2023-01-15 205 瀏覽
Eris's Kitchen📍荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓 114-127號舖🤍鍾意chill既朋友仔岩哂啦,happy hour 唔知去邊好,就去D2 place 啦手! 紅白酒free flow任飲,都只係$188-$368,另配1set ham set,木塊上大約有十幾塊ham🥰 小編都飲左5-6杯🤣飲到都有d醉意🤍餐廳都出名,因為有室內高爾夫球場,俾大家模擬真既golf,有哂golf桿、手套、同所有裝備,仲有4人優惠黎一齊玩,就到新年假,又可以有個地方俾大家玩足半日啦
Eris's Kitchen

小編都飲左5-6杯🤣飲到都有d醉意

2023-01-11 242 瀏覽
車車平時都好中意同朋友去飲野吹水, 最近就同左幾個好朋友一齊去左荔枝角D2 Place嘅Eris's kitchen到傾下計飲下酒, 入面除左有餐廳, 其實仲有得打室内Golf, 入面有多個房間可以幾個朋友一齊聚埋打又得, 自己一個練習又得, 確實幾過癮, 不過果日我地就無打波, 坐係餐廳一邊睇人打一邊飲野! E到嘅free flow package (2小時任飲白酒同無限refill cold-cuts platter), 都係人均$188左右, 其實都幾抵飲! Platter入面有四種食物,有醃製Olive, Salame, Parma Ham同熱辣辣嘅蒜蓉包, 份量都幾足, 飲住酒食2份都有dd飽! 食ham配酒是常識吧~Flow package入面可以揀紅酒或者白酒, 朋友中意飲甜d所以最後就揀左E款LIEBFRAUMILCH嘅德國甜白酒, 平時食紅肉多數會配紅酒, 不過E個只係一個大方向, 其實白酒都可以配紅肉的, E款微甜白酒嘅甜味反而可以平衡番ham嘅咸味, 唔洗咁快覺得膩呢!

食ham配酒是常識吧~
2023-01-03
《Eric’s Kitchen - 荔枝角》作為一個專業既alcoholic,小妹經常都會去唔同既地方試酒,又或者出去食飯既時候都會飲番杯😝前幾日收工約咗一班朋友去飲嘢聚舊🤭喺朋友嘅介紹吓去咗荔枝角D2 Place一間有得打室內Golf既餐廳邊食邊玩咗一陣😎我就覺得呢度有少少似Clubhouse咁,裏面有多條哥爾夫球賽道俾人選擇,自己一個練習又得,一班人打比賽都得,其實都幾得意㗎🤣當日,我哋幾個人都叫咗free flow package (兩小時任飲白酒同任refill cold-cuts platter),其實食到兩round都已經抵返晒啦😎當日埋單人均約$188🤭我哋每人最少都飲咗四杯或以上既白酒同埋食咗兩set火腿😉絕對超值啦💁🏻‍♀️Cold-cuts Platter呢個platter 入面有四種食物,有醃製橄欖、蒜蓉包、Salami同埋Parma Ham,成個擺盤presentation 都幾得體嫁😉 蒜蓉包放上枱嘅時候熱辣辣,充滿蒜蓉牛油味幾好食😍我唔食橄欖嘅所以塞晒俾我啲朋友食😂而cold-cuts 方面個份量都俾得幾多,雖然仲可以refill,但係一份我覺得都夠兩個人食,
《Eric’s Kitchen - 荔枝角》

💁🏻‍♀️Cold-cuts Platter

呢個platter 入面有四種食物,有醃製橄欖、蒜蓉包、Salami同埋Parma Ham,成個擺盤presentation 都幾得體嫁😉 蒜蓉包放上枱嘅時候熱辣辣,充滿蒜蓉牛油味幾好食😍我唔食橄欖嘅所以塞晒俾我啲朋友食😂而cold-cuts 方面個份量都俾得幾多,雖然仲可以refill,但係一份我覺得都夠兩個人食,飲住酒食下肉其實好快就食晒一份

💁🏻‍♀️LIEBFRAUMILCH 德國甜白酒

Free Flow package 入面可以選擇紅或白酒,我地當日就揀左白酒,雖然紅肉配紅酒會夾啲😉不過呢個白酒甜甜地其實同Ham都幾match😎呢款白酒易入口,個人覺得都幾適合當dessert wine 🍷

總結,呢個地方其實都幾得意,好適合一班人嘅聚會,除咗室內哥爾夫球場之外,呢度仲可以比客人喺出邊餐廳位置飲酒同睇波,我見其他客人食嘅西餐都好似幾唔錯😉下次過嚟,如果唔想淨係飲酒都可以考慮吓食佢嘅西餐咼🤭
2023-01-03
2023-01-06 47 瀏覽
早幾日聖誕假後仲是holiday mood,就約左朋友去品酒放題。我地黎到呢間位於荔枝角D2 Place一期嘅一間打Golf嘅Club入面嘅餐廳,不過就算唔打golf都可以入去食野。餐廳同打golf嘅位置是相連嘅,不過啲人打golf是將個波打落去個screen到,所以會不斷有「砰砰」聲,建議坐遠少少會比較好。Michel Schneider Liebfraumilch (Free Flow) ($405)由於我地揀左free flow package,所以就揀支靚啲嘅白酒開始飲。呢支黎自德國Pfalz嘅白酒好香果香味,而且帶有少少甜,唔會覺得好酸,唔錯﹗

2022-12-29
D2 Place嘅🌟Eris’s Kitchen🌟,半自助餐好吸引🤩!仲有得玩⛳️室內哥爾夫球,可以一邊食飯一邊睇一打golf,極具特色🥳!🐖蜜糖芥末燒豬鞍 $238豬鞍大大塊🥩仲要燒得超軟嫩,用🍴刀輕輕一拖就可以切開,厚肉嘅豬鞍🐖勁多肉汁💦,唔錯!🐂輕煎美國頂級西冷 $328頂級西冷約5️⃣成熟,💗粉嫩誘人,肉香出眾!🍟炸薯條都幾香脆!🥗半自助式頭盤及沙律吧蔬菜類嫩綠爽脆🥬,仲有Ham、腸、哈密瓜🍈、多士🍞、餐包等,可以自製ham & melon😝!是日餐湯都有兩款,🎃南瓜湯同埋🍄磨菇湯!🍮焦糖燉蛋🍫朱古力心太軟 +$30套餐仲包埋飲品同埋甜品,質素都唔錯👍🏻!🍍金鑽鳳梨綠茶 +$25🍓草莓牛乳 +$25餐飲可以upgrade做特飲,🍍鳳梨綠茶酸爽,🍓草莓牛乳甜美!

🐖蜜糖芥末燒豬鞍 $238

🐂輕煎美國頂級西冷 $328

🥗半自助式頭盤及沙律吧

🍮焦糖燉蛋

🍫朱古力心太軟 +$30
套餐仲包埋飲品同埋甜品,質素都唔錯👍🏻!

🍍金鑽鳳梨綠茶 +$25
🍓草莓牛乳 +$25

🐥 Eris’s Kitchen - Chill住打golf食野既高質西餐廳🐥《半自助形式頭盤及沙律吧》半自助餐 仼夾頭盤 正❗️有沙律🥗麵包🍞🥖湯🍜佢既蒜蓉包幾香 而且好脆可以配佢既忌廉湯🍲💕都好好飲估唔到仲有Parma ham(?) +哈密瓜佢既Parma ham(?)唔同我平時食嗰啲 味道冇咁鹹 不過哈密瓜都好甜好淋🥰《海蝦煙肉海膽汁意大利麵🦐🍜》魚子同蝦既份量都幾多蝦🦐仲要幾鮮甜同彈牙麵食落都幾濃蝦同海膽既鮮甜味一啲都唔會膩👍🏻好食!💰$188《🐟香煎海鱸配檸檬牛油汁》海鱸魚肉質嫩滑 唔會overcook魚皮煎得好香脆有好淡既牛油香但唔係好覺有檸檬🍋味😂Side dish有馬鈴薯及娃娃菜馬鈴薯控🥔表示幸福同滿意🥰入味💰$238《水果撻》又幾好食喎!Custard又滑又好食😋唔會過甜重有啲藍莓🫐同士多啤梨🍓酸酸甜甜咁💰$30 (跟餐追加).__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__.總結:成日感覺好chill,坐得好舒服可以好relax咁同朋友傾計啲staff都幾nice食物質素都唔錯👍🏻不過好似要會員先可以打golf 同埋要自備裝備環境:🐥🐥🐥🐥/5 服務態度:🐥

《半自助形式頭盤及沙律吧》

又幾好食喎!
Custard又滑又好食😋唔會過甜
重有啲藍莓🫐同士多啤梨🍓
酸酸甜甜咁
💰$30 (跟餐追加)

總結:
成日感覺好chill,坐得好舒服
可以好relax咁同朋友傾計

食物質素:🐥🐥🐥🐥/5
性價比:🐥🐥🐥/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥/5
  • 海蝦煙肉海膽汁意大利麵
Semi-buffet Salad bar 頭盤自助 cold cut 餐湯 餐包 沙律吧 蒜蓉脆多士 奶油小餐包 🥣沾上 暖呼呼南瓜湯🎃/忌廉松露湯🍄 特別滋味沙律菜新鲜爽脆🥗仲有回本煙三文魚🤑 Salami 腸可以包住哈密瓜 好食食😋藍青口🧄 蒜片辣椒義大利麵🌶 $178經曲linguine aglio e olio配上新鮮肉質飽滿藍青口☺橄欖油充分爆香辣椒蒜片 拌炒義大利麵香氣十足😚蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉$218豬鞍味較濃郁 帶有小小脂肪油脂煎出來不會太乾 而鬆軟juicy 😋用芥末醬🍯蜜糖調味酸酸甜甜清爽不油膩蘋果凍頂烏龍🍎🍃蘋果香 凍頂烏龍入口生津 😊金鑽鳳梨綠🍍🍃鳳梨甜味好出 同綠茶好夾😙📍荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓 114-127號舖#semibuffet #salad#linguineaglioeolio#蜜糖芥末燒豬鞍#蘋果凍頂烏龍#金鑽鳳梨綠#好吃#放假#hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious

Semi-buffet Salad bar

金鑽鳳梨綠🍍🍃
鳳梨甜味好出 同綠茶好夾😙

藍青口蒜片辣椒義大利麵
  • 白酒煮法國藍青口
D2 Place 第一期1樓,搭電梯一定經過,可以打Golf的餐廳 Eris's Kitchen,非常適合慶祝,節日紀念。首先,大家唔好比價錢嚇親,Dinner Set $498 是買一送一的🆓。來到荔枝角,行完D2 想食好啲,值得試下。晚餐包了沙律或湯、麵包籃、主食、甜品、咖啡或茶。牛油果西柚沙律🥗 份量十足,用料新鮮,配搭健康,有藜麥、西柚,牛油果不會太生,醬汁令人很開胃。甘荀芝士忌廉濃湯🫕 顏色貌似南瓜湯,喝了發現意外甘甜,才發現是甘荀湯。甘筍湯加了忌廉和芝士,質感厚身,但保持了甘筍的清甜和輕盈,不會太膩。精選了麵包籃🥖 香脆蒜蓉包,熱騰騰的鬆軟餐包。蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉🍖 大家真係要試下,食材很高質👍,肥瘦適中,切開呈粉紅色,證明師傅烹調火喉恰到好處。肉質很軟,配上🍎蘋果蓉酸酸甜甜,減低肉的油膩,同時有助帶出豬肉的甜味。香煎三文魚配檸檬牛油汁🐟 就連不愛好魚的我也嚐了幾口🤩!老公對於這三文魚讚不絕口,魚脂充足,肉質嫩滑,魚皮煎得剛好脆口。🥇特別讚賞醬汁,清新的檸檬,配以牛油的香氣,再加上香草,配搭完美。這醬汁有助去除三文魚腥味,同時帶出魚的順滑及鮮味。開心果焦糖燉蛋🍮 開心果

精選了麵包籃🥖 香脆蒜蓉包,熱騰騰的鬆軟餐包。

開心果焦糖燉蛋🍮 開心果味很突出,燉蛋口感非常幼滑,質感偏結實。面頭的焦糖烤得剛好,另有生果🍓🫐點綴,令層次更豐富。

• 開心果焦糖燉蛋
  • 香煎三文魚配檸檬牛油汁
  • 蜜糖芥末豬鞍配蘋果蓉
2023-01-02 31 瀏覽
平時工作忙碌有壓力,放假都想搵個地方可以飲返杯,chill一 chill. 最近就係荔枝角D2 place 搵到個好地方,Eris’s kitchen. 呢度下午section 估唔到咁正,$188/ 人頭可以無限飲紅白酒,同食意大利風乾火腿,wine and ham 呢個配搭真係最合襯。今次試了白酒,口味易入口甜甜的,很適合女生,我仲特登一問隻酒有無得買,因為真係好好飲。ham 有Parma ham 同辣肉腸,配搭牛油多士,同埋兩款橄欖一起吃,真係風味十足,邊食邊飲酒真係chill得十分痛快。隔離係高爾夫俱樂部,模型高爾夫球場供高爾夫發燒友練習,好多人喜歡係eris’s kitchen 食完野過去打波,喜歡打高爾夫的朋友真係一個不錯的選擇,而我就係高爾夫發燒友,下次一定約埋三五知己來呢度放鬆下。
2022-12-30
5 分鐘 (堂食)
2022-12-31 20 瀏覽
餐廳位於荔枝角D2 Place一期一樓,位置便利,主打café 式西餐及餐酒。Michael Frank Saar Riesling Feinherb 2020, Riesling, Mosel, Germany餐酒屬於德國酒Qualitätswein(優質產區酒)等級,出產於Mosel,入口偏甜,有蜜糖,梨味以及蘋果味,算係易入口既白酒,如果鍾意偏甜Riesling 既朋友應該會喜歡。Corte del Golfo Coda di Volpe Jrpinia DOC 2020, Coda Di Volpe, Italy餐酒屬於意大利酒,屬於DOC 等級,表示法定產區酒,相對上一款酒, 呢款明顯偏dry,medium body,相對酸少少,入口有青蘋果,梨,青檸味。由於小編私心dry嘅白酒,所以比較喜歡呢款。風幹火腿拼盤有兩款風乾火腿,包住橄欖,正常送酒小菜。海蝦辣椒蒜皮意大利面意大利面幾掛汁,鮮蝦鮮味十足。輕煎美國安格斯西冷牛扒三文治配薯條牛扒肉汁鮮嫩,薯條夠晒香脆。

風幹火腿拼盤
有兩款風乾火腿,包住橄欖,正常送酒小菜。

海蝦辣椒蒜皮意大利面
意大利面幾掛汁,鮮蝦鮮味十足。

輕煎美國安格斯西冷牛扒三文治配薯條
牛扒肉汁鮮嫩,薯條夠晒香脆。
2022-12-30 30 瀏覽
去完D2 Place影相就落去商場食飯,呢間餐廳有得打哥爾夫球⛳️Dinner set仲買一送一,好抵食👍🏻個南瓜甘荀忌廉濃湯好大碗,🉑以兩個人share,飲落好香南瓜味牛油果西柚沙律🥗仲有煙三文魚,沙律菜新鮮好味,牛油果🥑生熟程度剛好,十分yummy 主菜叫咗個蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉,豬鞍好大塊,食落唔會韌,點上蘋果蓉一齊食,味道剛剛好另一個主食揀咗香煎美國頂級西冷配特濃紅酒汁,西冷食落牛味十足,口感香滑水果花茶係兩人份量,好大壺,飲落以綠茶味為主甜品係開心果焦糖燉蛋,味道唔會過於甜,口感非常滑溜,好味😋
Dinner set仲買一送一,好抵食👍🏻

水果花茶係兩人份量,好大壺,飲落以綠茶味為主

甜品係開心果焦糖燉蛋,味道唔會過於甜,口感非常滑溜,好味😋
Golf場中的小餐廳,鬧市中的綠州,工餘三五知己小活動,就是好地方。與朋友開心去行D2,發現午餐美食好去處。當中有自助沙律吧:湯也有兩種選擇*南瓜湯(南瓜味濃郁又滑),磨菇湯(磨菇炒得超香,忌廉濃)。麵包也可選蒜蓉包,與餐包。我怕太包,只選了香濃的蒜蓉包,襯湯超夾。冷盤仲有德國腸配蜜瓜,三文魚薯仔青瓜蕃茄沙律。是次我們點選了蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉:豬鞍香口,肉質Q彈汁多,又厚切,加上蘋果蓉甜潤與豬鞍十分相襯。海蝦煙肉海膽意大利粉:驚喜有大大粒三文魚魚籽,令口感多一重彈牙爆醬,意大利粉吸收了海膽濃郁味道,刺激味蕾。最後有香醇咖啡與檸檬茶為此完美午餐畫上句號。

與朋友開心去行D2,發現午餐美食好去處。

冷盤仲有德國腸配蜜瓜,三文魚薯仔青瓜蕃茄沙律。

最後有香醇咖啡與檸檬茶為此完美午餐畫上句號。

餐廳位置系荔枝角D2P入面成日經過都留意到系一間可以打室內哥爾夫球既西餐廳裡面裝修,佈置好有古典味入到去好舒服,十分好情調好岩歎下酒,傾下計而佢dinner set系會包左自助沙律,湯,餐包,重有ham同蜜瓜,好豐富主菜叫左個牛扒,外香內軟,煎得好好,而且塊牛扒本身都好有牛味配菜都整得好好,都有啲啲炭燒香味重有個薯條更加要讚,粗薯條炸得好香脆,又唔會好乾身因為今次主要系歎下酒,所以開左支紅酒,食下ham,傾下計無叫太多主食

餐廳位置系荔枝角D2P入面
成日經過都留意到
系一間可以打室內哥爾夫球既西餐廳
裡面裝修,佈置好有古典味
入到去好舒服,十分好情調
好岩歎下酒,傾下計

而佢dinner set系會包左自助沙律,
湯,餐包,重有ham同蜜瓜,好豐富

主菜叫左個牛扒,外香內軟,煎得好好,
而且塊牛扒本身都好有牛味
配菜都整得好好,都有啲啲炭燒香味
重有個薯條更加要讚,粗薯條
炸得好香脆,又唔會好乾身

因為今次主要系歎下酒,
所以開左支紅酒,食下ham,傾下計
無叫太多主食
聖誕假同朋友過左D2 Place行市集🎄行完之後朋友Book左Eris's Kitchen同我食晚飯兼慶祝聖誕✨每位包埋半自助形式頭盤&沙律吧!可以任食巴馬火腿同莎美樂腸,用好甜嘅蜜瓜包住黎食超爽😋仲有新鮮嘅沙律菜、西蘭花、水果沙律可以夾🥗另外仲有香噴噴嘅蘑菇湯、餐包同蒜蓉包可以拎😚蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉呢度嘅豬鞍超軟腍好厚肉,肥瘦適中,一啲都唔嚡口!肉汁都幾豐富,醬汁方面係蜜糖芥末配埋蘋果蓉😇成件事好夾,食咗咁大舊肉都唔會好肥膩,正!海蝦煙肉海膽汁意大利麵四大隻好爽彈嘅海蝦經過烤焗🥰呢度嘅意大利粉係天使闊麵,沾滿晒海膽汁嘅意粉好有咬口!最特別嘅係仲有好多粒三文魚籽令到成個意粉除咗有煙肉嘅鹹香之外,仲有海鮮嘅鮮味😋開心果果撻好酥脆嘅超香牛油撻皮載着好幼滑香濃嘅開心果醬!開心果醬唔算太過甜,醬面有好新鮮嘅士多啤梨同藍莓✨好食到平時唔太好甜品嘅我,都唔覺意食晒成嚿呀!Eris's Kitchen (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓 114-127號舖
聖誕假同朋友過左D2 Place行市集🎄

每位包埋半自助形式頭盤&沙律吧!

可以任食巴馬火腿同莎美樂腸,用好甜嘅蜜瓜包住黎食超爽😋
仲有新鮮嘅沙律菜、西蘭花、水果沙律可以夾🥗

另外仲有香噴噴嘅蘑菇湯、餐包同蒜蓉包可以拎😚

蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉

呢度嘅豬鞍超軟腍好厚肉,肥瘦適中,一啲都唔嚡口!
肉汁都幾豐富,醬汁方面係蜜糖芥末配埋蘋果蓉😇
成件事好夾,食咗咁大舊肉都唔會好肥膩,正!

海蝦煙肉海膽汁意大利麵

四大隻好爽彈嘅海蝦經過烤焗🥰
呢度嘅意大利粉係天使闊麵,沾滿晒海膽汁嘅意粉好有咬口!
最特別嘅係仲有好多粒三文魚籽
令到成個意粉除咗有煙肉嘅鹹香之外,仲有海鮮嘅鮮味😋

開心果果撻

好酥脆嘅超香牛油撻皮載着好幼滑香濃嘅開心果醬!
開心果醬唔算太過甜,醬面有好新鮮嘅士多啤梨同藍莓✨
好食到平時唔太好甜品嘅我,都唔覺意食晒成嚿呀!

Eris's Kitchen (荔枝角)
  • 蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉
  • 海蝦煙肉海膽汁意大利麵
  • 開心果果撻
2022-12-29 27 瀏覽
朋友相約荔枝角食晚餐,梗係推介她來呢度有得食又有得睇人打golf坐得又舒服,位置又闊落半自助餐既setting ham同蜜瓜都好鮮甜salad有4款選擇: 羅馬生菜 ,雜菜沙律, 薯仔蘋果, 西蘭花沙律四款沙律集成一碟, 沙律爽脆又清甜 ,而且蒜蓉包又夠脆, 再配ham加密瓜簡直一絕而且亦都有餐湯配上❤️澳洲牛肉漢堡加薯條安格斯牛肉夠juicy,而且食落有肉汁,麵包係烤過,加上內嫩外脆。薯條係粗薯條,食落唔淋又夠脆蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉豬鞍夠淋但又有咬口, 配蘋果蓉感覺好清新, 而且盤碟藝術够高質,食落心曠神怡兩杯凍咖啡,咖啡味濃而且甜度,自己選擇👍
朋友相約荔枝角食晚餐,梗係推介她來呢度

有得食又有得睇人打golf
坐得又舒服,位置又闊落

自助餐既setting

ham同蜜瓜都好鮮甜

而且亦都有餐湯配上❤️

澳洲牛肉漢堡加薯條

蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉

兩杯凍咖啡,咖啡味濃而且甜度,自己選擇👍
  • 澳洲牛肉芝士漢堡配薯條
  • 蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉