餐廳: Greenhouse
資訊:

2022-05-13 760 瀏覽
趕住要去做野,唯有快快搵地方食,沙津清甜👍🏻👍🏻新鮮,甜品🍮🍮甜味適合,焗飯夠熱,擺得精緻😍😍😍牛肉嫩口,好味😋😋😋值得再叫,簡直又好味。
2021-10-28
呢間係主打fusion菜 亞洲菜為主食左兩次之後 決定要推介😚綠茶疏乎厘 $148空氣感 少少甜 剛剛好食飽左 再食佢都食得落可以一試Four Season Pizza $198推!幾好食 可以試曬4個味蕃茄 牛油果 黑松露蘑菇 芝士豬肋骨 基本上好軟身 好入味加分位係 粟米 上面灑左黑松露鹽😋烤雞炒意粉$158意外地幾好食 雞肉夠淋 唔會太硬但澱粉質 我會推 馬拉盞炒飯外貌平平無奇 但幾好食(外表冇特別 就冇影到 點知幾好食🥹)雲霧士多啤梨 $58好飲 士多啤梨味唔假唔會好甜 剛剛好
呢間係主打fusion菜 亞洲菜為主

意外地幾好食
雞肉夠淋 唔會太硬

但澱粉質 我會推 馬拉盞炒飯
外貌平平無奇 但幾好食
(外表冇特別 就冇影到 點知幾好食🥹)

雲霧士多啤梨 $58

Four  Season  Pizza
Pork  Ribs
雲霧士多啤梨
2022-05-07 474 瀏覽
因為coupons不斷係時代廣場消費,瘋狂買野後,發現好多食肆都關門,之後發現呢間,叫左一份烤粟米,一份沙律,一份生蠔,一份串燒牛肉,同埋一份類似All Day Breakfast😆生蠔都幾鮮甜,烤粟米好甜,好juicy,沙律好新鮮,好fresh,最正係串燒牛肉,好多汁而肉質唔鞋,今次食得好匆忙,無好好地品嚐美食,但整體黎講唔錯架~
2022-05-01 432 瀏覽
難得幾得放假 同朋友係時代睇完戲 即興行到附近 見到呢間幾靚 就係呢間食晚飯 室內佈置幾靚 有啲座位有個屋仔佈置 幾特別唔洗等位就入得 店員都好好 見我地坐低 專登比個籃仔比我地擺袋餐牌整得好吸引 串燒薄餅意粉樣樣都想食就點左三樣試 最好味係芝士脆脆意粉 芝士味香濃 好好味 推介 之後就上左松露焗豬排飯 都ok 豬排都軟林 不過黑松露飯味唔夠出 比上面醬汁稍為掩蓋左另外叫左個黑松露薯條 醬汁幾幾好味 薯條夠脆 不過如果改粗薯條會更好 飲品方便都幾出色 我叫左杯sweet mango foam 賣相好靚 有濃濃芒果味 不錯不錯
難得幾得放假

芝士脆脆意粉
2022-04-30
Sweet  Mango  Foam
芝士脆脆意粉
商場內的驚喜水準🙋🏻‍♂️Greenhouse經常聽朋友介紹係一間集合東南亞加西餐的餐廳 本身我對於食物既接受程度都非常之高 但試完之後呢間餐廳嘅質素同埋佢哋對於菜式嘅選擇一定係有試過好多次確保佢嘅口味適合大眾香港人🤩今次只係試咗兩款食品黑胡椒醬烤雞炒面($138) 烤雞有少少似平時日本嘅照燒雞肉 份量好大 這款食物本身用鐵盆上 所以食物上枱好耐之後都能夠保持夠熱 炒面方面有啲似日本街頭食到的熱炒底下仲連住蛋 感覺是一個炒麵奄列👍🏻👍🏻👍🏻酥炸富貴鴨伴森巴醬配黑松露炒飯 ($198)依個非常有驚喜的菜式 黑松露炒飯我個人感覺就硬左小小 同埋加咗粟米個炒飯味道比較一般 但係個炸鴨如果大家有食過duck&waffle 又或者係貴價法國餐既炸鴨 我可以話依個係有過之而無不及!!!鴨外面個皮口感非常脆 個肉汁都非常多層次 另外有一個類似茶餐廳嘅辣椒油 鍾意食辣嘅朋友一定會覺得好過癮😋另外餐廳份量夠曬大 一男一女的話男士肯定可以食多半份🤭非常推介喺銅鑼灣的話可以試吓呢間餐廳!5分滿分💛味道 4.5環境 4服務 4性價比 4.5
商場內的驚喜水準🙋🏻‍♂️

今次只係試咗兩款食品
黑胡椒醬烤雞炒面($138)

酥炸富貴鴨伴森巴醬配黑松露炒飯 ($198)

另外餐廳份量夠曬大 一男一女的話男士肯定可以食多半份🤭

非常推介喺銅鑼灣的話可以試吓呢間餐廳!

5分滿分💛

2022-03-13
  • 黑胡椒醬烤雞炒意粉
  • 酥炸富貴鴨配森巴醬
2022-03-02 523 瀏覽
再訪仍然覺得水準不俗·🍝黑胡椒醬烤雞炒意粉($138)同張相唔同樣既🤣不過都好吸引!雞肉入味肉質嫩滑,整體微辣惹味. 份量多好飽肚,仲要跟餐配餐湯/沙律、飲品同甜品!·🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬(+$38)追加薯條~幼身脆口,勁熱氣但忍唔住係咁食👻·📍 Greenhouse銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天10樓1004號鋪
再訪仍然覺得水準不俗

📍 Greenhouse
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天10樓1004號鋪
2022-02-24 384 瀏覽
今日lunch time嘅時候朋友介紹咗我去呢一間餐廳度食lunch,呢一度嘅lunchtime選擇都算好多,而且仲有錢財,甜品同埋飲品可以揀到!我自己今次就叫咗一個雞扒烏冬,呢一度嘅雞扒烏冬好好食,烏冬嘅面好彈牙,而且呢度嘅雞扒笑得好香,外皮非常之香脆

2022-02-15 338 瀏覽
銅鑼灣太多人,要搵間大啲嘅餐廳食飯先可以唔駛等咁耐位。而呢間餐廳主打係各國料理,唔同國家嘅菜式都可以喺度食到,啱晒有選擇困難症嘅人可以係一間舖頭諗吓想要食嘅嘢!距嘅環境舒適,坐得舒服,而且屬於多國菜式餐廳,食物款式和飲品選擇多,尤其是特色飲品🍹款式多,但食物味道偏重,甜品款式🍰特別,味道唔錯。價錢略為偏高,服務員態度親切有禮。咁d野食嘅外表打卡簡直一流,就算唔好食起碼都好睇先,不過其實味道都唔算太差只不過係有啲貴
2022-02-13 305 瀏覽
週末本想到時代廣場 Citysuper 購物,但因店內剛有確診個案,暫時停業。一場來到,都順道在時代廣場閒逛片刻,吃一頓下午茶才返家。是日決定於 Greenhouse 享用下午茶,主因是店家同時有鹹甜菜式供應。店內有大量「綠化」裝飾,花花草草隨處可見,而小編則在樹下用餐。小食拼盤內含春卷、蝦餅、蜜糖雞翼、椒鹽魷魚、牛肉及雞肉沙爹串燒。以煎炸品來說,各食品製作普遍比較油膩,從墊底紙的油漬也反映了有關情況。春卷及椒鹽魷魚的味道較預期淡。蜜糖雞翼以單骨形態呈上,食用時方便。蝦餅是小編唯一推介的小吃,香口彈牙。甜點方面,選定實而不華的香草梳乎厘。梳乎厘即點即製,端上時賣相脹卜卜。梳乎厘口感鬆化得來仍能保持一定密度,切開亦不會立刻塌陷。連帶表面外皮或鍋邊略焦部份享用,口感更富層次,亦更香口。梳乎厘的甜度適中,不論是否外加香草醬汁吃味道也不錯。多配一杯意大利泡沫咖啡作結,奶味重,啡味輕,沒有常見的拉花裝飾,只以朱古力粉灑面作點綴,十分平實。在 Greenhouse 享用下午茶,用餐環境舒適。食品方面水準持平,未見突出。以下午茶來說人均消費過二百元亦略感高水。
小食拼盤
香草梳乎厘
意大利泡沫咖啡

[12/2/2022;Sat]
2022-02-12
香草梳乎厘
2022-02-08 351 瀏覽
平日下午茶時間相對以前較為冷清餐湯 秘製海南雞意大利飯 - $176 未計加一雞份量係正常 冇特別驚喜配意大利飯感覺有啲唔太夾都係平時食海南雞飯 果3種醬汁 呢個飯應該唔會有下次美國頂級肉眼6安士配薯條 $186 未加一薯條即炸多香脆 好食牛扒5成熟啱啱好都嫩滑如果份量可以多少少會更好跟餐甜品 係隨機冇得自己選擇 呢一款係 朱古力 正常味道 已經唔唔得呢一個係咩名 味道普通 行出門口見到擺放甜品玻璃櫃 原來呢啲跟餐甜品要$56一件其實之前係時代買嘢送Coupon有係度食過晚餐果次晚餐明顯係比午餐出色!

平日下午茶時間相對以前較為冷清

味道普通

行出門口見到擺放甜品玻璃櫃
原來呢啲跟餐甜品要$56一件

其實之前係時代買嘢送Coupon有係度食過晚餐
果次晚餐明顯係比午餐出色!
2022-01-28 296 瀏覽
[ HKG - GREENHOUSE ] 🇭🇰 @greenhousehongkong 相信好多人食過 最好食就係佢個疏乎厘啦 食物味道正常一般 服務就麻麻 主要唔夠人手 最好一次性落哂單講哂你要嘅野 如果唔係你等10年先叫到人 仲唔保證佢記得 🙈 🖤Food 和牛芝士漢堡Waygu Beef & Cheese Burger $98 炸豬扒湯烏冬 Deep fried pork chop udon $98招牌脆炸單骨雞翼 greyhound famous fried chicken wings $98 黑松露鵝肝牛肉炒河粉 stir fried flat rice noodle ( cant taste any truffle flavour 最搞笑係英文係冇寫黑松露 ) $168Porcini mushroom & cheese spaghetti $88 Hawaiian pizza $88海南雞意大利飯 唔好叫!Blueberry cheesecake Matcha Soufflé 得依個係似樣啲❤️Deal ▪️Timesquare $50飲食券,最多可以用5張 另外滿300 we
[ HKG - GREENHOUSE ]

🖤Food

Hawaiian pizza $88

海南雞意大利飯 唔好叫!
Blueberry cheesecake
Matcha Soufflé 得依個係似樣啲

❤️Deal
▪️Timesquare $50飲食券,最多可以用5張 另外滿300 weekend 免費泊兩個鐘 weekday 3 hrs
炸豬扒湯烏冬 Deep fried pork chop udon   招牌脆炸單骨雞翼 greyhound famous fried chicken wings
Blueberry  cheesecake
Matcha  soffule
Hawaiian     Pizza
海南雞意大利飯
Matcha  soffule
2022-01-20 223 瀏覽
服務收費不一,只是買蛋糕,等候半小時以上、服務態度十分惡劣、不會有下次。十分差劣十分差劣影響客人心情, 前後一家買蛋糕就可單買兼🍰用優惠劵,我買時就必須買小吃,無恥。 不值得加一服務費,服務很差。
十分差劣

外賣自取
2022-01-13 4096 瀏覽
Time square 既dining coupon 優惠真係吸引左好多人流,每間可以用coupon既餐廳都迫到水洩不通,難得呢間仲有位,雖然食尾段,照殺餐廳好大,以歐陸田園風作主調,四周都吊左唔少綠色植物,燈光較暗柔和,都幾舒服香芒龍蝦沙律半邊既龍蝦,龍蝦肉真係好少,好彩芒果好甜,仲有青蘋果,成個沙律味道清新開胃雜錦黑松露芝士薄餅order左一陣就好快到,好彩食落唔係預先整定,都仲係熱辣辣,黑松露醬都幾多,所以味道都幾搶,面頭既火箭菜就可以減輕左黑松露醬濃烈既味道酥炸富貴鴨配黑松露炒飯第一眼見到用塊咁舊咁花既木砧板上菜令我覺得有d不安,酥炸鴨唔算好juicy,較乾身,味道還可以罷,唔係樣樣加左黑松露醬既食物就會顯得高貴同夾,炒飯呢個配搭就真係麻麻花茶茶壺好特別,既有歐陸風仲可以一壺兩用,上面係茶壺,下面就係茶杯,食完咁濃味既食物飲返杯花茶真係好舒服綠茶脆皮梳乎厘梳乎厘好大個呀,即叫即整製作需時,焗既時間真係岩岩好,加左大量綠茶粉,外皮又脆又香綠茶味,入面唔太濕又唔太乾,好食餐廳嚴重人手短缺,可能dining coupon 個個都做到無停手,想搵個侍應都要等好耐先有人理你,有d仲要扮睇

香芒龍蝦沙律

雜錦黑松露芝士薄餅

酥炸富貴鴨配黑松露炒飯

花茶

綠茶脆皮梳乎厘

餐廳嚴重人手短缺,可能dining coupon 個個都做到無停手,想搵個侍應都要等好耐先有人理你,有d仲要扮睇你唔到,唯獨是有個男侍應係比較好,其餘都好惡,快餐店水準,零服務,又係dining coupon 效應罷
2022-01-04 334 瀏覽
係TIMES SQUARE 行到攰勀地, 朋友又有D COUPON 係身,我地就入左呢間嗌左2個甜品黎試下當下午茶!😁😁😁😁😁😁先講環境, 都坐得幾舒服, 入面夠大,😍下午時間又唔太多人, 唔會太嘈,HEA一HEA都幾岩FEEL~🥳🥳🥳先講綠茶梳孚厘, 一上碟都真係好大碟,😱😱佢唔係行濃茶路線, 只係有輕輕既綠茶味,但新解做起熱烘烘, 真係好易一口接一口,好快就KO左🤫另外叫左蕉糖香蕉燉蛋,🥸個皮好脆, 入面又好滑,而且2個甜品都打卡一流!本身都好驚會食唔晒,點知好快就比我地2個女仔清晒..哈哈甜品果然係2個胃黎架😝偶爾係到坐下都幾享受啊 ~🤫當然, 有COUPON 就仲抵食啦哈哈🤗🤗
係TIMES SQUARE 行到攰勀地,
朋友又有D COUPON 係身,
我地就入左呢間嗌左2個甜品黎試下當下午茶!
😁😁😁😁😁😁

先講環境, 都坐得幾舒服, 入面夠大,😍
下午時間又唔太多人, 唔會太嘈,
HEA一HEA都幾岩FEEL~🥳🥳🥳

先講綠茶梳孚厘, 一上碟都真係好大碟,😱😱
佢唔係行濃茶路線, 只係有輕輕既綠茶味,
但新解做起熱烘烘, 真係好易一口接一口,
好快就KO左🤫

另外叫左蕉糖香蕉燉蛋,🥸
個皮好脆, 入面又好滑,
而且2個甜品都打卡一流!

本身都好驚會食唔晒,
點知好快就比我地2個女仔清晒..哈哈
甜品果然係2個胃黎架😝

偶爾係到坐下都幾享受啊 ~🤫
當然, 有COUPON 就仲抵食啦哈哈🤗🤗
2021-12-03
  • 甜品
2021-12-08 803 瀏覽
去完誠品,就過左嚟搵嘢食。本來只係想入嚟食個沙律做晚餐, 結果忍唔住叫咗其他嘢食。😆我哋order咗椰香青咖哩青口蜆+Four Season pizza +芝士焗蟹肉配多士椰香咖哩青口蜆,分量不大,但青口肉同蜆肉都好嫩滑,配埋個汁好惹味。Four Season pizza,即係有哂四種口味, 對於兩個人嚟講,pizza的份量超級大。 可以一次過試曬四隻口味都係一個唔錯嘅選擇,本人最鍾意係Five Cheese😍口味濃郁,但邪惡感十足🙈芝士焗蟹肉配多士, 蟹肉的鹹香味好突出, 漏晒黃油,配多士一絶!我地兩個人飽到不得了,無辦法再食得落個梳乎厘,唯有下次先再試~

10 分鐘 (堂食)