Flames給我的印象是黑白簡潔裝潢裝修簡潔,燈光微黃,簡單舒服。這間餐廳和朋友可以傾好耐,而且佢有好多特飲🍹,又有調酒🍸!好鍾意呢杯藍色特調FLAMES LAGOO$78當日仲好襯我件衫嘅顏色😂藍精靈嘅顏色上面有塊乾檸檬片,餐廳店員會加入伏特加酒之後點火,每次來都有叫,打卡真係好靚!味道是帶微甜的雪碧和梳打水,酒味不是很強烈,幾啱女仔飲。

這間餐廳和朋友可以傾好耐,而且佢有好多特飲🍹,又有調酒🍸!

好鍾意呢杯藍色特調FLAMES LAGOO$78
當日仲好襯我件衫嘅顏色😂
2024-03-10 333 瀏覽
Flames • 黃埔聽朋友介紹推介呢間餐廳,所以今次一於試下。呢間餐廳網上好評都幾多,去到食野時見到都有4、5人排隊。餐廳環境幾好有格調,幾岩同另一半過來食😋😋..✅ 新鮮黑松露蘑菇薄餅 🍕$198薄餅幾大,薄批,批底偏軟身而批邊係脆口質感,上面一食就好濃黑松露醬,仲有蘑菇同芝士,雖然唔太岩想pizza有肉嘅朋友,不過論味道呢個都幾值得推介😙..✅ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 🍝 $158龍蝦汁幾香濃,扁意粉保留少少硬身質感;仲有啲三文魚籽加落去可以咬下bit下啲汁幾過癮;大蝦夠彈牙,可惜只有一隻餵左女朋友食,加多隻就好😙..✅ 香煎北海道帶子蔬菜沙律 🥗 $148帶子爽彈,外面微微煎香,食落唔知點解有陣少少嘅炭燒味;蔬菜普遍新鮮,上面少少黑醋汁吊味👍🏼
Flames • 黃埔
✅ 新鮮黑松露蘑菇薄餅 🍕$198

✅ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 🍝 $158

✅ 香煎北海道帶子蔬菜沙律 🥗 $148
2024-03-08 260 瀏覽
今晚想食西餐便相約朋友收工後,近近地到Flames,餐廳食物亦唔錯架,而且價錢合理 算係性價比過高的西餐廳夏威夷薄餅$178上枱見到d薄薄嘅煙,完全感受到剛剛出爐嘅熱辣辣,接住就聞到馬蘇里拉芝士,因為係薄餅嘅靈魂,面頭新鮮菠蘿,加上茄,另外火腿,俄勒岡葉 同 聖馬札諾蕃茄,配合得天衣無縫,味道啱啱好「16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉」肉眼扒的外層烤至微焦香,肉眼扒的肉質鮮嫩多汁,每一口咬下去都散發出濃郁的牛肉香氣受搭配上柔滑順口的忌廉薯蓉,增加質感和口感上的對比,值得一試🤣🤣
今晚想食西餐
便相約朋友收工後,近近地到Flames,
餐廳食物亦唔錯架,而且價錢合理
算係性價比過高的西餐廳

夏威夷薄餅$178

「16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉」

🤣🤣
2024-03-08 202 瀏覽
原來而家Flames喺黃埔都有分店以後喺九龍約食飯又多個好選擇 😃餐廳入面燈光柔和 環境幾舒服🥗香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律賣相好吸引 呑拿魚厚切底下有大量大大粒車厘茄 配上青檸青瓜薄荷汁 酸酸地幾清新開胃🐟 炸魚薯條配他他醬炸魚份量非常大份又厚肉外皮炸得酥脆香口 魚肉嫩滑點埋他他醬更加美味🍕意式辣肉腸薄餅有好大塊辣沙樂美腸 令pizza充滿辣肉腸香味加上意大利辣肉腸醬同馬蘇里拉芝士味道辣得黎又有芝士香味 好惹味
原來而家Flames喺黃埔都有分店

有好大塊辣沙樂美腸 令pizza充滿辣肉腸香味
加上意大利辣肉腸醬同馬蘇里拉芝士
味道辣得黎又有芝士香味 好惹味
2024-03-05 227 瀏覽
黃埔出名多小店 多嘢食 呢間裝修堂皇落足本坐得舒服 咁高質嘅餐廳梗係要介紹一下😍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🐟香煎照燒汁橙鯛魚柳 初初以為佢係甜甜嘅醬汁 點知原來係自家製 帶有少少日式燒汁加甜嘅味道 非常之出色💯另外仲配有烤蔬菜烤粟米🌽令到賣相更加好睇😍🥗半熟吞拿魚車厘茄沙律 賣相俾足100分佢 真係好靚好得體🫶🏻新鮮吞拿魚配埋車厘茄清新得黎營養豐富🫶🏻🥤Milk Tea Smoothie 係港式奶茶味嘅smoothie 港式奶茶同smoothie分別飲得多 但係兩樣Mix埋一齊又真係未試過喎🤩見識少啊 原來係咁夾嘅 非常有驚喜好好飲😍餐廳坐得舒服景觀又開陽 真係非常值得一試❤️
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

餐廳坐得舒服景觀又開陽 真係非常值得一試❤️
2024-03-05 199 瀏覽
黃埔好西餐,最正宗既西式美食,一定要來Flames, 小柔誠意推薦。Flames 有多間分店,餐廳食物氣氛都附有西方傳統西餐特色,服務質素高,侍應都好friendly, 呢樣係我比較看重的西餐廳特色,所以flames係我香港數一數二喜歡的西餐廳🍴點左幾款晚餐之選色香味俱全1. 香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙拉🥗 $128 健康前菜,份量充足味美。2. 蟹肉巴馬臣芝士🧀脆脆番茄🍅忌廉汁通粉 $158 呢度出名pasta, 呢個係首選推薦,超級香濃美味的蟹肉巴馬臣芝士🧀,必食主食。3. 自家製甜品 $78 必食自家製甜品,今次試左兩款當日精選甜品cheese cake, 呢度蛋糕都係推薦的,口味食得出係高質的蛋糕🍰食完成個人勁開心。另外仲飲左是日餐湯,係周打蟹肉忌廉湯,飲品方面食得西餐當然配酒,呢度酒類都多,我就嘆返杯紅酒🍷慢慢配搭品嚐美食😋
點左幾款晚餐之選
色香味俱全
2024-02-05
  • 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
  • 是日餐湯
  • 巴馬臣芝士香烤粟米
  • 香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙律
2024-03-04 224 瀏覽
Flames有多間分店 今日就去左黃埔花園分店🥰 呢間分店都幾大幾多位 座位幾多幾舒服👍🏻同朋友叫左2個dish share🤗 揀左燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉同海鮮香草茄醬薄餅🍕 扁意粉個龍蝦汁調味非常出色 好 creamy 意粉掛汁惹味👅 燒大蝦都好大隻 蝦肉彈牙😋 pizza 勁多toppings好豐富😍 有鮮蝦 魷魚 煙三文魚 加左蒜 意大利蕃茜 忌廉 聖馬札諾番茄同馬蘇里拉芝士🧀 好濃味 估唔到食吓食吓兩個人食吓成個Pizza🤣

2024-03-01 227 瀏覽
之前已經食過呢間餐廳喺牛頭角嘅分店,環境好有feel,今次相約同事聚餐,就揀咗更就腳方便嘅黃埔分店,環境一樣咁chill,好適合幾個朋友傾偈食嘢。------------------------------我哋一行三人,總共叫咗一個小食加三個主食,包括避風塘雞翼、葡式香辣燒春雞配薯條、海鮮香草pizza同燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉。------------------------------避風塘雞翼好香脆,勁多炸蒜粒,少少香辣好惹味。------------------------------葡式香辣燒春雞配薯條比想像中大份,雞烤完都仲保留到肉汁,好嫩滑。------------------------------海鮮香草pizza好足料,啖啖都係三文魚同海鮮,餅底厚身煙韌有口感,芝士都落得足,滿足同行嘅芝士控同事。------------------------------我個人最愛燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉,好重龍蝦味,大蝦又彈牙,差唔多一個人食哂半碟🫢

避風塘雞翼好香脆,勁多炸蒜粒,少少香辣好惹味。
避風塘雞翼

海鮮香草pizza
大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
2024-02-28 170 瀏覽
最近想食得清淡少少🤏同埋想食多啲菜所以今日就叫咗一個慢煮雞胸凱撒沙律做我嘅主菜🥗呢個沙律好大份,之前食過都知道已經係咁所以嗌其他嘢食嘅時候都輕手咗🥗呢個雞胸係慢煮,所以好腍,完全係鬆軟沙律菜沾滿咗芝士同埋凱撒沙律醬,令到平平無奇嘅生菜都非常之惹味🥬🤟🏼食晒成大碟真係好滿足啊✌🏽當然側邊仲有少少嗰啲炸乾嘅麵包糠🫰🏼另外我都嗌咗是日精選嘅餐湯,想暖下個胃今日嘅餐湯係周打蟹肉湯,蟹肉係一絲絲嘅都幾好味🥣跟住我忍唔住嗌咗個澳洲雞鹽薯條🍟個名好搞笑,係話雞鹽,所以吸引咗其實食落口,一啲都唔鹹😛啲薯條都幾粗,有啲薯皮添🥔另外我再嗌咗杯果汁🦁呢度其實仲有好多意粉同埋pizza 窗門係用大玻璃做 可以一路睇住出邊嘅人行街行來行去😛
最近想食得清淡少少🤏同埋想食多啲菜
所以今日就叫咗一個慢煮雞胸凱撒沙律做我嘅主菜🥗
呢個沙律好大份,之前食過都知道已經係咁
所以嗌其他嘢食嘅時候都輕手咗🥗
呢個雞胸係慢煮,所以好腍,完全係鬆軟
食晒成大碟真係好滿足啊✌🏽
當然側邊仲有少少嗰啲炸乾嘅麵包糠🫰🏼

另外我都嗌咗是日精選嘅餐湯,想暖下個胃
今日嘅餐湯係周打蟹肉湯,蟹肉係一絲絲嘅
都幾好味🥣

跟住我忍唔住嗌咗個澳洲雞鹽薯條🍟
個名好搞笑,係話雞鹽,所以吸引咗
其實食落口,一啲都唔鹹😛
啲薯條都幾粗,有啲薯皮添🥔

另外我再嗌咗杯果汁🦁

呢度其實仲有好多意粉同埋pizza
窗門係用大玻璃做 可以一路睇住出邊嘅人行街行來行去😛
  • 慢煮雞胸凱撒沙律
2024-02-28 154 瀏覽
收工同幾個姊妹約埋一齊食餐飯聚吓,揀咗間可以坐低慢慢傾又有啲情調嘅餐廳🥰蟹肉巴馬芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🧀🍅每一啖都充滿蟹肉完全唔hea,蕃茄味唔算好重,芝士配合埋忌廉汁一流16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉🐂🥩🥔肉眼非常之淋,得嚟仲留有牛扒嘅咬口,我個人就十分之欣賞個忌廉薯蓉,好Creamy卡邦尼薄餅🥓🧀🍕開頭做覺得卡邦尼薄餅好奇怪,但食落又覺得好夾,個鵪鶉蛋仲有少少流心😋1/2kg香草白酒煮青口配黑松露薯條🍟睇落啲青口就非常之足秤隻隻都好飽滿👍🏻黑松露薯條炸得啱啱好,仲有黑松露味🤤Margarita (passionfruit)🍸開頭問咗侍應Classic係咩味?佢話會比較濃烈啲,所以就揀咗Passionfruit,甜味剛好👍🏻而家喺OpenRice book位單點有七折/二人餐六折

蟹肉巴馬芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🧀🍅

16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉🐂🥩🥔

卡邦尼薄餅🥓🧀🍕

1/2kg香草白酒煮青口配黑松露薯條🍟

Margarita (passionfruit)🍸

而家喺OpenRice book位單點有七折/二人餐六折
今晚去左黃埔船(Aeon)購物後搵食,經過大街見到間地鋪西餐廳好似幾吸引。落地玻璃可以清楚睇到入面,環境微暗好有情調。坐卡位好舒服😌燒大蝦🍤三文魚籽龍蝦汁扁意粉意粉好重龍蝦汁味。燒大蝦雖然係一隻,但好大隻!炸魚薯條配他他醬一上菜呆左,超大塊炸魚,仲要咬落會好juicy同嫩滑,搽埋他他醬係上面,讚👍薯條🍟好脆口單點配菜:牛油烤蔬菜🥬烤蔬菜(雜錦)好好味,少少鹹香同好重牛油味。蔬菜有幾款,最鍾意西蘭花夠冧。Mango Tango Smoothie好重椰味。打到好軟身好幼滑

燒大蝦🍤三文魚籽龍蝦汁扁意粉
意粉好重龍蝦汁味。燒大蝦雖然係一隻,但好大隻!

單點配菜:牛油烤蔬菜🥬

Mango Tango Smoothie
好重椰味。打到好軟身好幼滑
2024-02-26 113 瀏覽
・ 香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律🥗 ($138)吞拿魚煎得半熟,同時帶有微妙的煙燻香氣,內層保留了粉紅色,呑拿魚份量十足🥰 每一塊都很大片,配合酸酸甜甜的車厘茄🍅 以及清新的沙律菜🥬 裏面添加了青檸青瓜薄荷汁,很清新!十分開胃😝很適合作前菜・ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉🍝 ($158)結合了燒烤的大蝦和三文魚籽,搭配了龍蝦汁的意粉,十分濃郁。大蝦經過燒烤後,外皮微焦,內部鮮嫩多汁🦐 三文魚籽爆裂出來的鮮味和口感為這道菜品增添了豪華感。龍蝦汁的濃郁味道與意粉完美融合,讓整道菜品更加美味💯・ 新鮮黑松露蘑菇薄餅🍕 ($198)以蘑菇、新鮮黑松露片、意大利奶酪芝士、忌廉、馬蘇里拉芝士🧀 作為主要配料,有新鮮黑松露片,這個價錢,值了😆 黑松露的獨特香氣和味道為這道薄餅帶來了豐富的風味。蘑菇的鮮味與黑松露相互融合,增加了菜品的層次感😳 薄餅底的酥脆質感與配料的口感形成了完美的對比,很好吃!

・ 香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律🥗 ($138)

・ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉🍝 ($158)

・ 新鮮黑松露蘑菇薄餅🍕 ($198)
2024-02-26 88 瀏覽
朋友仔介紹呢間Flames 出名即叫即烤手工薄餅推介我來試下💯今晚來黃埔幫襯下我地晚上來到見現場好多人~建議大家來食要訂位比較好😙叫左手工薄餅🍕好多口味嫁我都幾喜歡食辣味~簡左意式辣肉腸薄餅薄餅鋪滿意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸入口微微辣好惹味🫰🏻♥️配上煙韌餅底~好味💯香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗帶子煎到恰到好處~配上蔬菜好健康蛋糕$78😋原來有兩件~好抵食可自選口味自家製蛋糕好有水準👏🏻蛋糕餅底😀好鬆軟🍰熱情個朱古力蛋糕🍰藍莓芝士蛋糕🫰🏻配埋杯Ice Mocha🙆🏻‍♀️正Flames 📍紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖
朋友仔介紹呢間Flames 出名即叫即烤手工薄餅

推介我來試下💯今晚來黃埔幫襯下
我地晚上來到見現場好多人~
建議大家來食要訂位比較好😙

叫左手工薄餅🍕好多口味嫁
我都幾喜歡食辣味~簡左意式辣肉腸薄餅

薄餅鋪滿意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸
入口微微辣好惹味🫰🏻♥️配上煙韌餅底~好味💯

配埋杯Ice Mocha🙆🏻‍♀️正

Flames
📍紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖
2024-02-21 161 瀏覽
Flames (紅磡) @flames.hk 📍:紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖🚗:黃埔地鐵C1出口 步行3分鐘📞:+852 2897-6228💲:~HKD120/head for lunchFood quality👌🏼:夏威夷薄餅、照燒汁豬梅頭扒配薯條總結:🤔一間有幾間分店嘅cafe 環境大所以都坐得幾舒服 食物就不過不失 路過試都還可以嘅👌🏼🤔睇相夏威夷薄餅好似有啲細塊 但女仔食就夠飽 男士就應該唔夠 見到4大塊菠蘿都應該嚇親一部分人 食落就正常 幾好食🤔照燒汁豬梅頭扒配薯條🍟就比較麻麻地 件豬有少許梅梅哋 好彩照燒汁嗰味夠重蓋過咗都易食落口 薯條炸得幾脆 沙律份量夠多 呢碟非常飽肚🤔是日餐湯係蕃茄湯 全餐之最 飲品就正常發揮🔥
Flames (紅磡) @flames.hk
📍:紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖
🚗:黃埔地鐵C1出口 步行3分鐘
📞:+852 2897-6228
💲:~HKD120/head for lunch

Food quality
👌🏼:夏威夷薄餅、照燒汁豬梅頭扒配薯條

總結:

🤔是日餐湯係蕃茄湯 全餐之最 飲品就正常發揮🔥

2024-02-19 3159 瀏覽
農曆新年紅假最後一天,第二日就開始番工,加上情人節迫近,所以同屋企人提早食情人節飯☺️。雖然餐廳二人餐做緊六折,但我留意到用訂座平台 Book枱嘅話,主餐牌有五折😍,啱哂我地可以揀自己想食嘅野。晚上5點半到達,當時客人唔多,被安排望街景嘅座位,我地四個人坐圓枱有少少逼夾。我地叫左三個主食加一個小食,半價後連原價加一$500都唔駛,非常抵!!😏16oz肉眼(五成熟) $448牛扒大概1吋厚,肉質非常軟淋,牛味唔重但濃肉味同炭燒香。簡單用鹽調左味,所以唔沾個醬已經好夠鹹。忌廉薯蓉質地細滑,好有奶油香。廚師推介嘅意式辣肉腸薄餅 $158呢個PIZZA外貎令我諗起之前喺中環食果間Fiata Pizza🤗,個批邊同樣焗到焦黑、脹卜卜、夠乾身。食落當然完全唔一樣啦!! 😅不過呢個批用料充足,批邊微焦脆、焦香,食落唔油膩。炸魚薯條配他他醬 $158炸魚大件又厚身,食落無腥味;不過醃料較中式,花雕酒味幾濃😂最中意餐廳用有皮嘅粗薯條,灑左少少紅色粉,我估係另一款名叫澳式雞鹽薯條味,可惜唔熱又唔脆,估計係等埋炸魚所以放耐左。由於我地係薯怪,所以最後加多個黑松露薯條 $58呢個薯條新鮮炸出嚟,熱辣辣!! 外脆

16oz肉眼(五成熟) $448

16oz肉眼(五成熟)

忌廉薯蓉質地細滑,好有奶油香。

廚師推介嘅意式辣肉腸薄餅 $158

炸魚薯條配他他醬 $158

炸魚薯條配他他醬

炸魚大件又厚身,食落無腥味;不過醃料較中式,花雕酒味幾濃😂

由於我地係薯怪,所以最後加多個
黑松露薯條 $58
黑松露薯條

呢個薯條新鮮炸出嚟,熱辣辣!! 外脆內軟!! 😋黑松露都比得幾慷慨,每條都沾上松露,食落淡淡松露香,唔會太煤氣,幾好🤤。

其實之前已經食過觀塘分店嘅LUNCH,但我只記得坐露台窗位,對食物零印象。今次嚟黃埔分店,印象最深刻係個PIZZA,材料簡單,但配搭出最經典亦最好嘅味道🤤。
2024-02-13
情人節