力雪糕有麥提沙。🍨🍧欣賞每道菜式不單是可以用味覺享受,還可以是賞心悅目。
仔仔欣賞牛扒肉質鮮嫩兼份量十足

欣賞每道菜式不單是可以用味覺享受,還可以是賞心悅目。

2019-08-18 629 瀏覽
南昌站上蓋新開新商場 一於與家人去覓食 晚上6點左右店內只有少量客人 相信大家都以嚐新的心態 看到餐牌上的菜式挺吸引 便試試吧《蘑菇忌廉湯》本以為會是十分普通的罐頭湯 想不到很有驚喜😍打碎的蘑菇 可直接喝 而且超級香的蘑菇味撲鼻而來 沒有喝過那麼棒的蘑菇湯《蒲燒鰻魚蛋包飯》有點讓那堆油 嚇到了😅但比想像中好吃 先說鰻魚 鰻魚肉質肥美 醬汁酸酸甜甜的 挺美味 蛋亦十分嫩 可惜對於醬汁控來說 醬汁不足夠 所以不夠滿足《水果法式多士》三角形西多士 超級肥膩 略嫌有點凍 草莓與藍莓都鮮甜《法式豬鞍》可按骨分切成5件 肉質非常嫩 可輕易撕開 再沾上醬汁 味道十分濃郁 香口 不錯 但可惜這道菜也有點涼 😅《蟹肉蟹膏茶漬飯》滿滿的蟹肉 一絲絲的 仍保留鮮味 表面更有蟹籽 蟹肉當中更有蟹膏 很喜愛蟹膏那又鹹又海腥的味道 除此之後 更有紫菜及卜卜米 令到味道同口感更豐富 當茶倒入飯中 啖啖淡淡的茶香 混入其中 更加分《秘製甜醬油燒牛肉意粉》牛肉量足夠 而且肉質彈牙 需要點牙力咬開 但那秘製醬油味道十分吸引食慾 又甜又濃郁的燒汁味 為這意粉搶回不少分數 而且意粉煮得十分爽口這新舖值得一試 如果住在附近 更

蘑菇忌廉湯

蒲燒鰻魚蛋包飯

水果法式多士

法式豬鞍

蟹肉蟹膏茶漬飯

秘製甜醬油燒牛肉意粉

這新舖值得一試 如果住在附近 更何況會成為飯堂 下次再來附近會來試更多菜式 而且環境設計較文青風格 淡色系 感覺很舒服👍🏻
2019-07-27
蘑菇忌廉湯
蒲燒鰻魚蛋包飯
水果法式多士
法式豬鞍
蟹肉蟹膏茶漬飯
秘製甜醬油燒牛肉意粉
2019-08-17 130 瀏覽
下午2:52分到了V Walk的eaat 門口睇餐牌。我地問店員午餐到幾點,有沒有下午茶。他說3pm有下午茶,不過只係得cake,無其他野。由於我本人並不肚餓,只是我的同伴肚餓,所以我問店員可否俾我睇下下午茶的餐牌,咁我的同伴可以即刻叫午餐,而我可以等幾分鐘後再叫下午茶。但是店員一口拒絕,並重覆說下午茶只係得cake!叫我地3點返來,但是我們只是想睇曬兩個餐牌才決定,3點返來的話我的同伴便不能叫午餐。我不明白俾餐牌我們見會對餐廳構成什麼損失?下午茶我可以等到3點才叫。
2019-08-17
2019-08-10 3622 瀏覽
知道大型新商場終於陸續有食肆營業當然第一個戰步走去試試,由於完全不用上地面所以坐火車絕對是最輕鬆到達、今日就由沙田往紅磡方向再轉西鐵大約時間係30~35分鐘已經到達這個新商場。。。食店圍繞著一圈, 全得益當然是食家、因為可以左右挑剔選至啱先至入門~遊走一圏最終今日落腳於這間eaaat, 名字真有點可愛、門面以清晰地告示當日的餐單以及收費,差不多有十款選擇相信亦可以應付多心的食客~入座餐廳才發現侍應全以清一色後生仔女,簡約風格米、白為作主要色調,食物由落單至送餐大約五分鐘時間、送菜速度算好快手~坐上不久除了發現裝修有心思之外,盛載用餐工具都下個用心、看來老闆會否侍女兒家?或多或少都要多謝偉大的淘寶網~當日餐湯便是羅宋湯一碗,細細碗盛載無比多的胡蘿白粉粒與洋蔥蓉、濃郁豐富口感,好喝~自己就要左個青咖喱雞配白飯HK$58.目測以為細細碗原來內裡的雞件也有五、六件之多,配上索味之矮瓜及大路翠玉瓜、將青咖喱味道融入於內,小小的一碗青咖喱絕對可以是(飯小偷)的最佳女主角~白飯個人覺得不是廣東米,而係短小的珍珠米咬在口中較為軟身~簡單的要上熱奶茶,茶香而不覺苦澀~整體上個人覺得用餐滿意, 年青小伙子

食物由落單至送餐大約五分鐘時間、送菜速度算好快手~

或多或少都要多謝偉大的淘寶網~

白飯個人覺得不是廣東米,
而係短小的珍珠米咬在口中較為軟身~

簡單的要上熱奶茶,茶香而不覺苦澀~

整體上個人覺得用餐滿意, 年青小伙子亦服務有禮、只是個人認為如果以這具有心思裝修的餐廳下,應該在《上菜》時前後有序就更為理想,例如:餐湯先上餐茶往後、不要像《茶餐廳》般一次過將兩樣分開前後用餐的食物一併遞上便會更為較好。
店子有另加一收費!
琴日兩個人落街搵食唔知食乜好又唔係好肚餓想搵d特別d既野試下見到呢間新開既eaaat好似同商場其他食肆有d唔同同埋係唯一一間西餐佢係類似日式西餐既餐廳見到d價錢都合理 所以決定入去一試其實我地睇menu時係比佢既<豆豉鯪魚意粉>吸引左架由細到大都鐘意食豆豉鯪魚但係而家愈黎愈貴喺超市買罐豆豉鯪魚都要廿幾三十蚊所以都愈黎愈少食我地order既時候waitress都有同我地講唔係一般既豆豉鯪魚味佢係夾雜其他味mix埋左叫我地食既時候可以留意下望落好似簡單既一碟意粉豆豉鯪魚又好似唔係太多咁但係好夠味!!!我覺得如果再多的話可能會太咸就要狂飲水了而家反而岩岩好又唔會太油我地仲另外點左個麻辣單骨雞翼一上台已經覺得勁香佢食落亦唔會太乾岩岩好佢既口感係有d似麥當當的脆香雞翼的但係佢多左d麻辣味所以我地更加鐘意有機會都想試下佢其他fusion野~
琴日兩個人落街搵食

佢係夾雜其他味mix埋左
叫我地食既時候可以留意下

望落好似簡單既一碟意粉
豆豉鯪魚又好似唔係太多咁
但係好夠味!!!
我覺得如果再多的話可能會太咸

佢既口感係有d似麥當當的脆香雞翼的
但係佢多左d麻辣味
所以我地更加鐘意
麻辣單骨雞翼

有機會都想試下佢其他fusion野~

2019-08-08
豆豉鯪魚意粉