2024-06-06
餐廳:Espresso Alchemy (將軍澳)地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn 1 1樓F54號舖原來Espresso Alchemy唔經唔覺喺香港已經有13年歷史,老闆嚟自澳洲墨爾本🇦🇺,致力將最好嘅咖啡帶到香港,不惜工本帶埋團隊去唔同國家視察咖啡豆嘅農場同製作過程,同農夫建立長遠而緊密嘅關係🧑🌾,直接喺佢哋手上買入咖啡豆再運返香港,喺可持續發展嘅原則下提高透明度,希望客人飲到靚咖啡之餘,亦都可以了解每一杯咖啡背後嘅故事👍喺布袋澳沿住山路行返出將軍澳,喺又攰又頸渴嘅時候坐低飲返杯Espresso Tonic($50)都真喺幾爽皮🤤,將雙份Ristretto倒入Tonic Water裡面,飲落除咗有濃郁醇厚嘅咖啡香,仲有帶氣泡嘅冰涼快感,飲落好gur又解渴😋;另外叫咗杯Alchemy blend嘅大Latte($44),Nutty flavor帶嚟咖啡同朱古力香,加埋靚靚拉花真喺賞心悅目☺️,順帶一提佢哋嘅咖啡喺嚟自四個咖啡豆國——巴西🇧🇷、哥倫比亞🇨🇴、印尼🇮🇩同埃塞俄比亞🇪🇹 ✝️香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 $129三隻香煎過嘅虎蝦🦐,爽彈極致嘅口感俾咗我一個驚喜🎉,意粉配上翠綠
地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn 1 1樓F54號舖
原來Espresso Alchemy唔經唔覺喺香港已經有13年歷史,老闆嚟自澳洲墨爾本🇦🇺, 致力將最好嘅咖啡帶到香港,不惜工本帶埋團隊去唔同國家視察咖啡豆嘅農場同製作過程,同農夫建立長遠而緊密嘅關係🧑🌾,直接喺佢哋手上買入咖啡豆再運返香港, 喺可持續發展嘅原則下提高透明度,希望客人飲到靚咖啡之餘,亦都可以了解每一杯咖啡背後嘅故事👍
喺布袋澳沿住山路行返出將軍澳,喺又攰又頸渴嘅時候坐低飲返杯Espresso Tonic($50)都真喺幾爽皮🤤, 將雙份Ristretto倒入Tonic Water裡面,飲落除咗有濃郁醇厚嘅咖啡香,仲有帶氣泡嘅冰涼快感,飲落好gur又解渴😋; 另外叫咗杯Alchemy blend嘅大Latte($44),Nutty flavor帶嚟咖啡同朱古力香,加埋靚靚拉花真喺賞心悅目☺️,順帶一提佢哋嘅咖啡喺嚟自四個咖啡豆國——巴西🇧🇷、哥倫比亞🇨🇴、印尼🇮🇩同埃塞俄比亞🇪🇹
✝️香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 $129
三隻香煎過嘅虎蝦🦐,爽彈極致嘅口感俾咗我一個驚喜🎉, 意粉配上翠綠蘆筍、蕃茄蓉同巴馬臣芝士粉,酸甜微辣加上芝士香,食落唔會好濃味亦唔膩,雖然賣相麻麻但食落又真喺幾開胃飽肚🤓
✝️生酮意式芝士卷 $62
呢個無糖無麵粉嘅生酮Tiramisu卷,絕對啱晒食緊生酮餐單或者有糖尿嘅人士✅, 外層綿綿濕潤,口感比平時嘅蛋卷濕潤一啲,有陣陣Tiramisu同咖啡香🤩,中間嘅忌廉濃而唔溜,做飯後 甜品一流😌