2010-07-12 47 瀏覽
星期天, 睡醒又日上叁桿. 壹於在好睛朗的壹天出發, 開車去食「早、午、Tea」餐. 今次選了冰淇淋!芒果冰淇淋 + 巧克力蛋糕 + Tea鮮果味從來都是 Häagen-Dazs 的皇牌, 味香, 不過濃, 甜味又適中, 沒有「做假」的味道.蛋糕就壹般 Cafe 貨色, 比上不足, 比下有餘, 壹向冰淇淋才是主角.蘋果批 + 冰淇淋 (百利甜酒 + 比利時巧克力)這兩個冰淇淋口味壹直是本人的偏愛. 坦白說, 冰淇淋還是味道豐厚些比較好. 蘋果批就比很多 Cafe 貨色好, 表層脆而不硬, 裡層果肉厚及有汁, 唯獨餅底鬆散扣少少分.吃罷, 喝口清水, 或是熱茶, 夏樂也!

星期天, 睡醒又日上叁桿.
壹於在好睛朗的壹天出發, 開車去食「早、午、Tea」餐.
今次選了冰淇淋!

芒果冰淇淋 + 巧克力蛋糕 + Tea

蘋果批 + 冰淇淋 (百利甜酒 + 比利時巧克力)

吃罷, 喝口清水, 或是熱茶, 夏樂也!
芒果冰淇淋 + 巧克力蛋糕
蘋果批 + 冰淇淋
好睛朗的壹天
2010-07-11
芒果冰淇淋 + 巧克力蛋糕
蘋果批 + 冰淇淋
好睛朗的壹天
友人介紹下左去試。朱古力心太軟......果然好好味, 外層有少少脆, 軟軟的。一破之下, 朱古力溶曬出尼 又唔怕太甜太漏。加上新出的香橙味雪糕~!!YUMMY~~至於個TEA SET就普通啦。無咩驚喜, 只是有朱古力撻舖底的雪糕。同埋有一堆生果在最底層的碟。umm.....唯獨係佢5個小球加2杯飲品都係買HKD198 1set, 算係咁啦。
友人介紹下左去試。
朱古力心太軟......
果然好好味, 外層有少少脆, 軟軟的。
一破之下, 朱古力溶曬出尼 又唔怕太甜太漏。
加上新出的香橙味雪糕~!!YUMMY~~

至於個TEA SET就普通啦。
無咩驚喜, 只是有朱古力撻舖底的雪糕。
同埋有一堆生果在最底層的碟。

朱古力心太軟
TEA SET
2010-05-15
朱古力心太軟
2010-03-04 49 瀏覽
今日去完elements睇戲之後見到有間haagen dazs滿懷歡喜想同我男朋友去食雪糕我地一坐低有兩個staff sell我地食雪糕火鍋(一個矮既男仔同一個紮馬尾既女仔)不過無我最鐘意食既比利時朱古力,就問個男仔可唔可以通融轉雪糕味比我我亦都知道menu都寫明唔可以轉味,我都係博一博問個男仔可唔可以至少佢都會嘗試去幫我亦都好nice隔左唔夠1分鐘個女經理勁惡咁走埋黎講"唔可以轉味架啵!!"我問多一句佢直頭對我好串咁講"唔可以!"好無禮貌lo! D表情好似好不滿我地要求轉味咁.....唔轉得既咪好聲好氣講lo!唔洗咁既態度既,D服務態度甚差!我認得個女經理帶眼鏡ga!
滿懷歡喜想同我男朋友去食雪糕
至少佢都會嘗試去幫我亦都好nice
隔左唔夠1分鐘個女經理勁惡咁走埋黎講"唔可以轉味架啵!!"
我問多一句佢直頭對我好串咁講"唔可以!"
好無禮貌lo! D表情好似好不滿我地要求轉味咁.....
唔轉得既咪好聲好氣講lo!唔洗咁既態度既,D服務態度甚差!

我認得個女經理帶眼鏡ga!
2010-03-02
2010-02-04 25 瀏覽
向來鍾愛Häagen-Dazs 的冰淇淋, 今天來到圓方, 本打算看電影, 殊不知想看的場次的戲票經已賣光了, 唯有打道回府。但又心有不甘, 難得特意前來嘛... 於是, 便跑到Häagen-Dazs 專門店吃冰淇淋, 總算是種安慰。打開它的MENU, 所有冰淇淋的照片都很誘人, 使你忘卻它們的熱量, 每樣也想試一試。不過, 為了要顧及自己的荷包, 最後只能量力而為了。最近發現男友鍾愛BROWNIES的口感和味道, 是以今天我們選了情迷曼克頓這道甜點。看到實物垂涎三尺, 想不到各種配料配合了冰淇淋, 竟如此出色! 先談談情迷曼克頓的組成部分! 情迷曼克頓分別由 BROWNIES, 冰淇淋, 巧克力塊, 百力滋餅乾條 以及 混和果仁碎和少量溶掉的巧克力雪糕組成。雪糕球共有三個, 兩種自選口味 (我們選了BAILEY'S 和蜜桃), 再加特定的曲奇雪糕。Häagen-Dazs 的冰淇淋美味自然不在話下, 這道 情迷曼克頓的絕妙處, 在於其組成部分的配合。果仁碎和溶掉的巧克力雪糕, 配以 BROWNIES 認真是一絕, 立時把BROWNIES 的乾和硬抵消! 餅乾和果仁的出現, 為這道甜點
最近發現男友鍾愛BROWNIES的口感和味道, 是以今天我們選了情迷曼克頓這道甜點。看到實物垂涎三尺, 想不到各種配料配合了冰淇淋, 竟如此出色! 先談談情迷曼克頓的組成部分! 情迷曼克頓分別由 BROWNIES, 冰淇淋, 巧克力塊, 百力滋餅乾條 以及 混和果仁碎和少量溶掉的巧克力雪糕組成。雪糕球共有三個, 兩種自選口味 (我們選了BAILEY'S 和蜜桃), 再加特定的曲奇雪糕。Häagen-Dazs 的冰淇淋美味自然不在話下, 這道 情迷曼克頓的絕妙處, 在於其組成部分的配合。果仁碎和溶掉的巧克力雪糕, 配以 BROWNIES 認真是一絕, 立時把BROWNIES 的乾和硬抵消! 餅乾和果仁的出現, 為這道甜點添加了嚼勁。平日伴碟的巧克力塊, 因明知不可能美味到那兒去, 人們慣常是不會把它幹掉的, 但畢竟花了幾十塊錢的甜點, 樣樣味美, 心底裏相信這些巧克力塊該不會差到那兒去吧! 心情大好之下, 兩個人把碟上的食物全部幹掉!! 完事後心滿意足了, 連晚飯都覺得可以省掉。哈哈...
這次除了點情迷曼克頓以外, 男友還點了一杯Cappuccino。坦白說, 自己從來不是咖啡迷, 極其量只愛嗅而不愛喝, 對咖啡沒有太多心得。詢問男友對杯中物的意見, 他說:「很普通的一杯Cappuccino。」來到Häagen-Dazs 這雪糕專門店, 客人當然不為咖啡, 咖啡質素一般, 意料中事。不過, 賣相倒是下了不少心思。
情迷曼克頓
情迷曼克頓-喜歡 brownies 的朋友不容錯過
Cappuccino
2010-01-31
情迷曼克頓
情迷曼克頓-喜歡 brownies 的朋友不容錯過
(非會員)
2010-01-28 14 瀏覽
同屋企人睇完戲諗住食D甜品.之後見到有個$53個double又有埋生果,,好似好抵.所以order左2個.一路"不"個staff都好似好唔願意做野咁,,又冇笑容好惡!!!個ice cream ball仲要勁細個!!!!!!!!!!都算喇!!!之後我地坐左係度食.跟住佢走出黎好大聲咁話我地唔可以坐係食!!!好自然咪問佢點解囉..佢先同我地講果個係只可以外賣食.頭先又唔講..點知!?就算係都唔洗咁rude!!!!!趕客走..當時仲要有其他客人係度.好唔愉快既經歷.我最後仲記低佢個名.L字頭既男staff!!!!!

同屋企人睇完戲諗住食D甜品.
之後見到有個$53個double又有埋生果,,好似好抵.
所以order左2個.
都算喇!!!之後我地坐左係度食.
跟住佢走出黎好大聲咁話我地唔可以坐係食!!!
好自然咪問佢點解囉..佢先同我地講果個係只可以外賣食.
頭先又唔講..點知!?就算係都唔洗咁rude!!!!!
趕客走..當時仲要有其他客人係度.
好唔愉快既經歷.

我最後仲記低佢個名.L字頭既男staff!!!!!

2010-01-23
(非會員)
2010-01-28 22 瀏覽
今日經過haagen-dazs,行到入去睇下有冇咩新味啦!點知有個唔高唔帶眼鏡嘅男職員大大聲係度嗌問我堂食定外賣,咁我答佢睇下先啦,點知佢勁冇禮貌咁話堂食外賣有分別又點點點,勁惡,之後佢行開左,就有另一個女職員好有禮貌問我可以試下味先,仲同我講外賣買2球送2球,咁抵,梗係買啦!哈蜜瓜味好正!不過haagen-dazs不嬲出名好味又有保證架啦!不過除左個男職員態度唔係幾好之外,其他d職員都好nice,所以都好滿意!
今日經過haagen-dazs,行到入去睇下有冇咩新味啦!
2010-01-23
  • 哈蜜瓜
2009-08-31 11 瀏覽
好多口味~~整得幾靚~~不過幾貴~~又要收加一~~水果味冰淇淋好似有D太酸~~
好多口味~~

整得幾靚~~

不過幾貴~~

又要收加一~~

水果味冰淇淋好似有D太酸~~

2009-08-28
2009-08-16 9 瀏覽
好耐冇食啦,行開去就去食返個"tea" 因為訂食飯,兩個人share一個啦!都食到有VIP,都可以話係HD常客。呢間位就少少少,我入到去見到得返兩個位,就飛咪去 遲少少都冇位啦!叫個有幾個球,可以多幾個味食。但係個rum & raisen味有唔同TST間?!好似只係得雪味!不過overall都係HD質量,好滿足!!
好耐冇食啦,行開去就去食返個"tea"

因為訂食飯,兩個人share一個啦!
都食到有VIP,都可以話係HD常客。
呢間位就少少少,我入到去見到得返兩個位,就飛咪去
遲少少都冇位啦!

叫個有幾個球,可以多幾個味食。
但係個rum & raisen味有唔同TST間?!
好似只係得雪味!

不過overall都係HD質量,好滿足!!
2009-08-08
2009-02-16 22 瀏覽
早幾日,與朋友去Haagen Dazs試其最新推出的Strawberry Love,我點了愛‧情書,要了Strawberry & 杏桃味,服務員還細心問想寫什麼字。愛‧情書來到,先講造型,跟廣告圖片一樣,但以我喜歡食雪糕的程度,份量當然嫌少。味道方面,不用說,HD出品的Strawberry雪糕是無容置疑,反而是杏桃味令我surprise,時而是清甜的杏味,時而是淡淡的桃味,互相呼喚,樂也。Strawberry + 杏桃 + Bownie 一甜一淡一濃,是一天忙碌的工作後最佳獎賞。(不過,若Bownie是熱的話,我估帶給味蕾的享受會更豐富)。雖然今次不是與至愛一起,但與三五知己傾傾講講、飲飲食食、是是非非,樂也。Haagen Dazs絕對不是只適合情人到訪。
  • 愛‧情書
2009-02-03 25 瀏覽
和同事錯過了上一次的ALL YOU CAN EAT…今次一知道就立即訂位…不過今次作戰只剩下我和有點為食的同事而已…坦白說…我對於雪糕的耐力是有點不足…未去之前是有點擔心會反蝕給Haagen Dazs了…一坐下, 立即叫甜品…我選了Banana Split…黑白紅的雪糕是沒什麼特別了…不過要讚的是香蕉很好吃~因為上面有一層薄薄的糖漿…脆脆的甜甜的…配上雪糕很好~在Haagen Dazs, 我通常都會吃綠茶…因為這裡的綠茶奶味很重…是我喜歡的味道~不過今天我卻發現多另一至愛…就是夏威夷果仁…在雪糕中我都幾喜歡有一粒粒都果仁…所以我尤其愛rocky road…而這款夏威夷果仁味道不太甜…奶味之中就加入了粒粒夏威夷果仁…所以我吃了兩球…本來以為雪菓類會容易入口可以多吃幾球…不過香檸和桑果對我來說實在是太酸…所以吃得很慢…結果我們倆合共只是吃了十八球...(已包括甜品裡的雪糕…)…太弱了…相比起坐在我們兩檯之隔的郭峰…看到他前面的十個雪糕杯…確實是望塵莫及…
2009-02-01 12 瀏覽
喜歡吃甜的我很傻,再多的不開心,都可以被美味的甜品化解。在奧海城沒有揾到一心想試的新雪糕店,心里悶悶的;多得朋友的體諒,不但陪我找尋甜的慰藉,仲請我食了漂亮的Venice love。大球轉了新寵Cappuccino truffle,細球由朋友話事,要了相對輕怡酸甜的芒果熱情果,其實他的無心之選正好是我最愛的一味呢伴碟的有四塊小巧玲瓏的mini macaron,杏仁餅不算很甜,不過質素卻是平平,餅身太黏韌。底部拖住雪糕球的忌廉本來平淡,但拌了朱古力粉漿后又構成一種美味。有人說,甜只是虛偽,包不住那顆苦透的心。渾渾噩噩的我,卻還須到偽裝了的甜蜜世界中尋找養分。
喜歡吃甜的我很傻,再多的不開心,都可以被美味的甜品化解。

HD“失手”過嗎?
2009-01-26 25 瀏覽
20/1(二) 3pm價值$89的罪疚感,乃出自Haagen Dazs的雪糕buffet.$89的buffet,任吃廿多款Haagen Dazs 雪糕之餘,還可點選一次甜品及餐飲;你說划算不划算?阿梁老早已洞悉先機,預留下午茶時段的座位(晚上六至八時的早已滿座).準時到達,還巧遇甘草藝人郭峰;看著他跟其友人共征服不下五十個雪糕球,我倆確實自愧不如...甜品選了Banana Split及Venice Love;兩者除以不同味道的雪糕搭配,格仔餅亦作配角,唯脆感不足.細論眾口味,以melon,rum raisin,coffee,apricot,Belgium choco口味尤佳,而Bailey卻是最沒個性的一員.以消膩檸茶及Espresso作句點,甜蜜不過...
20/1(二) 3pm

以消膩檸茶及Espresso作句點,甜蜜不過...
2008-11-02 13 瀏覽
想試 HAPPY 3 好耐喇,但因為 HAPPY 3 只供外賣,而我一直都唔喜歡食溶溶地既雪糕,但係平時唔想一邊行街一邊食,又諗唔掂可以去邊度食,所以一直都未試。今日來到圓方睇戲,想起下層有間 Haagen Dazs,再下層有個冰場,所以呢層有d位俾人可以坐住睇人踩冰,於是我和男友馬上各要了一杯 Chocolate "HAPPY 3"~我要了 strawberry + mango + cookies & cream男友要了 strawberry + tiramisu + cookies & cream他們用的是平時單球用的杯,我感覺上這三個口味的份量加在一起大概是平時 Haagen Dazs 正常的一球半,加上兩小片脆 waffle,還有一粒......是 brownie 嗎? 總之是差不多的東西了,而且有 vanilla sauce。非常滿足!$39 一杯,超值!

$39 一杯,超值!
Chocolate "HAPPY 3"
$39 (其他)
Chocolate "HAPPY 3"
2008-10-13 13 瀏覽
其實食完夏麵館已好飽,但無論如何也已預留位置給HD。在廣告上已宣傳多時,所以毫不考慮下點了情迷曼哈頓及意大利芝士餅戀曲,只是改了雪榚配搭。情迷曼哈頓-曲奇朱古力及夏威夷果仁各一球,一塊cookie & cream及一件朱古力蛋糕組成。其賣相己很吸引,真是把不能盡快吃落肚裡。兩球雪榚是我指定的組合,那塊cookie & cream的雪榚很香甜;而朱古力蛋糕質感很脆身,有點似pavlova,但亦不失朱古力的香濃。意大利芝士餅戀曲又是一個極為吸引的甜品,冰凍的Tiramisu,被哈密瓜、比利時朱古力、芒果及Baileys雪榚包圍著,而雪榚球被牛油批底盛載著,批底有點硬不鬆化,勝在夠牛油香。Tiramisu由蛋糕、咖啡雪榚及cream三層組成,由於已雪凍關係,已沒有軟滑效果,換來是冰涼暢快之感,開心滋味真是難以形容。食了兩款誘人的甜品很,又要趕回去努力跑圈了。

食了兩款誘人的甜品很,又要趕回去努力跑圈了。
情迷曼哈頓
意大利芝士餅戀曲
情迷曼哈頓
意大利芝士餅戀曲
  • 情迷曼哈頓、意大利芝士餅戀曲
2008-09-07 14 瀏覽
九月七日(星期日)由於看完電影後,要吃tea(我們的習慣)...不過element的選擇不多,所以唯有吃吃就腳的haagen dazs!還以為沒有了老公favourite baileys.....原來still available!我們叫了一個雙球,分別是cookies & cream (我的最愛味道) 和baileys!當然haagen dazs的雪糕好吃!很滑呢!還可以一邊吃著雪糕,一邊看小朋友溜冰!....
九月七日(星期日)