2019-07-12 1544 瀏覽
今晚活動後來咗元朗開餐,之前路過見倒食評唔錯,所以今次就來試下。我和朋友,各自點了一個晚餐,之後share。是日餐湯:甘筍蘑菇湯,賣相非常討好,湯口濃稠餐湯跟上了,烤法包配自家製蕃茄醬,法包熱辣辣,蕃茄醬酸酸甜甜,很開胃!第1個主菜:黑配白薄餅薄餅表面鋪滿了,白蘑菇、黑松露醬和芝士,芝士還可以拉絲,薄餅底是薄薄一層像酥皮既餅底。十分香脆,令人食指大動。第2個主菜: 香草白酒鑽石蜆扁意粉($128)蜆肉勁大隻又鮮甜,醬汁是酸酸的,非惹味,意粉軟硬度剛剛好,讚。晚餐還付送餐飲。元朗有驚喜小店,下次可以來試其他食物。

我和朋友,各自點了一個晚餐,之後share。

是日餐湯:
甘筍蘑菇湯,賣相非常討好,湯口濃稠
甘筍蘑菇湯

餐湯跟上了,
烤法包配自家製蕃茄醬,法包熱辣辣,蕃茄醬酸酸甜甜,很開胃!

第1個主菜:黑配白薄餅

黑配白薄餅

第2個主菜: 香草白酒鑽石蜆扁意粉($128)

香草白酒鑽石蜆扁意粉

晚餐還付送餐飲。

元朗有驚喜小店,下次可以來試其他食物。
甘筍蘑菇湯
2019-06-30 916 瀏覽
帶著家人出元朗食好西🤤❤️🐷慢煮美國黑毛豬鞍扒配黑松露薯蓉$198🐷<+$28轉套餐+$10轉特飲>黑毛豬肉味好濃郁😳入口好香又多汁👍🏻口感柔軟有彈性,慢煮果然係唔同啲嘅😍配埋燒汁一齊食,好正😆黑松露薯蓉都幾香,黑松露味道突出,薯蓉好軟滑🤩特飲揀左cappuccino ☕️屋企人話唔錯~.🥩美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯$228🥩<+$28轉套餐+$10轉特飲>有10oz,睇落好大份!😳塊扒煎到五成熟,肉汁鎖哂喺入面🤤外面微焦脆,內裡粉紅色,口感柔軟❤️配蘑菇汁都幾夾,咬落去嘅感覺係鮮嫩同幾香牛味😆特飲揀左Fruit punch,酸酸甜甜好清新,剛好可以消膩😌.套餐有湯/沙律揀,我地都揀左粟米忌廉湯~另外仲有兩塊麵包,配慢煮橄欖油車厘茄❤️味道酸酸地,口感油潤,壓爛少少搽上塊包度食,好開胃😍.食物質素: 🌕🌕🌕🌖🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌖🌑
帶著家人出元朗食好西🤤❤️
🐷慢煮美國黑毛豬鞍扒配黑松露薯蓉$198🐷

<+$28轉套餐+$10轉特飲>
黑毛豬肉味好濃郁😳入口好香又多汁👍🏻
口感柔軟有彈性,慢煮果然係唔同啲嘅😍
配埋燒汁一齊食,好正😆
黑松露薯蓉都幾香,黑松露味道突出,薯蓉好軟滑🤩
特飲揀左cappuccino ☕️屋企人話唔錯~
🥩美國安格斯肉眼扒配香草燒新薯$228🥩

<+$28轉套餐+$10轉特飲>
有10oz,睇落好大份!😳
塊扒煎到五成熟,肉汁鎖哂喺入面🤤
外面微焦脆,內裡粉紅色,口感柔軟❤️
配蘑菇汁都幾夾,咬落去嘅感覺係鮮嫩同幾香牛味😆

套餐有湯/沙律揀,我地都揀左粟米忌廉湯~

另外仲有兩塊麵包,配慢煮橄欖油車厘茄❤️
味道酸酸地,口感油潤,壓爛少少搽上塊包度食,好開胃😍
食物質素: 🌕🌕🌕🌖🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌖🌑
2019-06-06 661 瀏覽
屋企人生日,來來去去都係食中餐,今年換下口味試西餐啦。元朗係一個美食嘅集中地, 餐廳叫GATHERING 好配合到我地嘅飯局, 最後大家都同意下決定試呢間啦~入面嘅環境同空間好舒服, 適合傾計好地方而且食材新鮮, 價錢合理落左單後職員送上一份餐包配蕃茄醬, 好欣賞個蕃茄醬係廚師自己煮的, 味道岩岩好不會太酸, 配餐包食好夾。之後送上餐湯, 當日係粟米忌㢘湯, 啖啖粟米蓉好足料 (可惜唔記得影相)海鮮冷盤當日無龍蝦轉左做鮑魚, 好小會食到鮑魚嘅冷盤, 有驚喜, 口感爽口彈牙生蠔係我至愛, 海水味唔重岩岩好, 唔會蓋過生蠔嘅鮮味, 就連媽媽唔食生野都話好味鑽石硯大大粒而且啖啖肉大蝦PIZZA 屋企人食唔到太生, 所以叫左個7成牛扒, 成數岩岩好, 好味到爸爸都忍唔住食晒 我本身好怕羊羶味, 估唔到呢個羊架我食到, 配薄荷味薯蓉好夾, 個口即刻無咁羶蟹膏意大利飯我覺得咸左小小, 不過食落啖啖蟹膏味甜品蘋果批配雪糕, 賣相同味道都好唔錯, 聽職員介紹原來個蘋果批係手工食品呢間餐廳嘅食物、環境及服務都好好, 下次會再返轉頭食
屋企人生日,來來去去都係食中餐,今年換下口味試西餐啦。
入面嘅環境同空間好舒服, 適合傾計好地方
而且食材新鮮, 價錢合理

鑽石硯大大粒而且啖啖肉

大蝦PIZZA

蟹膏意大利飯我覺得咸左小小, 不過食落啖啖蟹膏味

呢間餐廳嘅食物、環境及服務都好好, 下次會再返轉頭食
2019-05-21
慶祝紀念
生日
2019-05-14 491 瀏覽
我每次食西餐都會食steak,而另一半就會食carbonara,每當我地想食steak/ carbonara嘅時候就會諗起呢度!其實我地屋企附近有不少西餐廳,但食過我哋嘅最愛後,都係覺得Gathering最岩我地口味仲記得我地第一次去Gathering分別點左美國安格斯西冷扒配蒜香薯條及卡邦尼意粉,直到今日我哋都冇改變過菜式我通常食steak都要七成熟,佢哋火候控制得好好,唔會好似其他西餐廳咁一係過生一係過熟,而且佢哋嘅steak相對比較重牛味,厚身又有嚼勁。除主菜外,佢哋嘅配菜及薯條都做得好好味,薯條仲要係熱辣辣,所以同其他西餐廳差不多價錢相比下,我一定會揀呢度佢哋嘅卡邦尼意粉亦都令我哋驚喜,煮得好乾身及好有鑊氣,我平時好少食意粉,嚟到呢度都會要求另一半分D比我食除咗食物質素外,侍應都好有禮貌,呢間西餐廳真係值得推薦

美國安格斯西冷扒配蒜香薯條

除咗食物質素外,侍應都好有禮貌,呢間西餐廳真係值得推薦
2019-05-02
美國安格斯西冷扒配蒜香薯條
2019-05-03 450 瀏覽
下午六點左右在元朗廣場,突然想吃薄餅,找了附近比較近的一家西餐廳,在open rice 看到食評還不錯,所以去試試,不用排隊,直接可進入。點了一份巴拿馬薄餅,一份薯條。薯條質感不錯,外脆內軟,亦感覺到是新鮮炸的。但薄餅便一般般,餅乾口感的餅底,而餐單上表明有蘑菇,但完全吃不出有蘑菇,138蚊,本人覺得會有更多更好的選擇。另外餐廳會有加一服務費,餐前會有小小一個餐包,點任何菜式也會贈送,反而餐包弄得不錯。
巴拿馬火腿薄餅
薯條
2019-05-01
2019-04-22 223 瀏覽
是日午餐點了烤羊架及羅勒醬闊條麵烤羊架(3.5⭐): 點了五成熟烤羊架配炸薯條。 炸薯條是粗身的, 即叫即炸, 上枱時熱辣辣, 夠香脆, 部分薯條有薯皮, 相信應該是原個薯仔切條炸。 羊架亦煎得很好, 表面煎得微脆, 中間煎得很嫰滑, 夠入味也夠羊味, 配上少量沙律, 可說是不錯選擇。羅勒醬闊條麵⭐⭐⭐: 這碟應該是素食, 只有羅勒醬及少量矮瓜和青瓜。 本人未吃過羅勒醬, 這次一試覺得不太特別, 沒有特別突出的味道。 闊條麵煮得微軟, 但本人比較喜歡硬少少。 至於青瓜和矮瓜方面, 本人對素菜的要求不高, 故此不作評論。跟餐包兩杯飲品, 點了凍奶茶給凍朱古力, 都算是誠意之作。 凍朱古力的朱古力味濃郁, 而奶茶執選用了紅茶底, 味道不錯。
是日午餐點了烤羊架及羅勒醬闊條麵
2019-04-18
2019-04-21 262 瀏覽
見有90幾個好評,以為唔會差得去邊,點知中伏。一入去,好嘈,可能有小朋友係現場,地方細無計。食小店都預咗。一行四人食,叫咗個二人set,另外再加個pizza同意大利飯。點知。。。好失望肉眼扒無牛味白酒蜆有腥味 大蝦意粉好淡夏威夷pizza完全唔掂意大利飯好普通甜品不值一提四個人同時覺得唔好食。。都好難得從未寫過食評,第一次忍唔住要寫。價錢貴,食物質素差,唔會有第二次唯一有樣好既係,待應會定時定後斟水
見有90幾個好評,以為唔會差得去邊,點知中伏。

點知。。。好失望

肉眼扒無牛味
白酒蜆有腥味
大蝦意粉好淡
夏威夷pizza完全唔掂
意大利飯好普通
甜品不值一提

四個人同時覺得唔好食。。都好難得
從未寫過食評,第一次忍唔住要寫。
價錢貴,食物質素差,唔會有第二次
唯一有樣好既係,待應會定時定後斟水

2019-04-21
2019-03-16 219 瀏覽
失望,勁難食🙄🙄🙄叫7成熟牛扒黎到得5成 試左推介的黑白薄餅 一般蟹肉意大利飯太膩既感覺 諗住90幾個好評去試4個人去食都覺得唔好味😩😩唯一感覺最好係好似注重乾淨因為每食完一樣野就同你換碟不過其實無咩必要 洗碗果個好慘🤣
失望,勁難食🙄🙄🙄
唯一感覺最好係好似注重乾淨
因為每食完一樣野就同你換碟
不過其實無咩必要 洗碗果個好慘🤣

2019-03-09
10 分鐘 (堂食)
2019-03-06 211 瀏覽
set dinner for 2脆卜卜餐前包+酸酸甜甜凍蕃茄醬,好開胃餐湯有好香牛肝菌忌廉濃湯+蕃茄湯頭盤揀左低溫油浸鮮吞拿魚+鑽石蜆,d蜆好大粒好甜蟹肉意大利飯當然最後要揀份扒食下揀左7成熟,剛好收左肉水埋單加一$581
2019-02-28
👆餐廳店面店面佈置蠻有聖誕氣氛2人餐單參考(飽足程度:★★★★★):Set for 2-香草白酒煮鑽石蜆 x1-啤酒脆漿炸日本廣島蠔 x1-辣肉腸薄餅 x1-美國安格斯肉眼扒 x1-餐湯 x2-餐包 x2-餐飲 x2加上10%服務費 一共HK$580👆餐廳環境內部裝修簡潔,感覺是比較低的裝修成本👆餐廳環境👆餐湯(推薦指數:★★★☆☆)不過不失👆餐包(推薦指數:★★☆☆☆)比起一般餐廳的多士多還要遜色,沒有口感,醬也一般!有待改善!👆香草白酒煮鑽石蜆(推薦指數:★★★☆☆)👆啤酒脆漿炸日本廣島蠔(推薦指數:★★★★☆)👆辣肉腸薄餅(推薦指數:★★☆☆☆)👆美國安格斯肉眼扒(推薦指數:★★★☆☆)👆餐飲(推薦指數:★★★★☆)👆餐牌
👆餐廳店面

-餐飲 x2
加上10%服務費
 一共HK$580

👆餐廳環境
內部裝修簡潔,感覺是比較低的裝修成本

👆餐廳環境
👆餐湯(推薦指數:★★★☆☆)
不過不失

👆餐包(推薦指數:★★☆☆☆)

👆香草白酒煮鑽石(推薦指數:★★★☆☆)

👆啤酒脆漿炸日本廣島蠔(推薦指數:★★★★☆)

👆辣肉腸薄餅(推薦指數:★★☆☆☆)

👆美國安格斯肉眼扒(推薦指數:★★★☆☆)

👆餐飲(推薦指數:★★★★☆)

👆餐牌
題外話/補充資料:
可以一試再試,到訪兩次都有驚喜,人多有人多的食法,試左好多道不同的食品,每樣都美味而健康。員工的服務熱誠,用心,食客有疑問都細心而詳盡的解釋,實在專業。地方需少,樣樣俱全
地方需少,樣樣俱全
  • Tiramisu
  • 脆炸德國鹹豬手
  • 慢煮美國黑毛豬鞍扒
2019-02-07 230 瀏覽
今晚唔想煮飯 阿女又考完試 所以出去食飯 於是上網搵到呢間餐廳 網上食評幾好 於是我地去左餐廳呢個番茄多士好特別 因為佢原粒番茄做醬 甜甜酸酸 加上麵包夠脆身 所以開胃又好吃🥰蟹肉意大利粉$128濃濃芝士 蟹肉份量很多 食每一啖意粉都有濃厚芝士蟹肉 口感好好 加上再配甜甜酸酸番茄 非常好食夏威夷風光薄餅$118呢個薄餅 熱辣辣 番茄味濃 又足料 勁多雞肉同芝士我女女一個人食左4件😂😂我見阿女食得咁開心 咁好餵口 我都好開心❤️脆炸德國咸豬手$178呢個豬手真心推介必點豬手好脆好脆 肉質嫩滑 加上佢皮同肉中間有小小脂肪 皮脂肪肉 一口咬落去 好正 完全夠味 成隻豬手已經切好一舊舊食時很方便 呢間小店服務很好👍🏻 坐得很舒服😍
蟹肉意大利粉$128
食時很方便

呢間小店服務很好👍🏻 坐得很舒服😍
2019-01-25
2019-02-05 2583 瀏覽
餐廳坐位舒適,空間感高,果然適合gathering! 我們平日8點左右到達餐廳,差不多坐無虛席,相當旺場,有興趣一試的,最好預先訂位!餐包慢煮蕃茄加上麵包,酸酸甜甜,很開胃!黑與白薄餅 $138當中的黑是黑松露醬,白是白蘑菇!薄餅又薄又脆,黑松露醬味道香濃突出,而且有滿滿的芝士和沙律醬,非常美味,十分推介!煙三文魚藜麥沙津 $78煙三文魚份量很多,而且味道很好!沙律菜新鮮,又爽口又甜美,加上藜麥,口感豐富,很健康!用了黑醋汁,加上幾片香橙,令整個沙律甜甜酸酸,讚!蟹肉意大利粉 $128每一條意大利粉都沾滿了蟹肉,每一口都食啖啖蟹肉,鮮甜美味,真材實料!再加上蟹肉忌廉汁,非常滋味,另一必試之選!香蒜炒磨菇 $38炒得好香好入味,份量十分多!沙律 (跟餐加$28)薯蓉忌廉湯 (跟餐加$28)熱檸茶 (跟餐)焦糖燉蛋 $38焦糖燉蛋是凍的,十分大杯,非常抵食!質地細滑,蛋味香濃,加上面層脆脆的焦糖,好味道!

餐包
慢煮蕃茄加上麵包,酸酸甜甜,很開胃!

黑與白薄餅 $138
當中的黑是黑松露醬,白是白蘑菇!

煙三文魚藜麥沙津 $78
煙三文魚份量很多,而且味道很好!

蟹肉意大利粉 $128

香蒜炒磨菇 $38
炒得好香好入味,份量十分多!

沙律 (跟餐加$28)

薯蓉忌廉湯 (跟餐加$28)

熱檸茶 (跟餐)

焦糖燉蛋 $38
2019-02-04 175 瀏覽
忘了拍一下門面,餐廳位置頗為隱世,卻亮著閃閃燈火,好像聖誕節還未過去似的,配合室內光線柔和,蠻有浪漫氣氛。我們不太餓,就只點了兩個主菜和加錢轉一個套餐,轉了套餐多了麵包、湯和飲品,麵包有點乾,但用來浸少少湯吃剛好,羅宋湯與油漬番茄都茄味濃郁,我倆都很喜歡。第一個主菜是名叫Black & White的pizza, 看像不似很松露的感覺,但未吃已聞到陣陣松露香,吃下去果然芳香濃郁,店員說上面的是白松露醬,不是蛋黃醬。什菌的份量也是很足本,薄餅很薄脆,輕盈不飽滯。另一主菜是店員推介的dry aged安格斯西冷牛扒,份量以二人來說很適中,配菜還頗多種類。點了medium熟度,內裡非常粉嫩!肉質不錯,比較有嚼勁,唯一失色之處就是黑椒汁味道麻麻,但我們自行加添即磨黑椒卻不錯。

• 黑配白薄餅
居於屯門 所以常常去元朗探險覓食因我愛嚐新 一家人食飯很少吃重覆這晚 來到元朗劇院附近寧靜的小街試試這間抵食 又簡約別緻的西餐廳-🍴SET for Two $528-🥖香草包伴橄欖油慢煮車厘茄脆口帶有香草味 抹上蕃茄醬不錯吃-🍄牛肝菌忌廉濃湯啖啖菇的顆粒 稍微偏咸但非常濃郁-🥂香草白酒煮鑽石蜆醬汁好惹味吃得出酒味 蜆份量大方最驚訝是煮得剛好 隻隻飽滿沒縮水-🍺啤酒脆漿炸日本廣島蠔兩隻炸蠔放回蠔殼上檯 賣相很吸引加入啤酒去炸 讓外皮格外鬆化酥脆兩款前菜都做得不錯 後續讓人期待-🍝扒大蝦寬條麵配松子羅勒醬因為在台灣迷上青醬 到哪都想試試上檯無青BB果然羅勒的味道很淡薄 這款比較失色 雖然兩隻蝦真的蠻大-🥩美國安格斯肉眼扒老實講 牛扒自身不算是特別的出色但是 燒烤技術及火候我要給很高分叫五成真係成塊都五成 兼有燒烤香好多肉汁好Juicy呀火候控制剛剛好配菜驚人地出色 慢煮小蕃茄又出場皮皺皺咬落軟嫩爆汁 請再給我十粒-🍎精選甜品-Apple Crumble一向對跟餐的是日甜品 不抱有期望點知竟然係我愛的蘋果金寶 好揼本煮軟的蘋果與肉桂配上脆皮 好滿足-性價比極高 其實兩個人完全吃不完不會因為是
居於屯門 所以常常去元朗探險覓食
因我愛嚐新 一家人食飯很少吃重覆