2017-07-18 519 瀏覽
第一次亦是最後一次。點了兩個二人套餐,價錢亦不算便宜,這店打著日式西餐的旗幟,而且全場爆滿,心想質素應該不賴,豈知是掛著羊頭的狗肉店。磨菇湯內的是本菇,湯沒有菇味,但算可以入口,而前菜都沒有太大問題,其中一道烤菇還算可口,這樣一來對主菜的期待便更大,豈知......主菜分別是牛油果大蝦Pesto意粉,蜆肉意粉,蕃茄雞肉risotto,與及一份西冷。牛油果大蝦Pesto意粉味道偏淡,但蝦的味道很濃,很新鮮,主菜就只有這一款算是合格。蜆肉意粉是餐廳推介的菜式,首先蜆有沙,其次意粉淡如水,吃起來就是沒有放鹽的感覺,又沒有蒜香,但就有非常重的白酒味,總而言之,極難食,這可能是給老人的淡餐。西冷點了5成熟,火候準確,可是有點奇怪的味道,沒有牛肉味,伴碟的薯蓉好像放了兩星期似的,又乾又膠,簡直是極品,而且裡頭還有一粒粒很硬的東西,吃不出是甚麼,可能是薯粒,還是不吃為妙。蕃茄雞肉risotto,飯芯是留有一點生的,火候都算控制得宜,可是味道就是不怎麼樣,很普通,質感亦水水的,很怪。點了4款甜品,3款都是雪糕搭不同伴碟而已5分打過2分已經算多,另一款是creme brulee,亦沒有甚麼特別。埋單更要

埋單更要3吹4請,那個善忘的侍應哥哥,黑口黑面的服務態度為這一餐1000多元埋單的晚餐畫上了永不再來的終止號。
2017-07-08 744 瀏覽
今日全日都落大雨,行經K-11,就決定同男朋友揀間餐廳食,見到GOCHISO做緊AEON信用卡優惠,食夠$300有$100 coupon,$600有$300 coupon,$900有$600 coupon 。咁啱我哋有AEON卡,不如就試一次~加上時間仲早唔洗等位我哋兩個人叫咗4樣嘢,份量啱啱好~*我哋比較大食BB羅馬生菜蘑菇黑醋沙律($58),我地驚太dry,所以加咗溫泉蛋($8),啲菜都幾新鮮,不過火箭菜有啲苦!依個芝士pizza好正呀~我哋叫咗8吋($78),蜜糖同芝士好夾,大人細佬都啱食~意粉 ($7x) 味道無咁有驚喜,味道正路~依個蜆肉青口 ($98)我哋一開始以為個啲汁飲得,原來好咸 但啲肉味道唔錯,我見到好多人都有嗌,不過有一隻未開口~蝕咗最後2個人食咗 $368.5,用AEON卡俾錢,送咗張coupon,之後會再食過

我哋兩個人叫咗4樣嘢,份量啱啱好~
*我哋比較大食
BB羅馬生菜蘑菇黑醋沙律

黃金四色芝士(配蜜糖)pizza

和風蒜香白酒汁蜆肉意粉
意粉 ($7x) 味道無咁有驚喜,味道正路~

白酒蒸蜆肉青口

依個蜆肉青口 ($98)我哋一開始以為個啲汁飲得,原來好咸
但啲肉味道唔錯,我見到好多人都有嗌,不過有一隻未開口~蝕咗

2017-07-08
BB羅馬生菜蘑菇黑醋沙律
黃金四色芝士(配蜜糖)pizza
白酒蒸蜆肉青口
  • 黃金四色芝士  (配蜜糖)pizza
2017-07-03 445 瀏覽
本來BOOK了野比田店, 可是看漏眼原來下午只有LUNCH BUFFET, 見到旁邊的Gochiso也有焗釀大磨菇, 就不妨試試吧!兩個不愛正餐的中女, 唯有甜品才是皇道, "前菜" 當然不要吃太多, 只點了焗釀大磨菇, 鮮波士頓龍蝦湯, 牛肝菌濃汁意粉配馬斯卡芝士, 法式雜莓班戟卷伴雪糕, 及兩杯咖啡焗釀大磨菇 $78 - 味道很不錯, 菇味夠濃郁, 亦十分JUICY,  分別配上帶子帕爾瑪火腿及芝士菠菜 (配有小量沙律菜) , 剛好朋友不愛肉, 就每人一素一葷鮮波士頓龍蝦湯 $68 - 略咸, 整碗只有一粒龍蝦肉, 是剛好如此還是指定份量?  不過味道夠鮮亦彈牙, 還可以吧牛肝菌濃汁意粉配馬斯卡芝士 $ 88 牛肝菌咸味有少許OVER, 意粉有點硬, 可能是個人喜好問題? 法式雜莓班戟卷伴雪糕 $68 - 見到RECOMMENDED 甜品怎能抗拒, 果然不錯, 最好的是班戟內的雪糕上碟後沒有怎樣溶掉太快, 跟朋友說說笑笑慢慢享受也不會變雪糕水 整體而言算是不錯, 可以放入favorite list 內

整體而言算是不錯, 可以放入favorite list 內
2017-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • 法式雜莓班戟卷伴雪糕
2017-06-25 342 瀏覽
尖沙咀一向係朋友聚腳熱門地今次揀左呢間食fusion菜既好有驚喜,價錢合理我地兩個人,叫左兩份主菜,加兩杯野飲原本想最後叫甜品試下,不過實在食唔落,唯有下次再試講返今次先,叫左個pizza,叫做羅勒醬鮭魚牛油果,我地叫左8",只係$88,好抵食如果人多少少可以叫11", $138Pizza啲皮脆卜卜,好夠熱,食到最後果件都係熱辣辣😋😋叫左份西冷牛扒,唔鐘意太生,叫左七成熟,唔會覺得"靭",亦都唔難切每人叫左杯野飲Weekend放鬆下👍呢
尖沙咀一向係朋友聚腳熱門地
今次揀左呢間食fusion菜既
好有驚喜,價錢合理

我地兩個人,叫左兩份主菜,加兩杯野飲
原本想最後叫甜品試下,不過實在食唔落,唯有下次再試

如果人多少少可以叫11", $138
Pizza啲皮脆卜卜,好夠熱,食到最後果件都係熱辣辣😋😋

每人叫左杯野飲

Weekend放鬆下👍
2017-06-17 335 瀏覽
今日中午我朋友兩人到呢間餐廳食。點了2人餐,開頭的頭盤也很快到,但吃了頭盤後,我跟朋友等了ㄧ小時主菜還没上。之後跟職員説,他們只説幫你跟跟。最後要都要再等多十分鐘先到。我地食完主菜後,要求上甜品,當然又係要等。 我地等咗三十分鐘仲係咪到,因朋友趕返工,所以我留底等。我同職員講想甜品包裝攞走,但佢地話甜品無得包裝攞走。所以㗎硬ㄧ個人要食晒2個甜品。
今日中午我朋友兩人到呢間餐廳食。
2017-05-24 237 瀏覽
今日20-5-2017, 520喔,更係要同女友整返餐食下啦, 結果就揀中左呢一間野,咁呢間野有兩大特式,第一式當然就係等啦,老實講,呢間野係我咁大個仔等得最耐的一間, 起碼等左我3個鐘,入到去就係第二個特式,自己煮,煮得好唔好味就要睇你自己啦,如果你問我好唔味, 我一定會俾滿分羅, 因為係我煮的, 90分鐘,煮連食時間真係啱啱好乍, 講到食材的調味,本人就覺得普通,唔值得我等幾個鐘去食,但如果拍拖的朋友可以去試試煮餐俾男朋友或女朋友食下。
2017-05-22 262 瀏覽
星期日冇咩做,母女一行三人去尖沙咀行下食下嘢,見某啲餐廳人頭湧湧仲要排長龍,呢間就.....人棄我取,一於試下~油醋汁沙律,加咗三文魚同溫泉蛋溫泉蛋放係碟邊,仲要係蛋黃已經破壞咗,擺盆已經失敗,幸好油醋汁救番成碟沙律,醋香而且調得不過酸,帶小小甜,正!西班牙海鮮飯,半份喜歡佢有半份上,不過奇在個鐵盤夠熱,但係啲飯就比暖好小小,但又講唔上係熱....海鮮飯係好味的,飯唔太硬,海鮮料足,但有一大堆茄醬係中間有啲怪,第一次食要自己拌醬的Paella....炸魚薯角 + 炸雞翼薯角係好味的,特別係雞翼,香,脆,肉嫩。炸魚都脆口的~不過奇怪的地方同海鮮飯一樣,唔係熱上,係暖上,我會用微熱形容.....Cocktails White wine Sangria 係可以的,入面的水果新鮮~ 總之成餐飯只係差果小小熱,味道係可以的,就係差果小小.....服務生好好,態度好,直得讚

油醋汁沙律,加咗三文魚同溫泉蛋

西班牙海鮮飯,半份

炸魚薯角 + 炸雞翼薯角

服務生好好,態度好,直得讚
2017-05-21
  • sangria
2017-05-21 251 瀏覽
Gochiso在K11內,裝修非常顯眼嘅型格餐廳。星期6經過就入去試下佢地,離遠已比佢個用大量酒樽做嘅吊燈吸引住!我地今次就2個人食,但地方夠大都適合家庭、一大班同事。😉上網search過先知原來呢間店在香港有4間分店,分店在尖沙咀、沙田、銅鑼灣同MK。在日本更有14間分店!!我地點左和風蒜香白酒汁蜆肉意粉,和風照燒雞PIZZA,炸魚薯條,仲有特濃南瓜粟米忌廉湯。份量睇落好似好少,但2個人食其實已經飽到上心口。😂當天做緊媽媽520特選,作任何消費,可加$20換特選商品一客,很化算呢,因此我地都加了兩客😆😆特濃南瓜粟米忌廉湯(原價$33,推廣價+$20)呢個湯超香甜!!味道超獨特,係大家平時飲唔到嘅風味。😋炸魚薯條(原價$58,推廣價+$20)之後就上左炸魚薯條,一半炸魚條一半薯條。即叫即炸,當然溫度夠熱同脆卜卜啦!!!配沙津醬食好開胃。😌和風蒜香白酒汁蜆肉意粉($93)而呢個意粉,意粉煮得軟硬適中,白酒味同配料如果可多番D就完美啦。和風照燒雞PIZZA(8”)($73)最後到和風照燒雞PIZZA,離遠已聞到好香!!香港人可能比較食厚批多,而依個PIZZA係薄批,但口感非常好,大家實會鍾

我地今次就2個人食,但地方夠大都適合家庭、一大班同事。😉

份量睇落好似好少,但2個人食其實已經飽到上心口。😂

特濃南瓜粟米忌廉湯

特濃南瓜粟米忌廉湯(原價$33,推廣價+$20)
呢個湯超香甜!!味道超獨特,係大家平時飲唔到嘅風味。😋
炸魚薯條

炸魚薯條(原價$58,推廣價+$20)
和風蒜香白酒汁蜆肉意粉

和風蒜香白酒汁蜆肉意粉($93)
和風照燒雞PIZZA

和風照燒雞PIZZA(8”)($73)
最後到和風照燒雞PIZZA,離遠已聞到好香!!香港人可能比較食厚批多,而依個PIZZA係薄批,但口感非常好,大家實會鍾意。😋😋

總括黎講,裝修環境唔錯,打卡適合。食物質素值得ENCORE!員工服務好好,途中見到隔離外地食客故意刁難,但員工都非常好服務,值得一讚!

特濃南瓜粟米忌廉湯
和風照燒雞PIZZA
2017-05-20 225 瀏覽
來到k11,本來想試最近好hit的大板燒,點知我諗要等成3-4個鐘先至有得食,最終選左呢間地中海菜,點左牛扒,卡邦尼意粉,炸雞翼配薯條,先講牛扒,幾好食,份量少左d,肉幾soft,真係medium 😜,好多餐廳都overcook,呢間煎得剛剛好!卡邦尼意粉一般水平,炸雞翼炸粉no gd,炸薯條更差,吾脆身呢間惟一好處,吾駛等位
呢間惟一好處,吾駛等位
2017-05-13 188 瀏覽
K-11入面都算有d選擇。今晚約左朋友黎食生日飯,見到個裝俢幾 grand 有格調仲以為唔平,睇左個 meal 又唔係喎,就決定食呢間先。整體有格調的Baby Romaine lettuce and Mushrooms Salad 🍄 🥗 份量足夠。朝鮮薊/西洋薊比較柔軟及幼嫩。Kale 甘藍,口感略喇嗓子但很健康。Romaine Lettuce 蘿蔓生菜,葉子稍長,有紅色和綠色兩種,味淡,脆。整體清新Steamed clam &Mussels with white wine 蜆和青口各有十幾隻。但鮮味亦一般被白洒蓋著,整體略嫌咸了點,一邊食一邊飲水Linguine pescatore意粉口感沒有過熟而軟掉, 爽口彈牙海鮮有三隻開半的蝦,數隻蜆及4隻青口。醬汁用新鮮蓄茄做感覺清甜整體感覺可以,可惜菜式沒有特別吸引我想去多次。但如果想找個地方舒服坐下,價錢合理,呢間餐廳位置方便是個選擇

整體有格調的

Linguine pescatore
意粉口感沒有過熟而軟掉, 爽口彈牙

2017-05-02 207 瀏覽
不過不失日式西餐🍴-Gochiso食物選擇唔少, 帶點日式fusion嘅西式餐廳! 整體質素唔算好特別, 中規中矩, 價錢尚算合理!1. 和風明太子年糕Pizza面頭放上年糕同少許明太子, 口感煙韌, 味到黎講, 只吃到和風醬汁小小酸甜味, 明太子味就食唔到🙈2. 前菜:牛油果三文魚呢度出菜嘅次序真係有d奇怪😂 黎曬主菜先黎前菜🤔 但牛油果配三文魚呢個配搭唔錯, 酸甜開胃! rating: 6/10
不過不失日式西餐🍴-Gochiso
1. 和風明太子年糕Pizza
2. 前菜:牛油果三文魚
rating: 6/10
2017-05-01 5063 瀏覽
今晚約了一起陪伴彼此難熬的兩年的Master戰友,可以在畢業後讀書認識朋友確實不易,興幸自己能認識他們。上次聚會未能赴約,今天要好好暢談大家的近況才行! 原來不是想來這裡的,可惜友人想去的地方只可walkin,而我去到時都已沒有位置了,最後在沒有人反對下我便走入這間餐廳等候朋友們了。餐廳食物的選擇頗多,花多眼亂,我們三位女士決定叫一份西班牙海鮮飯以頂一頂男士的胃,然後叫一些小吃前菜甜品,因大家都不算太餓。蟹柳糖心蛋沙律先上桌。一碟沙律份量不少,蟹柳舖於最面上,味道鮮甜,沙律菜新鮮,口感清新爽脆,加上糖心蛋,味道不錯。再來是小食拼盤。拼盤有腸,雞槌,炸魚柳和薯角。說真的,感覺拼盤是有點hea,份量不算多,我基本上只吃了薯角,幸而是剛炸出來的,仍是熱辣辣,脆卜卜,才令我有點改觀,而友人表示雞槌味道不錯,但腸仔和魚柳則普通。然後都主食西班牙海鮮飯。雖然看起來的鍋是頗大,但容量其實有點淺,不過也夠我們吃。海鮮有蝦,魷魚,青口,份量足秤;飯我沒有多吃,飯粒是偏硬身和乾身的,煮得尚算入味,鍋見底時亦不會過於油膩,算是不錯。三個女士當然要點甜品,我們點了西多士配雪糕和焦糖燉蛋。西多士質地偏腍,外層只

三個女士當然要點甜品,我們點了西多士配雪糕焦糖燉蛋。西多士質地偏腍,外層只是稍微脆身,不覺得是剛炸起的,因為溫度不夠熱,不太好吃。反而焦糖燉蛋味道不錯,蛋味頗濃,口感幼滑細軟,只是略嫌偏甜,我個人較喜歡這個甜品

食物質素不過不失,但環境確是不錯,是一個可以與三五知己輕鬆聊天的地方,一試亦無防。
2017-03-27 710 瀏覽
手頃な価格と「ご馳走」という名前に釣られて入ってみました。金曜日の夜ということもあり、いつの間にか店内は賑わっており、店員さんもスピーディーに動いておられました。日本語を知っている店員さんも!店内のインテリアはオシャレ。ただ、席と席の間が狭いので、人が増えてくると騒々しくなります。味は、日本にある洋食屋そのまま。サラダ、ナポリタン、ピザを注文しましたが、どれも美味しかったです。特に、ナポリタンの麺の感触が良かった。残念な感じは一切なく、ドリンクメニューやデザートメニューも豊富で、また行って色々試したいです。
2017-03-24
2017-03-14 737 瀏覽
Went there on a Sunday at 8ish and no line up. We were not that hungry so we only ordered 2 11" pizza and a pasta. We also ordered a Sangria ( decanter) $78 to share ( 3-3 1/2 glasses). The food were okay, nothing particularly amaze us however their service was amazingly great. Despite they were super busy, they managed to uphold their customer service standards. Well done!
  • sangria
2017-03-04 2970 瀏覽
又到晚餐時間了,今次黎開尖沙咀,而且時間仲好早添,所以就選呢間係K11的Gochiso!可能真係好早,所以間餐廳沒咩人,所以兩個人可以坐四人枱,真的很舒適。事不宜遲先點餐,因為超肚餓了。先叫自家製意大利風薄切鮭魚牛油果!鮭魚同牛油果都切得好薄,而且一綠一橙相間,這樣擺盤相當吸引,淋上特製醬汁,酸酸地既開胃又美味!之後有我最喜愛的焗釀大磨菇,有兩款味道,分別係帶子帕爾瑪火腿及芝士菠菜。大磨菇好juices,沒焗到乾晒。而我就比較喜歡吃芝士菠菜,因為大磨菇同芝士菠菜的味道比較夾,而我覺得帕爾瑪火腿咸左啲同乾身,沒咁吸引我!再來一份芝味十足的黃金四色芝士Pizza配蜜糖,將蜜糖淋在pizza上都係第一次咁樣食,感覺幾特別,入口甜甜地,之後帶出芝士的咸香味。而且pizza口感煙韌,食落都幾有咬口!呢個青bb的是羅勒醬海老牛油果意粉。意粉炒得幾好食,意粉軟硬適中,唔會煮得太腍,加上香滑牛油果、酸甜蕃茄及爽口蝦肉,感覺好fresh。最後有呢兩杯特飲草莓Mojito同草莓Yogurt Frozen。草莓Mojito冰涼清新薄荷味中帶有草莓味,幾特別。而草莓Yogurt Frozen,口感好滑,同好濃
自家製意大利風薄切鮭魚牛油果
草莓Mojito
草莓Yogurt Frozen
最後有呢兩杯特飲草莓Mojito
同草莓Yogurt Frozen
。草莓Mojito冰涼清新薄荷味中帶有草莓味,幾特別。而草莓Yogurt Frozen,口感好滑,同好濃的草莓味。
整體都相當不錯,不論環境或食物,今晚又係美食中渡過!
2017-02-19
自家製意大利風薄切鮭魚牛油果