2023-11-08 115 瀏覽
位於荃灣如心既Espresso Alchemy採用落地玻璃採光設計,純白環境悠閒舒適😘午餐時段會提供Lunch Set,會附送Single origin brew,亦可加錢配搭其他咖啡/飲品🤭💫 牛油果碎蛋貝果配沙律 $78經烘暖既貝果🥯口感帶微煙韌,偏軟熟既質感😆帶點麥甜味,中間塞滿牛油果碎蛋沙律,💫 Honey Earl Grey Latte $11 (跟Lunch Set)Presentation好靚🥰用玻璃樽裝住,飲落奶味較重,然後散發出陣陣Earl Grey既獨特香氣☺💫 法式西多士配自家製雜莓醬 $56即製既法式西多士一上枱超吸引!!好厚身😍外脆內軟,充滿蛋香,一定要趁熱食🤩點埋酸酸甜甜既雜莓醬🍓又夾又好味!是必點之選😝💫 自家製磅蛋糕 $32磅蛋糕分成三款口味,包括香蕉🍌、藍莓核桃🫐同咖啡核桃蛋糕☕餐廳會先烘熱後再上枱,陣陣牛油香氣極吸引!😋磅蛋糕質地濕潤厚實,好滿足!當中K就最鐘意咖啡核桃口味,滿溢既咖啡香氣,食完個口都仲有陣陣餘韻

💫 牛油果碎蛋貝果配沙律 $78

💫 法式西多士配自家製雜莓醬 $56

💫 自家製磅蛋糕 $32

2023-11-07 914 瀏覽
平日去做尖總會經過呢間espresso alchemy大大面落地玻璃跟一貫的裝修風格是我幫襯咁多間分店入面最靚嘅一間平時放工想幫襯但只開到七點這個週末終於捨得早起吃了!低估了佢嘅人氣,估唔到一大朝早已經滿座坐不到最舒服、靠窗的圓枱則一律要搭枱不過最緊要還是佢地大大個落地玻璃夠曬自然光食物、咖啡都保持到與其他分店一貫的水準~༝༚ 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 ( ᴴᴷᴰ 146 ) 這裡的ADB都幾大份,牛角包有層次但炒菇同煙肉則比較油膩༝༚ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘗𝘦𝘴𝘵𝘰 𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪 ( ᴴᴷᴰ 74 ) ༝༚ 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪 ( ᴴᴷᴰ 74 ) 基本上每次都會翻撻Panini配搭健康而且雞肉份量不少༝༚ 𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢 𝘭𝘰𝘢𝘧 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 ( ᴴᴷᴰ 32 ) 唔好睇我影到佢咁細件,其實佢非常大份香蕉味唔算好濃,但整體唔會太甜༝༚ 𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯𝘰 ( ᴴᴷᴰ 38 / 𝘓 ) ༝༚ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 43 / 𝘓 ) 呢到的咖啡豆都是果香偏出
平日去做尖總會經過呢間espresso alchemy
大大面落地玻璃跟一貫的裝修風格
是我幫襯咁多間分店入面最靚嘅一間
平時放工想幫襯但只開到七點
這個週末終於捨得早起吃了!

低估了佢嘅人氣,估唔到一大朝早已經滿座
坐不到最舒服、靠窗的圓枱則一律要搭枱
不過最緊要還是佢地大大個落地玻璃夠曬自然光
食物、咖啡都保持到與其他分店一貫的水準~

這裡的ADB都幾大份,牛角包有層次
但炒菇同煙肉則比較油膩

基本上每次都會翻撻Panini
配搭健康而且雞肉份量不少

唔好睇我影到佢咁細件,其實佢非常大份
香蕉味唔算好濃,但整體唔會太甜

༝༚ 𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯𝘰 ( ᴴᴷᴰ 38 / 𝘓 )
༝༚ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 43 / 𝘓 )
呢到的咖啡豆都是果香偏出
2023-11-05
10 分鐘 (堂食)
2023-11-04 123 瀏覽
下午經過如心廣場有啲肚餓想醫醫肚子,見到依間在如心酒店門口旁邊很寫意的西餐咖啡店,就決定入去試試。我點了以下的食品。檸檬汁烤雞蕃茄芝士意大利三文治很久沒有吃Panini. 這個三文治裡面有雞肉,煙肉,蕃茄和芝士。芝士可以拉絲, 整個三文治不錯。牛油果蕃茄芝士意大利三文治依個panini 比較健康。用牛油果做主因食。配番茄和拉絲芝士。牛油果醬好creamy。好像和整個三文治融合了。藍莓合核桃蛋糕件蛋糕熱熱地,口感好鬆脆又軟熟。件量都唔細。味道甜甜地真係唔錯。依個蛋糕係我今天的推介。凍泡沫咖啡餐廳應該主打咖啡同cake. 這個泡沫咖啡真的很多帶有奶香的柔軟泡沫。咖啡味道甘香。口感滑順。這個也不錯。

檸檬汁烤雞蕃茄芝士意大利三文治

藍莓合核桃蛋糕
凍泡沫咖啡
下午茶
2023-10-28 132 瀏覽
經常到Coffee shop 的我,有間位於荃灣西如心廣場嘅Espresso Alchemy 不得不推介比大家。當日同同事就落左黎食lunch,由於都已經兩點幾,所以今次就吾洗等位,平時早上同lunch 時段都系要排隊等候。主菜(一):煙三文魚沙律配檸檬醋醬新鮮又大大塊嘅三文魚,大大份沙律菜。而檸檬醋醬嘅酸甜酸甜味道非常開胃。主菜二:香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉見到網上都有好多人推介呢道菜,果然值得一叫。虎蝦大隻又鮮甜,肉質彈牙。主菜可以配杯咖啡,補錢加大Cappuccino,同埋叫左杯Honey Earl Grey Latte. Cappuccino 咖啡同奶調得岩岩好,拉花靚。杯Earl Grey 都好重茶味,岩曬我。

主菜(一):煙三文魚沙律配檸檬醋醬

主菜二:香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉

2023-10-19 111 瀏覽
Cafe環境好舒服,有大大嘅落地玻璃窗,光線十足,呢間cafe有幾間分店,之前係尖沙咀都試過。呢度有咖啡同小食,我同朋友叫左兩杯Latte,坐在窗邊嘅位置,Latte好味,奶味夠濃郁,悠閒甘係度飲杯咖啡傾下計都算係吾錯嘅選擇
  • Latte
2023-10-13 178 瀏覽
今日Weekday放假,朋友約咗我呢度食brunch😊人流唔多,環境採光非常好!俾人好chill好放鬆嘅感覺😌呢度價錢唔貴,服務好得黎仲唔使加一🙌👅檸檬汁烤雞煙肉Panini(走芝士)三文治外層香脆,雞肉唔會乾身,煙肉香口😋雖然好多肉,但係食落又唔會覺得濟,飽足感高!👍👅青醬雞胸沙律配檸檬醋汁 朋友啱啱喺隔離做完gym,呢個沙律啱晒佢食😂 佢話啲菜好新鮮,佢俾咗舊雞胸我試,原來慢煮真係可以咁嫩滑咁好食😯 完全唔似食緊健康餐😌👅跟餐咖啡果味重,味道偏酸,都唔錯👍整體性價比高,係會再encore嘅Cafe😊
今日Weekday放假,朋友約咗我呢度食brunch😊

人流唔多,環境採光非常好!俾人好chill好放鬆嘅感覺😌
呢度價錢唔貴,服務好得黎仲唔使加一🙌

👅檸檬汁烤雞煙肉Panini(走芝士)

三文治外層香脆,雞肉唔會乾身,煙肉香口😋
雖然好多肉,但係食落又唔會覺得濟,飽足感高!👍

👅青醬雞胸沙律配檸檬醋汁

朋友啱啱喺隔離做完gym,呢個沙律啱晒佢食😂

👅跟餐咖啡

果味重,味道偏酸,都唔錯👍

整體性價比高,係會再encore嘅Cafe😊
2023-10-13
  • 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
  • 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
2023-09-26 216 瀏覽
今日要外出, 知道如心附近有車直接搭出去, 所以係商場附近搵間餐廳食少少野, 第一次係Espresso Alchemy食lunch set, 店員亦好細心解釋menu, 介紹埋飲品部分👍🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉正值lunchtime, cafe越黎越多附近上班族黎食lunch, 開始多人, 但都無阻出餐嘅速度, 等左大約5-10min就已經送餐, 滿滿忌廉汁掛滿整碟意粉, 煙肉份量唔少, 而且件件厚切啖啖肉, 意粉煙韌度岩岩好😋🥗煙三文魚沙律配檸檬醋醬呢個沙律係估唔到咁大嘅份量, 配料有橄欖, 酸蕃茄, 煙三文魚大大件, 沙律菜夠新鮮, 好鍾意檸檬醋醬, 夠哂開胃😍🥤Iced MochaMocha入口有香濃嘅咖啡味, 唔會俾朱古力味掩蓋哂, 而朱古力味甜度又岩岩好😛🥤Iced Latte 因為鍾意偏奶嘅咖啡, 所以揀飲latte, 奶味比較突出之餘, 亦會有d甜甜地🥰朋友說其實精品咖啡係唔會有凍嘅, 而我眼見附近食客大部份都真係揀熱飲, 下次揀返熱飲先🤭

🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

🥗煙三文魚沙律配檸檬醋醬

🥤Iced Mocha

🥤Iced Latte

🐳🪽藍藍天空高掛我的夢~深海潛入最深追逐確與眾不同~沿途快樂自由陪伴我~美夢成真因你讓我到處去碰~🤍 星期日來個悠閒的Brunch Date🐬🩵🐋 一邊空靈舒適的環境裏嘆個豐富早餐 一邊對著落地大玻璃窗外的藍天白雲工作~👩🏻‍💻🥯☕️✨✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /🕊️ 煙三文魚沙律配檸檬醋醬 超級推薦非常大份的煙三文魚沙律.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 🥗 三文魚厚厚一疊,大約有五六塊,超誇張的!沙律菜份量很多,加上車厘茄和黑橄欖,用料十分豐富,上面綴以砌成玫瑰花瓣🌹形狀的三文魚,賣相精緻而且飽肚.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ💥🕊️ 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉煙肉🥓切成厚厚的一塊塊,每塊的外邊烤得微微焦脆,中間的肉質油潤甘香,配上濃郁充滿芝香的卡邦尼意粉,整體非常惹味~🧀🍝🕊️ 法式西多士配自家製雜莓醬西多士即叫即整,上桌時剛剛好熱辣辣!🍞超大片,份量非常驚人!奶油味道很重,問了店員才知道原來是因為配方用上比較多牛油🧈,所以吃起來感覺有點甜膩。(可惜餐廳沒有提供雪糕🍧🍨 感覺有雪糕會更好吃呢⋯⋯)要注意這裡的空調蠻大,過了一會很快就會變得軟腍。🥹 幸好有藍莓果醬,味道

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /

🕊️ 煙三文魚沙律配檸檬醋醬

🕊️ 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

🕊️ 法式西多士配自家製雜莓醬

西多士即叫即整,上桌時剛剛好熱辣辣!🍞超大片,份量非常驚人!奶油味道很重,問了店員才知道原來是因為配方用上比較多牛油🧈,所以吃起來感覺有點甜膩。(可惜餐廳沒有提供雪糕🍧🍨 感覺有雪糕會更好吃呢⋯⋯)要注意這裡的空調蠻大,過了一會很快就會變得軟腍。🥹 幸好有藍莓果醬,味道酸酸甜甜,畫在碟旁好漂亮~🥀

🕊️ Latte

/ 環境 Environment /

餐廳位於酒店附近 週末人流超多
檯與檯之間坐得雖然算近
不過環境設計上非常用心
每一個空間都充斥著文青的感覺~

我最喜歡靠著落地大玻璃窗的窗戶座位

要享受寧靜時光絕對推薦.ᐟ‪‪.ᐟ

/ 其他 Others /

入座時間只有90分鐘
如果點很多食物的話
可能會吃得有點急(⊙v⊙)

餐廳洗手間位於商場裡面
路程只需要5分鐘
有多格 清潔程度整潔乾淨

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

Espresso Alchemy
荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

真的很喜歡這裡,一有空就來坐坐,每次都覺得大落地玻璃光猛舒服,湊完女番學來呢到飲杯靚咖啡食個三文治so chill🥰.🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102🥪煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治 $86🍰咖啡胡桃蛋糕 $32☕️Latte(L) +$16☕️Cappuccino (L) +$16.呢到的lunch set非常高質又份量十足,兩個女仔係唔會食得哂😂三文治滿滿的沙律菜🥗,煙三文魚玫瑰花造型,入面仲有蕃茄🍅和碎蛋,包煙韌脆口,成個set健康豐富又夠fresh🌱.意粉煮得剛好,大讚煙肉好厚身份量又多好好食😋勁有誠意👍🏻滿滿的醬汁好creamy😌.最後來呢到必點咖啡,好飲到次次一定點大杯,香濃細滑,再配件咖啡蛋糕,大滿足🥰差夠電再去番工💪🏻

🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102
🥪煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治 $86
🍰咖啡胡桃蛋糕 $32
☕️Latte(L) +$16
☕️Cappuccino (L) +$16

我非常喜歡espresso alchemy呀🫶🏻 難得我覺得食三文治而覺得抵嘅地方🤭👍🏻Lunch set 牛油果碎蛋貝果配沙律($78)素質很好,bagel用牛油烘過,外脆內軟靭,夾的碎蛋超好吃🫶🏻配的沙律份量也多,個汁甜甜地好味❤️Lunch set已包single origin咖啡,性價比很高,☕️轉cappuccino也只用加$11(regular) /$16(大),烘焙味濃郁,奶泡濃滑,👍🏻煙三文魚碎蛋蕃茄三文治($86)賣相更靚,實物勁大份😳,吃得非常飽。Iced latte (+$19)👍🏻藍莓合桃homemade loaf cake($32)很有份量,藍莓用料足,二人share甜食再嘆靚啡,絕配!如心分店雖然店面不大,但設落地玻璃窗,樓底高+自然光充足,食物和咖啡質素都有水準,份量足,又不用加一,服務也不錯。以這質素環境,我覺得價錢絕對合理!食完很滿足~值得再訪!下次食意粉。

bagel用牛油烘過,外脆內軟靭,夾的碎蛋超好吃🫶🏻
配的沙律份量也多,個汁甜甜地好味❤️

👍🏻煙三文魚碎蛋蕃茄三文治($86)賣相更靚,

實物勁大份😳,吃得非常飽。
Iced latte (+$19)

藍莓用料足,二人share甜食再嘆靚啡,絕配!

喺荃灣西站附近,要醫肚,又想飲杯咖啡☕️,諗一諗,就決定嚟呢間咖啡店☕️開餐🤣呢度有Lunch Set 可以揀,我揀咗 $126「雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬Pork Neck and Sauteed Mushroom Mix Burger with Whole Grain Mustard Dressing」,Lunch Set 包 Regular Size Single Origin Brew Coffee ☕️Regular Size Single Origin Brew Coffee ☕️ 夠濃郁又滑,幾好飲😋「雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬」:嚟到嘅時候見到有一件成塊豬扒🐷🥩咁大塊嘅豬頸肉🥩,咁大塊豬頸肉🥩真係比較少見🤩,豬頸肉🥩肉質爽滑又甘香😋;其他配料仲有 炒香咗嘅雜菌、紫洋蔥片、火箭沙律菜、蕃茄片等,呢個漢堡包🍔都幾豐富🤩仲叫咗 $32「自家製咖啡胡桃蛋糕 Coffee & Pecan (with Alchemy Blend)」:唔係好甜,有啲咖啡香味,仲見到同食到啲長山核桃🤩

荃灣西呢邊好多野食,今次黎到如心廣場地下一間好光猛既Cafe傾計☺️ 估唔到係一個伏~~~‣ Homemade Lemonade ($43)味道正常發揮,但真係太細杯,畢竟都成四十幾蚊~‣ 蜜糖青檸梳打 ($47)呢杯同樣都係正常發揮,好彩唔係好細杯,總算合理d‣ 生酮宇治抹茶忌廉卷($61)呢份忌廉卷份量偏細,蛋糕糕體都OK,不過抹茶味道偏淡,呢個價錢會expect好味d,性價比低‣ Latte - Large ($43)呢個Latte咖啡味幾出,飲落都幾滑,味道有d苦;見openrice d人拉花比較靚,而我呢杯就係最普通既拉花,有d失望💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟限時60分鐘太短了,尤其係定位為Cafe既餐廳;後來二次加單,餐廳職員再次強調係跟番第一次落單時間為用餐時間,身為顧客聽落都好唔舒服,仲要跟番第一次單時間,感覺都幾唔合理;加上座位間隔好近,感覺冇隱私,食物質素又平平無奇,下次唔會再黎了~💰Total: $194 ($64.67pp 無服務費)📍Espresso Alchemy荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖全港多間分店🫶🏻🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe🚩

‣ Homemade Lemonade ($43)
味道正常發揮,但真係太細杯,畢竟都成四十幾蚊~

‣ 蜜糖青檸梳打 ($47)
呢杯同樣都係正常發揮,好彩唔係好細杯,總算合理d

‣ 生酮宇治抹茶忌廉卷($61)

‣ Latte - Large ($43)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

💰Total: $194 ($64.67pp 無服務費)
📍Espresso Alchemy
荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖
全港多間分店🫶🏻

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

2023-09-05 123 瀏覽
朋友外地回港探親住在如心酒店,她說附近交通方便、食肆選擇不少。大家捉緊時間多聚一次,相約吃個早餐。我帶她到我喜愛的咖啡店,選擇一張近落地玻璃的桌子,一邊品嚐早餐一邊享受陽光帶來的暖意。我叫了煙肉芝士奄列配多士和Flat White ,奄列外面呈金黃,內裡還有嫩滑的蛋醬加上煙肉和芝士的咸香,很美味。sourdough 多士香脆軟糯配上牛油perfect 。Flat White 順滑淡淡果香。Cappuccino 帶著淡淡的甜。檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治,意式Panini 烘得香脆,檸檬汁中和肉類和芝士的膩和帶點清香,半溶芝士就最吸引。

Flat White 順滑淡淡果香。

Cappuccino 帶著淡淡的甜。

2023-08-24 113 瀏覽
今朝約左朋友係荃灣,通常我地都會約係老地方Espresso Alchemy見面。Espresso Alchemy行白色簡約風,主打輕食類同特色單品咖啡。而我推介呢度的原因除左環境一流外,最重要係性價比高。咖啡方面首先推介Single Origin Brew,Large Size 都係 $34蚊,其實係幾化算。味道方面都唔hae,飲到單品豆的特性,味道今次比較平淡,有陣陣果香,餘韻都唔錯。另外都推介埋呢度的香蕉蛋糕,唔好以為佢一件要三十幾蚊好貴,首先蛋糕好大件,質感有少少實,證明真材實料,每一啖都食到熟香蕉的味道,但又唔會過甜,同單品咖啡相當夾。一啖蛋糕,一呷咖啡,同朋友吹下水,唔經唔覺咁就過左一個寫意的早上!

2023-08-23 81 瀏覽
之前已經試過一次😋好味到番番轉頭再食普遍間間Cafe都要收加一服務費呢間有服務得嚟竟然唔洗👍🏻窗邊嘅坐位次次黎到都已經occupied ~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️厚切煙肉芝士卡邦尼意粉 $102大大粒煙肉🐷好香嘅煙熏味唔會好似平時啲煙肉咗得個「死咸」醬汁creamy又多芝士😍意粉彈牙得嚟又掛汁💁🏽‍♀️烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬&焗薯 $126雞扒好多肉汁配埋菠蘿同乳酪醬酸酸甜甜咗好開胃但🥲除咗M記次外😂我真係冇乜邊間漢堡係可以一啖咬曬咁多層要分開用刀叉好似fine dining咁食💁🏽‍♀️Latte 跟set + $11(regular)題外話🤓佢隻COCOA BUTTER啡豆好木味超白朱古力味沖奶啡一流
之前已經試過一次😋好味到番番轉頭再食
普遍間間Cafe都要收加一服務費
呢間有服務得嚟竟然唔洗👍🏻
窗邊嘅坐位次次黎到都已經occupied
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️厚切煙肉芝士卡邦尼意粉 $102
大大粒煙肉🐷好香嘅煙熏味
唔會好似平時啲煙肉咗得個「死咸」
醬汁creamy又多芝士😍
意粉彈牙得嚟又掛汁