2023-11-25 11 瀏覽
女朋友好鍾意食牛舌,今日帶咗佢去土瓜灣食牛舌專門店,果然冇令我失望,牛舌專門店嘅牛舌做得非常出色。極上牛舌定食 一倍 $178牛舌表面煎得好香有好濃郁嘅炭燒香味,牛舌採用牛舌芯,食落相當軟熟,而且比較特別係配上豉油同埋Wasabi,就好似食緊日式牛舌咁,而且呢個組合好夾,食落去相當清新美味。紅酒汁煮牛舌定食 $118呢個係相對重口味嘅牛舌食法,配上濃郁嘅紅酒汁,牛舌食落去相對濃味酸酸鹹鹹咁,個汁用嚟送飯一流,牛舌係炆得超級軟熟,咬落係會有一絲絲嘅質感,係另一種風味。土佐豆腐 $68不得不讚呢個豆腐做得好出色,食落去外脆內軟,可以炸到咁軟熟嘅豆腐師傅有返咁上下功夫,加埋蔥段同木魚絲一齊食別有一番風味。梅酒 $58呢度嘅梅酒有原味同埋柚子味,原味有好香嘅梅子味。而柚子味相對地重柚子味,梅子味相對地冇咁重。

極上牛舌定食 一倍 $178

紅酒汁煮牛舌定食 $118

土佐豆腐 $68

梅酒 $58
2023-11-25 87 瀏覽
土瓜灣呢間牛舌專門店位置唔算難搵,店面雖然唔大,細店黎講,坐位都叫闊落。裝修簡單得黎偏向日式風。黎得呢到當然要試下佢嘅牛舌定食啦!睇餐牌可以見到,食客可以自行選擇要正常1倍分量嘅牛舌定係1.5倍或2倍嘅。極上牛舌定食1.5X極上牛舌用嘅係牛舌心,食落係比較軟嫩。職員建議食用時可以點芥末及檸檬汁。個人始終覺得點鹽食好食過點芥末食。食到最後幾片如果覺得膩,可以加上少少檸檬汁增加清新感嘅同時又可以解膩。熟成牛舌定食1.5X其實齋睇外表一般人真係睇唔出有咩分別。熟成其實係一種肉質處理手法嘅名稱,經呢個手法處理嘅肉質會更柔軟。兩種牛舌嘅烹調手法都係炙燒,味道上冇咩太大分別,但口感上就真係唔同啦。對比起極上牛舌嘅口感,熟成牛舌更有韌性,愈熟嘅地方肉質愈緊緻。係兩種唔同嘅口感體驗。配菜方面各方面都唔錯,海蜇、牛蒡都好爽脆,湯唔會好鹹,蒸蛋內有冬菇、蟹柳等,都好滑嫩。

黎得呢到當然要試下佢嘅牛舌定食啦!

極上牛舌定食1.5X

極上牛舌1.5X
熟成牛舌定食
熟成牛舌1.5X
2023-11-23 17 瀏覽
聽講牛舌好好食,即刻黎朝聖,門口好靚,好似去左日本咁好有feel黎到一定要食牛舌啦極上牛舌定食 1倍 $178生熟到岩岩好,牛舌中間仲有好靚既粉紅色😍😍一入口真係勁震撼,超級好食,好霖身表面有D焦香,成件事好舒服🤌🏻🤌🏻而且每件都有切坑紋,令到個牛舌更易入口同入味唔洗點汁都已經好好食仲有D 哇沙B 檸檬比你,冇咁漏另外個鰻魚定食都好正 $128表面烤得好香,又有汁,好好送飯👍🏻👍🏻鹽燒白鳝 $58 x 1燒到表面好香脆,D魚油出曬黎,好正👍🏻👍🏻白桃雪芭 $78🍑好重桃味,食得出係真材實料,偏甜蘋果雪芭 $68🍎味道較清甜,冇桃味咁甜椰子雪芭 $68🥥好香椰子味,但外觀就比較冇咁突出,其他就岩打卡多D,不過好滑身菠蘿雪芭$78 🍍菠蘿既甜酸加埋,好好食
聽講牛舌好好食,即刻黎朝聖,門口好靚,好似去左日本咁
好有feel
黎到一定要食牛舌啦
極上牛舌定食 1倍 $178

生熟到岩岩好,牛舌中間仲有好靚既粉紅色😍😍
一入口真係勁震撼,超級好食,好霖身
表面有D焦香,成件事好舒服🤌🏻🤌🏻
而且每件都有切坑紋,令到個牛舌更易入口同入味
唔洗點汁都已經好好食
仲有D 哇沙B 檸檬比你,冇咁漏
另外個鰻魚定食都好正 $128
表面烤得好香,又有汁,好好送飯👍🏻👍🏻

鹽燒白鳝 $58 x 1
燒到表面好香脆,D魚油出曬黎,好正👍🏻👍🏻

白桃雪芭 $78🍑
好重桃味,食得出係真材實料,偏甜

蘋果雪芭 $68🍎
味道較清甜,冇桃味咁甜

椰子雪芭 $68🥥

菠蘿雪芭$78 🍍
菠蘿既甜酸加埋,好好食
2023-11-21
2023-11-22 14 瀏覽
我同同行嘅朋友都超鍾意食牛舌,最近香港都新開咗好多專食牛舌嘅專門店,但係我覺得好食又性價比十足嘅,絕對係土瓜灣呢間,冇得輸餐廳裝修風格以木系為主,感覺好溫馨和諧,仲有日本嘅裝飾品,仲有大大個月亮俾大家打卡影相,餐廳仲有各類日本酒供應,清酒🍶、梅酒都有,啱晒愛酒之人✨ 極上牛舌定食(1倍)$178餐廳嘅牛舌定食,係用上左牛舌芯,喺香港食到優質嘅牛舌芯一啲都唔容易,依間做得好出色,師傅火候控制得非常好,燒得好香口,而且充滿肉汁,牛舌顏色仲好粉嫩,非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無每一個定食都會跟個蒸蛋,麵豉湯,日本珍珠米,沙律🥗,前菜,性價比一流,日式蒸蛋相當嫩滑,加上味淋甜甜地,沙律菜好新鮮,加上黑醋酸酸甜甜開胃,前菜係海蜇,非常爽口✨日式鰻魚定食$138除咗牛舌,仲有好多其他選擇,鰻魚份量都好多有四大塊,鰻魚好厚肉,食得出鰻魚本身嘅鮮味,鰻魚肉質亦都比較重油脂感,細魚骨好少,鰻魚汁亦都好惹味✨清酒煮硯$78湯底甜甜,帶有淡淡的清酒香味,蜆肉都幾多,肉質肥美✨鹽燒白鱔$58白鱔非常新鮮,外皮燒到金黃色,好香口,肉質彈牙,魚油脂豐富✨燒鱈魚干$38係高級版嘅魷魚絲,鱈魚乾入口香脆,簿簿一條,連

✨ 極上牛舌定食(1倍)$178

✨日式鰻魚定食$138

✨清酒煮硯$78
湯底甜甜,帶有淡淡的清酒香味,蜆肉都幾多,肉質肥美

✨鹽燒白鱔$58
白鱔非常新鮮,外皮燒到金黃色,好香口,肉質彈牙,魚油脂豐富

✨燒鱈魚干$38
係高級版嘅魷魚絲,鱈魚乾入口香脆,簿簿一條,連埋蛋黃醬更加惹味

✨梅酒$58
嚟到日本餐廳梗係要試吓佢啲日本酒,梅酒可以選擇原味同埋柚子味,我哋今日叫咗柚子味,果味香濃,甜甜地好啱女仔飲
2023-11-20 20 瀏覽
🔸定食🍱(主菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸、漬物、白飯)▫️ 極上牛舌定食($178)牛舌揀唔同份量(1、1.5、2倍),今次我揀咗1 倍~👉🏻 厚切牛舌芯燒到外皮金黃焦脆,肉質超粉嫩!咬落去柔軟得嚟好有咬口仲好Juicy!味度係鹽燒味,亦都可以吱少少檸檬汁提味🍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 紅酒汁煮牛舌定食🍷($118)👉🏻牛舌一樣嫩口同有彈性,索滿香濃紅酒汁,非常惹味,亦都好適合餸飯☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 清酒煮硯($78)👉🏻 硯肉好肥美,每隻都脹卜卜😮鮮味加埋清酒嘅香味,真係大滿足😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️ 柚子梅酒🍹($58)👉🏻梅酒酒味唔算好濃,柚子味好出,清清地好解膩⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$270
🔸定食🍱(主菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸、漬物、白飯)

▫️ 極上牛舌定食($178)

牛舌揀唔同份量(1、1.5、2倍),今次我揀咗1 倍~

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 紅酒汁煮牛舌定食🍷($118)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 清酒煮硯($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 柚子梅酒🍹($58)
👉🏻梅酒酒味唔算好濃,柚子味好出,清清地好解膩

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$270

🔥 #一個原來都可以盡興 係一啲都無錯,獨自一人走到土瓜灣試試呢一間日本🇯🇵牛舌專門店。無得去日本都想過過口癮,頂住先止下痕吧👅.🔥有各款唔同質素同數量嘅牛舌套餐供應,隨便點一款就可以,不用太過思量;除牛舌外,仲有串燒同小吃等,唔夠喉可以再叫👅———————————————————————————🥢熟成牛舌套餐💬叫咗一倍量,都有6條厚切牛舌,烤至半生熟,唔會太韌,建議蘸醬油同日式芥末一拼進食;套餐仲包括白飯🍚、沙律🥗、漬物、前菜、茶碗蒸,仲有麵豉湯,都幾開心多滿足,靜靜地渡過一個和風嘅晚上👅.P.S. : 串燒非常之有水準🍡🍢
———————————————————————————
🥢熟成牛舌套餐
P.S. : 串燒非常之有水準🍡🍢
2023-10-09
2023-11-18 120 瀏覽
⛩上次同樹熊食完燒肉意猶未盡,對燒牛舌的滋味念念不忘,今日特登揀咗間牛舌專門店滿足下食慾。📌自從土瓜灣開咗地鐵之後,真係開多咗好多新嘅食肆,開拓咗土瓜灣呢個地方,連香港好少的牛舌專門店,呢度都開咗一間《Gyutan Toku牛舌專門店》。📌門面已經好日系風格,高高掛著兩個引有「定食」字樣的燈籠,門口仲掛著印有招牌logo的門簾,成件事咁日系,一睇就知係食日本嘢🇯🇵。📌店舖唔算好大,但係裝修好別緻,全部用上木枱木椅。📌Counter位擺滿一系列日式清酒🍾。📌仲有一大個月亮🌝高高掛在天花板上,成個環境感覺都好舒服好柔和。📌餐牌有各式各樣的牛舌定食🍱,除了汁燒牛舌, 仲有汁煮牛舌,全部定食包茶碗蒸、小鉢、漬物、味噌湯,價錢由$118-$178,唔食牛舌,都有其他豬、魚或雞定食,價錢由$88-$128,都相當合理,另外仲有啲日本炸物小食🍘、串燒🍢,居酒屋基本應有的食物都有齊。柚子梅酒,$58日本飲食文化係一坐低餐廳,就先點杯飲品除除塵解解渴。熊妹試下柚子梅酒,用上一個專盛酒的不倒翁玻璃酒杯呈上🍸,非常特別,係點轉都唔會倒瀉的,恕熊妹見識少,真係第一次見。柚子梅酒酸酸味味,易入口,所以蓋過酒精味

📌店舖唔算好大,但係裝修好別緻,全部用上木枱木椅。
📌Counter位擺滿一系列日式清酒🍾。
柚子梅酒,$58
日本飲食文化係一坐低餐廳,就先點杯飲品除除塵解解渴。

熊妹試下柚子梅酒,用上一個專盛酒的不倒翁玻璃酒杯呈上🍸,非常特別,係點轉都唔會倒瀉的,恕熊妹見識少,真係第一次見。柚子梅酒酸酸味味,易入口,所以蓋過酒精味,但其實酒精濃度都幾高,細嚐一口,柚子酒的味道都會停留口腔入面營繞著,呷多兩口就覺得有點飄飄然,哈哈。
燒鱈魚干
燒鱈魚干,$38
點完飲品,就食個餐前小食,脆脆地試下個燒鱈魚干。

一碟有八片,本身以為係燒魚肉質地🐠,原來係好似薯片咁薄咁脆,都幾重燒鱈魚味,薄薄一片好易食完一塊又一塊都唔覺,做餐前小食又唔會飽,幾唔錯的選擇。
極上牛舌定食, $178
一心就係黎食牛舌,梗係揀款終極版喇。

極上牛舌定食1️⃣倍量,大概有6-7件,燒到幾乎9成熟,但牛舌👅都保持口感爽口有嚼勁,每件牛舌都細心地橫切幾下,令調味料可以容易滲透入面之餘,仲可以令內裡的心容易燒熟,入口時芬香撲鼻👃🏻,燒出牛味,好有咬口,所以話要食牛舌就要揀終極極上呢款。
紅酒汁煮牛舌定食
紅酒汁煮牛舌定食, $118
試左款燒牛舌,就試另一款汁煮牛舌喇。

嘩!呢款紅酒汁煮牛舌頗為驚人😱!驚喜度比起燒牛舌更大,紅酒汁煮牛舌的質感同燒牛舌竟然係兩回事,汁煮牛舌煮到牛舌肉好淋,食落口啖啖淋肉而唔係有咬口的口感,肉質嫩淋,仲浸滿紅酒汁🍷,呢款紅酒汁味道係帶點酸甜,唔係平時食的鹹味,類似日式醬汁Teriyaki的味道,味道濃郁,酸甜又開胃,好容易會再想食第二舊,撈日本飯🍚認真一流!兩款牛舌都做得咁出色
,果然,牛舌專門店出品的牛舌實屬品質保證✅。
茶蒸碗
定食餐入面除了主食牛舌、湯同飯,仲有另一個特色小食就係茶蒸碗。日式茶蒸碗係用上鰹魚高湯同蛋液🥚拌勻,再加入日本蟹柳🦀、日本魚蛋🍥、冬菇🍄等材料增加口感同味道,因為用上調味的高湯代替清水做成的茶蒸碗吃起來份外鮮甜,不需要格外調味,蒸蛋已經好嫩滑鮮味。食完定食仲有一碗小食,感覺好完🈵。
清酒煮蜆, $78
食完定食仲未夠喉,叫多款清酒煮蜆。係大大隻卜卜蜆喎!多數街外食到的都係細蜆一兜,但呢度竟然用上大蜆。大蜆海鮮味重,食落多肉啲彈牙啲,完全無沙超乾淨,浸係清酒入面,連清酒湯飲埋,好濃郁清酒味🍶,真係好重酒味,食到最後都無話酒味揮發走而無味,堅係做得唔錯,雖然只係一份小食,但味道與賣相都不比主食遜色,
📌用好簡單的材料製成的一份定食,每樣食材入口都食得出廚師烹調的細膩👍🏻,呢份就係日本飲食文化的吸引之處,一間小小的店鋪都已經可以滲透出咁濃厚的文化風情,《Gyutan Toku牛舌專門店》係掂的!
📌乾杯🥂!
2023-11-06
燒鱈魚干
紅酒汁煮牛舌定食
柚子梅酒
牛舌是個好東西! !其實個人嚟講真係好鍾意食牛舌,牛舌嗰種爽彈又腍軟既口感真係回味無窮!今次到訪呢間位於土瓜灣打響牛舌專門店旗號決定黎試一試👅👅👅小店裝潢具日式風格,位置不多但舒適,除咗日式菜式之外,仲有唔少美酒伴佳餚!先嚟試一下佢哋嘅極尚牛舌定食😎✌🏻講得上極尚級數果然有驚喜!牛舌厚度為一倍,口感軟嫩,多肉汁又有嚼勁,肉味濃郁,外層燒至微脆,內裏亦保留到粉嫩賣相,質素極高!!豐富既油脂香最佳配搭一定係一口暖暖嘅日本米飯,完全係極致享受😚😚😚另外佢哋嘅主打係日本鰻魚定食🍱日本鰻魚有飽滿的脂肪,魚肉肥美,香脆嘅表皮加上惹味嘅醬油炙燒後味道甘香又鮮甜🥹每份定食都會包含日本米飯、海鮮茶碗蒸、麵豉湯、沙律菜以及漬物相當豐富!另外仲叫咗兩款日式小食,包括係清酒煮蜆以及唐揚炸雞🙆🏻‍♀️清酒煮蜆質素好高!海蜆大大隻,鮮味之餘仲帶有微微嘅清酒香👍🏻炸雞做法都唔錯,內裏保留到唔少肉汁😉另外特別推介店內一款清酒「地凡紅」比大家!味道帶輕柔既水果芳香,入口絲滑,好適合女仔飲!| 極尚牛舌定食 $178| 日本鰻魚定食 $138| 清酒煮蜆 $78| 唐揚炸雞 $38📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖🌟人均消費

| 極尚牛舌定食 $178

🌟人均消費:$101-200
🌟菜式:#goodgirltummy日本菜
🌟地區:#goodgirltummy土瓜灣
  • 極上牛舌定食
《Gyutan Toku》📍 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖呢間位於土瓜灣嘅隱世牛舌專門店主打牛舌料理 成個氣氛都充滿住日式嘅風味🤩😍 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✭ 極上牛舌定食 $178(1倍)(9/10)牛舌非常香 配埋陣陣嘅鹽味簡直係畫龍點睛😍🤩 佢仲有檸檬配埋🍋必加 份量都啱啱好😍 整體上食落去都唔會話好濃味🤩 所以食落去都唔會話好重負擔👍🏻 ✭ 紅酒煮牛舌定食 $118(9/10)牛舌食落去非常腍👍🏻 個醬汁酸酸地都幾下飯🤤 所有定食嘅配菜都一樣✭ 鹽燒白鱔 $58 (8/10)食落去都幾香🤩 魚都幾滑👍🏻 鹽燒香味都幾濃➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✫ 食物(8.5/10)✫ 環境(9/10)✫ 服務(9/10)#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食 #美食推薦 #香港美食 #香港好去處#FoodPhotography #Eeeeeats #FoodPorn #FoodGasm #Foodie #ForkYeah #FoodInTheAir #Delish #EatingForTheInsta #Clea
《Gyutan Toku》
📍 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✭ 極上牛舌定食 $178(1倍)(9/10)
✭ 紅酒煮牛舌定食 $118(9/10)
✭ 鹽燒白鱔 $58 (8/10)
食落去都幾香🤩 魚都幾滑👍🏻 鹽燒香味都幾濃
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✫ 食物(8.5/10)
✫ 環境(9/10)
✫ 服務(9/10)

#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食 #美食推薦 #香港美食 #香港好去處#FoodPhotography #Eeeeeats #FoodPorn #FoodGasm #Foodie #ForkYeah #FoodInTheAir #Delish #EatingForTheInsta #CleanEating #ELLE愛吃貨#日式料理 #牛舌 #土瓜灣 #土瓜灣美食
2023-11-12 22 瀏覽
經過土瓜灣,醒起呢間抵食高質既牛舌專門店,就特登同朋友再入去食多次😎😎炸雞軟骨🐓🐓🐓外脆內嫩,每一口都有滿口嘅香脆口感,過油過得好好,唔錯。極上牛舌定食牛舌肉質鮮嫩多汁,熟度一樣岩岩好,入面係粉紅色,牛舌熟成過令風味更加突出👍🏻👍🏻👍🏻日式鰻魚定食非常出色,日式鰻魚定食裡面嘅鰻魚燒得剛好,口感鮮嫩🤩🤩配上醬汁更加美味。 清酒煮蜆蜆肉鮮嫩大大粒,清酒煮出嚟嘅湯汁鮮美,取左清酒香味而消除左佢既酒味,一流🥰🥰🥰

炸雞軟骨🐓🐓🐓
外脆內嫩,每一口都有滿口嘅香脆口感,過油過得好好,唔錯。

日式鰻魚定食

2023-11-10 18 瀏覽
晚上的土瓜灣街頭都比較安靜,偏偏這家牛舌專門店人流極旺!我和朋友8時30分到餐廳還需要等位!心想這絕對是優質的人氣小店😎坐下來先叫飲品,有生啤、high ball和各式清酒選擇,酒鬼應該很滿意!再來一份清酒煮蜆暖一下餓餓的胃,蜆肉肥美新鮮,湯頭鮮甜不辣喉,很出色☺️接下來的泡菜芝士玉子燒也沒有令人失望,每一塊也是厚切大大滿足。到了主菜,我和朋友各點了一份鰻魚定食和極上牛舌定食。一個set有麵鼓湯、茶碗蒸、飯和沙律,份量大方。鰻魚是厚肉的品種,烤的焦香味美,無論魚皮和肉都非常入味,下飯最佳!牛舌更不用說,作為主打一點都不讓人失望。肉質脆彈無渣,烤熟程度剛剛好。灑上少量鹽吧味道更豐富,難怪這麼多回頭客呢!值得一讚的還有餐廳的氣氛。適逢到訪時是萬聖節,整個餐廳佈置得很有心思,服務員扮鬼扮馬和客人合照搞氣氛,大家都非常開心😍

2023-11-09 16 瀏覽
今天去了土瓜灣一間日式小店主打牛舌叫身為牛舌叫Gyutan Toku牛舌專門店😍😍,裝修有日式小店風格汁燒牛舌定食1.5倍🐮 $198牛舌的口感鲜嫩多汁,定食套餐包括沙律菜、海蜇、嫩滑茶碗蒸同麵豉湯,口感豐富 日式鳗魚定食🐟$138鳗魚鲜嫩,塗上一層鲜甜照燒醬,且帶有香甜的口感,定食套餐也有沙律菜、海蜇、好嫩滑茶碗蒸同麵豉湯😝 清酒煮硯 $78硯口感鮮甜,有淡淡酒香味😝炸鷄軟骨 🐔$58炸鷄軟骨有濃郁的雞肉味道和香脆的口感,十分惹味😋Coke Zero $18牛舌配Coke Zero, 十分解渴😜生啤🍺 $48清爽的口感和微酸氣泡😋整體得分: 5/5味道: 5/5環境: 4/5🎇Gyutan Toku牛舌專門店🎈土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

汁燒牛舌定食1.5倍🐮 $198

日式鳗魚定食🐟$138

清酒煮硯 $78
硯口感鮮甜,有淡淡酒香味😝

炸鷄軟骨 🐔$58
炸鷄軟骨有濃郁的雞肉味道和香脆的口感,十分惹味😋

Coke Zero $18
牛舌配Coke Zero, 十分解渴😜

生啤🍺 $48
清爽的口感和微酸氣泡😋

整體得分: 5/5
味道: 5/5
環境: 4/5

🎇Gyutan Toku牛舌專門店
🎈土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
2023-11-08 16 瀏覽
提供牛舌料理為主打的餐廳🐮店家使用新鮮厚切牛舌👅再用各種不同風味和烹飪方式🔥例如香煎牛舌、汁煮牛舌、炒牛舌、口感鮮嫩多汁💦而且好軟腍😋每款定食也配有沙律菜🥗茶碗蒸及麵豉湯🍲非常豐富😋先來兩杯我喜愛的梅酒🥃酸酸甜甜,酒味適中,不會太濃烈☺️牛舌定食是這𥚃最受歡迎的牛舌料理之一😙牛舌切成厚片,再用鹽🧂黑椒🧂蒜粉調味🧂後生煎🔥使其外層微焦帶有牛的香氣♨️內部保持嫩滑多汁🤤汁煮牛舌將牛舌放入紅酒湯汁中慢煮🍷使牛舌變得軟嫩多汁😍同時吸收湯汁的風味🫕肥美甘香,送飯一流🤩蒲燒鰻魚睬用特製蒲燒醬汁,非常濃郁入味🥰鰻魚肉質軟嫩,並帶有微微的油脂,口感非常豐富😃
提供牛舌料理為主打的餐廳🐮
店家使用新鮮厚切牛舌👅
再用各種不同風味和烹飪方式🔥
例如香煎牛舌、汁煮牛舌、炒牛舌、
口感鮮嫩多汁💦而且好軟腍😋
每款定食也配有沙律菜🥗
茶碗蒸及麵豉湯🍲非常豐富😋

先來兩杯我喜愛的梅酒🥃
酸酸甜甜,酒味適中,不會太濃烈☺️

牛舌定食是這𥚃最受歡迎的牛舌料理之一😙
牛舌切成厚片,再用鹽🧂黑椒🧂
蒜粉調味🧂後生煎🔥
使其外層微焦帶有牛的香氣♨️
內部保持嫩滑多汁🤤

汁煮牛舌將牛舌放入紅酒湯汁中慢煮🍷
使牛舌變得軟嫩多汁😍同時吸收湯汁的風味🫕
肥美甘香,送飯一流🤩

蒲燒鰻魚睬用特製蒲燒醬汁,
非常濃郁入味🥰
鰻魚肉質軟嫩,並帶有微微的油脂,
口感非常豐富😃
  • 紅酒汁煮牛舌定食
  • 燒鰻魚定食
2023-11-03 34 瀏覽
˜”*°•.˜”*°• Gyutan Toku牛舌。•°*”˜.•°*”˜🔆土瓜灣🔆❂ 極上牛舌定食 HK$178佢地皇牌最出名就係牛舌🐂佢地既牛舌芯真係勁好食!餐廳係選用牛舌中心既部份, 超級厚💛牛舌外面煎微微既焦香😌但內裏係非常粉嫩😋食落去嘅口感充滿彈性,極易入口, 而且牛味好香濃😚完全唔需要點任何調味料已經覺得好好食🫠鍾意食牛舌嘅朋友仔真係一定唔好錯過💯定食仲有附上沙律🥗蒸蛋🥚麵豉湯🥣白飯🍚漬物🤤❂ 日式鰻魚定食 HK$138除咗牛舌好出名之外🤭估唔到鰻魚都好有驚喜🥳💘鰻魚外層燒到微脆🥰肉質好嫩好滑好香油脂好豐富🤤而且每塊鰻魚都鋪滿左勁多醬汁❤️配埋白飯完全係一流💛真係好好好🫠定食係一樣附上沙律🥗蒸蛋🥚麵豉湯🥣白飯🍚漬物😋❂ 土佐豆腐 HK$68豆腐食落去係炸到外脆內軟, 濃濃既豆香❤️有好多醬汁, 再加埋紫魚同柴魚片配埋一齊食好夾❤️正正❂ 清酒煮蜆 HK$78每一粒蜆都非常肥美飽滿❤️份量都幾多清酒味唔算重, 好啱吾太飲酒既朋友仔超級好鮮味😌❂ High Ball HK$68清涼易入口💛

🔆土瓜灣🔆

❂ 土佐豆腐 HK$68
好夾❤️正正

❂ 清酒煮蜆 HK$78
每一粒蜆都非常肥美飽滿❤️份量都幾多
清酒味唔算重, 好啱吾太飲酒既朋友仔
超級好鮮味😌

❂ High Ball HK$68
清涼易入口💛

2023-11-02 18 瀏覽
最近發現左呢間位於土瓜灣嘅隱世日式居酒屋餐廳主打牛舌!之前已經聽講過呢間嘅牛舌好出色今次終於有機會去食吓!-🥢極上牛舌定食牛舌一份有6大塊!每一塊都非常之厚肉又多汁口感比較彈牙,油脂感十足大概係8-9成熟左右一啲都唔會韌建議可以先食咗去原汁原味😋然後可以加入檸檬汁 再點埋Wasabi豉油第一次食到呢個配搭 出乎意料又幾夾🫣🥢日式鰻魚定食每個定食都有配埋一個飯,麵豉湯,茶碗蒸同漬物鰻魚一共有四塊,每塊都好厚肉!☺️魚肉好嫩,入口即溶嘅感覺同醬汁配搭得好好 🥢清酒煮蜆蜆肉每隻都大大隻,一啲都唔孤寒有淡淡清酒香食落個酒味都唔會太重好啱我呢啲唔係好飲到酒嘅人食完啲蜆 剩低嘅湯都好入味好鮮甜🥢梅酒另外仲嗌咗杯梅酒試吓清甜得來又帶有酒味個人覺得係幾啱女仔飲個杯仲要係搖搖杯🤣幾得意!
最近發現左呢間位於土瓜灣嘅隱世日式居酒屋
餐廳主打牛舌!
之前已經聽講過呢間嘅牛舌好出色
今次終於有機會去食吓!
🥢極上牛舌定食
牛舌一份有6大塊!
每一塊都非常之厚肉又多汁
口感比較彈牙,油脂感十足
大概係8-9成熟左右一啲都唔會韌
建議可以先食咗去原汁原味😋
然後可以加入檸檬汁 再點埋Wasabi豉油
第一次食到呢個配搭 出乎意料又幾夾🫣

🥢日式鰻魚定食
每個定食都有配埋一個飯,麵豉湯,茶碗蒸同漬物
鰻魚一共有四塊,每塊都好厚肉!☺️
魚肉好嫩,入口即溶嘅感覺
同醬汁配搭得好好

🥢清酒煮蜆
蜆肉每隻都大大隻,一啲都唔孤寒
有淡淡清酒香
食落個酒味都唔會太重