2024-10-17 498 瀏覽
間唔中都好鍾意去Espresso Alchemy 食早餐,今晚專程去食個晚餐。煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律蕃茄三文治擺盤精緻,特別係好似朵玫瑰花嘅煙三文魚,未食已經流晒口水!麵包焗得香脆,牛油果碎雞蛋口感順滑,煙三文魚帶來點點鹹香味道,整體超好味!青醬忌廉雞肉長通粉青醬味道好特別,雞肉鮮嫩,再加埋口感彈牙的長通粉,好好味!鮮奶朱古力口感濃郁,甜而不膩。藍莓合桃蛋糕揀咗藍莓合桃蛋糕做甜品,蛋糕好柔軟,藍莓配合桃,層次豐富。呢度嘅環境令人坐得好舒服,仲要過播放一啲令人好relax嘅音樂,喺度食飯傾偈最好不過。

煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律蕃茄三文治

青醬忌廉雞肉長通粉
青醬味道好特別,雞肉鮮嫩,再加埋口感彈牙的長通粉,好好味!

鮮奶朱古力
口感濃郁,甜而不膩。

藍莓合桃蛋糕
揀咗藍莓合桃蛋糕做甜品,蛋糕好柔軟,藍莓配合桃,層次豐富。

• 煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律蕃茄三文治
這裡的裝潢以復古美拉德風格啡紅色為主調,營造出一個舒適且優雅的環境,可以chill一個下午~.☕️Flat White咖啡味超級濃郁,奶泡細膩幼滑,口感非常順滑,好味到轉圈圈,消除一整天的疲勞~.🥤Espresso Tonic也是一款值得推薦夏日的飲品。fresh得黎又好提神~.🫔豬頸肉卷餅配芥末籽醬豬頸肉烤得非常嫩滑juice,搭配上全麥芥末籽醬,口感差dd,如果加牛油果口感會更better🥑
☕️Flat White
🥤Espresso Tonic
也是一款值得推薦夏日的飲品。fresh得黎又好提神~
🫔豬頸肉卷餅配芥末籽醬
2024-10-13
下午茶
2024-09-09 856 瀏覽
今日約左好耐冇見的朋友食飯傾偈,決定去Espresso alchemy 飲杯咖啡,食個tea。環境舒服,服務又唔錯。青醬雞肉長通粉青醬味道清新,醬汁很夠,包裹著每一條長通粉,雖然是雞胸肉,但肉質不柴,質感不錯。烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯份量超級大,賣相十分吸引!雞扒有兩大塊,香草味道濃郁。菠蘿燒過後更鮮甜多汁,生菜新鮮爽脆。漢堡疊得高,要分層先食到🤣焗薯香口,薯味濃郁。法式西多配雜莓醬法式西多厚身,鬆軟,灑上糖粉,多了一份香甜。雜莓醬酸酸甜甜,整體感覺比一般的西多更輕盈好食!蜜糖伯爵latte 奶味濃厚香滑,伯爵茶味清新。

青醬雞肉長通粉

烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯

焗薯香口,薯味濃郁。

法式西多配雜莓醬

蜜糖伯爵latte

奶味濃厚香滑,伯爵茶味清新。

2024-09-05 961 瀏覽
每次想食早餐,首選都會係Espresso Alchemy。位置方便,環境舒服,食物質素都唔錯。檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治望落雖然唔似好大份,但係三文治厚身,食晒成份好飽肚。烤雞加上檸檬汁,幾清新,加上些少胡椒,調味好足夠。意大利麵包烘得十分香脆,好味!雞扒芝士奄列配多士因為用左Cajun, 所以帶有些少辣,辣辣地好惹味。呢份奄列超級大份,加上芝士,好拉絲,一個人完全食唔晒。我覺得呢度嘅麵包嘅係唔錯,香脆鬆軟!Cappuccino早餐餐飲加$11可以轉飲Cappuccino,咖啡味道濃郁,香滑。Original brew coffee 檸檬蛋糕呢個蛋糕好實在,檸檬味清新,帶有些少濕潤感,好味!
2097 瀏覽

檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治

雞扒芝士奄列配多士

我覺得呢度嘅麵包嘅係唔錯,香脆鬆軟!

Cappuccino

Original brew coffee
檸檬蛋糕

呢個蛋糕好實在,檸檬味清新,帶有些少濕潤感,好味!

2024-09-05 654 瀏覽
前幾日同個friend去Cafe食嘢吹吓水😋,將軍澳Popcorn呢間環境睇落都好靚靜靜地,見到嘢食種類都算幾多!🍴煙三文魚牛油果蛋沙律三文治 $88賣相非常吸引呀~牛油果蛋沙律酸酸地好開胃,配埋煙三文魚同埋沙律菜個配搭清新得來又有飽足感!🍴青醬雞肉長通粉$104慢煮雞肉好嫩滑,青醬係新鮮整嘅,加上少少芝士幾好食👍🏻👍🏻🍰homemade藍莓合桃蛋糕熱辣辣食好香牛油味得來又唔會太膩,合桃添加口感!🍵Matcha Latte $39好飲!

🍴煙三文魚牛油果蛋沙律三文治 $88

🍴青醬雞肉長通粉$104
慢煮雞肉好嫩滑,青醬係新鮮整嘅,加上少少芝士幾好食👍🏻👍🏻

🍰homemade藍莓合桃蛋糕
熱辣辣食好香牛油味得來又唔會太膩,合桃添加口感!

🍵Matcha Latte $39
好飲!
2024-09-02 544 瀏覽
星期六日都比較多人,眼見都唔係特別太多位置,而且都少迫🥹由店員安排位置就可以自己去收銀落單,不過好處係未見有限制用餐時間,出面冇人排隊都可以係到CHILL下既😗ALL DAY BREAKFAST每次去唔同既café我都真係會必點,今次呢個係牛角包,相比起bagel就肥左d,不過食落都香脆鬆軟既=)個炒蛋就不太好了,有d太過水,好似怪怪地甘,其他都不外乎係果d配料啦BUGRER再黎就係烤雞菠蘿漢堡配檸檬醬同埋焗薯,個包都幾軟熟,有小小煎過既痕跡,幾香,肉質鮮嫩,配埋個菠蘿同檸檬醬酸酸甜甜幾開胃既~整體都真係一間打卡好睇既café,食物就真係冇咩大太既期望同特別

ALL DAY BREAKFAST
BUGRER
2024-08-30 700 瀏覽
宇治抹茶鮮奶 - 重牛奶味,覺得refreshing,因為唔會太甜鮮奶巧克力 - 同樣重牛奶味,夠Rich👍🏻煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律三文治 - 足料,調味豐富,三文治烘底即上所以夠熱夠脆,不過略嫌牛油果少少生雜菌意粉配黑松露醬 - 廚師落醬時一啲都唔吝嗇,每啖意粉都係滿滿嘅黑松露醬,蘑菇先用黑椒炒過,經過調味,再撈落意粉,蘑菇味好香,鍾意食雜菌類嘅朋友一定會覺得好吸引法式西多士配自家雜莓醬 -西多士一上碟係好靚嘅金黃色,多士夠哂厚,好香牛油味,自家製集莓醬唔係死甜,同埋真係有莓粒嘅口感,感覺健康,可能鍾意甜食嘅朋友會覺得偏酸Overall覺得坐落環境舒服,人流雖然多,但係唔會好迫,加上菜夠快,所以都好適合係附近返工嘅人💪🏻
鮮奶巧克力 - 同樣重牛奶味,夠Rich👍🏻

煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律三文治 -

雜菌意粉配黑松露醬 -

法式西多士配自家雜莓醬 -

1986 瀏覽
2024-08-27 655 瀏覽
佢哋喺將軍澳開咗分店😍!環境都係走休閑清新路線, 成個感覺好chill~🥪Avocado on toast with salad個 presentation好吸引呀🤩!個toast 好鬆脆, 有新鮮蕃茄片、牛油果🥑, 牛油果熟度剛剛好, 有齊我鍾意嘅食材!旁邊配上新鮮沙律菜🥗, 呢個配搭好味又健康!我另外用咗套餐價加咗一杯Matcha Latte (轉 Oat Milk)🍵, 抹茶味濃厚, 茶味與燕麥奶味平衡, 口感順滑🍰Homemade cakes必試自家製蛋糕!店員會幫忙焗返暖啲蛋糕, 香蕉蛋糕有着天然香蕉味🍌, 入口軟熟, 略帶一點濕潤感。藍莓核桃蛋糕都好鬆軟, 有香甜藍莓味🫐, 配上脆合桃, 好好食😋!

🥪Avocado on toast with salad

🍰Homemade cakes
2024-08-27
好開心呢間我同朋友仔都好鍾意食嘅Cafe,今次佢黎左我屋企附近而將軍澳都開咗分店既espresso alchemy. 位置係popcorn 電梯直上就係lu環境同其他分店佈置非常接近,都係採用比較舒適,寬敞嘅設計。好適合同朋友慢慢傾偈,冇時間限制嘅壓力。飲品今次試咗宇治抹茶鮮奶,濃郁嘅抹茶味同奶香配合得非常好。主食今次再食厚切意大利煙肉卡邦尼意粉。上次食過返尋味,好鍾意佢係厚切煙肉,香得嚟唔會咸,肉質彈得嚟亦爽口,一啲都唔「蘇」。而且卡邦尼醬汁非常Creamy,配合軟硬度適中,彈牙嘅意粉,非常好👍。亦試咗以前未食過嘅「乳酪青醬雞肉意式香草包」。開頭會以為好酸,但係原來乳酪中和左青醬嘅膩,係可以咁fresh! 雞肉嘅份量亦都非常之多,唔係肥雞肉,個包帶少量蒜蓉味,食落脆口,所以成個麵包味道同口感層次非常多,幾適合減肥人士。最後甜品食咗法式西多士配自家製雜莓醬。厚切嘅西多士,配合少少酸味嘅雜莓醬,味道清新,非常適合作為晚飯嘅完結。

位置係popcorn 電梯直上就係lu

飲品今次試咗宇治抹茶鮮奶,濃郁嘅抹茶味同奶香配合得非常好。

主食今次再食厚切意大利煙肉卡邦尼意粉。
配合軟硬度適中,彈牙嘅意粉,非常好👍。

最後甜品食咗法式西多士配自家製雜莓醬。

2024-08-22
  • Cabonara
2024-08-20 411 瀏覽
Good good coffee ☕️ ☕️Espresso Alchemy 📌將軍澳唐賢街9號Popcorn 1 1樓F54號舖今早上完興趣班感到有點提不起勁,出門時太早未及享用一杯咖啡。到Popcorn 午餐當然選有好啡的店舖,這個時段需要稍為排隊。牛油果碎蛋貝果配沙律好喜歡新鮮的沙律菜、小蕃茄,感覺特別健康。貝果外脆脆熱熱的,內𥚃軟糯,就是喜歡這個質感,牛油果碎蛋沙律好好味。自家製檸檬蛋糕顏色漂亮,淡淡的黃加上清新的檬香味。Flat White 澳白薄薄的奶泡加上意式濃縮咖啡,入口幼滑咖啡味突出。

Good good coffee ☕️

☕️Espresso Alchemy
📌將軍澳唐賢街9號Popcorn 1 1樓F54號舖

今早上完興趣班感到有點提不起勁,
出門時太早未及享用一杯咖啡。
到Popcorn 午餐當然選有好啡的店舖,
這個時段需要稍為排隊。

牛油果碎蛋貝果配沙律
好喜歡新鮮的沙律菜、小蕃茄,
感覺特別健康。
貝果外脆脆熱熱的,內𥚃軟糯,
就是喜歡這個質感,
牛油果碎蛋沙律好好味。

自家製檸檬蛋糕
顏色漂亮,淡淡的黃加上清新的檬香味。

Flat White 澳白
薄薄的奶泡加上意式濃縮咖啡,
入口幼滑咖啡味突出。
2024-08-09 528 瀏覽
今日同老公去左將軍澳PopCorn行街,估不到碰上了一間飲品和食物都挺有質素的Cafe我倆也吃得好滿意。這間Cafe正是位於將軍澳PopCorn內的Espresso Alchemy。入面環境好Chill而且坐得舒適,更放了不少綠色植物令眼球非常舒服。第一次到將軍澳分店,商場嚟講,呢間分店都算幾大,裝修幾靚,轉角位有間房仔,靜靜地傾吓偈都幾好。開放式的設計,設有圓枱、二至四人枱,地方闊落,以粉橙紅色為主調,一個個圓拱形圍繞,裝潢優雅,環境很美,感覺舒適寫意。總括嚟講,這間 Espresso Alchemy無論環境、食物及服務也挺合我心意,相信我很快便會再次走去幫襯。

2024-06-17
午餐
𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐀𝐥𝐜𝐡𝐞𝐦𝐲 將軍澳都開咗分店喇.ᐟ.ᐟ°. ⑅ 法式西多士配自家雜莓醬 $56上幾次去其他分店咁啱都賣哂 今次終於食到喇厚厚嘅 ᴛᴏᴀsᴛ 配搭藍莓果醬 整體唔會過甜 每個 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 包含一杯 sɪɴɢʟᴇ ᴏʀɪɢɪɴ ʙʀᴇᴡ ᴄᴏғғᴇᴇ如果點 ɪᴄᴇᴅ 需要每杯加 $19 °. ⑅ 香煎虎蝦配蕃茄汁意粉 $129微辣番茄醬汁酸酸地好開胃 蝦肉彈牙爽口 °. ⑅ 烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋及焗薯 $127私心推介呢個 漢堡入面有兩塊烤雞扒 蕃茄菠蘿同沙律菜 兩個人sʜᴀʀᴇ都剛剛好 °. ⑅ 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $76ᴘᴀɴɪɴɪ 微微檸檬香 加上煎香過嘅煙肉 烤雞同半溶芝士 感覺幾清新
°. ⑅ 法式西多士配自家雜莓醬 $56

°. ⑅ 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $76

• 法式西多士配自家雜莓醬
  • 烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋及焗薯
2024-07-27 449 瀏覽
💡休閒咖啡店放假就緊係要chill下,呢間,餐廳空間感十足,夠曬寫意。🍽全日早餐成個餐好豐富,有炒蛋炒蘑菇🍳滑滑嫩嫩,加上多汁香的蘑菇,非常美味開胃。水果💫有新鮮可口的蜜瓜及牛油果🥑綿密滑順的牛油果。仲有煙肉🥓和香腸🌭咸香可口。牛角包🥐酥脆可口。🐓雞扒芝士奄列內餡飽滿多汁的雞肉和熔化柔滑的芝士,夠曬營養及飽肚。🍵朱古力咖啡香醇濃郁的Alchemy特調咖啡,加入全脂牛奶後,口感更順滑綿密。☕️😋☕️牛奶朱古力濃濃的朱古力香氣,融合左牛奶的順滑質感,絕對是巧克力控的最愛! 😍💖🍞自家製藍莓合桃蛋糕藍莓果肉多汁飽滿,與脆香的合桃好夾。
💡休閒咖啡店
放假就緊係要chill下,呢間,餐廳空間感十足,夠曬寫意。

🍽全日早餐

🐓雞扒芝士奄列
內餡飽滿多汁的雞肉和熔化柔滑的芝士,夠曬營養及飽肚。

🍵朱古力咖啡

☕️牛奶朱古力

🍞自家製藍莓合桃蛋糕
藍莓果肉多汁飽滿,與脆香的合桃好夾。

2024-07-23 389 瀏覽
I'm always excited to try new and innovative dishes. This trio of culinary delights certainly piques my interest! The Carbonara Spaghetti with Pancetta Affumicata Bacon sounds like a decadent twist on a classic Italian favorite. The rich, creamy sauce paired with the smoky, salty bacon is sure to satisfy any pasta lover's cravings. The Keto Matcha Cream Roll Cake, on the other hand, offers a healthier indulgence. Matcha is known for its antioxidant properties, and wrapping it in a light, airy ca

The Keto Matcha Cream Roll Cake, on the other hand, offers a healthier indulgence. Matcha is known for its antioxidant properties, and wrapping it in a light, airy cake roll seems like a delightful way to enjoy its unique flavors without the typical sugar overload.

Finally, the Earl Grey Chocolate creation intrigues me with its pairing of fragrant tea and rich, dark chocolate. I can almost imagine the subtle floral notes of the Earl Grey complementing the deep cocoa flavors.

Overall, this selection showcases the creativity and diversity of the culinary world, and I'm eager to try each of these mouthwatering dishes.
2024-07-21 340 瀏覽
幾鐘意Popcorn呢間Espresso Alchemy,之前鰂魚涌、尖沙咀都食過主打西式意粉、burger、三文治、蛋糕等輕食,又有咖啡等,啱晒我Crispy Snapper Fish Fillet Burger with Homemade Mayo脆炸魚堡配自家製蛋黃醬 炸魚夠香脆,好多肉,唔似出面得啲炸粉,最鐘意佢啲蛋黃醬,同炸魚勁夾,同埋個包好好食,大讚Matcha Latte 宇治抹茶鮮奶香濃好飲,值得一試Keto Peanut Butter Dark Chocolate Roll Cake 生酮花生醬黑巧克力忌廉卷呢到有三個味嘅生酮roll cake ,首次品嘗花生醬味,冇咁甜,幾夾朱古力生酮蛋糕質地平時冇咁軟熟,但呢到嘅整得唔錯,唔會太乾太鞋口

Matcha Latte 宇治抹茶鮮奶
香濃好飲,值得一試

生酮蛋糕質地平時冇咁軟熟,但呢到嘅整得唔錯,唔會太乾太鞋口