2015-10-03 2022 瀏覽
銅鑼灣明珠拍完拖看完戲後,誰也不想歸家,小喵就一定到 Green Waffle 吃過飯才回家,點解?方便麻,下一層樓就是了。Green Waffle 門口永遠都是充滿人龍,無論多夜,都是充滿一群群的後生仔,排隊等位、等結婚、等車、等買樓、連買個芝士撻都要排隊、都已成為香港獨有文化之一,你想打尖,Sorry,問下後面排緊隊既人先啦。Green Waffle 的牆身都是很Green 的,用上空氣草作裝飾,不用打理。最近轉季,餐廳也隨著轉季,出了數款秋季的飲品,小喵點來了最新推出的桂花薑蜜,賣相很精緻,陣陣的桂花香從杯子飄送出來,外子甜美的桂花薑蜜,味道一樣香甜,相反薑的味道不太辛辣,可叫餐廳加點熱水中和一下。小喵這位素食人,就點了這個菠菜水煮蛋英式窩夫,論賣相她毫不輸蝕,差一點點就要給滿分。窩夫上鋪了菠菜、溫泉蛋、檸檬蛋黃醬跟炸薯粒,先說好的吧,炸薯粒是最好食,因為香口,總沒有理由拒絕,外脆內軟,愛熱氣朋友之選。溫泉蛋沒有味道,而菠菜我死也咬不斷,差一點還哽著。OK!!炸薯粒有幾好食??我前後ENCORE 了第二碟,你話好唔好食。不過呢個單點炸薯粒就一定要問下侍應,因為餐牌係冇,唔知有冇人
銅鑼灣明珠拍完拖看完戲後,誰也不想歸家,
方便麻,下一層樓就是了。
你想打尖,Sorry,問下後面排緊隊既人先啦。

最近轉季,餐廳也隨著轉季,出了數款秋季的飲品,
小喵點來了最新推出的桂花薑蜜,
賣相很精緻,陣陣的桂花香從杯子飄送出來,
桂花薑蜜 Hot Osmanthus Ginger Tonic
小喵這位素食人,就點了這個菠菜水煮蛋英式窩夫,
論賣相她毫不輸蝕差一點點就要給滿分。
A7 菠菜水煮蛋英式窩夫 Eggs Florentine
窩夫上鋪了菠菜、溫泉蛋、檸檬蛋黃醬跟炸薯粒,
溫泉蛋沒有味道,而菠菜我死也咬不斷,差一點還哽著。
OK!!
炸薯粒有幾好食??
我前後ENCORE 了第二碟,你話好唔好食。
不過呢個單點炸薯粒就一定要問下侍應,因為餐牌係冇,
唔知有冇人同小喵一樣會單叫SIDE DISHES。
Home fries 炸薯粒
這裡打著名號是賣Waffle,那有不吃的理由,
我地前後點了 2 個waffle,
第一個朋友因為喜歡吃berry,所以點了這個雜莓,
但我就對莓不是太好,因為怕酸,
以雪糕我地就 upgrade 左 雪糕的名牌movenpick ,
名牌是不同,就是香滑得多,帶出榛子的香味。
Berry Waffle Delights
2015-09-11
A7 菠菜水煮蛋英式窩夫 Eggs Florentine
Home fries 炸薯粒
Berry Waffle Delights
2015-10-03 1695 瀏覽
約左朋友係銅鑼灣聚會,見甘多好評梗係要試下。。用餐時間為個半鐘。人齊先俾入。。我見成個翡翠明珠d餐廳都唔爆,得哩間full曬。。心諗實無死呀4條友叫左4個野食。。超級推介水牛城雞亦,酸酸甜甜辣辣超開胃。。而左下的薯仔牛柳粒亦好惹味香口,應該係哩度招牌至一。。那個洋蔥牛肉包上枱熱辣辣味道亦不錯,薯條亦夠脆。。唯獨係那芝士白汁通粉比較漏。。比較適合芝士愛好者。。哩度既野飲真係好足料。。感覺好有心。。杯杯都好飲!最後梗係要叫埋窩夫食先夠完美我地叫左斑蘭味。。夠香又唔漏。。一人一塊剛剛好!而且哩度侍應都好有禮貌。又經常添水。。額外加分。。下次會再黎!

哩度既野飲真係好足料。。感覺好有心。。杯杯都好飲!

最後梗係要叫埋窩夫食先夠完美
我地叫左斑蘭味。。夠香又唔漏。。一人一塊剛剛好!
  • 水牛城雞亦
2015-10-02 1352 瀏覽
平時中環店一定要book位先會食,今日去銅鑼灣店12:45左右,去到就有位,不用等Lunch set 蘋果雞肉薯粒鑊仔 $86 (6.5/10)見朋友上次食薯粒食得好滋味,今次我都試下先~ 個鑊仔賣相不錯,薯粒和雞肉粒上布滿車打芝士,和兩隻温泉蛋。食之前將芝士和蛋同薯粒拌好,另一隻蛋就直接食。薯粒,雞肉同芝士都幾match,可惜食多幾啖就開始覺得油腻和單調。雖然蘋果令整個菜無咁'漏',但就有點蘋果還蘋果,薯粒還薯粒的感覺,整體不太協調。由於太heavy的原因,食了三分之二已經食不下去了。推薦薯粒鑊仔,但建議幾個人share食,否則會好漏。set lunch 附送的waffle (8.5/10)可以加$7跟個雪糕,今次因為太飽,所以無加到。waffle 暖暖的,外脆内軟,加上syrup 食就perfect。waffle 好鬆軟,食到停不到口! 極級推薦

set lunch 附送的waffle (8.5/10)
。waffle 好鬆軟,食到停不到口! 極級推薦
2015-09-28 1358 瀏覽
在銅鑼灣等早場電影,打算快快手吃個早餐,見Green Waffle在早餐時段都算多人,心想應該不錯,就決定吃這間!二人都不算肚餓,一人一份甜品類早餐都剛剛好~窩夫新鮮熱辣整起,外面鬆脆,一切下去,好似macaron的外層般薄薄的脆開;內裡香甜鬆軟,熱辣辣配著雪糕食很正!本來喜好肉桂,但香蕉加熱後有點酸味,配上肉桂後變得怪怪的,不知道如果燒上焦糖面是不是更好?薯粒好脆,不會炸得只剩外殼,裡面還能吃到軟軟的薯肉;熱香餅頗厚,中間是朱古力夾心,上面也鋪了朱古力粒,但熱香餅未熱得溶化朱古力粒,切下去時刀上會沾滿朱古力醬,不浪費的我也刮下來吃,所以吃到甜牙牙貪心之人:如果早餐可以配咖啡就好啦~
肉桂香蕉配雪糕窩夫
薯粒配朱古力熱香餅

貪心之人:如果早餐可以配咖啡就好啦~

2015-08-30
$85 (早餐)
肉桂香蕉配雪糕窩夫
2015-09-28 915 瀏覽
可能是假日的關係,平時總是滿客的green waffle diner,今天竟然有很多空位,對於客人的我來說更好,方便入座今天可能人小的關係,服務更好,侍應們非常貼心我點了一個朱古力綠茶waffle,綠茶雪糕味道濃郁,waffle也相當鬆脆,份量作為單人吃,也相當足陪就這樣,渡過一個寧靜的晚上
今天可能人小的關係,服務更好,侍應們非常貼心

就這樣,渡過一個寧靜的晚上
是日又即興的跟朋友去做腳底按摩, 之前跟朋友提過GREEN WAFFLE DINER的食品不錯, 所以打算帶她試試, 去年吃的時間人好少(差不多時間), 沒想到大半年多生意好了這麼多, 下次真的要訂位呢還好, 大慨等了20分鐘就有位了其實餐牌上晚餐食品不算太大, 要選擇不難先上的是牛扒粒薯粒鑊仔:裡面有牛扒粒, 炸薯粒, 磨菇, 洋蔥, 2隻溫泉蛋及車打芝士牛扒粒味道好香口, 不會覺得好乾或是好韌, 炸薯粒比牛扒粒細少許, 車打芝士現炸薯粒當然好味, 是這道菜不錯的綠葉! 磨菇吃起來不多, 但中和了吃牛/ 吃炸著粒的膩, 溫泉蛋的確還是流心的, 我們選舉就這樣吃, 下次試試撈起來吃可能都會不錯但略嫌芝士不夠美式勁厚車打芝士白汁鑊仔通粉: 這個比我想像中有點出入, 吃起來白汁味比車打芝士味重得多, 吃到第2-3啖時已經非常的膩, 白汁蓋過車打芝士的味道, 而再沒有其他的肉/ 配菜中和, 芝士不夠多, 吃起來沒有想像中的好味香脆雞翼 - 水牛醬汁雞翼(中辣): 上次跟男友吃時覺得非常的好味, 但今次覺得水準有失, 先是雞翼不夠香脆, 雞翼皮有點淋, 吃落不夠香口, 另外水醬汁不夠濃, 令正
還好, 大慨等了20分鐘就有位了

其實餐牌上晚餐食品不算太大, 要選擇不難

先上的是
牛扒粒薯粒鑊仔:
但略嫌芝士不夠
牛扒粒薯粒鑊仔
美式勁厚車打芝士白汁鑊仔通粉
美式勁厚車打芝士白汁鑊仔通粉
香脆雞翼 - 水牛醬汁雞翼(中辣)

上次跟男友吃時覺得非常的好味, 但今次覺得水準有失, 先是雞翼不夠香脆, 雞翼皮有點淋, 吃落不夠香口, 另外水醬汁不夠濃, 令正體配搭不足, 而且雞翼上的醬汁亦不夠多, 食落味道有點到喉唔到肺的感覺
香脆雞翼
脆脆雞腿餐 - 秘制特脆香滑炸雞腿3隻, 燒汁薯蓉及雜菜沙律:

最後的是脆脆雞腿餐, 這個真的有點接受不了, 雞腿賣相不夠吸引不在話下, 食落雞肉有點"鞋", 三隻大大的雞腿只有一小兜的醬汁, 完全不夠, 但如果加醬汁, 每隻雞腿要加$8, 這也太不像樣了吧.....在不夠醬汁的情況下, 要吃下整隻雞腿都幾難頂....
不過燒汁薯蓉比想像中好味, 薯蓉裡面有些薯蓉粒比較大, 食落口感不錯
雜菜沙律的菜有點不夠新鮮
脆脆雞腿餐
題外話/補充資料: 不知是不是出名了, 生意好了, 感覺食物質素下價, 吃不到當初的味道, 好多的食物都以芝士做主打, 的確吸引不少愛芝士之人前來, 但可惜不夠芝士卻令整體評分下降 另外一題, 店舖是半開放式的裝修, 以商場冷氣不夠應付, 而且店內燈頗強, 愈吃就愈熱
2015-08-07
20 分鐘 (堂食)
牛扒粒薯粒鑊仔
早前與友人去了銅鑼灣的Green Waffle Diner 食飯. 來到這裡, 當然要點佢地的薯粒鑊仔, 有朋友食過話不錯, 所以我又要試下.薯粒鑊仔有多款選擇, 我比較貪心, 想樣樣都試下, 便點了多寶鑊仔薯粒. 材料相當豐富, 有香腸, 煙肉, 牛扒粒, 炸薯粒, 磨菇, 2隻温泉蛋和車打芝士.上枱時已經聞到香噴噴. 由於是用鑊仔上枱, 能夠一直保持熱度, 但大家要小心, 不要俾鑊仔邊整到.我首先整穿其中一隻温泉蛋, 蛋黃流出.蛋黃沾在各款材料上, 多了一份蛋香. 另一隻温泉蛋, 我就直接咁食, 口中充滿了蛋香. 牛扒粒夠腍身, 又不會覺得好乾, 牛味尚算濃郁.炸薯粒外皮香脆, 沾滿了車打芝士, 芝士味香濃, 再配上磨菇, 煙肉和香腸配料, 非常好味.甜品當然不少得.我地決定食窩夫. 而且仲要是自選口味. 可以跟着以下的步驟選擇自己的喜好.我地點了黑朱古力窩夫, 鮮忌廉, 煉奶, 拖肥碎和意式雲尼拿碎朱古力.上枱時是分開上, 客人可以因應自己喜愛而放上啱自己的份量, 這樣就最好不過.窩夫幾厚身, 外皮微脆, 內裡軟身, 這口感不錯. 我地點了黑朱古力味, 所以有香濃的朱古力味, 而

多寶鑊仔薯粒

上枱時已經聞到香噴噴.

我首先整穿其中一隻温泉蛋, 蛋黃流出.
蛋黃沾在各款材料上, 多了一份蛋香.

另一隻温泉蛋, 我就直接咁食, 口中充滿了蛋香.
牛扒粒夠腍身, 又不會覺得好乾, 牛味尚算濃郁.
甜品當然不少得.

我地決定食窩夫. 而且仲要是自選口味.

可以跟着以下的步驟選擇自己的喜好.

窩夫
窩夫幾厚身, 外皮微脆, 內裡軟身, 這口感不錯. 我地點了黑朱古力味, 所以有香濃的朱古力味, 而且內裡仲有朱古力, 特別好味.
再配上脆脆的拖肥碎, 鮮忌廉, 煉奶和雪糕, 口感豐富.
  • 多寶鑊仔薯粒
  • 窩夫
2015-09-03 2336 瀏覽
(葉問mode) 難得太座想睇映畫戲,就應承過佢去睇,順便在附近食個晚飯先返屋企。食西餐喎!佢!梗係開心頂喇!餐廳好多人,要等一會才有位,還要是吧檯,其實無所謂,可以看到waffle製作過程。太座第一時間選了是日晚餐,有沙律或湯,主菜和甜品,包咖啡或茶,還可半價轉特飲。我則選擇單點,沙律和意粉已夠。飲品轉了沙冰,一杯叫Pink Lady, 材料有桃,士多啤梨,蘋果汁,酸酸甜甜,幾開胃;一杯叫Rocket Fuel,有芒果,菠蘿,是用真正的芒果打蓉,幾好飲。太座選了熱湯,甘筍忌廉湯,三文魚伴香草雜菜扁意粉。甘筍湯是用甘筍打蓉,有些忌廉在面,幾香滑,最欣賞是夠熱。我的波蛋火腿雜菜沙律配黑醋汁,最得我心是那些煙肉,燒得香噴噴,雖然是多吃無益,但我甚少吃,偶爾吃一次,無傷肝!波蛋半熟,流出蛋汁,連沙律吃,黑醋汁很美味。太座的主菜來了!三文魚伴香草雜菜扁意粉,件三文魚份量不算太大,但以套餐來說還算合理,三文魚滲出香草的芬芳,煎得香滑,扁意粉中混有青瓜絲和菇,口感豐富之餘,還多幾分健康。我最愛吃粉麵,又喜歡pesto醬,香蒜白酒扁意粉最合我意,原本淡黃色的扁意粉都變成綠色,證明pesto 醬下得重
Rocket Fuel
Pink Lady
甘筍忌廉湯
波蛋火腿雜菜沙律配黑醋汁
三文魚伴香草雜菜扁意粉
我最愛吃粉麵,又喜歡pesto醬,香蒜白酒扁意粉最合我意,原本淡黃色的扁意粉都變成綠色,證明pesto 醬下得重手,松子的果仁香,羅勒的清香,芝士的乳香,加上蒜香和白酒,真心讚好!
香蒜白酒扁意粉
甜品有窩夫伴雪糕及新鮮生果,窩夫只得半個,每人吃一角,剛好!有青蘋果,士多啤梨,顏色配搭很豔麗,雪糕質素一般,但無傷大雅,主要是想試 waffle,外皮脆,內裏有蛋香,有水準。這一餐,太座吃得滿意。
窩夫伴雪糕及新鮮生果
喜歡睇映畫戲的話,可以下次再來吃過。
題外話/補充資料: 可能餐牌是視光師寫的,隻隻字都好細隻,密密麻麻,好彩我重睇到。
Pink Lady
甘筍忌廉湯
Rocket Fuel
香蒜白酒扁意粉
三文魚伴香草雜菜扁意粉
窩夫伴雪糕及新鮮生果
波蛋火腿雜菜沙律配黑醋汁
通常一間食肆門外人籠愈長愈受歡迎代表愈好食,因為香港地香港人對食的要求愈來愈高,不怕你貴,不怕要等,只怕難食!又對,番工朝九晚五做隻貓做隻狗,放工點都要對自己好少少!由個胃開始也很能理解。朋友今晚帶我來食的這間green waffle diner真的無介紹錯,吃過一定番尋味,所以門庭若市,還好我們在peak hour前到,否則有得排了!先來杯coffee提提神開開胃也許已經成為了我的習慣了吧!自從愛上了喝咖啡以後,每到一處,也總愛試試他們的咖啡。這杯長杯mocha latte macchiato 質感挺豐厚,苦澀味較輕,甜度較高,很合我胃口!可惜長杯的設計令咖啡很容易變涼。見到有一整頁的All day breakfast 可能是令我愛上這裡的主因吧!其實All day breakfast真的十分適合我,這個份量剛好是晚餐的份量,又有至like的多士,又有太陽蛋仲有薯仔潻,完全是我杯茶!平日的All day breakfast通常得一至兩款,而且必配煙肉火腿腸仔等,對於不食豬肉的我,實在不是味兒!今次終於食到了!因為超過十款的All day breakfast最後我揀了配牛扒,yeah~

最愛All day breakfast

今次終於食到了!因為超過十款的All day breakfast最後我揀了配牛扒,yeah~~
這裡很好提供了一盒果jam一盒牛油給兩塊多士,我一塊塗牛油,一塊塗jam再放上已經被我吸吮了蛋黃的蛋白上去,大家都要試下,不說笑真好味!
另外那切到好細粒的薯粒非常香脆,完全體現了外脆內軟的最高境界!
牛扒是還好,雖不是和牛,也沒有入口即溶,可質素也算很不錯了,厚厚的一塊還頗有肉味!
才110元的all day breakfast 我要給它80分呢!

來到這裡朋友說那waffle是非吃不可的,因為是招牌菜,可是我實在飽,就只分享了她那份waffle的其中一件好了,點都叫食過下!那朱古力夾心waffle,格格特脆,外脆內軟很鬆軟,而且夾心有香濃的朱古力醬,很滋味。配以煉奶和忌廉,將味覺的層次感瞬間提升,果然受歡迎是有原因的!還可以加入Movenpick的雪糕,雪糕的名牌,整個組合無得輸啦!

2015-08-26
最愛All day breakfast
  • All day breakfast
2015-08-30 1405 瀏覽
銅鑼灣食野真係好多選擇,諗到頭都大埋,既然買左飛睇戲,索性喺戲院隔離食晚飯。地點就腳,嘢食一啲都唔馬虎!兩個人食,為咗留肚食鋪頭出名嘅Waffle就叫咗一個主菜一個小食,點知小食都好大份,飽到呢~main course叫咗芝士肉醬意粉,普普通通嘅菜式又做得唔錯喎,鑊仔上熱辣辣,芝士仲可以拉絲添。飽肚小食fish & chips,冇估到咁大份,炸魚鬆脆,幾唔錯。飲品揀咗杏仁片雲尼拿咖啡,雪糕融咗少少杯野就甜啲,好得意。雖然已經好飽,但都一定要試Wafffle!Mix berries,斑蘭底,配上movenpick雪糕,無限任加嘅syrup,好好味!!第一次食斑蘭窩夫,個味道幾新奇,冇一般斑蘭產品咁重味,反而係清清地嘅味道。
飲品揀咗杏仁片雲尼拿咖啡,雪糕融咗少少杯野就甜啲,好得意。
2015-08-07
2015-08-23 2564 瀏覽
今次第二次黎,咁岩可以坐到牆邊雙人位唔洗同人搭枱,張櫈都幾舒服同樣都係叫左牛扒粒薯粒鑊仔白朱古力WAGGLE配焦糖醬,士多啤梨雪糕飲品揀左PINK LADY先講PINK LADY係桃,蘋果,士多啤梨既特飲我覺得酸左D,味道都唔係幾好飲等左好耐都未有食物黎要催先有....先黎個白朱古力WAGGLE熱辣辣外脆內軟加埋焦糖醬同士多啤梨雪糕甜甜地,食落幾好味!最後黎個牛扒粒薯粒鑊仔今次試下芝士唔撈埋薯粒脆脆地薯仔肉又好淋,正!不過牛肉相對地少成碟兩個人食晒都唔覺得濟!我相信我每次黎都必定會叫呢個呀!
今次第二次黎,咁岩可以坐到牆邊雙人位
唔洗同人搭枱,張櫈都幾舒服
同樣都係叫左牛扒粒薯粒鑊仔
白朱古力WAGGLE配焦糖醬,士多啤梨雪糕
飲品揀左PINK LADY
先講PINK LADY係桃,蘋果,士多啤梨既特飲
我覺得酸左D,味道都唔係幾好飲

等左好耐都未有食物黎
要催先有....
先黎個白朱古力WAGGLE
熱辣辣外脆內軟
加埋焦糖醬同士多啤梨雪糕
甜甜地,食落幾好味!
最後黎個牛扒粒薯粒鑊仔
今次試下芝士唔撈埋薯粒
脆脆地薯仔肉又好淋,正!
不過牛肉相對地少
成碟兩個人食晒都唔覺得濟!
我相信我每次黎都必定會叫呢個呀!
2015-08-22
  • 牛扒粒薯粒鑊仔
2015-08-22 2163 瀏覽
最近總是同阿媽二人世界去吃好味的餐廳,為人兒女真是陪下自己的至親,父母辛苦養大自己,我抽下時間同她去吃好一點餐廳,今晚又同阿媽去下CWB行下街,我們行了一陣之後又到要吃晚餐時間,就在百德新街附近一個商場見到一間裝修唔錯西餐廳,我又見到全日早餐,近年來興起不少餐廳有出全日早餐,M記個D當然唔計算在内,我有去過幾間,當中有伏有唔伏呀,今次來CWB這間又如何呢,我們去到店鋪門口有不少人等位,2人容易揾到位,只是等了10分鐘就有座位,店員安排二人枱給我們,我同阿媽坐下之後,我看下午 餐牌,我點了輕量全日早餐,話是輕量早餐,依然好豐富,價錢98元,阿媽叫咗魚柳白汁長通粉,另外再叫兩杯沙冰,我講下自己點輕量全日早餐,有半份窩夫+2隻蛋+2條腸仔+薯粒+2件多士,店員話薯粒可以轉,我冇轉到其他,蛋就揀咗平時愛吃太陽蛋,膈仔加了些小黑椒,不期然想起友人IG個張似煎燶咗黑椒腸,今次來這間水準有唔同,腸仔味道有些小黑掓味道,我覺得都OK,窩夫的口感好脆又不會太硬,味道幾好,多士查牛油,我覺得牛油味好香,阿媽查果醬,她話好好味,我覺得一般 ,她所叫長通粉亦都不錯,它的沙冰用水果制作,天然健康美味,服務亦都幾好,至於環境亦都好好,地方夠大,座位亦坐僧舒適。價錢亦不是太貴,平均120元一個好抵食,下次會再去
2015-08-20
2015-08-20 1857 瀏覽
很美國風的一餐如果你喜歡香口 芝士 西餐 窩夫 是但一樣 都值得黎試 怕太芝士好漏所以叫左呢個薄餅 正 炒蛋腸仲有蔬菜加埋車打芝士點綴已經好香加埋sour cream 食絕配兩個女仔所以一個主食兩人分夠哂 仲可以叫個甜品窩夫 我喜歡它不像外面的厚實 鬆脆得黎好滋味唔太滯 岩岩好最後飲料是需要的The pink lady, fresh n juicy配呢D重口味既食物 一流牙最後個服務員應該係經理個D 好nice咁不停幫我地fill 水 仲問我地岩唔岩食 好親切 服務都好好 要再番去試下其他)
很美國風的一餐

我喜歡它不像外面的厚實
鬆脆得黎好滋味
唔太滯 岩岩好

最後飲料是需要的
The pink lady, fresh n juicy
配呢D重口味既食物 一流牙

要再番去試下其他
15 分鐘 (堂食)
  • waffles
2015-08-20 1676 瀏覽
今晚又同阿女出去銅鑼灣行街,在百德新街附近行下,行到附近時侯發現一間環境幾好西餐,這間原來有好多人排隊,應該幾好,今晚吃下這間,我同阿女各自叫了長通粉同全曰早餐,另加2杯飲品,沙冰使用水果來制作,十分健康,長通粉又不錯,阿女叫全日早餐又幾好,服務又好好,店員好熱情招待客人,環境又好好,價錢又不是太貴,十分抵食
沙冰
長通粉/全日早餐
2015-08-20
沙冰
長通粉/全日早餐
  • 全日早餐
2015-08-18 1290 瀏覽
今晚約左朋友食飯,襯佢未到先去定幾間餐廳拎飛仔,最後揀左間最少人既Green Waffle Diner。2個人唔嗌得多野,但鑊仔薯每次都係必點既菜式,今次揀左多寶鑊仔薯粒,意粉類就要芝士白汁長通粉,最後就以窩夫作甜品收尾。Meat Lover Skillet超愛呢度既鑊仔薯,好香好濃,薯仔切粒煎香,外皮帶點脆口,內裡就軟棉棉,配搭各種既配料,包括香腸、煙肉、牛扒粒、磨菇、炸薯粒、洋蔥,令單一既薯仔添上不同既味道,精華所在,當然係濃郁既車打芝士,熱力令芝士半溶依附係薯粒配料之上,拉起仲有一絲絲既芝士,呢件事實在太過邪惡,最後加上溫泉蛋2隻,厲害既係半熟蛋係熱辣辣既煎Pan上,仍然有蛋黃流出,令味道添再上一個層次,完全係畫龍點睛。Carbonara除左獲仔薯,我地仲嗌多個主食,雖然Carbonara係相當大路既選擇,但都唔係間間餐廳整得好味,Green Waffle算做得唔錯,卡邦尼汁既稀杰程度啱啱好,每一條通粉都可以沾上醬汁,食完都唔見有太多汁剩係碟面,而味道亦算唔錯,蛋黃忌廉汁都好香,Overall都幾好。Mango Strawberry Fresh Waffle食完2道主菜,我地就嗌

Meat Lover Skillet
Meat Lovers Skillet
Carbonara
Carbonara
Mango Strawberry Fresh Waffle
食完2道主菜,我地就嗌左個窩夫做甜品,但呢個就令我有點失望,店名以Waffle作招徠,質素當然不能太差,但今次件窩夫真係唔太掂,好似仲未整熟咁,窩夫既基本外脆內軟完全做唔到,質感完全敗筆,唔太食到蛋香,生果味道亦都麻麻,可能唔係當做期,士多啤梨冇乜味,芒果都唔得甜,只有朱古力雪糕比較可取,唯一甜味所在。
Mango Strawberry Fresh Waffle
估唔到窩夫居然係最差既一環,可能係偶有失手,還好我唔太好甜食,而最緊要Skillet依然係咁好味,下次黎都會繼續嗌
2015-08-14