2022-12-22 27 瀏覽
Grind Size 係旺角區內好受歡迎嘅咖啡店,每次行過都會俾佢嘅「窮撚賣咖啡」霓虹燈吸引到。下午都好多人,絕對係休閒好時光嘅選擇,共有兩層。樓上裝修好靚,走復古味嘅波希米亞風,仲有榻榻米座位,邊食嘢邊打卡。蟹膏三文魚子、帶子、明太子手捲粉($158)充滿海水味嘅三文魚子份量多,兩粒帶子煎得鮮甜。手捲粉有咬口,中間係空心嘅。明太子醬好Creamy,整體調味好特別Matcha Milk($48)有好香濃嘅抹茶味,鮮奶亦好柔滑,拉花好精緻好靚,下午提神之選纏綿咖啡加雪糕($68)棉花糖,淋上濃郁咖啡🫶🏻GRIND SIZE (旺角)旺角通菜街10號地舖

蟹膏三文魚子、帶子、明太子手捲粉($158)

Matcha Milk($48)

纏綿咖啡加雪糕($68)
棉花糖,淋上濃郁咖啡

🫶🏻GRIND SIZE (旺角)
2022-12-20 44 瀏覽
🐙伏特加蕃茄意粉 • 原條深海八爪魚 $138超濃味意粉🍝~~好掛汁! 真係原條八爪魚🐙好彈牙😋😋不過我覺得可以再加返啲咸味更加好食😋🦀蟹肉明太子流心西班牙蛋餅$98自從上次食完覺得好好食,今次再食過!😆我唸呢個係名物黎!!佢今次比上次食既仲流心,我同翁伯都覺得佢太多水🥹唔𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐫𝐦係咪熟,但佢地話係正常係甘,不過佢地就換左個100%全熟比我😂,如果您地中意生啲既話就甘食係無問題架!味道都係一樣。入面有芝士、蟹肉、明太子好足料👍👍🐥炸雞球 $48好推薦食呢個😚😚😋點醬好好食,沙拉醬+辣粉 味道好過癮!雞球熱辣辣脆卜卜😍😋🥳炸粉唔厚👏👏☕️百利甜酒摩卡 $50超推薦🫶叫左少甜,無唸到甜酒摩卡甘好飲🥹👍其實佢啲特飲質素都係好高質好飲唔伏!👏

🐙伏特加蕃茄意粉 • 原條深海八爪魚 $138

🦀蟹肉明太子流心西班牙蛋餅$98

🐥炸雞球 $48

☕️百利甜酒摩卡 $50
  • 百利甜酒摩卡
2022-12-20 452 瀏覽
臨近聖誕唔少餐廳都開始咗聖誕佈置,要數最近遇過裝潢最有記憶點嘅,其中一間就係位於通菜街嘅「𝘎𝘳𝘪𝘯𝘥 𝘚𝘪𝘻𝘦」🎄 有時通菜街嘅朝桁晚拆難免會阻擋到通菜街嘅食肆,但店面嘅一個「窮」字霓虹燈就相對搶眼👀𝘊𝘢𝘧𝘦有兩層,樓下較光猛白淨,而上層嘅佈置就更有心思,復古嘅家具加上聖誕樹同燈飾,好有氣氛🎄食物除左擺盤靚,亦好有質素,份量多👍🏻 回頭率好高🥰《 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 》 $98 4.5 / 5最多人推介嘅西班牙蛋餅,賣相可愛,漲卜卜嘅外型仲有鮮艷嘅明太子同沙律醬做點綴🤤 食落蛋餅心有半流心效果,口感厚實而且配料足,相當開胃👍🏻《 流晒芝士日本和牛漢堡 》 $158 4.5 / 5芝士再加上芝士醬流晒出黎,形成一條芝士瀑布,夾住豐厚嘅和牛漢堡扒,份量大到足以幾個人分😍 和牛入口綿密而唔鬆散,調味溫和,所以更食到芝士嘅濃郁😋 薯條亦好大份,熱辣辣好脆👍🏻 《 不是飲品·凍檸茶 》 $78 4.5 / 5哩個甜品真係將檸檬同茶發揮得淋漓盡致,檸檬味嘅雪葩清甜又冰涼,再食一啖溫熱嘅濃茶心太軟,兩者十分融洽🤤👍🏻《 濃爆72% 𝘙𝘦𝘢𝘭朱古力鮮奶 》 $56 / 𝘊𝘰𝘭𝘥 4 /

《 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 》 $98 4.5 / 5

《 流晒芝士日本和牛漢堡 》 $158 4.5 / 5

流晒芝士日本和牛漢堡

不是飲品·凍檸茶

《 不是飲品·凍檸茶 》 $78 4.5 / 5

《 濃爆72% 𝘙𝘦𝘢𝘭朱古力鮮奶 》 $56 / 𝘊𝘰𝘭𝘥 4 / 5
朱古力之中72%可以話係最易入口嘅程度,唔會太苦澀,亦唔會甜到膩🍫 朱古力味仲好香濃,順滑可口😋

———————————————
不是飲品·凍檸茶
  • 濃爆72%real朱古力鮮奶
  • 不是飲品 •凍檸茶
2022-12-17 26 瀏覽
⁣🐽 - Mongkok - Grind Size ⁣⁣最近同朋友係旺角既巷仔搵到尼間幾不錯既cafe;⁣舖面望落唔算好大,但原來有兩層,而且枱與枱之間唔會好迫,同朋友傾計吹水感覺都幾舒服,絕對啱晒鍾意食飯打卡既你😉⁣⁣由於係下午茶時間,所以都選擇左輕食;⁣同朋友叫左一個意粉同薯條share食,另外再各自叫多杯野飲;⁣⁣- 松葉蟹肉配明太子意粉 💰$98⁣本身其實係松葉蟹肉青醬蕃茄意粉,但由於職員過嚟話今日青醬無貨,所以改為明太子意粉,其實仲更加好🤫岩哂鍾意食creamy sauce 既我🤣⁣⁣- 啤酒漿薯條配黑松露醬 💰$68⁣呢個薯條炸到熱辣辣,真係好食到不得之了👍⁣而且黑松露醬落得絕不手軟😻基本上覆蓋左大部份薯條⁣⁣- Hojicha latte 💰$48⁣係落order既時候,特別問職員焙茶味可唔可以濃少少🤏🏻⁣職員好好咁話無問題,上枱既時候飲落真係比平時既重手左😻⁣⁣⁣⁣

🐽 - Mongkok - Grind Size ⁣

最近同朋友係旺角既巷仔搵到尼間幾不錯既cafe;⁣

由於係下午茶時間,所以都選擇左輕食;⁣

- 松葉蟹肉配明太子意粉 💰$98⁣

- 啤酒漿薯條配黑松露醬 💰$68⁣
呢個薯條炸到熱辣辣,真係好食到不得之了👍⁣
而且黑松露醬落得絕不手軟😻基本上覆蓋左大部份薯條⁣

- Hojicha latte 💰$48⁣
係落order既時候,特別問職員焙茶味可唔可以濃少少🤏🏻⁣
職員好好咁話無問題,上枱既時候飲落真係比平時既重手左😻⁣

⁣⁣
2022-12-15 31 瀏覽
話說去女人街搵食,行行下被「窮」所吸引,原來是窮撚賣咖啡的cafe小店😳 餐廳地下與閣樓氣氛截然不同,樓下純白小清新,閣樓則偏向復古風。🍂菠蘿抹茶梳打 $46飲用時記得先拌勻。菠蘿味出,細嚐會飲抹茶香,味道清新又很夾👍🏻🍂單骨炸雞翼配蒜辣蛋黃醬 $78份量頗多!雞翼炸得香脆不油膩,配搭蛋黃醬,口味濃郁又惹味😋🍂蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $98切開流心蛋漿緩緩流出🤤 內裡有薯仔粒外,還有蟹肉及明太子,加上拉絲芝士及三文魚子,口感豐富。🍂花雕麻辣意粉配本地鮮蜆 $128上枱已經麻香十足,鮮蜆有12隻,相當足料!味道有少少似麻辣雞煲,越食越上癮😋 絕對是驚喜之選✨🍂不是飲品.凍檸茶 $78檸檬雪葩 +紅茶心太軟,組成凍檸茶的口味😝 雪葩酸酸甜甜又清新🍋 切開心太軟紅茶朱古力漿緩緩流出 😍 食落像焙茶,還能食到茶粉的幼粒,味道及甜度濃淡得宜!

🍂菠蘿抹茶梳打 $46

🍂單骨炸雞翼配蒜辣蛋黃醬 $78
份量頗多!雞翼炸得香脆不油膩,配搭蛋黃醬,口味濃郁又惹味😋

🍂蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $98

🍂花雕麻辣意粉配本地鮮蜆 $128

🍂不是飲品.凍檸茶 $78

2022-12-07
  • 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅
  • 花雕麻辣意粉配本地鮮蜆
  • 不是飲品·凍檸茶
🐭 米奇老豬Vol. 292 🐷[GRIND SIZE]@grindsize 呢間藏身喺通菜街嘅cafe原來有兩層上層有榻榻米同普通座位 🖼️空間好闊落 而且環境唔算嘈吵不過壞處係唔係成日有店員 所以加水/落單可能要等多小小時間~.🐖🐖《蟹肉明太子流心蛋餅》🐖🐖 🛑8.8/10🛑 💰$98💰大家睇片都見個流心係幾澎拜🤤個蛋餅外熟內嫩滑明太子味濃 👍🏻 仲食到一絲絲蟹肉 !呢個係最驚喜!.🐖🐖《日式蟹膏 三文魚籽 帶子 明太子手捲粉》🐖🐖 🛑8.3/10🛑 💰$158💰蟹膏味為主角🦀️ 明太子味唔算濃三文魚籽同帶子都新鮮手捲粉幾好咬口 接近al dente口感 🦷.🐖🐖《慢煮澳洲牛面頰 沙嗲煎腸粉》🐖🐖 🛑8.7/10🛑 💰$158💰呢個份量我比💯有5-6舊牛面肉 油脂感恰到好處 牛味香 肉質稔而嫩 👍🏻沙嗲醬嘅花生味🆙 仲有海量花生碎碎腸粉兩面煎左係脆脆地 幾香口但腸粉本人就唔夠軟滑 同埋呢個係重口味之選建議同朋友開心share 🤪.🐖🐖《椰菜花蓉 自家製法式千層薯 牛油果煙三文魚 多士》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$128💰椰菜花蓉口感似薯蓉 幾creamy好啱用來搽多士 🍞多士皮係脆嘅
🐭 米奇老豬Vol. 292 🐷
[GRIND SIZE]
@grindsize
呢間藏身喺通菜街嘅cafe原來有兩層
上層有榻榻米同普通座位 🖼️
空間好闊落 而且環境唔算嘈吵
不過壞處係唔係成日有店員
所以加水/落單可能要等多小小時間~
🐖🐖《蟹肉明太子流心蛋餅》🐖🐖
🛑8.8/10🛑 💰$98💰
大家睇片都見個流心係幾澎拜🤤
個蛋餅外熟內嫩滑
明太子味濃 👍🏻 仲食到一絲絲蟹肉 !
呢個係最驚喜!
🛑8.2/10🛑 💰$128💰
椰菜花蓉口感似薯蓉 幾creamy
好啱用來搽多士 🍞
多士皮係脆嘅 入面係柔軟
驚喜位係仲有d nuts添!
🥑同煙三文魚就正常發揮
千層薯牛油香都出 不過都係 @nutmadhk 出色d 🫢
🐖🐖《髒髒牛角包窩夫》🐖🐖
🛑8/10🛑 💰$72💰
本身想試鹹蛋黃比利時窩夫 點知賣曬🥹
呢個nutella oreo croffle就係expected嘅味道
牛窩夫食落都算酥脆嘅
雖然有配雪糕 但定價略為進取 😅
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.4/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (蛋餅、牛面肉腸粉)

📍 GRIND SIZE📍

#米奇老豬_窩夫班戟
#米奇老豬_朱古力
#米奇老豬_cafe
#米奇老豬_西式

#grindsizecoffee #旺角餐廳 #旺角美食 #旺角cafe #腸粉 #沙嗲牛 #蟹膏 #松葉蟹 #蛋餅 #西班牙蛋餅 #流心蛋 #椰菜花飯 #全日早餐 #煙三文魚 #朱古力控 #牛角包 #牛角包窩夫 #香港cafe #榻榻米 #油麻地美食 #太子美食 #香港咖啡 #香港咖啡店 #窩夫 #榛子醬
Cafe樓高兩層,上下層裝潢各有不同風格,上層座位闊落舒適,空間感十足,有一份暫離都市煩囂的悠閒感。日式蟹膏•三文魚籽 • 帶子 • 明太子手捲粉 ($158)手捲粉彈牙有口感,掛上明太子醬汁,鹹香惹味,帶子鮮甜,配上香濃蟹膏和三文魚籽一起吃,添鮮添味,層次豐富。海鹽焦糖肉桂蘋果牛角包窩夫 ($72)賣相邪惡!端上桌已能聞到濃濃的肉桂香。一啖入口,牛角包窩夫酥脆鬆軟,蘋果酸甜清爽,平衡了牛角酥的牛油香,加上濃郁的焦糖醬,香甜而不膩。焦糖燉蛋咖啡 ($44)咖啡味伴隨著甜蜜的焦糖滋味,又吃到焦糖脆脆,滿口焦糖幽香,甜度適中,叫人喜出望外!百利甜酒摩卡 ($48)Baileys的酒香與mocha非常夾,令味道變得更香更豐富。
海鹽焦糖肉桂蘋果牛角包窩夫 ($72)
賣相邪惡!端上桌已能聞到濃濃的肉桂香。
焦糖燉蛋咖啡 ($44)
百利甜酒摩卡 ($48)
2022-12-05 35 瀏覽
這間位於旺角女人街的cafe樓高兩層,餐廳外貌好像冰屋,是一個好特別的主題!餐牌上有沙律、小食、主食、甜品等可以選擇,咖啡款式亦有多款!慢煮澳洲牛面頰沙嗲煎腸粉,這款港式加西式的配搭非常特別,牛面頰肉質軟腍,牛肉味濃!配上港式沙嗲醬估唔到咁好食!煎腸粉口感嫩滑,點上沙嗲醬味道美味!而且還有金菇和芫茜,十分美味!海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫,這裡的牛角包窩夫脆身又鬆軟,蘋果粒有淡淡的玉桂香味,焦糖醬又不會太甜!上面再加上雲尼拿雪糕,冰火交融,食完好滿足!青青青瓜咖啡,咖啡入有陣清新的青瓜味,感覺好fresh!而咖啡味道不會太濃,再加上鮮甜,是一個特別既配搭!抹茶菠蘿梳打,梳打有淡淡的抹茶甘香,加上酸酸甜甜,菠蘿味道較出,整杯味道不錯!
2022-11-27
繼續喺生日飯分享~兩層cafe~ 當日坐一樓 裝修比較簡約二樓好似係波希米亞風 鍾意打卡可以去2樓~菜式幾多元化 配搭都幾有創意~ *甜品可以寫字!但要早一日book定~如果即日order都有蠟燭~ 慶祝可以考慮呢間~-🍝【花雕麻辣意粉】$128Yeahhh 係我最愛嘅麻辣意粉! (麻辣同意粉真係幾夾😋花雕麻辣好香 好惹味~本身係配蜆 但當日冇哂 所以改咗蝦隻隻蝦都好大隻 好彈牙!!! 好似有~6隻 都幾多~-🍳【蟹肉明太子流心西班牙蛋餅】$98超流心 邪惡芝士拉絲蛋餅!蛋餅切開係勁流心🤩 包住薯仔 芝士 蟹肉 表面仲有粒粒三文魚籽再搭埋明太子醬好好味~(不過有點少貴🙈-💛【不是飲品•凍檸茶】$78茶味心太軟+檸檬sorbet ~ 呢個配搭幾好心太軟流心效果💯 茶味幾香檸檬sorbet好fresh 酸酸甜甜😋*甜品可以寫字 但要早一日book~我即日叫就冇 不過有蠟燭🎂-☕️【Espresso Tonic】$42比起奶啡冇咁漏✨ 唔想飲奶可以考慮呢個~-✨推薦指數:7.5/10💰人均消費:$190⏳等候時間:0mins (平日6:30pm)

繼續喺生日飯分享~
兩層cafe~ 當日坐一樓 裝修比較簡約
二樓好似係波希米亞風 鍾意打卡可以去2樓~
菜式幾多元化 配搭都幾有創意~
*甜品可以寫字!但要早一日book定~
如果即日order都有蠟燭~ 慶祝可以考慮呢間~
🍝【花雕麻辣意粉】$128
Yeahhh 係我最愛嘅麻辣意粉! (麻辣同意粉真係幾夾😋
花雕麻辣好香 好惹味~
本身係配蜆 但當日冇哂 所以改咗蝦
隻隻蝦都好大隻 好彈牙!!! 好似有~6隻 都幾多~

🍳【蟹肉明太子流心西班牙蛋餅】$98
超流心 邪惡芝士拉絲蛋餅!
蛋餅切開係勁流心🤩
包住薯仔 芝士 蟹肉 表面仲有粒粒三文魚籽
再搭埋明太子醬好好味~
(不過有點少貴🙈

💛【不是飲品•凍檸茶】$78
茶味心太軟+檸檬sorbet ~ 呢個配搭幾好
心太軟流心效果💯 茶味幾香
檸檬sorbet好fresh 酸酸甜甜😋
*甜品可以寫字 但要早一日book~
我即日叫就冇 不過有蠟燭🎂

☕️【Espresso Tonic】$42
比起奶啡冇咁漏✨ 唔想飲奶可以考慮呢個~

✨推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$190
⏳等候時間:0mins (平日6:30pm)
呢間係一間位於喺旺角通菜街嘅咖啡店,門面有窮L兩隻字非常顯眼😆而且地點亦都非常方便佢地鐵站幾分鐘就去到😌✌🏻個人覺得午市幾抵食加$30就有一杯佢哋嘅特色飲品🤩嘢飲超級多選擇,多款咖啡,茶類特飲等等…✨抹茶鮮奶(熱)焦糖燉蛋咖啡(熱)抹茶味帶甘醇,同時間都算順滑容易入口,所以即時唔加糖都飲得落🤣至於個焦糖燉蛋口味就非常特別唔係度度都有,fd子話整體係幾好飲嘅不過蛋味唔係好出🤭焦糖味就相對突出啲😋✨黑松露粗管麵配意大利小雲吞黑松露味非常濃郁,雲吞裏面係鹹鹹嘅芝士,口感幾特別不過個人覺得可以變化多少少😌✨(追加)比利時窩夫雪糕即叫即整上枱嘅時候熱辣辣😍吹口嘅窩夫配上軟滑嘅曲奇雪糕簡直冇得頂🫶🏻

✨抹茶鮮奶(熱)焦糖燉蛋咖啡(熱)
✨黑松露粗管麵配意大利小雲吞
✨(追加)比利時窩夫雪糕
2022-12-03 37 瀏覽
呢間cafe相信好多人都知道,但係除咗冰川風❄️🧊shop front,樓上仲有隱蔽波希米亞風小閣樓,仲有兩張大梳化,非常homey 🥰𝙁𝙤𝙤𝙙🐙伏特加蕃茄意粉 原條深海八爪魚 $138Jenny見到個名,毫無懸念就嗌咗,上枱見到超浮誇超粗八爪魚觸鬚😳係可以切開十碌八碌嗰種粗大⋯而且好彈牙🥹,意粉嘅口感亦都剛剛好al dente,伏特加同蕃茄配搭調味超好味👍🏻🍄白松露野菌意大利飯 $88白松露味道好香,好入味,意大利飯有趙口,上面一大隻大啡菇,幾惹味喎~🥐髒髒牛角包窩夫 $72呢款算係比較甜,滿滿Oreo 碎碎,又有雲呢拿雪糕,Oreo 朋友必叫~𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨☕️焦糖燉蛋咖啡 $44超濃烈嘅焦糖味喺口入面爆發出嚟😍加埋上面嘅脆脆,真係好似食緊焦糖燉蛋咁🍵抹茶鮮奶 $48超推薦呢度嘅抹茶鮮奶,48蚊仲有得自己whisk 抹茶粉🙊沖出嚟抹茶味超香濃,個人覺得唔使加糖漿都已經好好飲😋本身以為只係一間打卡cafe,成日見啲女仔嚟影相,冇諗過食物質素咁高🤤基本上食物一放低,15分鐘左右已經差唔多掃晒,尤其係兩個主食都做得好出色,飲品又高質🥹完全係可以返兜嘅系列👍🏻

𝙁𝙤𝙤𝙙
🐙伏特加蕃茄意粉 原條深海八爪魚 $138

🍄白松露野菌意大利飯 $88

🥐髒髒牛角包窩夫 $72

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
☕️焦糖燉蛋咖啡 $44

🍵抹茶鮮奶 $48

2022-11-30 29 瀏覽
見字飲啡🤓|多款咖啡甜品輕食☕️|旺角鬧市嘅文青休閒Cafe🤩|GRIND SIZE「這晚與你逃離鬧市盛況,再次去放逐那輕狂」每次嚟到旺角,人來人往,想搵個地方舒舒服服坐下同朋友傾下計都有D難度,難得發現咗間鬧市綠州嘅文青Cafe,餐廳仲有好有創意將牆身寫咗「窮撚賣咖啡」,相當搶眼同吸晴。-蘋果咖啡 Apple Americano 4.1/5⭐️-摩卡 Mocha 4/5⭐️餐牌有多款特色咖啡同傳統咖啡,同友決定一人一杯咖啡回回魂先,兩杯咖啡等左一陣就上枱,隨啡奉上嘅字巾仲提醒我地見字飲啡,幾有趣。Apple Americano飲落酸中帶甜又有咖啡嘅餘韻,令人精神為之一振。而Mocha飲落朱古力同咖啡份量調配比例恰到好處,奶泡順滑。-Grind Size Breakfast 4/5⭐️由於朝早都唔係太肚餓,只係叫一份All day breakfast兩個人share,上枱份量好多,足夠哂兩個人享用,味道正常水準發揮–總結:餐廳行文青打卡路線,店鋪裝修到吸引到唔少人嚟打卡,幫襯過幾次亦發現除左咖啡之外,甜品賣相同味道亦好有誠意,想係旺角鬧市之中搵間cafe抖一抖嘅值得推薦。====GRIND S
見字飲啡🤓|
多款咖啡甜品輕食☕️|
旺角鬧市嘅文青休閒Cafe🤩|

GRIND SIZE

「這晚與你逃離鬧市盛況,再次去放逐那輕狂」

-蘋果咖啡 Apple Americano 4.1/5⭐️
-摩卡 Mocha 4/5⭐️

-Grind Size Breakfast 4/5⭐️

====
GRIND SIZE (旺角)
📍旺角通菜街10號地舖
====
#GRINDSIZE#MongKokfood#旺角美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#見字飲啡

有興趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,請大家Follow下我IG,比D支持✨:@healoop.foodie
❄ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $98黎到係好厚身, 感覺好似梳乎厘, 切開裡面D蛋汁流出黎, 本來以為中間係空心, 點知裡面有薯仔同蟹肉,食到好有夠足感❄ 龍蝦蝦蝦蝦多士(凍) $158多士上面鋪滿好多蝦肉, 總要有蝦蚶, 一口咬落去係滿滿既蝦肉, 超爽,❄ 培茶鮮奶 $52大家可以自已體驗一下日式茶道, 店家會比「茶筅」攪拌培茶, 之後再倒入鮮奶度係幾好玩既DIY❄ 濃爆72%REAL朱古力鮮奶 $56飲落有濃濃既朱古力🌟 門口同2樓有打卡位~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 GRIND SIZE 地址: 旺角通菜街10號地舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
❄ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $98

❄ 龍蝦蝦蝦蝦多士(凍) $158

❄ 培茶鮮奶 $52
係幾好玩既DIY

❄ 濃爆72%REAL朱古力鮮奶 $56
飲落有濃濃既朱古力

🌟 門口同2樓有打卡位

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 GRIND SIZE
地址: 旺角通菜街10號地舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
午餐
  • 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅
2022-11-27 43 瀏覽
啤酒漿薯條配蜜糖芥末醬 $68有驚喜,好酥脆唔油膩,好好食👍🏻慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉 $158牛面頰好軟腍,腸粉煎到外皮焦焦地,但本身腸粉個質地唔夠煙韌,比較”削”;配上惹味嘅沙嗲汁,微辣,整體都唔錯。海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫 $72牛角包窩夫外脆內軟,配上玉桂蘋果粒粒同雲呢拿雪糕,冰火交融,口感豐富。黑芝麻鮮奶 $48鮮奶、黑芝麻同糖漿係分開上,我哋冇落糖水,落哂成杯黑芝麻都覺得唔夠濃郁,只有好淡嘅黑芝麻味。〰️〰️〰️〰️〰餐廳食品幾有特色,例如:花雕麻辣意粉、沙嗲煎腸粉、不是飲品·凍檸茶等等⋯⋯主菜同甜品有創意之餘,味道都唔差。餐廳裝修以簡約白色為主,二樓有梳化位同榻榻米位,空間寬闊,好適合打卡😆 不過坐二樓就要捕捉住店員上嚟嘅時候,如果佢哋唔係帶位或者送餐,都幾難叫到佢哋🫣如果驚星期六日好多人,可以預先打電話去book定位,咁就唔洗排隊啦😉〰️〰️〰️〰️〰️食物: 3.5/5性價比: 3/5 環境: 4/5服務: 3/5Revisit: Maybe
啤酒漿薯條配蜜糖芥末醬
啤酒漿薯條配蜜糖芥末醬 $68
有驚喜,好酥脆唔油膩,好好食👍🏻

慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉

Revisit: Maybe

啤酒漿薯條配蜜糖芥末醬
慢煮澳洲牛面頰·沙嗲煎腸粉
海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫
路過此店不下十次,每次都會被門口個「窮撚賣咖啡」吸引眼球。喺出面望入去會見到下層採用純白色簡約設計,而行上樓先知樓上係帶波希米亞風格,有塌塌米座位。食物方面大為驚喜,必定係我喺旺角呢個伏cafe之地食過數一數二出色嘅食物,質素拍得住餐廳呢(◍¯∀¯◍)ꉂꉂ。𖦹 伏特加蕃茄意粉.原條深海八爪魚 $138醬汁濃郁,係滿滿嘅蕃茄酸甜味,非常開胃;八爪魚巨大得誇張,新鮮厚肉又彈牙;意粉掛滿醬汁但偏軟身,如果有返啲咬口則堪稱完美。𖦹 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $98一切開蛋餅流心嘅蛋漿便緩緩流出,賣相吸睛;入面有粒狀馬鈴薯以及一絲絲嘅蟹肉,配上面頭嘅明太子醬,口感富層次。𖦹 抹茶菠蘿梳打 $46見成杯嘢青bb咁又真係一啖有曬抹茶同埋菠蘿味,清新特別之選。𖦹 士多啤梨奶昔 $56奶昔香甜濃郁,閨蜜表示approved。

𖦹 伏特加蕃茄意粉.原條深海八爪魚 $138

𖦹 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $98

𖦹 抹茶菠蘿梳打 $46

𖦹 士多啤梨奶昔 $56

奶昔香甜濃郁,閨蜜表示approved。
2022-11-21