餐廳: Greenhouse
資訊:

2022-07-17 385 瀏覽
上星期同個仔下午5時半去Green House,諗住食個Early Dinner. 見到冇乜人,就即刻入去,侍應帶我去坐門口枱,我要求坐大小小的梳化位,佢哋堅持唔肯,又話訂晒枱之類,我話你咁多位,係咪真係訂晒?我話大約45分鐘可以交枱,佢哋死都唔肯,態度極差,到我走嘅時候,其他檯依然沒有客人,簡直賤格。食物也不是好,啲嘢油到死,味精又重!
2022-07-16 421 瀏覽
Express lunch $98 VS satisfying lunch $138如果你好似我咁對甜品情有獨鍾,我100%建議你食satisfying lunch!佢哋呢$40嘅差別除咗食物嘅選項外,仲有有無甜品食‼️佢嘅甜品係normal係甜品櫃你可以買走嘅蛋糕🤓 chocolate crunch cake $46/件,脆脆底,似opera,但呢嗰更出色🤤餐湯係紫薯湯,好飲🤤 沙律就多咗少少醬,建議飲湯🤓 講返主菜🤓 叫咗椰香咖哩吉列豬扒飯、同酥炸富貴鴨伴森巴醬配黑松露炒飯(要加$48)咖喱嗰個好好食,好足料😋 不過如果正價食,就有啲貴😂 到富貴鴨,有啲失望🙍,個鴨係好食😋但係個黑松露炒飯乾爭爭,都真係做得幾差😮‍💨 我要偷啲咖喱汁撈飯,你可以想像到😢飲品嗌最普通嘅凍檸茶,自己加糖非常好👍🏻總括嚟講,喺時代廣場嚟講評價都唔低嘅,但係好老實講有coupon先會嚟食💁🏻‍♀️ 佢未做到值返佢嗰original price,除咗嗰Cake🤓Original price $465,扣咗兩張$100,$265三個餐梗係抵🤓

飲品嗌最普通嘅凍檸茶,自己加糖非常好👍🏻

因為係Times Square 買完野,所以拎左一堆dining coupon, 可食滿200減100蚊,相等於半價! 見到Greenhouse呢日冇咩人就諗住試試✨ 但就有少少失望啦😅🔹照燒牛肉鵝肝煎蛋飯 $198聽落就好吸引,同好特別😂 上到黎就🙈 個兩隻蛋望落已經有啲失望😂 茶記都靚過佢可能😂 食落味道還可以,牛肉都叫剪得岩岩好,唔會硬,肉汁都不錯👍🏻 鵝肚都唔錯啊,同埋都叫幾大塊👍🏻 但係個飯底真係搞唔掂😷 好似一舊舊咁、又會乾🤦🏼 所以198咁嘅quality 真係 a bit overpriced 🤔 🔹小食拼盤 $268食落就唔錯嘅,拼盤包括以下小食: ▪️無骨雞翼▪️春卷▪️魷魚▪️蝦餅▪️串燒每款小食都炸得幾香幾脆,而且味道都唔錯😊 但係原價268呢個份量真係小左啲啲🤔 同埋同相都有段距離🤔 特別係個串燒,佢係好幼身,仲要淨係篤左一半..我睇左散嗌3串都要128😅 所以呢碟野係味道真心不錯,但價錢、擺盤仍有進步空間👌🏻🔹牛肉湯河粉配泰式牛肉丸 $138湯底味道幾濃郁,牛肉亦嫩滑、香口🫶🏻 泰式牛肉丸都幾好味,佢地嘅餸亦冇平時好怕嘅個種雪藏味,呢碗粉都不錯👍🏻 不過都係個句,13

🔹照燒牛肉鵝肝煎蛋飯 $198

🔹小食拼盤 $268
食落就唔錯嘅,拼盤包括以下小食:
▪️無骨雞翼
▪️春卷
▪️魷魚
▪️蝦餅
▪️串燒

🔹牛肉湯河粉配泰式牛肉丸 $138
湯底味道幾濃郁,牛肉亦嫩滑、香口🫶🏻 泰式牛肉丸都幾好味,佢地嘅餸亦冇平時好怕嘅個種雪藏味,呢碗粉都不錯👍🏻 不過都係個句,138蚊碗性價比不高 🙈

總括你問我,啲野食點,其實都唔錯,唔係差,特別係啲小食同碗粉都係好食嘅👌🏻 但冇用coupon 食原價埋單要6-700我就覺得性價比真係低左啲,亦都冇特別到大家要洗成倍價錢去食出面都食到嘅野🤔

有coupon之食豪dd😚是晚同妹子撐枱因為佢有coupon, 就去左時代廣場食其實有coupon但d餐廳本身唔係太平本身可能茶記一餐變左食貴左🤪不過係有吸引力既揀左Greenhouse叫左幾款食物沙嗲牛肉串🍢芝士煙肉串🍡芝士大啡菇串🍄每一串燒物都加個燒餅🤤😋炒芥蘭苗🥦有d油豬肋骨配黑松露粟米🌽焗薯🥔D骨好腍好吃粟米我一個人食晒食完好飽🫣埋單600幾 扣埋coupon每人$200唔駛😎正🤩..#唯有食是最治癒的
有coupon之食豪dd😚
是晚同妹子撐枱
因為佢有coupon, 就去左時代廣場食
其實有coupon但d餐廳本身唔係太平
每人$200唔駛😎
正🤩
#唯有食是最治癒的
2022-07-11 268 瀏覽
時代廣場可以用美食券優惠,這間餐廳一直也有參與,之前覺得能用優惠券,性價比還算很高,質素也不錯所以今天再去聚餐,點了四樣菜色結帳後$590只可用兩張美食券,因為每$200可用一張,離開之後拿出來換泊車優惠時仔細看收據才發現每一項價錢跟Menu 的完全不同,但當時埋單時只看了菜式是否全部已到就付款,因不虞有詐,怎麼想到它會每樣食品減$10或$20令整張賬單總數不能多用一張優惠卷!真的是奸商,欺騙食客!!!!
2022-07-03
優惠券
2022-07-06 258 瀏覽
On Monday 27/6/2022, we had a birthday dinner at Greenhouse, CWB. We stayed there from 6:00 – 8:15 pm. The food was satisfactory. The service was average but a Chinese young man (not sure if his name is ‘hin’)’s service is better than average. Well, his service should be set as the right standard for the whole restaurant. Our last order was a mango roti as we would like to have some dessert. To our surprise, we saw a lady server holding the dish and lighting the candle when delivering the dessert to us (though without any smile on her face nor uttering any word like “Happy Birthday”). On the plate we saw “Happy Birthday to Klement”. All of us appreciated the gesture though we didn’t make such a request at all. However, when we paid the bill, we noticed that there was a $20 charge for “Wording in Plate”. The appreciation was immediately turned to another surprise, an unpleasant one. It was a real bummer that the restaurant had made – We, the customers, did not make any such request; however, since it was a kind gesture or initiative of the restaurant to do so, it should not be charged. We do not understand the logic of the restaurant by going an extra mile but with a charge - it will simply cause disappointment and even anger from the customers to the restaurant.

Why the restaurant knew that day was somebody’s birthday? It was because we booked through Open Rice and Open Rice asked about the purpose of such booking. We could not find any terms or conditions stipulating that “There will be a $20 charge for Wording in Plate if you order something like a cake…”
2022-06-27
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
優惠券
2022-07-02 700 瀏覽
今日紅日但係打8號風球,諗住打定輸數留喺屋企食,結果打去呢一間餐廳度碰碰運氣,點知真係有位啊,所以就即刻同屋企人訂六位試一試。環境坐得幾舒服,而且呢個店舖都大間。我哋一行六人呢就叫8款食物加5杯嘢飲。小食拼盤,串燒同蝦餅幾香口,春卷鬆脆,有泰國嘅風味薯條配黑松露蛋黃醬:薯條香脆,正常發揮青咖喱青口特別推介,青咖喱呢嘅椰汁味香濃,不食得辣嘅人都可以一試北京填鴨嘅Pizza幾特別,用上北京填鴨嘅醬汁,用新穎嘅方法食北京田鴨值得一讚。松露焗豬飯相比起其他菜式就比較普通。BBQ Rib 好入味,肉質好淋😍😍燒春雞超級滑,全家人都大讚另外因為屋企人生日,就加咗$20係甜品上寫生日字句。甜品有好多選擇。最後呢就選擇左以下兩個甜品,絕無失望。佢嘅甜品不太甜,老人家都啱食。另外去飲品都好多選擇,我哋選擇左啤酒同埋以下四款嘅飲品,外貌都幾靚,飲落去唔太甜😍😍食完今餐之後,家人都好滿意,值得再來一次!!!

環境坐得幾舒服,而且呢個店舖都大間。

我哋一行六人呢就叫8款食物加5杯嘢飲。

小食拼盤,串燒同蝦餅幾香口,春卷鬆脆,有泰國嘅風味
小食拼盤

薯條配黑松露蛋黃醬:薯條香脆,正常發揮
炸薯條配黑松露蛋黃醬

椰香青咖喱青口,蜆

BBQ  Peking duck  pizza

松露焗豬飯相比起其他菜式就比較普通。
松露焗豬飯

BBQ Rib 好入味,肉質好淋😍😍
BBQ    Pork  Ri

燒春雞超級滑,全家人都大讚
沙薑燒春雞
Apple crumble
Vanilla crispy Baked  soufflé

食完今餐之後,家人都好滿意,值得再來一次!!!
2022-07-02
Vanilla crispy Baked  soufflé
  • 燒春雞
  • 秘製燒烤醬片皮鴨青蔥薄餅
2022-06-30 270 瀏覽
夜晚行完街差不多九點先搵嘢食結果唔少舖頭都準備關門本身想食台灣嘢不過佢已經截單立即就喺時代廣場搵第二間見到呢間人多但唔需要排隊就可以安排入座而且嘅錢都唔算太貴平均一個餸大概$128-178,當然再貴啲嘅都有。嘢飲都係大概$50起跳以銅鑼灣嘅商場來講價錢算係合理我哋兩個人叫咗一個紅咖喱雞飯 $138識落有唔少香茅味,用嚟送飯啱晒。一個黑松露雜菌芝士薄餅 $158雖然等到個飯食晒先上枱,但上枱嘅時候仲熱辣辣而且好大陣黑松露味另外叫咗杯珍多冰 $52同另一杯passion fruit smoothie $52本身我哋都驚唔夠飽不過食落其實好足夠我哋食食吓差不多就嚟10點都仲有人剛剛入場食。所以如果有心想食都真係建議預先訂枱穩陣啲唯一美中不足就係座位比較迫而且職員嘅服務真係比較唔理想疫情底下竟然同一個職員上菜收碟,易啲位職員亦完全唔見佢修完碟之後有消毒清潔雙手!而且也常在客人的側邊行嚟行去同自己同事傾偈見到廚房已經準備好疏乎厘,疏乎厘明明係要趁熱上枱,但係就係因為佢哋掛住傾偈遲遲未上枱結果疏乎厘就下榻 好彩個疏乎厘唔係我哋叫
夜晚行完街差不多九點先搵嘢食
結果唔少舖頭都準備關門
本身想食台灣嘢不過佢已經截單
立即就喺時代廣場搵第二間
見到呢間人多但唔需要排隊就可以安排入座

而且嘅錢都唔算太貴
平均一個餸大概$128-178,當然再貴啲嘅都有。
嘢飲都係大概$50起跳
以銅鑼灣嘅商場來講價錢算係合理

我哋兩個人叫咗
一個紅咖喱雞飯 $138
識落有唔少香茅味,用嚟送飯啱晒。
一個黑松露雜菌芝士薄餅 $158
雖然等到個飯食晒先上枱,但上枱嘅時候仲熱辣辣
而且好大陣黑松露味

另外叫咗杯珍多冰 $52

本身我哋都驚唔夠飽
不過食落其實好足夠

我哋食食吓差不多就嚟10點都仲有人剛剛入場食。
所以如果有心想食都真係建議預先訂枱穩陣啲

唯一美中不足就係座位比較迫
而且職員嘅服務真係比較唔理想
而且也常在客人的側邊行嚟行去同自己同事傾偈

好彩個疏乎厘唔係我哋叫
2022-06-29
1 分鐘 (堂食)
2022-06-30 218 瀏覽
雞蛋仔火鍋香港地真係愈來愈多新創意,只要改變下,連雞蛋仔都可以上得大枱🤣雞蛋仔火鍋做甜品,成件事真係勁igable,雖然係餐廳食雞蛋仔真係有D奇怪,但係見到幾枱人都食,就緊係要試試啦~除左有一底雞蛋仔之外,重會有吉士醬做個火鍋,士多啤梨同Brownie做個配菜~用雞蛋仔點吉士醬成件事好邪惡,但的確係好香,不過就無咩野大驚喜,$1xx個雞蛋仔都真係唔值🤔Greenhouse#天天飲食 #天天飲食_甜品控 #天天飲食_銅鑼灣評分:5/10#greenhouse #雞蛋仔 #雞蛋仔火鍋 #hkig #dessert #iloveeating #食評 #偽食家 #hkfoodblogger #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #掃街 #instafood #hkfoodies #foodphotography #colourful #sweet #foodphotos #軟雪糕 #食好西
雞蛋仔火鍋

香港地真係愈來愈多新創意,只要改變下,連雞蛋仔都可以上得大枱🤣雞蛋仔火鍋甜品,成件事真係勁igable,雖然係餐廳食雞蛋仔真係有D奇怪,但係見到幾枱人都食,就緊係要試試啦~除左有一底雞蛋仔之外,重會有吉士醬做個火鍋,士多啤梨同Brownie做個配菜~

Greenhouse
#天天飲食
#天天飲食_甜品
#天天飲食_銅鑼灣
評分:5/10

2022-06-21 238 瀏覽
今日約左2個best fd gathering, 朋友揀左呢間餐廳都幾大,但枱與枱之間都幾近,環境比較嘈,唔太岩傾計野食選擇多,而且都特別,但我個人覺得佢甜品出色d...
2022-06-19 224 瀏覽
當日下午翻翻下工落好大雨,Lunch都唔知去邊度食好,唯有留喺室內就決定咗喺Times Square到食唔知點解唔係好想食中餐所以就揀咗呢一間fusion菜去食,啱晒各位同事嘅口味午市weekday 去食都唔使訂位Walk in都OK🫶🏻而且上菜速度服務都非常勤快午市套餐會包餐湯或者沙律~我哋所有人都叫咗餐湯質素就一般般啦唔太差嘅主菜方面我自己就叫咗個安格斯漢堡包🍔可能冇抱着期望嘅心態去食,所以覺得幾surprise,估唔到咁好食喎個漢堡非常好食,肉質鮮嫩就唔會太老套餐仲包埋甜品不過我就一般般啦

個漢堡非常好食,肉質鮮嫩就唔會太老
套餐仲包埋甜品不過我就一般般啦
2022-06-14 6460 瀏覽
今次真係失策啦😖Book枱Book錯咗日子好彩我同朋友本身都係Plan食飯先所以時間都叫做早直接Walk-in等咗一陣店員都已經安排可以座Tuna Salad Bowl -188以為綠色一粒粒個啲係牛油果點知原來係青蘋果嚟😂不過都唔會好酸,重幾爽口添個Sauce都調得幾好令到成件事好FreshTuna好咬口😋Shrimp Ricepaper Roll -128米紙卷個皮略嫌有啲厚同韌😓入面個炸蝦都幾香脆Lobster Baguette -158同想像中有啲岀入因為唔係太見到啲龍蝦肉🥹不過食落好鮮甜係屬於龍蝦肉嘅甜同彈牙呀😋Baguette都幾脆唔會好硬或者好韌Spaghetti Bolognese-158睇佢細細碟其實本身都驚會唔夠食不過食落發現原來都有幾多架喎🤣酸酸哋咁好開胃仲有佈滿住我喜愛嘅芝士🤣Crispy Greentea Souffle -148本身係諗住搵過另外一間舖食甜品但見到隔離枱叫好似幾靚咁我哋都係決定係度食埋啦🤣呢個脆皮都幾特別又脆又甜咁令到成個Souffle無咁單調一路食都食到淡淡嘅綠茶味就算唔用佢個Sauce都已經好夠味😋空氣感十足---Smoothies -5
今次真係失策啦😖
Book枱Book錯咗日子
好彩我同朋友本身都係Plan食飯先
所以時間都叫做早
直接Walk-in等咗一陣店員都已經安排可以座

Tuna Salad Bowl -188
以為綠色一粒粒個啲係牛油果
點知原來係青蘋果嚟😂
不過都唔會好酸,重幾爽口添
個Sauce都調得幾好

Cendol Coconut Shake -62
🌝🌝🌝/5
兩杯飲品都正常發揮啦🤣
2022-06-01
20 分鐘 (堂食)
  • Green  Tea  Crispy  Baked  Souffle
2022-06-03 550 瀏覽
呢間之前都有來過 都好多人食 因為有時代廣場coupon所以先咁多人食 但我沒有用coupon的 今日行過見無人就去食吓啦 坐底點咗個pizza,點知個服務員落錯單 等完又等 等完又等 足足等咗一個鐘 只係講咗句唔好意思 pizza又喊 完全難入口服務態度又差 前後同三個人講完 都只係話制作緊 人手唔夠 當時只有八枱客 如果滿座咁點算?一時又話落錯單 一時又話人手唔夠 一時又話等兩分鐘 我叫佢睇個安心出行有個時間顯示 即是我話比佢知已經坐咗喺度一個鐘到個pizza來到後 都完全食唔落 無晒胃口 最後打包走 感覺好唔舒服 心情底落 下次也不會再去光顧
pizza又喊 完全難入口

今日為咗用埋時代廣場張美食優惠券,所以就去咗Greenhouse食😙餐廳好大,有好多位, 而且有好多綠色嘅植物作為裝飾, 幾靚😍但係都要排一陣隊先入到去,而且人手唔係好夠,落單同叫埋單都要等好一陣😣不過個午餐set又幾抵食嘅😌<Lunch set> $138 Appetizer + Main + Drink + Dessert【和牛漢堡配黑松露蛋黃醬配薯條】~Wagyu Beef Burger with Fries我覺得個黑松露蛋黃醬可以再多啲同濃味啲,就會好食啲,因為而家整體個漢堡有啲乾🥲【香炸蜜糖單骨雞翼】+$38~Mini Honey Chicken Wings呢個雞翼炸得好脆, 有甜甜嘅蜜糖味, 而且單骨好方便食😍【牛奶朱古力脆脆蛋糕】+$38~Milk Chocolate Crispy Cake我覺得可以唔使加錢叫,入面似係朱古力mousse,麻麻地😣 我覺得原本跟餐嘅芝士蛋糕仲好食😋

<Lunch set> $138

【和牛漢堡配黑松露蛋黃醬配薯條】
~Wagyu Beef Burger with Fries

【香炸蜜糖單骨雞翼】+$38
~Mini Honey Chicken Wings
呢個雞翼炸得好脆, 有甜甜嘅蜜糖味, 而且單骨好方便食😍

【牛奶朱古力脆脆蛋糕】+$38
~Milk Chocolate Crispy Cake

2022-05-28 415 瀏覽
真係唔明點解會有咁多好評,上次嚟過一次,個感覺已經麻麻哋,果次走啲單亂晒,同一樣嘢嚟咗三次,但係我問啲侍應點解會咁樣,佢哋解釋話嗰日好多同事無返所以呢啲全部都係part-time唔係咁熟……但係諗住點都要俾多次機會佢啦點知今次仲差!上次只係啲服務員態度差但係食物都OK,點知今次仲大鑊,11:30嚟到 ,12:30 都未有嘢食,waitress 似夢遊,問佢咩都答唔清楚,嘢食一般般,上次嚟過點知原來一樣咁差大家唔好嚟啦
2022-05-28
現金券