2023-05-24 388 瀏覽
陪呀媽去街市買餸順路去買杯咖啡~🛎 $36 Cafe Latte幾大杯☕️叫少冰真係有少冰👍🏻豆味偏fruity,幾香幾滑🌐 環境/服務小店~有bar台位,亦有卡位係呢個茶餐廳林立既區黎講,算係一個幾relax 既咖啡店
陪呀媽去街市買餸
順路去買杯咖啡~

🛎 $36 Cafe Latte
幾大杯☕️
叫少冰真係有少冰👍🏻
豆味偏fruity,幾香幾滑

🌐 環境/服務
小店~有bar台位,亦有卡位
係呢個茶餐廳林立既區黎講,算係一個幾relax 既咖啡店
外賣自取
☕️推薦❣️適合一兩人悠哉悠哉的享受時光( ´▽`)☕️這裡的墨西哥餡餅超讚!☕️抹茶拿鐵🍵只要$1X我第一次來的時候是自己來。點了:▪️菠菜蘑菇起司🧀️🍄墨西哥餡餅 👍🏿哇!第一口咬下,感覺找到我味蕾的白馬王子🤴😹這種口味組合完全是我的愛❤️‍🔥裡面有滿滿卻不過重、膩,的起司。皮烤的脆又帶嚼勁,烘得乾乾的,不會拿起來手油油的✨。裡面的菠菜調味剛好,搭配起來真的很好吃。▪️泡菜豬肉墨西哥餡餅也好吃,但我更喜歡菠菜的,因為這種泡菜是超市場買到那種,這種我常吃XD▪️抹茶拿鐵推薦熱的♨️👍🏿有拉花而且抹茶味非常濃,本身應該有帶甜的了,是大家都會喜歡的味道,不是甘苦型的。第二次喝冷的,覺得就普通。講個很低俗的東西😑有朋友跟我說這個拉花很像我忘了帶來世界的東西。▪️芒果沙冰🥭👎🏿這個是唯一不足的地方。這個完全不推薦😂除非你喜歡小時候常吃的芒果糖味道。▪️吉列蠔配冷蕎麥麵 👍🏿這個也很好吃!炸蠔是真的剛下去炸還熱騰騰的!而且也蠻大顆飽滿,很多湯汁!還有我愛的蕎麥麵,他是保有Q度的,讚!
☕️推薦❣️適合一兩人悠哉悠哉的享受時光( ´▽`)
☕️這裡的墨西哥餡餅超讚!
☕️抹茶拿鐵🍵只要$1X

我第一次來的時候是自己來。點了:

▪️菠菜蘑菇起司🧀️🍄墨西哥餡餅 👍🏿

• 抹茶拿鐵
  • 吉列蠔冷蕎麥麵
  • 菠菜芝士墨西哥餡餅
2022-12-22 386 瀏覽
位于葵涌既細細間cafe,不顯眼,但係一旦試過呢度既意粉就會難忘,$54 大大碟明太子意粉,好creamy,出面既cafe肯定做唔到呢個價! 加杯野飲仲係半價,咖啡唔錯,十分推薦!最近天氣凍,佢地仲推出了枝竹羊肉意粉,都係$64,鍾意羊肉既大家可以試下,聽其他客講都唔錯,我唔食羊肉既幫唔到大家啦!呢度既服務都好好,十分有耐心同客人介紹食物,最近聖誕,呢間細cafe仲悉心佈置了聖誕裝飾,十分有氣氛!推薦!

溫泉蛋明太子意粉
溫泉蛋明太子意粉
2022-12-05 269 瀏覽
餐廳位置比較隔涉,唔近地鐵站,距離葵涌站10-15分鐘車程,有巴士可到。正由於不是商業區,價錢亦可以做到較親民,60-70蚊就可以嘆到一頓cafe lunch連咖啡。小店經營,座位不多,只有3張檯和bar檯位,裝潢不算IGable,但勝在人少不嘈雜,適合慢食放鬆,不用擔心被人趕走。如果有埋蛋糕甜品供應會更好。

【平民價錢高質享受嘅咖啡店🤤】/////店舖位於葵涌舊區 主要做街坊熟客 打工仔生意😚門面用黃色設計 望落舒服毫無違和感🌟小店空間唔大 但都唔會侷促 起碼環境幾企理同亁淨~落單嗰陣店員好細心 會提醒客人製作需時 等左10mins左右比預期中快😜想講呢個份量同質素真係可以收貴啲!仲好食過出面收double價錢嘅cafe🥺💕.👉🏻忌廉菠菜蜆肉意粉 ($48)滿滿嘅菠菜同蜆肉 份量十足!意粉幾爽口 如果再煮軟身啲會更好~忌廉醬汁稀身唔會太濃 最後清晒成碟意粉👻.👉🏻Matcha latte🍵($28跟餐再半價)我最愛嘅抹茶又出場了👅呢杯等得耐 但心心形拉花幾靚💖飲落冇粉粒 抹茶味幾香滑(´▽`)————📍Flying B Coffee (葵涌)葵涌和宜合道138-172號瑞景大廈地下15號舖
【平民價錢高質享受嘅咖啡店🤤】
/////

👉🏻忌廉菠菜蜆肉意粉 ($48)
滿滿嘅菠菜同蜆肉 份量十足!
意粉幾爽口 如果再煮軟身啲會更好~
忌廉醬汁稀身唔會太濃 最後清晒成碟意粉👻

👉🏻Matcha latte🍵($28跟餐再半價)
我最愛嘅抹茶又出場了👅
呢杯等得耐 但心心形拉花幾靚💖
飲落冇粉粒 抹茶味幾香滑(´▽`)
————
📍Flying B Coffee (葵涌)
葵涌和宜合道138-172號瑞景大廈地下15號舖
2021-12-03
2021-10-14 577 瀏覽
小朋友到北葵運動場打波,我一個人落山醫肚,利用Google map 搜尋附近cafe, 找到這家口碑載道的Coffee shop, 於是步行10分鐘下山沿和宜合道到”市中心”找到它!從網上得知,食物和飲料都很有水準,試過後果然名不虛傳,份量十足,而且十分好吃,性價比十分高;店員有禮,會主動為滿手外賣的顧客開門,住在附近的街坊真的有福,懂得上門找好吃的。我下單的是spinach quesadilla 加 iced rose latte, 餡餅內的芝士和波菜非常足料,伴碟的薯條新鮮炸起。有點美中不足是凍咖啡內的玫瑰syrup 偏淡,玫瑰味不算出,但這樣的價錢、食物和環境,足以令我享受了一個輕鬆愉快和滿足的下午💯☕️
Iced  rose  latte
Spinach quesadilla
2021-10-14
Iced  rose  latte
Spinach quesadilla
2021-08-22 380 瀏覽
黑松露雜菌意粉 $54意粉彈牙、滑,醬汁岩岩好,如果再多啲更香濃。菇類夠香,帶有甜味。Dirty $30 (跟主食好似有平)Expresso底微酸,奶啡味道平衡,少飲咖啡嘅我覺得易入口,但再順滑啲會更好。小店只有2-3人主理,但態度從容不急,出餐時間合理,由食物及飲品睇黎店主用心。但可能位處舊區,地方冷氣滴水,冷氣唔太夠涼(但都可接受)。非葵青人可能會略嫌地址有啲吊腳,但因為咁個價錢好平民,野食仲比過百蚊嘅cafe高質😌總括係性價比高,食物高質,地方細但唔逼,老闆親切。
黑松露雜菌意粉 $54

Dirty $30 (跟主食好似有平)

總括係性價比高,食物高質,地方細但唔逼,老闆親切。
黑松露雜菌意粉
Dirty
黑松露雜菌意粉
Dirty
2K
2021-06-19 780 瀏覽
其實我屋企距離這家 Flying B Coffee, 絕對唔算近 , 喜歡來用餐 , 除了是 💛「黃店」還因為喜歡這店的氣氛 , 而且最重要係咖啡靚食物正 ~ 餐廳播放的音樂 , 都很合我心水 ; 坐下邊聽歌 , 食個 pasta, 飲杯咖啡 , 好 relax 真係正 ~Pasta with Pan Seared Scallops in Basil Pesto Sauce 炙燒刺身帶子青醬意粉 : 帶子厚肉鮮美 , 煎得外香內嫩 ; 意粉是 al dente, 配上香草味道濃濃且青新的 pesto sauce, 很適合這悶熱的天氣吃 ~溫泉蛋卡邦尼意粉 (走煙肉) : 因為要守齋 , 所以要求走烓煙肉 ; 走了煙肉 , 味道上當然有所改變 , however 看似平平無奇但味道就頗有驚喜 ; 溫泉蛋的蛋味濃郁 , 撈起意粉來吃 , 味道純撲卻很清新 , 而且因為因為有芝士粉&香草 , 所以味道絶不會寡 ; 意粉亦是 al dente, 其口感Q彈 ; 簡單又美味 ~Iced Americano : 入口濃郁芳香,味道偏向 fruity , 同時又有厚實的回甘,好一種鐵漢柔情之味,好啡

Iced Americano : 入口濃郁芳香,味道偏向 fruity , 同時又有厚實的回甘,好一種鐵漢柔情之味,好啡 ~

本篇完 ~

2021-05-29 408 瀏覽
朋友推介呢間小店,所以特登去試😃星期六下午唔算多人,我地叫左手沖咖啡,Cappuccino,焦蕉多士同焦糖法式西多。手沖咖啡高質👍,年青店主好細心解釋咖啡豆來源和特質,沖嘅時候已經感覺到好有經驗!就算係Cappuccino 嘅咖啡豆都好好!多士非常有驚喜,焦糖燒左既香蕉好香,同多士好夾!法式西多係慢煎既,比一般西多少油(邪惡得來冇咁邪惡🤭!)聽講其他野都好好食,係無論你住幾遠都值得一去既餐廳!
朋友推介呢間小店,所以特登去試😃
2021-05-29
  • 手沖咖啡
  • 焦蕉多士
2021-05-15 351 瀏覽
有次去到這黃店食早餐,感覺良好,我們叫左兩個早餐。一個是法蘭克福腸配多士(正確名稱忘記了),另一個是全麥包(正確名稱亦都忘記了)。另order了兩杯咖啡,一杯是cappuccino,另一杯是Caramel Macchiato ,兩杯咖啡都不錯👍。如果有時間可一去幫襯。店員亦很有禮貌同耐心解釋顧客問題。
2020-10-25
$60 (早餐)
  • Caramel  Macchiato
2021-04-22 328 瀏覽
店舖以黃色為主調,設計風格簡約,行入門口已經聞到好香咖啡味,除咗一般嘅咖啡之外,仲有hand drip coffee。Lunch time(12:00-14:30)跟餐飲品有半價,好抵飲。法蘭克福腸拼辣肉腸法包($48)本身唔係好餓諗住輕食,點知個包都非常有份量,除咗兩款腸,仲有蕃茄青瓜加埋茄汁芥末醬同沙律醬,呢個組合都唔會唔好食。溫泉蛋卡邦尼意粉($45)朋友嗌嘅意粉都係非常足料,醬汁都好 creamy, 意粉軟硬適中,切開溫泉蛋撈埋一齊食味道更加豐富。

法蘭克福腸拼辣肉腸法包($48)

溫泉蛋卡邦尼意粉($45)
法蘭克服腸拼辣肉腸法包
法蘭克服腸拼辣肉腸法包
2021-03-30 342 瀏覽
之前都已經有食過依間小店,石蔭石離友都知依區唔多咖啡店,唔好睇佢細細間,食物同野飲咖啡一啲都唔馬虎,而且好用心。⁣⁣▫️溏心蛋照燒雞扒飯 ($48)⁣飯係用珍珠米,而照燒雞扒個汁有好香煙熏味,不過雞扒無煎過燒過既香脆口感,但味道係唔錯既!⁣⁣▫️吉列老蝦丼 ($54)⁣都有成4條炸蝦🍤,足料,上面淋左酸酸甜甜好似千島汁味既醬,不過無乜特別,味道普通。⁣⁣▫️法式焦糖多士⁣推介! 多士煎得好香口,入面有蛋漿,所以食到蛋香味,再淋上焦糖醬,焦糖唔會好甜,夾埋成個多士好好味,不過建議堂食,即整即食應該會更好味。⁣⁣▫️各款咖啡/飲品跟餐半價⁣雖然我唔飲咖啡,但見佢既咖啡都幾高質,而其他特飲一樣高質,飲過幾次都覺得佢全部野飲都唔會好甜,甜度適中。⁣⁣

▫️溏心蛋照燒雞扒飯 ($48)⁣

▫️吉列老蝦丼 ($54)⁣

▫️法式焦糖多士⁣

▫️各款咖啡/飲品跟餐半價⁣
2K
2021-02-16 409 瀏覽
年初四,兩公婆慢步行,由 華景山莊,行去 葵湧-和宜合道,為的就是支持 💛「黃店」 "Flying B Coffee"去飲杯靚啡,吃個 pasta, relax 一下~Mentaiko Pasta with Onsen Egg 溫泉蛋明太子意大利粉 : 意粉彈牙,完全與鹹鹹辣辣的明太子醬相配合 , 面頭的乾脆紫菜為意粉加添香味 , 撈上溫泉蛋同吃 , 好味到一個點 ~Iced Americano : 入口清香帶點 fruity, 口感滑順 , 後帶回甘 , 味道清爽踏實 ~本篇完 ~
年初四,兩公婆慢步行,由 華景山莊,行去 葵湧-和宜合道,

去飲杯靚啡,吃個 pasta, relax 一下~

本篇完 ~

2020-10-17 930 瀏覽
啱啱寫咗篇差評, 橫掂寫開就順便寫多篇啦。住咗喺度咁耐, 喺門口走過不下數十次, 可能因為門面唔吸引所以冇衝動入去, 直至一個住粉嶺嘅朋友山長水遠入到嚟話畀我知喺呢間飲咖啡。 覺得幾唔錯。 今朝就的起心肝入去試下啦。應該係幾個年青人經營,食物咖啡都唔錯。 年青人有禮貌。 當然我唔知乜嘢紅橙黃綠青藍紫啦。 食評就係食評, 好食唔好食, 環境好唔好 ,唔涉及其他因素。唔講咁多喇只係一個conclusion。我應該會多啲嚟幫襯。
啱啱寫咗篇差評, 橫掂寫開就順便寫多篇啦。

唔講咁多喇只係一個conclusion。
我應該會多啲嚟幫襯。

咖啡同埋三文治
咖啡同埋三文治
2020-08-28 663 瀏覽
疫情開始緩和,係時間出去嘆返個堂食!門面和宜合道好多餐廳選擇,呢間唔算顯眼,舖面較細,入面枱唔多,不過d黑板,背景就幾靚MenuCafe當然不少得咖啡,鐘意咖啡的朋友一定要試!有幾款選擇,款款都各有特色,意粉類都有幾款。食物好食!有驚喜,今次試的是蒜香蜆肉意粉,好香蒜味,意粉軟硬適中!咖啡好香,仲有拉花,一送上來時已聞到好香咖啡味,奶的比例剛剛好,咖啡迷必試!
疫情開始緩和,係時間出去嘆返個堂食!

門面

Menu

食物
好食!有驚喜,
今次試的是蒜香蜆肉意粉,好香蒜味,意粉軟硬適中!
2020-08-27