2022-05-11 1046 瀏覽
今日5月10號 同朋友去食晚上半自助晚餐,去了美利酒店嘅Garden Lounge ,大約6:30開始入場,左右放了少少食物,入去右手邊是放了長腳蟹、蠔、蝦、青口、鮑魚,及 沙律菜,當然樣樣都係凍海鮮,左手邊入門口,就係各類麵包,火腿、芝士及熱湯。主菜 侍應介紹咗兩款 羊架 及(海鮮熱盤只可2人叫食)鮑魚好鮮甜醬汁調製,蝦好鮮味,長腳蟹就瘦咗啲、蠔就 冇乜肉 ,青口就不過不失,熱湯 第一輪南瓜湯好好飲 第二輪蕃茄湯好鮮味,各類麵包 炮製好似外國風味,因為完全同美加一樣口味。關於主菜熱盤 羊架好味 但可惜主菜只係得一件羊架, 始終 是主菜 應該主有2件羊架,雜錦海鮮熱盤 反而二人夠 大致上各類都好好味。只係可能人手不足,不夠人手收食完碟,因為有時食完後沒有待應收碟 ,另到張枱越來越多碟,我有同侍應 反映過這個問題,他說這個問題都同我們 講聲唔好意思,咁都明白因為疫情下小人手都冇辦法,這個可以改善 。 以上個人口味不同 不妨可以試試 咁就知道味道

主菜 侍應介紹咗兩款 羊架 及(海鮮熱盤只可2人叫食)

以上個人口味不同 不妨可以試試 咁就知道味道

2022-05-10
2 分鐘 (堂食)
  • 餐包
✨The Murray✨嘅下午茶分兩個時段入座 - 14:45 同 16:30,我哋今次book咗staycation package 就 default係14:45嗰round~ 時間幾好,因為驚再晏啲食唔落晚飯😇14:50落到去都有少少一條人龍排緊隊,大概等咗5分鐘就安排到座位👍🏻 由於Long weekend比較多人嘅關係,窗邊位置已經full咗 👉🏻如果想坐窗邊真係要book嘅時候儘早講定啊‼️底層: 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 咸點5款咸點入面我哋反而覺得越簡單嘅越好味! No.1️⃣用竹籤拮住嘅ᴘᴀꜱᴛʀᴀᴍɪ ᴀɴᴅ ᴘɪᴄᴋʟᴇꜱ ʙᴜɴ 入面仲有mustard同芝士✨ 簡單嘅組合已經好味😋No.2️⃣ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʙᴜᴄᴋᴡʜᴇᴀᴛ ᴄʀÊᴘᴇ 呢個造型都好特別!味道上就係正常煙三文魚+ cream cheese 😂其餘三款分別係 ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ʙʀɪᴇ Qᴜɪᴄʜᴇ (個樣好似葡撻嗰款),ᴇɢɢ ꜱᴀʟᴀᴅ ʀᴏʟʟ, ʜᴇʀʀɪɴɢ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (? 官網係咁寫不過我見唔到egg salad) 同埋 ᴄʀᴀʙ, ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ &ᴀɴᴅ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀ

底層: 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 咸點
5款咸點入面我哋反而覺得越簡單嘅越好味!

其餘三款分別係 ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ʙʀɪᴇ Qᴜɪᴄʜᴇ (個樣好似葡撻嗰款),ᴇɢɢ ꜱᴀʟᴀᴅ ʀᴏʟʟ, ʜᴇʀʀɪɴɢ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (? 官網係咁寫不過我見唔到egg salad) 同埋 ᴄʀᴀʙ, ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ &ᴀɴᴅ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀɪꜱᴇ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ。 Quiche 如果熱啲會好味啲,後者兩個都重海鮮味,同粉紅色令我有少少卻肯步,個人唔係好鍾意🥹

中層: 𝕊𝕎𝔼𝔼𝕋𝕊 甜點
5款甜點都正常發揮,冇咩記憶點╮(╯▽╰)╭ 最好食嘅應該係圓形嘅士多啤梨mousse cake (官網最接近嘅描述係ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ🤔),質地輕盈又唔太甜💯 其他cake/tart都唔係唔好食😗只不過係冇乜特別~

頂層: 𝕊ℂ𝕆ℕ𝔼𝕊!
Plain scone同Raisin scone配上clotted cream同士多啤梨果醬🍓 鍾意食麵包類型嘅話會覺得好味😋 因為佢唔會太鬆散亦都唔會出油,不過就真係有啲飽🤣 建議可以兩個人share食一個scone,食剩嘅話都可以拎走唔好浪費😌

總結來講,食物雖然唔算特別令人驚喜,但係一個唔錯嘅用餐體驗😇 會想帶屋企人再嚟試下

回頭指數🙈: 𝟜 / 𝟝⭐️
2022-04-30
下午茶
2022-04-26 1126 瀏覽
最近晚市恢復堂食,是時候吃好一點,香港美利酒店 Garden Lounge現於星期一至五提供海鮮主題半自助晚餐,客人可點選主菜後盡情享用一系列沙律、麵包、冷盤、冰鎮海鮮及甜品等美食,冰鎮海鮮選擇包括法國生蠔、蝦、鮑魚、蟹腳及青口等,海鮮還蠻新鮮的,大家記得多吃點。餐廳被落地玻璃窗包圍著,空間感十足,有綠葉樹木點綴窗景,靠近晚上的時分餐廳燈光會轉暗,營造出雅緻浪漫的氛圍,再伴隨現場演奏的醉人爵士樂表演,感覺忘卻了一天的辛勞。主菜選擇了澳洲羊架配香煎鱈魚柳,佐以西班牙辣椒,使「海陸滋味」極盡誘人,五分熟的羊架外層帶微微焦香,肉質軟嫩一點也不羶,而鱈魚柳肉質柔軟鲜嫩,非常好吃。另一款主菜是烤北海道帶子燴飯,帶子很飽滿,燴飯帶有香濃南瓜及芝士味道,最後別忘享用一系列精緻甜品啊。Extravagant Semi-buffet Dinner: From Mon to Fri / 18:30 - 22:00成人每位 HKD698 ; 5至11歲小童每位 HKD349 (不包含主菜)兩小時無限暢飲每位 +HKD238 up

兩小時無限暢飲每位 +HKD238 up
2022-04-20 1023 瀏覽
環境優雅而寧靜,人不太多,最適合三,五知己來個小聚~今日初次到訪試吓佢哋嘅午餐~我哋各自選了3 course Lunch Set,Daily soup係大蒜薯蓉湯,非常香濃好味。並不感到蒜的辛辣👍🏻 配上新鮮熱辣自家出品的麵包☺️Main course我哋分別點了羊架,豬扒,和牛三文治及蕃茄海鮮意粉🍝,各據特色,味道也不錯👍🏻甜品方面,點了一個藍莓批,芒果芝士餅,紅桑子拿破崙😋😋再配上咖啡~太棒⋯⋯
2022-04-11 1021 瀏覽
中環 ~ Garden Lounge Afternoon Tea Set 經典層架下午茶🧁酒店長斜路同入口都係打卡位,早食完/ 一早黎等入場前都可以影下相先👍🏻係The Murray 1/F 既Garden Lounge, 分左2 個時段1)1445hrs - 1615 hrs 2) 1630hrs - 1800 hrs 所有人服務都非常好❤️我經e-mail查詢及訂位,回覆快,又有禮貌!好有效率!早一日會有電話提醒⏰拎位時reception 職員👨‍💼至所有侍應 都好有禮貌同有笑容,感覺良好!每人送一個膠口罩套😆每人會有一杯飲品我叫左杯凍Mocha , 唔太甜亦唔會太苦,冰既份量亦適中唔會太多令到杯飲品變淡 每枱有一碟醬,一個士多啤梨醬同clotted cream , 食scone 必備👍🏻Tea set 有3 層第一層有2 款scone , raisin & plain軟硬適中,好味🥴第2 層5 款甜點,其中最鐘意係opera 同Madagascan Vanilla Choux!唔會太甜,入口無好膩既感覺,有cream 係入面,外脆內軟🥰最底層係5 款鹹點,煙三文魚卷,蟹肉三文治

1)1445hrs - 1615 hrs
2) 1630hrs - 1800 hrs

所有人服務都非常好❤️
我經e-mail查詢及訂位,回覆快,又有禮貌!好有效率!
早一日會有電話提醒⏰

每人送一個膠口罩套😆

每人會有一杯飲品

Tea set 有3 層

第一層有2 款scone , raisin & plain
軟硬適中,好味🥴

最底層係5 款鹹點,煙三文魚卷,蟹肉三文治🥪 整體都好味!

開頭一望以為份量小唔夠食
但原來食到第2 層已開始有飽既感覺😆

推介! 可預早係OpenRice 訂有7 折
另外Klook 都有得買!可上網睇睇,優惠d 嫁!
2022-04-07 757 瀏覽
Afternoon tea set✔️有2款Scone,都幾脆,帶牛油香。✔️五款鹹點、五款甜點,全部都細細件✔️鹹點:overall 冇乜特別、好多鬆軟三文治😂 三文魚個配搭不錯但係有啲過鹹🤣✔️甜點: 唔會太甜、正常質素。印象比較深刻係咖啡蛋糕好濃味。✔️推介peach tea好飲👍🏻👍🏻冇糖、帶香濃桃味; rose tea完全冇玫瑰味,好似飲緊薄荷茶咁😂✔️book咗2:45個場,但排隊排到差唔多3:30先安排倒入座😅好多人,職員話係lunch 開始delay曬Overall comment: CP值唔算高,但每件食物質素中規中矩Igable打卡度:9/10Taste 好味度:7.5/10Worth revisiting返兜度:5/10 👍🏻建議大家Klook 訂 Package, 有平再送sparkling wine (原價 $7xx for 2, klook $594 for 2)
Afternoon tea set

✔️有2款Scone,都幾脆,帶牛油香。
✔️五款鹹點、五款甜點,全部都細細件

Igable打卡度:9/10
Taste 好味度:7.5/10
Worth revisiting返兜度:5/10

• ASIAN AFTERNOON TEA
2022-04-04 681 瀏覽
有外國朋友返港 去食個港女下午茶食物質素ok啦 無mug特別不過都係食過景色同食個環境地段服務都好好 個嘢飲反而比較特別不過要排隊等位入場就唔係好elegant咯~😅
有外國朋友返港 去食個港女下午茶
食物質素ok啦 無mug特別
不過都係食過景色同食個環境地段
服務都好好 個嘢飲反而比較特別
不過要排隊等位入場就唔係好elegant咯~😅
2022-04-02 628 瀏覽
中環 - 《Garden Lounge》📍 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層今次生日黎左the murray 酒店食afternoon tea(´∀`*)好食環境又好靚又坐得舒服不過真係好多人😣💰728 for 2, 包茶/咖啡 未連加一-Scones每人2大舊,有提子🍇乾同原味自己就鍾意原味多啲,比較香牛油味同奶味一樣都係配clotted cream同果jam甜點-Opera cake-Pistachio raspberry tart-Madagascan vanilla choux-Strawberry cheesecake-Lemon yuzu cookies鍾意佢既raspberry tart~酸酸甜甜好開胃撻底係脆身個泡芙都好食,係菠蘿包皮~卜卜脆入面個cream好滑opera一啲都唔苦,甜度係岩岩好曲奇就比較普通左啲,似係普通檸檬🍋曲奇不過牛油🧈味都重鹹點-Smoked salmon buckwheat crepe-Egg salad roll, herring caviar-Pastrami and pickles bun-Spin
中環 - 《Garden Lounge》

好食環境又好靚又坐得舒服
不過真係好多人😣

💰728 for 2, 包茶/咖啡 未連加一
-Scones
每人2大舊,有提子🍇乾同原味
自己就鍾意原味多啲,比較香牛油味同奶味
一樣都係配clotted cream同果jam

-Strawberry cheesecake
-Lemon yuzu cookies
鍾意佢既raspberry tart~酸酸甜甜好開胃
撻底係脆身
個泡芙都好食,係菠蘿包皮~卜卜脆
入面個cream好滑
opera一啲都唔苦,甜度係岩岩好
曲奇就比較普通左啲,似係普通檸檬🍋曲奇
不過牛油🧈味都重

鹹點
-Pastrami and pickles bun
-Spinach and brie quiche
-crab, cucumber and mayonnaise sandwich
鹹點比甜點好食同有驚喜~
鍾意煙三文魚crepe~幾大舊同好香好濃三文魚味
黑松露蛋沙律卷係好熟悉既味道,普普通通
菠菜蛋撻好好食👍🏻望落好似酥皮蛋撻
但係完全冇蛋撻嘅甜味~係好重菠菜味
加埋酥皮個牛油味好夾
蟹肉青瓜三文治好fresh~不過蟹味唔係好重,蛋黃醬味搶啲

-Rose beauty
-Sencha peach

個人食tea比較prefer係食環境氣氛,飲下茶想chill下
服務態度都幾好~多人排隊入去但都好快就做好帶位
所以幾滿意呢到(可能係因為慶祝活動)hahaha╰(*´︶`*)╯♡
之前講左staycation,裡面有提到普通既high tea set,今次就講埋Jing Tea Set,今次食既係Jing 呢個set (品香辨韻下午茶),鹹點同甜點係根據呢3款既特性而設計既,感覺幾特別同用心,味道亦都唔錯~ 下午茶☕️有兩個時段可以揀,不過除左要準時埋單之外,如果有空位既話可以繼續坐~ 幾好feel,不過坐既位就有少少曬~ 另外因為係同fd慶生,所以就叫左staff寫牌,所以喺tea set上面就有個白朱古力牌⚪️🍫都幾靚~(5 😍 係滿分,🤩係半分)Raison Scone & Plain Scone Served with Strawberry Jam & Clotted Cream 🍪🍓(好味指數:😍😍😍😍)呢個scone同之前講murray既普通tea set一樣,呢到再copy翻之前既comments比大家參考~ 口感鬆軟,底部微焦脆身,濕潤度岩岩好,唔會痴牙亦唔會乾,不過稍為硬左啲,另外牛油味🧈可以再出啲,同埋個顏色再金黃啲就更加好,至於有提子乾🍇既口感一樣,分佈平均,甜甜地都唔錯~ 士多啤梨🍓jam同平時食開既差唔多,酸酸甜甜,如果果香再出啲或者再多啲

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

呢個scone同之前講murray既普通tea set一樣,呢到再copy翻之前既comments比大家參考~ 口感鬆軟,底部微焦脆身,濕潤度岩岩好,唔會痴牙亦唔會乾,不過稍為硬左啲,另外牛油味🧈可以再出啲,同埋個顏色再金黃啲就更加好,至於有提子乾🍇既口感一樣,分佈平均,甜甜地都唔錯~ 士多啤梨🍓jam同平時食開既差唔多,酸酸甜甜,如果果香再出啲或者再多啲野做點綴就會特別啲~ 而奶油忌廉軟滑,有淡淡既奶香🥛,香味都可以再出啲

Chocolate Blueberry Opera 🍫(好味指數:😍😍😍🤩)
opera基本上以杏仁海綿蛋糕🍰、咖啡味☕️既cream同埋朱古力醬🍫相間而成,而今次主要係個醬變左藍莓朱古力醬🫐🍫、蛋糕🍰變左朱古力味🍫,同埋上面有放到藍莓🫐,口感creamy順滑,蛋糕軟熟濕潤,有香濃醇厚既朱古力味🍫,藍莓味🫐都自然,酸酸甜甜,不過層次感唔係好分明,有啲似食緊普通既藍莓朱古力蛋糕🫐🍫🍰

Apricot Financier (好味指數:😍😍😍😍)
financier 喺法文係金融家既意思,原本因爲外型係長條型所以較做金磚蛋糕🍰,今次就轉左做圓形⭕️,入口已經感受到幾濃既杏仁味同牛油香味🧈,同埋因為加左焦香奶油 (煮到啡色) 而散發出既榛果香味,外層酥脆,裡面濕潤,質地就比較厚實就會濟啲,好在有酸酸甜甜既杏桃中和下,不過味道有少少人工

Coconut & Pineapple Sable 🥥🍍🍪(好味指數:😍😍😍😍🤩)
sable係一種法式酥餅🇫🇷,大部份餅乾🍪既奶油同麵粉比例都係大約1:2,但係sable就係以差唔多1:1既比例去整,而sable喺法文解「沙」,所以食起黎有香酥又沙沙地既感覺係sable既特徵,感覺幾得意~ 而上面有清香既椰子🥥mousse同酸酸甜甜菠蘿🍍jam既比例啱啱好,感覺清怡淡雅,味道相得益彰,而且mousse既creamy、jam既清爽配埋香脆既餅乾,層次幾豐富

Raspberry Cream Cheese Sandwich 🍓🥪(好味指數:😍😍😍😍🤩)
賣相幾精緻~ 而且用三文治🥪既形式做甜品比起普通tart🥧特別,mousse軟滑creamy,上面有半粒紅莓🍓,整體酸酸甜甜,清新芳香,味道自然~ 配埋出面外脆內軟既麵包🍞用黎解膩幾好,表面仲有啲椰絲🥥,所以更加香口~

Lemon Bergamot Cookies 🍋🍪(好味指數:😍😍😍🤩)
比起上面提到既椰子菠蘿曲奇🥥🍍🍪,呢個感覺似普通既玻璃曲奇🍪,比較求其,原本有佛手柑🍊感覺會特別啲,但個醬唔係好食到有佛手柑🍊既香味,不過好在個檸檬🍋味無檸檬🍋夾心餅啲夾心咁假味,味道正常,曲奇🍪一樣帶有啲牛油🧈香味,都幾鬆脆~

Baby Abalone Puff Pastry (好味指數:😍😍😍🤩)
鮑魚同生菜🥬係經典組合😂 平時食中菜想好意頭都會見到呢道菜😜 鮑魚煙煙韌韌幾有鮮味,不過可以再鹹啲,而生菜🥬清新爽脆,兩者配合埋口感幾豐富~ 呢個一樣係用左有牛油🧈香味、酥脆既酥皮撻🥧 不過汁唔係好夠,略嫌有啲乾

Black Truffle Chicken Roll Sandwich ⚫️🐥🥪(好味指數:😍😍😍😍)
今次呢個三文治🥪用卷既形式會特別啲,而且係綠色既幾靚,質地一樣鬆軟不過乾左啲~ 而裡面係有濃郁獨得香味既黑松露⚫️,配埋香口有鮮味既雞肉🐥,不過稍為鞋左啲,調味上面有加埋酸酸甜甜幾開胃既蛋黃醬🟡同埋帶有微苦、有溫和既辛辣同芝麻香既芝麻菜沙律🥗,層次幾豐富,味道唔錯~

Crab Meat Sandwich 🦀️🥪(好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個食到一絲絲既蟹肉🦀️,味道幾鮮甜,唔會偷工減料用蟹柳代替,配埋帶有微苦、有溫和既辛辣同芝麻香既芝麻菜沙律🥗,而調味用左芥末籽醬,味道同美式既黃芥末味道唔同,無咁辛辣~ 芥末籽醬係以芥末籽、水💧、醋、白酒、葡萄汁🍇等發酵製作,唔會將芥末籽完全磨碎,保留翻啲顆粒感,顏色係黃啡色,口感滑順,味道濃郁帶啲白酒既酸性幾清新~ 麵包🍞濕潤鬆軟,而且係橙色既,外表幾吸引~

Avocado Shrimp Tart 🥑🦐(好味指數:😍😍😍🤩)
因為有幾多牛油果🥑既緣故,所以入口幾creamy,配埋清爽帶甜既聖女果🍅,味道亦都比普通番茄🍅甜啲同多汁啲,配埋爽口彈牙既蝦肉🍤,再放左啲有幽微甜酸氣息既香菜籽做點綴,其實感覺幾fresh~ tart🥧就用左香脆既牛油🧈撻皮,不過整體味道偏淡,如果可以酸酸地或者鹹鹹地會好啲

Watermelon & Feta Cheese, Pistachio 🍉🧀(好味指數:😍😍😍🤩)
清爽香甜既西瓜🍉 配埋鹹香細膩、微酸又帶啲奶香同鹹鴨蛋風味既feta 芝士🧀,係一款典型既地中海沙律🥗,不過今次就用左夾三文治🥪既形式上碟,外表幾特別,甜同鹹既碰撞,加埋爽軟既果肉同堅實既芝士🧀混合既口感,味道都和諧而且更加突出到芝士🧀既鮮味,不過因為幾常見無太大驚喜,同埋唔係好覺有開心果味,可能因為只係得面頭少少碎既緣故

Jing Cold Infused Tea (Lemongrass & Ginger, Rose, Earl Grey) (好味指數:😍😍😍😍)
一上枱就覺得幾靚,擺位有啲似一set cocktail, staff建議由淡味既淺色一路飲到濃味既深色,幾有特色👍 第一杯係Lemongrass & Ginger,感覺有啲熱帶風味,幾清新;第二杯就到rose,(斯里蘭卡🇱🇰盧哈娜錫蘭玫瑰茶)有淡淡芬芳怡人既玫瑰🌹香味,不過玫瑰🌹香味同錫蘭茶味都可以再重啲;最後一杯就係帶有佛手柑味🍊既earl grey,味道香濃馥郁,幾清新開胃~ 不過無話邊款茶配邊一類點心好啲,無做呢個mix & match既步驟就有啲失望

$728 for 2 (未加一)

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍🤩
2021-11-28
2022-03-11 990 瀏覽
睇咗好多Youtube片介紹 ,今晚嚟到Garden Lounge 食個半自助晚餐 可能因為閒日,環境都幾幽靜,個場嘅設計都幾Grand即刻睇睇個餐牌先,位位698加1 ,今次經openrice 訂位有9折,所以就免加1 ,佢有水提供,其他飲品要散叫 或者你都可以叫佢任飲plan ,Prosecco 加238 ,要香檳呢就加388睇吓個自助區先,生蠔鮑魚絕對係回本位,少少哋仲有幾款魚生俾你選擇 ,有啲鮮蝦 另外一邊係沙律區,款式唔算多 ,再隔離就ham and cheese, 三文魚同麵包 呢個愛爾蘭生蠔,size 唔算細,金屬味適中 ,唔會話太咸太大海水味 ,但佢啲貨味道唔係咁平均 ,有啲可以好淡口,有啲就好鮮甜百吃不厭 ,肉身入口creamy 再嚟就係個個都推介嘅醬油漬鮑魚 ,鮑魚新鮮爽口不在話下 ,佢啲醬油完全融入晒隻鮑魚,完全帶出咗隻鮑魚嘅鮮甜 再睇埋其他冷盤 ,八爪魚爽口鮮甜 ,煙燻三文魚唔會話太咸 ,鮮蝦呢就爽甜 ,呢隻螺爽口,但有啲沙 呢件東星班,我唔食魚嘅都要一讚佢 ,個特製番茄汁嘅鮮甜,融入去條魚,真係另人欲罷不能 ,魚本身都清新,而且去咗骨,因此好易入口嚟到主菜部分

可能因為閒日,環境都幾幽靜,個場嘅設計都幾Grand
嚟到主菜部分 ,首先係呢個封門柳及龍蝦尾配黑松露薯蓉 ,封門柳係牛嘅橫隔膜邊肌肉,每隻牛只有一條 ,矜貴之如肉味豐富,能夠繞樑三日 ,呢個龍蝦爽口彈牙,不過不失 ,但呢個黑松露薯蓉,松露同薯蓉完美融合 ,叫牛扒係要另加48蚊
羊架叫咗7成熟,再叫生啲都唔怕,大大件有兩件 ,香味係隔住個mon都聞到,完全唔騷 ,都係要加48蚊
最後就叫咗個辣海鮮意粉 ,普普通通,不過不失
主菜過後,當然就係甜品時間啦 ,款式都多,而且精緻 ,絕對推介佢個蘋果批,食完會想再食

晚餐唔限時,6點半開始俾你食到10點 ,天氣咁熱就冇人坐garden 位啦 。
總結今晚嘅嘢食雖然款式唔多,但質素相當滿意 ,貴精不貴多, 食物補充速度良好,生蠔鮑魚食足四五轉都仲有唔洗爭 ,係唯獨是啲侍應後期時段有啲鬆散,執碟fill 水有啲放慢 ,整體而言,絕對值得一試呀 !!
2021-09-16
  • 愛爾蘭生蠔
  • 封門牛柳
當發現有樣野要寫到好長,小編拖延症既毛病又黎啦😂 其實去左staycation一段時間,但宜家先下定決心整理,即使食既野唔同左,但質素應該差唔多,所以就照寫比大家參考下😜 呢次我喺kkday訂既,個package包下午茶☕️、晚餐🍴、同埋第二朝既半自助早餐,仲有其他設施,亦可以周圍打下卡📷,覺得幾抵👍🏻 因為有好多detail,就由第一餐既tea set 開始寫起啦~ 當時有兩個set,送既係普通嗰個set,質素都唔錯,外表精緻~(5 😍 係滿分,🤩係半分)Raisin scone & plain scone served with strawberry jam & clotted cream 🍇🍪🍓🍨 (好味指數:😍😍😍😍)口感鬆軟,底部微焦脆身,濕潤度岩岩好,唔會痴牙亦唔會乾,不過稍為硬左啲,另外牛油味🧈可以再出啲,同埋個顏色再金黃啲就更加好,至於有提子乾🍇既口感一樣,分佈平均,甜甜地都唔錯~ 士多啤梨🍓jam同平時食開既差唔多,酸酸甜甜,如果果香再出啲或者再多啲野做點綴就會特別啲~ 而奶油忌廉軟滑,有淡淡既奶香🥛,香味都可以再出啲Earl grey chocolate macaro

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
The  Murray  Afternoon  Tea

Earl grey chocolate macaron ☕️🍫🟤 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
第一次食伯爵茶☕️mix朱古力🍫味既macaroon🟤,有幾馥郁既茶香,令到個味道清新啲,配埋香濃既朱古力🍫幾夾~ 杏仁粉同糖整成既外殼酥脆,裡面軟糯綿密,不過就略嫌甜左啲,不過已經無出面既macaroon咁甜,呢個係macaroon既特色😂

Strawberry cheesecake 🍓🧀🍰 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個味道酸酸甜甜,有士多啤梨🍓既清香,口感綿密幼滑,帶有淡淡既芝士香味同酸味,不過有啲平時士多啤梨奶🍓🥛既味道,但比較常見,無話用左特別品種既士多啤梨🍓,亦無話mix埋一啲特別配料去昇華個味道,奶香🥛、芝士🧀既鹹香同酸味都唔夠突出,所以唔太有驚喜同記憶點~

Lemon shortbread dome 🍋🧈🥧 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個係一塊拱形既檸檬牛油酥餅🍋🧈🥧,外表幾精緻~ 有好多人都分唔到牛油曲奇🧈🍪同牛油酥餅🧈🥧,牛油曲奇既牛油成分🧈大約係25%,香味淡啲亦無咁綿密細緻,而牛油酥餅既牛油含量🧈通常有超過一半,配以慢火烘焙,咁就保留到部分水分💧,口感香脆鬆化又唔會乾~ 而有檸檬🍋就中和左嗰種飽濟既感覺,香味清新自然,唔會話靠人工香精,味道酸酸甜甜又唔會過酸,幾開胃~ 不過就唔係幾特別

Vanilla choux (好味指數:😍😍😍😍)
外表有啲似迷你既菠蘿包,應該係烘烤前放左一層薄薄既酥皮喺上面,另外上面有一塊薄薄既白朱古力片🍫,個樣幾靚🤩 形狀幾靚,邊緣乾淨無凸出同尖角,口感香酥鬆脆,裡面口感濕潤帶啲煙韌,裡面既cream綿密順滑,帶有vanilla既清香又唔會好甜,不過單純用vanilla就寡左啲

Raspberry tart 🍓🥧 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
估唔到呢個幾surprise,個餡口感軟滑creamy,上面仲有大大粒既紅莓🍓,整體酸酸甜甜,清新芳香,唔會有藥水味~ 配埋有牛油香味🧈幾香脆既撻皮🥧,攞叉整開既時候唔會碎晒,感覺唔錯,係幾好解膩甜品

Bacon & onion quiche 🥓🧅🥧 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
喺法式🇫🇷鹹批🥧係叫做quiche而唔係pie,雖然都係pie既一種~ 傳統既quiche🥧餡只係用煙肉🥓同蛋奶液 (鮮忌廉🥛同雞蛋🥚既混合),跟住加埋鹽🧂、胡椒同肉豆蔻,再包住香口既煙肉🥓,蛋奶液體🥚🥛令餡料鬆軟細嫩,食落有啲似蛋糕🍰幾質感,而今次加埋洋蔥🧅,有天然既甜味,配埋焗到融化左已經金黃酥脆既芝士🧀,整體香口惹味,今次外皮係用酥皮,有牛油🧈香味之餘又幾金黃酥脆

Spinach quiche 🥬🥧 (好味指數:😍😍😍😍)
呢到既quiche同上面講既一樣係法式🇫🇷鹹批🥧,外表差唔多,不過今次蛋奶液🥚🥛配既係嫩滑、味道天然回甘既菠菜🥬,同埋焗到金黃酥脆既芝士🧀,幾軟滑creamy,外皮一樣係用幾金黃酥脆既酥皮,不過味道上如果可以加啲肉類或者海鮮去加多啲鹹香同層次就會再好食啲~

Smoked salmon sandwich with cream cheese & spring onion 🍣🧀🧅🥪 (好味指數:😍😍😍😍)
煙三文魚🍣肥美,有煙燻既香味同獨有既鹹香,如果可以再肥美啲更加好~ 宜家再配埋香濃軟滑既cream cheese🧀,口感更加creamy,另外仲有少少蔥就再香口啲,但唔會搶左其他食材既味道~ 而麵包🍞濕潤軟熟,不過呢個配搭既印象唔太深刻

Egg salad & lettuce sandwich 🥚🥗🥪 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個既包🍞係黃色既,襯翻蛋沙律🥚🥗既顏色幾有心思👍🏻 有幾濃既蛋香🥚,用左蛋黃醬🟡更加香甜creamy,配埋清新爽脆既生菜🥬 不過呢個選擇喺出面十幾二十蚊已經有兩大件,感覺就太普通

Tuna & shrimp sandwich 🐟🦐🥪 (好味指數:😍😍😍😍)
吞拿魚🐟係常見既三文治🥪配搭,鮮味嫩滑,而且味道酸酸甜甜幾開胃,配埋爽口彈牙既蝦肉🍤口感豐富啲,而今次既包係用麥包🌾🍞,但一樣軟熟又唔會好乾,味道唔錯~ 如果餡可以再多啲就更加好啦~

Kkday package: $3102 per 2 ppl

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
2021-11-09
The  Murray  Afternoon  Tea
2022-02-17 563 瀏覽
是次Tea set 是Staycation package包括在內的。餐茶叫了peach味的果茶,淡淡果香,飲落清清地,唔錯。底層咸點,中層甜點,頂層是sconeScone好香牛油味,不過稍為痴口及硬身不夠鬆化。其他咸點同甜點都是質素一般,不難食,亦沒有突出的地方不會令人特別想再次光顧。

餐茶叫了peach味的果茶,淡淡果香,飲落清清地,唔錯。

底層咸點,中層甜點,頂層是scone

Scone好香牛油味,不過稍為痴口及硬身不夠鬆化。

其他咸點同甜點都是質素一般,不難食,亦沒有突出的地方
不會令人特別想再次光顧。
2022-02-03 508 瀏覽
一直很期待呢度個下午茶,今次就試下農歷新年主題的CNY afternoon tea,鹹點包括鮑魚撻、叉燒酥、磨菇蛋撻等等,但味道麻麻,叉燒酥更係完全凍嘅。甜點方面不過不失,比較好食嘅係個chocolate mousse tart,不過個餅底好硬。至於scones英式鬆餅有原味同提子兩款,都叫外脆內軟,唔會好乾,但可惜都係唔夠熱,只係微暖(我地已經無話花好多時間打卡)。飲品包一杯咖啡或茶,我點了一杯 flat white,係例牌 illy 果隻,男朋友則點了lemongrass & ginger herbal tea。Openrice訂座有7折優惠,原價$728/2 pax 扣後加埋10%兩個人唔洗$600,但質素真係同預期有點落差,都係名過其實果類,試一次無妨,但真係一次就夠!
農曆新年之前去酒店食有中式元素嘅下午茶,預先應一應節。首先餐廳樓底好高,非常舒服,有室內及室外位置俾你選擇。如果天氣寒冷,室外位置係有火爐提供,室外位置亦都歡迎攜帶寵物👍🏻 當日就見到有人帶小狗,又有人坐室外位置撚雀。講返下午茶,三層嘅農曆新年下午茶又咸又甜,包含中式元素,食物包括:- plain scone & raisin scone 👍🏻👍🏻- mandarin and chestnut cake 👍🏻👍🏻- raspberry yuzu choice 👍🏻👍🏻👍🏻- lemon meringue tart 👍🏻- chocolate truffle cake 👍🏻👍🏻👍🏻- sesame cookie👍🏻- 叉燒酥 👍🏻👍🏻- 鮑魚撻 👍🏻👍🏻👍🏻- 鴨卷 👍🏻👍🏻👍🏻- 冬菇quiche 👍🏻- 蛋沙律三文治 👍🏻中式點心做得非常好味,西式甜點亦都好出色,令人非常回味有滿足嘅一餐下午茶。
- lemon meringue tart 👍🏻
- 冬菇quiche 👍🏻
- 蛋沙律三文治 👍🏻

2022-01-18
2022-01-26 312 瀏覽
➡️食盡中環之afternoon tea — Garden Longue—————————————————————🧧新年又就黎到啦,咁岩最近生日book左個staycation package係包三餐,今日就介紹下當中既afternoon tea set(新年版)啦🤣第一層有兩款scones,配埋starberry jam & clotted cream,感覺唔會太甜,味道正常😀第二層Sweets就有d甜點,比較好味既有lemon meringue tart同raspberry YUZU CHOUX,口感豐富😋 而另外chocolate truffle cake同sesame cookie就普普通通啦,啲芝麻係幾香嘅,但係曲奇就略嫌硬咗少少🤔第三層Savouries就係鹹點黎,味道比起甜點更加出色,叉燒酥 幾鬆軟,仲有個鮑魚撻都幾多層次😋。 另外佢有一個蘑菇撻都好香口,食得出啲蘑菇好新鮮。而扁皮鴨roll同雞蛋沙律三文治都好味道既😆💭Overall comment:呢個二人tea set 官網見到係$728 for two,個人覺得價錢就真係太貴啦,尤其係甜點真係好普通, 如果本身係為咗
➡️食盡中環之afternoon tea —
Garden Longue
—————————————————————

💭Overall comment:
呢個二人tea set 官網見到係$728 for two,個人覺得價錢就真係太貴啦,尤其係甜點真係好普通, 如果本身係為咗食甜點嘅afternoon tea set就千奇唔好試呢一款啦🤔 鹹點就幾唔錯嘅,環境都唔錯,可以有個園境打下卡😉

另外岩岩見到openrice下午茶可以有7折!有興趣就睇睇啦🤗

🍽食物: 7/10
🌌環境: 8/10