2011-04-02
上星期到九龍城食飯, 見到有一間新開的餅店, 位於南角道, 店舖裝飾佈置很ELEGANT, 便入內參觀一下, 順便買幾件餅試試. 餅店內既各款餅都很精緻吸引, 尢其是有個白色圓型朱古力球加玫瑰花瓣那款, 原來是Strawberry Rose Yoghurt, 很軟滑, 又帶點玫瑰味道. 另外店員介紹了幾款餅, 都很好味:Earl Grey Chocolate如果喜歡Earl Grey 紅茶一定要試, 真係好香茶味, 朱古力又唔太濃, 兩者份量剛好, 沒有一方蓋過另一方之味道, 而且朱古力味原來可以與Earl Grey相配合!Green Apple Mascarpone賣相非常吸引, 比Buffet之西餅更高雅, 面是一層青蘋果啫哩, 中間夾著一層青蘋果蓉, 很Fresh的感覺.Crunchy Hazelnut Chocolate我很喜歡朱古力, 所以試了這款, 餅面之朱古力漿很香濃, 內裡有很多層, 但我最喜愛裡面有一些脆脆, 很香口! Fresh Fruit Surprise看似拿破崙餅, 但不知為何叫Fruit Surprise, 一試真係好Surprise, 因為酥皮非常香脆可
Earl Grey Chocolate
Green Apple Mascarpone
Crunchy Hazelnut Chocolate
Fresh Fruit Surprise
看似拿破崙餅, 但不知為何叫Fruit Surprise, 一試真係好Surprise, 因為酥皮非常香脆可口, 餅面上的生果新鮮香甜, 真係從未食過咁好味之拿破崙餅!
最後我買了5 件餅回家慢慢品嚐. 其實此餅店整體來看,真的不錯, 店內職員亦很熱誠招待,聽閒此餅店的師傅全是五星級酒店出來的, 所以餅的質數絕對可比美五星級酒店!