2024-10-05 220 瀏覽
最近全城熱話當然係香港有2隻熊貓bb出世,goobne chicken推出左可愛嘅熊貓主題套餐,餐廳仲佈置左好多熊貓公仔🐼🎏Couple set ($370)有自選口味烤雞一隻、半份鐵板海鮮煎餅、熊貓Rita飲品一杯同熊貓小擺設1個。喜歡熊貓的朋友不要錯過! 我地2人去食所以另外加多左杯signature ge 鯊魚飲品🦈🎏熊貓Rita (有酒精飲品 or 無酒精)杯上有一隻好可愛嘅熊貓杯緣子加上竹嘅紙飲筒,好似熊貓係到飲緊野咁有酒精係somersby 蘋果味無酒精係香蕉沙冰 平時好少有香蕉味嘅飲品,很特別🎏烤雞一隻必食蜜糖香滑烤雞!蜜糖芥茉汁烤焗,甜甜地好好食肉質好滑同juicy🎏鐵板海鮮煎餅 (半份)煎餅好足料有蝦魷魚蛤蜊等海鮮,邊位煎到好脆脆,點埋秘製醬汁食,好惹味🎏熊貓小擺設原來有3款熊貓小擺設,以盲盒形式俾大家抽,希望大家都抽到自己鍾意嘅一款🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏Goobne Chicken (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地地下G29號舖

🎏Couple set ($370)

🎏熊貓Rita (有酒精飲品 or 無酒精)
有酒精係somersby 蘋果味
無酒精係香蕉沙冰 平時好少有香蕉味嘅飲品,很特別

🎏烤雞一隻
必食蜜糖香滑烤雞!
蜜糖芥茉汁烤焗,甜甜地好好食
肉質好滑同juicy

🎏鐵板海鮮煎餅 (半份)

🎏熊貓小擺設

🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
Goobne Chicken (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地地下G29號舖
  • 鐵板海鮮煎餅
  • 蜜糖香滑烤雞
今日一家三口 + 一位朋友👨‍👩‍👧💁🏻‍♂️一齊去荃灣荃新天地Dinner🍽️我哋揀咗韓國餐廳 Goobne Chicken🇰🇷事緣朋友知道我會寫食評📝熱烈地向我推介這家的芝加哥pizza 表示超級多芝士🧀勁拉絲🤤🤤🤤由於我芝士控,所以即刻去試下😌🔹蜜糖BBQ芝加哥薄餅 $208太喜歡吃這個了!芝士超多🧀我會用熔岩來形容,勁拉絲🤤而且BBQ醬味嘅肉好夾好好食😌外皮同一般Pizza唔同,似是有層次感嘅酥?🔹韓式雞蛋捲 $148這個特意order俾女女食!因為小朋友最鍾意食壽司☺️媽媽們一定有同感,食壽司特別食得快🤣味道唔錯,好適合小朋友食🙌🏻🙌🏻🙌🏻而且外觀100分,包得好靚,色彩繽紛!🔹韓式炒牛肉粉絲 $128我本人係十分鍾意食韓國炒粉絲😌去親韓國餐廳都一定會叫😅而且小朋友亦都啱食!今次呢個粉絲好食,而且好多配菜!不過雲耳唔夠軟身,可能要再煮耐少少🤔🔹甜辣烤雞 $205這個我一般般,本身麻麻哋韓國炸雞🍗不過朋友鍾意食,所以order咗一份份量頗大,本身以為「甜辣」辣度應該唔大但今次我覺得這個烤雞真心比較辣🥵(我平時食辣嘅程度係譚仔10小辣)所以如果唔食辣嘅朋友,就要多注意。總結:食物都好味
今日一家三口 + 一位朋友👨‍👩‍👧💁🏻‍♂️
一齊去荃灣荃新天地Dinner🍽️

我哋揀咗韓國餐廳 Goobne Chicken🇰🇷
事緣朋友知道我會寫食評📝
熱烈地向我推介這家的芝加哥pizza
表示超級多芝士🧀勁拉絲🤤🤤🤤
由於我芝士控,所以即刻去試下😌

🔹蜜糖BBQ芝加哥薄餅 $208
太喜歡吃這個了!芝士超多🧀
我會用熔岩來形容,勁拉絲🤤
而且BBQ醬味嘅肉好夾好好食😌
外皮同一般Pizza唔同,似是有層次感嘅酥?

🔹韓式雞蛋捲 $148
這個特意order俾女女食!
因為小朋友最鍾意食壽司☺️
媽媽們一定有同感,食壽司特別食得快🤣
味道唔錯,好適合小朋友食🙌🏻🙌🏻🙌🏻
而且外觀100分,包得好靚,色彩繽紛!

🔹韓式炒牛肉粉絲 $128
我本人係十分鍾意食韓國炒粉絲😌
去親韓國餐廳都一定會叫😅
而且小朋友亦都啱食!
今次呢個粉絲好食,而且好多配菜!
不過雲耳唔夠軟身,可能要再煮耐少少🤔

🔹甜辣烤雞 $205
這個我一般般,本身麻麻哋韓國炸雞🍗
不過朋友鍾意食,所以order咗一份
份量頗大,本身以為「甜辣」辣度應該唔大
但今次我覺得這個烤雞真心比較辣🥵
(我平時食辣嘅程度係譚仔10小辣)
所以如果唔食辣嘅朋友,就要多注意。

總結:食物都好味嘅,不過價錢方面會略嫌貴咗少少😂不過個Pizza真係幾好食,這間餐廳會有下次的🤤

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🐼 當熊貓遇上炸雞時 @ 🌟 Goobne Chicken 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:國慶75週年特別套餐 HKD 370Shark Blood Rita HKD 88.🎉 GOOBNE適逢國慶,推出左呢個適合2-3個人食用嘅限定「國慶75週年特別套餐」,就包括一份炸雞、半份鐵板海鮮煎餅、一杯熊貓沙冰,同埋隨機送一款熊貓小擺設!期間限定供應,梗係要即刻叫黎試下啦!.🐔 嚟呢度最期待當然係食佢嘅招牌炸雞啦!今次揀左蜜糖咖哩味,有骨特別嫩!整隻烤雞帶著濃濃的咖喱香氣,與蜂蜜的完美結合,絕不會過於甜膩。完全無雪藏味,大大舊,外脆內嫩,咬落JUICY,沾滿好多醬料,非常好味!.🐙 除左炸雞,呢度好特色嘅「鐵板海鮮煎餅」,煎得完美!夾雜住海鮮配料,煎得金黃酥脆,脆得黎又幾軟身,係無敵好味!.🎍 個套餐最特別係會配一杯特別版嘅「熊貓沙冰」!配上熊貓造型,連飲管都成支竹咁,沙冰有濃郁嘅香蕉味,沙冰口感,超級解渴又清新!.🐼 最興奮嘅一刻就係打開盲盒嘅一刻,隨機嘅「熊貓小擺件」實在太可愛啦!為成餐飯增添趣味,又可以留念。.🦈 嘢食好惹味,必須叫呢
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
國慶75週年特別套餐 HKD 370
Shark Blood Rita HKD 88

國慶特別熊貓套餐

🦈 嘢食好惹味,必須叫呢度嘅經典招牌「鯊魚沙冰」!由檸檬同香桃搭配而成,冰涼解渴!再加埋大條鯊魚玩具特別吸睛,打卡一流,絕不能錯過!

Shark Blood Rita

🥳 全港得呢間分店供應呢個特別套餐咋,記得國慶期間約齊人去試下啦!

📍 荃灣楊屋道1號荃新天地地下G29號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2024-10-02 136 瀏覽
最近去左荃灣的Goobne Chicken,呢間位於荃新天地,環境好寬敞,適合同朋友聚餐~我同朋友選咗**Chicken & more** 套餐($308),裡面有果味醬油蒜香烤雞同埋鐵板海鮮煎餅。烤雞外脆內嫩,果味醬油調味正好,揀左無骨食落好方便,份量超大,三個人share食都冇問題👍🏻至於鐵板海鮮煎餅,口感滿分,海鮮味好濃,煎餅又香脆,佢地特制既醬汁將個煎餅提升左🤤仲有我哋叫咗西柚沙冰同藍莓特飲。西柚沙冰清爽,飲落好舒服,藍莓特飲就果香濃郁,超解渴!如果你喺荃灣搵緊韓式炸雞,Goobne Chicken真係值得一試!食物評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境評分:⭐️⭐️⭐️⭐️服務評分:⭐️⭐️⭐️⭐️🍽️ 餐廳名稱:Goobne Chicken 📍地點:荃灣楊屋道1號荃新天地地下G29號舖

食物評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境評分:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

🍽️ 餐廳名稱:Goobne Chicken
📍地點:荃灣楊屋道1號荃新天地地下G29號舖
2024-10-02 138 瀏覽
上次試完旺角個間,今日去荃灣,諗唔到食咩,肥豬就話再食呢間烤雞店,試d未食過既,之前去過另一間分店食過,唔錯的芝士ufo 火鍋差唔多每枱都叫呢個 有得玩有得食 做到超長拉絲效果。有幾重芝士係中間,會幫你搞融,側邊係兩款雞可以簡我哋揀咗火山辣雞 同埋 蜜糖香滑烤雞加咗芝士之後可以中和返辣度 , 皮好脆 雞好嫰滑 juicy蜜糖雞就甜甜地,呢個好飽 ,要打包 超大份🤓 海鮮煎餅 有唔錯海鮮係上面例如章魚,蝦 ,帶子 好感少少煙un 又帶小許脆口,唔錯!我同肥豬都好滿意呢餐❣️

芝士ufo 火鍋
差唔多每枱都叫呢個 有得玩有得食 做到超長拉絲效果。
有幾重芝士係中間,會幫你搞融,側邊係兩款雞可以簡
我哋揀咗火山辣雞 同埋 蜜糖香滑烤雞
蜜糖雞就甜甜地,呢個好飽 ,要打包 超大份🤓

海鮮煎餅
有唔錯海鮮係上面例如章魚,蝦 ,帶子
好感少少煙un 又帶小許脆口,唔錯!

我同肥豬都好滿意呢餐❣️

2024-10-02 139 瀏覽
今日同老公經過見到Goobne有好多好可愛嘅熊貓🐼仲有一個國慶75週年特別套餐,仲會隨機送一隻熊貓小擺件,幾可愛我地叫左2-3人份量set 2 Couple Set,都飽肚!三重芝士無骨烤雞,大大份,金黃色嘅外表咬入口超香脆,入面啲肉質仲好嫩滑而且好juicy!烤雞上面舖滿哂芝士粉,深層芝士嘅口感好正,鹹鹹香香,食唔停口半份鐵板海鮮煎餅材料都幾豐富,煎得微微焦香,香脆又可口,沾埋醬汁一齊食,煙煙韌韌熊貓香蕉沙冰,好香濃嘅香蕉味道,好清爽另加左一杯Somersby Apple Rita大大杯蘋果酒加沙冰,酒精唔會太濃,帶有淡淡嘅蘋果甜味,烤雞配酒真係好正,好解渴!餐廳舒適,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善

熊貓香蕉沙冰,好香濃嘅香蕉味道,好清爽

餐廳舒適,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善
適逢臨近國慶假期,而且近來香港還進賬了多四隻可愛至極的熊貓,以烤雞作主打的韓國過江龍餐廳更推出以可愛熊貓為主題的國慶75週年特別套餐 ❗餐廳座位寬敞,有可愛熊貓佈置,店員殷勤有禮。我們一人二人惠顧了國慶75週年特別套餐 $370 以及招牌飲品一杯 $88甜辣烤雞 跟餐這道甜辣烤表皮烤得金黃酥脆,咬下去時能感受到外焦內嫩的完美口感。雞肉的鮮美與甜辣醬的微妙平衡。醬汁中帶有輕微的香料味。半份鐵板海鮮煎餅 跟餐這道煎餅的海鮮選材新鮮,煎餅內裡卻保持了海鮮的鮮嫩,搭配的醬汁清新,為煎餅增添了一絲酸甜感。熊貓Rita (含酒精) 跟餐這款熊貓Rita的外觀吸引,有熊貓杯緣子裝飾,飲館為竹的圖案,搭配了清新的蘋果酒及香滑沙冰,飲品清涼爽口。熊貓小擺件 跟餐這個熊貓盲盒可愛至極,為熊貓坐在石上品嚐竹葉的造型,無論擺在餐桌上還是書桌上,都能為空間增添一絲趣味與活力。Shark Blood Rita (Non-Alcohol) $88這款Shark Blood Rita的色澤鮮豔,是餐廳的招牌飲品,檸檬與香桃的絕妙配搭,不僅鯊魚造型吸引搶眼,而且味道甜美,冰涼解渴。水果的香甜與微酸的完美搭配。

餐廳座位寬敞,有可愛熊貓佈置,店員殷勤有禮。

甜辣烤雞 跟餐

半份鐵板海鮮煎餅 跟餐

熊貓Rita (含酒精) 跟餐

熊貓小擺件 跟餐

2024-09-28
5 分鐘 (堂食)
  • 鐵板海鮮煎餅
  • 甜辣烤雞
  • 鯊魚之淚
  • Shark Blood Rita
2024-09-28 126 瀏覽
最近好鍾意去食韓國炸雞,咁啱佢哋推出咗一個慶祝熊貓進駐香港嘅特別套餐,兩個人食剛剛好,仲要飽到不得了😂😂然後仲送咗隻熊貓貓掛件🤭首先,套餐入面有一道鐵板海鮮煎餅,煎得金黃香脆,裡面充滿咗新鮮嘅海鮮,口感豐富。🥰每一口都有海鮮嘅鮮味,搭配特製醬汁,真係好開胃。煎餅外脆內嫩,無論係單食定配炸雞,味道都非常搭。😛接下來就係佢哋嘅甜辣烤雞,😆雞肉烤得非常入味,外層嘅醬汁甜中帶辣,令人忍唔住想再多食幾塊。雞皮金黃香脆,🥹肉質鮮嫩多汁,咬落去真係超級滿足!不過要注意,辣味對於唔耐辣嘅朋友可能會有啲挑戰,但我覺得啱啱好,正好帶出雞肉嘅鮮味。😉而且套餐入面仲有一杯香蕉沙冰,😋呢個沙冰真係清新又消暑!香蕉味香濃,口感滑順,完全唔甜膩,係一個非常好嘅解渴選擇。😋最後,套餐仲有一杯芒果特飲,色澤鮮艷,味道香甜可口,唔會太過甜膩,帶有一點清新嘅酸味,搭配炸雞真係一流!😉總括來講,「熊貓炸雞」呢個套餐真係好正!兩個人食仲可以打包返屋企食多餐😂😂唔好睇小佢炸雞嘅份量,真係好大份🤭

2024-09-28 105 瀏覽
去商場搵野食巧遇可愛熊貓,可能系因為最近香港有2隻熊貓bb 出世,所以近排發現多左好多地方見到熊貓既蹤影,而本身就鐘意熊貓既我就被Goobne Chicken門口既熊貓吸引左入去。宜家仲有熊貓套餐,我地2個人叫左Set B,送熊貓公仔擺設盲盒一款!我完全系因為隻熊貓而叫呢個餐!先黎可愛熊貓特飲,可以揀有酒精飲品或無酒精飲品一杯。無酒精系呢杯香蕉沙冰,餐牌上無嫁,系呢個套餐既特別飲品,香蕉味非常濃郁。套餐跟一款炸雞,自選口味,我揀左果味醬油蒜香有骨烤雞,每次必點!每次食都keep到水準,雞皮夠脆,雞肉又滑又juicy。套餐另外包半份海鮮煎餅,第一次食呢間既煎餅估吾到又ok,邊位煎得夠脆,煎餅夠薄吾會食到好粉,海鮮以蝦、魷魚為主。

講到食韓式炸雞,相信很多人都認識Goobne Chicken,由2005年誕生至今,全球已開了無數分店。Goobne烤雞料理方式是採用烤箱烘烤,不需用一滴油,但保留到烤雞的酥脆感及肉汁。在荃灣荃新天地睇完小忌廉限定店,發現商場地下Goobne Chicken出咗CHI PI CHI PI套餐$388,可選一份烤雞和一個pizza,幾抵食。CHI PI CHI PI $388 套餐,pizza有三款口味,三選一,揀咗果味醬油蒜香烤雞。甫上桌,見到份量驚人,醬油蒜香味就撲鼻而來,雞件外皮烤得脆脆的,而且還舖滿香蒜,非常香口,雞件選用了雞胸部份,啖啖肉,保持到肉嫩多汁,非常惹味,覺得份量夠三至四人食。薄餅有兩款口味,二選一,揀了蜜糖芝加哥薄餅,不是平時食到的美式薄餅或意大利薄餅,薄餅非常厚身,邊皮酥脆,仲有蜜糖甜薯蓉,面層有烤得香噴噴的蜜汁豬肉和烤薯仔粒,中間有超邪惡,勁量芝士,味道濃郁。面層蜜糖,令整個薄餅口感味道香甜。
蜜糖芝加哥薄餅
2024-09-26
蜜糖芝加哥薄餅
2024-09-25 132 瀏覽
之前食過“Goobne Chicken "幾好味,在荃新天地行街,又見到分店再食烤雞🐔藍橙沙冰🍹夏天飲涼到入心嘅藍色沙冰,甜甜地仲有橙嘅香味.鯊魚之淚(酒精/無酒精)🍸Shark Blood Rita( Alcohol / Non Alcohol )非常特別嘅雞尾酒,仲有一條鯊魚仔裝飾,甜甜地入口順口,仲可以揀有酒精同埋冇酒精.蟹子沙律醬芝士雞蛋卷🥚🧈雞蛋卷表面鋪滿紅色脆卜卜蟹子/千島沙律醬/新鮮沙律菜,將熱辣辣雞蛋卷切開,裏面嘅芝士流出仲有拉絲添,食到停唔到口.😋果味醬油蒜香烤雞(無骨)🐔Fruity Soy Garlic Chicken (boneless )烤雞焗到皮脆肉嫩,仲係可以揀無骨,啱曬我哋啲唔鍾意食骨嘅人,韓國果味醬油嘅甘甜而咸脆,仲有惹味蒜香非常好味.😋😋部隊鍋🥘Budae Jjigae ( Sausage Stew )韓國辛辣麵湯底香濃而微辣,勁多配料:香腸、午餐肉、年糕、麵、焗豆,紅辣椒、青辣椒、洋蔥蒜頭、蔥、芝士...整個部隊鍋豐富食材同惹味.😋😋
之前食過
“Goobne Chicken "幾好味,
在荃新天地行街,
又見到分店
再食烤雞🐔

藍橙沙冰🍹
夏天飲
涼到入心嘅藍色沙冰,
甜甜地仲有橙嘅香味.

鯊魚之淚(酒精/無酒精)🍸
Shark Blood Rita
( Alcohol / Non Alcohol )

非常特別嘅雞尾酒,
仲有一條鯊魚仔裝飾,
甜甜地入口順口,
仲可以揀有酒精同埋冇酒精.

蟹子沙律醬芝士雞蛋卷🥚🧈
雞蛋卷表面鋪滿紅色脆卜卜蟹子/千島沙律醬/新鮮沙律菜,
將熱辣辣雞蛋卷切開,
裏面嘅芝士流出
仲有拉絲添,
食到停唔到口.😋

果味醬油蒜香烤雞(無骨)🐔

烤雞焗到皮脆肉嫩,
仲係可以揀無骨,
啱曬我哋啲唔鍾意食骨嘅人,
韓國果味醬油嘅甘甜而咸脆,
仲有惹味蒜香非常好味.😋😋

部隊鍋🥘
Budae Jjigae ( Sausage Stew )

韓國辛辣麵湯底香濃而微辣,
勁多配料:
整個部隊鍋豐富食材同惹味.😋😋
2024-09-24 223 瀏覽
好耐無食韓國野今日行街好想食韓國炸雞見到呢間餐廳話佢無油炸主打健康烤雞我地二話不說就入左去🤓因為想食烤雞我地就叫左一個有雞既套餐chicken and more果味醬油蒜香烤雞呢個烤雞超大份 兩個人食真係食唔曬😂佢上枱熱辣辣出曬煙我地嗌左無骨既烤雞 貪佢啖啖肉🍗佢烤到雞皮好脆 脆到好似炸出黎咁但雞肉又非常之嫩滑咬落去仲係非常juicy 成口都係肉汁真係好好食!佢既醬汁亦都調得好好果味醬油偏甜 加埋蒜香既味🧄食極都唔會膩 蒜香仲令你越食越惹味鐵板海鮮煎餅🍕薄餅餅皮超脆咬落去卡卡聲 十分有驚喜海鮮都唔少 有章魚🐙蝦🦐蜆等等加起來入面煙煙韌韌成個口感都好豐富!最後叫左兩杯飲品藍莓特飲🫐藍莓汁溝梳打非常適合同烤雞薄餅一齊食藍莓汁同梳打比例合適甜度適中 加埋梳打既氣泡飲完非常醒神!香茅茶🍵雖然佢係茶包沖 但佢個茶杯好似碗咁大😂除左香茅味仲有少少檸檬香幾特別既味道😋最喜歡呢間餐廳既雞主打健康非油炸岩哂為食又想健康既我地😝
好耐無食韓國野

薄餅餅皮超脆
咬落去卡卡聲 十分有驚喜
海鮮都唔少 有章魚🐙蝦🦐蜆等等
加起來入面煙煙韌韌
成個口感都好豐富!
鐵板海鮮煎餅

幾特別既味道😋

最喜歡呢間餐廳既雞主打健康非油炸
岩哂為食又想健康既我地😝
2024-09-22 134 瀏覽
呢間開咗好多年嘅韓國菜,相信大家都唔陌生,餐廳主打非油炸烤雞。烤雞以7種香料醃製最少24小時後再烤,雞肉嫩滑且無油膩感。荃灣同旺角分店係我最常幫襯,咁多年都仲keep住水準。果味醬油蒜香🧄烤雞 (無骨) Fruity Soy Garlic Chicken (Boneless)呢款係我最愛嘅烤雞,除咗果醬味濃郁之外,每一啖都食到🧄蒜香味,一啲都唔滯。鍾意醬汁同蒜味🧄嘅,點呢款就冇錯啦😉。韓式雞蛋卷 Special Egg Roll呢款都係每次食韓式嘢必點嘅菜式之一,份量好足料之外,賣相有啲似飯卷咁,主要係用雞蛋包住青瓜、紅蘿蔔、紫菜、午餐肉等等。🍋檸檬特飲 Lemon Ade最後點埋杯檸檬特飲,真係消暑又解渴。

果味醬油蒜香🧄烤雞 (無骨)

韓式雞蛋卷 Special Egg Roll

🍋檸檬特飲 Lemon Ade
最後點埋杯檸檬特飲,真係消暑又解渴。
2024-09-21 110 瀏覽
之前幾次去其他分店都係食UFO芝士火鍋,今次想食點心,所以特登揀咗荃新天地呢間分店,感覺坐得幾舒服,而且近我朋友屋企,所以好方便。朋友話好想食烤雞,但係呢個朋友特別麻煩,唔鍾意食骨,剛好呢度有好啱佢食嘅無骨烤雞,我哋揀咗果味醬油蒜香烤雞 ,又香又甜,再加少少鹹味,絕對有umami flavors。呢隻味道真係會食完一舊想再食第二個,其實如果以後外賣返屋企睇住電視食都真係幾正。至於飲品方面,就要咗鯊魚之淚,唔單止樣貌好靚,打卡一流,連味道都唔錯,因為唔會死甜。後來我自己都加咗一份辣椒脆烤雞,不過今次就要咗有骨嘅,因為我自己覺得始終有骨嘅雞肉係比較嫩滑啲,呢度個辣椒醬汁嘅辣度亦都控制得剛剛好,加埋脆脆嘅外皮,真係會覺得自己去咗韓國食緊炸雞。食得韓國嘢就梗係要叫埋部隊鍋啦,Budae Jjigae 係我哋以前讀書年代最鍾意食嘅都可以話係窮人恩物,加上我朋友勁鍾意食sausage,而呢度個base亦都好濃郁。

2024-09-21 107 瀏覽
係荃灣行完街,突然之間想食炸雞就即刻諗起食韓式炸雞好出名嘅Goobne chicken ,咁啱附近又有一間,咁當然要食啦。見到Menu俾個烤雞吸引咗,所以叫咗個果味醬油蒜香烤雞 (無骨)。無骨嘅烤雞啖啖肉,食得好滿足。雞肉好Juice,一啲都唔柴,而且又有蒜味,加埋甜甜地嘅果味,就係好好味。另外叫多個韓式雞蛋卷,一上枱見到個雞蛋卷勁厚,勁足料,勁有蛋味,入邊嘅餡料勁多,好實在。仲可以配埋芝士醬、芥末醬或者茄醬,全部醬都好夾,食落又唔同嘅風味。最後,飲品試咗佢哋個signature drink,鯊魚之淚,仲要有分有酒精同埋冇酒精版本,類似雞尾酒咁,配合埋啲沙冰,夏天飲真係好解暑,而且佢仲有條鯊魚喺度,幾有特色。

2024-09-21