The Murray hotel 係香港人去staycation其中一個熱門之選,酒店裝修高貴奢華,以白色雲石面配上淡金色邊缐做點綴,感覺華麗又帶有時尚感,有別於一般傳統高級酒店~ 重點下午茶方面,客人可以係Garden Lounge享用,餐廳落地玻璃既設計,整體開揚、光感十足,而Tea Set既擺設都好精美別緻✨ 食物方面,整體味道都相當唔錯,睇得出放左一定既心思落去食物既配搭,而且賣相吸引~ 食完仲可以側邊大走廊,人氣打卡位影張相留念💫
Garden Lounge下午茶本身價錢為$698+10%/1,包茶或咖啡同傳統英式下午茶唔同,餐廳就以鬆餅放係上層、甜點係中層、咸點係低層傳聞呢間啲下午茶好難食,但唔知係咪平日去翻台無甘多,整體都幾好食.英式鬆餅𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨 鬆餅有原味同提子味,鬆餅都焗到外脆內軟,食落好鬆化,好好味提子鬆餅都食到粒粒提子乾,配合牛油同草莓果醬都好夾唔干好味指數: 7.5/10.鹹點𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙚𝙨 布里奶酪和甜菜根撻、芒果蝦仁開心果麵包、黑松露杏子雞肉捲、荔枝咖哩蟹魚子醬吐司、煙熏三文魚慕斯餅五款鹹食都好食,以芒果蝦仁開心果吐司最爲出衆,酸酸甜甜,味道豐富.好味指數: 8/10.甜點𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨 白油桃撻、柚子茉莉花泡芙、草莓達克瓦茲蛋糕、櫻花馬卡龍、玫瑰荔枝蛋糕甜點總括黎講都偏甜,同好食都係馬卡龍同玫瑰荔枝蛋糕,無甘甜同埋無甘漏好味指數: 6/10.茶𝙏𝙚𝙖有機綠茶好清新有陣薄荷味,煎桃茶就有淡淡嘅桃香好味指數: 7/10.- 整體評分 -環境 : 7/10 (唔算好打卡able)味道 : 7/10 (上網啲評價都唔係幾好,但平日各方面質素比較好)抵食 : 8/10 (staycation pa
英式鬆餅𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨
鬆餅有原味同提子味,鬆餅都焗到外脆內軟,食落好鬆化,好好味
提子鬆餅都食到粒粒提子乾,配合牛油同草莓果醬都好夾唔干
好味指數: 7.5/10
鹹點𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙚𝙨
好味指數: 8/10
甜點𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨
好味指數: 6/10
茶𝙏𝙚𝙖
有機綠茶好清新有陣薄荷味,煎桃茶就有淡淡嘅桃香
好味指數: 7/10
- 整體評分 -
環境 : 7/10 (唔算好打卡able)
抵食 : 8/10 (staycation package包3餐幾好)
2021-09-13 364 瀏覽
Staycation package 的High Tea 鹹點較出色 有鮑魚小點心甜點過份甜 鬆餅沒有奶油香味 😢 而且較實心 最失望係見到個Tea 放左係到一段時間 無拎黎 問一問經理後 佢拎左個Tea set 入廚房大約一分鐘出返黎 感覺就係放左係到好耐果一份Tea set 所以鬆餅都凍晒 失望😥😥😔😔雖然係staycation 包埋但作為一間五星酒店 依一個質素 真係比較不值🧐🧐🧐總括而言 依一個Tea set for打卡ok 味道失望😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️
Staycation package 的High Tea

真係比較不值🧐🧐🧐

總括而言 依一個Tea set for打卡ok
味道失望😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️
2021-09-13 432 瀏覽
我認我係懶...........雖然食過好多唔同酒店Afternoon Tea不過我都好少寫食評. 只會寫體驗好好同非常唔好兩種.今次The Murray - Garden Lounge 係非常唔好,可能太多Staycation 令酒店整體質素下降亦可以依兩年所有公司酒店都要cut budget 無左資深有經驗的員工令我最近幾次酒店用餐的體驗都真係唔係幾好. 香港曾經令大家引以為傲的服務質素真係下降到一個令人擔心的水平.原來朋友上個月嚟左staycation當時的體驗都唔係甘好,房係又新又大又靚但係漏俾香檳杯再忘記提供bath buddle又要再鋪床......上左房都重要敲 好多次門. 而當時佢個staycation 包的tea set 就非常hea.Regular Tea Set &  Jing Tea Set (有3杯美美的茶好似威士忌甘俾你飲) 而我係一個tea instead of coffee person 所以我地選擇左後者由淺色到深色 (可能Jing Tea 就係sell淡味淺嚐,我就唔多喜歡)Lemongrass and Ginger : Lemongrass 同姜味

Lemongrass and Ginger : Lemongrass 同姜味都唔突出有點怪
 Fragrant Ceylon and rose : 錫蘭荼味不夠濃亦不夠香,不過個rose明顯係靚野令
 A full-bodied Earl Grey : 正正常常

食物方面: 我叫的Peach tea有大量冰好似飲緊水甘.
咸點 - 有一個用西瓜夾芝士幾特別,雖然芝士唔係好靚.其他無咩特別叫做合格.
甜點 - 好難食,餅底淋,死甜食唔到食材的味道.好可惜我每樣都係試左一半食唔到落去. 最後特別推介俾客人試的香蕉cake都好一般.
最出色係Scone 因為佢係好食gei夠香,食完我都唔係好覺得依個係特別配合個3杯Jing Tea 的tea set.

環境方面: 環境係好好, Presentation 都靚,相信大部份資源都投放在這方面. 但餐廳有點熱加上落地大玻璃有點曬近幾日又焗.

服務方面:   年輕人有活力, 不過經驗不足當我朋友同個後生仔講要hot cappuccino 之後佢問熱or凍甘都唔係好大問題,最無言係都嚟左杯凍 ,而我多次拎自己個水樽出嚟飲水都無人留意到詢問要唔要提供水.

總結: 正如朋友所講,硬件好得,不過軟件配合唔到. 依個價位真係完全沒有競爭力.

2021-09-11
慶祝紀念
生日
2021-09-12 735 瀏覽
難得同家人食晚餐,一定要去搵坐得舒服而環境上係靚既地方,其實我地叫左幾樣菜,首先我有叫鵝肝,個鵝肝用左藍梅切片放左鵝肝上面,食落口感好滑溜,唔使搽上麵包🥯,直接食都好好味。我地仲叫左羊架,不過就一般,可能我唔係太喜歡食肥肉,我就冇乜食過😌⋯⋯再叫左款菜係雞釀糯米飯,衣款菜式雖然冇咩特別,但好多係出面整好左既糯米飯都比較硬,衣度既飯唔硬,好軟,容易入口,仲有就係甜品(Apple Crumble),佢入面啲蘋果大大粒,好有口感。全程感覺都好舒服😌一定會再食,可能會試下中午時段。最後,酒店服務員既態度好好,雖然果晚比較忙,但係佢哋嘅服務質素一流。💯👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-08
下午茶是這次購買的staycation package的第三餐,有兩節時段可選,第一節2:45 p.m.至4:15 p.m.  / 第二節4:30 p.m.至6:00 p.m.,我和朋友選了第一節時間。本來職員帶我們去了Garden Lounge入座,Garden Lounge的感覺較為簡約光猛。但後來說我們所坐的枱原來已被預留,職員隨後帶了我們去The Tai Pan就座。入座後先點選飲品,咖啡或茶,朋友點桂花茶,我就選凍Cappuccino。人客雖多,但下午茶三層架都好快送上。最上層是鬆餅,中層是甜點,最底層的是鹹點。鬆餅有原味鬆餅及提子鬆餅兩款,配士多啤梨果醬及clotted cream。鬆餅帶牛油香,鬆化程度一般,略嫌稍稍硬身了一點。提子鬆餅不太嚐到提子乾的香甜,士多啤梨果醬味道不會太甜,連clotted cream配鬆餅吃都不錯~鹹點有4款三文治及1款撻, Smoked Salmon with Lemon, Spinach and Tarragon Mayonnaise, 橙色這款煙三文魚菠菜配蛋黃醬,個人覺得偏鹹一點。 Chicken and Sage, 雞肉這款稍為乾身。

鬆餅

鹹點
鹹點有4款三文治及1款撻, Smoked Salmon with Lemon, Spinach and Tarragon Mayonnaise, 橙色這款煙三文魚菠菜配蛋黃醬,個人覺得偏鹹一點。 Chicken and Sage, 雞肉這款稍為乾身。 English Cucumber with Dill and Poppy Seed, 青瓜三文治味道清新但不突出。 Dorrington Ham, Parma Ham with Celeriac and Mustard, 火腿三文治鹹淡適中,算是比較好吃的一款!

Egg Tart with Heritage Tomato and Basil,值得讚賞的是這款撻沒有那陣我討厭的蕃茄草青味!

Raspberry Tart

Vanilla Choux

Lemon Shortbread Dome

甜點亦有5款之多,當中有2款比較好吃。Lemon Shortbread Dome有強烈的清新檸檬味,是這頓下午茶中最刺激味蕾!Earl Grey Chocolate Macaron,伯爵茶味好香,馬卡龍不會過甜,好吃!!其他甜品如Strawberry Cheesecake, Vanilla Choux及Raspberry Tart的質素不過不失吧!

凍Cappuccino都是正常水準,朋友則說她的桂花茶沒什麼桂花香啊~~~

美利下午茶的食品款式並不難吃,但好味到令人留下印象的款式亦算欠奉呢!
2021-07-17
下午茶
Lemon Shortbread Dome
2021-08-31 421 瀏覽
Staycation package包埋既早餐,9點幾落去,本來地點係1樓嘅室外餐廳The Arches,但因為已經滿座,所以安排我地去酒店大堂樓層嘅Garden Lounge,室內環境冷氣充足,更加舒服。一坐低侍應就同我地介紹呢個semi-buffet形式嘅早餐,bar檯附近有一般酒店早餐有既食物。另外,仲可以嚮menu裡面點餐,有多款中西式餐點,同埋咖啡茶。侍應仲講明一人唔只點一款,同時點menu中3、4款餐點都冇問題,真係幾吸引。Buffet bar包括沙律、一般all-day breakfast食物、中式點心、凍飲、冷盤同麵包等等。主廚全程企嚮buffet bar監督食物質素,又提點員工要keep住食物溫度,睇得出本身要求好高。從menu中點左3個菜式:菠菜班尼迪克蛋,菠菜去左水有咬口,好好食,伴以脆脆薯餅。法式多士,個人最中意呢個,岩岩出爐,好濃郁既焦糖味。鮑魚雞粥, 鮑魚雖然細,但都有4粒左右,都算足料。口味偏清淡。

從menu中點左3個菜式:
菠菜班尼迪克蛋,菠菜去左水有咬口,好好食,伴以脆脆薯餅。

法式多士,個人最中意呢個,岩岩出爐,好濃郁既焦糖味。

2021-08-15
早餐
  • 法式多士
之前去咗The Murray 食Afternoon Tea,貪佢嗰tea set靚之餘,門口仲有嗰位可以打卡(雖然食嘅時候係上年12月😂但深信一樣高質同值得去試~)酒店有indoor & outdoor 俾人揀,好多人抱埋狗狗喺outdoor一齊relax,chill吓驚狗嘅我本身就好驚要坐outdoor,好彩最後都係坐入面,有冷氣舒服啲環境相當闊落,好多人影相,有條小斜路都好多人打卡,見有啲結婚嘅都會係到行禮影相上網睇本身係有2款tea set,但再望望應該都係得一款~Tea Set出場啦🤩🤩好靚,影相都影咗好耐嘢食好味,鬆餅好香,加埋jam,特別開胃好吃甜點咸點都好好,個人偏好咸點多啲最後食唔晒(冇一次食得晒😅)十分滿足今次我食嘅時候因為係X’mas 所以食物方面多啲節日裝飾雖然今餐唔係近期食,但我深信出名嘅酒店,嘢食都會keep到水準~希望佢今年X’mas set都靚靚,等我再去打卡啦💰$698/2🚩Garden Lounge (中環)📍中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層
(雖然食嘅時候係上年12月😂但深信一樣高質同值得去試~)

上網睇本身係有2款tea set,但再望望應該都係得一款~

Tea Set出場啦🤩🤩好靚,影相都影咗好耐
嘢食好味,鬆餅好香,加埋jam,特別開胃好吃
甜點咸點都好好,個人偏好咸點多啲
最後食唔晒(冇一次食得晒😅)十分滿足
今次我食嘅時候因為係X’mas 所以食物方面多啲節日裝飾

💰$698/2

🚩Garden Lounge (中環)
2020-12-29
慶祝紀念
聖誕節
  • ASIAN AFTERNOON TEA
2021-08-24 258 瀏覽
Garden Lounge (the Murray)🌟整體: staycation package 三餐當中 我覺得下午茶最冇驚喜 正正常常 勝在環境優美 坐得舒服🏠環境: 超級有feel 環境~ 戶外仲可以同寵物一齊食~少有pet friendly 嘅五星酒店🧑🏻‍🍳服務: 好有禮貌 有咩要求都好快幫你完成 見你坐近窗口 有啲曬唔使你講 會主動落簾 真係幾窩心~ 當中有D小意外 職員都處理得幾好: 話説食唔晒scone 想打包 就叫佢pack 住先 臨走先攞🥸 臨走果陣叫佢俾翻袋外賣我 點知等咗勁耐都未俾到我 ☹️原來佢唔小心丟咗😪 個職員嘅補救方法 係整個一set 新嘅afternoon tea……. 即係同啱啱食嘅一模一樣 俾我帶走🤪 即刻嬲唔落 包裝好靚~ 食物翻到屋企一樣好食☆║.............║☆✳️ staycation 套餐 $26xx 包下午茶, 早餐,晚餐‼️ scone 好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 話明食唔晒就緊係 麻麻地…..不過我本身都麻麻地scone✅ 客觀嚟講 做到外脆內軟 係食下食下會漿住個口 有D難吞咁‼️

Garden Lounge (the Murray)

☆║.............║☆

‼️ scone
好食指數:⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️

‼️ 咸點: 三文治
大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
✅ 有幾種顏色嘅三文治 老老實實 輸咗排面 其他五星酒店下午茶 咸點食材選擇會high class d
✅ 黑松露蛋三文治丶 青瓜三文治、火腿三文治 etc
✅ 味道比較刺激 可能怕你食完scone悶死咗~好似青瓜三文治 少少清新feel
✅三文治以外嘅咸點 正正常常 真係冇乜亮點 但又唔會覺得難食

‼️ 甜點: earl grey chocolate macaron
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 雖然OpenRice 多數D人覺得咸點好過甜點但我就調翻轉
✅ 甜度控制適中 可以食到Earl grey 味又唔會俾朱古力味搶咗 外脆內少少痴牙

‼️ lemon shortbread done
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 如果要揀成set 最好食 我會揀 lemon shortbread done
✅ 一咬落去覺得好酸好刺激味蕾 有一浸好fresh嘅檸檬味 湧出來 係食到就嚟好灰嘅時候 帶嚟小小嘅希望
✅ shortbread 就中和翻好酸嘅感覺 等酸嘅刺激點到即止 啱啱好

✅其他甜點真係冇乜特別 食完都唔太記得 少少失望

📍 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層

Garden/F, The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel, 22 Cotton Tree Drive, Central

⏰ 星期一至六
12:00 - 14:30
14:45 - 16:15
16:30 - 17:30
星期日
14:45 - 16:15
16:30 - 17:30

☎️ 電話號碼 31418888

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-08-19 1673 瀏覽
美利酒店是活化了的舊政府辦公室,建築物充滿古典的味道,同時都保留了不少的綠化空間,環境好有度假的感覺,也非常pet-friendly,適合帶寵物來。食下午茶的地方是Garden Lounge,顧名思義,就是在花園裡嘆下午茶。除了戶外的座位,也有室內座位,配上落地大玻璃,視覺上跟置身在花園裡無異。坐在窗邊位的景觀咖啡用上了illy coffee,個人覺得質素一般,咖啡味偏淡。下午茶有鹹有甜,但scone也佔了一層,比起同級的afternoon tea份量有點少。 Scone有原味和提子味,牛油味適中,正常發揮。鹹點的三文治色彩繽紛,充滿夏天的感覺。三文治餡料分別是菠菜三文魚、芥末雞肉、巴馬火腿和青瓜罌粟子,配搭新鮮有誠意。另外還有風乾蕃茄鹹撻,質素唔錯甜點就比較一般,外形尚算精緻,味道不過不失。最好食係檸檬慕絲,夠酸夠清新 另外的伯爵茶朱古力馬卡龍 、士多啤梨芝士蛋糕、雲呢拿泡芙和紅莓撻都唔錯,但未至於很出色。整體嚟講,garden lounge的環境真的很舒服,夏天涼著冷氣也感受到花園的氣息。員工專業,對餐點的介紹很用心。雖然食物質素一般,但整體氣氛都令人很享受的

坐在窗邊位的景觀

鹹點/  三文治

另外還有風乾蕃茄鹹撻,質素唔錯

2021-08-02
鹹點/  三文治
2021-08-06 778 瀏覽
夏日熱辣辣,先來一杯iced latte降降溫。稍和同伴聊天一會兒後,服務生便徐徐送上三層式食物架。最下層是鹹點,包括一些三文治和撻。中層是甜點,有閃電泡芙和糕點等的選擇。頂層是兩款口味的鬆餅:raison scone and plain scone。 鹹點方面,個人最喜歡黑松露蛋三文治,是不會錯的組合。另外配上泰式酸辣醬的鮮蝦撻也挺有驚喜,開胃非常。甜點方面,閃電泡芙的色素看起來有點人工可怕,味道不過不失。另外的小泡芙和蛋糕也是還好。鬆餅感覺已經出爐了好一段時間 。提子乾口味的鬆餅沒有嘗到提子乾的味道,和原味沒有什麼分別。不過配上strawberry jam 和clotted cream都還好,口感鬆化有牛油香。
夏日熱辣辣,先來一杯iced latte降降溫。
稍和同伴聊天一會兒後,服務生便徐徐送上三層式食物架。
最下層是鹹點,包括一些三文治和撻。
中層是甜點,有閃電泡芙和糕點等的選擇。

鹹點方面,個人最喜歡黑松露蛋三文治,是不會錯的組合。
另外配上泰式酸辣醬的鮮蝦撻也挺有驚喜,開胃非常。
甜點方面,閃電泡芙的色素看起來有點人工可怕,味道不過不失。
另外的小泡芙和蛋糕也是還好。
2021-08-04 843 瀏覽
早起的鳥兒有好多野食!唔係講笑,日頭既美利酒店室外真係有好多雀仔架。配埋呢度既半自助早餐,真係十分之寫意呀😌!The Tai Pan 同 Garden Lounge合營既半自助早餐真係幾有下次。每人可以點兩道中/西式主食之外,自助區嘅食物其實都超級豐富:✨菠菜班尼迪蛋:Egg Benedict真係無法抗拒既食物、每次見到流心蛋真係好療癒啊。第一次菠菜同埋egg Benedic 既配搭、好唔錯呀。✨牛油果多士:牛油果勁多、中意食牛油果既我表示可以滿足一整日。✨蒸腸粉:加左「混醬」都係冇咩味。口感上,由於「相機食先」之後、變得有少少硬身。✨鮑魚雞粥:正正常常、味道岩岩好,或者長輩會比較中意既中式早餐。✨自助區既西式麵包種類繁多,點心區唔少得既蝦餃燒賣同埋中式包點。仲有芝士、乳酪、各式水果、果汁⋯⋯除了主食份量偏大、導致食埋兩道主食已經好難去幫襯自助區外,整體食物質素都好高質。不過,個人認為西式主食做得比中式主食出色😜🌟有空的話,很推薦大家早點起床去放肆一下。

🌟有空的話,很推薦大家早點起床去放肆一下。
2021-08-04 613 瀏覽
Had a weekend stay there. you could sit inside or outside of the restaurant. Had afternoon tea set with very generous scones, chicken sandwich, salmon sandwich and various cakes. Enjoyed the savory items more than the sweet ones. For dinner, had a main (seabass) with a seafood tower which is very fresh (including abalone, oyster, mussel, clams, prawn), followed by mixed berries pie as a dessert. Dinner is very big and the pie with summer berries is very refreshing. It's not too sweet so it's perfect to clean the palate.
2021-07-30 732 瀏覽
Staycation包埋嘅tea 我選擇嘅時段係1630 但tea set上菜時間為1700 等咗成半個鐘先上 食物不過不失啦但tea set都搞咁耐 最後仲要1750就叫我走 感覺有啲差 明明係佢地上菜上得遲 但食得50分鐘就要我走 鬆餅幾好食 食嗰時仲暖暖地 搽埋cream同士多啤梨醬幾好味 其餘一般 鹹點係4款迷你三文治 其中有一款係火腿加荀咁 有啲奇怪 但煙三文魚三文治就幾好味 甜點方面都係不過不失 唔係酸就係甜 冇咩特別要讚或彈嘅地方
Staycation包埋嘅tea 我選擇嘅時段係1630
但tea set上菜時間為1700 等咗成半個鐘先上
食物不過不失啦
2021-07-28 4821 瀏覽
響美利酒店內既The Murray Afternoon Tea經常都會因應時令或者品牌合作而有新既餐單,不過今次Staycation之旅所嘗試到既,反而就係Garden Lounge內最傳統既下午茶餐單,雖然未必有太大既特色,但好處係作為第1次品嚐既小編都可以試下佢既原味吧!Garden Lounge本身既下午茶價錢為$698+10%,會包茶或咖啡 (不過如果想點選Signature飲品既話就要額外俾錢喇)。大約20分鐘後下午茶就正式上枱喇! 傳統英式下午茶既設計,餐廳就以鬆餅放於上層﹑甜點於中層﹑而咸點就放於低層。(雖然唔知係唔係傳統既擺法但小編係覺得有少少奇怪既)首先就試下鬆餅先,原味同提子鬆餅都焗得非常好味! 既做到外脆內軟既效果,亦唔會因為焗既時間太耐而令表面有烘燶既情況,配合傳統既牛油及果醬,好味! 小編都係先響中間橫切分開一半,再響兩邊分別塗上牛油及果醬,再夾埋食,好味!咸點方面,小編對Chicken & Sage (即係右上角既雞肉批)最深印象。佢有類似他他醬為底,再配合雞肉粒去混合而成,食落去少少酸但又非常開胃;而另外青瓜三文治English Cucumber with

咸點方面,小編對Chicken & Sage (即係右上角既雞肉批)最深印象。佢有類似他他醬為底,再配合雞肉粒去混合而成,食落去少少酸但又非常開胃;而另外青瓜三文治English Cucumber with Dill & Poppy Seed都覺得唔錯,清新得黎又唔會話太有青草感覺,食食下鬆餅覺得太攰既都可以用黎調節一下自己。

甜點方面,相對唔少酒店精心處理甜品既餐單,Garden Lounge就相對失色少少,最深刻就係伯爵茶Macaron同埋檸檬撻,雖然每款甜品都保持水準,但總係會感受唔到當中既特色。
2021-07-24