2024-06-11 148 瀏覽
今次係我哋第二次光顧呢間街坊小店,上次好似已經係一年前嘅夏天。我朋友好念念不忘呢度出品嘅凍柚子Americano,幾清新同特別,啡味重,回甘嘅時候又帶出柚子嘅甜酸,透明杯身令成杯飲品嘅presentation都靚,尤其係筲箕灣呢度嘅咖啡店寥寥可數,所以印象特別深刻。因為上次去石澳泳灘🏖️嘅經歷,一邊嘆啡一邊囇太陽☀️,感覺很爽,所以今次一提到去翻果邊嘅沙灘,我哋都決定買翻杯凍啡先至出發😋呢次我哋試咗佢個新出品Iced Tiramisu Latte,如果當佢係一杯正常咖啡☕️咁品嘗你一定會大失所望,但如果你當佢係一杯甜水,就肯定有驚喜。佢嗰層厚厚嘅Tiramisu Foam放喺重奶嘅啡底上面,可能小店成本有限,所以冇咩Rum酒味,但果層Foam就好creamy,好重Vanilla,喺呢個筲箕灣咖啡沙漠入邊,能夠飲到呢杯高級版奶蓋,都算唔話得啦,因為啲分係俾佢個咖啡底嘅😂,所以先會覺得佢叫做對得住個價錢。其實我自己個人就麻麻地呢杯甜水,因為佢做唔到Tiramisu應有嘅酒香又過分甜,變咗甜品,不過我朋友就飲得好開心,所以篇野大部分都係佢嘅觀感,我就覺得齋飲呢間小店嘅Americano即可👍🏻叫做

其實我自己個人就麻麻地呢杯甜水,因為佢做唔到Tiramisu應有嘅酒香又過分甜,變咗甜品,不過我朋友就飲得好開心,所以篇野大部分都係佢嘅觀感,我就覺得齋飲呢間小店嘅Americano即可👍🏻叫做支持下😆

Iced Tiramisu Latte
2024-06-10
Iced Tiramisu Latte
2023-12-20 433 瀏覽
話說朋友們喺筲箕灣嘅小店 hahahappy.p 訂咗兩個蛋糕比12月之星🌟✨ 一個係Basque Burnt Cheesecake(巴斯克芝士蛋糕),另一個係好濃朱古力味嘅聖誕花園蛋糕 🤩🧀🍰芝士蛋糕味道好濃,唔算太甜,亦有入口即溶嘅質感🤤 再加上面頭有好多士多啤梨🍓、藍莓🫐等新鮮生果,食落去會冇咁膩😋🍫🍰第一眼睇呢個朱古力蛋糕,加埋上面啲莓,真係有啲似個花園,原來呢個係聖誕限定嘅蛋糕🎄 我好鍾意食70%以上濃度嘅朱古力,喺外面包住蛋糕嘅朱古力正正係有80%濃度,所以好啱我口味😻希望下次有機會親身去試吓鬆餅同咖啡☕️☺️

聖誕花園蛋糕
聖誕花園蛋糕
  • Basque Burnt Cheesecake
  • 巴斯克芝士蛋糕
2022-09-30 1025 瀏覽
行入東大街實在太多嘢食可以比我揀,今次已係第二次幫襯啦,杯Dirty 依然保持到我鍾意♡嗰啲味道,正,今次試咗件朱古力cake☆都好味呀,係價位高少少~一定會再幫襯
2022-09-24
2022-09-08 783 瀏覽
今日同事生日, 喺呢間小店訂咗個蛋糕, 賣相好靚唔再講, 少糖少油夠晒健康,比普通蛋糕仲要好食, 好鬆軟, 生果非常係新鮮嘅,啲cream非常滑但唔漏,好想食多兩件....
外賣送餐
2022-08-13 545 瀏覽
我係住附近嘅街坊,有時都會埋帶隻狗狗去買咖啡飲❤️ 店員親切友善,咖啡同食物都唔錯💙如果大家經過可以試吓,支持一下小店。同埋望住佢沖咖啡用既料都唔錯💙💙💙
如果大家經過可以試吓,支持一下小店。
同埋望住佢沖咖啡用既料都唔錯💙💙💙
外賣自取
開業了一段時間的 終於到訪了✨小小的店面與周遭店鋪相比有點格格不入,彷彿是鬧市中小小的喘息空間🤍店內有𝐬𝐜𝐨𝐧𝐞和不少蛋糕選擇,聽說𝐬𝐜𝐨𝐧𝐞不錯~下次可以試試𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 ($32)// 夏天就是要喝冰美式!店家用上了𝐧𝐮𝐭𝐭𝐲的咖啡豆所以每一口都是樸實的苦澀香☕️ 每次喝到不是帶果酸的𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨都會默默開心(๑´⍢`๑) //

𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 ($32)
Iced  Americano
ABC  Poe
Iced  Americano
2022-03-09 560 瀏覽
東大街出名多食肆。 最近見到朋友推薦見到位於橫巷既依間小店。 係東大街黎講依類cafe反而冇咩。 上次經過見到未開, 不過今次終於都開左個人很喜歡佢既名稱,係依個疫情嚴重既情況下 的確需要happy下店舖以簡約既白色為主。 主要都係出售飲料, 都有一啲蛋糕出售。 因為時間都比較晏,所以就叫左杯柚子梳打($32) 。 店主好有心會問需要有啲凍定室溫, 依樣係少有cafe會問既 因為柚子梳打沒有額外落糖水 柚子醬份量唔算多,所以味道都相對比較淡,不過於我而言是不錯的 最有趣是門口既「沒有打卡點」既牌 這個也算是一個相對有趣既打卡位呢😃

柚子梳打

下午茶
2022-01-22 388 瀏覽
咖啡係我每日嘅必需品,無論返工定放假都要飲一杯先安落今日放假去港島東玩,當然要黎到美食集中地東大街尋寶啦原本只想黎掃街,估唔到呢到都開左間cafe!即刻叫杯latte試試拉花不過不失,未係好出色,但咖啡味道唔錯,奶泡同咖啡嘅比例恰到好處,價錢正常小店主打健康甜品,呢個手作曲奇比平時食開嘅多好多nuts, 健康好多,唔會增罪惡感呢!估唔到小店都會推出節日禮盒,幾有gimmick店員都好nice, 主動問你意見同介紹產品,睇得出佢地嘅熱誠,值得支持!
咖啡係我每日嘅必需品,無論返工定放假都要飲一杯先安落
今日放假去港島東玩,當然要黎到美食集中地東大街尋寶啦

估唔到小店都會推出節日禮盒,幾有gimmick

2022-01-22 258 瀏覽
今日天陰陰,心情都麻麻地,巧遇一杯令人開心嘅咖啡喺東大街搵到呢間小店,同周圍嘅氣氛好唔同叫左一杯espresso soda,店主話係健康之選,因為係無糖呀!入口仲有香濃嘅咖啡味,飲落去仲好爽,好似飲汽水咁但係一啲都唔邪惡!可惜呢度冇得坐下,鋪面比夠細,但係一啲都唔會有壓迫感,反而感覺到小店嘅溫度,除左咖啡仲有唔同嘅蛋糕,鬆餅,本來想試下chocolate cake, 見到上面嘅核桃好吸引,可惜已經比人成個預訂左原來咁搶手,無緣一試希望下次有機會啦!
今日天陰陰,心情都麻麻地,巧遇一杯令人開心嘅咖啡

喺東大街搵到呢間小店,同周圍嘅氣氛好唔同

Espresso  Soda

Happy  Birthday  Cake

原來咁搶手,無緣一試
希望下次有機會啦!
Espresso  Soda
2022-01-14 207 瀏覽
筲箕灣出名多好野食, 但係cafe就好少見! 呢間小店真係好"小", 未必可以坐低慢慢嘆, 不過我都選擇企起窗邊慢活一下。冰滴咖啡唔係好多cafe都有,因為製作需時。所以我見到menu有呢個就忍唔住試下! 入口有D whisky味唔通有酒精? 問左店主,佢地係選用特別挑選既咖啡豆,而咖啡係冇酒精既~好特別,小小的玻璃樽都好可愛我會拎返屋企插花或者放香薰~。小店仲有唔同既烘焙小點,因為想食D咸野,所以試試香蔥鬆餅,細心既店員會烘返熱比我,香氣撲鼻。入口鬆化而有陣陣既蔥味,唔係好濃烈既味道但係陣陣既香氣令人食唔停口店面雖然比較細,亦唔係位於大街,但係不停都有唔少街坊過黎幫襯,店主亦會記得佢地既喜好~ 呢D就係小店既吸引力吧,令人感覺溫馨,同店名一樣咁"Happy"
Ice Drip Coffee

我會拎返屋企插花或者放香薰~。
香蔥鬆餅

2022-01-13
Ice Drip Coffee
香蔥鬆餅
喺東大街閒逛嘅時候見到小巷零零些些有呢間好光鮮嘅Cafe空間雖小 但老闆娘好細心作介紹原來呢間Cafe主打少油少糖 使用優質食材偷聽到佢哋只係開咗兩個月多所以就叫咗一件蛋糕支持一下🤍雙層朱古力蛋糕 $38 (3.8/5)材料用咗可可粉同80%黑朱古力味道雖簡單 但食到食材本身嘅朱古力香氣蛋糕鬆軟而唔乾 中間薄薄一層朱古力醬 如果層次再豐富啲就好啦🥰甜度非常之低 好適合減肥嘅人嚟食🤰🏻另外有個玫瑰牛油當日賣晒🥺有機會都想再黎試🤍

喺東大街閒逛嘅時候
見到小巷零零些些有呢間好光鮮嘅Cafe
空間雖小 但老闆娘好細心作介紹
原來呢間Cafe主打少油少糖 使用優質食材
偷聽到佢哋只係開咗兩個月多
所以就叫咗一件蛋糕支持一下🤍

雙層朱古力蛋糕 $38 (3.8/5)
材料用咗可可粉同80%黑朱古力
味道雖簡單 但食到食材本身嘅朱古力香氣
甜度非常之低 好適合減肥嘅人嚟食🤰🏻

另外有個玫瑰牛油當日賣晒🥺
有機會都想再黎試🤍
2022-01-14 126 瀏覽
呢日行完山,去到筲箕灣搵食,去到人頭湧湧既東大街,發現一間新開冇耐的小café。外表好靚,勁有文青FEEL!!!Vienna Coffee我叫左一杯Vienna Coffee, 因為唔係周圍都飲到! Black coffee上面加上厚身又幼滑既cream, 好似飲緊奶蓋咁!令齋啡都可以變得邪惡~蜜糖scone除左飲品, 我仲叫左個蜜糖scone, 入口清甜絕對唔係死甜味, 配搭咖啡一流!見到仲有cheese cake, chocolate cake, 下次有機會再試!總結環境美食都好好, 坐得好舒服, 我好鐘意呢度呀!!!
外表好靚,勁有文青FEEL!!!

Vienna Coffee

蜜糖scone

總結環境美食都好好, 坐得好舒服, 我好鐘意呢度呀!!!
2022-01-08
2022-01-11 125 瀏覽
塔塔子趁週末去到東大街搵食掃街,點知發現左一間清新咖啡小店,於是入去嘆杯啡抖一抖塔塔子不嬲都有選擇困難症...左揀右揀,店主就推介左未上menu既新產品Tiramisu Latte!同平時飲開既奶泡好唔同,係入口順滑既Tiramisu加上可可粉,同咖啡非常襯,係一杯可以飲既tiramisu!另外仲叫左件Cake,店主叫佢做Happy Birthday Cake,下面係香濃但唔膩既朱古力蛋糕,店主話上面既cream用上mascarpone cheese,亦有tiramisu既影子~加上核桃,好味又唔邪惡簡約文青裝修,店內好細所以外賣為主,不過塔塔子就選擇企靠窗吧枱~享受寧靜時光

Tiramisu Latte

Happy Birthday Cake

Tiramisu Latte
Happy Birthday Cake
2021-12-19 197 瀏覽
難得筲箕灣開始多左coffee shop, 入去買件cake 支持下小店,住係度講真真係唔會堂食,勁細,唔緊要,買翻屋企歎見abc pie幾特別,未食過就試下你,雖然$48有d貴,但支持下啦店用即用刀切,我心諗,咁咪件件唔同size?有d怪,點知佢唔成個拎上台面切,伸隻手入餅櫃切,切完拎出嚟果下佢發現,咦點解個蛋糕冇咗一忽,原來自己切唔到中心,好啦我期望下佢會唔會切埋嗰一忽俾我,點知佢將呢一舊唔完整嘅蛋糕照樣入盒,我返到屋企打開真係嬲嬲地,試完好翻少少,餅底係幾鬆化,cream都幾好味,但係五啖就食完😵‍💫整體體驗好差

2021-12-19
2021-12-12 132 瀏覽
筲箕灣屬老人區,小店裝修清新,十分適合年青人打卡,價格同區來說偏貴,款式也不算多。但一入小店便聞到咖啡香氣,這天跟友人一人點了一杯cappuccino同flat white, 咖啡濃而不酸,cappuccino 最主要是奶泡,奶泡輕輕地,又滑,好味。小店面積不太,但裝修吸引年青人留步,星期日遊人不算太多,但主要吸引年青人。作為街坊,只要用心製作,店主有禮好客,就會有人支持,下次要試試它的蛋糕及曲奇,加油。

2021-12-12
5 分鐘 (外賣自取)
  • Iced  cappuccino