2020-11-07
星期六收工就係要食啲平日好難慢慢享受嘅嘢,例如牛扒🐮Grill 28係平日食飯時間經常full house嘅美式扒房之一,但星期六係可以自己包場🤣可能大家都holiday mood,連我12點去食嘅時候pasta of the day都仲未知🤣不過算啦,我平時嚟都係食牛扒😂Set lunch 可以揀湯、凱撒沙律同鴨胸沙律,之後揀主菜,然後甜品飲品二選一。首先上嘅係麵包🍞自家製所以食落好軟熟,質感似海綿蛋糕再濕少少,平時啲餐廳都會附牛油,但呢間本身個麵包入面有香草同洋蔥,就咁食已經好香,所以冇牛油同唔蘸湯都冇問題😋之後到湯,今日係甘筍湯🥕,佢唔係行特濃香滑路線,飲落仲會有少少蓉喺入面,所以飲得出係自家製,味道唔錯,口感就真係個人喜好啦😂之前飲過佢嘅蘑菇湯🍄都係行粒粒路線,主要都係靠裝飾嗰啲cream令佢飲落smooth啲,都好好飲👍🥩然後就到主菜grilled rib eye steak啦!首先一上菜就已經聞到勁大陣炭燒味,西冷同肉眼我都試過,但都係覺得西冷唔夠稔😂我叫medium rare,不過可能塊扒唔夠厚燒唔到咁生所以食落似medium,但係都好稔好香有牛味👍汁嘅話可以揀蘑菇汁🍄同
配菜嘅薯蓉同炭燒蔬菜🥦都好好食,薯蓉同啲湯一樣都係走粗礦路線,食落仲有一粒一粒薯仔嘅口感,但整體都係好滑,仲反而因為冇落咁多牛油落去冇咁膩tim!
蔬菜主要有南瓜、甘筍、紅椒同小西蘭花,炭燒過之後更加突出蔬菜本身天然嘅甜味,一邊食可以一邊中和返黑椒汁嘅辣🔥
最後我揀咗飲iced coffee,因為我聽到甜品係chocolate brownie之後我已經飽咗😂咖啡底好飲唔苦唔酸,加埋奶都好香,正常發揮☕
最後埋單$163,個人認為以grilled steak嚟講絕對係超值,其他嘢都係水準以上,係星期六日想搵個地方靜靜哋chill一chill嘅好地方😋