2020-10-04 393 瀏覽
其實呢一日咁啱約咗朋友嚟何文田食飯 所以就上openrice睇下有咩coffee shop 可以食完飯後嚟飲杯野傾下計☕Search過先知有呢間Five to One 見人影嘅相都幾靚 所以就過嚟試下😍 其實我覺得就唔係好有打咭feel 因為店舖以白色牆壁為主 個人就覺得無乜特別 不過加埋燈光 影相出嚟應該會比較顯白 我估大家鐘意呢樣😅不過整體係幾舒服 夠晒光猛又乾淨 而且座位安排好寬敞👍🏻我就飲咗杯熱Cappuccino 唔錯啊 拉花亦都"四正" 朋友試咗佢嘅甜品"富士山" 即係芝士奶蓋配雲呢拿泡芙 呢個係同皇茶crossover 朋友好喜歡 尤其是面頭嘅奶蓋好好味😋
2020-09-24 647 瀏覽
[🇭🇰香港- 何文田].🔻Cafe黎講佢哋嘅食物質素超高,”炸軟殼蟹多士配滑蛋”麵包看到熱辣辣仲有牛油香,軟殼蟹亦都炸到啱啱好,唔會話油淋淋;”海老白湯烏冬”冇諗過個湯底會咁濃郁,分分鐘出色過啲拉麵店😂烏冬係彈牙嘅;如果手沖咖啡有多啲選擇就好啦.🔻🍽 Five To One📌 地址: 何文田勝利道6號地舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyathomantin #tummysreadyforhongkongstyle #tummysreadyforcoffee #tummysreadyforcafe #tummysreadyforsandwich
[🇭🇰香港- 何文田]
🔻
🔻
🍽 Five To One
📌 地址: 何文田勝利道6號地舖
2020-09-20 412 瀏覽
ordered a few things. two udon, one pannacotta, and one cheese and bacon fries. will start off talking about the fries.... the fries are decent, hot, crunchy on the outside and fluffy on the inside. they are $78....but the cheese when it arrived was one big hard blob. hard to just pull a piece of fry with some cheese on it because it was so hard. often the cheese and fries were separate. should use a runnier meltier cheese. also for $78 ... kinda expected real cut bacon bites and not shaker baco

will start off talking about the fries.... the fries are decent, hot, crunchy on the outside and fluffy on the inside. they are $78....but the cheese when it arrived was one big hard blob. hard to just pull a piece of fry with some cheese on it because it was so hard. often the cheese and fries were separate. should use a runnier meltier cheese. also for $78 ... kinda expected real cut bacon bites and not shaker bacon bites.

ordered a porkchop udon, delicious. very good. however they did forget our order and we actually sat there for a very long time waiting. they did apologize though. would order again. also softshell crab cold udon, also quite good.

had an earl grey pannacotta, there was honey or syrup.on it. took away slightly from the earl grey taste. could be a bit less honey.

coffee blend is good however the milk froth had some bubbles in it and could be a bit smoother.
good service and very friendly staff. rare in modern day Hong Kong f&b industry.
overall food is good.
2020-09-19 528 瀏覽
今次試晚餐⋯19:45到達、但order款式好多無晒,order左同蝦和蟹、蛋、飽.先講蝦蟹炸得肉仍然肉質,口感好新鮮有保留蝦蟹肉味,抄蛋當然合格,甜品蘋果批,超多蘋果粒,超低!哈哈😄服務生服務仍然有禮。
2020-09-17
慶祝紀念
生日
2020-09-18 362 瀏覽
今日約左舊同事一齊試嚟間💛cafe,其實佢早一個禮拜食完話幾推薦又冇乜人。估唔到隔左短短一個禮拜,禮拜四下午都要等成個半鐘。好彩入座坐左個全餐廳最舒服嘅大枱😌 因為太熱太口渴嘅關係所以決定唔飲咖啡啦。朋友推薦左飲特級宇治抹茶牛乳。杯飲品顏色好靚,唔會太甜,但係味道冇乜特別。吉列豬扒多士上到枱係熱辣辣嘅,豬扒都唔會太油,唔會有油煙味。襯埋個碎蛋沙律都出乎意料地夾。唯一可以改進係個沙律菜,又冇味,又唔係好新鮮。(可能只係攞嚟影相啦)蘋果酥皮撻有少少失望,個酥皮感覺上係唔係自家製。口感好簿同下面嗰塊完全係唔脆。好彩仲有好香肉桂味嘅蜂蜜蘋果同movenpick補救下。但係個價錢真係小貴。整體上啲相靚過味道,可以唔洗試。如果想打下卡,建議唔洗排隊先至考慮啦。

特級宇治抹茶牛乳

碎蛋沙律配吉列豬扒多士

蜂蜜蘋果酥皮撻(加movenpick雪糕)

2020-08-27
90 分鐘 (堂食)
碎蛋沙律配吉列豬扒多士
是日在公司製作完陶瓷,約了老公食午餐,之前見到勝利道開了咖啡店,所以就選了這間Five to one. 沒有訂座,去到留下電話等入座,斯文的侍應告訴我們因限聚令,所以只可坐15人,我們雖只等3張枱,但足足等了75分鐘⋯幸好食物質素也是不錯,值得等,店子以純白色為主調,裝修很簡約,有少量的植物襯托,環境寫意。我們叫了汁燒雞扒雞白湯烏冬,碎蛋沙律配吉列豬扒,厚切薯條🍟,宇治抹茶牛乳和焙茶布甸。🐔汁燒雞扒雞白湯烏冬-味道沒有什麼特別,雞扒餣得太耐/煮得太耐,好咸,肉質也一般,反而兩個小前菜,酸酸哋幾好味😋。 🐽碎蛋沙律配吉列豬扒-這個非常有驚喜,塊豬扒炸得非常鬆脆,有水準,不油膩,配上碎蛋沙律和牛角包🥐⋯好好味,值得一試(Must Try) ❤️😋厚切薯條🍟- 薯條配以他他醬,我同老公也很喜歡這充滿薯肉,肥肥的薯條,咬落去啖啖肉,好有口感😌。焙茶布甸- 淡淡的茶香,不太甜,特別喜歡甜品的器物和小匙。宇治抹茶牛乳-味道不錯❤️。這裏的員工非常親切,他們製作咖啡的時候,認真專注,最喜歡去到一間餐廳,見到製作者認真專注地製作食物予客人~so admirable❤️,期待下次再嚟!😌支持小店!

汁燒雞扒雞白湯烏冬

碎蛋沙律配吉列豬扒

厚切薯條

焙茶布甸- 淡淡的茶香,不太甜,特別喜歡甜品的器物和小匙。

焙茶布甸

宇治抹茶牛乳-味道不錯❤️。

宇治抹茶牛乳

支持小店!
2020-09-12
75 分鐘 (堂食)
碎蛋沙律配吉列豬扒
厚切薯條
焙茶布甸
宇治抹茶牛乳
  • 碎蛋沙律,吉列豬扒牛角包
2020-09-01 638 瀏覽
太耐冇出街於是同friend揾間cafe hea下傾下計其實lee間cafe最大嘅特色就係簡潔,白色明顯嘅打卡cafe,所以等位嘅時候都長d。。。不過店員會打電話通知你有位,所以都唔洗企係出面等咁耐如果問間cafe好唔好拍我會覺得麻麻地因為其實拍嘅background都係白色除咗坐室內近窗口個個位之外會靚啲其他位影我覺得都係咁上下至於食物方面,伯爵茶奶凍精緻之如,又幾好食上面個蜜糖加埋一齊味道滿新鮮蘋果梳打我覺得比較淡,清新feelCappuccino唔錯總結,我覺得係可以去一次打卡但係唔係話好太hea到好耐一來睇你影幾耐啦,本身cafe無時間限制但係我見出面太多人有d唔好意思🤣🤣
太耐冇出街
於是同friend揾間cafe hea下傾下計

其實lee間cafe最大嘅特色就係簡潔,白色
明顯嘅打卡cafe,所以等位嘅時候都長d。。。
不過店員會打電話通知你有位,
所以都唔洗企係出面等咁耐

如果問間cafe好唔好拍
我會覺得麻麻地
因為其實拍嘅background都係白色
除咗坐室內近窗口個個位之外會靚啲
其他位影我覺得都係咁上下

至於食物方面,

伯爵茶奶凍精緻之如,又幾好食
上面個蜜糖加埋一齊味道滿新鮮

蘋果梳打
我覺得比較淡,清新feel

Cappuccino
唔錯

總結,
我覺得係可以去一次打卡
但係唔係話好太hea到好耐
一來睇你影幾耐啦,本身cafe無時間限制
但係我見出面太多人有d唔好意思🤣🤣
2020-08-30 479 瀏覽
三款包入面最鍾意三文魚芒果牛角包,兩款材料好夾,個包又暖又脆,好味!另外兩款包:軟殼蟹滑蛋同牛油果蛋沙律都好好食!咖啡Dirty,可以揀nutty或者fruity既:Cafe設有室外座位3臺,可以帶埋狗仔一齊chill一個下午
三文魚芒果

另外兩款包:軟殼蟹滑蛋同牛油果蛋沙律都好好食!
軟殼蟹滑蛋

咖啡Dirty,可以揀nutty或者fruity既:

三文魚芒果
軟殼蟹滑蛋
2020-08-29 311 瀏覽
新開嘅coffee shop,日式fusion感覺,menu有啲幾新穎嘅配搭Egg Salad with Deep-fried Prawn Toast ($72) 麥包上面塗左一層mayonnaise,上面有2隻吉列蝦,再加碎蛋salad,吉列蝦唔錯,唔會好厚粉,炸得脆,蝦都爽口,配搭幾新鮮,味道就唔算特別驚喜,7/10Iced Latte($45)咖啡出色,又香又smooth,一定會再encore服務態度非常好好,地方好寬躺,hea嘅好地方

Iced Latte($45)
Iced Latte

咖啡出色,又香又smooth,一定會再encore

服務態度非常好好,地方好寬躺,hea嘅好地方
Iced Latte
近來真係開咗好多新Cafe,有種去極都去唔完嘅感覺~😂而位於何文田嘅FIVE TO ONE就係其中之一。呢間近期好Hit,主打韓系style,純白調子加門口落地大玻璃,採光度十足,真係打卡一流!其次,有名你叫FIVE TO ONE,立場係咩心照,淨係呢點都好抵罰啦,對不?淨係睇住個門口,已滿滿韓系Cafe感覺。好多女生喺Cafe唔同角落打卡!入面九成客人都係鍾意打卡嘅女生~Cafe提供西餐輕食為主,咖啡及特飲都做得幾精緻。我跟店員留咗電話,都差唔多等咗一個鐘先入到去...真係太受歡迎啦😂等那一個鐘太餓,所以同朋友食咗嘢,最後入到店已經飽晒,最後只係點咗飲品Hea下算~🙊3x度,真係熱到人都癲,所以我就order咗最消暑嘅鮮菠蘿梳打,朋友則叫咗Dirty。菠蘿汁清甜,加咗泡泡,飲上去幾爽口。不過唔算話好特別,係顏值唔錯。朋友揀咗Nutty(我諗唔多人愛Fruity吧),咖啡堅果香重,加埋香濃嘅鮮奶,整體口感溫和,易入口。P.S. 雖然係幾好坐,不過真係太多人😅有時飲飲下,見到門口一個又一個入嚟落名嘅人,又會覺得唔好意思,唔敢坐太耐🙊可能等佢無咁Hit,我再encore吧!🙊
近來真係開咗好多新Cafe,有種去極都去唔完嘅感覺~😂
而位於何文田嘅FIVE TO ONE就係其中之一。
淨係睇住個門口,已滿滿韓系Cafe感覺。
好多女生喺Cafe唔同角落打卡!
入面九成客人都係鍾意打卡嘅女生~
Cafe提供西餐輕食為主,咖啡及特飲都做得幾精緻。

鮮菠蘿梳打
骯髒咖啡
P.S. 雖然係幾好坐,不過真係太多人😅
可能等佢無咁Hit,我再encore吧!🙊
2020-08-06
60 分鐘 (堂食)
鮮菠蘿梳打
2020-08-12 709 瀏覽
下雨天,壞透了的心情,找間店稍息。Five to one, Earth elements?店面裝潢純白統一,也有幾分文青感。可惜坐落位置仍有上一手的食物碎片殘留坐椅及地面上,破壞了高尚感。只點了一份熱nutty mocha。始終是想改變心情,可惜效果不大。缺香味,而奶泡不夠細緻,未到家。Raindrops still falling on my head~
下雨天,壞透了的心情,找間店稍息。
Five to one, Earth elements?

2020-08-05
30 分鐘 (堂食)
2020-08-11 396 瀏覽
📌 Five To One~何文田今次終於去咗何文田新開嘅文青cafe😍喺旺角東站行過嚟會比較近~白灰色嘅裝修非常之簡約明亮(´▽`)玻璃外牆、石凳、植物同小石春增添設計感有日系文青嘅風格 空間感十足👍🏻每一個位都係打卡位 成功成為網紅店😂cafe內嘅位置不多 要留低電話等位喺限聚令嘅底下令人龍更加長🤮而且不設限時見入邊嘅人影相都影咗好耐🤢所以就坐咗喺出邊 真係熱到就快死🥵店舖主要售賣輕食 甜品同飲品 選擇都幾多食完lunch就過嚟飲杯嘢嘆個甜品🙌🏻1️⃣ 鮮菠蘿梳打 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗦𝗼𝗱𝗮 $𝟰𝟮 (𝟳/𝟭𝟬)因為天氣好熱嘅關係😣所以就想飲好清新嘅飲品菠蘿梳打感覺好清新就叫咗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)賣相真係幾靚 有黃色漸變的感覺店員仲俾咗一杯梳打水 如果啲泡沉咗嘅話可以再加 幾貼心🤩菠蘿梳打甜度剛剛好 幾解渴😋下面仲有菠蘿肉 一啲都唔會酸!2️⃣ 被抹茶淹沒的雪糕 𝗔𝗳𝗳𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼 𝗝𝘂𝗻𝗶𝗼𝗿 (𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮) $𝟱𝟯 (𝟴/𝟭𝟬)一杯Affogato份量都幾細下🧐用上Häagen-Dazs雲呢拿雪糕🍦唔怪得知價錢比一般雪糕貴
📌 Five To One~何文田

今次終於去咗何文田新開嘅文青cafe😍
喺旺角東站行過嚟會比較近~
白灰色嘅裝修非常之簡約明亮(´▽`)
玻璃外牆、石凳、植物同小石春增添設計感
有日系文青嘅風格 空間感十足👍🏻
店舖主要售賣輕食 甜品同飲品 選擇都幾多
食完lunch就過嚟飲杯嘢嘆個甜品🙌🏻

因為天氣好熱嘅關係😣
所以就想飲好清新嘅飲品
菠蘿梳打感覺好清新就叫咗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
賣相真係幾靚 有黃色漸變的感覺
店員仲俾咗一杯梳打水 如果啲泡沉咗嘅話可以再加 幾貼心🤩
菠蘿梳打甜度剛剛好 幾解渴😋
下面仲有菠蘿肉 一啲都唔會酸!

一杯Affogato份量都幾細下🧐

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Five To One
📍: 何文田勝利道6號地舖
🔍: From 5/8-11/8: 08:00-20:00(Mon-Fri); 09:30-20:00(Sat-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie何文田
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

2020-08-04 514 瀏覽
最近屈係屋企太耐搞到身心靈都唔太健康,同朋友落街散下步先發現開左新cafe,舖面唔細,睇落開揚舒服🤍我地坐個邊係大玻璃窗,冇影到尼個位超多人打卡😳樓頂高真係幾靚裝修好簡潔,全白配木加埋咖啡corner,令人賞心悅目。不過真係好多人過黎影相,因為限聚令嘅原因,等位嘅人都不少😥 /食物種類多元化,有熱食、輕食、小食同甜品。因為天氣熱,我地叫左個香草醬雞肉沙律螺絲粉同牛油果蛋沙律多士咖啡揀左dirty(nutty),正常水準,入口順滑👌🏻螺絲粉好清爽,夠凍,但非常清淡,似冇調味就上枱😶接受唔到之下同左侍應哥哥溝通,拎返入廚房幫我加多少少醬都係淡...所以唔推薦仲有杯ice cap(fruity)冇影到,但比dirty驚喜😋多士整體上不錯,包底少少過硬但用料新鮮同清新最後加左個甜品,蜂蜜蘋果酥皮撻加雪糕,蘋果同蜂蜜好夾好香,份量同甜度適中👌🏻/整體表現不過不失,服務不錯,經過飲杯咖啡ok,食物就唔好抱太大期望
尼個位超多人打卡😳樓頂高真係幾靚
裝修好簡潔,全白配木
2020-08-02 422 瀏覽
常常經過都好多人,一直想試一下,今天剛好去到不用排隊,就進去了整體來說裝修簡約,明亮,環境寬敞,日系風,坐著覺得舒服食物方面,試了碎蛋吉列豬扒多士,美式咖啡(加奶),還有earl gray 奶凍贊一下吉列豬扒多士,豬扒炸得很脆,味道整體不錯奶凍沒什麽特別,很小一杯沒想過美式咖啡可以選擇咖啡豆,選了個酸味比較突出的一款,很不錯另外有一點,蒼蠅比較多,在進食期間,起碼有兩隻蒼蠅不停附近飛來飛去,有點影響食慾…不過性價比很一般,算是來嘗過了,適合喜歡相機先食的打卡人士,對我這個只喜歡美食還有性價比,不太在乎環境的人來說,可能下次可能不會再來吧

整體來說裝修簡約,明亮,環境寬敞,日系風,坐著覺得舒服

贊一下吉列豬扒多士,豬扒炸得很脆,味道整體不錯

奶凍沒什麽特別,很小一杯

Americano,未加奶
American  加了熱奶
碎蛋吉列豬扒多士,不錯,豬扒很脆
Earl  Gray  奶凍,一般,很小一杯,沒什麽特別
日系環境,很舒服
2020-08-02
Americano,未加奶
American  加了熱奶
碎蛋吉列豬扒多士,不錯,豬扒很脆
日系環境,很舒服
2020-08-01 415 瀏覽
行喺勝利道被一間外貌全白+全玻璃嘅Cafe吸引,再望一望個名「Five to One」好特別。Five One 都係充滿畫面嘅數字,而疫情下嘅限聚,五個人總有一個被限了🙈(限坐4人/2人)Cafe內位置不多,所以今次就算得1個人都要留電話等位。店內店外都有好好嘅打卡位,設計簡單但好鍾意哩種空間感👍🏻 嘆杯咖啡都係想有「我」的個人空間,認同嗎?哩日落雨,個人鍾意望住雨水安靜睇下書,如果你唔想係戶外可以等室內有位轉入去。今次叫左杯 Dirty $45 及 伯爵茶奶凍 $28。哩杯 Dirty 我揀左Nutty,濃香之餘,溫度好好。奶凍就好清淡嘅伯爵茶味,少少蜜糖伴面,入口一陣茶味就令口腔淡淡清香,有點意料之外👍🏻

Dirty

哩杯 Dirty 我揀左Nutty,濃香之餘,溫度好好。