我覺得這酒店餐廳幾舒服,食物種類可參看相片。這裡的壽司有三文魚、吞拿魚、希靈魚、𩶘魚、墨魚、花之戀、北寄貝、甜蝦等等,細細件,種類算多和有質素。海產類有生蠔、麵包蟹、長腳蟹、蜆、翡翠螺和青口。蠔,是幾新鮮的,不算肥,但卻入口鮮味。我自己食左近10隻。麵包蟹的膏也幾多,不過我不太識欣賞。反而,老公勁讚中湯和南瓜湯,飲完再添,話足料。甜品有不同款式的蛋糕、凍糕、杯裝慕絲和木糠布甸,迷你葡撻和迷你芝士撻。我特別愛芝士撻,細細件易入口,而且暖暖的,亦不會硬硬的。當然還有H字頭的雪糕,味道有一般和特別款式,如:香蕉、曲奇等。我不能盡錄所有😋⋯⋯主菜的羊膝和小牛排送來,賣相非常吸引,侍應還給予多種醬料伴主菜。老實說,未食主菜已飽六成,所以主菜只食了一半。我不喜歡那羊膝,送來時,羊的氣味令人垂涎🤤⋯⋯但食下去,我不太喜歡淋淋的肉。講真,論主菜及環境,都要三百啦!現在還附設自助餐款式的食物,展示openrice 優惠,不用四百,實在太抵了。還有一讚,原本從網上看到這店,還在猶豫是否一試🤔⋯⋯最後中午開始,致電多次都冇人接聽。最後就試埋what’s app 的電話留訊息。居然很快有回應,因為即日下午才訂

還有一讚,原本從網上看到這店,還在猶豫是否一試🤔⋯⋯最後中午開始,致電多次都冇人接聽。最後就試埋what’s app 的電話留訊息。居然很快有回應,因為即日下午才訂位,職員也細心地表達位置近出口。後來職員也不厭其煩的答我有關座位問題。就是這樣貼心的服務,就值得一試。
2018-06-25
2018-06-16 4761 瀏覽
為慶祝爸爸節,當然要食好D孝敬爸爸其實早前已食過一次,真係念念不忘,食完會掛住個種,所以今次要帶埋家人一齊享受去相!GO!凍海鮮有: 即開新鮮pacific生蠔、長腳蟹腳、麵包蟹、翡翠螺、蝦、青口等。 生蠔脆身飽滿,完全無腥味!蟹腳真好鮮甜,非常JUICY奈何我太心急食所以忘記左影相除了海鮮外,仲有刺身、沙律(好幾款唔同已撈的/ 自己撈都有) 。主菜我們選擇了: 火焰香茅烤雞(要二人同享) 、肉眼扒、烤焗鱈魚柳和羊膝。侍應會即場表現如何火焰拎回廚房斬件上雞肉皮脆肉嫩,絕無誇大真係鎮店菜式另外三款主菜都唔錯,尤其鱈魚油脂豐富,好滑口。 但都係因為急食又忘記影相另外餐廳有提供即煮熱葷當晚有:芝士即煮(撈) 意粉 哈哈XD、避風塘炒魷魚鬚、辣煮花螺、青口補兩張上次點的主菜牛扒醬有成12種選擇架總括來說,有生蠔有蟹腳有刺身仲要加埋精緻主菜的半自助晚餐,真係值回票價,物超所值,無得彈呢
為慶祝爸爸節,當然要食好D孝敬爸爸

去相!GO!

生蠔脆身飽滿,完全無腥味!
蟹腳真好鮮甜,非常JUICY
奈何我太心急食所以忘記左影相

主菜我們選擇了:
火焰香茅烤雞(要二人同享) 、肉眼扒、烤焗鱈魚柳和羊膝。

侍應會即場表現如何火焰

拎回廚房斬件上
雞肉皮脆肉嫩,絕無誇大真係鎮店菜式

另外餐廳有提供即煮熱葷

補兩張上次點的主菜

牛扒醬有成12種選擇架

2018-06-15 3641 瀏覽
再三確認Forte食物嘅質素及服務,終於的起心肝去寫呢一篇食評。我哋一般好少去食半自助餐,但 Forte 令我哋一次又一次咁去光顧。當然價錢都係大前提啦,平日嘅晚上用OpenRice e-Coupon 之後,每位成人$400港幣都唔使,加百幾蚊仲可以有 Free Flow 嘅紅、白及汽酒品嚐。Forte提供嘅主菜,賣相及味道非常好,其實淨係食主菜都已經值回票價。另外當然仲有生蠔、麵包蟹、蝦、蟹腳及青口等海鮮。甜品都唔弱,有朱古力噴泉,亦有 Haagen Daz 杯裝雪糕。今次終於可以試到朱古力蛋糕及黑森林蛋糕- 簡直令我呢位嚐盡無數甜品嘅人喜出望外。最後埋單嘅時候,發現原來長者係有特別優惠,折咗之後只需$210。從來未試過咁想成為長者嘅我,期望Forte繼續保持高質素,等到我符合條件之後可以將 Forte 正式列為飯堂。

朱古力噴泉
羊架  (+$100)
厚切豚排
2018-06-14
2018-06-11 3147 瀏覽
最近同班朋友去咗如心酒店嘅Forte食飯,餐廳係觀塘商業區非常受歡迎,而且上網見到有隻著哂火嘅燒雞🔥,所以引到我地過黎🤤▫️佢哋個Semi-buffet其實好抵食,又有魚生🐟、壽司🍣、生蠔、長腳蟹🦀、麵包布甸🥐、好多唔同嘅熟悉同埋沙律🥗吧,仲有好多Häagen-Dazs雪糕🍧,有香蕉味timm⋯⋯除此之外,仲有一個主菜俾你。特別推介斧頭扒 (+$200 每位)同埋泰式火焰香茅燒雞。依兩個signature菜式真係煮得好出色,無論味道同視角效果都一流。想知係點?一定要黎試吓!
▫️
2018-06-08 3783 瀏覽
每到星期日就想食Brunch 適逢又係朋友生日就揀咗觀塘L hotels 內forte餐廳試試佢,一入到去個環境好舒服冷氣又夠,Brunch 時間:11:30 - 15:30, 原先正價收費:大人$278+10%,小童:$178 +10%,用咗OpenRice 82折優惠卷,折咗加埋一大人每位$256,我啲Friend勁話好抵,我哋消費$300以上所以酒店有兩小時免費泊車🚗,其實佢係semi buffet形式要自己揀個main course,我揀左澳洲西冷牛扒五成熟,煮得啱啱好好juice 另外我個friend揀咗燒春雞, 外脆內嫩好正,朋友個仔揀咗海鮮意大利飯,每位跟一杯免費飲品, 冷盤有麵包蟹、翡翠螺、凍蝦,有壽司吧同沙律吧, 熱食都有六至七款有中式小炒同西式,仲有中式點心,最鍾佢甜品有朱古力噴泉,暮絲甜品杯同Haagen-dazs 雪糕有香蕉🍌、朱古力、咖啡、士多啤梨🍓同雲呢拿口味
澳洲西冷牛扒
甜品水果
2018-05-27
$256 (其他)
澳洲西冷牛扒
甜品水果
2018-06-03 3085 瀏覽
本人很少寫食評, 但由於服務水準, 食物質素令我有感而發, 所以有以下的分享:本人很喜歡到不同的酒店 品嚐不同主題的自助餐, 因為一直喜愛吃海鮮, 而自助餐可令我吃到無限量的海鮮需求。今次是我第三次光顧這間酒店餐廳, 它能令我再三光顧的原因有以下幾點: 這個餐廳是以semi-buffet為主, 除了主菜也可以吃到不同類型的食物, 以海鮮為例🦐🦀🐚🐌 也有很多選擇, 其中有即開生蠔, 卻意外驚喜。主菜方面我每次也會揀牛扒, 這裏的牛扒像我有一次去西班牙旅行一樣, 慢煮五成熟煮得剛剛好, 非常juicy ,多謝經理Andrew 推介👏服務方面, 我是酒的愛好者🥃🥂🍻🍺🍷🍾 這裏只需要加百多元就可以享受free flow酒類飲品。服務員會主動問你需不需要加酒❤, 這裏是值得一讚的地方✔ 以往當我光顧五星酒店的自助餐, 他們也很難做到這樣貼心的服務。 另外雖然人手不太多, 但幫助客人收碟的服務也很頻密, 真係要畀個讚佢哋啲員工😊價錢方面, 我在星期五光顧, 費用係$458蚊加10% 當晚用HSBC卡付款還有85折. 因為本人很喜歡飲飲食食🥢🍽🍸🍷🍲🥗🍗🍒 在我第一次光顧後, 已將這個好地方透過

因為本人很喜歡飲飲食食🥢🍽🍸🍷🍲🥗🍗🍒 在我第一次光顧後, 已將這個好地方透過facebook推介給我其他朋友. 最後有些朋友因而光顧, 很開心他們也喜歡我介紹的地方🤗

總結係 : 性價比高✔❤
2018-06-01 2909 瀏覽
這天帶著小朋友來附近取網購物品,順路找了在附近工作的朋友吃午餐,對方推介這裡的半自助午餐。我們没訂枱,等了幾分鐘便有位。這裡環境很舒適,每枱的空間很大,很適合我這種帶著小朋友,也是好友傾計的好地方。自助的食物,款式雖不算多,但看起來很不錯。沙律和cold cut很好吃!沙律菜好新鮮,煙三文魚大大塊,冷麵夠清新,黑醋鮮淮山及雲耳幾特別!主菜選擇不多,因為環境舒適及是半自助餐,價錢也算合理(~$198-$260),雖然有小朋友,但也為他點了主菜😅!兩大一小,點了三款主菜:牛扒、牛尾闊條麵及魚生飯。牛扒要了medium,有肉汁又香,連肥位都煎得香,比預期好味。值得一提是跟了海鹽,基本上牛扒已很夠味,這海鹽是錦上添花。單吃鹽都很鮮味,不過,為免身體負荷太重,都是加了少許!牛尾闊條麵味濃,見圖不要以為份量少,其實碟子很大,份量都很足,最後因留肚吃甜品而没有吃完😝!魚生飯先跟天婦羅及燉蛋,天婦羅較油膩,燉蛋ok, 魚生飯只有大蝦、吞拿魚和甜蛋,雖然魚生較少,但都算新鮮,原本打算放棄白飯,但這飯的醋味及質地又不錯,不想浪費,結果又吃了很多😋,忘了留肚吃自助食物!最後是甜品及水果,每樣吃少少都已經太飽

最後是甜品及水果,每樣吃少少都已經太飽了,餐飲都喝不下了!

整體來說,這餐半自助餐的食物及環境已是很滿意,誰不知最後來個驚喜,就是結賬時職員表示openrice 特價,還自動給我們折扣,看來不久的將來,我又會再來了😝!
2018-05-15 3180 瀏覽
從未在open rice 寫過食評 但這間forte 絕對值得讚 好的service 甜品靚 麵包蟹 凍蝦及刺身超級新鮮 主菜更正 超級推介 這個價錢 有這服務及食物這樣好 正正正正正正

2018-05-14
2018-05-11 3548 瀏覽
今日公司訂了這間位於觀塘的酒店會議廳做Team Building Function,所以我們有機會一試這裡的半自助午餐。餐廳大堂的中央有西沙律吧、中西式餐湯及甜品部。主菜方面客人可以自選一款,供應選擇的款式不少,有海南雞飯、咖哩、日本丼飯和牛扒等等,而我今次便選了這份煎倉魚,質素實在不錯,魚煎得很香!

餐廳大堂的中央有西沙律吧、中西式餐湯及甜品部。

2018-05-08
午餐
2018-04-09 7491 瀏覽
上星期二去forte食buffet,估唔到地方唔大,但都幾多驚喜野同埋幾多回本食物。 有即整手握壽司同新鮮刺身,麵包蟹好多膏,仲有即開生蠔,好好食我地一行六位,有四位係牛痴,緊係叫個斧頭扒啦,估唔到黎到仲要大個塊面,食落去除左肉味濃肉質一流之外,仲要好juicy添,同埋有位令仔侍應哥哥幫我地切埋,真係好細心呀另外兩位就跟據侍應哥哥既推薦食火焰烤雞,加埋佢地既燒雞醬,皮脆肉嫩,超級好食星期二仲有82折優惠,每人埋單唔洗$400。雖然buffet枱d野食好豐富,但奉勸各位記得留肚食佢地既主菜

斧頭扒

火焰烤雞

2018-04-03
斧頭扒
火焰烤雞
  • 即開生蠔
2018-03-28 6461 瀏覽
早排睇中呢間近觀塘又有半自助餐既地方,網上見價錢由$198起,不過Openrice無乜午市食評介紹,所以而家就等我寫下餐湯2款,試左忌廉海鮮周打湯,雖然唔係creamy個隻,但味道係好飲既沙律吧,前菜,普普通通,唔算多款,特別既有麻醬溫泉蛋,好流心呢主菜:烤焗峇里醬爐魚柳 $208比我想像中吸引同好味😍 峇里醬好香好惹味,仲有少少伴碟既意大利飯,底下仲係脆薯皮,好正。雖然食左沙律後已經濟濟地,但碟主菜我竟然食晒😂 肥屎我囉!水果有西瓜,蜜瓜,菠蘿,好新鮮甜品得4款,芝士撻同朱古力蛋糕唔錯最後當然要多謝請我食飯既上司😁謝謝你💓

主菜:烤焗峇里醬爐魚柳 $208
雖然食左沙律後已經濟濟地,但碟主菜我竟然食晒😂 肥屎我囉!

水果有西瓜,蜜瓜,菠蘿,好新鮮
甜品得4款,芝士撻同朱古力蛋糕唔錯

最後當然要多謝請我食飯既上司😁謝謝你💓
2018-03-26
午餐
2018-03-28 4824 瀏覽
本人與朋友一共四人, 當日惠顧其中午自助餐.我們由坐下至結帳, 一直沒有人告知這自助餐是包括 MAIN COURSE.待應在1.5小時也沒有問我們需要點什麼菜.最重要的是, 當時的經理, 態度非常差, 一句抱歉的意思牌沒有.儘管我們表示, 餐廳內根本沒有人曾通知我們, 他卻強硬說已有.當時已近自助餐的尾聲, 根本吃不下MAIN COURSE, 也不能帶走我們最後也犯不著跟他理論, 只能不快地離開.
待應在1.5小時也沒有問我們需要點什麼菜.
我們最後也犯不著跟他理論, 只能不快地離開.
題外話/補充資料: 其實吃不吃沒所謂, 但眼見待應沒經驗, 態度散慢, 經理也強詞奪理, 非常條結
2018-03-10
紀念日
  • 沒有
觀塘近年變了天,由昔日的工廠區慢慢升格為商業區,所以近年多開了一些酒店,生意人和附近街坊,又多了一些吃飯好選擇。觀塘人的其中一個Best Kept Secret,就是如心艾朗酒店的forte餐廳,這裡的午市和晚市都提供半自助餐,晚市的生蠔和麵包蟹任食,才不過四百多元,網上還有82折優惠券,只能怪我太精明! 相比起商業區,forte不算是很大的餐廳,但座位排放闊落,即使閒日晚上都會爆滿,卻不會整間餐廳都擠滿食客,更不用像鬧饑荒般要搶食,在這裡吃自助餐,更加悠然舒適。 首要主攻的項目,一定是凍海鮮,即開新鮮生蠔、阿拉斯加皇后蟹腳、冰島大蝦、麵包蟹、皇冠螺及藍青口等等,全部是回本之作﹐麵包蟹勁爆膏,蟹腳超鮮甜,我是海鮮怪,單吃這兩款已經開心死! 這裡又不時會響鈴,提醒客人有即煮熱葷,我這晚就有藥膳醉蝦、青口、辣酒花螺、卡邦尼意粉等等,熱辣辣的,即煮的當然好吃,尤其醉蝦酒味香濃,爽口彈牙;辣酒花螺也是我的最愛,火候剛好,肉質爽而不靭,非常惹味。 之後還有不少沙律、凍肉、芝士等等,當然不能錯過刺身和壽司,甜蝦、三文魚、希靈魚等等,非常新鮮,只見朋友們吃完一碟又一碟,

之後還有不少沙律、凍肉、芝士等等,當然不能錯過刺身壽司,甜蝦、三文魚、希靈魚等等,非常新鮮,只見朋友們吃完一碟又一碟,再一個回本位!

甜品都是我的重點,除了蛋糕、啫喱等,別錯過今次意式主題的「意大利奶油甜酥卷」,外層脆卜卜有點像蛋散,裡面是咖啡忌廉,十分有趣;大家還可以任吃Haagen-Dazs雪糕,每次約有八款口味,我這晚就試了較少機會吃到的香蕉味,正!

烤焗德國鹹豬手

寶雲酥澳洲頂級羊扒

威靈頓鴨肝宮崎和牛柳 (A4級) +$200

純種韓牛西冷扒 (1++級) +$200

龍蝦汁香煎帶子意大利雲吞

海鮮意大利飯釀魷魚筒

澳洲M5和牛肉眼扒 +$200

鹽燒美國頂級牛仔骨

以為吃完?還有主菜!勁多選擇,我們人多,也就嘗到了很多款式。給大家一個貼士,forte的扒類來貨靚,是餐廳主打,所以必點 (不過部分要加錢)。我最喜歡是韓牛及和牛,前者牛味香濃,後者軟腍入味,都是很好的選擇!

去片:

2018-03-01
2018-02-26 1263 瀏覽
昨晚揀左位於觀塘嘅forte食半自助晚餐為姐姐興生。用whatsapp訂位時要求洒店盡量安排方便停泊輪椅的位置。酒店很細心,預留了一張寬敞的圓枱給我們主菜我們分別選了煎豚肉丶尤魚筒釀意大利飯丶意大利雲吞丶肉眼扒丶孜然粉煎龍利柳及一個加$50的德國咸豬手包啤酒一杯,超抵,最重要係色香味俱全晚餐時段有四次即煮美食,侍應會打鐘通知,包括避風塘炒海蝦丶辣酒煮花螺丶九層塔炒青口丶卡邦妮意粉前菜丶湯及甜品是自助形式,包括即開生蠔丶魚生丶壽司丶多款沙律、芝士丶凍肉丶中湯丶西湯丶芝士撻丶葡撻丶麵包布甸丶Haagen-Dazs丶雪米糍等,選擇算多最後,洒店為姐姐生日準備了dessert plate,她很驚喜及開心,為這興生飯聚劃上完美記號。

2018-02-25
2018-01-29 7454 瀏覽
與公司同事慶功食好dd 😅 所以選擇半自助餐地點雖然有點不方便,但一上到用餐的那層 - 環境,氣氛,佈置,燈光 - 一切都好好,好舒服,所以由公司花十多分鐘行過來都值得!我們被安排坐於一張8人長枱,是在餐廳的一個角落,自成一角,非常好!食物方面,以半自助午餐來說,種類真的算蠻多!尤其我是不吃紅肉(豬,牛,羊之類),也可以有很多其他選擇☺️ 最重要是取食物的地方保持得非常乾淨,唔會跌到周圍都係既情況,值得一讚👍🏽
與公司同事慶功食好dd 😅 所以選擇半自助餐