2023-12-09 17 瀏覽
大家有冇啲食物細個唔鍾意,大咗無啦啦愛上?🤔牛舌就係其中一樣姐又愛又恨嘅食物 😆 細個見嫲嫲原條煲湯好驚,到三十幾歲人先食返 HAHAHAHAHA 知道土瓜灣有間牛舌專門店,即刻約埋當地朋友(?!)食mummum💓牛舌定食有得揀正常1倍分量 / 1.5倍 / 2倍,幾flexible。所有定食都包茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯,今次叫左1倍分量,OK嘅剛剛好。同朋友食飯,吹水係重點,慢慢食實夠飽。極上牛舌定食必叫,厚切啖啖肉,煎完完全唔老,爽口😋 點WASABI同檸檬汁又幾夾!紅酒汁煮牛舌幾淋,用黎送飯唔錯,但我係熱氣小先鋒,所以極上對我嚟講好味啲!土佐豆腐都唔錯,滑嘟嘟清淡啲,中和一吓味蕾🍀店面唔大,但又唔會太迫,有日式小居酒屋感覺。下次再嚟想食熟成牛舌!
大家有冇啲食物細個唔鍾意,大咗無啦啦愛上?🤔

土佐豆腐都唔錯,滑嘟嘟清淡啲,中和一吓味蕾🍀

2023-12-09 400 瀏覽
ฅ(՞•Ꙫ•՞) ฅ去完日本對靚牛嘅追求愈燒愈旺🔥🐮今晚嚟到土瓜灣呢間日系小店食牛舌👅整個裝修/燈光/ vibe都好relaxed仲有少少居酒屋feel~本豬接近八點走都見愈嚟愈多客入嚟✧ 極上牛舌定食 (1倍5切,$178)TLDR:爽!香!雖然比起另外一啲牛舌餐貴$30但本豬強烈建議既然嚟到一定要叫呢個‼️極上set offer 嘅係牛舌心部分咬落去既爽又充滿油香(。◕ˇ∀ˇ◕)雖然侍應哥哥建議點豉油同wasabi朋友又覺得個調味可以再多啲咸啲中和啲油但作為原味主對者嘅本豬覺得靚牛原汁原味上就係最完美de su最多灑少少鹽吊味就足夠🧂🤏🏻除咗牛之外 定食仲有細細碟開胃菜🍴今日食到嘅係瓜同海蜇口感 酸酸地嘅漬物🥕、沙律🥗、白飯🍚、仲有菇同蟹柳嘅茶碗蒸🍄🦀✧ 汁燒牛舌定食 (1倍6切,$148)呢個汁燒係平時撈鰻魚嗰種 甜甜地幾開胃實物比menu係靚好多\(๑•́o•̀๑)/建議廚師要留但要炒個攝影師kekeke至於部位方面呢set係牛脷邊位食落口口感比較韌 亦都冇咁油但朋友就反而鐘意呢款多啲~配菜就同上面嗰set一樣的✧ 炸雞軟骨($58)份量絕對冇欺場🐥🍗我諗兩個人一人食咗十嚿有多另外配
ฅ(՞•Ꙫ•՞) ฅ
去完日本對靚牛嘅追求愈燒愈旺🔥🐮
今晚嚟到土瓜灣呢間日系小店食牛舌👅
本豬接近八點走都見愈嚟愈多客入嚟
✧ 極上牛舌定食 (1倍5切,$178)
TLDR:爽!香!
雖然比起另外一啲牛舌餐貴$30
但本豬強烈建議既然嚟到一定要叫呢個‼️
極上set offer 嘅係牛舌心部分
咬落去既爽又充滿油香(。◕ˇ∀ˇ◕)
雖然侍應哥哥建議點豉油同wasabi
朋友又覺得個調味可以再多啲咸啲中和啲油
最多灑少少鹽吊味就足夠🧂🤏🏻
除咗牛之外 定食仲有細細碟開胃菜🍴
今日食到嘅係瓜同海蜇口感 酸酸地嘅
漬物🥕、沙律🥗、白飯🍚、仲有菇同蟹柳嘅茶碗蒸🍄🦀
極上牛舌定食
✧ 汁燒牛舌定食 (1倍6切,$148)
呢個汁燒係平時撈鰻魚嗰種 甜甜地幾開胃
實物比menu係靚好多\(๑•́o•̀๑)/
建議廚師要留但要炒個攝影師kekeke
至於部位方面呢set係牛脷邊位
食落口口感比較韌 亦都冇咁油
但朋友就反而鐘意呢款多啲~
配菜就同上面嗰set一樣的
汁燒牛舌定食
炸雞軟骨($58)
份量絕對冇欺場🐥🍗
我諗兩個人一人食咗十嚿有多
另外配上檸檬同蛋黃醬
食嘅時候可以keep住轉換口味冇咁漏
炸雞軟骨
✧ 清酒煮硯($78)
蜆肉好大隻 幾新鮮
而且準備得幾好 食落冇沙又鮮甜
清酒味唔會太濃🍶
但相對濃過三杯雞嗰種
唔飲開酒嘅朋友要留意喇
✧ 飲品
本豬同朋友都想飲清茶所以叫咗烏龍茶($18)
但原來餐廳本身斟嘅就係熱茶🍵
味道比較接近麥茶
幫牛舌油味解一解膩
係一個好好嘅配搭🤝🏻
2023-12-07
2023-12-08 11 瀏覽
平時就很愛在日式燒肉中點牛舌,這次又碰上了牛舌專門店,當然是立即即刻這家店在網絡上熱度高,口碑不錯。店面不大,但勝在木製的裝飾令人感到很舒適極上牛舌定食一定是最受歡迎的菜品啦,牛舌芯的部位鹽燒,牛舌的內部完全是很漂亮的粉紅色,搭配的山葵泥真的很match
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌
窩夫與蝦子餅都是牛舌控,之前做過,今次再介紹兩間牛舌專門店,先介紹位於土瓜灣的一間。現在有屯馬綫土瓜灣站,去土瓜灣開餐非常方便。餐廳只有約20個座位,建議預先致電訂座。第一次光顧,點了餐牌上有手指公的兩款牛舌定食。雖說是牛舌專門店,也有牛舌以外的選擇。定食有味噌湯、沙律、小鉢、茶碗蒸和漬物,十分豐富。配菜當中,窩夫最喜歡小鉢的青瓜海蜇,咬下去很爽脆,滲出淡淡芝麻的香味。最期待的極上牛舌燒得剛剛好,爽口彈牙,出色之作。山葵和醬油不只可以用來吃魚生,配牛的味道也很夾。紅酒汁煮牛舌跟極上牛舌各有特色,口感完全不同,牛舌煮得很軟腍,紅酒汁酸酸甜甜的,很有驚喜。

現在有屯馬綫土瓜灣站,去土瓜灣開餐非常方便。

餐廳只有約20個座位,建議預先致電訂座。

第一次光顧,點了餐牌上有手指公的兩款牛舌定食。

雖說是牛舌專門店,也有牛舌以外的選擇。
定食

定食有味噌湯、沙律、小鉢、茶碗蒸和漬物,十分豐富。
青瓜海蜇

極上牛舌

紅酒汁煮牛舌

2023-10-01
定食
青瓜海蜇
極上牛舌
紅酒汁煮牛舌
📍 Gyutan Toku(士瓜灣) 日本過江龍🇯🇵牛舌專門店👅只此一間{士瓜灣}店以每日新鮮食材為主打日本直送,不隔夜~每塊牛舌都好厚身,同日本食既一樣連煮法都以日本炭燒。十分有風味😍定食套餐包括:沙律。餐前小食。麵豉湯。日式蒸蛋。蒸蛋好滑溜,仲有蟹棒冬菇既配料,令雞蛋添加啲味道😍麵豉湯落足料,每日新鮮熬製。好有和風味道😍🔸極上牛舌定食體驗到真正的入口即化既牛舌,牛油脂熔點好高,牛舌的厚度真的很誘人,外層焦脆炭燒香氣滿滿,可以自由搭配檸檬汁、日本醬油或wasabi,吃起來爽度十足,三種吃法比較鐘意沾少少Wasabi,口感比較清新同時感覺去除油膩感🫶🏻🔸日式鰻魚定食豐厚嘅鰻魚,鰻魚有炭火的香氣,直接烤的表皮酥脆、較入味,魚身軟嫩、冇魚骨,淋上蒲燒醬汁,單這樣吃就很開胃🤤🔸炸雞軟骨雞軟骨粒粒都好有咬口爽口脆脆好啱用嚟做下酒菜喔🍻🔸燒鱈魚干鱈魚千脆卜卜,好香口,點埋佢嘅沙律醬幾惹味😋有餐前小食,點可以冇酒呢~生啤🍻係首選🤭飲完酒最緊要係{唉}🫶🏻🔸High ball 係日本酒溝sake,飲落有少許回甘感。
📍 Gyutan Toku(士瓜灣)
日本過江龍🇯🇵牛舌專門店👅
只此一間{士瓜灣}店
以每日新鮮食材為主打
日本直送,不隔夜~
每塊牛舌都好厚身,同日本食既一樣
連煮法都以日本炭燒。十分有風味😍
定食套餐包括:沙律。餐前小食。麵豉湯。日式蒸蛋。
蒸蛋好滑溜,仲有蟹棒冬菇既配料,令雞蛋添加啲味道😍
麵豉湯落足料,每日新鮮熬製。好有和風味道😍

🔸極上牛舌定食

🔸日式鰻魚定食

🔸炸雞軟骨
雞軟骨粒粒都好有咬口
爽口脆脆
好啱用嚟做下酒菜喔🍻
🔸燒鱈魚干
鱈魚千脆卜卜,好香口,點埋佢嘅沙律醬幾惹味😋

有餐前小食,點可以冇酒呢~
生啤🍻係首選🤭飲完酒最緊要係{唉}🫶🏻

土瓜灣依間「Gyutan Toku牛舌專門店」真係幾好,比較少見居酒屋晚市都仲會有定食選擇。*此餐廳收取加一服務費。一倍五切極上牛舌定食(單點$178),厚燒頂級牛舌芯,肉質半生熟,口感外焦脆內爽口,牛味濃厚,配以山葵、檸檬汁食用,味道更佳。日式鰻魚定食(單點$138),表面鋪有白芝麻,蒲燒鰻魚肉質肥美,油脂味濃,配菜有日本醬油淮山漬。清酒煮蜆(單點$78),大蜆肉質飽滿,味道清甜。土佐豆腐(單點$68),表面鋪有京蔥,豆腐口感外香脆內嫩滑,帶有木魚鰹魚湯味道,食落好Juicy。汁燒雞肝(單點$38),口感粉嫩,味道甜鹹。汁燒雞胸軟骨(單點$38),表面鋪有白芝麻,口感爽脆,食落好香口。2碗茶碗蒸(跟餐$0),雞蛋口感滑溜,食落充滿高湯味道,內有鳴門卷、蟹棒、香菇。2份小缽(跟餐$0),芝麻海蜇青瓜,口感爽脆。2份漬物(跟餐$0),沙律,內有日本水菜、紅毛菜、羅馬生菜、羽衣甘藍,配以黑醋汁食用,味道更佳。2碗味噌湯(跟餐$0),內有白精靈菇、海帶、豆腐,味道正宗。2碗白飯(跟餐$0),表面鋪有紫菜,採用珍珠米製作,口感軟硬適中。High Ball (單點$68),飲落好清爽。日本綠茶(

*此餐廳收取加一服務費。

清酒煮蜆(單點$78),大蜆肉質飽滿,味道清甜。

汁燒雞肝(單點$38),口感粉嫩,味道甜鹹。

2份小缽(跟餐$0),芝麻海蜇青瓜,口感爽脆。

High Ball (單點$68),飲落好清爽。

日本綠茶(單點$18),茶味濃香。
  • 清酒煮蜆
  • 汁燒雞肝
  • 土佐豆腐
  • High Ball
  • 極上牛舌定食(1倍)
  • 極上牛舌定食1倍
2023-12-06 18 瀏覽
今日又黎到呢個卧虎藏龍嘅小區搵食見到呢間牛舌專門店人氣極高鍾意食牛舌既朋友仔一定唔可以錯過♥︎呢度既定食十分豐富包左面豉湯、茶碗蒸、沙律、前菜、白飯極上牛舌定食 𝐡𝐤𝐝𝟏𝟕𝟖呢度既極上牛舌係日本直送牛舌芯我地揀左1倍份量已經有5大舊厚切燒到勁香 外面微脆 夾起後入面仲呈粉紅色咬落真係超級爽口 同係日本食既一樣牛舌京葱燒定食 𝐡𝐤𝐝𝟏𝟓𝟖另一款定食係用左京蔥同燒汁烹製而成切左條狀既牛舌一樣好正燒汁甜甜地送飯一流唐揚炸雞 𝐡𝐤𝐝𝟑𝟖炸雞有4粒 咬落都好Juicy清酒煮蜆 𝐡𝐤𝐝𝟕𝟖每粒蜆都好大粒 而且處理得好好無食到沙清酒味道香甜 真係連汁都飲哂
今日又黎到呢個卧虎藏龍嘅小區搵食
見到呢間牛舌專門店人氣極高
鍾意食牛舌既朋友仔一定唔可以錯過
♥︎
呢度既定食十分豐富
包左面豉湯、茶碗蒸、沙律、前菜、白飯

極上牛舌定食 𝐡𝐤𝐝𝟏𝟕𝟖

清酒煮蜆 𝐡𝐤𝐝𝟕𝟖
每粒蜆都好大粒 而且處理得好好無食到沙
清酒味道香甜 真係連汁都飲哂
2023-12-05 15 瀏覽
{舌尖上的滋味 - $537}牛舌專門店真係並非浪得虛名!佢可能係我近年食過最好味嘅牛舌!呢間餐廳店仔細細,但座無虛席,原來係因為佢地真係做到頂級嘅食物!叫左 #極上牛舌定食 店員話係師傅用最香最濃味嘅牛舌芯,再逐條筋挑走,令牛舌保留到香口,同時又唔會好韌!真係一試難忘!#日式鰻魚定食 亦都唔講得少,厚身嘅鰻魚加埋濃厚嘅醬汁,份量少少已經在口腔爆發!雖然驚喜度唔夠牛舌咁大,但也值得一食!兩份定食嘅配菜,包括麵豉湯同埋個蒸蛋都係非常之高級嘅質素!每一樣嘢都可以擔當主角!#清酒煮蜆 , 新鮮嘅蜆肉配合埋清酒,俾人一個又清新又好味嘅感覺!今日食完呢餐之後,我覺得間中都會突然之間萌生一個想食牛舌嘅念頭,我就會自動自覺咁樣返嚟食😂美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍#GyutanToku牛舌專門店 (土瓜灣)土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
{舌尖上的滋味 - $537}

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍#GyutanToku牛舌專門店 (土瓜灣)
土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

2023-12-01 1113 瀏覽
上次吃過,一試難忘,所以今次經過土瓜灣,我們兩個牛舌控,又再來吃。我們叫了兩個牛舌定食,包含主食牛舌,茶碗蒸、小缽、漬物、味噌湯和白飯。極上牛舌定食(1倍)$178水準依然,牛舌芯肉味濃郁,鮮嫩爽口。今次店員推介蘸上山葵醬和醬油,使肉味更香更惹味。紅酒汁煮牛舌定食 $118一試難忘的紅酒汁,使我有衝動再叫多一碗飯。厚切牛舌經紅酒汁烹調後,口感軟嫰,肉味更香且甜,十分開胃。伴隨的海蜇、茶碗蒸和沙律也值得一讚。海蜇爽口,味道清新。茶碗蒸蛋厚實滑口,而且餡料充足,有冬菇和蟹柳。沙律菜新鮮爽口,柚子沙律醬汁份量恰到好處。生啤 $48上次他以生啤伴炸物,覺得生啤美味,今次又再叫。High Ball $68威士忌與蘇打水混合而成的飲料,配搭牛舌飲用,滋味可口。鹽燒雞軟骨 $36愛吃的我們,叫了酒,又想試試牛舌以外的食品,於是叫了一客雞軟骨。鹽燒味剛好,燒過的雞軟骨香脆爽口,佐酒美食。清酒煮蜆 $78見鄰桌吃得津津有味,我們也叫了。蜆的數量不少,新鮮沒有沙,酒香提升鮮味。芝麻菠菜 $38突然想吃點菜,於是選了芝麻菠菜。菠菜以蠔油煮過,使菜味更香濃。喜愛牛舌的朋友,不要錯過此店。

極上牛舌定食(1倍)$178
極上牛舌定食(1倍)

紅酒汁煮牛舌定食 $118
紅酒汁煮牛舌定食

伴隨的海蜇、茶碗蒸和沙律也值得一讚。
海蜇
海蜇爽口,味道清新。
茶碗蒸
茶碗蒸蛋厚實滑口,而且餡料充足,有冬菇和蟹柳。
沙律菜
沙律菜新鮮爽口,柚子沙律醬汁份量恰到好處。

生啤 $48
上次他以生啤伴炸物,覺得生啤美味,今次又再叫。

High Ball $68
威士忌與蘇打水混合而成的飲料,配搭牛舌飲用,滋味可口。

鹽燒雞軟骨 $36
鹽燒雞軟骨

清酒煮蜆 $78
清酒煮蜆

芝麻菠菜 $38
芝麻菠菜

喜愛牛舌的朋友,不要錯過此店。
極上牛舌定食(1倍)
紅酒汁煮牛舌定食
海蜇
沙律菜
鹽燒雞軟骨
清酒煮蜆
芝麻菠菜
2023-12-01 12 瀏覽
今次叫左生啤同highball,搵埋啲小食佐酒🐙唐揚墨魚薄薄既炸漿包住墨魚鬚,墨魚鬚鮮味彈牙,沾上沙律醬,更可口🐟鹽燒鯖魚肥美既鯖魚,燒至外皮香口,令魚鮮味突出,不用額外沾上豉油🐮👅極上牛舌定食一倍份量,大概有5舊,採用左牛舌芯部位去燒,外層燒至焦脆,質感爽口,帶點粉嫩,仲有啖啖油香🐮👅紅酒汁煮牛舌定食厚切牛舌粒,口感爽腍,紅酒汁帶點酸甜味,味覺濃郁,撈飯食一流✨所有定食都配有茶碗蒸、小鉢、漬物、麵豉湯📍Gyutan Toku 牛舌專門店土瓜灣天光道44號天光大樓地鋪

今次叫左生啤同highball,搵埋啲小食佐酒

🐙唐揚墨魚
薄薄既炸漿包住墨魚鬚,墨魚鬚鮮味彈牙,沾上沙律醬,更可口

🐟鹽燒鯖魚
肥美既鯖魚,燒至外皮香口,令魚鮮味突出,不用額外沾上豉油

🐮👅極上牛舌定食

🐮👅紅酒汁煮牛舌定食

✨所有定食都配有茶碗蒸、小鉢、漬物、麵豉湯

📍Gyutan Toku 牛舌專門店
土瓜灣天光道44號天光大樓地鋪
2023-11-30 235 瀏覽
餐廳主打牛舌,有多款牛舌定食選擇,啱晒牛舌愛好者🙆🏻‍♀️▪️極上牛舌定食 (1倍)🐮👅牛舌嘅份量可以揀1倍/1.5倍/2倍,咁就可以跟返自己食量去揀。牛舌用咗舌芯部分,食落柔軟得嚟,又有啲爽彈,幾有咬口,而且牛味十足,仲可以自己加檸檬汁同wasabi。另外定食包茶碗蒸🥚、小鉢、漬物、麵豉湯🥣,幾豐富,而且茶碗蒸幾滑溜,唔錯▪️日式鰻魚定食🐟除咗有牛舌,都有啲其他日式定食可以揀。鰻魚好厚肉,食落嫩滑,冇乜骨,而且表面塗滿鰻魚汁,再煎到少少焦香,好惹味,好啱配飯食▪️炸雞軟骨🐔雞軟骨唔會好厚炸粉,炸到非常脆,好香口,食到停唔到▪️清酒煮硯🍶份量都唔少,而且硯肉幾大粒,食落鮮甜,帶有淡淡嘅清酒香▪️日本綠茶🍵雖然只係樽裝綠茶,但係係香港比較少見嘅款式Gyutan Toku牛舌專門店📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
餐廳主打牛舌,有多款牛舌定食選擇,啱晒牛舌愛好者🙆🏻‍♀️

▪️極上牛舌定食 (1倍)🐮👅
極上牛舌定食 (1倍)
極上牛舌定食 (1倍)

▪️日式鰻魚定食🐟
日式鰻魚定食
日式鰻魚定食

▪️炸雞軟骨🐔
雞軟骨唔會好厚炸粉,炸到非常脆,好香口,食到停唔到

▪️清酒煮硯🍶
份量都唔少,而且硯肉幾大粒,食落鮮甜,帶有淡淡嘅清酒香

▪️日本綠茶🍵
雖然只係樽裝綠茶,但係係香港比較少見嘅款式
日本綠茶

Gyutan Toku牛舌專門店
📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
2023-11-28 352 瀏覽
今晚來到土瓜灣人氣高企的牛舌專門店食晚飯,想不到晚上8點多的時間依然要排隊等位,可想而知受歡迎程度。步入餐廳,只見店中大大的月亮做點綴,非常吸睛。餐牌上見到牛舌定食有幾款,另外還有些大眾喜歡的定食,價錢合理。《極上牛舌定食》$178主角牛舌有厚厚的五條,選用牛舌最軟腍的舌芯位置,外層微焦,內裡粉嫩,入口充滿彈性,果然是極上的牛舌。如果定食不要飯,可以免費轉沙律或加十元轉烏冬。《豬肉生薑燒定食》$98薄薄的豬肉片帶些少肥,混合洋蔥絲和紅蘿蔔絲,味道帶甜。定食非常豐富,有麵豉湯、沙律、漬物、茶碗蒸和白飯。《明太子雞翼》$58兩隻雞翼非常飽滿,內裡最塞滿明太子,鹹香惹味。《清酒煮蜆》$78很滋味的一道菜,蜆肉粒粒肥美,酒味不太強烈,就算不飲酒的朋友都喜歡。《日本綠茶》$18《柚子味梅酒》$58梅酒裝在搖搖杯內,像不倒翁地轉,很有特色,梅酒入口清新,很適合女仕們飲。

《極上牛舌定食》$178

《豬肉生薑燒定食》$98

《明太子雞翼》$58
兩隻雞翼非常飽滿,內裡最塞滿明太子,鹹香惹味。

《清酒煮蜆》$78

《日本綠茶》$18
《柚子味梅酒》$58

2023-11-22
2023-11-25 11 瀏覽
女朋友好鍾意食牛舌,今日帶咗佢去土瓜灣食牛舌專門店,果然冇令我失望,牛舌專門店嘅牛舌做得非常出色。極上牛舌定食 一倍 $178牛舌表面煎得好香有好濃郁嘅炭燒香味,牛舌採用牛舌芯,食落相當軟熟,而且比較特別係配上豉油同埋Wasabi,就好似食緊日式牛舌咁,而且呢個組合好夾,食落去相當清新美味。紅酒汁煮牛舌定食 $118呢個係相對重口味嘅牛舌食法,配上濃郁嘅紅酒汁,牛舌食落去相對濃味酸酸鹹鹹咁,個汁用嚟送飯一流,牛舌係炆得超級軟熟,咬落係會有一絲絲嘅質感,係另一種風味。土佐豆腐 $68不得不讚呢個豆腐做得好出色,食落去外脆內軟,可以炸到咁軟熟嘅豆腐師傅有返咁上下功夫,加埋蔥段同木魚絲一齊食別有一番風味。梅酒 $58呢度嘅梅酒有原味同埋柚子味,原味有好香嘅梅子味。而柚子味相對地重柚子味,梅子味相對地冇咁重。

極上牛舌定食 一倍 $178

紅酒汁煮牛舌定食 $118

土佐豆腐 $68

梅酒 $58
2023-11-25 108 瀏覽
土瓜灣呢間牛舌專門店位置唔算難搵,店面雖然唔大,細店黎講,坐位都叫闊落。裝修簡單得黎偏向日式風。黎得呢到當然要試下佢嘅牛舌定食啦!睇餐牌可以見到,食客可以自行選擇要正常1倍分量嘅牛舌定係1.5倍或2倍嘅。極上牛舌定食1.5X極上牛舌用嘅係牛舌心,食落係比較軟嫩。職員建議食用時可以點芥末及檸檬汁。個人始終覺得點鹽食好食過點芥末食。食到最後幾片如果覺得膩,可以加上少少檸檬汁增加清新感嘅同時又可以解膩。熟成牛舌定食1.5X其實齋睇外表一般人真係睇唔出有咩分別。熟成其實係一種肉質處理手法嘅名稱,經呢個手法處理嘅肉質會更柔軟。兩種牛舌嘅烹調手法都係炙燒,味道上冇咩太大分別,但口感上就真係唔同啦。對比起極上牛舌嘅口感,熟成牛舌更有韌性,愈熟嘅地方肉質愈緊緻。係兩種唔同嘅口感體驗。配菜方面各方面都唔錯,海蜇、牛蒡都好爽脆,湯唔會好鹹,蒸蛋內有冬菇、蟹柳等,都好滑嫩。

黎得呢到當然要試下佢嘅牛舌定食啦!

極上牛舌定食1.5X

極上牛舌1.5X
熟成牛舌定食
熟成牛舌1.5X
2023-11-23 24 瀏覽
聽講牛舌好好食,即刻黎朝聖,門口好靚,好似去左日本咁好有feel黎到一定要食牛舌啦極上牛舌定食 1倍 $178生熟到岩岩好,牛舌中間仲有好靚既粉紅色😍😍一入口真係勁震撼,超級好食,好霖身表面有D焦香,成件事好舒服🤌🏻🤌🏻而且每件都有切坑紋,令到個牛舌更易入口同入味唔洗點汁都已經好好食仲有D 哇沙B 檸檬比你,冇咁漏另外個鰻魚定食都好正 $128表面烤得好香,又有汁,好好送飯👍🏻👍🏻鹽燒白鳝 $58 x 1燒到表面好香脆,D魚油出曬黎,好正👍🏻👍🏻白桃雪芭 $78🍑好重桃味,食得出係真材實料,偏甜蘋果雪芭 $68🍎味道較清甜,冇桃味咁甜椰子雪芭 $68🥥好香椰子味,但外觀就比較冇咁突出,其他就岩打卡多D,不過好滑身菠蘿雪芭$78 🍍菠蘿既甜酸加埋,好好食
聽講牛舌好好食,即刻黎朝聖,門口好靚,好似去左日本咁
好有feel
黎到一定要食牛舌啦
極上牛舌定食 1倍 $178

生熟到岩岩好,牛舌中間仲有好靚既粉紅色😍😍
一入口真係勁震撼,超級好食,好霖身
表面有D焦香,成件事好舒服🤌🏻🤌🏻
而且每件都有切坑紋,令到個牛舌更易入口同入味
唔洗點汁都已經好好食
仲有D 哇沙B 檸檬比你,冇咁漏
另外個鰻魚定食都好正 $128
表面烤得好香,又有汁,好好送飯👍🏻👍🏻

鹽燒白鳝 $58 x 1
燒到表面好香脆,D魚油出曬黎,好正👍🏻👍🏻

白桃雪芭 $78🍑
好重桃味,食得出係真材實料,偏甜

蘋果雪芭 $68🍎
味道較清甜,冇桃味咁甜

椰子雪芭 $68🥥

菠蘿雪芭$78 🍍
菠蘿既甜酸加埋,好好食
2023-11-21