2019-01-03 222 瀏覽
同朋友慶祝生日揀咗尖沙咀方便我哋放工去見面睇相好似唔錯所以揀咗呢間一齊去試點左幾個前菜法式芝士洋蔥湯 (前)朋友話濃郁而且個洋蔥好豐富值得叫呀!意色炸魷魚圈配黑松露醬 (左上)份量偏小但係個醬就冇得頂好香黑松露呢個值得加分:)蔬菜雜菇 (右上)唔記得全名但係都好好食香烤年糕明太子pizza覺得明太子味唔太出 無咩味但係年糕好qq個皮都特別 有別於一般嘅Pizza整體上不過不失 好飽另外仲叫左個海鮮飯 但係掛住食無影相可能太有期望食落覺得冇乜太覺特別建議試其他最後都甜品我哋一人叫咗一個西班牙式小山園抹茶燉蛋雪糕食落去個感覺好似食緊蛋糕咁但係好似雪糕咁凍呢個好特別值得一試暫時我未試過食咁嘅口感魔法焦糖黑朱古力球偏甜 只係適合用嚟影相因為生日打算寫名嘅原來佢哋係冇提供呢個服務但係訂位果陣佢聲稱可免費最後得知原來要收$50🙁🙁所以唔加啦整體上員工服務態度良好
同朋友慶祝生日
揀咗尖沙咀方便我哋放工去見面
睇相好似唔錯所以揀咗呢間一齊去試

點左幾個前菜

法式芝士洋蔥湯 (前)
朋友話濃郁而且個洋蔥好豐富
值得叫呀!

意色炸魷魚圈配黑松露醬 (左上)
份量偏小
但係個醬就冇得頂
好香黑松露
呢個值得加分:)

蔬菜雜菇 (右上)
唔記得全名

但係訂位果陣佢聲稱可免費
最後得知原來要收$50🙁🙁
所以唔加啦

整體上員工服務態度良好

每日都ot嘅生活令到我約人食飯好多時都係尖沙咀,多謝朋友嘅照顧我,等我可以收工盡快趕到聚會💖今次呢一間餐廳朋友揀嘅,位於k11,平時好少黎呢個商場,因為太藝術細胞,覺得冇乜嘢購買,但係呢間餐廳,食過之後就會對k11改觀,原來k11都可以臥虎藏龍!😎. 明顯呢一間係一間西餐廳,唔算好西,少少配合香港嘅style,亦都唔會好港式,感覺幾特別。佢係一間連鎖集團嘅其中一個品牌,價錢唔算貴,食物質素亦都算中上;款式多,飯、意粉、pizza、沙律、甜品......應有盡有。八點鐘嚟到見到門口排緊隊,好彩朋友一早已經訂咗位,可以被安排入座。叫嘢食好多時都會睇圖嚟叫,因為唔使諗嘛,咁當然,好多餐廳都會寫明圖片只供參考,呢一間亦然,只不過係實物比圖片更加吸引。.✨海鮮牛油果沙律 青新嘅沙律菜配上鮮艷嘅蝦,對比之下,呢件事變得好有誠意,食材絕對唔求其,淋上濃味嘅芝麻醬,相當開胃。.✨安格斯牛肉粒牛肝菌濃汁燴飯雖然只得數粒牛肉粒,但係口感軟腍入味;意大利飯吸取牛肝菌濃汁嘅精華,超juicy! 值得一讚嘅係佢個牛肝菌濃汁濃得黎唔係好咸嗰一種,食完唔會頸渴,分量超級足夠,而且牛肝菌數量同飯嘅比例幾乎一比一,絕對
✨海鮮牛油果沙律
✨安格斯牛肉粒牛肝菌濃汁燴飯
雖然只得數粒牛肉粒,但係口感軟腍入味;意大利飯吸取牛肝菌濃汁嘅精華,超juicy! 值得一讚嘅係佢個牛肝菌濃汁濃得黎唔係好咸嗰一種,食完唔會頸渴,分量超級足夠,而且牛肝菌數量同飯嘅比例幾乎一比一,絕對唔吝嗇。
✨蕃茄濃湯燴海鮮
呢間平民價錢嘅西餐廳都會用上龍蝦 唔好以為 龍蝦係下等貨 雖然稱唔上海鮮酒家 咁鮮甜但係佢嘅烹調方法提升咗龍蝦嘅味道
✨西班牙式燉蛋雪糕抹茶味
燉蛋食得多,雪糕亦都食唔少;但係西班牙式燉蛋雪糕就第一次聽,亦都第一次食。味道係點,我估應該係將一個抹茶味嘅燉蛋燉熟咗之後,雪落冰箱雪硬佢,到客人要嘅時候就攞返出嚟,沈上砂糖,燒脆表面,成為焦糖表面;食落口cream得嚟奶香味重,但係兩個人分享,又會覺得係飯後一點甜。抹茶味濃得嚟唔苦澀,有驚喜!
聖誕期間嚟🎄所以餐廳氣氛都整得好精美;
雖然好忙,但係員工都唔會忽略每一枱食客,會定時為佢哋換碟同加水,咁嘅服務態度配咁嘅價錢,絕對值得一讚,值得回頭!👍
2018-12-22
5 分鐘 (堂食)
  • salmon salad
2018-12-28 246 瀏覽
聖誕特別多聚會,搵間好啲嘅餐廳同朋友聚一聚。在k-11呢間Gochiso 是地中海+日式fusion菜,環境不錯,地方大,等位唔使太耐,就去呢間飯聚啦。估唔到七點鐘去到都幾多人,有d已經訂咗位留枱,好彩walk-in都唔使等太耐。餐牌嘅主菜分為肉類、pizza、 pasta、 risotto, 而頭盤、小食、飲品、甜品等分類都好清晰。 因為呢度係食fusion菜,所以見到有d菜式名稱,明明係西餐,但又加咗日式特點,例如我揀的 pizza, 就是和風照燒雞;甜品是荷蘭鬆餅,但就加入日本產蕃薯。點完主菜,可以加$48配成餐,多左餐湯、兩片蒜蓉包、和一飲品。飲品就選了歡樂朱古力茶, 聽到個名咁歡樂,即管試下,原來係用茶包沖泡的熱茶,有朱古力香味,但不是落朱古力粉的,好特別哦!應該說像是用朱古力茶葉泡出來的,會比較容易明白, 是只有朱古力香味的清茶,茶又可以幫助開胃消滯,好特別!好鍾意!蒜蓉包兩片其實份量都足夠,不會太飽,用來醒胃。牛油和蒜蓉下了很多,焗得外脆內軟,口感不錯,食完很開胃,好想快啲開餐啦!特濃南瓜粟米忌廉湯, 超推介!南瓜完全溶化在忌廉湯,材料很豐富,不只是粟米,還有腰豆、青豆和

特濃南瓜粟米忌廉湯

特濃南瓜粟米忌廉湯, 超推介!南瓜完全溶化在忌廉湯,材料很豐富,不只是粟米,還有腰豆、青豆和其他豆類,令整個南瓜湯更甜更香,而且很有口感。

香辣蕃茄濃汁煮青口$68

抵食!一碟都有14隻,都幾大隻啊!肉質新鮮嫩滑, 蕃茄濃湯好鮮味,小辣, 番茄味濃,但仍然飲到青口湯的鮮味,食得好開胃!連湯都飲曬。

香烤西冷牛扒配季節野菜$248

點了七成熟, 火候控制得很好,上桌仍然保持到沒有變全熟。份量不算大塊,有配菜還好。扒的邊位稍微有筋,但不影響肉質,因為整塊扒都很很嫩滑多汁,非常新鮮,灑上香草烤過,越食越香。配菜的薯蓉和沙律,薯蓉吃完比較飽滯,所以沙律醬配的檸檬汁可以幫助消滯,沙律菜的清新也可以消除油膩感。

和風照燒雞pizza $98, 好美味呀,這個很驚喜!因為冇諗過地中海加日式fusion菜,原來可以將pizza混入日式風味,完全是日式燒雞味道,照燒醬香濃,雞肉不會太乾,仍然有肉汁,喜歡pizza的質感煙靭鬆軟!

荷蘭鬆餅(日本產番薯焦糖)

荷蘭鬆餅(日本產蕃薯焦糖) $68

這個甜品,看到餐牌第一時間就要點了,真的很特別又好吃!
有兩條日本產蕃薯放在鬆餅上一起焗,令到外面香脆,裏面番薯夠粉又香甜;鬆餅厚身得來鬆軟,感覺又是超治癒的軟綿綿空氣感,真捨不得把它摧毀,但實在太美味了!一定要吃光!鬆餅中間也是一堆蕃薯蓉, 混在鬆餅裏面也有少量蕃薯粒,每一口都是番薯的香甜,很想再encore! 但胃容量不夠了,下次一定要再吃!

呢餐飯每一道菜味道都不錯,最驚喜的是青口,pizza, 和甜品。 埋單加一$578, 遲來的聖誕大餐,很滿意!除咗牛扒貴咗啲,其他嘢食都幾抵食。
2018-12-27
10 分鐘 (堂食)
特濃南瓜粟米忌廉湯
荷蘭鬆餅(日本產番薯焦糖)
  • 荷蘭鬆餅(日本產番薯)
2018-12-28 347 瀏覽
<與女朋友吃飯系列•十五>今天是我生日,女朋友精心挑選了GOCHISO作為我慶生的食肆。女朋友為了拿禮物,稍為遲了一點點。那麼我只好早一點點進去,靜待女朋友給我的驚喜吧!打開餐牌,款式很多,令我眼花撩亂。作為營運fusion菜的食肆,混合配塔可說是最基本吧!款式很多,餐廳環境好!真是一個好好慶祝生日的好地方!等了一會兒,就選擇了南瓜粟米忌廉湯,三文魚沙律,荷蘭鬆餅,白酒蒸蜆肉青口和芝士蠔日本產帶子噲飯。先上了南瓜湯,濃濃的南瓜味令湯加添了不少分數。其後上了三文魚沙律,又有蝦又有三文魚,西菜又好新鮮,好好吃呀😋至於白酒蒸蜆肉青口,青口不太新鮮,恐怕是雪藏的。也來了芝士蠔日本產帶子噲飯。,這是一個不折不扣的fusion菜式。意大利飯配上日式食材,很是吸引。最後來了荷蘭鬆餅,不過我不太記得這是什麼味道,因為我的目光已經專注在我的禮物了。謝謝寶寶。
<與女朋友吃飯系列•十五>

先上了南瓜湯,濃濃的南瓜味令湯加添了不少分數。
南瓜粟米忌廉湯

三文魚沙律

至於白酒蒸蜆肉青口,青口不太新鮮,恐怕是雪藏的。
白酒蒸蜆肉青口

三文魚沙律
芝士蠔日本產帶子噲飯
  • 白酒蒸蜆肉青口
2018-12-26 174 瀏覽
聖誕前夕 有得早放工 緊係同媽媽食餐好嘅應下節行完尖咀 就去左K11 GOCHISO 開餐啦餐廳好有聖誕氣氛我地㨂左店員推介嘅法式芝士洋蔥湯一上枱就勁香洋蔥味 面頭重有一片芝士多士洋蔥湯好清甜 好好飲主菜㨂左西班牙海鮮飯同安格斯牛柳雖然我地只係叫左半份海鮮飯 不過啲料一樣十足青口 大蜆 同魷魚同樣多 加上青紅椒嘅味道 正安格斯牛柳 好香炭燒味道 咬落好多牛味而且唔洗點汁都好夠味最後㨂左蕃薯焦糖鬆餅做甜品 超級好食熱辣辣嘅鬆餅 配上冰凍雪糕 重有焦糖嘅甜
聖誕前夕 有得早放工 緊係同媽媽食餐好嘅應下節

而且唔洗點汁都好夠味

最後㨂左蕃薯焦糖鬆餅做甜品 超級好食
熱辣辣嘅鬆餅 配上冰凍雪糕 重有焦糖嘅甜
2018-12-21 207 瀏覽
今日第一次食呢間午餐,午餐時間都好多位,又入去試下,叫左個海鮮炒飯套餐😊套餐包括—-沙律➕海鮮炒飯➕餐茶沙律———/正常一般菜既沙律👌海鮮炒飯—黎到係熱辣辣既,都有好多材料,有🦐,青口,蛤,尤魚,味道都👌,但個炒飯就好硬,吳係生米果D硬,係可能炒過左火既硬😰餐茶🍋🍵—-茶香濃,不加糖的我,🍋無苦澀味👌👌服務算吳錯,每個都好有笑容同有禮貌。食物同服務都無問題,唯獨又係食物太heavy,不太適合我😥😥
套餐包括—-沙律➕海鮮炒飯➕餐茶
沙律———/正常一般菜既沙律👌
餐茶🍋🍵—-茶香濃,不加糖的我,🍋無苦澀味👌👌
服務算吳錯,每個都好有笑容同有禮貌。
2018-12-05 606 瀏覽
之前係K11未試過呢間日式洋食餐廳Gochiso,所以星期五晚來試下,由於六點幾來到不用等位但有90分鐘限制,一來到店員話填問卷有杯飲品送而且可即時送,兩位都可以同時有呢個優惠,餐廳來講算好大方,唔會迫人下次先可以用我地點左 Fish and Chips 及 蜆肉意粉,沙律,最喜歡係個Fish and Chips 因為非常有驚喜,皮脆魚肉鮮及嫩滑,非常嫩滑個隻,又有魚味,真係好過之前食過尖東海傍一間什麼英國名廚開的酒吧餐廳既 Fish and Chips 佢D魚完全無味,另外意粉及沙律不過不失甜品叫左 Chocolate Pizza,非常好食,之前未食過甜的Pizza 另外要一提係佢地既服務質素,我地由入座時解釋填問卷會有野飲送,到中間有張單漏左追單,上菜,幾位職員都非常有禮貌,一定要讚

2018-11-02
  • Chocolate  Pizza
  • Fish  and  Chips
2018-11-10 804 瀏覽
悠閒星期六tea一tea, 人流不多, 環境好, 地方大, 逛街逛到累可以歇一歇份量看似很少, 但因為好creamy, 所以好快滯住了, 邪惡的西餐, 味道okay。價錢方便, 下午茶來說偏貴, 平均$100 一位連野飲。

烤雞意大利飯

忌廉墨魚天使麵
2018-08-25
烤雞意大利飯
忌廉墨魚天使麵
2018-11-03 810 瀏覽
今天終於約到兩位舊同事在週末食個午餐,十分開心!因為已經約左好耐,各有各忙!尖沙咀比較方便,上次我又食過這間餐廳,於是一行三人就約了今天食個lunch,吹吹水!朋友們將點餐這個重任交給我,因為她們都冇乜所謂!於是我便點了海鮮牛油果沙律、西班牙海鮮飯、Parma Ham Pizza和雪糕pancake! 食物都幾用心製作,都幾好吃!更加好的地方就是這間餐廳不用計入座用餐時間,最適合約朋友傾計吹水同埋食野!可以再encore!

海鮮牛油果沙律
海鮮牛油果沙律
Parma  Ham  Pizza
西班牙海鮮飯
抹茶pancake雪糕
香港嘅西餐廳雖然好多,好多都只係個賣相幾靚,但係其實用料好差,但求賺錢,只係求求其其整咗一啲igable嘅dishes,盲目追求呃like,做宣傳,令餐廳自己更marketable。(Gochiso)是一間連鎖的日式西餐(日食洋食),日本人以效率高,質素見稱。這裡提供日式地中海菜,濃厚的地中海風情,融合亞洲人風味。今次叫左$368既套餐,main course烤雞。抹茶梳打,顏色墨綠,齒頰留香。法式芝士洋蔥湯,偏日本風味,湯甜度略高。洋蔥雖多,卻有苦澀味,洋蔥香味稍欠不足。 套餐沙律檸檬香草烤春雞,雞皮微焦,雞肉細緻幼滑。將其開邊,使裡面更入味,每一口都有檸檬淡香,高水準之作。 蕃茄芝士牛肉腸鮮製意粉,homemade pasta,好處是配不同醬汁可有多種層次,融和力強,麵條自身帶小麥香。 套餐甜品班尼蛋糕。 歡樂朱古力茶,特別,清新,唂咕香。荷蘭鬆餅 (日本蕃薯溶),厚身pancake,啖啖甜洋芋香氣,伴飯一流。

今次叫左$368既套餐,main course烤雞。

抹茶梳打,顏色墨綠,齒頰留香。

套餐沙律

套餐甜品班尼蛋糕。

歡樂朱古力茶,特別,清新,唂咕香。

2018-10-06 702 瀏覽
今次三個朋友聚餐,主餐新介紹pizza, pasta, salad etc,款款都好味,如網上訂位,drinks,買一送一$38樓下都好多選擇,包括house wine, beer , 我們都吃到打烊,都唔好意思
2018-10-04
  • 西班牙小食拼盤
  • 自家製意大利風薄切鮭魚牛油果
2018-09-22 890 瀏覽
同朋友聚會,最怕限時段嘅餐廳,呢間地點方便,環境舒適,不限時,還可以openrice 訂位兼賺飛行里數👍🏻👍🏻。3人食飯,我們叫了2人餐,2人餐包含湯、沙律、3款tapas、西班牙飯、一個甜品及兩杯飲品。另外我們再order 一個pizza 及再加3個tapas. 竟然飽到上心口, 早知唔使再order pizza.本身2人餐裡面可order一個西班牙飯又或者order 2個pizza/pasta 的,但我們想試西班牙飯,所以放棄套餐入面嘅pizza/pasta. 套餐入面甜品雖然只得一個,但足夠我們3人share😊。但睇餐牌時,個pizza 相又好似幾吸引,所以extra 再order pizza😁, 不過真係好味的。 反而西班牙飯就覺得一般。至於其他食物,我都覺得好味的。另外要讚餐廳服務,點餐後,他們特別同我們講,會先上湯/沙律/tapas, 會待我們食完先再上飯和pizza👍🏻。 最後收拾好枱面先上甜品👍🏻👍🏻👍🏻。好怕有些餐廳,未食完個頭盤,已經急不及待上主菜,未食完又上埋dessert.Extra order pizza & tapas
, 早知唔使再order pizza.
套餐入面甜品雖然只得一個,但足夠我們3人share😊。
反而西班牙飯就覺得一般。
至於其他食物,我都覺得好味的。

Extra order pizza & tapas

2018-09-14
慶祝紀念
生日
2018-09-10 998 瀏覽
與友人午聚,原本想去K11另一間餐廳,但去到發現還沒開門,於是改去另一家餐廳。就單價而言,餐廳收費不高。朋友點了一個特濃栗米忌廉湯,$38,南瓜味不算太濃,但整體口味都算不錯。凱薩沙拉,$68,分量中等,有很多面包塊,烘烤得很脆口,不用怕不飽肚。主菜點了明太子鮮魷雜菌意粉,$98,分量很足,可惜明太子味不夠突出,跟我心中的明太子意粉有點距離。小吃點了香腸配薯角,$48,香腸好香口,跟台灣香腸好像,可以一試。甜點是朋友最後加點的,沒看到名字跟價錢,但挺好吃的,也是一道很飽肚的甜點。最後埋單每人才100多,挺便宜的。

就單價而言,餐廳收費不高。

特濃南瓜栗米忌廉湯

凱薩沙拉

明太子白汁鮮魷雜菌意粉

香腸薯角

最後埋單每人才100多,挺便宜的。
2018-09-10 666 瀏覽
GOCHISO again😛😛😛~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤡蒜蓉多士四件($28)蒜蓉味幾重,多士外脆內軟,但可以整熱啲🤡法式芝士洋蔥湯($48)洋蔥有質感,有好多洋蔥,如果上面個麵另上會更好。🤡特濃南瓜粟米忌廉湯($38)南瓜味唔算重,食唔到粟米,但有好多荷蘭豆。🤡鮮波士頓龍蝦湯($78)一般般,龍蝦味唔重,只有一細舊龍蝦🤡炸宮崎縣產甜蕃薯條($48)蕃薯條有D油,但夠甜,另外仲有蜜糖🤡烤雞扒蕃茄意大利燴飯($85)一般般的,雞扒有點雪味,蕃茄味幾濃,但有少少辣。🤡宮崎縣產煙肉芝士蛋扁意粉(大)($128)呢個的確幾膩,芝士同奶味好重,煙肉唔算好多🤡意式白酒蜆汁蒸海鮮($118)魚同蜆都好新鮮,白酒味幾重🤡香烤西冷牛扒配季節野菜($228)今次叫咗六成熟,牛扒唔夠香,但肉質尚算可以,脂肪比例均勻,額外有個蒜蓉牛油,一齊食幾好🤡香烤安格斯牛柳配季節蔬菜($238)依個叫咗全熟,雖然係全熟,但依然保留左肉汁🤡荷蘭鬆餅(宮畸縣產蕃薯焦糖)($63)個焦糖有啲失色,如果甜D會更好,鬆餅軟硬度尚算可以。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~GOCHISO地址: 尖沙咀河內道18號K
GOCHISO again😛😛😛
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🤡蒜蓉多士四件($28)
蒜蓉味幾重,多士外脆內軟,但可以整熱啲
🤡法式芝士洋蔥湯($48)
洋蔥有質感,有好多洋蔥,如果上面個麵另上會更好。
🤡特濃南瓜粟米忌廉湯($38)
南瓜味唔算重,食唔到粟米,但有好多荷蘭豆。
🤡鮮波士頓龍蝦湯($78)
一般般,龍蝦味唔重,只有一細舊龍蝦
🤡炸宮崎縣產甜蕃薯條($48)
蕃薯條有D油,但夠甜,另外仲有蜜糖
🤡烤雞扒蕃茄意大利燴飯($85)
一般般的,雞扒有點雪味,蕃茄味幾濃,但有少少辣。
🤡宮崎縣產煙肉芝士蛋扁意粉(大)($128)
呢個的確幾膩,芝士同奶味好重,煙肉唔算好多
🤡意式白酒蜆汁蒸海鮮($118)
魚同蜆都好新鮮,白酒味幾重
🤡香烤西冷牛扒配季節野菜($228)
🤡香烤安格斯牛柳配季節蔬菜($238)
依個叫咗全熟,雖然係全熟,但依然保留左肉汁
🤡荷蘭鬆餅(宮畸縣產蕃薯焦糖)($63)
個焦糖有啲失色,如果甜D會更好,鬆餅軟硬度尚算可以。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GOCHISO
地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219-220舖
Follow 👉 @hangryfoody.dy
味道:‪7/10‬
質感:7.5/10
賣相:7.5/10
環境:7.5/10
#foodie #foodies #food #hkig #foodiegram #foodielife #hkfoodie #foodblogger #foodtasting #foodreview #delicious #hkfoodie #吃貨 #吃貨人生 #foodporn #travel #trip #igfood #foodplace #foodexplorer #相機食先 #instafood #instafoodie #一路食一路post
2018-09-02 657 瀏覽
Second time eating in Gochiso, tried different food this time in TST.We ordered appetitizer crispy squid with truffle sauce. Crispy squid with delicious truffle is perfect match! Like it a lot!And come to quattro honey pizza which the plate isn't too thick and I like the honey on top and the cheese flavour. But my friend thinks the pizza is just like a cheese biscuit though I like it, haaaa.We ordered Spanish Seafood Paella too which disappointed me a bit. Dried rice is lack of seafood flavor. M

Crispy squid with truffle
Quattro Honey Pizza
We ordered Spanish Seafood Paella too which disappointed me a bit. Dried rice is lack of seafood flavor. Missing the last time lobster cheese pasta which is much better!
Spanish Seafood Paella

Environment:
Look better than Shatin.

Menu:
Feeling ok with the restaurant, Crispy squid with truffle is nicee.
Crispy squid with truffle
Quattro Honey Pizza