2018-12-24 213 瀏覽
剛一起去完旅行回港, 沒想到我地三個又再聚啦. 12月魚小姐生日自然成為我地再聚既藉口啦. 這次選了非常近魚小姐office的Flâneur. 餐廳內的環境及氣氛都很好, 很適合跟朋友慶祝生日 OR 情侶拍拖. 但店內的客人有點多, 就不好意思拍店內環境啦. 蒜香鯷魚燒原條茄子 $88 茄子清甜軟熟. 沒有茄子不熟透的辛辣味. 配上鯷魚及蕃茄仔, 再加少少蔬菜, 清新又惹味. 香蔥鯷魚烤北海道魷魚 $68 魷魚新鮮彈牙. 配上帶點甜的醬汁, 很開胃呀. 紐西蘭托托蜆 Lime n’ Coriander汁 8安士 $98 蜆不算大, 但十分鮮甜飽滿. 醬汁帶點青檸香茅味及海水味. YUMMY! 招牌串燒拼盤 $188 (Korean Soy Pork Belly, Chicken Wings, Avocado Chicken, Grilled Vegetables) 全晚最驚喜的一道菜. 當中最鍾意韓式燒豬腩肉, 定叫五花腩? 本身不太鍾意肥豬肉的口感, 但這個我絕對接受到. 香口肥美, 如果可以多幾塊便好了. 明太子雞翼 饟雞翼, 懶人至愛. 雞翼飽滿, 明太子不會過
剛一起去完旅行回港,
沒想到我地三個又再聚啦.
12月魚小姐生日自然成為我地再聚既藉口啦.

這次選了非常近魚小姐office的Flâneur.
餐廳內的環境及氣氛都很好,
很適合跟朋友慶祝生日 OR 情侶拍拖.
但店內的客人有點多, 就不好意思拍店內環境啦.

蒜香鯷魚燒原條茄子 $88
茄子清甜軟熟.
沒有茄子不熟透的辛辣味.
配上鯷魚及蕃茄仔, 再加少少蔬菜, 清新又惹味.

香蔥鯷魚烤北海道魷魚 $68
魷魚新鮮彈牙.

配上帶點甜的醬汁, 很開胃呀.

紐西蘭托托蜆 Lime n’ Coriander汁
8安士 $98
蜆不算大, 但十分鮮甜飽滿.

醬汁帶點青檸香茅味及海水味.
YUMMY!

招牌串燒拼盤 $188

全晚最驚喜的一道菜.

當中最鍾意韓式燒豬腩肉, 定叫五花腩?
本身不太鍾意肥豬肉的口感, 但這個我絕對接受到.
香口肥美, 如果可以多幾塊便好了.

明太子雞翼
饟雞翼, 懶人至愛.
雞翼飽滿, 明太子不會過咸.

牛油果燒雞柳.
雞柳燒得剛剛好.
這個組合沒不好食的理由吧. 除非你本身唔鍾意牛油果.

燒野菜
燒過的蔬菜, 一般都會比原本甜.
只要新鮮, 自己好食.

這個絕對下次必點之選.

慢烤德國咸豬手 $168
跟平時食的咸豬手有點不同,
肉質很嫩, 但略嫌皮的部份不夠香脆.

牛油果睡蟹意大利飯 $208
蟹迷沒不叫蟹的理由吧.
飯的份量比想像中少.

睡蟹的部份是蟹羔, 甘香甘香的.
沒有不好食的理由.
配飯正呀!!

唔知下次又幾時再聚呢??
喂呀!! 我好想唱K呀~~~
2018-12-13
生日
  • 招牌串燒拼盤
  • 紐西蘭托托蜆
2018-12-21 140 瀏覽
想有個靜靜地的地方跟好友食個聖誕大餐,我有好推介呢! 裝修確實不錯呢!而且有高椅bar枱面向街外,感覺很free呢~今次跟幾個好朋友叫了聖誕海鮮大餐!好豐富! 聖誕海鮮拼盤 $298有生蠔、蝦、螺等極鮮味的海鮮!好新鮮! 黑松露牛肝菌忌廉湯 $78黑松露配上牛肝菌,完全帶出黑松露的香味,湯亦很濃郁!吃到細細粒的牛肝菌! 香濃法式龍蝦湯 $128這是我點的,哈哈很久未試過喝到這樣濃郁鮮甜的龍蝦湯!!!跟我在巴黎喝的水準差不多呢!龍蝦非常鮮味! 生牛肉薄片沙律 $198抱歉,我不吃生牛肉,這個沒試了~但朋友說這個不錯呢,份量多一點就 perfect! 法式牛油果鴨肉肝醬塔 $188本身對鴨肉沒多大興趣,是好友想試的!沒想到出奇地好吃!!!!賣相很精緻而且相信是難度頗高的菜色,底層的啫喱狀就是鴨肉肝醬,中層再向上就是一層疊一層的牛油果了。所以每切一下,都會啖啖感受到鴨肉肝醬及牛油果,味道很夾~一下子就在口腔內溶化,有幸福的感覺呢…………XD主菜方面有這3道: 煎烤智利海鱸魚伴海膽忌廉汁 $338今次我極力極力推介的是魚!!!對!是我不愛吃的魚呀~想都沒想過原來海鱸魚的肉質是這樣鮮味、嫩滑!
想有個靜靜地的地方跟好友食個聖誕大餐,我有好推介呢!

裝修確實不錯呢!
而且有高椅bar枱面向街外,感覺很free呢~

今次跟幾個好朋友叫了聖誕海鮮大餐!好豐富!
聖誕海鮮拼盤 $298
有生蠔、蝦、螺等極鮮味的海鮮!
好新鮮!

黑松露牛肝菌忌廉湯 $78
黑松露配上牛肝菌,完全帶出黑松露的香味,湯亦很濃郁!
吃到細細粒的牛肝菌!

香濃法式龍蝦湯 $128
這是我點的,哈哈
很久未試過喝到這樣濃郁鮮甜的龍蝦湯!!!
跟我在巴黎喝的水準差不多呢!
龍蝦非常鮮味!

生牛肉薄片沙律 $198
抱歉,我不吃生牛肉,這個沒試了~
但朋友說這個不錯呢,份量多一點就 perfect!

法式牛油果鴨肉肝醬塔 $188
本身對鴨肉沒多大興趣,是好友想試的!
沒想到出奇地好吃!!!!
賣相很精緻而且相信是難度頗高的菜色,
所以每切一下,都會啖啖感受到鴨肉肝醬及牛油果,味道很夾~
一下子就在口腔內溶化,有幸福的感覺呢…………XD

主菜方面有這3道:

煎烤智利海鱸魚伴海膽忌廉汁 $338
今次我極力極力推介的是魚!!!
對!是我不愛吃的魚呀~
想都沒想過原來海鱸魚的肉質是這樣鮮味、嫩滑!
朋友本只是給了我一小口嚐嚐,後來就變成大家爭吃啦!

美國特級牛柳伴溫泉蛋配賓尼斯醬 $398
牛柳煎得剛剛好,牛味出眾,肉質上乘!

原隻波士頓龍蝦紅花意大利飯 $428
又是大家喜愛的龍蝦!!
但孕婦不能吃呢 (很可惜 >_<)
朋友說龍蝦汁的精華都滲入到意大利飯內,所以鹹味亦都很足夠!

甜品拼盤 $128
最後大家都很期待的甜品時間到了!
有 Chocolate Truffle, Christmas Yule Cake, Crazy Berries, Mini Donut, Cookies
Christmas Yule Cake 的賣相很可愛,好像樹幹!!!
吃一口 cake,配一口酸酸的 Crazy Berries,即時中和了 cake 的甜味~
Chocolate Truffle 及 Cookies也做得不錯哦!

最後,想提一下我的飲品!
很好喝呢!!!
叫 strawberry paradise!
下次要再叫!
題外話/補充資料: 鎖定情人節要同老公來多轉 encore!^^
2018-12-02
2 分鐘 (堂食)
聖誕節
  • 聖誕海鮮拼盤
  • 生牛肉薄片沙律
  • 法式牛油果鴨肉肝醬塔
  • 黑松露牛肝菌忌廉湯
  • 煎烤智利海鱸魚伴海膽忌廉汁
踏入12月,當然要預備去食聖誕大餐,早前同老婆去過 Flaneur ,覺得食物同環境都唔錯,今次與好友相聚,見到已經有聖誕menu,所以點個聖誕餐試下先。 首先 Appetizers 推介:聖誕海鮮拼盤 賣相靚,感覺把高級的食材放在一起。每款食物都好新鮮,覺得Flaneur 的海鮮來貨都好有質素,生蠔和蝦都好鮮甜爽口,特別有海葡萄,有海水的咸味,而海膽和鮑魚,估唔到一齊食味道有幾夾,海膽濃香,鮑魚彈牙。滿足的拼盤 西班牙純種伊比利亞黑毛豬火腿  黑毛豬火腿好好味,本身對火腿唔大有興趣,因為唔鐘意太咸但這款入口好滑,口感有咬口,一邊咬一邊剛剛好的咸香就飄出來,夾埋清甜哈蜜瓜,不得了,我食了好多件。生牛肉薄片沙律上桌時以為是pizza,原來下面是生牛肉薄片,味道牛香,加上特製的醬汁和芝士、沙律,又幾特別。法式牛油果鴨肉肝醬塔呢個我好鐘意個賣相,一層色彩豐富的塔,內面有牛油果丁鴨肉肝醬,鴨肉肝醬好有油香,加上牛油果cramy的口感,讚! 友人與我都叫了湯,兩款湯有:黑松露牛肝菌忌廉湯 香濃法式龍蝦湯  兩款都好香濃,是一上桌聞到好想飲的香氣。龍蝦湯內還有龍蝦半隻,一邊食肉一邊飲湯,好味。 食
踏入12月,當然要預備去食聖誕大餐,
早前同老婆去過 Flaneur ,覺得食物同環境都唔錯,
今次與好友相聚,見到已經有聖誕menu,
所以點個聖誕餐試下先。

首先 Appetizers 推介:聖誕海鮮拼盤
賣相靚,感覺把高級的食材放在一起。
每款食物都好新鮮,
覺得Flaneur 的海鮮來貨都好有質素,
生蠔和蝦都好鮮甜爽口,
特別有海葡萄,有海水的咸味,
而海膽和鮑魚,估唔到一齊食味道有幾夾,
海膽濃香,鮑魚彈牙。
滿足的拼盤

西班牙純種伊比利亞黑毛豬火腿
黑毛豬火腿好好味,
本身對火腿唔大有興趣,因為唔鐘意太咸
夾埋清甜哈蜜瓜,不得了,我食了好多件。

生牛肉薄片沙律
上桌時以為是pizza,原來下面是生牛肉薄片,
味道牛香,加上特製的醬汁和芝士、沙律,又幾特別。

法式牛油果鴨肉肝醬塔
呢個我好鐘意個賣相,
一層色彩豐富的塔,內面有牛油果丁鴨肉肝醬,
鴨肉肝醬好有油香,加上牛油果cramy的口感,讚!

友人與我都叫了湯,
兩款湯有:
黑松露牛肝菌忌廉湯
香濃法式龍蝦湯

兩款都好香濃,是一上桌聞到好想飲的香氣。
龍蝦湯內還有龍蝦半隻,一邊食肉一邊飲湯,好味。

食太多前菜,主菜都快吃不下了XD。

煎烤智利海鱸魚伴海膽忌廉汁
鱸魚好滑,不愛吃魚的友人都說好味。

原隻波士頓龍蝦紅花意大利飯
喜歡龍蝦心食這個,因為意大利飯實在太有龍蝦味,
咸香的龍蝦汁加上新鮮彈牙龍蝦,
已經忘記自己食了多少東西,都要食!

美國特級牛柳伴溫泉蛋配賓尼斯醬
朋友點這個牛柳都好香,
他說牛煮得剛剛好,加上溫泉蛋組合幾特別,口感也不錯。

甜品拼盤~
同行女仔朋友說必定要食。
聖誕木頭造型有聖誕氣氛,
每件都容易share
與朋友一邊談天一邊分享這道甜品很開心呢
2018-12-12 302 瀏覽
到了年尾又是跟友人來個年度回顧的時候,順道慶祝聖誕節~ 這次選址的這間餐廳不錯,裝橫有格調,還有小酒吧位置,看起來很有feel~ 人多的可選卡位位置,兩三個人的坐在小酒吧摸下酒杯底,談下心⋯悠然自得~ 杯飲品仲幾靚添!點杯HONEY MOON,由蜂蜜,橙汁、檸檬汁等調製,味道酸酸甜甜,滿開胃~ 食物方面,有多款前菜頭盤、主菜、甜品選擇~ 頭盤一看見 聖誕海鮮拼盤,就鐵定選這個⋯⋯XD 總覺得拼盤內款款有部份,岩晒樣樣試小小既我! 賣相很有藝術感呢!拼盤有生蠔、大蝦、帆立貝、翡翠螺、海膽鮑魚..等,很吸引! 不能錯過的是海膽飽魚,海膽濃郁..入口即溶味道與口感並全! 翡翠螺螺肉肥厚,配上果味爆珠,又幾有新意,而且有提鮮之感!平時果味爆珠多是配搭甜品,想不到配凍盤又另一番感受~ 法式牛油果鴨肉肝醬塔,底層是果凍口感,中層是牛油果,頂層是鴨肉肝醬,造成層層塔~ 這一道菜聽起來好似不太夾,但入口完全無違和感,可說是融合才對! 濃香細膩的鴨肉肝醬,牛油果軟而綿密~ 食完凍盤,飲碗熱湯暖暖胃!點了黑松露牛肝菌忌廉湯 及 香濃法式龍蝦湯, 兩款味道都很棒! 黑松露牛肝菌忌廉
到了年尾又是跟友人來個年度回顧的時候,順道慶祝聖誕節~

食物方面,有多款前菜頭盤、主菜、甜品選擇~

不能錯過的是海膽飽魚,海膽濃郁..入口即溶味道與口感並全!

濃香細膩的鴨肉肝醬,牛油果軟而綿密~

兩款味道都很棒!

黑松露牛肝菌忌廉湯,聞落已好香,先是嗅覺的享受~
濃稀度剛好,菇味濃郁得來入口不會太糊,口感綿滑,愛菇者必點!

香濃法式龍蝦湯,真係有半隻龍蝦附上,夠足料!
湯底香濃又鮮甜,加上當中的龍蝦肉爽口,整合就是濃郁的鮮~

美國特級牛柳伴溫泉蛋配賓尼斯醬 ,溫泉蛋上桌時還是震滕滕的,半熟的溫泉蛋配上牛柳,口感很不錯~

半熟的溫泉蛋令牛柳入口更滑溜,牛柳幼嫩富肉汁,打破牛柳配黑椒汁蘑菇汁的悶局~

原隻波士頓龍蝦紅花意大利飯 ,賣相美觀又吸引,要相機食先!
意大利飯粒粒的口感很好,外軟內韌,剛好熟透而分明,每一口飯都是濃鮮味~
龍蝦肉厚肉爽彈,色香味俱全~

最後當然要有甜品!總覺得晚餐要有甜品才完滿⋯⋯XD
甜品拼盤,甜品就相對地沒大驚喜~
幾款當中,個人喜愛松露朱古力 同 crazy berryes~
松露朱古力口感幼滑 ,濃濃的黑朱古力,微苦中帶甜~
crazy berryes配上糖,每粒入口酸中帶甜,中和甜膩~

豐富的美食,格調的環境,說著談著不知不覺過了一夜,確是友人聚餐飲酒好地方~

2018-12-07
  • 海鮮拼盤
  • 原隻波士頓龍蝦紅花意大利飯
2018-12-09 112 瀏覽
喺佐敦同柯士甸站中間有一處裝修得好靚嘅小屋,牆身佈滿蔓藤,餐廳內放滿不少盆栽。臨近聖誕,屋外仲放咗一棵聖誕樹同佈滿小燈光,好似行緊入去童話小屋咁。 首先叫咗開胃小菜牛油果墨西哥辣肉醬烤餅,好好味好快就邊傾計邊食哂了。 重頭戲來了,見到每一枱都有叫嘅紐西蘭托托蜆。食完就知點解每一枱都有叫,托托蜆超大隻,食落每一啖都喺肉!食落清甜,洗得好乾淨完全無沙。 牛油果睡蟹意大利飯,賣相十分精緻。意大利飯雖然濕身,但食落仍然有口感。配埋蟹膏食超滿足。 再叫咗一杯無酒精嘅relax,有濃濃嘅芒果及椰奶香。因為喺沙冰所以甜而不膩,喺有心思嘅配搭。 最後一讚店員有心思,喺我地食完每一道菜都會換乾淨碟。以及特別調咗杯酒比朋友飲,朋友飲完都大讚好飲☺️

2018-12-08 106 瀏覽
位於佐敦的Flâneur,真的是意外發現到位置不屬於顯眼,官涌街亦不是人來人往大概5點經過,剛好跟客人可以在裡面聊聊天就選了這地方店內座位不多,問了店員,原來下午不開門的(還想跟同事一起來)亦因為座位少,如果想來吃晚餐還是BOOKING比較好我是比較好運,早到所以有枱,有些枱已經寫著reserve餐牌只有一版對於有選擇困難的我其實是一件好事店內有一個類似吧枱的高椅子跟朋友來喝一杯也是不錯!紐西蘭托托蜆是客人選擇很大的一隻呀!8oz $98 每人也可分到4隻非常不錯,香料跟托托蜆的鮮互相輝映而且蜆肉非常嫩,鮮甜鮮甜~漢堡和飯在我心中鬥爭...我當刻餓了..所以飯勝出然後...龍蝦跟睡蟹又出來打架..最後睡蟹配上了牛油果..令我很感興趣..勝出雖然上桌覺得:怎麼這麼少?不過吃著就知道物有所值呀意大利飯是飯芯中帶一點硬不只碟上有蟹膏有一整罐呀!飯+牛油果+睡蟹膏野味的口感,大家都要來試一下慢烤德國咸豬手這個我有點失望用了蜜糖塗面再烤我是期望他是偏鹹,不是甜皮用慢烤就真的很脆肉還好沒有蜜糖,慢煮的情況肉還是嫩嫩的好吧,沒甜品我還是覺得一餐沒句號心太軟不算很流心,但配上雪糕就給了我一個完美的句號
位於佐敦的Flâneur,真的是意外發現到
位置不屬於顯眼,官涌街亦不是人來人往
大概5點經過,剛好跟客人可以在裡面聊聊天就選了這地方

亦因為座位少,如果想來吃晚餐還是BOOKING比較好
我是比較好運,早到所以有枱,有些枱已經寫著reserve

餐牌只有一版
對於有選擇困難的我其實是一件好事

店內有一個類似吧枱的高椅子
跟朋友來喝一杯也是不錯!

紐西蘭托托蜆是客人選擇
很大的一隻呀!

8oz $98 每人也可分到4隻
非常不錯,香料跟托托蜆的鮮互相輝映
而且蜆肉非常嫩,鮮甜鮮甜~

漢堡和飯在我心中鬥爭...
我當刻餓了..所以飯勝出
然後...龍蝦跟睡蟹又出來打架..
最後睡蟹配上了牛油果..令我很感興趣..勝出

雖然上桌覺得:怎麼這麼少?
不過吃著就知道物有所值呀

意大利飯是飯芯中帶一點硬
不只碟上有蟹膏

有一整罐呀!

飯+牛油果+睡蟹膏
野味的口感,大家都要來試一下

慢烤德國咸豬手
這個我有點失望
用了蜜糖塗面再烤
我是期望他是偏鹹,不是甜
皮用慢烤就真的很脆

肉還好沒有蜜糖,慢煮的情況肉還是嫩嫩的

好吧,沒甜品我還是覺得一餐沒句號
心太軟不算很流心,但配上雪糕就給了我一個完美的句號
  • 牛油果睡蟹意大利飯
  • 紐西蘭托托蜆
閨蜜的浪漫邂逅。Flaneur 聖誕美食踏入12月,到處都充滿聖誕氣氛餐廳都唔例外,紛紛推出聖誕餐好難得約齊成班閨蜜聚會梗係要搵間靚靚餐廳一齊享受一下啦~上網睇, 見到呢間餐廳幾靚就決定去位於佐敦嘅 Flaneur嘩!果然冇令我失望,Flaneur 餐廳好有情調 氣氛帶點浪漫,旁邊有個酒吧位置 令人可以好放鬆咁坐係到傾計 夏沫幾鍾意呢個位置,Flaneur 餐廳內與外面是相通的 感覺冇咁侷促,而且有啲似外國嘅酒吧令人好 Relax 當日我早左少少到六點左右人不算多,之後陸陸續續有客人來呢條街唔係酒吧街,所以感覺無咁雜飲野都放鬆D Flaneur 餐廳環境我同班閨蜜都好鍾意如果播埋聖誕歌就更有氣氛啦 Appetizers 我地點左 Christmas Ocean Tour聖誕海鮮拼盤 $298(Sea Urchin, Abalone, Monkfish Liver, Spot Prawn, Salmon Roe, Oyster, Scallop, Sea Grape, Sea Whelk)賣相靚到好似藝術品咁以雲石紋碟盛載著睇得又食得既美食每件美食都好似經過精心佈局擺放特愛它的鮑魚,爽
閨蜜的浪漫邂逅。Flaneur 聖誕美食
踏入12月,到處都充滿聖誕氣氛
餐廳都唔例外,紛紛推出聖誕餐
好難得約齊成班閨蜜聚會
梗係要搵間靚靚餐廳一齊享受一下啦~
上網睇, 見到呢間餐廳幾靚
就決定去位於佐敦嘅 Flaneur

嘩!果然冇令我失望,Flaneur 餐廳好有情調

氣氛帶點浪漫,旁邊有個酒吧位置

令人可以好放鬆咁坐係到傾計

夏沫幾鍾意呢個位置,Flaneur 餐廳內與外面是相通的

感覺冇咁侷促,而且有啲似外國嘅酒吧
令人好 Relax

當日我早左少少到
六點左右人不算多,之後陸陸續續有客人來
呢條街唔係酒吧街,所以感覺無咁雜
飲野都放鬆D

Flaneur 餐廳環境我同班閨蜜都好鍾意
如果播埋聖誕歌就更有氣氛啦

聖誕海鮮拼盤 $298

賣相靚到好似藝術品咁
以雲石紋碟盛載著睇得又食得既美食
每件美食都好似經過精心佈局擺放
特愛它的鮑魚,爽口彈牙,鮮味維持在口腔中
Sea Grape 鹹鮮味出眾
每件入口前加少少襯托,帶出更濃的海洋味道

5J Iberico de Bellota Ham (80g) with Pickle and Honey Dew Melon
西班牙純種伊比利亞黑毛豬火腿 $228

黑毛豬火腿油脂好香好濃,吃太多會有點膩
配合清甜蜜瓜一起吃就味道相當匹配
黑毛豬火腿份量滿大份的
如果蜜瓜可分配到一塊一件就更好了

Chef’s Beef Carpaccio
生牛肉薄片沙律 $198
生牛肉本來不太感興趣
但朋友想吃就試試吧
又出奇地好味,忍不住一件又一件
原來生牛肉配清爽沙律,再加少少開胃沙律醋
醒胃又滋味

Foie Gras n’ Duck Confit Timbale
法式牛油果鴨肉肝醬塔 $188

Wild Mushroom Truffle Soup
黑松露牛肝菌忌廉湯 $78
喜歡黑松露的你一定要試
味道濃郁
只是熱度不太久,是剛好暖暖的

Rich Lobster Bisque
香濃法式龍蝦湯 $128
閨蜜點了龍蝦湯,也偷嚐幾口
味道相當濃郁,感覺好像是很多龍蝦的精華所在
幸好先喝了黑松露牛肝菌忌廉湯
不然就會被龍蝦濃郁的鮮味蓋過了

Sea Bass served with Sea Urchin Cream Sauce
煎烤智利海鱸魚伴海膽忌廉汁 $338
這道海鱸魚剛上桌時,大家都沒有特別注意
後來一是不得了,沒想到海鱸魚這麼鮮味
通常在其他地方吃海鱸魚,只會吃到幼嫩的魚肉
而這裡的海鱸魚既有幼嫩的魚肉還有滿滿的海膽忌廉汁味,
你會覺得每一啖魚肉都好像有汁想噴出來,我吃完第一口的反應是,「哇!好好味!」
閨蜜都很好奇係咪咁好味呀?
點知佢哋試完,就話「真係好好味喎」哈哈

Boston Lobster Risotto with Saffron Aioli Sauce
原隻波士頓龍蝦紅花意大利飯 $428
這個意大利飯加入了紅花,所以孕婦不能吃
原隻波士頓龍蝦肉質鮮甜
意大利飯是剛好煮熟帶點煙忍的口感
不過夏沫比較喜歡再諗一點
龍蝦意大利飯味道相當濃郁,反而有種越吃越鹹的感覺,會有點口渴
所以幾個人分,每人吃少少便好了

Iberico Pork Rib Loin with Winter Salad and Red Wine Pear Sauce
伊比利亞黑毛豬胺扒伴山核桃沙律 $298

喜歡吃肉的朋友終於等到了
黑毛豬胺扒略嫌有點太熟
不是入口即溶的那一種
但味道尚可接受

Prime Beef Tenderloin topped with Poached Egg n’ Béarnaise Sauce
美國特級牛柳伴溫泉蛋配賓尼斯醬 $398
美國特級牛柳熟度剛好,肉質嫩肉味濃

Chocolate Truffle, Christmas Yule Cake, Crazy Berries, Mini Donut, Cookies $128
甜品拼盤
吃到這裏已經飽到不行
超佩服朋友的胃口還能吃下這份甜品
我實在吃不下了
就發個相片給大家看看啦

題外話/補充資料: Flaneur 餐廳好有情調 氣氛帶點浪漫,旁邊有個酒吧位置 令人可以好放鬆咁坐係到傾計 夏沫幾鍾意呢個位置,Flaneur 餐廳內與外面是相通的 感覺冇咁侷促,而且有啲似外國嘅酒吧 令人好 Relax 呢條街唔係酒吧街,所以感覺無咁雜 飲野都放鬆D
2018-12-02
3 分鐘 (堂食)
聖誕節
  • 聖誕海鮮拼盤
  • 生牛肉薄片沙律
  • 黑松露牛肝菌忌廉湯
  • 煎烤智利海鱸魚伴海膽忌廉汁
2018-11-21 116 瀏覽
最近跟兔先生一直在忙結婚和新居的事,已經很久沒有出去拍拖拖了~星期日他為了給我驚喜,就帶我到佐敦的Flâneur吃燭光晚餐。晚上來真的很有情調呢,光是環境氣氛已經加了不少分數。Bar枱位置係非常靚的打卡位!!有如城市中的綠州~ 收工落黎飲杯野真係唔錯,可惜我同兔先生都唔係附近返工@@星期日過到黎真係冇平日咁熱鬧呢~睇睇Menu,選擇困難症又發作喇@@店子細細,估唔到食物種類都幾多,我地唔想浪費食物。海鮮拼盤之外的烤美國豬背骨只係叫左半份。一開始黎的就是烤點--鹽燒熊本霜降牛肉,一上枱果下已經好香牛味!味道不錯,但肉質沒有想像中的軟綿綿,熟度再減一兩度應該就Perfect了~雖然提供了燒汁,不過我地都覺得唔加醬汁已經好好味。鮮嫩多汁加上濃郁的牛味,讓我們一試難忘呢兔先生親自點了的兩杯cocktail,兩杯都易入口,不過我最鐘意黃色的"Dreams Come True",比較甜,酒味又不會太濃,好適合女生的。半份烤美國豬背骨都比想像中大份,酸酸甜甜的好惹味!肉都比想像中的要多,肉質爽口有彈性,唔會太淋,食用時輕易離骨。一路驚唔夠飽的兔先生係海鮮拼盤到來的時候就呆住了,個拼盤都幾大份,有我最
晚上來真的很有情調呢,光是環境氣氛已經加了不少分數。

Bar枱位置係非常靚的打卡位!!有如城市中的綠州~
收工落黎飲杯野真係唔錯,可惜我同兔先生都唔係附近返工@@
星期日過到黎真係冇平日咁熱鬧呢~

睇睇Menu,選擇困難症又發作喇@@
店子細細,估唔到食物種類都幾多,我地唔想浪費食物。
海鮮拼盤之外的烤美國豬背骨只係叫左半份。

雖然提供了燒汁,不過我地都覺得唔加醬汁已經好好味。

鮮嫩多汁加上濃郁的牛味,讓我們一試難忘呢

半份烤美國豬背骨都比想像中大份,酸酸甜甜的好惹味!

一路驚唔夠飽的兔先生係海鮮拼盤到來的時候就呆住了,個拼盤都幾大份,有我最鐘意的軟殼蟹、扇貝、開邊的芝士焗龍蝦、花甲、魷魚等等...好豐富!!

炸軟殼蟹香脆得來,裡頭的肉質好鮮嫩香口,不過都真係幾熱氣下...但係咁好食都唔理得咁多啦。

海鮮拼盤有兩種汁可以選,我地當然係揀左芝士汁啦!
芝士汁的芝士味唔會太濃,唔會蓋過左海鮮的鮮味~

花甲同北寄背都爽嫩彈牙而且好新鮮~我們兩個都在搶吃,好滿足!

雖然食左幾道菜已經9成飽,但係有一個胃未滿足...就係甜品胃喇!!
叫多個香蕉朱古力批,起初仲怕佢會好甜,點知又唔會...

呢一個朱古力批真係唔錯,口感特別,綿花糖唔會甜得滯,同香蕉味道仲好夾添~
甜品唔算好抵食,但勝在質素高,絕對值得一試呢~

Flâneur的食物質素真心唔錯,只是地點稍為有少少唔就腳,係尖沙咀中心地帶要行多幾步過黎。係呢個繁忙城市中揾到呢個綠州嘆返下,有夠Chill的~ 周年紀念唔知食咩好都可以再黎,因為我已經好掛住個海鮮拼盤同埋香蕉朱古力批喇!!
2018-11-18
  • 香蕉朱古力批
同老公拍拖chill 一 chillFlaneur食物同嘢飮都👍🏻👍🏻👍🏻好有驚喜💗首先點了一杯:DAIQURI要了MANGO味,一飲就覺得有種去了渡假的感覺~清新果味又有點酒香,好舒服。前菜要了鴨肝組合,驚喜地除了煎得香濃的鴨肝,配上酸甜蘋果和黑醋,還有重香脆餅乾襯鴨肝醬。送酒一流。青口揀了蒜香,驚喜地青口沒有沙,而且新鮮嫩滑!龍蝦海鮮拼盤:大份又鮮味!比想像中的還要大!非常足料,有炸軟殼蟹、青口、帶子、貝類、龍蝦好大粒帶子和貝類,全部都食到啖啖海鮮甜味。軟殼蟹和龍蝦都有膏,好香濃。好滿足的一餐!同老公都覺得要再來encore!

同老公拍拖chill 一 chill
Flaneur食物同嘢飮都👍🏻👍🏻👍🏻好有驚喜💗

首先點了一杯:DAIQURI

要了MANGO味,一飲就覺得有種去了渡假的感覺~
清新果味又有點酒香,好舒服。

前菜要了鴨肝組合,
驚喜地除了煎得香濃的鴨肝,配上酸甜蘋果和黑醋,
還有重香脆餅乾襯鴨肝醬。
送酒一流。

青口揀了蒜香,驚喜地青口沒有沙,
而且新鮮嫩滑!

龍蝦海鮮拼盤:

大份又鮮味!
比想像中的還要大!非常足料,
有炸軟殼蟹、青口、帶子、貝類、龍蝦

好大粒帶子和貝類,全部都食到啖啖海鮮甜味。
軟殼蟹和龍蝦都有膏,好香濃。

好滿足的一餐!同老公都覺得要再來encore!

2018-11-02
  • 龍蝦海鮮拼盤
2018-11-13 109 瀏覽
自從寶寶出世之後,就很久沒有跟老公二人世界吃飯了,今天難得老公收早,所以特別請家人幫手照顧寶寶,跟老公二人世界靜靜吃餐好的。朋友介紹佐敦有一間很有情調的西餐, 食物環境都很不錯,可以好好享受。   侍應小姐說有三款醬汁選擇,我選了辣椒蒜蓉味,青口雖然不是很大隻,但隻隻肥美飽滿, 肉質鮮味,一吃下去就知道是不是雪藏青口,真的很鮮甜。 脆蟹肉薯丸 外脆內軟,咬開薯丸內有絲絲蟹肉, 熱辣辣好香口, 味道較淡,點一點伴碟沙律醬更惹味。 燒烤醬燒熊本霜降牛肉 肉味不算很濃,但肉質幼滑,口感柔軟,配一點燒烤醬一起吃,味道更特別。 松露野菌忌廉汁扁義大利麵 松露味香到不得了,醬汁濃郁creamy,每條麵都有掛滿醬汁好美味,而且份量不少, 一碟足夠兩至三人分享。 心太軟伴意式雪糕 完美晚餐當然不能缺少甜品, 心太軟雖然沒有流心效果但朱古力味香濃,微微溫暖不會太甜, 伴雪糕吃一冷一暖,口感一流。

脆蟹肉薯丸

燒烤醬燒熊本霜降牛肉

松露野菌忌廉汁扁義大利麵

心太軟伴意式雪糕
2018-11-11
  • 鮮活藍青口
  • 松露野菌忌廉汁扁義大利麵
2018-11-07 87 瀏覽
本身無諗到黎到咁遠,但女朋友今日想食西餐所以問下同事有無咩推薦佢地又好好心咁幫我搵九龍區有咩西餐食誤打誤撞,見到網上有得book就揀左呢度收工坐地鐵佐敦落車,向後一路直行睇地圖唔覺咁遠,但都行左成15分鐘一路行果幾條街都仲有唔小野食到左門口,因為有book位同埋早唔洗等直接入得個位坐落都幾舒服,同埋好開揚外圍好似人地外國戶外bar台咁好有feelMenu唔算多野揀,但咩都有啲我地本來打算叫兩個前菜+兩個主食但侍應就話果份扒算大,可以黎左食緊再叫結果塊扒真係大大件,好彩叫小左一樣兩個人埋單都係500左右,算係好味又有景享受
本身無諗到黎到咁遠,但女朋友今日想食西餐
所以問下同事有無咩推薦
佢地又好好心咁幫我搵九龍區有咩西餐食
誤打誤撞,見到網上有得book就揀左呢度

收工坐地鐵佐敦落車,向後一路直行
睇地圖唔覺咁遠,但都行左成15分鐘
一路行果幾條街都仲有唔小野食
到左門口,因為有book位同埋早
唔洗等直接入得

個位坐落都幾舒服,同埋好開揚
外圍好似人地外國戶外bar台咁
好有feel

Menu唔算多野揀,但咩都有啲
我地本來打算叫兩個前菜+兩個主食
侍應就話果份扒算大,可以黎左食緊再叫
結果塊扒真係大大件,好彩叫小左一樣

兩個人埋單都係500左右,算係好味又有景享受
2018-06-25
在佐敦橫街中,有間佈置精緻既餐廳岩晒女仔打卡。幾有情調第一次係香港見到可能自己見識少~哈哈氣氛唔錯~只係個冷氣有D唔夠因為都開晒D門同窗有D焗~1664 ($52) - Happy HourHome-Smoked Scottish Salmon ($68)朋友指好食~明太子烤雞翼 ($32)即叩即整,唔係真係好咸紐西蘭托托蜆 ($98)鮮甜, 無沙, 2個人食就叫8安士Greman Pork Knuckle ($98)平時我個人好中意食豬手但怕多得濟, 食唔到其他野而依到就細細份, 可以試多幾樣野Cotton candy banana & Chocolate Pie ($48)朱古力改用黑朱古力會比較好太甜, 但48蚊唔係貴Chocolate Fondant ($58)心太軟, 個可可味重, 濃郁好食~
在佐敦橫街中,有間佈置精緻既餐廳
岩晒女仔打卡。幾有情調
第一次係香港見到
可能自己見識少~哈哈

氣氛唔錯~只係個冷氣有D唔夠
因為都開晒D門同窗
有D焗~
1664 ($52) - Happy Hour
朋友指好食~
明太子烤雞翼 ($32)
即叩即整,唔係真係好咸
紐西蘭托托蜆 ($98)
鮮甜, 無沙, 2個人食就叫8安士
Greman Pork Knuckle ($98)
平時我個人好中意食豬手
但怕多得濟, 食唔到其他野
而依到就細細份, 可以試多幾樣野
朱古力改用黑朱古力會比較好
太甜, 但48蚊唔係貴
Chocolate Fondant ($58)
心太軟, 個可可味重, 濃郁好食~
2018-10-15 78 瀏覽
nice place for sharing with fds. And the food are good. near Austin station. Also have wine, cocktail, beer to choose for drink. Good for drink only too🍷🍸🍹🍺 If you choose openeice booking can earn 25 asiamiles too. Nice for gathering place
2018-10-11
踏入9月, 女兒上學去, 生活上有了點變化, 雖然早起了, 但卻有規律了, 把握早上黃金三小時, 精神是有點累, 但卻開始可以計劃點屬於自己的事, 這算三年媽媽身份以來的一個小蜜月期吧! 當然大部份時間仍是留待照顧女兒, 偶然每月一次半次跟老公偷走出去拍下拖, 食餐飯, 也算是我們的小確幸吧.​雖然說偷得浮生半日閒, 吃什麼都沒所謂, 但還是想找讓自己歡喜的, 遠離親子餐廳, 去吃碗麻辣米線, 吃魚生壽司, 甚至流連酒吧relax一番也是很爽的事. 今次跟爸爸去了佐敦的Flâneur, 充滿異國風情的法國餐廳. 地點靜中帶旺, 餐廳小小的, 卻不失休閒感. 特意把一邊牆打通, 變身成半露天的吧枱, 放上綠色小盤栽和玻璃裝飾, 映着燈光, 尤如鬧市中的清新小綠洲.​室內則採用純白格調, 高樓底和簡潔的佈置, 令小小的餐廳更見空間感. ​平時我們不太熱衷飲野, 但這個氣氛, 加上微微初秋的味道, 呷一口清涼飲料, 十分對味. Strawberry Paradise (左) - 以士多啤梨, 菠蘿, 橙汁和青檸特調的Mocktail, 味道是可預期的果香和清甜, 賣相精緻討好, 亦冰涼解渴.

Relax(右) - 芒果加椰汁, 很熱帶的味道, 質感很厚身, 味道香濃, 芒果味突出, 很fresh好味.
普羅旺斯托托蜆意大利飯 - 味道沒有一般risotto的漏, 汁底用上蕃茄, 燈籠椒, 青瓜等調製, 味道清新開胃, 亦帶着意大利西西里菜的影子! 托托蜆size幾大, 4隻加起來, 比飯的份量更多.

​大蜆煮過後也沒有縮水, 仍然有份量, 蜆肉鮮甜而充滿嚼勁, 沒有沙, 吃得暢快. 飯粒軟硬適中, 有微微飯骨, 頗有口感.
BBQ Baby Pork Back Ribs - 雖不能定義是"扒"類, 卻一定是我最喜歡的菜式之一. 有全份和半份可點, 我們點了半份淺嚐.
​一客4條肋條, 頗有厚度, 上層鋪上厚厚的橙紅燒烤汁. 切開時可feel到肉質稔軟, 肉厚而並非只有骨. 夠入味, 亦能穩穩吃出酒香, 並帶有微微辛辣的餘韻, 多汁不鞋, 烤得很有水準.
慢烤德國鹹豬手 - 我喜歡BBQ Ribs, 老公情有獨鐘鹹豬手, 即使經常吃到很飽滯, 每次也會再點. 餐廳很貼心的預先把豬手起骨, 吃起來更啖啖肉.
​粉紅色的豬手並沒有德國風味, 倒帶點港式味道, 有點點五香粉的影子. 皮並非卜卜脆的一類, 是西班牙烤豬手那種軟身的, 雖然有欠香脆, 卻又較不熱氣! 口感嫩滑亦入味. 有豬手就不少得酸菜伴碟, 加上爽鮮沙律菜, 絕對能中和過剩的肉氣, 如附上帶果醬材料的醬汁, 會更能解膩.
Flâneur的位置雖不算方便, 但勝在靜中帶旺, 走出兩條街已是車水馬龍的佐敦道; 但來吃的人還是不少, 店子雖不大, 卻經常性滿座. 主打法國菜, 但卻沒有正統法國風味, 說是多國菜更適合一點, 但不管正統與否, 食物的質素是絕對稱心的, 沒有很驚喜的配搭, 卻是平均地能做出水準, 細水長流總比先聲奪人的霎眼嬌來得長久, 我們的二人世界也不追求浪漫締克, 只要温馨愜意便好, 十分滿意和愉悅的一餐!
2018-09-11
Flâneur ..🌹位於 :: 佐敦官涌街一角.. 位置小小卻非常觸目非常有異地小酒館的情調🥂靠窗既高枱位一半係室內 另一半則係室外而水泥外牆既外圍更加佈滿蔓藤植物🌿非常有feel !!🍃(係我暫時係香港最愛既打卡位置呢!)Flâneur, 法文”城市漫遊者”既意思🚶🏼‍♂呢個Term由19世紀開始係法國🇫🇷興起指既係一班鐘意遊走於城市..觀察城市入面既事物既人🚶🏼‍♂呢一晚 同朋友一齊坐高枱位.. 望住街上既人,事,物我都開始明白作為Flâneur既心境😌其實每個人都 既係城市既其中一塊.. 又係Flâneur鋪面唔大, 但樓底又幾高下! 帶比人一種幾高級既感覺✨食物選擇方面只有一頁Menu, 但唔知點解款款都令人好想食!!另外仲有一整頁Wine Menu🥂朋友愛海鮮~~~ 先叫左個 紐西蘭托托蜆16oz $168 (或8oz $98)唔止賣相正,,, 味道同口感一樣好得😍調味好到位~~ 我地揀既醬汁係Garlic n' Chili另外仲有Lemongrass n' Coconut sauce同Lime n' Coriander揀, 每款都好有心思配搭呢~個sauce令到原本已經係
Flâneur ..🌹
位於 :: 佐敦官涌街一角.. 位置小小卻非常觸目
非常有異地小酒館的情調🥂
靠窗既高枱位一半係室內 另一半則係室外
而水泥外牆既外圍更加佈滿蔓藤植物🌿
非常有feel !!🍃(係我暫時係香港最愛既打卡位置呢!)
Flâneur, 法文”城市漫遊者”既意思🚶🏼‍♂
呢個Term由19世紀開始係法國🇫🇷興起
指既係一班鐘意遊走於城市..觀察城市入面既事物既人🚶🏼‍♂
呢一晚 同朋友一齊坐高枱位.. 望住街上既人,事,物
我都開始明白作為Flâneur既心境😌
其實每個人都 既係城市既其中一塊.. 又係Flâneur
鋪面唔大, 但樓底又幾高下! 帶比人一種幾高級既感覺✨
另外仲有一整頁Wine Menu🥂
紐西蘭托托蜆16oz
唔止賣相正,,, 味道同口感一樣好得😍
個sauce令到原本已經係特別重鮮味既托托蜆更加顯鮮!!
空口飲個sauce會有d辣... 但係愛辣既朋友就覺得可以再辣d😂
托托蜆Size大隻... 好Creamy爽口, 同埋唔會死實!! 咬落超級多汁同鮮甜!
有驚喜的一款: )
法式鴨肝拼盤
法式鴨肝拼盤$128 食落感覺油脂香可以再多d~~
呢一碟配左香草黑芝麻餅乾同鴨肝醬呢~~ 食落覺得好Creamy😋
沙律配上微甜的沙律醬, 特別d之餘亦都覺得開胃!
鹽燒熊本霜降牛肉(150g) $98
牛肉既牛味好濃呀~~~ 食得出係靚牛🥩
食落口感無渣又夠腍😍😍感覺應該無用梳打粉去醃製架,,, 雖然份量係幾細下, 但都真係好味既
我地最期待的主角出場了-- 烤焗龍蝦海鮮拼盤$298
愈食愈發現好喜愛呢度既調味~!! 惹味得黎係有小清新既感覺.. 令人食極都唔會膩
有溫室豆苗加喇沙 非常新清同特別🌱
海鮮即使炸完都仍然保持到非常多汁呢~!! 一整碟都很不錯!
呢度既海鮮非常高質
除左龍蝦外, 最最最深刻既係竟然有炸蟹腳係入面!! 用外脆內軟(+多汁)黎形容係最適合不過😍😍😍
另一樣最深刻既係美國藍青口... 可以用”滑溜”黎形容!!
我地傻左... 竟然仲叫左個 牛油果睡蟹意大利飯$208
已經幾飽下了.... Risotto用蟹蓋裝住呢~~ 賣相不錯🦀
飯粒分明, 偏硬身同大粒, 單獨咁食就無乜調味
因為佢預你要夾埋旁邊個樽蟹蓉一齊食 先突出到蟹肉既鮮味架!!
牛油果的熟度也不錯呢~ 不過就覺得同呢個飯唔係特別夾,,,🥑🥑
整體黎講會鐘意上面個幾款菜式多D~~~!!
本來仲以為會好貴... 但原來埋單每人都係大約$300
以呢度既食物質素黎講 算係幾抵~!
加上呢度環境真係好有feel,,, 有慶祝飯局既話呢度一d都唔失禮!
我幾鐘意呢度... 相信好快會再約朋友返黎食!!❤
2018-08-16